mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Böjte Csaba és a házasság előtti nemi élet

2021. augusztus 18. - p.a

mwc2.jpg

Próbáljuk megfejteni, mire gondolt a ferences szerzetes.

Böjte Csaba nyilván azt gondol, amit akar és nem is baj, ha egy kicsit – mondjuk úgy – konzervatív. Ez a bejegyzés nem ellene vagy a nyilatkozata ellen szól, csak segít kicsit elmélkedni a házasságról.

„… Böjte Csabát kérdezték a szexuális felvilágosításról is, amire válaszul megjegyezte, a házasság előtti nemi életet bűnnek tartja.” – írja az Index itt.

A magyar szokások szerint a házasságkötés tipikusan három, egészen jól elkülönülő részből áll (hiába tűnik ez Böjte nyilatkozatból egynek). Polgári szertartás, egyházi szertartás és végül a lagzi. A három esemény elvileg külön-külön is működik, nem is szokta mindenki végigvinni mind a hármat, pl sokan nem kérik az egyházit vagy nem rendeznek lakodalmat, esetleg csak lagzit tartanak.

Az ifjú pár sokszor bele sem gondol, de a hármas tagozódás nem véletlen. Mindegyiknek van értelme, önállóan is.

1.) A polgári esküvő az állam előtt zajlik, gyakorlatilag csak egy ünnepélyes keretek közé emelt regisztráció. Az állam jóváhagyja a szándékot, megjegyzi magának a házasságkötőket és innentől mindenféle kedvezményekkel halmozza el őket.

2.) Az egyházi esküvő lényege, hogy a férj és feleség Isten előtt is hűséget esküszik és Isten áldását kéri az elkövetkező közös életre.

3.) A lakodalmi mulatság arról szól, hogy az ifjú pár a (tágabb) család és a barátok előtt is összetartozónak nyilvánítja magát, emlékezetes módon. Innentől mindenkinek (aki számít az életükben) tudnia kell, hogy nekik bizony közös életük van.

Az állam, az Isten, a család (barátok) elismerése. Ebből a három elemből áll a magyar esküvő.

Hogy Böjte ezek közül melyikre gondol, azt nem tudhatjuk biztosan, de gyaníthatóan az Isten előtti eskütételre. Az is lehet, hogy nem gondol semmire és a hármat automatikusan egynek veszi, de azt hiszem feltételezhetjük, hogy tudja, mit beszél - és érti, miről szól egy esküvő. Nagyon valószínűtlen, hogy Böjte arra utalt, hogy bűnnek tartja, ha az államnál nem vagy nem megfelelően regisztráljuk az együttélésünket, hiszen azt sem tartaná bűnnek, ha pl késve jelentjük be a lakcímváltozásunkat. Egy elmaradt lagzi sem lehet igazi bűn, sőt azt gondolnám, a féktelen mulatás inkább kedvez a bűnnek, mint az elmaradása.

Böjte tehát azt mondja (feltételezhetően), hogy az egyházi esküvő előtti nemi életet bűnnek tartja. Akinek nincs egyházi esküvője, az bűnben él. Megjegyzem, nem ritka az ilyen. A katolikus tanítástól nagyban eltérő protestáns vonalon pedig alapelv (lenne), hogy nincs szükség közbenjáróra Isten és ember között. Azaz nincs szükség egyházi esküvőre sem, az ifjú pár magányos fohásza is kiváltja az isteni jóváhagyást.

Összefoglalva:
Böjte Csaba nyilatkozatát így kell érteni: A katolikus vallás szerint élők számára az egyházi esküvő előtti nemi életet bűn. Mindenki más eleve bűnben él, ott tökmindegy.

Szóval annyira nem kell sem megijedni, sem felháborodni és Böjtét sem kell visszaküldeni a középkorba. A maga szempontjából igaza van, csak nem olyan érdekes, amit mond.

Ez a bejegyzés nem Böjte Csabáról vagy a katolikus vallásról szól. Inkább csak segít az esküvő intézményéről gondolkodni. Különösen, hogy az esküvőt tervezőknek pont erre a gondolkodásra van a legkevesebb idejük/energiájuk. Pedig nem árt, ha tudják, mit csinálnak.

És még valami: Ha eszerint megyünk végig a mostanában közbeszéd témájává lett melegházasság kérdésén, egészen érdekes következtetés adódhat. De ezt mindenki gondolja végig maga.

mwc4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3116664366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.22. 19:18:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Valamit nagyon benéztál! Ő az álhíreket tiltotta be. Márpedig minden álhír, amit nem-liberális média ír le. Szóval a betiltás itt a sajtószabadság erősítését segítette.

Már érted?

chrisred 2021.08.22. 19:21:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem. A neoliberalizmus arról szól, hogy az élet minden területét piaci alapon kell működtetni, ezért az állam is nagyvállalatként funkcionál, nincsenejk szociális, csak piaci funkciói. Szóval a tőke irányít, de az állami is egy tőkés. Lásd Pinochet Chiléjét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.22. 19:21:21

@vénkujon:

Követelem, kerüljenek szabadpiaci alapra a színházak! Ha pedig nem képesek megélni színházkodásból, az azt jelenti, nincs rájuk piaci igény. Keressenek ez után más tevékenységet, pl. alakuljanak át bordélyházakká: arra jelentős piaci kereslet van.

De nehogy már a színházba nem járók fizessék adójukból a színházbajárók hobbiját!

chrisred 2021.08.22. 19:22:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "- a párt szervei irányítják az államot."

Tévedés, ez a pártállam definíciója. Az állampártiság azt jelenti, hogy az állam nem semleges, hanem az állami szervek egy adott politikai erő érdekében működnek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.22. 19:22:42

@chrisred:

Egy mozgássérült pl. súlyosan diszkriminálva van a futó versenyen. Ehhez képest pap bárki lehet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.22. 19:23:38

@chrisred:

Chilében a gazdaságot nem a katonai hunta irányította, vedd észre.

chrisred 2021.08.22. 19:26:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Vagyis azon az állásponton vagy, hogy nincs magyar kultúra, ami közösségi érték. Ez is szép neoliberális eszme.

chrisred 2021.08.22. 19:27:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A törekvés nyilván a világ összes kormányában megvan, ezt a folyamatot gátolja a hatalmi ágak szétválasztása, a fékek és ellensúlyok rendszere.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.22. 19:29:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Sőt a betiltásról szóló hír is álhír, hiszen a függetlenobjektív telex.hu egy szóval sem ír róla.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.22. 19:31:27

@chrisred:

Eleve szerintem nem létezik "neoliberalizmus". Az klasszikus liberalizmus, semmi "neo" nincs benne.

S nem vagyok liberális. Szerintem nincs is baj se az egyházak, se a színházak állami pénzelésével.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.22. 19:33:18

@chrisred:

Hiába van hatalmai ágak szétválasztása, attól méeg minden kormánypárt "állampárt", mármint ha komolyan vesszük definíciódat.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.08.22. 19:34:05

Kigyógyulás miatt ajánlott:
Fórum » FILOSZ » Vallás, Filozófia »

Szórakoztató Valláskritika MémKéptár

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9239635

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.22. 19:34:10

@chrisred:

Az olyan, mintha azt mondaná a templom, a templomkertíés előtt lehet szabadon prédikálnia bárkinek.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.08.22. 19:40:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

... persze, hogy az de működik és gyógyít ...
... itt a judeokereszténységnél is nagyobb butaságok vannak, viccesen

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.22. 19:43:14

@vilagnezet.blog.hu:

Ezek csak a te marhaságaid, s csak azt jelzik: nem érted azt, amit kritizálsz.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.08.22. 19:44:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Tévedsz: Ezek a világban fellelhető mémképek a témában.

Gyűjtemény tehát és sikeres.

chrisred 2021.08.22. 19:45:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A klasszikus liberalizmus a polgárok és az állam viszonyára vonatkozott, a neoliberalizmus meg a piaci szereplők és az állam viszonyára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.22. 19:48:03

@chrisred:

A klasszikus liberalizmus egyik alaposzlopa a vállalkozási szabadság és a szabad piac. Ezeket különválasztani a liberalizmustól kb. olyan, mint azt állítani, a klasszikus marxizmusnak nem lényegi eleme az osztályharc, hanem ez csak később lett, mint "neomarxizmus".

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.08.22. 19:53:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem kellene neked erőltetni a politizálást, nem értesz hozzá, mondjuk a vallásokhoz sem, meg a tudományfilozófiához sem. Na írok neked egy kis bulvár turmixot, mit szólsz hozzá. Ez való neked:

A "Vírus" az élet létrejöttének és számtalan variációjának olyan fontos egysége, ami az élő és élettelen határán helyezkedik el és még ma sem értjük igazán. Itt voltak a földön akkor is, amikor mi emberek még nem. Tehát több százmillió, de lehet milliárd éve. Nekünk embereknek meg jó ha van néhány százezer éves múltunk.

Az emberek és az óriás testű majmok és a makik is egy közös ősből egy mókus nagyságú emlősből fejlődtek ki. A tudomány jelenlegi állása szerint az, hogy mi nem nagytestű majmok lettünk, hanem leválasztottunk magunknak egy külön ágat az evolúció fáján, az nagyon is lehet a különféle vírusmutációk oka, amelyek megbirizgálták a DNS-ünket. Tehát nagyon valószínű a "Vírus" igen sok, hozzájárult a "Teremtésünk"-höz. Nos jó volt ez most nekünk, vagy sem???

Bővebben itt:
A "Virus" ellenség vagy tanító? (vagy Teremtő???)
vilagnezet.blog.hu/2021/08/20/a_virus_ellenseg_vagy_tanito

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.22. 19:53:43

@élhetetlen:

"hogy mi a különbség aközött, hogy valaki ledolgozott 40 évet, az adójából te is iskolába járhattál, stb., és ezért kap kedvezményt"

Már kapott érte fizetést, nem?

Aztán: az 1 általánost végzett analfabéta cigány is fizette a te és a gyerekeid iskoláztatásának költségét, pedig sem ő maga, sem a gyerekei nem jártak iskolába. Ha ezt elfogadhatónak tartod, akkor azt is annak kell tartanod, hogy a nem hívők adójából is megy az egyházak fenntartására.

chrisred 2021.08.22. 19:54:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ez igaz, csak semmiben nem kapcsolódik az előzményekhez. A vállalkozási szabadság polgári alapjog.

chrisred 2021.08.22. 19:57:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A tankötelezettség általános. Az érved olyan, mintha azt mondanád, hogy igazságtalan annak az adójából fenntartani a közösségi közlekedést, aki állandóan bliccel.

alöksz róz 2021.08.22. 20:00:11

@élhetetlen: hát persze, az is a te pénzed volt, amiből én tanultam :D
mert mikor mentél nyugdíjba?

alöksz róz 2021.08.22. 20:00:41

milliárdos lenne minden proli, ha nem kelletett vón a tanulmányokat meg a papokat fizetni...

alöksz róz 2021.08.22. 20:08:26

@chrisred: ez nem jó hasonlat.
így: olyan mintha azt mondaná, igazságtalan olyanok adójából fenntartani a közösségi közlekedést, aki nem is használja.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.22. 20:10:09

@vilagnezet.blog.hu:

"hanem leválasztottunk magunknak egy külön ágat az evolúció fáján, az nagyon is lehet a különféle vírusmutációk oka"

Nem inkább eredménye?

"amelyek megbirizgálták a DNS-ünket. Tehát nagyon valószínű a "Vírus" igen sok, hozzájárult a "Teremtésünk"-höz."

A nagyon is lehetből hogyan lett nagyon valószínű?

alöksz róz 2021.08.22. 20:11:51

@vilagnezet.blog.hu: na és, véleménye azért lehet róla :D

alöksz róz 2021.08.22. 20:18:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A nagyon is lehetből hogyan lett nagyon valószínű?" - nem tudnak közte különbséget tenni.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.08.22. 20:20:42

@alöksz róz:

A "Vírus" a valódi " Teremtőnk" !!!

Karakuttytól, Isten teremtőjétől tudom.

bóvli ország jobban teljesít 2021.08.22. 20:49:14

@apro_marosan_petergabor: "Sok olyan ember szólt hozzá, aki Böjte Csabának a cípőtalpáig sem érne fel."

Ere itt vagytok ti tolvajlás pártoló fideszesek a legjobb példának. Az egyház már rég kiátkozott volna titeket, ha nem lenne az egész magyar egyház egy marionett végrehajtó szolgája a NER-nek.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.08.22. 20:54:45

@bóvli ország jobban teljesít:

Magyarországon főként a fiatalokat, ami jelen esetben 16-tól 29 évesig korosztályt jelent, nem érdeklik már a vallások . 67% -ukat egyik vallás sem. ( Beleértve a sajátságos ateista tagadásvallást is.) A tanulmány két évnyi (2014-2016) adatgyűjtés eredményét elemzi.

... és az utóbbi években ugyan ez a helyzet van kialakulóban már Lengyelországban is.

Tehát BUKTA judeokereszténység és hát az is törvényszereüen bukik vele, aki hozzá köti a soirsát.

élhetetlen 2021.08.22. 21:12:39

@alöksz róz: „mert mikor mentél nyugdíjba?”. Nyolc éve. Ha nyolc éves vagy, akkor tényleg nem költöttek az adópénzemből rád is. Ha már 18 is vagy, akkor igen, aztán számolj tovább, használd az ujjacskáidat, hátha eredményre jutsz.

alöksz róz 2021.08.22. 21:24:19

@élhetetlen: akkor, ha gyerekeid is vannak, fele időben nem is adóztál...
és még a befizetett adódat is bőven visszakaptad :-)

élhetetlen 2021.08.22. 21:38:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az már nem is érdekel, hogy nem fogod fel, hogy a közoktatás az közös érdek, a vallási élet meg egy-egy csoportra korlátozódik, tehát nem látom, te sem, csak kárálsz, hogy miért azoknak az egyházaknak kell milliókat adni, akiknek adnak a közösből. Az már érdekesebb, hogy a talán már hatodik kérésemre sem vagy képes leállni. OK. Ez egy ilyen terep, tehát éld ki magad, írd meg akár nekem, akár másnak hogy egy rokkant banya vagyok, ettől biztosan elhiszik, hogy te okos vagy, (még Bircával is sikerült közös pontot találnotok, büszke lehetsz rá), de ezt csak úgy tudom kezelni, hogy nem válaszolok, bármilyen hülyeséget írsz is ezután, de azért nyugodtan strapáld magad, találj ki még ilyen jó érveket. .

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.08.22. 21:54:43

@élhetetlen:

Ne bosszantson ... mert jó ez a kötelező maszlag hitoktatás, meg vallási sulik ...mert egyre több fiatal utálja meg, mint a mi korosztályunk a kötelező oroszt és politikai tantárgyakat.
Még tart néhány évig ... max ... tejes csömör és végleges BUKTA.

Megéri ezért türelmesnek lenni.

chrisred 2021.08.23. 04:20:23

@alöksz róz: A tömegközlekedést nem kötelező használni.

chrisred 2021.08.23. 04:21:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Tehát azok nem a neoliberalizmus jellemzői, amiket említettél.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2021.08.23. 08:12:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Már kapott érte fizetést, nem?"

Amiből komoly adókat vontak és még adószerű nyugdíjjárulékot is. Sőt még amikor elköltötte is adókkal támogatta az államot.

Ekkora labdát nem lehet nem lecsapni... bután érveltél.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.08.23. 08:29:30

@eMeL:

Mint írtam már:
Kigyógyulás miatt ajánlott:
Szórakoztató Valláskritika MémKéptár

Többet ér ha onnét átmásolsz valahova néhány mémet, mint ha itt vitatkozol akár éveket is. A mémfertőzött agyra nem hatnak a racionális érvel. Immunizálni viszont lehet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.23. 08:55:31

@eMeL:

"Amiből komoly adókat vontak és még adószerű nyugdíjjárulékot is. Sőt még amikor elköltötte is adókkal támogatta az államot."

Az ingyenes utazán nemcsak a nyugdíjasoknak jár, hanem minden 65 év fölöttinek is - annak is, aki egész életében nem dolgozott. Még EU- és svájci állampolgároknak is - függetlenül attól, milyen kedvezményt vehet igénybe - ha egyáltalán - az adott országban ugyanilyen korú magyar állampolgár.

A fentiekből következik, hogy az ingyenes utazás nem a befizetett adók és járulákok alapján jár - bután érveltél. :)

Andy73 2021.08.23. 09:07:18

@vilagnezet.blog.hu:
'Még tart néhány évig ... max ... tejes csömör és végleges BUKTA.

Megéri ezért türelmesnek lenni.'

A kereszténység kétezer éve tart, Magyarországon pedig ezer - ezt is ünnepeltük a napokban, tudod, aug. 20-án.

Az ateista kommunizmus 40 évig tartott nálunk - csak addig kellett türelmesnek lenni a teljes csömörig és a végleges BUKTÁIG.
Valójában addig se vártak a magyarok, már 1956-ban kitört ellene a forradalom, amit aztán az orosz tankok vérbefojtottak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.23. 09:30:39

@élhetetlen:

"nem fogod fel, hogy a közoktatás az közös érdek

A csak Magyarországon milliós számú funkcionális vagy tényleges analfabétának erről nagy valószínűséggel más a véleménye. És nekik is van szavazati joguk, vagyis az ő véleményük is keményen számít. :)

"a vallási élet meg egy-egy csoportra korlátozódik"

A hitéletben való részvétel ugyanúgy egyéni döntés dolga, mint az oktatásban való részvétel - hiába kötelező az utóbbi 16 éves korig.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.23. 09:35:32

@chrisred:

Mik a "neoliberalizmus" jellemzői a klasszikus liberalizmushoz képest?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.23. 09:43:10

@vilagnezet.blog.hu:

A fejlett világban mindenhol megy le vallás szetepe, az egyetlen kivétel az USA.

Mo. nagyjából középen van. Sose volt erős a vallás. se a vallásellenesség.

Amikor 20 éve foglalkoztam ezzel, kb. ez volt:
- 15 % valódi hívő, egyházbajáró,
- 20 % maga módján hívő,
- 40 % hagyományörző nem-hívő,
- 15 % agnosztikus,
- 10 % ateista.

A hitoktatásnak nulla a hatása. Kevés embert zavar, de szintén kevés ember lesz tőle hívő.

alöksz róz 2021.08.23. 10:05:47

@chrisred: és? azért nem jó a hasonlat, mert a bliccelő használja, a cigány meg nem használja.

Nzoltan 2021.08.23. 10:12:09

@vilagnezet.blog.hu: Én úgy vagyok vele, hogy a fiatalok inkább hallgassanak valamilyen hagyományos maszlagot, mint az “új vallás” szerint úton útfélen rakják egymást seggbe, mert az üdvözlendő, meg hogy szégyelljék már magukat, mert gondolkodó fehérnek születtek és nem agyhalott feketének.

chrisred 2021.08.23. 10:13:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A neoliberalizmus kifejezés az 1970-es években keletkezett többek között Joseph Stiglitz és Milton Friedman nézetei kapcsán. A neoliberálisok megengednek bizonyos állami beavatkozást, például a központi bank által mesterségesen magasan tartott devizaárfolyamot, amit a libertariánusok elutasítanak.

Az államra azért is szükségük van, mert – a piaci kudarcok régi problémája mellett – a neoliberalizmust „a hasznok privatizálása, és a költségek társadalmasítása” jellemzi. Ez azt jelenti, hogy a gazdaságban keletkező profit a tőketulajdonosokhoz kerül, az ezzel párhuzamosan fellépő károk vagy negatív kockázatok az államot és az adófizetőket terhelik."

chrisred 2021.08.23. 10:18:49

@alöksz róz: A cigánynak is használnia kellene, tehát az adófizetők az ő iskoláztatását is fizetik. Neki is gyártanak ingyen tankönyvet, az ő iskolai helye, oktatói képzése is biztosítva van a tankötelezettség időszaka alatt, függetlenül attól, hogy az iskola mellé jár.

chrisred 2021.08.23. 10:20:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ami kötelező, az nem egyéni döntés dolga. A KRESZ betartása sem egyéni döntés dolga, függetlenül, hogy egyes szituációkban egyéni döntéseket kell hozni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.23. 10:29:15

@chrisred:

Amit leírtál, az igaz a klasszikus liberalizmusra teljes mértékben.

chrisred 2021.08.23. 10:48:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem, a klasszikus liberalizmus rendszerében az állam i beavatkozást károsnak tartották.

alöksz róz 2021.08.23. 11:35:21

@chrisred: de nem használja, tehát neki nem kell ezeket biztosítani. a bliccelőnek meg nincs biztosítva az ingyen utazása, mégis használja. keress jobb hasonlatot

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.23. 11:45:17

"Ami kötelező, az nem egyéni döntés dolga. A KRESZ betartása sem egyéni döntés dolga, függetlenül, hogy egyes szituációkban egyéni döntéseket kell hozni."

Ahogy vesszük. Egyéni döntés dolga, hogy valaki betartja-e azt, ami kötelező.

Arról már nem is beszélve, hogy az tankötelezettség csak 16 éves korig áll fenn, vagyis az egyetemi képzés már semmiképpen nem vonatkozik rá.

citrix 2021.08.23. 12:30:41

Csaba olyan mint a kedves pártállami politikusaink, élen a nemzetvezetővel: olyanról beszél és kioktat amiből ő sose vette ki a részét. A nemzetvezető és sameszei a munka világáról okítják a népet, noha ő maguk sose dolgoztak egy órát se a munka világában. Esetleg a házmester Laci amikor az mszmp kb. társadalomkutató intézetében serénykedett, de ezt nem mondanám munkának. Böjte Csaba a nemi életről, házasságról nyilatkozik... mint vak ember aki elmeséli milyen a szivárvány.

chrisred 2021.08.23. 12:38:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nyilván, ezért az egyetemi képzés nem is ingyenes.

chrisred 2021.08.23. 12:46:03

@alöksz róz: Szerintem meg jó, mert arról volt szó, hogy az iskola mellé járó cigány önzetlenül fizeti mások oktatását, ami nem igaz, mert a sajátját fizeti vissza, függetlenül attól, hogy az iskola mellé járt. A bliccelő meg nem a többiek tömegközlekedési támogatását fizeti az adójából, hanem a sajátját, csak éppen ő a nem támogatott részével adós.

alöksz róz 2021.08.23. 12:55:37

@chrisred: és mivel marad adós a cigány?

chrisred 2021.08.23. 12:59:36

@alöksz róz: A példa szempontjából nem az adósság a lényeg, hanem a mások számára fizetett adó.

alöksz róz 2021.08.23. 13:06:31

@chrisred: a példád szerint a kettő ugyanaz: 1. valaki fizet olyanért, amit nem használ 2. valaki nem fizet olyanért, amit használ.

tényleg nem látod a különbséget?

chrisred 2021.08.23. 13:44:56

@alöksz róz: Tényleg nem érted, hogy ez a része a példának, ami nem tartozik a tárgyhoz?

alöksz róz 2021.08.23. 14:00:47

@chrisred: olyan példát hoztál, aminek egy része, nem is tartozik a tárgyhoz? akkor csak jól mondtam, hogy nem jó a hasonlat

chrisred 2021.08.23. 14:04:53

@alöksz róz: Rosszul mondtad, azt kellett volna mondani, hogy a példának a tárgyhoz nem tartozó része nem jó. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.23. 14:47:52

"Nyilván, ezért az egyetemi képzés nem is ingyenes."

Egyrészt igen sokaknak ingyenes, sőt ösztöndíjat is kapnak az ingyenesség mellé, másrészt akik fizetnek, azok sem fizetik meg a tényleges költségeket. Szóval mellébeszélsz.

chrisred 2021.08.23. 14:54:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Csak nem alanyi jogon ingyenes, hanem meg kell szerezni az államilag támogatott helyeket. A lottó is ingyenes, ha jó számokat ikszelsz bele.

"másrészt akik fizetnek, azok sem fizetik meg a tényleges költségeket."

Tehát nekik nem ingyenes, szóval mellébeszélsz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.23. 15:09:39

@citrix:

Nézd, Böjte Csaba ha akarna, sem mondhatna mást, mint amit az egyház tanít - akkor is, ha a mai világban mindez abszolút életszerűtlen és káros. Ehhez pedig nem szükséges, hogy legyen személyes tapasztalata a szexről, házasságról. Nem védeni akarom, hiszen nincs is szüksége rá, de hogy világosan lásd: egy bírónak sem kell személyesen megtapasztalnia a gyilkosságot ahhoz, hogy elítéljen egy gyilkost.

Azt is látni kell, hogy a házasság előtti szex tiltása nem a kereszténység találmánya, ahogy a házasságtörés tiltása sem az. A kereszténység pusztán átvette a legtöbb kultúrában előtte és tőle függetlenül is már létező/létezett erkölcsi normákat. SŐT lényegében egyenjogúsította a nőket, mert hiszen a kor erkölcse csak a nőktől várta el, hogy szűzen lépjenek a házasságba, a férfiaktól ugyanezt nem várta el. A kereszténység viszont a tiltást kiterjesztette a férfiakra is.

élhetetlen 2021.08.23. 21:27:39

@Nzoltan: „gondolkodó fehérnek születtek és nem agyhalott feketének”. Bravó! Tehát te egy gondolkodó fehér vagy, aki még azt sem tudja, hogy az értelmi képesség nem a bőrszínen múlik. Az unokahúgom férje fekete, diplomás rendezvényszervező, a húga jogász, Angliában. De te nyilván azt is tudod a fehér eszeddel, ahogy Angliában agyhalottaknak osztogatnak diplomát. Bezzeg itthon, ahol 13 év kell, hogy diplomához segítenek valakit, (fehér embert), hogy miniszter lehessen, igazolja, hogy minden fehér ember okos, de te is jó példa vagy.

élhetetlen 2021.08.24. 00:29:45

@alöksz róz: Úgy látszik, nem sikerült a számolás. Ott tartottunk, hogy ha vagy már 18 éves, akkor már tíz évig költöttek rád az adómból. „ha gyerekeid is vannak, fele időben nem is adóztál...”. Az utolsó tíz évről beszéltem, amikor nagy valószínűséggel költöttek rád az adómból, (Kivéve, ha csak 8 éves vagy), mert azt azért illenék tudnod, hogy a nők nem 50 és 60 éves koruk között szoktak gyesen lenni. (És mielőtt a nagyszülői gyessel is jössz, az az én nyugdíjba menésem előtt nem létezett). Szóval kezd el használni az ujjacskáidat a számoláshoz.

alöksz róz 2021.08.24. 00:40:50

@élhetetlen: 40 évig adózást meséltél

élhetetlen 2021.08.24. 01:41:03

@alöksz róz: Ugye nem gondolod komolyan, hogy beszámolok a családi viszonyaimról neked? Csak úgy általánosságban. A 40 év egy általánosító szám. Ha férfiról van szó, akkor lehet, hogy több évet dolgozott nyugdíjig, ha nő, akkor is lehet, és akkor is lehet, ha szült két gyereket, és mindegyikkel csak egy évig volt otthon, akkor is lehúzhatott a munkakezdéstől az aktuális nyugdíj korhatárig negyvenet, vagy többet, még a két év levonásával is. (A nők negyven a GYES-sel együtt új dolog). És térjünk vissza arra, hogy 8 éve vagyok nyugdíjas. Ha nyolc éves vagy, akkor nem költöttek rád az adómból. Ha 18, akkor tíz évig költöttek rád, ha 28, és egyetemre is jártál, (bár ezek után nem feltételezem), akkor húsz évig. Ez nagyon egyszerű számolás, ha nem megy az ujjacskáidon, próbáld számológépen. Az még értelmes kérdés volt, hogy hány éve vagyok nyugdíjas, mert, ha harminc, és te harminc éves vagy, akkor igaz, hogy az én adómból nem költöttek rád. De megírtam, hogy 8 éve, és azóta nem tudom, hogy mit is akarsz kihozni abból, amit írsz. De nem is érdekel. Nyugodtan írd meg az újabb kommentedet, arra már nem válaszolok, mert ha ezt nem érted, akkor már nincs mit írjak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.24. 07:48:58

@élhetetlen:

"arra már nem válaszolok, mert ha ezt nem érted, akkor már nincs mit írjak."

Eddig sem volt mit írnod. Az érvelésed lényege úgy foglalható össze, hogy "nekem van igazam, mert csak".

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.08.25. 08:30:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Mert felesküdött rá, hogy hazudozni fog tűzön-vízen át.... ennyike ...és azt is teszi.

alöksz róz 2021.08.25. 13:02:24

@élhetetlen: és ki fizeti a nyugdíjadat?

alöksz róz 2021.08.25. 13:04:31

meg az ingyen utazásodat, egészségügyi ellátásodat, egyéb kedvezményeidet

alöksz róz 2021.08.25. 13:06:55

@élhetetlen: akko 8 éve az én pénzemből élsz

élhetetlen 2021.08.25. 16:36:26

@alöksz róz: Mi van? Te vagy az új nemecsek? Maradjunk a már megbeszélt negyven évnél. Negyven évig befizettem valahova, képzeld el, hogy ez egy bank. Mikor beteszed a pénzt, azt elköltik, kifizették az akkori nyugdíjakra, ha bank, kiadta kölcsönbe. Ki akarod venni a pénzed, amit betettél (nyugdíjnál ez részletekben), akkor az új betétesek, befizetők pénzéből kapod vissza. Ez szerinted azt jelenti, hogy te pénzedből él, te tartod el, azt, aki kivette a pénzét? Ennyire nem lehetsz hülye! De, belátom, lehetsz, jogod van hozzá. Ráadásul van még pár hozzád hasonló.

élhetetlen 2021.08.25. 16:45:42

@alöksz róz: Egyszerűsítek, hátha úgy megérted. Beteszel egy bankba 10 millát, valaki meg kivesz ugyanennyit, amit valamikor betett. Akkor a te pénzedből él, nem a sajátjából? Ha így sem érted, nincs mit tenni. (És sikerült már kiszámolnod, hogyha elmúltál tizennyolc, akkor 10 évig költöttek rád az adómból? )

alöksz róz 2021.08.25. 17:18:52

@élhetetlen: nem az új betétesek pénzéből kapod vissza, mert a tiedet nem költötték el... valamit rosszul tudsz. a bank kölcsönbe nem a te pénzedet adja, hanem amikor az ügyfél számláján jóváír egy összeget, pénzt hoz létre.

most kinek a pénzéből élsz, az a kérdés. ki fizeti a nyugdíjadat, egészségügyi ellátásodat, ingyen utazásodat. te nem egy bankba tettél be pénzt, hanem az akkori nyugdíjasok nyugdíjkasszájába fizettél be, amit konkrétan el is költöttek. adót meg nem is fizettél a nyolcvanas évek végéig, mert nem is volt. adót most se fizetsz, akkor mit hőbörögsz, hogy a te adódat mire költik?

alöksz róz 2021.08.25. 17:20:44

nehogy má te akard megmondani, hogy én adómat mire költik...

élhetetlen 2021.08.25. 18:34:40

@alöksz róz: Tényleg ennyi vagy agyilag? „nem az új betétesek pénzéből kapod vissza, mert a tiedet nem költötték el...”. Persze, amit betettem, azt berakták egy széfbe, és sorozatszámmal azonosítva azt kapom vissza A bankok meg pénzt hoznak létre. Ja. Ki tanított közgazdaságtanra? Elképesztő marhaságokat írsz. „most kinek a pénzéből élsz, az a kérdés”.Ezt már elmagyaráztam, nem érted, hát ez van. Ez meg a slussz poén „adót meg nem is fizettél a nyolcvanas évek végéig”. Ezt honnét vetted? Eddig még kicsit szórakoztattál, vártam, hogy meghatározd magad, az érdekelt volna, de ezekkel a hülyeségeiddel már nem akarok foglalkozni, befejeztem.

élhetetlen 2021.08.25. 18:40:19

@vilagnezet.blog.hu: „Mert felesküdött rá, hogy hazudozni fog tűzön-vízen át.... ennyike ...és azt is teszi.”. Csak kérdés, mivel az én kommentem után írtad, és nem neveztél meg senkit, rám, gondoltál? Ha igen, mit hazudoztam?

chrisred 2021.08.25. 18:56:01

@alöksz róz: De a csak a saját tőke arányában nyújthat hitelt, amibe a betétek is beletartoznak.

alöksz róz 2021.08.25. 20:23:46

@élhetetlen: "Ki tanított közgazdaságtanra" - kérdezd meg bárkitől, aki tanítja :D

te nem pénzt raktál a bankba, nem tőkét halmoztál fel amivel később rendelkezhetsz, hanem a nyugdíjjogosultságodért fizettél.

adót nem fizetsz, a nyugdíjadat meg az én pénzemből kapod. az egészségügyi ellátásodat szintén az én pénzemből kapod. meg a többi kedvezményedet szintén az én pénzemből kapod. én tartalak el az én pénzemből. akko ne te mondd má meg, hogy mire költsék az én pénzemet

alöksz róz 2021.08.25. 20:25:42

@élhetetlen: böjte.
nézd meg mire válaszolt.

alöksz róz 2021.08.25. 20:28:50

@chrisred: és cáfol ez bármit, amit írtam?

élhetetlen 2021.08.25. 22:24:35

@alöksz róz: „"Ki tanított közgazdaságtanra" - kérdezd meg bárkitől, aki tanítja”. Azt hiszem egyetlen tanár sem vállalná, hogy a sületlenségeidet tőle tanultad. Öngól. „hanem a nyugdíjjogosultságodért fizettél”. Akkor miért érzed úgy, hogy jogtalanul kapok nyugdíjat a te adódból? Voltak nyugdíjas szüleid, vagy a gólya pottyantott le egy pöcegödörbe, és a patkányok közt szocializálódtál? Ha voltak, az ő nyugdíjukat ki fizette? Az előző generáció. És te is leírtad, a nyugdíjjogosultságomért fizettem, nem te adod könyöradományként (még, bár a kormány igyekszik, hogy odáig jussunk). Unom a hülyeségeidet, elég belőlük, az egyetlen dolog, ami érdekelne, hogy hogyan határozod meg magad, mint egyéniséget. Ezt sokadszor kérdezem, mit gondolsz magadról? Erre miért nem válaszolsz, ha prolizni tudsz? Nehéz leírnod, hogy egy ostoba és/vagy gerinctelen képződmény vagy?

alöksz róz 2021.08.25. 23:50:06

@élhetetlen: mindegyik vállalná. nézd meg bármelyik tankönyvet

ki mondta, hogy jogtalanul? fizettél a jogosultságodért. de kinek a pénzét kapod? az én pénzemet kapod.
és miből gondolod, hogy az én adómmal neked kéne rendelkezned? nem is adózol.
miből gondolod, hogy az a te pénzed, amit mások keresnek meg vagy mások fizetnek be?

alöksz róz 2021.08.25. 23:53:55

mondom hogy ilyen a proli gondolkodás. minden az ő pénze, minden az ő pénzéből van. vagy minimum joga van rá, hogy mindent csak őrá költsenek.

aztán ha ellene fordítják, még ő van megsértődve :D

alöksz róz 2021.08.25. 23:57:47

ja meg a kedvencem, hogy annyi pénzér ő is lenne olimpiai bajnok.

chrisred 2021.08.26. 05:20:22

@alöksz róz: Azt, hogy korántsem biztos, hogy a saját pénzedet kapod vissza, és nem a tőkéből gyártott hitelpénzt, amikor ki akarod venni a betétedet. Amint pénz utalnak a számládra, az a banké lesz, neked meg követelésed keletkezik a bankkal szemben. Ez nem olyan, mint egy svájci bank trezorja, ahová beraksz valamit, és senki nem nyúlhat hozzá, ha eltűnik, a te veszteséged. Az a magánnyugdíjpénztár. A felosztó-kirovó rendszerben szabályozva van, hogy mikor élhetsz a pénzkövetelési jogosultságoddal, és milyen ütemben.

apro_marosan_petergabor 2021.08.28. 01:26:53

Böjte más erkölcsi nívon él, mint az átlagos városi ember.
Nem induvidualista. Megengedheti magának, hogy magasabbra tegye a mércét. Aki nem tudja megugrani, az felköp rá, persze az sokszor visszahullik a köpködőre.
xxx
Nem igaz, hogy a hit és erkölcs oktatásnak nincsen hatása.Kifejezetten pozitív hatása van.

CSOKKI MÁLNA 2021.08.28. 17:59:49

@élhetetlen: Amire semmiféle konkrét bizonyítékod nincs, csak handabandázol Gyurcsányék idején viszont megtörtént, ami tény.

CSOKKI MÁLNA 2021.08.28. 18:19:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

nol.hu/gazdasag/mol__beismerte_az_omv_hogy_nem_voltak_baratiak_a_szandekai-944901

És persze a nemzetáruló, nemzetrontó kormányra számíthattak.

(Egyébként úgy elképzelem, hogy mekkora kurv.nagy übercirkuszt rendeznétek, ha Orbánék pár száz milliárdért eladnák állami tulajdonrészüket egy cégben egy nyugati cégnek, amely aztán átjátszaná azt az oroszoknak. Fú mi lenne itt.)
süti beállítások módosítása