mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Lőttek a magyar turizmusnak?

2022. március 15. - p.a

turi.JPG

Az is kérdés, hogy érdemes-e egyáltalán államilag kisegíteni.

„…már most látható, hogy a magyar turizmust alapjaiban rázhatja meg a konfliktus” – írja az index.hu, azt fejtegetve, hogy nem csak Hévíz környékének sorsa kérdéses (a hvg.hu erről szóló cikke itt), hanem Sárvár, Miskolctapolca és számos egyéb hely is jelentős mértékben számított az orosz vendégekre.

Az oroszok idén egészen biztosan elmaradnak, de esélyes, hogy a következő jópár évben sem lehet számítani rájuk. Azonban ennél sokkal nagyobb a baj. A kilátások annyira elkeserítőek, hogy könnyen lehet: az elmúlt két koronavírusos (bezárásokkal, állami támogatásokkal, túlélési kényszerrel jellemzett) évre hosszú ideig úgy fogunk tekinteni, mint a magyar turizmus utolsó jó időszakára.

A koronavírus kivéreztette a fővárost, nehezen helyrehozható károkat okozott. A turisztikai infrastruktúra fokozatosan leépült (éttermek, pékségek, buliközpontok, szálláshelyek zártak be), az irány megfordíthatatlannak tűnik.

A Balaton mellől elmaradoztak a pénz-nem-számít külföldi vendégek, bár ezeket részben helyettesítette a határzárak (a határzárakat ez a blog az első pillanattól elfogadhatatlannak tartotta) és külföldön tomboló vírustól való, mesterségesen gerjesztett emberi félelmek miatt megugró belföldi kereslet.

Messziről nézve Magyarország nagyon közel van Ukrajnához. Az ország sok helyen azonnal utazásra-nem-tanácsolt kategóriába került (lásd pl a CNN erről szól cikkét), de a szakmai szervezetek ellenzése nélkül is érthető, hogy a külföldi turisták nem errefelé tervezik a nyaralásukat vagy a hosszú hétvégéiket (még akkor is, ha nem tudnak a légtéren átrepülő, bombát szállító drónokról). Persze nem csak minket érint ez, még Horvátországban is elmaradnak a foglalások.

Háború + koronavírusban leépült infrastruktúra = a külföldiek nem fognak jönni. A forint leértékelődése (Magyarország olcsósága) nem elég nagy ahhoz, hogy a negatív hatásokat ellentételezze, ráadásul a vendéglátás áremelkedése messze inflációs átlag fölött várható.

Budapest nem számíthat a belföldi turizmusra, sohasem számíthatott. Az igazi probléma, hogy valószínűleg mostantól az ország többi része sem. Az ukrán válság miatt félelmetessé váló gazdasági lejtmenetet sokan meg fogják érzeni. A tovább pörgő infláció és a jövedelemcsökkenés (ide értve az ismét elinduló munkanélküliséget) szegényebbé teszi az átlagmagyart.

Akinek így is lesz pénze, az nem a Balatonhoz és Hajdúszoboszlóra fog menni, hanem Spanyolországba, Olaszországba, talán Horvátországba, esetleg még messzebb. Különösen, hogy két éve balatonozik és hiányzik neki a valódi tenger és az egzotikum. Akinek nem lesz pénze, az leginkább sehova sem viszi a családot, maximum a vidéki nagymamához.

Az utazási irodák újabb problémákkal szembesülnek. Egész térségek esnek ki a terveik közül, miközben az elszegényedést ugyanúgy (talán még jobban) megérzik, mint mindenki más.

Azt hittük, a koronavírus után felszabadul, fellendül a magyar turizmus, de várhatóan még mélyebb pontra kerül. Olyan mélyre, ahonnan nehéz lesz visszajönni. Különösen, hogy a visszajövetel időpontja nem látható. Ez a blog azt jósolja, hogy a nyakunkon lévő (és egyre inkább felpörgő) gazdasági válság legalább (azaz nagyon optimista esetben) két évig velünk marad.

A szabályozásra, beavatkozásra, majd-erőből-megoldjuk mentalitásra hajlamos kormányunk nemsokára nagy kérdéssel szembesül: Érdemes-e a turizmust kisegíteni? Lehet, hogy a racionális válasz az lenne, hogy érdemben nem, mert belátható időn belül úgyis reménytelen marad a helyzete. Inkább oda tegyük a pénzt, inkább ott segítsünk, ahol hasznot hoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8517780672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.03.15. 15:21:21

Egyáltalán nem gondolom, hogy lőtték a hazai turizmusnak.
Átrendeződés biztos lesz.
Mondjuk Hévízet egy másodpercig sem sajnálom.

Felesleges pánikot kelteni.

antisocialnetwork 2022.03.15. 19:21:47

Mostani hosszú hétvégén is tömve volt minden.

kunzoo 2022.03.15. 19:54:49

@antisocialnetwork:
A gazdasági válság még csak most jön.

Motorogre 2022.03.15. 19:59:02

Talán eddig túl volt értékelve, pl. sokáig mantrázták hogy a Balaton, TIhany a világ legszebb helye ... hm, azóta már jártunk erre-arra... tudom-tudom, a szépség is relatív. De nagy tömegek átlagában ... s Igen, a tenger olcsóbb mint itthon Szepezd...
Most helyreáll az egyensúly, a hazai üdülők, helyek a hazai túrizmust fogják szolgálni , ha egy lángos nem 1250 Ft lesz.
A nyaralás, kirándulás, túrázás élményfaktora elsősorban a társaságtól függ, s csak másodsorban a tájtól (ha az alap: higénia, tájékoztatás, közlekedés megvan).

élhetetlen 2022.03.15. 21:44:36

„kormányunk nemsokára nagy kérdéssel szembesül: Érdemes-e a turizmust kisegíteni?”. Nem kérdés. Ha megnézed, hogy Mészárosnak (Orbánnak), vagy Tiborcznak hány szállodája, kikötője, és a sleppnek hány magán kastélya lett felújítva, vagy felépítve adópénzből, (pl. Csurgó-völgy 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatás), aminek a hasznát várja a kedvezményezett, akkor beláthatod, hogy fognak még bele rengeteg pénzt tenni. Most már csak hülyéskedek, de fizethetünk arra is, hogy adott Balaton parti szálloda előtt legyen egy hatalmas medence, pálmafákkal körülvéve, ide szállított tengervízzel, és hullámoztatóval, télen fedetté tehetővé, hogy hátha akkor jönnek a turisták.
Ez csak annyi, hogy sok strandnál a kellemes füves területet már beach-esítették, égjen a talpad a homokon, míg a vízhez érsz, és a napernyő jobb, mint egy lombos fa.

élhetetlen 2022.03.15. 21:58:07

@antisocialnetwork: Két oka is lehet. Az egyik a szép kártya, mert főzni otthon is lehet, nem biztos, hogy érdemes 10-15 eft-ért étteremben enni, viszont orrhon nem biztos, hogy van szauna, úszómedence, stb. A másik, hogy van a családnak egy hétvégi ilyen kiruccanásra pénze, de annyi nincs, hogy komoly befektetésen gondolkodjon. Ekkor jön, hogy legyen egy jó hétvégénk, mert, ha félretesszük ezt a pénzt, akkor lehet, hogy jövőre már ez sem jön ki belőle (infláció).

nayzoli · https://monarchy.blog.hu 2022.03.15. 22:35:24

Izgalmas felvetések.

Szerintem lesz kisegítés valamilyen formában.

Az idegenforgalomból élőkkel szerintem eleve az volt a baj, hogy ahol természetesnek vették, ott elkényelmesedtek. Budapest is ilyen, évek óta nagyon sok minden romlott, amihez egyik városvezetés sem nyúlt (kosz, relatív közbiztonság, kéregetők, utcai közbiztonság, tömegközlekedés, szolgáltatások minősége).

Az sem mellékes, hogy milyen állapotok vannak a fürdőhelyeken (az egész országban). Alapvetően lehetnének jók, de olyan látogatókkal az ember inkább elkerüli őket.

A Balatonnal és a hasonló felkapott helyekkel szerintem szintén hasonló bajok voltak, nagyon irreális árakkal fűszerezve. Ha most azon aggódnak, hogy nem lesznek vendégek, akkor el kellene gondolkodniuk az okokon.

Azt látom, hogy azok a térségek nyernek, ahol a különböző szolgáltatók összefogtak, fejlesztették azt is, amit ők nyújtanak + magát a helyet is vonzóbbá tették. Több ilyet ismerek, de nem szeretnék nekik reklámot csinálni, mert akkor túl sokan mennek majd oda. Szerintem ez lehetne a megoldás, csak ehhez kell az a szerencse, hogy a helyi szolgálatók normális emberek legyenek, akikkel ki lehet jönni - ez pedig ritka.

élhetetlen 2022.03.15. 22:42:15

@Motorogre: nem szempont, drágul a liszt, drágul az olaj, drágul a gáz, amivel melegítik az olajat, drágul az alapanyag kiszállítása. Nézzük csak a Balatont. Hová menjen az az átlag magyar, aki nem tudja megfizetni a Mészáros és hasonlók szállodáinak árait? És vannak Balaton parti települések, ahol a helyi lakosok nem tudnak lemenni a vízre, és pereskednek, és vagy nyernek, vagy nem, de, hogy nem tudnak lakást kiadni, az biztos. Nem állt helyre semmilyen egyensúly, új tőkéseink (állami segítséggel) lenyúlták az országot.
Ez már csak vicc: „A nyaralás, kirándulás, túrázás élményfaktora elsősorban a társaságtól függ, s csak másodsorban a tájtól„. Egy értelmezése annak amit írtál, te eltúrázol a boltba, veszel három napi élelmet x embernek, akik eltúráznak hozzád, és kész, gondolom, az „alap” megvan. A táj meg másodlagos.

midnight coder 2022.03.16. 07:14:38

Igazából a baj az, hogy ez az ország nem alkalmas a turizmusra. Nyáron szar a klímája (= kurva meleg van, de ehhez tengerpart nincs), olyan hû de érdekes történelmi nevezetessége nem nagyon van, legalábbis épségben (köszönjük sógorok), Budapest akár a legszebb város is lehetne Európában, de ehhez rá kellene költeni vagy 20 stadion árát, és kiköltöztetni az ott lakó népesség felét (akik szétdobálják a szemetet, összefirkálnak mindent, odaszaratják a kutyájukat az utca közepére, stb). Szóval, az eleve hülye aki itt turizmusból akar megélni, az meg Orbánékat minõsíti, hogy az általuk pénzzel kitömött hájfej ebbe önti a milliárdokat.

midnight coder 2022.03.16. 07:16:14

@Motorogre: "A nyaralás, kirándulás, túrázás élményfaktora elsősorban a társaságtól függ, s csak másodsorban a tájtól"

Akkor felesleges kimenni a pesti panelbõl. Társaságot oda is hívhatsz.

Motorogre 2022.03.16. 08:51:18

@midnight coder: Persze, igazad van, ki lehet forgatni bármit, akár a Klein-féle palackot is. De az ezüstérem is szépen csillog (és fizet), a másodsorban-t se felejtsd el. Amit Bp-ről, kutyagumiról írsz, teljesen egyetértek - de azzal nem, hogy túrázásra nem alkalmas hazánk. Sokféle geológiai érdekesség stb . található.
S igen, próbáld ki Boldog Özséb Kilátót látogasd, váltott társasággal .. nem mindegy.
Jó utat !

látjátok feleim szümtükkel 2022.03.16. 09:45:17

A turizmus jövőjének főkérdése, hogy egyre kevesebb ember dolgozik, és egyre több a szabadidejük, amit valamilvel el kell ütni. Erre a turizmus kiválóan alkalmas. Lenne. De a turizmus nem csak abból áll, hogy elmegyünk egy fürdőhelyre, vagy a tengerhez, és "az erkélyen sörözve kényeztetjük magunkat" ( mondta egy ismerősőm ), hanem sétákból, kirándulásokból, túrákból kéne összeszedni azt, amire majd sok tíz év múltán lehetne emlékezni. Sajnos a tudat és a lehetőség nem mindig talákozik. Egyébként miért is találkoza ha séta, és fáradság nélkül otthon, a fotelból is meg lehet nézn, mit láthattunk a nyaralás során?

Egyik főút átmegy azon a településen, ahol Rózsa Sándor a csárdából a kéményen menekült el a zsandárok elől. Nagyon szépen felújították, csudás kis korhű múzemumot alakítottak ki, de a környékbeli megyeszékhelyről nem járnak oda az emberek enni, és nem járnak oda az iskolák sem, hogy megismerjék megyéjük, környezetük régmúltját. Nem a turizmusból él meg a csárda.
Egyébként meg nem kell a turizmus jövőjén siránkozni, fel fog állni, csak majd a sok köszpénz nem azoknak fog fialni, akik most uralják a mezőnyt, hanen az utódaiknak, akik vagy a gyerekeik, vagy idegenek lesznek. Mert a köszpénz előbb-utóbb el fog fogyni, és mivel nincsenek gazdag olajmágnásaink dubai szintű szállodákkal, az életképtelen turisztikai helyek kimúlnak ( mert ugyé a "turizmus" és a vendég ellátása-etetése-itatása kéz a kézben jár ), aki meg szeret éjjel-nappal dolgozni, az megél, mint ahogy ez a kapitalista világban már száz évek óta így megy. Lásd pl. a Vajna Timea fánkozóját. A piac majd kiforrja magát.
A vendéglátás mindig is rizikós üzlet volt, és erre kissé sokára, de már a fideszben is rájöttek, el is indultak más irányban. Az egészség ugye mindenkinek fontos. A turizmusban megtollasodottaknak is.

Pierr Kardán 2022.03.16. 11:22:50

Nem lenne rossz a Balaton, ha a Balkánon is szégyellnivaló szolgáltatások nem párosulnának a görög tengerpart áraival :-(

A magyar ember nem hülye, egyszer le lehet húzni, de utána 10 évig a közelébe se megy az országszerte világhíres tónak.

látjátok feleim szümtükkel 2022.03.16. 11:26:18

@Pierr Kardán:

Lehet, hogy ez a cél, é megcsinálják a magyar millirádosok hat tyúk tavát?

Jajabka Gipsz 2022.03.16. 12:28:40

Ebben nagyon tévedsz. A klímája kifejezetten jó és szerencsés, és főleg az euró övezetből érkező turisták számára kifejezetten olcsó.
"Nyáron szar a klímája (= kurva meleg van, de ehhez tengerpart nincs)" Kurva meleg van menj le a Spanyol tengerparta pld. Nincs tengerpartunk? Ez igaz de van helyette egypár édesvizi tavunk, strandjaink és gyógyvizeink világhírűek. Budapert általában évről évre a különböző szempontok szerinti felmérésekben az első 5 hely valamelyikén szokott végezni.
Turizmusbó sok ezer ember él meg jól némelyikük nagyon jól.
Valóban a COVID nagyon betett, és meg fogjuk most érezni az oroszok és ukrán turisták hiányát, de őket pótolja a mind több számban érkező japán és újabban egyre több Dél-Kóreai turista.

Jajabka Gipsz 2022.03.16. 12:37:34

@midnight coder: Ebben nagyon tévedsz. A klímája kifejezetten jó és szerencsés, és főleg az euró övezetből érkező turisták számára kifejezetten olcsó.
"Nyáron szar a klímája (= kurva meleg van, de ehhez tengerpart nincs)" Kurva meleg van menj le a Spanyol tengerparta pld. Nincs tengerpartunk? Ez igaz de van helyette egypár édesvizi tavunk, strandjaink és gyógyvizeink világhírűek. Budapert általában évről évre a különböző szempontok szerinti felmérésekben az első 5 hely valamelyikén szokott végezni.
Turizmusbó sok ezer ember él meg jól némelyikük nagyon jól.
Valóban a COVID nagyon betett, és meg fogjuk most érezni az oroszok és ukrán turisták hiányát, de őket pótolja a mind több számban érkező japán és újabban egyre több Dél-Kóreai turista.

MEDVE1978 2022.03.16. 16:40:02

@midnight coder: Nem értek egyet. Budapest békeidőben külföldi turistamágnes. Szerintem két-három év békeidő (lásd se COVID, se háború) után helyre fog állni a külföldi turizmus lényegében. Azért írom, hogy lényegében, mert nem csak a fogadó infrastruktúrától függ a budapesti turizmus, hanem a ráhordó repülőjáratoktól is, a COVID pedig óriási leépülést hozott a légiforgalomban, legalább ennek 3-4 év, amíg helyreáll a normalitás után. Tehát Budapestnek kb. 4-6 év kellhet, amíg feláll.
A Balatonnal szerintem nem lesz probléma, ha lesz gazdasági visszaesés, akkor ott is lesz a hazai vendégszámban. Hévíz és néhány oroszorientált hely jelentősen meg fogja szívni.

Azért a Balatonra le tudsz menni a Dunántúl nagy részéről 2-3 óra alatt, Budapestről 1-2 óra alatt, míg Horvátország több mint a duplája. A COVID miatt pedig éppen most esik majd vissza az olcsó légitársaságok forgalma, tehát relatíve drágább lesz külföldre menni. Én nem látom emiatt a Balaton visszaesését.

Billy Hill 2022.06.11. 23:34:30

(Budapestet szeretné még valaki a magyar belföldi turisták számára is népszerűvé tenni, vagy csak én nem érzem ezt a törekvést?)
süti beállítások módosítása