mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Meddig tovább Közel-Kelet?

2023. október 24. - p.a

isr.jpg

Az izraeli terrorral kapcsolatos legfőbb tanulság alig hangzik el.

Szinte mindegy, hogy 80 vagy 3.700 évvel ezelőttről kezdve próbáljuk megérteni, Izrael helyzete pont ugyanolyan bonyolult. Valószínűleg ez az oka, hogy a nagy többség nem is próbálkozik (mármint a megértéssel), csak odaáll valamelyik oldalra (magyar ember érthető módon általában Izrael mellé).

Úgy tűnik, az oldalválasztás után már nincs helye finomhangolásnak, legalábbis a politikusok között: mind ugyanazt mondják. Ami ugye nem feltétlenül logikus, amikor a helyzet olyan bonyolult, ahogy az elején mondtuk.

Talán ez az oka, hogy a sok elemzés és vélemény alig-alig említi a legfőbb tanulságot.

Mert érthető, hogy Izrael szuverén állam és senkinek nincs joga megmondani, hogyan védje meg magát.  Érthető, hogy a félelem és a bosszúvágy által táplált reakciót józan oldalról igenis megtámogatja az elmúlt idők békés kísérleteinek nyilvánvaló sikertelensége. Érthető a hozzáállás, hogy erőt kell mutatni - hiszen ez a politika alaptétele. 

Végülis még az is érthető, hogy „ezek állatok és ennek megfelelően fogunk cselekedni” (we are fighting human animals and we are acting accordingly).

Hogy mi a helyes, azt senki sem tudja biztosan. De azért mégis van valami, ami biztosan tudható. Erre mondja ez a bejegyzés, hogy a „legfőbb tanulság”, ami „alig hangzik el”:

Az erőszak erőszakot szül és kard által vész, aki kardot ragad.

Hogy ebből mi következik, abba szörnyű belegondolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1718242415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.24. 22:05:03

Más nincs. Akkor lesz béke, amikor a zsidók legyőzik az arabokat, vagy fordítva, totálisan. Ugyanis nem lehet ugyanaz az ország egyszerre két népé.

MEDVE1978 2023.10.25. 10:48:59

Két fontos tényező:
1. Az izraeli konfliktus "figyelemmágnes" mivolta. Érdemes átgondolni az arab országok jelenlegi állapotát. A 2010-es években volt az "arab tavasz", ami gyakorlatilag egy katasztrófa volt. Ha végignézzük a nagyobb arab országokat, a legjobban még néhány monarchia járt, ami bár meg van gyengülve, de mégis stabilabb, mint a maradék. Líbia és Szíria ugye összeomlott, Egyiptom, Tunézia visszavette a diktatórikus államberendezkedést. Libanon és Irak félig meddig összeomlás formájában van, Ománban polgárháború van. Irán, Marokkó, Jordánia, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok még többé-kevésbé stabil. Egyértelmű, hogy az arab államok döntő részében rengeteg a szociális feszültség, elterjedt a szegénység, nagyok a társadalmi különbségek. Izrael gyakorlatilag egy "szelep", az arab államok a múltban is sokszor használták arra, hogy a gonosz Izraellel szemben egységfrontot kell mutatni. Iránban is jobb dolog ismét Izraellel foglalkozni, mint mondjuk azzal, hogy szegényebbek a szankciók miatt.
2. A palesztinok senkinek sem kellenek. Az arab országok túlnépesedettek és a fenének sem kell még 2-3 millió palesztin a nyakába. Ez evidens, mind Jordánia, mind Egyiptom attól tart, hogy feléjük indulnak meg, ezzel destabilizálva az országot.

2024 2023.10.26. 15:12:15

Azt mondják: Izraelnek joga van az önvédelemre, de nincs joga a megtorlásra.

Nos, az is az önvédelem része, hogy az izraeli hadsereg megfelelő mértékű előzetes csapássorozat után bevonul Gázába. Nem elég rakétázásokkal immár sokadjára lerombolni a Hamasz infrastruktúráját és haderejét. Azután amit most műveltek Izraellel, már nem. Be kell oda menni és a Gonosszal le kell számolni. Különben csak idő kérdése és újrakezdődik minden. Változott az arab harcmodor, már nem Stinger rakétákkal lőnek onnan sem. Modern nyugati fegyverekkel támadják a zsidó államot. Ha Izrael nem számolja fel a palesztin tűzfészket végleg, meg van az esély, hogy idővel még több és még modernebb fegyverekkel fognak csapást mérni rá. Ezt meg kell akadályozni.
süti beállítások módosítása