mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Isten, haza, család? És tényleg ebben a sorrendben?

2024. augusztus 20. - p.a

ihcs3.jpg

A frontvonalba helyezett jelszó ezer sebből vérzik.

Úgy tűnik, a sokak által jobboldalinak hívott kommunikáció a címben szereplő hármasra erősen építeni fog a jövőben. Elsőre jól hangzik. Azért nem árt tudni, hogyan állunk ezzel valójában.

Isten
Azt mondják, a kereszténység válságban van, elpusztítására törnek. A valóság az, hogy a kereszténység jelenleg olyan erős, mint még soha a történelem során. Igaz ez világszinten és külön a nyugati világban is. Ma már a kereszténység nem csak egy vallás, hanem általánosan elfogadott gondolkodási forma. Persze kérdés, hogyan definiáljuk a szót, hiszen nyilván lehet olyan definíciót találni, amelyiknél indokolt a riadalom.

Haza
Valóban. Az embereknek mást jelent a haza, mint régen, csak nem illik erről beszélni. Nézzünk egy egyszerű példát: Kérdés,  hogy hány magyar ember küldené büszkén és lelkesen a frontra férjét/gyerekét/egyéb családtagját vagy saját magát, ha Magyarországot támadás érné (orosz/ukrán/román vagy mondjuk amerikai – mindenki válogassa ki, ami neki tetszik) és hányan lennének, akik inkább a kimenekítésükön vagy saját menekülésükön ügyködnének. Vagy kevésbé erős példával: Ki az, aki vész esetén a haza megmentéséért beáldozná a vagyonát, ahelyett, hogy elmenekítené? Én azt gondolom, hogy ez utóbbiak lennének elsöprő többségben. A hazát manapság top 2-be emelni szemfényvesztés, sőt méginkább képmutatás. Hogy ez mekkora baj, azon lehet vitatkozni, mindenesetre tény.

Család
Ez tényleg válságban van. A késő XX. és XXI. századi életkörülmények által kialakított családmodell nem működik, pontosabban sok szenvedést hoz. Sok oka van ennek, nem lehet itt kifejteni. Azért nem kell elkeseredni, mert ez a hagyományos családnak nevezett, a hármas jelszóba gondolt család egyáltalán nem hagyományos, az emberiség elmúlt 10.000 éves történetében soha nem volt használatban, feltételezhetően nem véletlenül. Megmentéséért kiáltani nem jó ötlet, inkább átalakítani, formálni kellene.

Sorrend
Ha már „isten-haza-család: ebben-a-sorrendben”, akkor jobb, ha tudjuk, hogy az emberek 99%-a pontosan fordítva gondolkodik erről: család-haza-isten. Ez így akár egész értelmes jelszó lehetne, igaz, a legtöbbeknél más fogalmak is beférkőznek e három közé. Hergelni persze lehet az eredeti sorrenddel is, arra jó lesz, de valódi problémákat megoldani nem lehet így.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4818470095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2024.08.21. 09:32:09

Istent nagy betűvel írja, aki hisz benne. És akkor nem kérdés, hogy első helyre kerül. Ha nem hisz, ha csak elvont egy fogalom számára, akkor pedig tök mindegy, hányadik helyre rakja, mert akkor nem is hangoztatja ezt a szlogent, legfeljebb kritikus megközelítéssel, mint itt is.

Andy73 2024.08.21. 09:55:36

Ami pedig a hazát illeti, nyilván nem véletlen a poszt dátuma.
És akinek se Istene, se hazája, annak nem meglepő, ha családja sincs, sőt, annak a létjogosultságát is megkérdőjelezi.
Hergelni pedig sok mindennel lehet, de ha tagadod ezen értékek bármelyikét, akkor nyilván tök mindegy a sorrend, zavarni vagy akár hergelni is fognak. Akik pedig fontosnak tartják őket, azokat az ilyen írások hergelnek, nyilván éppen ez is a cél.

gigabursch 2024.08.21. 13:46:44

@Andy73:
Tökéletes megfogalmazás!

A poszter nyomokban sem érti, hogy egyik nélkül sem megy.

nemecsekerno_007 2024.08.21. 15:50:42

,,Ott van hazám, hol ingyen wifi,,

Ismeretlen ballib
süti beállítások módosítása