mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Itt az ideje felülvizsgálni a járvány ellen hozott intézkedéseket

2020. december 12. - p.a

ujra1.jpg

A vásárlási sáv felfüggesztése jó kezdet, menjünk tovább.

A koronavírus elleni küzdelem a mindennapok részévé vált. Sokat tanultunk az utóbbi hónapokban, mást gondolunk a vírus természetéről és terjedéséről, mint akár 10-12 héttel ezelőtt. A kormányzatnak felül kellene vizsgálnia a jelenlegi szabályokat, áttekinteni, hogy a továbbiakban mely intézkedésekre milyen formában van szükség (ha egyáltalán).

Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztése nem csak önmagában jó lépés, hanem biztató jel arra nézve is, hogy a döntéshozók nem érzik cikinek, ha be kell ismerniük: egyes döntéseik nem voltak jók vagy egyszerűen az idő meghaladta őket (vagy ha annak is érzik, megtalálják a kommunikációs megoldást).

Alább néhány újragondolásra váró szabály. Ezeken kívül még számtalan másik lehet.

*Ingyenes parkolás. Az intézkedésnek nincs vírusellenes hatása. A nagyobb városokban az életminőséget jelentősen rontja. Akadályozza a munkavégzést, rabolja az emberek idejét, növeli a légszennyezettséget. Az ingyenesség Budapest jelentős területén közel lehetetlenné teszi magát a parkolást, ami innentől kezdve mindegy, hogy ingyenes vagy nem. A szabályozás megnehezíti és megkeseríti az emberek hétköznapjait, miközben nincsen értelme.

*Utcai maszkviselés. Ez az esetek 99%-ában teljesen értelmetlen, miközben kényelmetlenséget jelent - erről bővebben írtunk itt. Elrendelése önkormányzati hatáskör. A kialakult helyzet leginkább azt mutatja, hogy sok önkormányzatra nem lehet rábízni az ilyen döntéseket.

ujra3.jpg*Határok lezárása. Bár a határzár sokak szemében csak a turizmus korlátozásáról szól, valójában olyan hatást vált ki, ami hosszú távon dolgozik a gazdaság ellen. Nem attól terjed a vírus, hogy a határ melyik oldalán vagyok, hanem hogy hogyan viselkedem ott. Meg merem kockáztatni, erősebben visszaveti a GDP-t, mintha a boltokat csuknánk. A határzár eredeti indoka (behurcolás) eleve hülyeség volt, de a mai viszonyok között nyilvánvalóan az. Bár a magyar szabályok az üzleti célú határátlépést engedik, a legtöbb gazdasági hatású út hibrid, illetve a rendelkezés az egyértelműen üzleti utakat is megnehezíti és így számukat csökkenti. Akinek muszáj munka miatt mennie, az mehet. Ez kb olyan, mintha azt mondanánk, hogy akinek muszáj GDP-t termelnie, az termelje, de alapvetően nem javasoljuk. A helyzetet bonyolítja, hogy Magyarország után a többi EU-tag is szépen átvette a butaságot, sokszor még nagyobb szigorral. Pl Németországba üzleti útra sem lehet bemenni. A határzár magyarázata külön bejegyzést érdemel, itt most csak a lényeg a lényeg: Értelmetlen és elmondhatatlanul káros.

*Véget kell vetni a mintavételek körüli misztikumnak. El kell magyarázni az embereknek, hogy a pcr-tesztek nagyon megbízhatóak és nincs szükség arra, hogy a körzeti orvos által kihívott mentőben végezzék el számára. Sulykolni kell, hogy bárki tud intézni ilyet (akár magának is) és javasolt, hogy olyan gyakorisággal tegye meg, ahogy anyagi helyzete engedi. Például akkor lehet karácsonyt vagy szilveszteri bulit tartani, ha mindenki negatív pcr-tesztet mutat belépéskor. Segítséget kellene nyújtani a cégeknek, hogy dolgozóikat hetente leteszteltethessék. Nem a tesztet kell az államnak elvégezni, hanem megtéríteni vagy részben megtéríteni vagy simán csak adókedvezményben részesíteni a tesztre költött összeget.

Ez a bejegyzés nem arról szól, hogy nem érdemes betartani a szabályokat, hanem arról, hogy felül kell vizsgálni őket, mert az értelmetlen/aránytalan rendelkezések nem csak gazdasági kárt okoznak, hanem csökkentik az emberek szabálykövetési hajlandóságát. Felülvizsgálni nem szégyen. Ez egy munka, amit nem szabad ellógni.

ujra2.png

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6416329670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása