mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Mi történik a munkaalapú társadalomban, ha nincs munka?

2020. április 17. - p.a

dolg2.jpg

Pont az, amire gondolnánk.

A munkaalapú társadalom Orbán Viktor politikai szlogenje. Nála ez ennél (egy szlogennél) többet, mélyebbet nem is nagyon jelent, maximum annyit, hogy „azt javasoljuk, hogy mindenki dolgozzon” vagy „azt becsüljük, aki dolgozik” esetleg „mi elintézzük, hogy mindenki dolgozzon”.

A hazai, marketing-célú felhasználáson kívül és attól teljesen függetlenül a bolygó szinte egésze munkaalapú társadalomban él, pontosabban egy olyan rendszerben, ami közgazdaságilag a munka és a fogyasztás egymást erősítő spiráljával írható le. Aki dolgozik, annak van pénze, akinek van pénze, az fogyaszt, ezzel még több munkát adva másoknak, akik szintén fogyasztani fognak és ezzel továbbiaknak adnak munkalehetőséget. Az elmúlt évtizedekben praktikusan töretlenül (kockáztassuk meg: sok helyen évszázadok óta) erősítette a fenti két tényező egymást, utóbbi időben nyilvánvalóan egyre gyorsulva.

Tehát a bolygó, ma már kb 7,8 milliárd ember (COVID ide vagy oda, idén az emberiség eddig 24 millió fővel gyarapodott – igen, ez a születések és a halálozások egyenlege) életét a munka és a fogyasztás kettőse határozza meg, kiegészítve azzal, hogy tényleg minden-mindennel összefügg, azaz a híres pillangó (most éppen nem a Central Parkban, hanem Ázsiában) szárnycsapása simán okozhat vécépapírhiányt Budapesten.

Bajban vagyunk, mindannyian. Mint az a matematikai összefüggések többségénél elmondható, a spirál fordítva, negatív előjellel is működik. A kevesebb fogyasztás kevesebb munkát jelent és így tovább. Az eddigi, megállíthatatlannak tűnő növekedés ellenkezője hogyan lesz megállítható?

Kérdés, hogy az állami beavatkozások tudnak-e fordítani? Hitelfelvétellel, pénznyomtatással: akárhogy, de mindenképpen a jövő adósságba verésével. A cégek, a menedzserek, a tulajdonosok, a politikusok, a kapitalizmus eddigi haszonélvezői szeretnék továbbvinni a munka-fogyasztás kapitalizmusát. Jó eséllyel teljesülni fog a vágyuk. Azon az áron, hogy a cégeiket segítő finanszírozást, a kemény hiteleket nem nekik kell felvenni, hanem felvetetik az állammal. Fizesse mindenki, fizesse a jövő generáció is. A kapitalizmus logikája szerint, a munka-fogyasztás rendszere szerint ez nem csak belefér, hanem valószínűleg ez az egyetlen megoldás. Félreértés ne essék: jelen bejegyzés sem bírálja, csak rámutat, hogy legalább lássuk.

Eddig az elmélet.

És gyakorlatban mi lesz a munka alapú társadalommal munka nélkül? Erről fog szólni a következő évünk. Meglátjuk, mindenesetre rosszul hangzik az eddigi szlogen.

dolg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3715618996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.04.17. 12:55:47

Ja :D Háháhá
Ez jó volt :D
;)

tireless treehugger 2020.04.17. 13:07:53

A gdp 50%-át eddig az állami szektorok adták, ez az arány most majd felkúszik egy kicsit. (értsd sokat). Állami munka mindig lesz, még élnek a "szakemberek" egy kis szocializmushoz, a fővezérrel és filozófiájával pedig megvan még a nemzetiszocializmus is. Úgy látszik hogy végleg ráálltunk a kínai útra. Az únióban nem lehet ilyen rendszerrel működni, jön a huxit.

Belegondoltam hogy a multik hogyan fognak operálni a válság alatt és után az árversenyben. pl egy magyar mercedesz 1000€ hasznot hozott eddig a cégnek, most hogy csökken a jövedelmezőség, mit fog jelenteni ez a magyar termelés szempontjából?.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.17. 13:52:32

A liberalizmus paradoxona. S most ismét kiderült: nem működik.

Célkereszt 2020.04.17. 16:06:08

Igen, munkaalapú társadalom megbukott, ha nincs munka.
Ez is olyan vallásos hülyeség: "Arcod verejtékével keresd meg a kenyeredet." Ez igaz volt régen, az ókorban, középkorban. Manapság az emberek többségének nem kell kemény fizikai munkát végezni. A másik aspektusa ennek, az hogy, tömegeknek nem tudunk még munkát adni. Ezekről az emberekről gondoskodni kell akkor is, ha nem dolgoznak, hogy egy minimális szinten eltartsák magukat.
süti beállítások módosítása