mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Balognak le kellett volna mondania

2024. február 14. - p.a

balog.jpg

Egyértelmű miért nem tette, bibliai idézet is van rá.

Balog Zoltánnak tegnap le kellett volna mondania hivataláról. Leginkább azért, mert az egyébként is megtépázott hírű egyházára és annak híveire (akik legtöbbször tisztességes, egészséges gondolkodású, normális emberek - mint bármelyikünk) bajt és szégyent hoz.

Nem a jogászkodás (ki a konkrét felelős) számít és még csak nem is az, hogy pontosan mi történt valójában (bár azt gondolná az ember, hogy nem véletlenül ködösítenek), hanem a népharag, ami így olyan helyen is kárt tesz, ahol nem kellene.

Balognak nem azért kellett volna lemondania, mert felelősnek érzi magát, hanem azért, hogy egyházát megvédje a szükségtelen és igazából jogtalan támadásoktól. Hogy elterelje a közhangulat csapkodó hullámait attól, ami állítólag a legfontosabb számára.

Érdekes dilemma volt persze. Ha lemond, könnyen ráfogják, hogy Orbán Viktor utasítására/nyomására tette és ezzel tovább erősíti azt az egyébként is erős képet, hogy a református egyház a Fidesz alszervezete, hogy a nagy múltú történelmi egyházat a kormánypárt bedarálta. Talán ennek elkerülése végett is szavaztak bizalmat Balognak a vezetésben.

A lemondani/nem lemondani kérdés elsőre kecske-káposzta, pontosabban van-rajta-sapka problémának tűnik, de lett volna megoldás.

Tudatosan vagy véletlenül, a bizalmat szavazók kínálták ezt lehetőséget. Az egyház határozottan (86% szavazott Balog maradására) kiállt a (feltételezett) kormányzati nyomás ellen. A szavazásnak van egy olyan üzenete is, hogy „mindegy, mit gondol Orbán Viktor, mi döntjük el, ki lehet itt zsinati elnök, ki lehet itt püspök”. Az egyház immunrendszere működik/működött.

A bizalmi szavazás után Balognak kellett volna azt mondania, hogy „köszönöm, de nem fogadom el”. Kifejezetten elegáns lett volna.

Nem ezt mondta. Ragaszkodott a ranghoz, hatalomhoz, a társadalmi pozícióhoz, amit az előbbiek hoznak. Van egy bibliai igehely, ami pont erről a helyzetről szól. Márk 10: 25. „Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, hogynem a gazdagnak az Isten országába bejutni.”

Ha szabad valamit tanácsolni a református egyháznak: Az első adandó alkalommal küldjék nyugdíjba a lelkészi elnöknek álcázott (az egyháznak pénzt és szégyent hozó) politikusukat és egy arra érdemes, tiszteletre méltó, bölcs embert válasszanak a helyére. Hosszú távon megéri. Könnyen fognak találni ilyet.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5218325517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2024.02.14. 11:45:21

Úgy tűnik, a végeken tudják, hogy feladat van:
telex.hu/belfold/2024/02/14/reformatus-lelkesz-lelkipasztori-fizetes-kiegeszites-felajanlas-gyermekbantalmazas-aldozatainak

Ilyen az, amikor a főnökség alkalmatlan és a dolgozók igyekeznek helyrehozni a problémát.

2024 2024.02.14. 20:18:29

"Balognak nem azért kellett volna lemondania, mert felelősnek érzi magát..."

Nem értek egyet! Pont Balog Zoltán maradjon posztján azt követően, hogy miatta kellett távoznia Novák Katalinnak? Közvetetten persze, hiszen Novákot ettől még ugyanúgy felelősség terheli; nem volt kötelessége engednie a kérésnek, az ügyet megvizsgálva saját meglátása szerint mondhatott volna nemet is és akkor nem történik ez az egész. Ha pedig Novák Katalin aláírja, Varga Judit nem hagyja jóvá; de mivel a megkeresés és a jóváhagyási procedúra végig a szekértábor-logika szerint ment, így figyelem, fék, kontroll nem került bele.

Megkereslek, mert közülünk vagy; tudom, hogy jóvá fogod hagyni.
Aláírom, mert közülünk való vagy; rosszat nem akarhatsz.

Novák Katalin vagy behatóbb vizsgálat, ellenőrzés nélkül csuklómozdulattal írta alá a kérelmet, vagy ismeretek birtokában egyetértőleg hozta meg a döntést. Utóbbi súlyosabb; az első eshetőség viszont azt jelzi, a közt.-i elnök felelőtlenül, utánajárás nélkül hoz kegyelmi döntéseket, illetve magától képtelen döntést hozni.

Gyurcsány a Balog-féle megoldást választotta: az öszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után megszavaztatta a sajátjaival, hogy hivatalban maradhasson. Ez nem járható út morálisan!

Etniez 2024.02.15. 14:30:35

Igazából az egész botrányt ő okozta és a két szoknya csak az elszenvedője. Annak a másik kettőnek másért kellett volna lemondania, egyiknek évekkel ezelőtt.

Ezzel együtt, egyikért sem kár. Bábok mind, majd raknak helyettük másikat a táblára.

Etniez 2024.02.15. 14:32:29

@2024: Ráadásul K. Endre meg sem bánta a bűneit, elolvastam a hazudozását az ártatlanságáról.
A börtönben mindenki ártatlan, ő is az volt. Szerinte. A büntetés nem érte el célját, erre kiengedik.

gigabursch 2024.02.15. 21:48:38

@p.a:
Igen.
Mindig van remény
süti beállítások módosítása