mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Lepusztuló Magyarország

2022. november 18. - p.a

spiral.jpg

Különleges helyzetben vannak a ma élő magyarok.

Te, aki ezt olvasod, különleges helyzetben vagy. Régóta nem volt olyan generáció (legalábbis Magyarországon), amelyik biztos lehetett benne, hogy az élete hátralévő részében rosszabbul fog élni, mint eddig, sőt még a gyerekei is rosszabbul fognak élni. A te generációd ilyen generáció.

Elhanyagoltuk, feléltük a jövőt.

Magára hagytuk az oktatást. Szemét lett a tananyag, szemétnek nézzük az oktatókat. Sőt szemétnek nézzük úgy általában az összes értelmiségit.

Elfogadhatatlanná tettük az egészségügyet. Aki teheti, elkerüli a magyar rendszert, pontosabban menekül előle. A megelőzés kérdése/funkciója fel sem merül, pedig az lenne a lényeg.

A napi haszon érdekében feláldoztuk/feláldozzuk a környezetvédelmet. Vágjuk az erdőket, nádasokat, irtjuk a vadállományt, szennyezzük a vizeinket és azt gondoljuk, hogy nagyon jó, hogy így csináljuk. Nincsenek kicsit komolyabb koncepciók sem, nemhogy forradalmiak.

Elhanyagoltuk a vízrendszerünket. Nyáron néhol csak a vakszerencse segített, hogy a szennyvíz elvezetése nem állt le teljesen. Máshol az eddig evidensnek gondolt ivóvíz-hozzáférés akadozott. Hamar eljön az a nyár, amikor már nem lesz ilyen szerencsénk. Dübörögnek majd a különleges jogrendben vezényelt lajtoskocsik és külön jogszabály támogatja majd a kerti pottyantósokat.

A napi megélhetésért feláldozzuk az egészségünket, leginkább mások egészségét. Fűtünk mindennel, októbertől áprilisig füst lepi el a külvárosi, falusi utcákat. A törvények nem büntetik, hanem ösztönzik ezt.

Eladósítottuk az országot, a nagy örömmel bejelentett állami hitelfelvételeket generációk fogják fizetni. Porba döngöltük a forintunkat, hogy mindannyian szegényedjünk - a szomszédokhoz képest is. EU-szinten nézve is rendkívül magas (TOP3-as) adóterhekkel büntetjük a munkát, talán azért, hogy elvegyük tőle az emberek kedvét. A vállalkozókét biztosan sikerült.

Támogatás-alapúvá tettük a gazdaságunkat. Mindenki (magánszemélyek és cégek is) állami támogatásból és állami támogatáson él, üzletel. EU-támogatás nélkül csődközeli helyzetbe kerül az ország is. És persze a támogatások sohasem a legalkalmasabbaknak mentek/mennek, a hatékonyság soha nem volt szempont.

A családtámogatásnak hívott agymenéssel tönkretettük az ingatlanpiacot és mesteremberes szolgáltatásokat. Ma már hétköznapi ember nem tud lakást/házat venni állami támogatás nélkül, sőt új konyhabútort sem tud csináltatni. Ezek a családok maguk végzik el a burkolást, festést, szigetelést, vezetékcserét, mint a szocializmus éveiben – vagy sehogy sem végzik el.

Az állam alá rendeltük az egyházakat, mert jelentős propagandacsövek. A kormányzat megvette őket, ők meg feladták a függetlenségüket, önállóságukat. Pénzért. Pedig az egyházak tudhatnák a legjobban, hogy ezt nem szabad.

Egyre több feladatot és hatalmat adunk az államnak, miközben az az eddigieket sem bírta ellátni. Közben leépítjük a saját személyes jogainkat, azt remélve, hogy ezért biztonságot kapunk, pedig csak egy rosszul működtetett, szakértelem nélküli, hatalmas kormányzatot.

Külön probléma, hogy végtelenül taszítóvá tettük a politikát. Ma már egyetlen normális ember sem akar a politika közelébe menni (még szakértőként sem), ha más véleményen van, mint az aktuális óriásplakát. Hiszen könnyen lehet, hogy másnap azzal nyit az origo.hu, hogy ez a szakértő egyébként adócsaló-gyilkos-nemzetáruló-pedofil (és pénzt kapott külföldről).

Egészségtelen, műveletlen és legfőképpen: szegényedő országot csináltunk. Mindent elmond, hogy már régóta nincs önálló minisztériuma a jövő három legfontosabb területének: egészségügy, oktatás, környezetvédelem.

Pedig ezeken kívül nagyon kellene még egy szerv: a Jövő Generáció Minisztériuma. Regényesen hangzik, holott ez lenne a legfontosabb. Ha lett volna ilyen, talán nem éljük fel a jövőt. Ha lett volna, talán ez a mostani generáció (Te, az olvasó)  nem lenne abban a különleges helyzetben, hogy biztos lehet benne: a gyerekei is rosszabbul fognak élni. Egészségtelenebbül, butábban, szegényebben. 

Amikor azt halljuk, hogy "Mi, magyarok...", akkor arra gondoljunk, hogy "Mi, magyarok ezt hoztuk össze".

Ez a bejegyzés nem pesszimista. Jobb a szembesülés, mint a valóságtagadás. A szembesülés segíthet, hogy legalább az unokáinknak jobb legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3517981668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.11.18. 08:46:40

S akkor mit is kéne tenni.
Mert okoskodva hőbörögni, hogy minden szar - az elég kevés.

De nézzük sorjában.
Amíg az oktatás tele van szdsz vonulhattal, nem is igazán lehet vele jót tenni

Eü - dettó. Nagyjából tavalyra ért az eü alkalmazottak sokasága az szdsztelenedés kritikus szintjére.

Környezetvédelem:
Mi a példa? A német vagy az amcsi? Mert azok aztán hídehúde oéldaértékek.
Sajnos a a dunakörös ámokfutók romjai mostanában kopnak ki végleg.

Vízrendszer
S tessék mondani, mennyibe került a visszaállomosítás azoktól, akik egyébként vitatható beruházást tették a rendszerbe, viszont garantált profitjuk volt?

Fűtés:
Mivel fűtsünk?
Gonosz, de tiszta orosz gázzal/azonnal vagy demokrata és gazdasági csődöt jelentő 7nővéres CG-nel és amcsi atommal, akik amúgy az uránt szintén a ruszkiktól szerzik be?

Családtámogatás:
Egy súlyis vétek van. Az, hogy a szaporodásbiznicre a cugókat etrsztették rá, csak közben sok a politikai duma.

Eladósítás
Ugye teccik emlékezni 2002-2008-ra?
S a jelen pillanatban teccik körül is nézni?
Kicsi szómágus...

Egyházak:
Igen, az a befolyás, amit az emih és a mazsihisz művel, tényleg gyomorforgató.

Jogvédelem:
Ettől már csak a jogállamisági szöveg unalmasabb.
Se tények, se tartalom, ami igazolna bármit is ebből a süketelésből.

Politika
Tessék megkeresni Gömbös és Szálasi vonatkozó beszélgetését!
Tessék visszakanyarodni Rómába a Gracchusok korába.
Újabb üres süketelés. Emellett az emberek 9/10-e szíve szerint nem akar politizálni...

Amúgy úgy utálod vektorékat (van rá bőven lehetőség), ahogy akarod, csak azt ne várd, hogy a fent eleresztett lózunghalmaz akárcsak egy iskolást is megfogjon.

a nagy hohohorgász 2022.11.18. 10:17:31

poszter, te olyan vagy mint steiner kristofka seggebol kivakart betyarkorte:) szaros, gecis gerinctelen szőrmócsing:)))

ulpius66 2022.11.18. 10:50:51

Na, felébredt végre p. a. is.......

Így megkaptuk az ezredik "szokásos" ballibsi posztot arról, hogy itten minden is szar!
(bezzeg, amikor a ballibsik voltak hatalmon, akkor mink voltunk a tejjel-mézzel folyó Kánaán)

a nagy hohohorgász 2022.11.18. 11:12:00

Arról mikor lesz poszt hogy amerikai elitkatonak csoportja mi a faszt keres Budapesten?

ulpius66 2022.11.18. 12:03:57

Azt hiszed, 2020-nál nincs lejjebb?

2020. november 26. - p.a

gigabursch 2022.11.19. 09:05:54

@a nagy hohohorgász:
Gyávák a teljes NATO hadanyaggal a hátukban az oroszokkal harcolni.
De ahhoz is gyávák, hogy lemenjenek - teszem azt - az enyingi cigánysorra rendet tenni. Pedig a helyi szamu-raj -okon nyugodtan edzhetnék magukat.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2022.11.19. 13:25:59

az az igazság, hogy nem tudok ellent mondani a leírtaknak, mert ugyanezt tapasztalom.
a jelen orbán-fidesz rendszer? mozgalom? politikai-gazdasági tömb? hasonló irányban halad, mint a kínai kommunista párt: a piac és kapitalista logika felől kanyarodnak kitartóan a függőségi autoriter kézi irányítás felé.
a kínai rendszer jóval nagyobb és sokkal többet visel el, viszont az amerikai chiptörvény és az ezzel összefüggésben a legmodernebb technológiáktól már elzáródó gazdaság hosszabb távon szenved veszteséget.

az orbán-fideszi magyar? nemzeti? csoport játéktere messze nem ennyire széles. jóval gyorsabban tűnik el az a maradék megtakarítás vagy háj, ami 2010-20 között képződhetett. az orbán-féle gazdaságpolitika az olcsó munkaerőre épít; viszont már most látszik hogy a jövő autógyáraiban nem szalag mellett álló betanított szakmunkások tömegeire, hanem néhány kisebb, de annál képzettebb mérnök-szerelő csoportra lesz szükség. a gyártósorok pedig teljesen automatizáltak már most és nem csak Teslánál.
az orbáni csürhe politikai tőkéje pedig idén kapott jókora léket - emlékeztetőül: február 24 előtt kötötte meg putyinnal az évszázad gázüzletét és hogy lenne háború? letárgyalták a békét is; V4ből v1; teljes elszigetelődés a két legfontosabb szövetségei rendszerünkön, a NATOn és EUn belül is. hiába megy a kunyerálás, most a napokban egy dölyfös vétózás - lefőtt a kávé.
innen már csak a szabad rablás marad az országhatárokon belül, több tőke nem érkezik ide sem Moszkvából, sem Pekingből, se máshonnan. és Brüsszelből sem.

MEDVE1978 2022.11.19. 18:07:50

Nézzük szépen sorjában:
1. Oktatás. A magyar oktatási rendszer rengeteg sebből vérzik. Az egyik nagyon nagy seb a tanári kontraszelekció, illetve a tanárok térvesztése, ami nyilvánvalóan béremeléssel kiküszöbölhető. Ez szükséges, hogy egyáltalán legyen utánpótlás a pályán. Viszont ez csak egy seb, ha ezt befoltozzák, a rendszer még szar marad. Ez pedig egy közösségileg szar rendszer: eddig egyetlen egy kormány sem tudta megugrani az egészet. Orbánék KLIK-je sem működött, pedig az sem csupán politikai rossz szándékból jött létre. De már a tananyag is rég rossz, olyan elemeket tartalmaz, amelyek nem "modernek". Egy mai gyereket, nem arra kell felkészíteni, mint egy akár 10 éve iskolába járt gyereket.
2. Az egészségügyi válság a rendszerváltás óta tart vagy már azelőtt is. Persze ebben is lehet mindenki felelősségét hangsúlyozni, Horváth Ágnestől Káslerig. A modern egészségügyi rendszerek közül kevés jól működőt találni, ennek az az oka, hogy az egészségügy korlátlan keresleti görbével rendelkező rendszer. Tehát, ha én beteg vagyok a legjobb és legdrágább ellátást szeretném magamnak, hogy biztosan meggyógyuljak, komolyabb komplikációk nélkül. Ez pedig ugye lehetetlen makroszinten, hiszen ez beláthatatlan költségekkel járna. Vegyük mondjuk az influenzát: felírhatna nekem a doki mondjuk Tamiflut, hogy hamarabb elmúljon, viszont ez nagyon drága, ezért marad a hagyományos teázzon-pihenjen. Hasonlóan, mondjuk egy béltükrözés előtt kaphatnád a mondjuk 5000 Ft-os kímélő hashajtót ásványi anyagokkal vagy az 500 Ft-os kevésbé kímélőt. A magánban alapjában az előbbit kínálják neked, az államiban kapod az 500 Ft-ost. A jó egészségügyi rendszer valószínűleg egy jó hibrid a magán és a közösségileg finanszírozott (állami) ellátás között. Ma Magyarországon nem ez van, jelenleg a kormány csendben engedi, hogy egyes szakterületek (pl: fogászat, nőgyógyászat, diagnosztika, egynapos sebészetek stb.) átmenjenek egyre nagyobb arányban magánba. Viszonylag egyszerű, ha mondjuk egy hónapja ok nélküli hasmenésed van, választhatsz: a doki beír egy tükrözésre, ami mondjuk két hónap múlva lesz vagy elmész akár az adott héten kb. 100 ezer forintért magánba. Cserébe, ha mondjuk rákod van, akkor a két hónap alatt az haladhat előre. Így akinek pénze van, nagy arányban megy majd magánba és a trend fokozódik. A cél egyébként az lehetne, hogy egy jobb mixet találjanak ki, de erre nincs nagyon lehetőség. Az egészségügyet nagyságrendekkel hatékonyabbá tehetnék a kötelező népegészségügyi szűrőrendszerek. Mondjuk minden 50 év feletti férfi és nő kötelező kardiológiai vizsgálat, amire a munkáltató köteles elengedni + megbüntetik az adott embert valamilyen módon, ha nem megy el. Én ilyen esetben azzal büntetném, hogy ha valamilyen hasonló okból betegsége alakul ki, azt az állami rendszer nem térítené, ha nem megy el a kötelező szűrésre. Ez milliárdokat takarítana meg a rendszernek, amit mondjuk a nővérek bérének emelésére lehetne fordítani. Ma ugyanis már nem a doktor urak és hölgyek vannak szarban, nekik viszonylag már jó a bérük, hanem a nővérek, akik a szarból mossák ki a beteget.
3. Környezetvédelem: rengeteg mindent lehetne okosan csinálni, persze a lobbi és az érdekek ellene mennek. Itt nem zöld rémálmokra gondolok, hanem emberközelibb dolgokra. Pl: atomenergia súlyának növelése, szélerőművek lehetővé tétele. Környezetvédelem része lehetne mondjuk az is, hogy értelmes betétdíj legyen az üvegeken, valamint a fémdobozos üdítőkön és kötelező legyen őket visszavenni (lásd Németország). Ahogy az is, hogy a termékek javíthatóságát könnyíteni kellene, ami a szemetet csökkentené, de persze a nagy gyártók és kereskedők profitját is, ez inkább EU szintű döntés lehetne. A megmaradt természetet védeni kellene, sajnos a FIDESZ most a botrányoktól tartva engedi kivágni az erdők egy részét.
4. Vízrendszer. Itt több mindenre lehet gondolni, az egyik a csatornák tisztítása mondjuk a falvakban, ami valóban lehetne cél. A másik a vízrendszer elavulása, amit illetően a rossz hír az, hogy ez a rezsicsökkentés hatása. Amíg ugyanis a vízművek nagyobb árat hajthatott be a fogyasztótól, addig volt miből karbantartani a rendszert. Persze gáz lenne ezt pont most megszüntetni, amikor minden ezer sebből vérzik és brutális az infláció, de hosszú távon nyilván el kellene engedni. A vízrendszer része nálam az aszály kezelése is. A kutatók világosan megmondták, az aszály arra vezethető vissza, hogy a magyar vízgazdálkodást az árvizek volt levezetésére találták ki. Kell, hogy legyen olyan szakmai megoldás, ami ezt kis részben csinálja vissza, mégis eredményt ér el. Erről most brutális kuss van, de ha a jövő évben is aszály lesz, akkor már el kell kezdeni majd gondolkodni róla.
Folyt köv

MEDVE1978 2022.11.19. 18:30:43

5. Fűtés mindennel. Hát igen, ez a szegények fő problémája. Ez egy nagyon nehezen megoldható helyzet. A baj az, hogy mondjuk, ha az állam adott volna 100 milliárd forintot fára és valahonnan még év elején importáltunk volna, valamint odaadtuk volna az összes rászorulónak, kb. a felük akkor is eladná tovább a fát és szeméttel fűtene, a pénzből meg inna. De talán mégis ez lenne a megfelelő megoldás, még akkor is ha csak korlátozottan hatásos. Sajnos ezt nem lehet büntetni (sem fizikailag, sem erkölcsileg), hiszen a szegényembereknek sem szabad megfagyniuk.
6. Az eladósodás önmagában nem kiemelkedően magas. A belga, olasz eladósodottság jelentősen nagyobb. Ráadásul jelenleg a szerkezete is jó, mert kevésbé kitett a spekulációnak, hazai adósság, amit a hazai lakosság birtokol. Technikailag ez a 2010 utáni kormányok egy nagyon pozitív lépése volt, mert erősen csökkentette a külső függőséget. Ha ugye az adósság nagyrésze külföldi kézben lenne, jöhetne a görög scenario és az IMF vagy uniós gyámság. A forintot rengeteg minden húzza vonja. A 2021-ig tartó lassú, egyenletes árfolyamgyengülés nem volt egyértelműen káros sem a lakosságra, sem a gazdaságra. 2010-ben 270 Ft volt egy euró 2020-ban 330 Ft. EZ évi átlag mondjuk 6 Ft romlás. Azóta a COVID, az ukrán háború és az uniós jogállami eljárás bedöntötte a forintot. Nyilván jöhet derű és ború is. Amennyiben az ukrán háború abbamarad és megegyezés lesz a jogállami vitában, akkor visszamehet még akár 360 közelébe is a forint. Az élőmunkát terhelő adóterhek valóban magasak, de adó szempontjából nem nagyon beteg a magyar gazdaság. Az élőmunka adója valóban magas és csökkenteni kellene, de ez meg is történt az elmúlt években. Nyilván tovább kéne csökkenteni.
7. Támogatásalapú gazdaság. Bár az EU-s támogatások valóban nagy pluszt adnak a rendszerhez, nem kizárólagosan ezért megy a magyar gazdaság. Az állami beruházásokban viszont valóban kulcsszerepet játszanak, tehát gyakorlatilag alig van (értelmes, nem stadion) állami beruházás, ami nem EU-s pénzből épül. Ez nem feltétlenül baj, inkább baj, hogy a kis maradék, ami magyar pénzből maradna beruházásra, hülyeségekre megy el.
8. Családtámogatás, CSOK. Igen, valóban volt egy árfelhajtó ereje, ahogy nagyon sok más tényezőnek is. Jelenleg például nagyon jelentős tényező az összes építéshez és felújításhoz szükséges anyag brutális megdrágulása (ami a COVID utáni konjunktúra miatt van döntően), de hosszú távon Budapesten például jelentős volt és most is jelentős a külföldi vásárlók kereslete vagy korábban jelentős volt a befektetési jellegű (Arbnb, kiadási célú) kereslet is. A mesteremberek azonban nem ezért tűntek el. A kétezres években a "mesteremberek" nagyon rosszul kerestek, nagyon olcsó volt az élőmunka ezekben a szektorokban. Erre jött rá az uniós csatlakozás és utána az 5 (?) év derogáció után a munkaerőpiacok megnyitása. Emiatt eltűnt rengeteg munkaerő a magyar piacról és a kínálat szűkülésével megdrágult a szolgáltatás. A szakik ugyanis kimentek nyugatra melózni, mert ott jobban megérte, aki meg maradt, az mára már szinte megteheti, hogy válogat a megbízások között.
9. Egyházak. A mai világ egyre szekulárisabb. Az egyházak hatalomtechnikai használata egyébként csak még egy löketet ad ennek, sajnos ettől nem lesz több hívük.
10. Jövő Generáció Minisztériuma. Sajnos ez egy demokratikus dilemmához vezet el. A kormányok 4 éves távlatokban gondolkodnak döntően, ez pedig egy jóval hosszabb táv lenne. Emiatt politikailag egy ilyen minisztérium létrehozásában a mindenkori hatalom ellenérdekelt.

ulpius66 2022.11.19. 21:53:29

@MEDVE1978:

Ezért volt sokkal jobb a szocializmus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A SZOCIALIZMUSBAN:
- nem volt munkanélküliség ---- mindenkinek volt munkája
- nem volt korrupció
- az oktatás és az egészségügy TÉNYLEG INGYENES VOLT!!!!!
- nem volt ÁFA
- nem voltak hajléktalanok
- nem volt "lakhatási válság" ---- a tanács mindenkinek juttatott lakást
- a nők 55 évesen mentek nyugdíjba
- szinte ingyenes volt a tömegközlekedés, nem volt légszennyezés a gépkocsiktól
- nem volt SZJA ---- a bruttó = nettó
- nem volt politikai szócsata a Parlamentben
- akkor még meg voltak becsülve az orvosok, tanárok, nővérek, közalkalmazottak, stb-k
- nem voltak sztrájkok, ellenzéki lapok, nem volt egymás elleni gyűlölködés
- a politikusok ekkor nem a horvát tengerparti luxus-hajón nyaraltak
- aki akart nyugodtan dolgozhatott másod- harmad-állásban
- szinte mindenkinek volt kiskertje (hobbikertje) ahol mindent megtermelhetett, pihenhetett
- akkor sosem volt ellentét a kormány és a főváros vezetése között
- stb, stb......

SZÓVAL, SOKKAL JOBB VOLT A SZOCIALIZMUSBAN ÉLNI, MINT A RENDSZERVÁLTÁS UTÁN!!!!!!!!!

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2022.11.20. 04:54:59

@MEDVE1978: az euro-forint árfolyammal kapcsolatban nem vagyok ennyire optimista, egyszerűen nem látom a növekedés lehetőségét ebben az évtizedben. ebben az eu-s pénzeknek is, akkor is, ha áramolnának, egyre kevesebb szerepe van/lesz. befektetésekből sem látszik óriási sor (ennek ipari / technológiai / biztonsági okai is vannak).
nade vissza az árfolyamhoz: úgy emlékeztem az eladási árfolyam már 19-ben elérte a 350et.
xe.com szerint a középárfolyam 19 végére kúszott fel 330ra:
www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=HUF

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2022.11.20. 05:01:51

@MEDVE1978: a mit lehetne másképp? rovathoz adódik a lehetőség a vízgazdálkodás állami beruházással megváltoztatásához, a mostani ereszcsatorna elvezetés helyett több tározó, ártér, csatorna kialakításához. ez egy kisebb green deal; de több értelme van mint a teljes közmunka programnak.
felkészül: állami erdőgazdálkodás

élhetetlen 2022.11.22. 14:07:18

@gigabursch: Így is lehet látni, ahogy te látod, de nem biztos, hogy igazad van.

Oktatás, eü., SZDSZ-es vonulat. Fogalmad sincs az egyes tanárok pártállásáról, ez így csak süket duma.

Környezetvédelem. Nem tudom, hogyan zárult a per, de egy másik példa. Tarlós (és köre) eladta üdülőtelkeknek Budapest árterét. OK, aki vállalja és lábakra építkezik, az tegye. De, ha marad, lehozzák a gátat védendő a nyalók helyett épült lakóparkokat, azaz egy árvíznél a víztömeg a belvárost érné el, és nem biztos, hogy elég lenne az alsó rakpart. És valami nagy irtást is terveztek, hogy legyen helye a gátnak.

Vízrendszer. „mennyibe került a visszaállamosítás”. Működöz az előző rendszer? Igen és karbantartottak legalább. Most akadozik, de legalább az államé. Ugyanez a szemétszállításnál. Létrehoztak egy vízfejet, ami beszedi a pénzt, és annyiba került, hogy a szemétszállítókat már nem tudták fizetni.

Fűtés. Külügyérünk azt mondta, hogy 15 évre szerződött olcsó orosz gázra. Nem arra szerződőtt, hanem változó árra, de amit még olcsón kapott, abból rögtön eladott, most vesszük drágábban.

Eladósítás. Az IMF nem jó, mert látni akarja, mire költjük a hitelt. Normális, a bankok is figyelik, hogy, ha házra vettél fel hitelt, akkor ne luxus autót vegyél a hitelből. Bezzeg a mostanában eladott nagy összegű deviza alapú állampapírok nagyon jók, mert forintban egyre többet kell majd visszafizetni.

Családtámogatás. Egy új CSOK-os lakás 60 milla körül van. 20-t kap, akinek van 40. Van ennyi egy átlagos cigánycsaládnál, akinek a szaporodásától félsz?

Egyházak. Bezzeg, ha katolikus pap prédikál Orbán mellett egy templomban, az helyes.
Jogvédelem. Nagyra nőtt Tiborcz: 2010-ben még más erdejéből fát lopott - OLKT.net , falopás, Elios ügy. Ezek nem tények, nincs tartalom?

A politikát hagynám, mert hosszú, mint a sztorik a süket nagymamának.

„ne várd, hogy a fent eleresztett lózunghalmaz akárcsak egy iskolást is megfogjon.”. Ha ebből, amit írtam semmit sem látsz valósnak, akkor lehet, hogy egy iskolásnál is gyengébb vagy.
süti beállítások módosítása