mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Hiába emeli a jegybank a kamatot?

2022. február 09. - p.a

inf.jpeg

Hazai körülmények között a jegybanki kamatemelés infláció-ellenes hatása kérdéses.

A pénzpiac és a monetáris politika igen bonyolult terület, de az infláció elleni fő fegyver (a jegybanki kamatemelés) meglepően egyszerű elv alapján működik. Illetve itt-most, azaz Magyarországon nem nagyon működik. Erről szól az alábbi bejegyzés.

Ha a jegybank kamatot emel, a kereskedelmi bankok pénzteremtő képessége gyengül, azaz egyre nehezebben tudnak hitelt nyújtani, hiszen a gazdaság szereplőinek hitelfelvételi hajlandósága az emelkedő kamatok miatt csökken.

Sokan hallották már, hogy „a modern pénz hitelpénz”, de kevesen tudják, hogy ez mit jelent. A pénz nem úgy jön létre, hogy a pénzjegynyomdában kinyomtatják. Nyomtatnak, de az nem pénz, csak bankjegy. Pénz akkor lesz, ha forgalomba kerül. A „hitelpénz” kifejezés azt jelenti, hogy a pénz a bankok hitelnyújtásakor keletkezik. A kereskedelmi bank a semmiből létrehozza  a pénzt, amikor hitelt folyósít. Az így létrehozott pénz nem örök életű: hitel visszafizetésekor megszűnik.

Azaz ha magasabb a kamat, kevesebb a hitel és így egyre kevesebb a gazdaságban használt (vagyis a mindennapjaink szükségleteire rendelkezésre álló) pénz. Ha kevesebb az elkölthető pénz, annak a kereslet-kínálat szükségszerű egymásra találása miatt ármérséklő hatása van (aki tanult ilyet: a Marshall-kereszt egyensúlyi ára). Ez az infláció-elleni jegybanki küzdelem lényege.

Még egyszer, leegyszerűsítve:
1. a jegybank kamatot emel
2. a kereskedelmi bank drágábban ad hitelt
3. kevesebben vesznek fel hitelt
4. kevesebb a gazdaságban keringő pénz, azaz kevesebb a pénzünk
5. csökken az áruk iránti kereslet
6. a korábbi pénzmennyiséghez képest alacsonyabb egyensúlyi ár alakul ki

Furcsamód szinte mindegy, hogy mi az infláció oka, a fenti logika többé-kevésbé működik.

A jegybanknak egyéb eszközei is vannak az infláció visszaszorítására, de a jegybanki kamat emelése a legalapvetőbb és leglényegesebb (egyes nemzetközi vélemények szerint ma az egyetlen érdemi) mind közül. Ahogy az elején is írtuk, az egész folyamat ennél sokkal bonyolultabb (mert pl a cégek fogyasztóként és eladóként is hitelfelvevők, illetve az import-export termékekre nem ugyanúgy hat a kamatemelés, ráadásul vannak különlegesen viselkedő termékek), de a hatásmechanizmus lényege ez. Egyszerű. Érthető. Hatékony?

Ma Magyarországon a jegybanki kamatemelések hatása sokkal gyengébb, mint azt gondolnánk. Ennek oka, hogy a mindenütt jelen lévő kivételek miatt továbbra is hitelbőség és pénzbőség van. A vállalatok számára rendelkezésre álló, rendkívül alacsony kamatozású kedvezményes konstrukciók (pl Széchenyi hitel) és a lakosság hitelfelvételének fajsúlyos részét kitevő támogatott lakáshitelek révén továbbra is elképesztő erővel dolgozik a pénzpumpa, a jegybank igyekezetével ellentétes hatást keltve (pontosabban megkerülve a jegybanki eszközöket). A véget-nem-érő uniós és nem-uniós pályázati ingyenpénzek, illetve (kisebb mértékben) a kormányzat lakosság felé történő pénzosztásai tovább növelik a pénzbőséget.

A magyar jegybank úgy csinál, mintha küzdene az infláció ellen. Ez is valami, üzenete van. Kár, hogy a támogatás-alapú gazdaságban a kamatemelés közvetlen infláció-ellenes hatása sokkal gyengébb, mint lehetne.

Nem kell nagyon komoly közgazdásznak lenni ahhoz, hogy belássuk: a gőzmozdonyt nem lehet egyszerre lassítani és a kazánját általánosan fűteni. Ma itthon valami ilyesmi történik.

Ez a blog a következőket állítja:

1. A középosztályt érintő infláció sokkal magasabb, mint a hivatalosan megállapított adat.

2. A magyar infláció a támogatás-alapú gazdaság következtében jelentősen magasabb, mint anélkül lenne.

3. A magyar infláció jelentős részben nem importált infláció, ezért a nyugati világban tapasztaltaknál magasabb és nagyobb problémát jelent, hozzájárulva a magyar ember relatív elszegényedéséhez.

4. Magyarországon az infláció változó mértékben, de tartósan velünk marad, amíg a támogatás-alapú gazdaság jelenti a gazdaságpolitika fő irányvonalát.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9317347106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kunzoo 2022.02.09. 19:25:11

Jó a blogod!
A témához szólva: A falusi CSOK támogatás kb 60 milliárd forint. Azóta minden viskóra ráírják a hirdetésben hogy falusi CSOK kérhető. Emiatt több millióval nőtt az áruk. Igazából kevés ház van amire fel is lehet venni, de az inflációs nyomása az összes házra érvényes. Emiatt számszerűen sokkal többe kerül a lakosságnak a vidéki ingatlanvásárlás mint az a 60 milliárd forint.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.02.09. 19:32:27

@kunzoo:
Köszönöm.
Pontosan így van, ahogy írod. A házárak inflációja pedig nem része a hivatalos inflációs adatnak.

a nagy hohohorgász 2022.02.09. 19:58:20

@kunzoo: viszont az a durva hogy nagy részüket így is megveszik.... tehát az ár nem fog csökkenni. Ha pedig a kormány kötelezővé tenné hogy vissza az árakat akkor jönnek a balliberális szaralakok hogy szegény kereskedők... szóval kurva anyját annak aki így adta a támogatást és a kurva anyját annak aki megint agyonadosodott és felhajtotta az árakat!!!

kunzoo 2022.02.09. 21:13:14

@p.a:
Ez nemzetközi standard vagy hungarikum? Ha nagyon megdrágul valami, akkor kiveszik a kosárból?

kunzoo 2022.02.09. 21:15:30

@a nagy hohohorgász:
Sajnos nem tanultunk semmit 2008 ból.

Boldeone2 2022.02.09. 21:21:25

Egyetèrtek. Itt már a covid előtt is nagy volt az infláció, amit èvről- èvre elhazudzak, de azért èreztük hogy a valóság nem az , amit mondanak
Èvekig nem lehet negatív reálkamatot büntetlenül alkalmazni , miközben ezermilliárdokat öntöttek a haveri körnek, akik mesès vagyonokat halmozták fel a rengeteg - rèszben mi általunk fizetett - szubvencióból...
A prociklikus gazdaságpolitika elbukott : addig nyomták a gázt a kanyarban , amíg el nem szállt az ország
A magas kamatokkal a devizaár- emelkedèst - ha nem lesz extrèm nemzetközi piaci helyzet - megfogták , de az ország már sárba került : új eladósodás indult ès ikerdeficit alakult ki

Boldeone2 2022.02.09. 21:23:17

@kunzoo: A valós infláció itt mindig felette volt a kihirdetettnek
Szerintem most is ez a helyzet

kunzoo 2022.02.09. 21:31:48

@Boldeone2:
Az iflációs kosárba a lakosság költési arányai szerint kellene tenni a dolgokat. Most elég nagy szelete a felújítás, építés, egyebek.
Talán csak az autós támogatás sült el jól, mert ott a chiphiányig kínálati piac volt. Az autók drágultak, de más okok miatt. Persze valamennyi pluszt dobott az árra a támogatás, de nem nyelték le egy az egyben.

a nagy hohohorgász 2022.02.09. 21:33:18

@Boldeone2: ez a kijelentésed csak akkor fogadható el ha te is elfogadod hogy a KSH átlag nettó bére NEM EGYENLŐ a valós nettó átlagbérrel! Magyarországon még így is nagyon sok "okos" fizetés van. Amúgy nem csak az a baj hogy a kanyarban a kormány túltolta, az igazi baj hogy a csököttagyú állampolgárok is túltolták. Remélem tudok venni az agglomerációban hitel nélkül egy bedölt hiteles agysebésztől normális ingatlant normálisabb áron......

kunzoo 2022.02.09. 21:35:59

@a nagy hohohorgász:
Ez nem zavar be, mert az öt főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztatók meg a közmunkások nincsenek benne. Ahol elsősorban megy az 'okosba.

a nagy hohohorgász 2022.02.09. 21:53:09

@kunzoo: ha te mondod..... és azt elmondanád hogy pl az egyéni vállalkozókat vagy azon belül is katásokat milyen átlagbérrel veszik figyelembe????

kunzoo 2022.02.09. 22:12:24

@a nagy hohohorgász:
Szerintem semmivel mert öt főnél kisebbek. De ezt kiegyenlíti a közmunkások, kisvállalkozók alkalmazottainak figyelembe nem vétele.

kunzoo 2022.02.09. 22:14:00

@a nagy hohohorgász:
Ha jól tudom, a foglalkoztatásnál már beleszámolják hogy javítsa a statisztikát. A béreknél már nem.

a nagy hohohorgász 2022.02.09. 22:22:58

@kunzoo: akkor maradjunk annyiban hogy szegény magyarok éheznek...

parttalan 2022.02.09. 22:42:42

Nálunkalegszarabbahelyzetfejlettnyugatonazinflációkezelhetőátmenetiésnemfáj.

Amikor ilyet olvasok, mindig eszembe jut 2008-2009, az egekbe emelkedő inflációval, 10-13%-os jegybanki alapkamattal, bedőlő devizahitelekkel és már az előző években is az érdemi bér-és nyugdíjemelések hiányával. Begyűrűzött a pénzügyi válság, de hogy akkorát üthetett az országon mint amekkorát, az a magyar államháztartás módfeletti sérülékenységéről árulkodott.

"A magyar infláció a támogatás-alapú gazdaság következtében jelentősen magasabb, mint anélkül lenne."

3-4%-ot tesz hozzá, enélkül kb. 5% lenne.

"A magyar infláció jelentős részben nem importált infláció, ezért a nyugati világban tapasztaltaknál magasabb és nagyobb problémát jelent, hozzájárulva a magyar ember relatív elszegényedéséhez."

Jelentős részben importált infláció, illetve a világban mindenhol ismert ugyanazon okok miatt lódult meg nálunk is. Neked meg lövésed sincs, mi a helyzet nyugaton. Nálunk ugyanis a béremelések, nyugdíjemelések, egyéb juttatások plusz a hatósági energiaárak kellő ellensúlyt képeznek a megnövekedő inflációs terhek viseléséhez, míg a Dicső Nyugaton az egekbe emelkedő rezsiköltségek óriási pluszterhet jelentenek a lakosság és a cégek, vállalkozások számára. Még akkor is, ha papíron a nyugati országokban néhány százalékponttal alacsonyabb is az infláció. Országa váltogatja hol éppen mekkora.

Ha a kormány ad, az a baj, mert árfelhajtó hatása van, és a liberális ellenzék és ellenzéki megmondóemberek szerint a töméntelen, nem egyszeri: folyamatos(!) juttatások következtében, azok ellenére elszegényedik a társadalom. Ha a kormány nem adna, miért nem ad és a baloldali ellenzék és ellenzéki megmondóemberek szerint elszegényedik a társadalom.

Ha sapka van rajta akkor az a baj, ha nincs az a baj.

Az infláció mérséklődni fog, éves alapon idén olyan 5% körüli lesz. A kormánynak és a jegybanknak meg vannak az eszközei a mérsékléséhez. Minden sírás-rívás és az ezt megkérdőjelező vélemény ellenére össze fog jönni. Aztán további mérséklődés jöhet, egy immár egészséges és fenntartható inflációs környezet irányába. Szinkronban a régiós országok és Európa ama fejlett nyugati országok kamatpályáival, amit a Fitch minapi országjelentése is megelőlegez.

midnight coder 2022.02.10. 09:11:26

"1. a jegybank kamatot emel
2. a kereskedelmi bank drágábban ad hitelt
3. kevesebben vesznek fel hitelt
4. kevesebb a gazdaságban keringő pénz, azaz kevesebb a pénzünk
5. csökken az áruk iránti kereslet
6. a korábbi pénzmennyiséghez képest alacsonyabb egyensúlyi ár alakul ki"

Ez egy-két területen igaz, Pl. ingatlanok. De igazából mi egy nyitott gazdaság vagyunk, ergo a belföldi piac alakulása nem sokat oszt vagy szoroz.

A képlet inkább úgy néz ki, hogy a forintnak van egy árfolyama. Ez sok tényezõtõl függ, egyrészt a gazdaság állapota, másrészt a hitelminõsítõk, harmadrészt a nemzetközi helyzet, de olyan kis gazdaságnál mint a miénk, jócskán bele tudnak játszani akár egyes spekulánsok is.

Ha ez az árfolyam romlik, akkor a jegybank kamatot emel, és szerencsés esetben az árfolyam romlás lelassul vagy megáll.

Ha a pénz elkezd romlani, az azoknak a cégeknek akik importálnak rossz, azoknak akik exportálnak és sok munkaerõt foglalkoztatnak, jó. A dolgozóknak szar, mert bár lesznek fizetésemelések, de ez mindig fáziskésésben van, és amíg a bér utól nem éri a pénzromlást, az a cégnek nettó haszon - feltéve ha az õ bevételei viszont euróban vagy dollárban jelentkeznek.

midnight coder 2022.02.10. 09:14:21

Igazából az átlagpolgárnak a magyar euró lenne a jó. Vagy nem - mert a szarabb bérek viszont több munkahelyet eredményeznek, mert érdemesebb ide munkahelyet telepíteni ha kevesebbet kell fizetni a melósnak - ugyanakkor, ha több a melóhely akkor elõbb-utóbb a fizuk is emelkednek, mert a fóka-eszkimó arány az eszkimók javára billen. A legszarabb itt a 90-es évek voltak, ahol az átlagpolgár fizuja is kevés volt, de melóhely is alig akadt.

konrada 2022.02.10. 10:30:35

...én mint tök hülye a témához úgy gondolnám, hogy a magas alapkamat pont hogy infláció-gerjesztő, mert a termelés elvárt hasznához hozzáadódik mind a hitel magasabb kamatának költsége, illetve az az elvárás, hogy a termeléssel-munkával elérhető haszon több legyen, mintha a befektető simán csak berakná a pénzt a bankba.

Érthetőbben: a megcélzott haszont úgy kalibrálják be, hogy az kitermelje a befektetésre felvett hitel költségét, illetve több legyen, mint amit a bank adna pénzt kamatként.
Azaz az én hülye értelmezésem szerint pont hogy azért nem infláció csökkentő a kamatemelés, mert egyrészt csökkenti a kínálatot a piacon azzal, hogy inkább viszi a bankba a pénzt a befektető, mint a termelésbe - ez is árnövelő, illetve ki kell termelni a maradéknak a haszonból a bank-költség növekedését.

...s elfogadom, valószínűleg én vagyok vaksi, de olyant még nem nagyon láttam, hogy a magas jegybanki alapkamat alacsony inflációval járt, az ellenkezőjét viszont már tapasztaltam a bőrömön többször.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.10. 18:27:51

Fideszkomcsi propagandamajmokon kívül valaki?

a nagy hohohorgász 2022.02.10. 22:04:34

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: mi van komancs, neked sincs mondandód? Azt észre vetted te szar, hogy fidesz szavazóként írtam valamit a fidesz ellen, és egyik általad le "propagandamajmozott" sem írta hogy nincs igazam?ebből is látszik hogy nem csak szellemileg hanem erkölcsileg is nullák vagytok azon az oldalon. Egyszerűen senkik vagytok. Pontosan ilyen hulladékok kellenek nyugatra, menjetek bátran....

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.10. 22:23:00

Az úgy megvan hogy ezt a jaaaj úgy nem szeretem én a fideszt de saaajnos nincs kire szavazni szöveget egy öt éves nem veszi be?

alöksz róz 2022.02.10. 23:28:42

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: mert te szereted a ferenc testvért, azért szavazol rá?

Rodney_2 2022.02.11. 01:42:37

@p.a: Jó írás, de ezt a kereskedelmi bankok teremtenek pénzt hitelezéssel dolgot magyarázd már el. Már annyiszor hallottam, de nem értem... (csak szólok, hogy 15 évig voltam banki felsővezető 3 országban és kurvára sose sikerült pénzt teremtenem amikor kellett volna) Jó, kiadok egy hitelt és lekönyvelem, hogy ezzel most megnőtt az "earning asset". És a forrásoldalon akkor mi történik??

Az USA januári inflációs adat most jött ki. 7,5% !! 1982 óta a legmagasabb adat. A kurva Orbán ezt is elbaszta, mi?

HaD 2022.02.11. 08:21:10

@Rodney_2: nem a lehman brothers-nél voltál te sale-es öreg??

HaD 2022.02.11. 08:24:36

monnyuk egy szót megérne a demján(kisz titkár csányi felkészül) stróman bank és tsi kamatpolitikikájának okai a "rendszerváltás"-nak hivott rablás korából....az mi is volt????...30-40%-os kamatok:(:(...majd egy "kis" privatizácijó....

HaD 2022.02.11. 08:28:34

egyébként nincs itt semmi látnivaló....az un jóléti lufit fújják a világban és orbáncék ezt lovagolták meg....én hagynám öket még pár évig kurmányozni csak az utlevelüket tenném páncélba:):)...azt eladni hogy a bibsik teritik a világban a szukat ahhoz ilyen "elitre" van pont szükség mint kishazánkban regnál(és regnált az emút 30 évebn...elötte a ruszkik voltak a tartók:):))

HaD 2022.02.11. 08:33:26

...ha a kamatszint növekedne(kishazánkban is az "elit" teríti a szrt azzal hogy támogatja a bankokat kamatilag)akkor ugyebár a gazdaság kicsit vissza is esne hisz nem lenne termelés(annyi:))...ez esetben a fogyasztás is visszaesne ami meg a cégek hasznát csökkentené...NA ...amíg ez a haszon beteges addig meg az lesz h a melós zsebére menne a recesszió...az pedig további fogyasztás csökkenét jelentene...az amcsik ezt próbálják elkerülni a szruk terítésével...de megvannak a határik...jelnelg a föld teljes lakossága ...a kis emberek.

HaD 2022.02.11. 08:48:43

@konrada: pedig jól godnolod...a cikk némileg elnagyolt. Egyrészt amit írtál az egy ulcsszó a "haszon" ennek a szintje és átcsoportosítás a világban igen csak a bankokon keresztül zajlik...másrészt nagyon nem mindegy hogy milyen olyan egyéb tényezöket tesznek a kamatpolitika mellé ami "árnyalja" a gazdasági szereplök viselkedését...pl a lakossági fogyasztás felpörgetésének támogatása(pl kishazánkban)...a cikkíró nagyon is jól rávilágít erre csak nem így fogalmazott(támogatás alapú gazdaság)....ha a termelö szféra felé magasak a kamatok azt lehet támogatásokkal csökkenteni "haszon" oldalról...és máris megy a zs valahova a bankokon keresztül. Ezért aztán ha a termelö oldal nem fogja vissza magát és a lakósság is fürdik a pénzben akkor ott a kánoán....a GDP-t lehet mantrázni meg fényezni a bohócot a bohócok elött:)...ennek "csak" az szab határt mikor a termelö szféra elveszt egy elég fontos elemet...az alapanyagot vagy és az energiát....akkor jöhet némi vaskorszak...ezt akarják most úgy elkerülni hogy terítik a szrt....és abban bíznak hogy a a bér árspirál megakad valahogy...de nem fog...a "jó" megoldás a népesség csökkentés ,de ahhoz háborúk inséges idök ...ja...és járványok kellenek:):)...ugye ismerösek a tendenciák???

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.02.11. 08:49:29

@Rodney_2:
A bank két módon szerezhet pénzt a hitelhez, tehát alapveően két módon biztosíthatja a forrás oldalt, hogy meglegyen a tartozik-követel egyenleg.

1. Értékpapírok (pl váltó) ellenében a jegybanktól kér pénzt abból, amit az a pénzverdében legyártott.
2. Ennél érdekesebb a másodlagos pénzteremtés, ami a betétek egy résznek (itt jön be a tartalékráta, de most ne bonyolítsuk) kvázi kihelyezését jelenti. Azért kvázi, mert a betét ott marad a számlán, miközben a bank kiadja a pénzt hitelként valakinek. Itt az a trükk, hogy a hitelt felvevő beteheti a bankba a fevett hitel összegét (ha ő nem teszi be, akkor más beteszi, pl akinek fizetett a felvett hitelből az eredeti hitelfelvevő) és így a bankszámlákon egyből több pénz van, mint előtte (ezt hívják multiplikátornak). És ez a több pénz nem áll ott egy bankszámlán, hanem utalgatják egymást között a gazdasági élet szereplői, azaz használatban van.
Azaz: A betétes által betett pénzt kiadja a bank (a forrás oldal tehát igazából az eszköz oldal követel-jellegű könyvelése), de attól a betétes felé fennáll a tartozása, ezért a betétes rendelkezik a pénz felett, csakúgy, mint a friss hitelt kapott személy. A banknak nincs több pénze, de a gazdaság egyéb szereplőinek a hitelfolyósítás miatt több van, akár kétszer annyi.

A banknak (és a tulajdonosainak) csak úgy lesz több pénze, ha a bank nyereségesen működik. Ez két különböző dolog. A bank nem magának teremti a pénzt, hanem a gazdaságnak. Hogy ez a kettő egyensúlyban legyen, az külön tudomány, az hitelintézeti eszköz-forrás menedzsment.

Én hitelintézeti szakon szereztem az első diplomám (nem ma volt), de banki könyvelési oszályon soha nem dolgoztam, szóval ha ennél is mélyebbre akarsz ásni, akkor nem biztos, hogy én vagyok a jó beszélgetőpartner.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.02.11. 08:55:37

@HaD: Törökországban nem emelik a kamatot, mert nem akarják, hogy visszaessen a gazdaság (oké, a vallási nézetek is ezt támogatják), aztán nézd meg, mi ott a monetáris helyzet.

Rodney_2 2022.02.11. 09:34:45

@p.a: Na örvendek :) Én vezettem eszköz forrás bizottságot, azért kérdeztem :)))
Már sok helyen láttam ezt az agymenést a pénzteremtésról. Az a része rendben van, amikor a jegybank "nyomja" a pénzt és nekem abból lesz forrás amit kihelyezek. Akkor több pénz lesz a gazdaságban. De ha én a te betétedet helyeztem ki, akkor közben "bevontam a te forrásodat" amiből már nem tudsz lapostévét venni vagyis nem élénkíted vele a gazdaságot. Én viszon nem is tudom kihelyezni az egészet, hanem csak a kötelező tartalékrátával csökkentett részét (mondjuk a 95%-át, esetleg 90%-ot mert nekem is kell többlet likviditás ha jössz, hogy adjam vissza a betétedet) Vagyis nem teremtődött több pénz a gazdaságban, inkább csökkent, mert még vissza kellett adnom a jegybanknak a te elkölthető pénzedből (a tartalékrátát). Hol a faszban van itt a kereskedelmi bank pénzteremtése??? Az meg milyen elméleti gondolkodás, hogy te felveszel tőlem hitelt mondjuk 10% kamatra, majd visszateszed hozzám 5%-ra betétbe. Smart... Mellesleg amit visszatettél az mitől élénkíti a gazdaságot?? Pont azért vannak negatív kamatok, hogy ne a bankszámlákon álljon a pénz, hanem költsék el az emberek, különben megeszi az infláció. De sajnos az euro zóna gazdasága olyan szar állapotban van, hogy több pénz van mint finanszírozható új projekt és ezért a pénzt nem új projektekbe teszik, hanem már meglevő eszközöket vásárolnak és ezért fújódnak az eszközlufik.
Szóval szerintem csak a jegybankok teremtenek pénzt. Növelik vagy csökkentik a gazdaságban lévő pénzmennyiséget a megfelelő eszközeikkel. Az eredmény meg több más összetevőtől is függ.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.02.11. 11:12:50

@Rodney_2:
Az a baj, hogy te...
1. A bank szempontjából nézed. A banknak tényleg nincs több pénze.
2. A pénzre, mint vagyintárgyra gondolsz, nem pedig a pénzre, mint funkcióra, pedig itt az utóbbi a lényeg.

Az nem jó példa, hogy felveszem 10%-ra és visszateszem 5%-ra, mert nyilván ez fel sem merül. Felveszem 10%-ra, házat vezsek rajta, az eladó meg beteszi 5%-ra. De eleve nem "beteszi", hanem az már ott van, ki sem mozdult a bankból, mert csak átutaltam a számlájára. És ő tis ovábbutalja, vesz kocsit.

És nem pont a lekötött betétet helyezed ki (ugyanolyan időtávra, összegben, stb), hanem a látra szólót is és mindent, illetve aggregáltan megy az eszköz-forrás menedzsment.

A pénz a bankban több lesz és egyre több pénz látja el a szükséges funkciókat (általában 4-et szoktak emlegeti, ugye). A bankba betett pénzt nem vontad be. A pénz legnagyobb része soha ki sem kerül a bankból.

És az is mindegy, hogy ha nem ugyanabban a bankban jelenik meg a pénz, mert a mi beszélgetésünkben a bank az az összes kerbankot jelenti. Tökmindegy, hol van a pénz.

A taratlékrátának pont az a lényege, hogy amultiplikációnak határt szabjon, azaz ne legyen végtelen pénzteremtés. Nem csökkenti a pénzmennyiséget, csak meggátolja, hogy végtelen legyen.

Megjegyzem: Érdekes ez a mi beszélgetésünk, de a cikk érdemi részét nem érinti.

konrada 2022.02.11. 11:34:25

@p.a: "felveszem 10%-ra és visszateszem 5%-ra, mert nyilván ez fel sem merül."
...nem hallottál még a Magyarországon működött kötelező manyupról? Annak ez volt az alapja.;)

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.02.11. 11:40:48

@konrada: Kivéve, hogy ott nem garantálták az 5%-ot és a pénztári szakemberek agyonkeresték magukat rajta.

Egészen elképesztő amúgy, hogy itt van egy választási kampány és nincs érdemi vita arról, hogyan lesz a jövőben a nyugdíj.

HaD 2022.02.11. 13:40:02

@p.a: ..picit azért meg kellene kukkantani a török államadóság pict ....khmmmm...dinamikus alakulását:):)...lásd még medgyessy kurmány...mikor erdogan pajtás a népjóletre (meg némi katonásdira)játszik nem tesz mást mint az amcsik vagy bárki más...csak a technika más...pl. az usa nem akarja dolgoztatni a népet...de a németek meg a kincsik igen...ezért is tartják alacsony szinten a devizájukat...sok kis szorgos német meg kincsi termeli a sok kis hasznot...az amcsik meg csak jól akarnak élni,és ezt sztem jól is csinálják( a saját szemszögükböl:))végül is gyakorlatilag az történik a világban ami nekik tetszik....mondjuk a németek is újabban úgy képzelik el a szorgosságot,hogy szorgosan dolgoztatják a kelet európai bugrisokat(amihez az adott helyi elit kollaborál) a németek meg leginkább kaszálni szeretnek:)..erdogánnak nincs a melósokon kívül semmije(egy kis vas meg egy nagy adag mezögazdaság jo azért van:)),ezért arra gyúr hogy a melósokat leamortizálja..pl. a bitang magas inflációval és a lyra pocsék árfolyammal(ugye ismerös:))...ugymond a foglalkoztatás oltárán feláldozza a kis török janicsárokat...legalább ott se kell nagy nyugdíjakkal számolni(ugye ismerös:))

HaD 2022.02.11. 14:14:40

@Rodney_2: ....aztaaakrva....itt súlyos fogalmi zavar van (szerinem)... a kötelezö tartalék ráta meg a tökemegfelelöség az nem egészen 1ezö barátom...a jegybanknál vezetett folyószámla egy dolog az meg egy másik hogy milyen arányban veszel fel ....monnyuk pont a jegybanktól hitelt...de pl. kishazánkban a nyugati anyabankok is szivesen adják a nevük(és tökemegfeleläségük...CET 1 575/2013 EU renelet:))a krva drágán kihelyzett majd a zsebünkre viszonttámogatott hitelekhez...te meg én fizetjük meg az unokáink majd ezt ahabzsi dözsit amit orbáncék csinálnak... a osztrákok meg a németek meg jót röhögnek rajtunk bmeg

alöksz róz 2022.02.11. 14:14:54

@Rodney_2: "De ha én a te betétedet helyeztem ki, akkor közben "bevontam a te forrásodat" amiből már nem tudsz lapostévét venni vagyis nem élénkíted vele a gazdaságot. Én viszon nem is tudom kihelyezni az egészet, hanem csak a kötelező tartalékrátával csökkentett részét (mondjuk a 95%-át, esetleg 90%-ot mert nekem is kell többlet likviditás ha jössz, hogy adjam vissza a betétedet) Vagyis nem teremtődött több pénz a gazdaságban, inkább csökkent, mert még vissza kellett adnom a jegybanknak a te elkölthető pénzedből (a tartalékrátát)." - csökkent, mi? :D
hogy tud ekkora faszságot leírni valaki, aki 15 évig volt banki felsővezető?

alöksz róz 2022.02.11. 14:26:44

"4. kevesebb a gazdaságban keringő pénz, azaz kevesebb a pénzünk
5. csökken az áruk iránti kereslet
6. a korábbi pénzmennyiséghez képest alacsonyabb egyensúlyi ár alakul ki" - megszorítások után is mindig kevesebb volt a gazdaságban keringő pénz és csökkent az áruk iránti kereslet, mégse lett kisebb az infláció.
hanem nagyobb lett.

2022.02.12. 20:34:36

@Rodney_2:
a banrendszer teremti a pénzt. van 100 forint betét. ebből kihelyezhet mondjuk 90 forintot. ezek után a 90 forint újra betétként jelentkezik. az ugye nem valós megtakarítás, hanem hitel, de ezt nem kell megkülönbötetnie. és a 90 forintból megint kihelyezhet 81 forintot. és így tovább. és ez egy végtelen sorösszeg. ez esetben közelítőleg 900 forint kerül forgalomba. a bankrendszer a semmiből terelmi a pénzt.

ezért van nettó módon eladósodva mindenki a bankok irányába. és önmagában ez is gerjeszti az inflációt. ha mondjuk a pénz az ingatlanokban inflálódik el, akkor abból az ingatlanbefektető profitja lesz. akinek persze nulla lakóingatlanja van az pórul jár. ilyenkor az állam megtámogatja, amivel az árak tovább növekednek. még nagyon eladósodás és utána kamatot emelnek.

aztán lehet szidni a kormányokat. ez következik a rendszer logikájából.

Billy Hill 2022.03.06. 22:35:12

@kunzoo: "A falusi CSOK támogatás kb 60 milliárd forint. Azóta minden viskóra ráírják a hirdetésben hogy falusi CSOK kérhető. Emiatt több millióval nőtt az áruk. Igazából kevés ház van amire fel is lehet venni, de az inflációs nyomása az összes házra érvényes. Emiatt számszerűen sokkal többe kerül a lakosságnak a vidéki ingatlanvásárlás mint az a 60 milliárd forint "

Igen, vételi oldalon szívás van, de közben ugyanez miatt nőtt is a vidéki lakosság (a házat már tulajdonlók) vagyona. Mert eladni sem 2,5 millióért fogja már a falusi vályogházat (mint amennyiért 10 éve vette), hanem mondjuk 10 millióért...

Billy Hill 2022.03.06. 22:37:23

(KKV-k számára is jön a szívás, bármilyen fejlesztéshez nehezebb (drágább) lesz pénzt kapni idéntől...)
süti beállítások módosítása