mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Szavazójogot a fiataloknak!

2024. szeptember 20. - p.a

szvajog.jpg

Egyből máshogy nézne ki az ország.

Van ma Magyarországon egy népes társadalmi csoport, aminek a tagjai nem szavazhatnak a választásokon és a népszavazásokon. Itt élnek közöttünk, ide születtek, legalább annyira magyarok, mint bármelyikünk. Ők a tinédzserek, a 18 év alattiak.

A jelenlegi rendszer, azaz a felnőttekre kiterjedő általános választójog ma evidensnek tűnik, pedig nem is olyan régóta gyakoroljuk. A nyugati demokráciákban alig száz éve terjedt el a nők szavazójoga (de pl Olaszországban csak 1949-től és Svájcban pl csak 1971-től). A feketék (fekete férfiak) sem sokkal régebben kaptak ilyen lehetőséget az USA-ban.

Magyarországon ma 18 év felett mindenki szavazhat, kivéve, akiket mentálisan alkalmatlannak ítélnek és akiket a bíróság bűncselekmény elkövetése miatt megfoszt ettől a jogtól. A 18 év alattiak alapból jogfosztottak, mint régen a nők vagy a feketék.

18 év alatt még nem tudnak eleget a világról? Ezen az alapon a felnőtt társadalom nagy része kizárható lenne.

18 év alatt könnyen befolyásolhatóak? Ezen az alapon a felnőtt társadalom még nagyobb része kizárható lenne.

18 év alatt még függőségben élnek és nincs szabad akaratuk? Ez nagyon-nagy sok felnőttre is igaz.

Ellenben ismerek sok 18 év alattit, akik messze bölcsebben szavaznának, mint a legtöbb felnőtt. Ráadásul nekik valódi tétje van a szavazásnak, mert sok évtizednyi jövő áll előttük - ellentétben a szavazásra jogosult nyugdíjasok tömegével.

A 18 év alattiak szavazójoga nem csak gesztus és nem csak igazságosság kérdése. Egy másfajta országot eredményezne. Egyből számítana az oktatás, a környezetvédelem kérdésköre és egyből fontos lenne, hogy az ország ne adósodjon el a jövő kárára. Egymásra licitálnának a politikusok ezeken a területeken. Olyan ország lennénk, ahol számít a jövő. A fiatalok erkölcsi érzéke romlatlanabb, a jövőtudatuk sokkal szilárdabb és sokkal kevésbé cinikusak. Erősebbek. Sokkal kevésbé lehet őket megvásárolni.

Magyarország legkiszolgáltatottabb rétege nem a hajléktalanok vagy az alacsonykeresetűek, hanem a fiatalok. Szavazójogot kell adni nekik.

Hogy hol húzzuk meg a határt, azon lehet és kell is vitatkozni. Én első lépésnek javaslom a 16 éves kort, saját tapasztalatom alapján ott már biztosan indokolt. Egyébként sem kell egyszerre túl nagyokat lépni, csak haladni, hogy ne ragadjunk be valamibe, ami már régen sem volt jó.

"A gimiseknek van igazuk, nekik lehet még önálló gondolatuk."

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9918495896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.09.21. 09:41:44

Én meg felemelném 21 évre.
Továbbá megkövetelném a rendszeres adófizetés tényét, az érettségit, néhány év közszolgálat/sereg és a családos állapotot.

2024 2024.09.21. 17:10:34

Mondd, a 2010-es kormányváltás előtt is ezen az véleményen voltál?

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2024.09.21. 20:26:30

Ez micsoda hagymázas elmebajos álláspont. Ha a fiatalok úgy általában olyan felelősségteljesek lennének, akkor nem lett volna balhé a telefonstopból, mert eleve nem használtak volna az iskolában ilyesmiket. Ha a fiatalok olyan megbízhatóak lennének, nem kütyüznénak a vonatok előtt, hanem képesek lennének legalább addig nélkülözni, amíg átmennek az úton/vasúton. Érdemes megnézni csak az idei baleseti statisztikákat. Még magukra sem tudnak vigyázni. Ezek is elég nagy problémák, de részben érthetőek, mert fiatalok, felelőtlenek, eszetlenkednek, nagyrészt megbízhatatlanok, de ez csupán kortünet. Idővel megkomolyodnak, és elmúlik.

Akkor lenne szabad bárkinek szavazati jogot adni, ha már kinőtt a kamaszos lázadó korszakából, és képes józan mérlegeléssel dönteni, nem pedig az aktuális ellenzéseként. Attól, hogy sok 18 feletti is idióta, még nem az a megoldás, hogy hozzájuk vesszük azokat is, akik még koruknál fogva azok, hanem az, ha a nagykorúak szavazati jogát is felülvizsgáljuk, na akkor tényleg egészen másként nézne ki ez az ország.

Lehetne mondjuk általános műveltséghez kötni. Aki nem ismeri az ország történelmének legfontosabb eseményeit, legnagyobb történelmi személyeit, képtelen helyesen leírni a legtöbbet használt szavainkat, nem tudja felsorolni az ország megyéit, legfontosabb vizeit, hegységeit, elhelyezni a térképen a legnagyobb államokat, a földrészeket, meghatározni a legfontosabb városaink helyét, szóval akik amúgy tök sötétek mint az ágyú, azoknak nem kellene beleszólnia a közös dolgainkba. mert nekik elég egy pláza meg egy okosteló, és elvannak bárhol, mert úgy sem tudják hogy hol.

Én nem engednék senkit sem szavazni, amíg nem volt törvényes adózott jövedelme legalább két éven át, később nem tud felmutatni három évből legalább kettőt, amiben törvényes jövedelemmel rendelkezett - ez alól kivétel a gyerekvállalás -, és természetesen elvárnám, hogy legalább szakmával rendelkezzen. Mondjuk ezt jogosítványszerzésnél is kikötném. Mégis mennyi felelősségtudata lehet valakinek, aki nem gondolja a mai világban, hogy valamihez azért mégis csak kellene értenie?

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2024.09.22. 15:53:18

@F.M.J.:
Köszönöm a véleményt. Azért is hasznos itt, mert egy teljesen más hozzáállást tükröz.

Te úgy gondolkozol, hogy van egy önmagában is értelmezhető Magyarország, aminek az ügyeihez jobb, ha csak olyanok szólnak hozzá, akik megfelelően tudnak gondolkodni azokról és eleve értik, mi ennek a Magyarországnak az érdeke.

A bejegyzés mögött az a ki-nem-mondott gondolat áll, hogy nem Magyarországnak vannak érdekei, hanem az itt élő magyar embereknek. Ezért fontos, hogy minél többen minél tökéletesebben el tudják mondani, ki tudják fejezni, hogy mi az érdekük/véleményük. Az ország így olyan lesz, amilyenek az ott élő emberek. Igaz, ez valószínűleg nem az az ország, amit te ideálisnak tartasz.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2024.09.22. 15:55:57

@2024:
Nem tudom már, mi volt a véleményem erről 15 évvel ezelőtt, de nem látok semmit, ami miatt más lett volna.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2024.09.22. 20:23:24

@p.a:
"Magyarországnak vannak érdekei, hanem az itt élő magyar embereknek."
- Először erre reagálok, aztán jön a kifejtős rész. Egyik ország sem egy terület és kész. Az országba beletartoznak az ott élők is. Nekik viszont egyénenként van egy nagy sanszuk az országhoz képest. El tudják hagyni. Az ország viszont nem tud odébb menni, mint ahogy lakosság nélkül megszűnik országnak lenni. Innen nézve viszont semmi értelme annak a kijelentésnek, hogy az ország, vagy az itt élő emberek érdekei, mert ez a kettő ugyan az.

A szavazati korhatárról.
Kétféle megközelítés lehetséges. Az egyik statisztikai alapú. Valószínűleg történelmi tapasztalat alapján van meghatározva a nagykorúság. Itt a jó öreg Európában annyi vérontás volt az idők folyamán, hogy egyáltalán nem ritka jelenség, hogy a gyerekek kénytelenek voltak kvázi kiskorúként felnőttnek lenni, különben elhullottak volna, mint ősszel a legyek. Ez úgy érinti a statisztikát, hogy a felnövő ifjúság átlaga 18 éves korára nagyobbrészt már rendelkezett a józan mérlegelés képességével. Mára ez nem igaz, de erről majd később.

Amerikában evvel szemben a polgárháború óta - leszámítva az iskolai lövöldözéseket -, nem volt fegyverropogás. Az USA háborói még a sorkatonai időkben is csak a fiatalokat érintették. Nem maradtak utánnuk árva gyerekek ezerszám az utcán. Na ott a társadalom átlagos érettsége csak 21 éves korra érte el a józanabb éveket. Mára ez sem igaz, de senki sem feszegeti, és ez látszik is a társadalmon. Na ezért van a nagykorúság itt meghúzva.

A másik megközelítés gyakorlatiasabb. Tegyük fel, hogy van egy gyereked, aki valamiért rajong a szabadvizi úszásért. Amikor megtanul úszni a medencében, meg esetleg a közeli tóban, akkor kiengednéd csak úgy a természetes vizekre? Ő tele van önbizalommal, biztos benne, hogy mindent tud, amire szüksége lehet. Persze hogy nem. Az alapszintű tudás nem ad elegendő felkészültséget összetettebb kihívásokra. Majd ha már nem csak tempózni tud, hanem felismeri a természetes vizek veszélyeit, biztonságosan ki tud keveredni sodrásból, örvényből, hullámból, akkor beszélhetünk felkészültségről, de az sem biztosíték, csupán esély, hogy túlél egy vadvizi mártózást. A példán keresztül szeretnék rámutatni, hogy a túlzott önbizalom nem tudás, hanem elbizakodottság. Hiába érzi úgy egy fiatal, hogy a közéleti meglátásai megfelelő döntések meghozatalára teszik alkalmassá, ez nagyon nincs így.

Akkor most pár szót arról, hogy társadalmi átlagban mikor lesz valaki alkalmas arra, hogy a pillanatnyi vágyain túl felismerje a valós érdekeit is.
Először is a felnőtt nem csak úgy lesz, hogy tegnap még gyerek, ma meg önálló felnőtt. Ez egy folyamat. Amikor a gyerek először próbál ellenállni a pelenkázásnak, akkor azt hiszi, hogy neki jó, de a szülő tudja, hogy nem. Aztán amikor közösségbe kerül, akkor is hamar berendezi magának a világot, természetesen hagymázasan, de hát gyerek. Később is ez a tendencia figyelhető meg. Folyamatosan bővülnek az ismeretei, Le is nézi azokat, akik még nincsenek a szintjén, mert mondjuk fiatalabbak, de nem ismeri fel, hogy ö sem rendelkezik még elegendő tudással. Azt majd később érti meg, de a mintázat nem változik. Aztán végez a sulival, és elkezd dolgozni. Na itt jön egy lórúgás szerű tapasztalatgyűjtés. Főleg, ha normális esetben hamarosan el is költözik otthonról. Akkor jön rá, hogy mit kell azért tenni, hogy minden nap legyen mit enni, legyen víz, villany, tisztaruha, internet, miegymás. Innen már csak egy komolyabb lépés van, amikor megtapasztalja azt a felelősséget, ami abból adódik, hogy mások léte az ő viselt dolgaitól függ. Amikor nem ő megy haza, hogy idő előtt kifutott a fizetéséből, hanem hozzá mennek, hogy kéne még egy kis zsebpénz. Na amikor ez az élmény is megvan, és kialakul az ehhez szükséges felelősségtudat, na akkor nevezhető valaki felnőttnek, és akkor számít, hogy mi a véleménye a világról, mert akkor érti meg, hogy minek milyen következményei lehetnek rövid és hosszútávon. A pillanatnyi vágyak többnyire rohadt messze vannak a valós érdekektől.

Záró gondolat. Eddig azt tapasztaltam, hogy két okból propagálja valaki a szavazati jog leszállítását. Vagy ambíciózus fiatal, aki még nem fogja fel, amiket fenntebb írtam, vagy feketeöves csirkefogó, és pont avval akar visszaélni, hogy könnyen megtéveszthető szavazókkal próbálja közömbösíteni a józanabb véleményeket. A szóhasználatodból és az érveidből arra következtetek, hogy te az előbbi vagy. Még azt is elhiszem, hogy te személy szerint tényleg megpróbálnád objektív mérlegelés tárgyává tenni a szavazatodat, de korosztályos szinten ez katasztrófa lenne. Messzzemenően egyetértek @gigabursch: véleményével. A mai korban 18 éves kategória is túlságosan kölyök még a saját érdekei felismeréséhez, csupán annyit tudnak, hogy épp mit szeretnének, de hogy annak milyen feltételei és milyen következményei vannak, arról már elképzelésük sincs.

gigabursch 2024.09.23. 08:48:44

@F.M.J.:
Nem értek veled egyet.
Szerintem pont, hogy feketeöves csirkefogó.

Azért nyomja a műsort, mert mások befolyásolhatóságát akarja kihasználni a nettó vektor-fóbiájára, csak épp átlátszó a műsor.

IdomitottFoka 2024.09.23. 10:19:44

@F.M.J.: Az USA-ban is 18 év a választójog korhatára. A 21 év az alkoholfogyasztásra vonatkozik.

" hogy a felnövő ifjúság átlaga 18 éves korára nagyobbrészt már rendelkezett a józan mérlegelés képességével"
Attól tartok h ez csak a konzerv régenmindenjobbvót belemagyarázás. A 18-at megszoktuk, ezért nem kéne változtatni attitűd. Lehet h én is inkább emiatt nem változtatnám meg, de az is benne van h pont olyan torz helyzeteket eredményezne mint az USA-ban, h előbb vehetsz kalasnyikovot mint sört.

A választókörzetek gyurmázása jóval több manipulálás eleve, mintha a 16 évesek is szavazhatnának, úh ez a manipulálós félelem nem tűnik túl validnak részetekről.

gigabursch 2024.09.23. 12:17:09

@p.a:
~250 bejegyzés után nem lehet valaki naív gyerek.

Viszont!
A féligazság, az nem az igazság fele, hanem a megtestesült hazugság, mert manipulatív.
A jogfosztásos mondatos ezen a tényen bemutatkozik. Definíció-szerűen.
süti beállítások módosítása