mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Elhanyagolt gazdaság

2023. január 04. - p.a

varga_mihaly_portreja.jpg

Sokminden számít, csak az nem, ami a leginkább kellene, hogy számítson. 

Sokan vannak, akik elégedettek a kormány bevándorláspolitikájával.

Sokan vannak, akik jónak tartják a kormány családpolitikáját.

Jónéhányan támogatják a kormány külpolitikáját, mondván, biztos tudják, mit csinálnak.

A társadalom egy érzékelhető része üdvözli a kormány kultúrpolitikáját.

Az egyházpolitika haszonélvezői döntő többségben támogatják a kormány egyházpolitikáját, igaz ez összességében kisebbséget jelent a magyar társadalomban.

Az emberek jó részét hidegen hagyja az agrárpolitika, honvédelmi politika, innovációs politika és jópár szakpolitika, mert nem érzik magukénak a témát, nem értenek hozzá. Nem is akarnak véleményt alkotni arról, ezeken a területeken vajon jól teljesít-e a kormány.

Még olyan is van (nem sok), aki azt gondolja, hogy a kormány a körülményekhez képest jól kezeli az egészségügy, az oktatás és a környezetvédelem kérdéskörét és stratégiailag is jó irányt mutat ezeknek.

De csak a legelvakultabbak hiszik, hogy a gazdaságpolitikában jó döntések születnek. Az infláció-kezelést, a mindenféle támogatási rendszereket, az adózási kérdéseket, a költségvetési egyensúly kezelését, az egészség- és nyugdíjbiztosítást, a pénzpolitikához való viszonyt  (hogy csak párat említsünk) és úgy általában a válságkezelést a totális bénázás jellemzi, nagy titkolózás mellett. Úgy tűnik, kóklerek irányítják a magyar gazdaságot. A magyar emberek az elszegényedés felé menetelnek, Magyarország feléli/felélte a jövőjét.

Az Orbán-jelenség természetét és Magyarország állapotát mi sem mutatja jobban, hogy fel sem merül (még az „ellenzékinek" mondott sajtóban sem) Varga Mihály és Nagy Márton menesztése. Nagy baj lesz ebből. It’s the economy, stupid.

Csak egy ötlet: Tegyünk ársapkát a luxustermékekre. Sokan szeretik őket, rövid távon népszerűséget hozhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9518018222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2023.01.04. 19:17:41

"Az Orbán-jelenség természetét és Magyarország állapotát mi sem mutatja jobban, hogy fel sem merül (még az „ellenzékinek" mondott sajtóban sem) Varga Mihály és Nagy Márton menesztése."

Talán azért nem merül fel az ellenzéki sajtóban az említettek menesztése, mert még szerintük is jó döntéseket hoznak!

Lásd a magyar GDP 5,5%-os növekedése vagy a 76,8%-ról a 73,5%-ra visszaeső államadósság...
(még mielőtt jönne valamelyik ballibsi a magyar inflációval, jelzem, hogy az infláció kérdése az egyértelműen az MNB hatáskörében van, és nem a fentebb említett úriemberek hatásköre.....)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.05. 07:44:02

A gazdaság alapja a politika.

A ballibek terve a magyar szuverenitás feladása. Ezt mégse vallhatják be nyíltan. Csak az MZP típusú butuskább ballibek mondják ki azt ilyesmit nyíltan. Ő akár háborút is indított volna Oroszo. ellen, ha erre parancsot kap gazdáitól.

alöksz róz 2023.01.05. 23:55:06

"Az Orbán-jelenség természetét és Magyarország állapotát mi sem mutatja jobban, hogy fel sem merül (még az „ellenzékinek" mondott sajtóban sem) Varga Mihály és Nagy Márton menesztése." - varga mihályt azért nem támadja az ellenzéki sajtó, mert pontosan ugyanazt a gazdaságpolitikai vonalat követi, amit a ballibek szeretnek, ennyi.

most ez valóban mutatja az ország állapotát, de hogy mi köze ennek az orbán-jelenséghez, azt nem értem

gigabursch 2023.01.25. 11:12:38

Csak azt nem értem, hogyha ennyire okos a blogger, akkor miért nem szavaznák rá 6 millióan?

Motorogre 2023.01.26. 10:07:51

Az, hogy pl. a Mercedes gyár arab befektetők tulajdona, nem zavarja a német gazdaságot: munkát ad, adót fizet, jelentős exportot bonyolít.
Nálunk két alapvető baj van a gazdaságban:
- a kormányközeli cégek egy forint export-teljesítményt sem érnek el, a hazai forrásokat védett versenykörnyezetben (Széchenyi kártya , dohánytermék stb.) működnek,
- a fiatalok azt tanulják, hogy az üzleti siker nem tudás,tehetség,innováció kérdése, hanem pártállásé. Ez még 50 év múlva is kisérteni fog, amikor balkániból európaivá kívánunk majd válni.
Mindezek nem V Mihálynak felróhatóak.

gigabursch 2023.01.26. 10:57:08

@Motorogre:
Ezzel rátapintottál a lényegre.
Édeskevés olyan cég van (élelmiszeripar/feldolgozás és a bankszektor) ami kifelé exportál érdemit.
Mondjuk Csányi messze felette áll bármilyen kormányzati ideológiától, önjáró lény.
Viszont rajta van a keze ~Csehország-Görögország-Oroszország által lefedett térség banki érverésén.
Nem is kicsit.

Sajnos a gépgyártás, IT-szektor stb. tényleg alig-alig termel kifelé.
A fa- és bútoripar, stb. meg szép-szép, de rendszer szinten kerekítési hiba.

Mondanám, hogy csináljanak egy csipgyárat, mert az tuti export alapanyag, de azért az se úgy van, hogy 'gyere cipó, hamm bekaplak'.
süti beállítások módosítása