mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

A munka téveszméje

2023. november 17. - p.a

workethic.jpg

Az agymosás csúcsa, hogy több munkát ígérve szavazatot lehet nyerni.

Aki nem dolgozik, ne is egyék.
Munkaalapú társadalom.
A munka becsülete.
A bevándorlók elveszik a munkánkat.
A gépek és az MI ugyanúgy.

Vaskos könyvet lehetne arról írni, hogyan és miért alakult ki a munka trónra emelése. Történeti és összeesküvés-elméleti könyvet egyaránt. Akárhogyis, a fejekben egészen furcsa helyet foglal el a munka fogalma. Ez a rövid bejegyzés pusztán erre a tényre (furcsaságra) hívja fel a figyelmet, ennél többet nem akar.

Magyarországon (és sok másik országban is) választást lehet azzal nyerni, hogy: MUNKA! Munkát teremtünk, munkát adunk, megvédjük a munkahelyeket, a munka becsületét visszaállítjuk. Manapság a politika egyenesen munkaalapúnak mondja a társadalmat (itthon).

Pedig logikus lenne azzal kampányolni, hogy „Dolgozzunk kevesebbet!”. Legyen a munkahét 4 vagy 3 napos és azt se kelljen olyan komolyan venni. Hogy ettől hanyatlana a gazdaság és kevesebb lenne a pénzünk? Igen, ezt mondják nekünk, pedig ez az összefüggés messze nem egyértelmű. Ha valami egyértelmű, az az, hogy az emberek kevesebbet szeretnének dolgozni és a kevesebb munkát úgy élnék meg, mint életminőségük javulása (azonos vagy hasonló jövedelmi feltételek mellett). 

Honnan lesz pénz, ha kevesebbet dolgozunk? Egyrészt a mostaninál biztosan lehetnénk hatékonyabbak. Másrészt (és főként) dolgozzanak a gépek, a mesterséges intelligencia vagy a bevándorlók, ha már itt vannak. Ha ez utóbbit nem akarjuk (ez simán csak politikai kérdés), akkor maradjunk csak a gépeknél és az MI-nél - ez a kettő is elég lehet.

De ha a gépek és az MI elveszik a munkánkat, akkor hogyan lesz az egyszerű embernek megélhetése? Ez már marxi kérdés és a termelési tényezők birtoklásáról szól. A megoldás a forradalomnál egyszerűbb: költségvetési politika, de ezzel messze túlmegyünk ennek a bejegyzésnek a lehetőségein.

A munka persze nem feltétlenül rossz. Munkára szükség van, legalábbis voltaire-i értelemben, azaz az egyetlen dolog, ami az életet értelmessé/elviselhetővé teszi, az a munka. Ugyanakkor mégiscsak hülyeség, hogy még több munkát ígérve választásokat lehet nyerni. Mi vagyunk a hülyék, akik ezt lehetővé tesszük. Mi, önmagunk ellenségei.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr10018260943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.11.17. 21:27:09

Hogy miért kell a munka?

Erre az Akela zenekar kb három évtizede válaszolt, bár ehhez végig kell hallgatni a teljes számot:
youtu.be/dECws3uHlAM?si=Ok9fI-XFQf-_R1-x

Tamáspatrik 2023.11.27. 19:08:45

Nem lehet munkát ígérni, mert kereslet és kínálat nem találkozik. Kicsit durva párhuzam, de mondjuk gumicsizmából és mokaszinból se fog több fogyni, még akkor sem, ha megoldjuk, hogy több cipőre legyen kereslet, az a mokaszin és gumicsizma gyártók problémáját ez nem oldaná meg. A statisztika kimutatná ugyan, hogy mindenkire jut elég lábbeli, de ez mennyiségi szemlélet és nem minőségről szól.
Egy idősödő társdalomban főleg indokolt az automatizálás, a termelékenység növelése, hogy az igazán munkaképes korosztályok ne kézzel dugdossanak össze alkatrészeket egész álló nap, ez pazarlás a munkaerővel. Így lehetne kitermelni magasabb nyugdíjakat, ha a dolgozók több értéket állítanak elő, magasabb fizetést kaphatnak, ezáltal több járadékot és adót fizetnek.
süti beállítások módosítása