mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Nem az a kérdés, miért háborognak a német gazdák

2024. február 07. - p.a

farmer.jpg

Inkább az, hogy a magyarok miért nem.

Minden nap olvassuk, hogy növekszik a nyomás a nyugat-európai kormányokon, főleg Németországban, ahol az elemzők már a kancellár lemondását is felvetik. Legújabban azért, mert lázong a mezőgazdaság. Elégedetlenek a gazdák, fenyegetnek. Követelik a termelésre vonatkozó szigorú uniós szabályok enyhítését/eltörlését vagy legalábbis annak tiltását, hogy olyan import áru kerüljön az EU-ba, amire nem ugyanolyan szigorú szabályok vonatkoznak (pl ukrán gabona). Követelik azt is, hogy a kormány segítsen a költségeik mérséklésében (pl gázolaj-támogatás).

Az uniós mezőgazdaság mindigis nehéz és bonyolult terület volt, politikai és gazdasági értelemben egyaránt. Olyan lápvidék, ahol igazán jó megoldást nem lehet találni. Ennek fő oka, hogy világviszonylatban az európai mezőgazdaság nyilvánvalóan nem tud versenyképes áron működni, ugyanakkor még a legliberálisabbaknak sem nehéz belátni, hogy az élelmiszertermelés más kontinensre történő kiszervezése öngyilkos projekt lenne. Marad tehát az ágazat jelentős állami támogatása, a kivételek kivételeinek normává tétele, ami persze még nagyobb hatékonytalanságot és versenyképtelenséget von maga után.

A helyzet bonyolult, jó megoldás nincs, soha nem is volt és egy ilyen rövid blogbejegyzés nem csak megoldást nem tud nyújtani, de még elégséges helyzetleírást sem.

Évtizedekig azt hittük, hogy a gazdáktól félni kell. Hogy a mezőgazdaság olyan terület, amihez nagyon-nagyon óvatosan kell viszonyulni, mert bármikor robbanhat. Most, 2024-ben rá kellett jönnünk, hogy eddig kényelmes helyzetben voltunk. A világgazdaság és a világpolitika, sőt az egyes tagországok költségvetési helyzete úgy változott, hogy a gazdák, pontosabban az egész mezőgazdaság bajba került. De most tényleg. Bajba került és az „igazán jó megoldás nincs” helyzet a körmünkre ég.

Érthető, hogy a nyugati gazdák ki vannak bukva. Ez a blog azt jósolja, ennél még jobban ki lesznek bukva.

Ami viszont nem érthető, hogy a magyar gazdák miért nincsenek az utakon/tereken.

Az üzemanyag kigazdálkodhatatlan (a traktor sokat fogyaszt, ezt ugye nem kell magyarázni), az energia ára soha-nem-látott magasságban (határozott idejű szerződésekkel a legrosszabbkor bekötve), a földbérleti díjak meredeken emelkednek (a hosszú távú, sokszor 20 évre kötött bérleti szerződések legtöbbször automatikus inflációs indexálást tartalmaznak), a műtrágya hullámvasúton (rosszabb esetben ez is magas áron előre lekötve), a béremelési kényszer jelentős, a finanszírozási költségek a magas kamatok miatt elrettentőek. Az eszközbeszerzési, gépbérleti és karbantartási díjak hasonlóan emelkedtek, mint mondjuk a személyautók piacán. A biztosítások díjemelkedése jól kielemzett, minősített probléma, nem csak ezen a területen. Az állami támogatások időzítése (mikor érkezik a pénz?) teljesen kiszámíthatatlan.

És a bevételek? A laikus olvasó azt gondolná, hogy a 2022-es, híresen aszályos, veszteségekkel teli évhez képest jól sikerült a 2023, ugye? Lehet, hogy másfélszer vagy kétszer annyi a termés, de a piaci ár a felére zuhant. Jó esetben a bevétel nem változott, csak sokkal-sokkal több szállítási költség rakódik mellé.

Mindezek mellé jön az a magyaros viszonyrendszer, ahol a magyar gazda érdemi érdekképviselet és jogi/pénzügyi tudás híján leginkább csak csinálja, amit mondanak neki (köti az elé terített, számára rossz szerződéseket) és aminek a leírására itt most nem vállalkozunk.

A magyar gazdák nem jól állnak. Hogy miért hallgatnak, azt nem tudni. Valószínűleg kiszolgáltatottabbak, mint nyugati társaik. De ami késik nem múlik. Az ország vezetése időt nyer, de a probléma nem fog megoldódni. Ez a blog azt javasolja az illetékeseknek, hogy készüljenek arra, hogy a gazdák veszteségtömegeit kezelni kell. Pénzzel vagy más nyugtatóval. Mezőgazdaságra szükség van, ezt még a hülye is tudja.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6118320625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.02.08. 07:53:31

Merazorrbán...

Amúgy alighanem azért, mert idehaza megvan az a mentalitás, hogyha valakin látják, hogy jól-rosszul de küzd és elmegy a falig, akkor fölöslegesen nem hibáztatják.
Most, hogy végre a GreenDeal megbukik(?) és tudjuk, hogy kézzel-lábbal ment itthonról az egész szétoffolása, így hátradőlés jöhetne, de inkább az új KAP lesz a nagy kérdés.
Ugyanis a frissen elfogadott ezek szerint tarthatatlan.

2024 2024.02.08. 17:36:12

Nálunk (már) tilalom van az ukrán mezőgazdasági, élelmiszeripari termékekre. Ez Németországhoz, Franciaországhoz, a Benelux államokhoz, stb. képest fontos különbség.

"Mezőgazdaságra szükség van, ezt még a hülye is tudja."

Ezzel Ursula és bandája, meg az uniós tagállamok "progresszív", "demokratikus" (Amerika érdekei előtt meghajló) kormányai is tisztában vannak, csak az ő olvasatukban nincs szükség ennyi agrárpiaci szereplőre. Persze nem kimondva a klímavédelem, közös felelősségvállalás hablatya mögött a mindenütt meghatározó kis-és közepes gazdaságokat akarják ellehetetleníteni, hogy maradjon néhány agrármulti, akik lerendezik a piacot + ukrán (Ukrajnában termelt amerikai) élelmiszereket eszünk. Ők így gondolják, mi itt Magyarországon nem.

MEDVE1978 2024.02.09. 11:52:31

Ez a rendszer velejárója. Itt Európában nem szeretnénk génmódosÍtott, agyonvegyszerezett cuccokat termeszteni és enni. Ugyanígy, a vidék- és mezőgazdasági politika egyik célja az elmúlt 50 évben az EU-ban végig az volt, hogy fékezze az egyébként is erős urbanizációt. A XX. században végig követhető ez a folyamat: a század elején a legtöbb országban nagyon jelentős a vidéki, mezőgazdasággal rendelkező népesség, míg a század közepére mindenhol gőzerővel beindul az iparosítás és ezzel a lakosság ipari centrumokban áramlása. Aztán a század végére pedig jön a szolgáltatási szféra "diadala" és a gazdaságok átalakulása, azonban ez is a városokba vonzza az embereket. Eközben persze a mezőgazdaság is folyamatosan fejlődik technológiailag, a műtrágya tömeges alkalmazása, a traktorok, a melegházak, az öntözés mind az elmúlt 100 évben terjedt el, ezzel csökkentve a mezőgazdaság élőmunkaigényét és így a vidéki megélhetés lehetőségeit.

Általában az EU és az európai kormányok ezt észlelték és igyekeztek tenni ellene, ez lényegében magával hozta a közösségi agrárpolitikai szubvenciókat, amelyeknek részben az élelmiszerbiztonság, részben pedig a népesség vidéken tartása volt a célja. Persze mint minden támogatás ez is torzítja a piaci viszonyokat, nyilvánvaló, hogy egy francia gazda nem versenyképes egy ukrán mezőgazdasági vállalattal vagy egy amerikai kukoricaexportőrrel. Emiatt az EU piacot erősen kell védeni, ezen "ütött lyukat" például az ukrán árucikkek behozatalának engedélyezése, ami persze először a keleti tagországokat sújtotta, mivel ide "könnyebb" exportálni és nehezebb kialakítani szállítási hálózatokat Nyugat-Európáig.

Viszont ahogy az EU gazdaságot, úgy a mezőgazdaságot is most elég sok dolog nyomja, emiatt vannak a gazdatüntetések is. Az első ugye maga az energiaválság és, hogy túl drága a kőolaj és a gáz, illetve elbaszott az európai energiamix. Ezzel rövid távon semmit nem lehet kezdeni, csak többlettámogatást lehet adni... Jó pár év beletelik majd, amíg az európai energiamixben a megújulók jóval nagyobb szerephez jutnak és kevesebb szénhidrogént kell majd importálni.

A második a túl erős külső verseny. Itt többfajta, egymással keveredő megközelítés van. Az egyik mondjuk az ukrán, ahol az előnyös faktorok miatt (jó termőtalaj, nagyon olcsó munkaerő) extrém olcsó a termék. A másik az amcsi megközelítés, ami szerint laborban kikeverik úgy az adott terméket, hogy az a legjobb hozamot adja, ellenálló legyen a kártervőkkel szemben. A természet szép törvényei szerint ez aztán ahhoz vezet, hogy a szuperbúza / kukorica / repce stb. kiszorítja az eredeti fajtákat, hiszen sokkal ellenállóbb, ami monokultúrához vezet és így mondjuk méh- és rovarpusztulásokhoz. További hátránya az, hogy ez szokott lenni a Monsanto modell, miszerint a gazdának minden évben jó sokat ki kell fizetnie az új magokért, amik levédett termékek és a gyártó cég rámegy arra, hogy mindenki szétpereljen (ellehetetlenítsen), aki a termékét ingyen használja. Valamint az evolúció bizonyítékaként szuperkártevőket hoz létre, ami miatt a gyomirtókat folyamatosan fejleszteni kell. Ilyen még az egyél rossz minőségű, vegyszerezett terméket tendencia is: az amerikaiaknál például simán lehet klórozni a csirkét, de a világban a legtöbb helyen sokkal több vegyszert lehet az élelmiszerekbe pakolni.

Na az EU igyekszik mindezt a határokon kívül tartani, de sajnos ez nagyon nehéz. Pont ma olvastam a hírt, hogy bizonyos mértékben genetikailag módosított termékeket engedélyeztek annak érdekében, hogy a klímaváltozás miatt szárazságtűrő fajtákat lehessen csinálni / elterjeszteni.

Jelentős faktor a felvásárlók piaci erőfölénye is. Nem nehéz kitalálni miért. Az EU-ban ugye viszonylag decentralizált a mezőgazdaság, rengeteg helyen megmaradtak a kistermelők is. Így az ő tőkésítettségük egyedül nem túl rózsás. Velük szemben állnak a nagy felvásárlók, az Aldik, Lidl-k, Tesco-k, Auchanok stb. Ők tele vannak pénzzel és az érdekérvényesítőképességük is óriási. Ráadásul itt az állam / EU még rosszabb helyzetben van, mivel egyértelmű, hogy ha a kiskereskedelmi láncokat visszafogja, az inflációhoz és a mezőgazdasági termékek drágulásához vezet majd.

Szóval a probléma nagyon összetett és egyszerű megoldása nincsen. Európának tudomásul kell vennie néhány alapvető dolgot:
1. Egy ilyen jellegű piac csak külső védelem mellett tud fennmaradni, mind a külső termékek, mind pedig génmódosítás tekintetében.
2. A kisebb gazdaságok továbbra is csak támogatás mellett tudnak majd fennmaradni.
3. Ez az ára a jelenlegi rendszernek.

gigabursch 2024.02.12. 13:21:06

@MEDVE1978:
Addig, amíg az energiamix nem kerül a maga hullámaiban stabilizálásra és homológgá tételre, addig még sok víz folyik le. Minden vízen.

Sokszor elmerengtem azon, hogy az a tengerrnyi malom, ami mondjuk a Balatont körbevette, temérdek vizet tartott vissza a tájban, mielőtt belefolyt volna a Balatonba és ami ma nincs jelen.*
Ez a temérdek malom szerintem nem extra módon magas szinten automatizálható lenne kb 5-500 kW áramtermelésekre, melyből pont az ilyen csúcstermeléseket és a benne lévő eséseket lehetne kompenzálni - térségszinten.
Abban is bizonyos vagyok, hogy a decentralizált energiatermelés sok jót hozhat, de ész nélkül óriási átok.

Amellett továbbra sem értem, hogy az atomhulladékra nézve a remanens hőt pl települési hőközpontokban miért nem hasznosítják megfelelő technológiával 1-2 TEU konténeres hőcserélő rendszerekkel.
Ugyanez a remanens hő a folyamokon a teherszállító hajókban símán adhatna gőzt is a géphajóknak és a sokezer tonna áru messze kisebb zajjal és főleg sokkal kisebb kibocsájtással mehetne fel-le a Dunán.

Ez egy brutális tékozlás.

___________________
Érdekesség: A Balaton téli üzemi vízszintje 110 cm a Vízügy szerint. (Hogy most ez jó, nem jó, attól tekintsünk el,ó. Érdekesség, hogy amikor a Szigligeti vár megerősítéséhez Török Bálint elrendelte a Somogyváradi apátság köveinek áthordását, azt hajókon tették meg és a Balaton ekkor erős négy méterrel volt magasabban, a Nagyberek meg a maga módján és hosszán "lejtett" még egy további két métert). Ősztől tegnapig annyi eső esett, hogy a dec. 10-i nyitás óta eddig kifolyt kb 70 m m3 víz. Az nagyságrendileg 11-12 cm-nyi Balaton, miközben ez a vízmennyiség 50 km-re keletre a teljes Velencei tavi vízrendszerre elegendő lenne.
Jelen pillanatban is megy az eresztés 25 m3/s-mal, de ez már egy visszavett érték, miközben dec 28-feb 10 között a Balaton vízszintje állandóan 125 cm-en állt erősebb eresztés mellett (egészen 70 m3/sec-ig mentek fel, igaz ebben voltak kalibrációs vizsgálatok is).

Ez a víz a Balaton felett SEM lett megrekesztve (Lesence-mező; Eger-séd/Szigligeti mező; Kisbalaton; Zala-vízrendszere; Zala-Somogy határárok; Nagyberek), SEM alatta (Sió völgy).
A dugó kihúzva, de se megtartva nincs a víz, se munkát nem végez.
Gazdagok vagyunk... Itt is.
süti beállítások módosítása