mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Felvételizünk a középiskolába és izgulunk

2023. január 21. - p.a

exam.jpg

Tönkretesszük a gyerekeink életét. És persze a sajátunkat is.

Ma elkezdődött a középiskolai felvételik időszaka.

Nem emlékszem, pontosan hogy volt a felvételi az én időmben. A központi írásbelik bevezetése előtt történt, szóval elég régen. Szüleim szóltak, hogy 9-re legyek kész, mert akkor indulunk. Elvittek. Emlékeim szerint kb ennyit foglalkoztak a felkészítésemmel.

Ma ez máshogy van. A felvételik előtt két évvel már kezdődik a para. A gyereket felkészítő tanárokhoz járatják, pénzt és időt nem kímélve (igazából: erőn felüli kifizetéseket vállalva, önsanyargatással felérő időráfordítással). Az általános iskolás otthon is tovább gyakorol. Az előző évek feladatait veszi végig, matek és magyar írásbeli teszteket csinál, ahogy-ameddig bírja. Próbafelvételiket ír, ahol időre, osztályterembe zárva kell ugyanezt produkálnia. Online felkészítő órákon vesz részt. Jó pénzért megvásárolható programokat fejlesztenek a gyakorlásra, hogy este is tudjon ezzel foglalkozni (úgy is szeret a számítógép előtt ülni, ugye?).

Az hagyján, hogy a felvételi iszonyú stressz a gyerekek számára. Némelyik elég jól tűri, nem is stresszes, csak simán boldogtalan lesz. Nagyobb probléma, hogy micsoda erőforrásokat áldoz rá a szülő, miközben maga is stresszessé válik (rosszabbul kezelik, mint a gyerekeik). Az apukák és anyukák facebook-csoportokon hergelik egymást - külső szemmel belenézve őrület, ami ott megy. A szakértők jótanácsokat osztanak a hatékonyság javítására.

Az igazi gond az, hogy ez a sok áldozat (pénz, idő, boldogság elégetése) értelmetlen. A középiskolába készülő gyerekek ma nem okosabbak (értsünk ez alatt bármit), mint az én időmben voltak, a későbbi akadályokat sem veszik könnyebben. A verseny sem lett nagyobb, hiszen kevesebben vannak (akkor még bőven 10m fölött volt a népesség).

A középiskolába bejutva a gyerek szembesülhet a problémával: Az egyik középiskolai közgazdaságtan könyvben van egy példa arra, hogy az emberek hülyeséget csinálnak, kényszerűségből mindenki részt vesz benne és végül senki nem jár jobban: A nézők első sora feláll a színházban/stadionban/koncertteremben, ezért a mögöttük lévőknek is fel kell állnai. A sor folytatódik, végül senki nem lát jobban, csak mostmár mindenki állva, kényelmetlenebbül nézi, amit nézni kell.

Elhitettük magunkkal, hogy nagy a tét. Pedig nem sok múlik ezen. Még egyszer leírom, mert sokak számára annyira mellbevágó, elfogadhatatlan gondolat ez: Nem sok múlik ezen.

A világ (a gyerekek és szüleik számára, ilyen szempontból) sokkal rosszabb hely lett. Mi tettük ilyenné. 

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5918031174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2023.01.21. 18:12:03

A magyar társadalomban még mindig nagyon erős a középosztálynak az a gondolkodása / illúziója, hogy a taníttatással a gyerekek magasabb társadalmi státuszt és anyagi jólétet érnek majd el. Holott ugye ez is jóval bonyolultabb, az anyagi előfeltételek ma mindennél többet számítanak. Én anno a harmadik gimibe jutottam csak be a listán és a negyedik felsőoktatási intézménybe, amit megjelöltem. Mégis van stabil megélhetésem, mert olyan döntéseket hoztam, hogy legyen.

A gyerekek stresszelése a legrosszabb és már nagyon hamar elkezdődik. Tavaly, akkor még elsős kisfiam osztálytársaival közös játszóterezésnél a szülők is beszélgettek. Anyuka, akinek két gyereke jár az egyébként valóban nem kiemelkedő, de nem is rossz általános iskolába: "Hát nem tudom, hogy Dórika így be fog-e jutni a hat osztályosba. Misikét pedig nyolc osztályos gimnáziumba szántam, de úgy látom, hogy ehhez nem elég a suli."
Természetesen a social media rátesz erre az egészre. Bizonyítványosztási időszakban nekem is ott virít a facebookon a megfelelési kényszeres anyukák gyerekéről kiposztolt bizonyítvány. Aztán általában nagy bociszemmel néznek rám, amikor elmondom, hogy engem kevésbé érdekel mondjuk, ha a gyerek szar jegyet hoz magyarból, ha pedig szeret és tud olvasni. Vagy ha érdekli mondjuk a matek és abból kiváló, de aztán rossz lesz kémiából vagy bioszból.

a nagy hohohorgász 2023.01.21. 18:13:21

Én is így látom. Szar ügy.

a nagy hohohorgász 2023.01.21. 18:31:06

@MEDVE1978: én meg osszefuggesekre tanitom a gyereket, az élet osszefuggeseire. Nejem " tipikus mai szülő " elvitte a gyereket zsenifelmerore. A kivalaszto tanár kivalasztotta 200 gyerek közül a 10be hogy magas az intelligenciaszintje. Aztán kiraktak 2 hét után mert 6 évesen nem tud úgy sakkozni mint akit már arra edzettek 3 éves kora óta....

a nagy hohohorgász 2023.01.21. 18:40:06

Ki az az elvetemült aki 3 éves kortól sakkozni tanítja a gyereket?

a nagy hohohorgász 2023.01.21. 21:56:07

Most irja az index szalagcim hogy rekordnehez volt a felvételi, aztán a cikkben kiderul hogy mégsem:))))). Na ez is baj, hogy a hülyék sirasa nyitott fülekre talál. A szabasz anyám 1996ban annyit kérdezett, hogy sikerült? Mondtam hogy ki tudja... az 2. És utolsó kérdés: volt amit nem tanultatok előtte? A válaszom "nem" volt! Ennyi!!!!!!!! Pedig anyám nem volt agysebesz, 1 kérdéssel ravilagitott ki tehet róla! Igaz akkor még a 14 éves gyereknek " nem volt joga atbaszni a szüleit, mint szart a palankon "....

Motorogre 2023.01.26. 10:01:24

A jelenség az oktatás elégtelenségérő szól. Ami a felvételi előtt egy-két évvel kezdődik (különórák, stressz stb.) az csak az oktatásban elmulasztottak pótlása. Minderre nem lenne szükség, ha a tanárok kellőképpen felkészítenék a gyerekeket (igen: lehetőleg minden általános iskolában) a középiskolai tanulmányok sikeres megkezdésére.
A szülő is sokat tehetne, de nem az utolsó évben-években,hanem már első osztálytól: példamutatással, a tudás családi értékként történő kezelésével.

Más: lássuk már be, a tanároknak nem érdeke hogy a gyerek tudjon - ki fizetne borsos pénzeket különóráért, nyelvtanulásért? Tisztelet a kivételeknek, mert vannak !
süti beállítások módosítása