mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Ezt Oroszország alaposan elszúrta

2022. szeptember 12. - p.a

z.jpg

A fegyver fordítva sült el.

Mi lehetett az eredeti terv? Villámháború. A dekadens Nyugat leblokkol, a kijevi kormány elmenekül, Ukrajna egy része napok alatt orosz lesz, másik része ütközőállammá válik, bábkormánnyal. Később a bontakozó ukrán identitás beolvad az anyaország oroszságába. Oroszország gazdaságilag  és a nemzetközi politikában megerősödik. Az orosz hadsereg hírneve tovább nő. Az elnök megdicsőül. Olyan helyzet áll elő, amiből indulhat az Orosz Birodalom újjáépítése.

És mi történik?

Katonai rémálom. Bemerevedő frontok, több tízezer orosz katona halála, jelentős technikai veszteség, ukrán ellentámadások. Az rendíthetetlennek gondolt orosz hadsereg hírneve megkopik. Már nem olyan félelmetesek, mint eddig. Az orosz technika alsóbbrendűnek tűnik. Felmerül, hogy talán maguk az oroszok sem olyan kemények, mint régen. Atomhatalom, ezért természetesen végtelenül veszélyesek (még mindig el tudnák pusztítani a világot - de ez más lapra tartozik), de az évszázadok alatt felépített mítosz elszáll.

A Nyugat rég nem látott egységbe kovácsolódik. Az Oroszországgal mindig óvatos, sőt előzékeny Finnország csatlakozik a NATO-hoz (Svédország is).

Moszkva olyan gazdasági szankciócsomagot kap, amitől a gazdasága megremeg (igaz, messze nem dől össze), az életszínvonal bezuhan. Hétköznapi dolgok válnak nehézkessé, némelyik lehetetlenné. Az üzleti élet egyes területeken zsákutcába fut, máshol különösen nagy erőfeszítéseket igényel és rendkívül költségessé válik. A pénztermelés akadozik, az eddig természetesnek vett jólét eléréséért küzdeni kell. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy minden egyes elesett katona hiányzik majd a GDP-ből, értékteremtő munkásként és fogyasztóként egyaránt.

A Nyugat elképesztő fájdalmak árán, de végül leválik majd Oroszországról. Bár Moszkva bizonygatja, hogy talál új piacokat, a Nyugat fizetőképessége és kereslete még középtávon sem helyettesíthető teljesen. Kína készséggel áll rendelkezésre, de a nagy ország nem szeretetszolgálat, nem kérdés, hogy előbb-utóbb megkéri mindennek az árát. Az orosz profit leszorítása garantált.  Ráadásul Oroszország egy olyan valódi világhatalom kegyére szorul, akivel hosszú távon borítékolható a konfliktus egy olyan közös határ miatt, aminek a két oldalán elképesztő a népsűrűség aránya (aránytalansága).

Ha Oroszország elkeseredésében (kommunikációja: „ez volt az eredeti terv”) előveszi az atomarzenált (sokan azt gondolják, erre reális esély van), akkor a most semleges vagy baráti országokkal is fagyosabbá válik a viszony. Az atomot nem bocsátja meg, nem érti meg szinte senki. Oroszország körül további falak épülnének. Eleve szánalmas (igen, egyszerre szánalmas és félelmetes), ahogy Moszkva a fél világot atomcsapással fenyegeti, hiszen igazából ez is a választott politikai út kudarcát mutatja.

Az orosz állampolgárok több helyen nemkívánatos személyekké váltak, máshova pedig nehezebben/drágábban jutnak el. Egyes külföldi orosz tulajdonokat lefoglalnak, másokat vészintézkedésként strómanok kezébe kell adni, aminek természetesen szintén ára van.

A már jó ideje népességcsökkenéssel küzdő országban jelentős kivándorlás indul, főleg értelmiségiek, akikre nagy szükség lenne a jövő építésekor.

A háború rengeteg orosznak okoz szenvedést. Kemény nép az orosz, az évszázadok alatt megszokták, hogy gyötrik őket, de ez most szükségtelenül szakad rájuk. Nem csak a harctéren lehunyt katonák élete veszik el, hanem azok családja is megnyomorodik. Az Ukrajnában élő oroszok élete ugyanúgy lesz semmivé, mint az ukránoké. Mellékes hatásként 143 millió orosz életszínvonala zuhan, miközben éppenhogy felfelé ívelhetne.

Azok az Oroszországban lévő üzleti központok is bezárnak, amelyek a nyugati szankciócsomaghoz nem csatlakozó országokhoz tartoznak, mert az élet (a munka, az üzleti működés) annyival nehezebbé vált, hogy csak alsóbbrendű képviseletet éri meg fenntartani. Közben a fél világ röhög, amikor azt bizonygatják, hogy az új iPhone kapható lesz Moszkvában. Igaz, csak kerülővel, amitől jelentősen drágább, mint máshol (meg kell fizetni a közvetítőket is). De nem csak ez, hanem minden drágul, amit nem lehet közvetlenül importálni. Viccesen párhuzamos importnak hívják, pedig pont az a lényeg, hogy nincs, amivel párhuzamban folyhatna.

A porig rombolt Ukrajnában igazi nemzet születik. Bármi lesz a háború vége, ők már soha nem lesznek oroszok. A kívánt, sokak által reálisnak gondolt nemzetegyesítés esélye elmúlt. Nem lesz még egy annyira oroszellenes nép, mint az ukrán. Az oroszok által irányított területeken soha-meg-nem-szűnő partizánmozgalom alakul.

A károk nem reparálhatóak. Oroszország hosszú távon megbízhatatlan partnerré válik a gazdag rendszerek szemében. Mindegy, hogy maradnak-e a szankciók, Oroszország elszigetelődik a Nyugattól, aminek a piaca kincsesbánya. A Nyugat tőkéje mindenképpen hiányozni fog.

Látni kell, hogy a háború céljainak pontosan az ellenkezője valósul meg, attól függetlenül, hogy mi lesz a harcok kimenetele, illetve katonai/politikai értelemben ki nyeri végül a háborút: A NATO bővül, fizikailag közeledik Oroszországhoz. Az orosz gazdaság gyengül, az ország üzleti megbízhatósága sérül. A hadsereghez kapcsolt mítoszok ledőlnek. Az ukrán identitás megszilárdul.  Az orosz emberek szenvednek.

Kövér László a minap azt mondta, hogy a háborúban az „Európai Unió már most vesztesnek minősül”, akárki kiáltja ki majd magát győztesnek. Ez így van. Csakhogy ugyanez hatványozottan igaz Oroszországra.

Ezen a blogon korábban is méltattuk a csodálatosan gazdag orosz művészetet, a fantasztikus tudományos eredményeket, a lenyűgöző orosz történelmet. De Oroszország (sokak hitével ellentétben) nem önálló civilizáció. Európa része, annak többi tagjával összefogva tudna/tudott volna előretörni. Vezérei más utat választottak (valószínűleg a számukra könnyebbet, hagyományosabbat), tönkretéve mindenkit. Leginkább saját magukat. Pedig az oroszok jobbat érdemelnének. Nem is rájuk kell haragudni.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5517929989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2022.09.13. 11:20:33

Azért a "Z" --- Zorró jele az tetszik!
(bár Zorró és az oroszok más-más célért harcolnak....)

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.09.13. 12:05:00

@ulpius66: A szvasztikának is volt egyéb jelentése.

MEDVE1978 2022.09.13. 14:15:43

Az eredeti tervet eléggé lehet látni az eredeti hadműveleti irányokból is. Az eredeti terv az volt, hogy különleges erőkkel elkapják / megölik Zelenszkijt és a vezetést és a helyére rakják Janukovicsot. Ezzel párhuzamosan az orosz erők nyomulnak előre és megszállják Kijevet, délen Harkivot, a Krímet és később Odesszát, ezzel biztosítva a hatalomátvételt. A legelső elem Zelenszkij meggyilkolása / elfogása volt, már ez sem sikerült. Enélkül az offenzívák kifulladtak, egyedül a krími támadás volt hatásos és hozta létre a keskeny tengerparti földszakaszt a szakadár köztársaságok és a Krím-félsziget között. A második fázisban az oroszok kibővítették ezt a területet délen, valamint megpróbálták bekeríteni Kijevet. Itt is a sárkány fejének levágása volt a cél: ki akarták éheztetni Kijevet, ezzel elérve, hogy az ukrán vezetés feladja a sok civil áldozat miatt. Ez is kudarcot vallott. Ezt követően tértek át - némi Odessza irányába tett bátortalan próbálkozás után - a szakadár területek melletti offenzívákra, többek között Harkiv irányába. Ezt törték most meg az ukránok az ellentámadással. Az ellentámadást a nyugati sajtó nagy boldogsággal ünnepli, de az igazság az, hogy eddig 6000 négyzetkilométert vettek vissza az ukránok, míg az oroszok kb. 114.000-et még megszállva tartanak.

Az igazság az, hogy sem a béke nem jött közelebb, sem semmi, ez jelenleg a további patthelyzetnek néz ki. A jelenlegi szituáció oka, hogy Oroszország igazából középhatalom, míg magát világhatalomnak gondolja. Utóbbihoz igazából az egyetlen eszköze a nukleáris arzenálja, az összes többi eszköz immár hiányzik. Ugyanakkor a világhatalmi nosztalgia még nagyban él az orosz vezetésben és a társadalomban. Egy világhatalomnak "befolyási övezetei" vannak és nem veszi jó néven, ha ezekbe új fenyegetések lépnek be. Az USA esetében is látni ezt a kubai rakétaválság során. Az USA lényegi szomszédai jelenleg a szövetséges Mexikó és a szövetséges Kanada. A karib-tengeri országok nem jelentenek érdemi veszélyt, tehát az USA befolyási övezeteiben nincsen aktív veszélyforrás. Hasonló veszélynek látták az oroszok Ukrajna lehetséges NATO csatlakozását és világhatalmi (katonai) reflexxel reagáltak. A hasonló korábbi beavatkozások sikeresek voltak (Csecsenföld-Dagesztán 2009-ig, Grúzia 2008, Líbia és Szíria). A szír akció visszatette az oroszokat a világpolitikai térképre, megmutatva, hogy képesek nemzetközi szintű intervencióra.

A kérdés, hogy miért sikertelen egyenlőre az invázió. Valószínűleg ennek sok oka van: elszánt védekezés az ukránok részéről, utána nyugati fegyverszállítmányok, rossz orosz morál, rossz minőségű orosz fegyverek, rutintalan orosz katonák stb.

A kérdés, hogy mi jön most. Szerintem ismét befagy majd a front, tehát a szeparatista régiók és a Krím továbbra is orosz fennhatóság alatt maradnak majd. A háború elhúzódik a semmibe. A nyugat a gazdasági visszaesés miatt egyre kevesebb fegyvert szállít majd / segélyt ad, az oroszok pedig egyre kevesebb csúcstechnikai felszerelést lesznek majd képesek pótolni a technológiai embargó miatt. Ezért egy helyben topognak majd és itt az ukránoknak kevésbé van értelmes lépésük, mert nem lesz erejük döntő sikereket elérni.

Az orosz lépések közül néhány: általános mozgósítás és masszív emberfölényra alapozott támadás. Ez egy jelentős vérszivattyút eredményezne, de vélhetően segítene az ukránokat megtörni.
Nukleáris támadás: ez nagyon valószínűtlen, igazából akkor használnának szerintem az oroszok atomot, ha az ukránok behatolnának a területükre és egy nagyvárost foglalnának el.
Béketárgyalások: valószínűleg az oroszok már hajlanának rá (ezt közölték is), hogy tárgyaljanak, persze a céljuk az, hogy a jelenlegi helyzetet "befagyasszák". Most az ukránok "maximalisták" az ügyben és akarnak mindent visszafoglalni, tárgyalni pedig jelenleg nem akarnak.

A háború pusztításával egyébként nyilvánvaló, hogy az ukránok és az oroszok nagyon erősen veszítenek, számunkra a probléma azonban az, hogy Európa is egyre hatványozottabban szenved a hülye szankciós politikája miatt. Mivel az EU pénzeli részben jelenleg az ukránokat, ezért őket kellene a béketárgyalások felé nyomni.

ulpius66 2022.09.13. 14:51:14

Szerintem van azért párhuzam a koreai, a vietnámi, iraki, afganisztáni, stb. háborúkkal.

Ott is egy világhatalom próbált megszállni, egy nála jóval gyengébb országot.....ez sem az USA-nak sem a szovjeteknek nem jött össze.......
(a 20. század végén és a 21. században már finomabb eszközök kellenek a hatalom átvételére/megtartására, mint a nyers erőszak.... lásd Majdan.....)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.13. 18:33:34

@ulpius66:

"ulpius66
2022.01.24. 13:46:24
Jujjjjjj, de izgi ........

Én már alig várom, hogy feldarabolják ukrajnát!

A legnagyobb részt a Fehéroroszok kapnák, elvégre tőlük vett el legtöbbet Ukrajna, az oroszok megkapnák az egész Donyeck-medencét és a Fekete-tenger melléket, a románok Bukovinát és Moldáviát, a lengyelek Lemberg és környékét (az úgyis évszázadokig lengyel volt.........

Mink magyarok meg Kárpátalját.........

Nagyon várom mán a háborút! "

HaD 2022.09.13. 23:24:13

már bocsi de az oroszok mikor is nyertek háborút az utóbbi 200 évebn???...a II Vht. nem ide sorolva mert az usa hadbalépése nélkül ott is bukta lett volna...

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.14. 11:09:13

@MEDVE1978: már Oroszországon belül is kezdődik a balhé, egyes orgánumok polgárháborút vizionálnak.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.14. 11:10:58

@ulpius66: azért ezek a nácik elég kemény csávók lehetnek, hogy szétzavarták az orosz sereget...(-;

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2022.10.15. 06:02:00

@MEDVE1978: számos megállapításod egy hónappal az orosz mozgósítás után is állja a helyét; bár az orosz mennyiségi fölény erejét kevésbé látom. lehet h ez még labdába rúghatott a 2.vh idején amikor nem volt lényeges technológiai különbség a felek között; ezúttal viszont úgy néz ki, igenis van.

részemről nem látom az EU “hülye szankciós” politikáját.
- mi mást tehetett volna az EU?
- miért vagy annyira biztos benne, hogy ezek “hülye” szankciók?
- egyáltalán hogyan tudod megítélni BPről / Mo-ról, hogy ezek az intézkedések fél / egy / pár éves időtartam alatt milyen hatást váltanak ki a jelen Oroszországán?
süti beállítások módosítása