mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Még egyszer a munkaerőhiányról

2018. július 16. - p.a

bigstock-underpaid-stamp-74614654.jpgÖn tévedésben él: Nincs munkaerőhiány.

Két évvel ezelőtt ebben a blogban viszonylag hosszú bejegyzés született korunk divatszavával, a munkaerőhiánnyal kapcsolatban. Ahhoz talán túl hosszú is volt, hogy mindenki végigolvassa. Azóta is hallom mindenhol (sőt, egyre több helyen), hogy "munkaerőhiány van". Hogy aki teheti, már külföldre ment, aki meg itt maradt, az nem akar dolgozni. Mert a magyar ember ilyen, hogy „nem akar dolgozni”. 

És ennél nagyobb tévedés (hazugság?) talán nincs is. Önmentegetés, bármikor előhúzható beszédpanel. Mert van olyan, hogy munkaerőhiány. Csak nem most, nem itt. 

img_3788.JPG

Az emberek legnagyobb, messze legnagyobb része azért megy külföldre, mert ott többet keres. Sokkal többet. Ha kicsit keresne többet, nem menne. Itthon kényelmesebb. Itthon olyan az éghajlat, amit gyerekkorától megszokott (nem szereti, de még mindig jobban, mint a mondjuk a londonit). Itt van a család. Itt vannak a barátok. Itt itthon van. 

De a pénz nagy úr. Pénzért mindent megtesznek az emberek. Elköltöznek, ha kell. 

Nem azért költöznek, mert máshol jobb az egészségügy. Nem azért, mert máshol jobb az oktatás. Nem azért, mert máshol szabadabb a sajtó vagy szabadosabb lehet az élet. Nem azért, mert a politikusok becsületesebbek. Ezek csak hozzáadódnak a fő érvhez és erősítik azt. Az emberek azért költöznek, mert külföldön többet keresnek (nyilván van kivétel, de most a tendenciákról beszélünk). 

Ha Ön nagyvállalat menedzsere és nem talál alkalmazottat…
Ha Ön kisvállalkozás tulajdonosa és nem talál melóst…
Ha Ön fel akarja újítani a lakását és nem talál mesterembert…
Ha Ön földtulajdonos és nincs aki leszedje a termést…
Ha Ön kertesházban él és nincs, aki lenyírja a füvet…
… akkor Ön nem fizet eleget. 

img_3789.JPG

Beszélgetés egy képzeletbeli balatoni vendéglőssel:
- Itt a szezon és nem találok pincért! Minden pincért Bécsben dolgozik!
- Nem lehet, hogy keveset fizet?
- Én igen jól fizetek és így sem! Aki jelentkezik, az egymillió forintot kér nettó! Ez egy vicc!
- Tehát nem fizet eleget.
Mert ki az a hülye szakács, aki ugyanannyit keresne Bécsben és a Balatonnál, de mégsem a balatoni estékben akar dolgozni, hanem a szeles osztrák fővárosban?

ted_dibiase_theodore_marvin_dibiase_10.jpgEz a bejegyzés nem akarja végigelemezni a magas bérek problémáit és megoldásait, nem beszél a munka minőségéről és az ezzel kapcsolatos összefüggésekről. Meg lehetne tenni ezt is, csak regényhez méltó leütésszámot eredményezne, amit nem olvas el senki (már megint). Maradva az egyszerű megközelítésnél, ez a bejegyzés csak annyit állít, hogy azért nem találunk munkást/dolgozót/szakembert, mert nem fizetjük meg. 

A mai magyarországi munkaerőpiac maga az Európai Unió, 510 millió lakossal (pontosabban: ebből a munkaképes korú népesség a mérvadó). Elég sok, nem? Tényleg azt tetszik állítani, hogy ekkora helyen nem lehet megfelelő munkaerőt találni? Festőt, bolti eladót, kontrollert, terménybetakarítót?

- Miből fizessem meg, fiam?
- Hát tessék elmenni Bécsbe dolgozni és ott sok pénzt keresni. Illetve… Hát pont ezt mondom! 

Ez a bejegyzés nagyon leegyszerűsítve beszél a munkaerőpiacról. Nem megy a részletekbe, csak a lényeget sulykolja: A sokat hivatkozott „munkaerőhiány” nem létezik. A probléma más, bonyolult. A megoldás egyszerű: magasabb bérek. A sok pénz egyből versenylovat farag a leglustább emberből is.

Ha Ön nagyvállalat menedzsere és nem talál alkalmazottat…
Ha Ön kisvállalkozás tulajdonosa és nem talál melóst…
Ha Ön fel akarja újítani a lakását és nem talál mesterembert…
Ha Ön földtulajdonos és nincs aki leszedje a termést…
Ha Ön kertesházban él és nincs, aki lenyírja a füvet…
… akkor ne keressen álérveket és önigazolást, hanem fogadja ezt el alapigazságként: Ön nem fizet eleget. Egyből új utakat nyit meg a gondolkodásában. 

És még valami: Tisztelt Állam, ha Ön nem talál elég pedagógust...

munka_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8514117271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása