mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Mivel jár az élelmiszerárak befagyasztása?

2022. január 13. - p.a

krist2.jpg

További hatósági intézkedésekkel.

A hatósági ár bevezetése nem-háborús körülmények között két esetben indokolt:

1. A magas árak átmenetiek vagy átmenetinek gondoljuk őket. Ekkor a hirtelen hullámzások kisimítása hasznos lehet. Ilyesmi a 480 Ft-ban maximalizált benzinárak esete.

2. Az adott ár valamiért torz, pl extrém kereslet vagy hirtelen kialakult monopolisztikus helyzet miatt. A PCR tesztek tavalyi hatósági árának bevezetése jó példa erre.

A fenti példák nem jelentik azt, hogy ezek bevezetésével illetve bevezetésük módjával ez a blog egyetért.

Ha e kettő közül egyik sem jellemző, a tartósan fennálló hatósági ár mellett fokozott esélye van az alábbi három probléma megjelenésének, amely problémák az átlagfogyasztót sokkal jobban megütik, mint a magas árak. Ez a blog azt mondja, hogy az élelmiszerek árának maximalizálása nagyon könnyen ide vezethet.

1. Hiány:
Ha a kereskedelmi lánc veszteséget termel egy terméken, akkor meggondolja, hogy tényleg forgalmazza-e, illetve milyen mennyiségben és sokszínűséggel. A választék csökken, részleges hiányok alakulhatnak ki. Ha a kereskedelmi láncok megpróbálják áttolni a beszállítókra az árcsökkenést, akkor a beszállító könnyen dönt úgy, hogy máshova (pl külföldre vagy feketén) ad el.

2. Minőség csökkenése:
Magasabb árért jobb minőség jár. Alacsonyabb árért rosszabb. Mind a láncok, mind a beszállítók juthatnak arra a következtetésre, hogy olyat kell kínálniuk, amit megéri kínálni.

3. Feketézés:
Nehéz elképzelni, hogy a Lidl és társai elkezdik okosban, áfát csalva, feketén beszerezni az árukat, de igenis vannak piaci szereplők, ahol ez felmerül.

Mindhárom probléma olyan, amelyre az államnak reagálni kell, különösen az orbáni, támogatás-alapú gazdaságpolitikát folytató paternalista kormányzat nem hagyhatja ezeket szó nélkül.

Azaz további szabályozások jönnek. Nem lehet a magyar csirkemellet külföldre vinni? Nem lehet a beszállítók árát lenyomni? Bizonyos termékeket mindenképpen tartani kell, meghatározott változatosságban? Bizonyos minőség alá nem lehet menni? Sorolhatnánk tovább.

És ki fogja a fentieket ellenőrizni? Kellenek új állami intézmények, hatóságok vagy új emberek a régi intézményekbe, hatóságokba. További adminisztráció a cégeknél. Alakul a kisgöböc-állam, miközben az lenne a lényeg, hogy az állam azzal foglalkozzon, amiben jó és azzal ne, amiben nem jó.

Megjegyzendő, hogy a nem-piaci eszközöket egyre többször és egyre brutálisabban alkalmazó kormányzat elbizonytalanítja a vállalkozókat/befektetőket, aminek beláthatatlan következményei lesznek (az egyik következmény: csak az államon lógó vállalkozók/befektetők mernek bátran tevékenykedni).

Az is nagy baj, hogy nem világos, hogyan, pontosabban milyen következményekkel lehet egy ilyen hatósági árat középtávon megszüntetni. Vagy ez nem is cél? Magyarországon már nem hisznek elegen a piacgazdaságban?

A fentiekhez szorosan nem kapcsolódó megjegyzés, érdekesség: E sorok írója a megnevezett hat alapélelmiszer egyikéből sem vett egy grammot sem már sok-sok éve. Nyilván nem ez a jellemző, de látni kell, hogy ilyen is van, tehát „alap” az ennyire alap. Különösen a kristálycukor.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8016811952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.13. 14:54:07

Kimaradt, hogy most majd az oligarchák olcsó élelmiszerrel fogják megtölteni kerti medencéjüket.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.01.13. 14:58:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Nagyon jó a példád. De senki nem fogja kristálycukorral megtölteni a kerti medencéjét, mert abban ilyenkor (télen) is van víz, hiszen fűthető, hála a kormányzati támogatásnak, amit a villanyszámlához csatolnak. Én régóta csodálkozom, hogy a kerti medence fűtése állami támogatásra érdemes, dehát ez egy ilyen ország. Mindenki támogatásból és segélyekből él. Az oligarcháid is. Sőt a magas villanszámla kap igazán sok támogatást, nem az alacsony.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.13. 15:02:31

@p.a:

Ez ultraliberális szöveg.

Ugyanaz mint a "jajj, csődbe mennek a cégek a minimálbér miatt!".

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.01.13. 15:06:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
A medencés? Nem, az konkért példa.
A minimálbéres probléma természetesen teljesen más, mint a hiány-minőségromlás-feketézés háromszög. A minimálbérrel aza probléma, hogy a bérnek nagyon magas az közterhe, ezért feketén kapják sokan a pénzüket. Egyébként ilyen "cégek csődbe mennek" dumát itt biztosan nem olvastál soha.

erol 2022.01.13. 19:43:52

Ez egy olcsó kampányfogás. Ki a fenét érdekel, hogy olcsóbb lesz a fehér méreg 20 forinttal?
A kereskedő meg felemeli a többi élelmiszer árát, hogy ne legyen vesztesége. Parasztvakítás.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.01.13. 21:37:00

@erol:
Igen, de mégis azt mondták, hogy ezzel 2% csökkenés várható az inflációban. Amit fene tudja, hogy kell érteni és mi van benne (pl benzin is), de valószínűleg másnak (és így országosan is) többet számít a csirkefarhát, mint neked vagy nekem.

evilwolf 2022.01.14. 11:34:46

Egyetek kevesebb kóbászt!

2022.01.14. 15:19:32

élelmiszeriparban és általában olyan ágazatban, ahol exporttöbblet van a termelői oldal a meghatározó. nem a kereskedő.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.01.14. 15:58:22

Frady Endre:
Hatósági áras 6+1 élelmiszer

Nem kell vennem drága marhát,
Újra olcsó lesz a farhát!
Boltok tején, lisztjén, cukrán
Ámul s irigy sok-sok ukrán.

Nem az kérdés, sütni kell-e
Sertés combja, csirke melle,
Hanem hogy, hogy vehetjük-e
Olcsóbban, mint dédünk üke?

Ősi árak, mai bérek!
Sokat érek! Annyit kérek,
Gyomrom sose legyen korgó,
S dőljön olaj, napraforgó!

Mi, le lesznek égve boltok?!
Sebaj, megyek s tüzet oltok!
Repess nép, apró, mit kiadsz,
S monnyonle a szabadpiac!

(farhát bugi!)

inebhedj - szerintem 2022.01.14. 17:39:15

Fölösleges ezt túllihegni, kell egy Országos Anyag- és Árhivatal, mint az előző Kádár-rendszerben, és minden megoldódik.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2022.01.14. 17:54:19

Akkor is működik az árak maximalizálása, ha arra számítasz, hogy az árak csökkennek, így az ár maximalizálása "senkinek sem fáj" viszont politikai üzenetet hordoz.
De jelen esetben az üzemanyagárak korlátozása a belföldi szállítás árára, a termékek polcokig eljuttatása során megjelenő költségekre is hatással van, és a céljuk az, hogy ebből a lakosság profitáljon, ne sok vállalkozás. Így egy torzított piac további szabályozásáról van szó.

Ugyanakkor nem a kisnyugdíjasnak kedvező csirkefahát, csirkemell kerül elő, de nem is egy jó minőségű csirkecomb filé vagy kacsamell. A 2.8-as tej árát szabályozzák, de az 1.5-ös, 3.5-ös, vagy 3.8-as (pl. Miil) tejek árát nem. Ha sok ilyen terméket "elkapkodnak, mert olcsó", annak lehet egy pozitív politikai hozadéka, de a hiány kapcsán könnyű helyettesítő terméket találni és boldognak lenni vele...

sírjatok 2022.01.14. 18:10:40

MZP után szabadon:
"Lehet az élelmiszer-költséget lejjebb vinni, hogyne lehetne. Kevesebbet kell enni."

antisocialnetwork 2022.01.14. 18:12:39

A majom persze, megint itt van.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.01.14. 18:13:22

@sírjatok:
De igazából ez így nem jó. Az emberek nagy részének jót tenne, ha kevesebbet enne, de sokan ezt azért nem tudják megtenni, mert csak drágább, jobb minőségű élelmiszerekkel lehet ez elérni.

CSOKKI MÁLNA 2022.01.14. 18:18:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ja, a felcsúti stadion gyepe alatti titkos raktárakban.:) A kisvasúttal fuvarozzák oda.

CSOKKI MÁLNA 2022.01.14. 18:20:32

@inebhedj - szerintem:

No és Gyurcsányék ÁFA ellenőrző kommandóira tetszik emlékezni? Tisztára, mint a népi ellenőrök..

white999 2022.01.14. 18:52:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Látod mondtam, hogy komcsik csak mindig vitatkozol értelmetlenül.

flydomi 2022.01.14. 20:13:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Jon lassan a kvota jegy,ahogy Kisz titkarod akarja,a Karpatok Geniusza II.
Lukaseggoval mi bvan?Nagy haver,igaz? :))
Orulok,hogy par tizezer migrit lengyel haverjaitoknak szalitott. :DD

figyelemre vágyó kisóvodás 2022.01.14. 23:33:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Vigyázz birca! Ha tovább gyűrűzik a dolog, az orosz homopornó DVD-ket is csak jegyre fogod kapni.

figyelemre vágyó kisóvodás 2022.01.14. 23:36:14

@CSOKKI MÁLNA: Miről beszélsz? Azok ÁFA ellenőrzések voltak. És ma mi van a pénztárgép ellenőrzésekkel? Meg a nyugtaadás ellenőrzésével? Azzal nincs bajod?

figyelemre vágyó kisóvodás 2022.01.14. 23:38:27

@p.a: " Az emberek nagy részének jót tenne, ha kevesebbet enne, de sokan ezt azért nem tudják megtenni, mert csak drágább, jobb minőségű élelmiszerekkel lehet ez elérni."

Nahát. Vacak kajából már nem is lehet kevesebbet enni? Hogy ezt a koncentrációs táborok rabjainak nem jutott eszébe!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.14. 23:40:52

@rögzített árú farhát:

Készül a Római Macskabaszó ballib szentté avatására, azon fog előadni egy gumimacskás performanszt, persze pincébzuhanással egybekötve.

birkamenet 2022.01.15. 00:11:32

Orbán eftárs feltartóztatja Hegyeshalomnál az inflációt, akárcsak egykori kommunista párttársa Kádár.

Orbán eftárs kétharmados birkatábora meg majd akkora megszorítást fog ezért kapni orbán eftárstól, hogy visszasírják majd a Bokros csomagot.

figyelemre vágyó kisóvodás 2022.01.15. 00:13:09

@birkamenet: Lesz ám megszorítás! Még matyi is összeszorítja az ánuszát majd.

birkamenet 2022.01.15. 00:15:03

@CSOKKI MÁLNA:

Roggyant tóni bérkommandójára fetsuik emlékezni bulgár covidbirka?

A fidessed mindig is egy hibrid náci-komcsi párt volt. Tele tökfejekkel. Ezért vettek fel téged is bértrollnak a 96 fikanickeddel.

.

birkamenet 2022.01.15. 00:18:01

@sírjatok:

Orbán után szabadon:

Minden kaját a magyar nagytőkés osztálynak kell adni, mert azok tudnak majd a kisembernek utat mutatni, hogy hogyan is kellene enniük.

Andy73 2022.01.15. 08:40:36

A bejelentett árak jóval magasabbak, mint az adott termékek jelenlegi legolcsóbb árai. Így az intézkedéseknek egyelőre csak az lehet a következménye, hogy a drága termékek és a gyártóik kiszorulnak a piacról. Az árérzékeny vevők többsége eddig is az olcsóbb termékeket vásárolta, így érdemi változást nem hoznak a bejelentések, azok inkább jelképes politikai üzenetek. A szavazók többsége biztosan támogatja, a kisebbsége kritizálja, így ez is szavazatokat hozhat a kormánynak a választási kampányban.

Sir Gombóc 2022.01.15. 08:49:20

Dilettáns kormány dilettáns intézkedése. Még ahhoz is hülyék, hogy megnézzék mennyi is volt az az októberi ár..

figyelemre vágyó kisóvodás 2022.01.15. 08:58:01

@Andy73: "A bejelentett árak jóval magasabbak, mint az adott termékek jelenlegi legolcsóbb árai. " - akkor miért engem vennének?

figyelemre vágyó kisóvodás 2022.01.15. 08:58:41

@Sir Gombóc: Aki pedig pont akkor akciózott, az meg szopóágon lesz, nem? :-))

figyelemre vágyó kisóvodás 2022.01.15. 08:59:22

Az lesz szép amikor jegyre leszek kapható. :-))

figyelemre vágyó kisóvodás 2022.01.15. 09:00:28

Aztán majd jönnek az iráni intézkedések, hogy tilos kutyát tartani, mert azok eszik el a nyugdíjasok elől a farhátat. És majd lesz prémium farhát nyugdíj emelés is.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.01.15. 09:15:57

@Andy73:
Az a baj, hogy a "jelképes politikai üzenet" nem más, minthogy az állam kész a magánszektor bármelyik területére azonnal odatehénkedni. Az külön baj, hogy ez jellező, nem pedig egyedi eset.

ulpius66 2022.01.15. 11:01:09

@p.a:

Ja!

Ha most Orbán visszavonná a csirkefarhát árbefagyasztását ------ akkor milyen jó kis posztot bírnál írni arról, hogy szegény nyuggerek éhenhalnak, már csirkefarhátra sincs pénzük, a csillagokban az infláció, a kormány pedig semmit nem tesz ez ellen.....

DE MI MÁN EHHEZ HOZZÁ VAGYUNK SZOKVA!!!!! AMIT A KORMÁNY TESZ, AZ CSAK ROSSZ LEHET!

ulpius66 2022.01.15. 11:06:41

@p.a:

Ja!

Mikor a kormány 80.000.- forint nyugdíjprémiumot adott a nyuggereknek novemberben, mert jól teljesít a magyar gazdaság, meg 5% nyugdíjemelés januárban, meg 13, havi nyugdíj februárban, és így tovább, akkor meg azért volt nagy a pofád, hogy a nyuggerek EZT NEM ÉRDEMLIK MEG, ÉS EGYÉBKÉNT IS CSAK SZAVAZATVÁSÁRLÁS, ÉS CSAK INFLÁCIÓT OKOZ A NYUGGEREK KITÖMÉSE PÉNZZEL.......

ulpius66 2022.01.15. 11:21:54

@p.a:

Ennél sokkal, de sokkal jobb program a legújabb Istenetek, a Márky zay pogromja:
1. Eltöröljük a rezsicsökkentést!
2. Lebontjuk a kerítést, szabadon jöhetnek a migrik!
3. Az óvodákba mehetnek érzékenyíteni az LMBTPQXYWZ aktivisták!
4. Eltöröljük a NÖK40+ pogromot, a nők is dolgozzanak végig!
5. 67 évre emeljük a nyugdíjkorhatárt!
6. A GYES, GYED időtartamát visszavesszük 1 évre, menjenek dolgozni az anyukák!
7. A nyuggerektől elvesszük a 13. havi nyugdíjat, az úgyis infláció-gerjesztő!
8. Megszüntetjük a minimál-bér rendszert, minden munkáltató annyit ad a melósnak, amennyit akar!
9. Megszüntetjük a sport, a sportolók támogatását!
10. Megszüntetjük az egyházak támogatását!
11. Megszüntetjük a határon túl élő magyarok támogatását!
12. Bevezetjük a fizetős egészségügyet!
13. Felemeljük az SZJA-t!
+1 Eltöröljük a családi adókedvezményeket!!!!!!!!!!!!!!!!

HIÁBA!!!!

KELL A PÉNZ AMIT A BALLIBSIK EL TUDNAK LOPNI!!!!!!

MEG PERSZE KELL A PÉNZ A MIGRÁNCSOK, A HOMOKLOBBI, ÉS EGYÉB SOROSS-ELVTÁRS ÁLTAL FENNTARTOTT KAMU ÁL-CIVIL SZERVEZETEK TÁMOGATÁSÁRA......

nemecsekerno_007 2022.01.15. 11:35:17

Jajj, ezen a Nyúlon már megint nincs sapka!!!!!!!

Annyira durván beivódott a néplélekbe ez a köldöknézős, kádári ,,értelmiségi,, attitüd, hogy az elképesztő. 30 éve váltottunk rendszert de még mindig nemzeti sport a morfondírozás.

nemecsekerno_007 2022.01.15. 11:37:18

@p.a: Ugyan gyertek már ki ebből a csőlátásból. Nektek mindenről O1G jut az eszetekbe?!?! Most komolyan.

CSOKKI MÁLNA 2022.01.15. 15:44:14

@rögzített árú farhát: Tudod az online pénztárellenőrzó rendszer hatékony. Az áfa ellenőrző kommandók meg nevetségesek.

paragrafus 2022.01.15. 16:34:22

Mára virradóra, a Magyar Közlönyben megjelent a 6/2022. (I. 14.) számú kormányrendelet az árstopról.
Csirke far-hát nem szerepel a szövegben, úgyhogy ez a kiegészítés csak egy átverés volt a kormány részéről.
Csirkemell esetében is csak a csirkemellfilé. A nem filé csirkemell nem hatósági áras.
A tej esetében a 2,8 százalékos zsírtartalmú, ultramagas hőmérsékleten kezelt (UHT) tehéntej lesz hatósági áras.
Minden boltban csak a 2021. október 15-i áron adhatják el őket.
Azok az üzletek, ahol 2021. október 15-én akciósan adták valamelyik terméket, az akkori kedvezményes értékesítés előtti legutolsó nem kedvezményes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni.
A kormányrendeletben az is szerepel, hogy az üzleteknek mind a hat termékből kötelezően árusítaniuk kel a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiséget, és ki kell függeszteniük azt a közleményt is, amely az intézkedésről szól.
Az árstop május 1-ig marad érvényben.
Érdekessége a kormányrendeletnek, hogy - hivatkozása szerint - az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvénynek a veszélyhelyzet idején történő eltérő alkalmazásáról szól. Csakhogy az árak emelkedésének az égadta világon semmi köze a veszélyhelyzethez.
Megjegyzem, amikor az ún. veszélyhelyzet előtt a gázenergia hatósági ára a három és félszerese volt a világpiaci árnak, akkor a kormánynak nem volt semmilyen késztetése arra, hogy a hatósági árat a piaci árhoz képest csökkentse.
De említhetném pl. az üzemanyag kapcsán speciális magyar szabály, hogy ha az olaj ára – három hónapra számítva – 50 dollár alá esik, akkor egy sajátos adó segítségével az állami adóbevételek nem csökkenhetnek tovább.
Ez azt jelenti, hogy a hazai üzemanyagok jövedéki adójának mértékét a kőolaj világpiaci árához kötik: amennyiben a Brent dollárban mért jegyzésára 50 dollár, vagy ez alá megy, akkor jövedéki adó emelés lép életbe. Az adóemelés mértéke a gázolajnál 10 forint, a benzinnél pedig 5 forint. Amennyiben viszont a kőolaj világpiaci ára tartósan az 50 USD/hordó érték felett marad, az akkori adómértékek nem csökkennek.

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.01.15. 17:54:28

@Andy73: A bejelentett árak jóval magasabbak, mint az adott termékek jelenlegi legolcsóbb árai.

A legolcsóbb AKCIÓS ÁRAI. Feb. 1-től majd a rögzített, levitt árból is lehet akciózni.

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.01.15. 18:18:34

Blogger mind a 3 pontja csacskaság.

Az árkülönbség (jelenlegi és hatósági) között nem számottevő. Csak néhány terméket érint és nem egy nagyobb termékkört, pláne a kiskereskedelmi forgalomban lévő összes élelmiszert. Az üzletek - még a családi vállalkozásként működtetett sarki kisboltok is - ki fogják ezt gazdálkodni.

Vártam az ellenzéki vélemények megjelenése között, hogy ez az egész voltaképp' azért van, hogy a becsődölt benzinkutak után Mészáros Lőrinc a hatósági farhát miatt becsődölt henteseket, boltokat, szuper-hipermarketeket és piacokat is fölvásárolhassa, de ez eddig valahogy kimaradt a reakciók gyűjteményéből.

Ezzel együtt ócska plusz népszerűségnövelő intézkedésről van szó, a kádári paternalista állam folyománya, amiről nem lehet, nem akarják leszoktatni a magyart. A hülye gyurcsánybajnai a saját balfaszkodásuk következményeképp' 2008 őszén előállott csődveszély elkerülése végett hozott intézkedéscsomag részeként, már Bajnai alatt emelték az egekbe az áfát, de mint ahogy Orbánék a 13. havi nyugdíj visszaadását kommunikálták, miszerint visszaadják a nyugdíjasoknak azt, amit tőlük a szocik elvettek, ennek mintájára az alacsonyabb élelmiszeráfát is nyugodtan visszaadatnák a népnek. Ezt viszont nem teszik, mert - szemben néhány alapvető élelmiszer nem számottevő árcsökkentésével - arra nincs pénz.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.01.15. 20:13:44

@ulpius66:
Te örömödet leled abban, hogy hülyeségeket fantáziálsz?

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.01.15. 20:14:41

@nemecsekerno_007:
Úgy látom, neked jut eszedbe ez mindenről.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.01.15. 20:16:26

@Sir Gombóc: Egyébként szerintem nem dilettáns, csak megszokták, hogy mindent erőből kell megoldani, pedig ettől a hozzáállástól rosszabb lesz a világ.

inebhedj - szerintem 2022.02.09. 17:18:40

@CSOKKI MÁLNA:

Nem, de nem mond ellent a rendszernek.
süti beállítások módosítása