mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

A munkanélküli segély nem a munkanélküliek túléléséről szól

2022. január 16. - p.a

jobless.jpg

Ez csak egy népi tévedés. Igazából az aktív dolgozókat segíti.

Márki-Zay dobta be nemrég (december közepén), hogy a munkanélküli segély (álláskeresési járadék) jogosultsági időszaka, azaz az a pár hónap, amíg a munkanélküli pénzt kap az államtól, irreálisan rövid, mert ennyi idő alatt  nem lehet állást találni (a jogosultsági idő most a korábban munkában töltött időtől függ, de max 90 nap). Palkovics Imre gyorsan válaszolt, miszerint ennél hosszabb időszak rontaná az emberek motivációját a munkakeresésre.

A vita aztán gyorsan elhalt, hiszen természetes, hogy mindenkinek más a véleménye arról, általában hány  hónap segély esetén vannak legjobban motiválva az emberek. A statisztika sem sokat segít ennek megítélésben. A szerencsétlenül bedobott kezdeményezésről a legtöbbekben inkább csak annyi maradt meg, hogy a kormánypárti sajtó jót szórakozott Márki-Zay botlásán (tudatlanságán?), hiszen eleve rosszul mondta a szabályokat (30 napot 90 helyett).

Hogy politikusaink jól látják-e, jól érik-e a munkaerőpiac jelenlegi státuszát és problémáit, azt nehéz megítélni. Ez a bejegyzés nem róluk szól, hanem rólunk: Legalább mi lássuk, hogy mi a munkanélküli segély lényege.

A munkanélküli segély nem azért van, hogy a munkaerőpiacon magát (munkaerejét) értékesíteni nem tudó személy (munkás) ne haljon éhen, hanem azért, hogy a jelenleg is munkaviszonyban lévő, aktív munkavállaló kiszolgáltatottságát csökkentse. Igen, nem tévedés: a munkanélküli segély lényege, hogy a dolgozó embernek jó legyen, nem pedig az, hogy a munkanélküli túléljen.

Munkát többféle módon lehet végezni, ezek közül csak az egyik a munkaviszony. A munkaviszony különleges szerződés a munkáltató és a munkavállaló között. Különleges, mert a munkavállaló saját döntése alapján alárendeli magát a munkáltatónak. Mi ebben a különleges? Egyéb szerződéseink nem ilyenek. Egyenlő felekként kötünk adásvételi szerződéseket, vállalkozási és megbízási szerződéseket (elvileg még házasságot is).

A munkaviszonyban nincs egyenlőség, eleve nincs, jog szerint nincs. Szerződése aláírásával a munkavállaló kiszolgáltatott helyzetbe kerül. A kiszolgáltatottságot számos speciális intézmény enyhíti, leginkább a munka törvénykönyve. Vegyük észre: Nincs olyan, hogy vállalkozók törvénykönyve, vagy megbízottak törvénykönyve. Nem véletlen. A munkavállaló védelme külön törvényt követel.

A munkanélküli segély is a munkavállalót, méghozzá az éppen alkalmazásban lévő munkavállalót védi. Azt, aki jó munkaerő, értékes munkaerő, illetve a munkaerőpiacon viszonylag könnyen el tudja magát adni. A segély védi a főnök, a munkáltató túlzásaitól, túlkapásaitól, a kizsákmányolástól.

Ha egy (munkaerőpiacon érétkes) munkaerő el akar jönni a jelenlegi munkahelyéről (mert elviselhetetlenek a körülmények, mert agyondolgoztatják, mert nem fizetik meg, stb), de nincs semmi tartaléka vagy nagyon kevés (Magyarországon rengeteg ilyen ember van), akkor munkanélküli segély hiányában nem (illetve kevésbé) merne felmondani, hiszen másnaptól nem tudná kifizetni a számláit, a lakástörlesztését, sőt talán még csirkefarhátat sem tudna venni magának, pláne párizsit a gyerekének. A munkanélküli segély lényege, hogy a munkavállaló mobilitását segítse annyiban, hogy minimális összeggel hozzájárul a váltás okozta pénzkieséshez. Ha a munkavállaló tudja, hogy pár hónapig van  egy fix (igaz alacsony) bevétele, jobban ki mer állni a jogaiért, érdekeiért, könnyebben dönt a felmondás mellett, de általánosságban is igaz, hogy javul az alkupozíciója.

A mai magyar rendszer azokat segíti ebben, akik azt gondolják, hogy kb 3 hónap alatt találnak munkát. Ők azok, akik tényleg értékesek a munkaerőpiacon. Akiknek ennél több idő kell, különösen ha sokkal több idő kell, azokon a munkanélküli segély valóban nem segít, de nem is nekik szól, nem is nekik találták ki. Erre más intézmények vannak. Illetve lehetnének.

A „3 hónap semmire nem elég, utána haljak éhen?” felkiáltások mögött nem lehet nem észrevenni a tragédiát, de téved az, ami a munkanélküli segély reformjával gondolja ezt a problémát megoldani. Még egyszer: ez az intézmény nem erre való. Célja a dolgozók alkupozíciójának növelése, kiszolgáltatottságának csökkentése és ezek által a munkaerőpiac rugalmasságának fenntartása.

Ez a blog azt gondolja, hogy a magyar munkaerőpiac és annak szabályozása nincs annyira rossz állapotban. Nem tökéletes, de hol az? Márki-Zay sürgősségi listáján az álláskeresési járadéknak nem szabadna az első 100 tétel között szerepelnie.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3416814702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.16. 13:24:14

Az összeg sokkal fontosabb tényező. mint az időtratam.

Ha a segály összege kicsi, a hosszabb folyósítős se rontja a munkakeresést.

midnightcoder2 2022.01.16. 14:28:09

Aki ma itt három hónap után sem talál melót, az nem is nagyon keres.

midnightcoder2 2022.01.16. 14:29:28

Kivéve talán ha nagyon öreg az illetõ, vagy rokkant, esetleg valami nagyon hátrányos helyzetû helyen lakik és nagyon nem tud utazni. De ezeknek viszont szerintem nem a munkanélküli segély a megoldás.

ulpius66 2022.01.16. 14:45:47

Tudomásul kell venni!

A magyar lakosság kb. 10%-a NEM AKAR DOLGOZNI, NEM AKAR TANULNI, NEM AKAR SEMMIT SEM CSINÁLNI, ŐT HAGYJÁK BÉKÉN ...... CSAK VALAHOGY ELLÉBECOL A VILÁGBAN.....

Ezek kormánytól, ideológiától, szinte mindentől független emberkék..... ők ilyenek......nem betegek, csak ilyen az élethez való viszonyuk, a legjobb amit tehetünk ------ békén hagyjuk őket........

Mondjuk az ilyeneknek lehetne 15 év is a munkanélküli segély időszaka!

Az ilyeneket NEM KELL TÁMOGATNI ----- AZ OLYANOKAT KELL TÁMOGATNI, AKIK DOLGOZNI AKARNAK, DE A KÖRNYÉKÜKÖN PONT NINCS OLYAN MUNKA AMIHEZ ÉRTENEK......
(és a magyar munkaerő mobilitás a fasorban sincs az EU átlaghoz képest......... mert Magyarországon szinte mindenki, de 90+% biztosan a saját ingatlanban lakik.........)

alöksz róz 2022.01.16. 21:49:49

ez egy nagyon jó szempont.

midnightcoder2 2022.01.17. 07:07:05

@ulpius66: Igazából ez inkább csak volt. És azért volt ilyen, mert a rendszer ezt lehetõvé tette nekik. Valljuk be, a többségünk nem azért dolgozik mert szeret, hanem azért hogy pénzt keressen vele. Na most, ha a rendszer lehetõvé teszi hogy a farkadból is megélj, akkor lesz egy réteg ami ezt ki is használja. És aki ebbe születik bele, ebben nõ fel, annak ez a természetes. De ahogy a körülmények változtak, ezek is szépen elkezdtek dolgozni. Kell még egy-két generáció amíg be is illeszkednek, de legalább a folyamat elindult.
És ma már szerintem a farkából megélõ sem bánja hogy dolgozni kell ugyan menni, de nem a létminimum környékén lavíroz.

Aztán nyilván van már egy réteg aki kiesik ebbõl, mert hülyére itta magát, azzal nincs mit tenni.

ulpius66 2022.01.17. 10:23:02

@midnightcoder2:

Szerintem ma nincs Magyarországon olyan építőipari szakmunkás, segédmunkás, eladó, sofőr, nővér, stb, stb.... de tanár, közgazdász, mérnök, informatikus, orvos, stb, stb..... aki nem bír elhelyezkedni!!!!!!!!

Persze a bölcsészeknek nehéz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ők azok, akik semmihez, de semmihez nem értenek, viszont kibaszott nagy egóval rendelkeznek!
(... és persze útálnak dolgozni, ők csak az észt bírják osztani.... lehetőleg kibaszott nagy pénzekért!!!!!!!!!!
de még nekik sincs minden veszve, valamelyik ál-civil kamu SoroSS szervezetnél, a Traszparencinél, vagy a Helsinki Bizottságnál, stb.... még el tudnak helyezkedni....... ott felvételi követelmény a gyengeelméjűség és a feltétlen Orbán útálat.......)

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.01.17. 10:38:12

@ulpius66:
Te egyébként kommunista érzelmű vagy? A dumád alapján igen.
Nem baj, csak kérdezem.

ulpius66 2022.01.17. 10:43:16

@p.a: Te egyébként kommunista érzelmű vagy?

Igen!

... egyben fasiszta is!
( de liberális semmiképp....)

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.01.17. 10:45:28

@ulpius66:
Oké, így értem.
És a fasiszta az miért jó? Vezérelvűség, bűnbakkeresés, ellenségközpontúság, erőszak. Csupa olyan dolog, amitől rosszabb lesz a világ.

ulpius66 2022.01.17. 10:54:59

@p.a: 20 évig JOBBIK-os voltam... ott ragadt rám!

Most mán a JOBBIK a liberálisokkal bújt egy ágyba!!!! Lelkük rajta!!!!!
(mondjuk, ha a Német Nemzeti Szocialista Munkáspárt kijelentené, hogy Ő holnaptól nem náci, és a holokauszt csak egy kisabbfajta tévedés volt.....AKKOR MÉG Ő IS MEHETNE A BALLIBSI ÖSSZEFOGÁSBA!!!)

ulpius66 2022.01.17. 10:57:15

A JOBBIK annyira náci párt, hogy még Orbánnak sem kellett!!!!!

NEM BAJ!!! A BALLIBSIKNEK JÓ LESZ......

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.01.17. 17:05:40

"A mai magyar rendszer azokat segíti ebben, akik azt gondolják, hogy kb 3 hónap alatt találnak munkát. Ők azok, akik tényleg értékesek a munkaerőpiacon. Akiknek ennél több idő kell, különösen ha sokkal több idő kell, azokon a munkanélküli segély valóban nem segít, de nem is nekik szól, nem is nekik találták ki."

Egyetértek.

-------------------------

Azt vallom: segély helyett munkát a népnek.

Kezdjük a pozitívumokkal. Ma Magyarországon csak az nem dolgozik, aki egészségügyi okokból nem tud vagy nem akar. Un. frikcionális (önkéntes, nem kényszerű) munkanélküliségről beszélhetünk, amikor valaki éppen munkahelyet vált, illetve állást keres, két állás közötti állapotban van. Ez amúgy nem rossz dolog, mutatja, hogy az adott foglalkoztatási szerkezet megújulni képes, dinamikus. Legföljebb a kiszemelt munkához lakóhelyet kell váltania. Előfordul, hogy valaki a saját szakmájában nem képes (újra) elhelyezkedni, de míg például szakmunkásokra mindig van igény, rengeteg állás betöltéséhez pedig elegendő maga a felsőfokú végezettség, a diploma milyensége nem számít. Tehát egy diplomás is könnyen el tud helyezkedni, legföljebb az illető nem a végzettségének megfelelő munkakörben. Ez frusztráló lehet amúgy, de dolgozni valamit akkor is tud. És gyorsan el tud helyezkedni.

Sajnálatos jelenség a középkorúak "kiöregítése" a szakmából, vagyis mikor a szemükbe mondják, hogy túl öreg vagy. Aztán szellemi foglalkozásúként diplomával vagy anélkül 50 éves fejjel mehetsz paprikát szedni...mert erre is van példa saját ismeretségi körből, de rajta nem a segély segítene.

Mint ahogyan a súlyosan elmaradott térségek (mint Szatmár-Bereg, Cserehát vagy Dél-Baranya) lakóinak sem a jelenlegi háromról akár 9 hónapra felemelt álláskeresési járadék jelentené a megoldást, hanem a munkahelyek létesítése. Ezek a lemaradó térségek ott helyben un. strukturális munkanélküliséggel küzdenek (munkakereslet-kínálat nincs köszönőviszonyban egymással) és éppen ezért jelentősen árnyalják az országos képet. Persze valami kereseti lehetőség így is akad, de ahhoz mindenképpen utazni vagy költözni kell. Ingázni kell a nagyváros és a lakóhely között vagy apa elmegy dolgozni a fővárosba, a Dunántúlra és legföljebb hétvégére jön haza. Jó, dolgozik, de mégis inkább - már csak a térség fejlődéséért is - helyben kellene a munkalehetőség. Viszont munka az nincs, legföljebb alkalmi, napszám és marad a gyerek után járó juttatások - így végső soron marad a régóta fennálló probléma: az elvándorlás, a falvak elnéptelenedése, az elcigányosodás.

És akkor még lehetne írni arról, hogy sokan be sincsenek jelentve, másokat 4 vagy 6 órára jelentenek be, TB-t nem fizetnek utánuk. A NAV, a munkafelügyelet félrenéz, mert a kedvező képhez ehhez is szükség van. De az állam verheti a mellét, hogy egekben a foglalkoztatottság. De ha a látszólag kedvező adatok mögé nézünk, gyorsan kiderül, hogy probléma azért van bőven, főleg vidéken.

Visceroid 2022.01.17. 18:45:57

Annyira vicces ez a "munkanélküli segíly" meg nagy a setítség a fejekben. Ebből is látszik, hogy ez az ország halott, olyanok írnak újságot meg blogbejegyzéseket, akik talán nem is ebben az országban élnek.

Egy: ebben az országban rohadt nehéz olyan melót találni, amelyik úgy jelent be, hogy ellátásra jogosult vagy. A kedves rendszerváltozásunk rengeteg "munkavállalói szintet" kitermelt magából, csakhogy kedves fónökőúrasszonynak ne kelljen plusz adókat és járulékokat fizetni. Nézzük csak: be sem jelent; bejelent, de minimálbérre; megbízási ilyen-olyan szerződés, és csak a legvégső,nagyon speciális esetek lesz a munkaszerződés mindent lefedő, mindent fizető és ma Orbánisztánban ilyen munkahelyből nagyon kevés van. Ha viszont az vész, akkor azt nem fogja 3 hónapnyi alamizsna kiváltani, akkor problémák vannak.

Kettő: a munkanélküli segélyt A MUNKAVÁLLALÓ TERMELI KI!!!! Nem az állam adja, megint ez az idióta paraszt fideszes hozzáállás, hogy "Orbán urunk ad". Orbán urunk kapja be. Inkább arról van szó, hogy az álláskeresési járadék ideje 3 hónapban van megszabva, azaz ennyi plusz pénzt kell a munkavállalónak kitermelnie, hogy a végén kapjon is valamit. Ha meghosszabbítják ezt az időszakot, akkor a főnök fog elgondolkozni azon, hogy megéri-e ez neki, vagy inkább vegyen vissza a "szerződési szintből", és "jelentse vissza egy szinttel" a kedves alkalmazottat. Persze, az állam ad meg kutyaf@sza. Az állam ad, a dolgozó meg tűr.

antisocialnetwork 2022.01.17. 18:48:35

Már megint itt van a majom.Megsem lepődök.

Visceroid 2022.01.17. 18:56:55

@Lesz még Magyar Köztársaság: ""míg például szakmunkásokra mindig van igény,"

Most így a tél legkellősebb kellős közepén milyen igény van a szakmunkásokra? Építkezünk a hóban-fagyban? A legbrutálisabb építőanyagárak közepette? Vagy hova megyünk szakmunkázni? A szegedi kontinentál gyárba, ahol inkább visszafizetik a támogatást csak hadd rúgjanak ki embereket? Jó, tudom, a múltkor amikor a vízvezetékszerelőt hívtad az értelmiségi melóból szerzett házadba nem jött egyből és most durci vagy. De hidd el, az, hogy több vízvezetékszerelőt "képzünk" még nem fogja megoldani a helyzetet.

Motorogre 2022.01.17. 19:05:27

a poszt fő gondolata tévedés: az aktív munkavállalók számára az a tudat ad valami biztonságérzetet, hogy ha munkanélküliek lesznek nem nulla a jövedelem. Azaz a munkanélküli státuszon keresztül, áttételesen hat

A kommentekkel egyetértek: aki keres az talál munkát 3 hónap alatt - nem biztos hogy a képzettsége szerint - de talál és keres pénzt.

Visceroid 2022.01.17. 19:13:31

" aki keres az talál munkát 3 hónap alatt "

Jaj, tényleg, el is felejtettem, hogy járvány van. De könnyű munkát találni, mert Orbán urunk ad.

yerico1 2022.01.17. 20:02:04

@ulpius66: ÉS AZÉRT MI A FAXÉRT KELL ORDIBÁLNI?

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.01.17. 20:05:56

@yerico1: Ő mindig ilyen, nem hiszem, hogy valaha megváltozik.

a nagy hohohorgász 2022.01.17. 20:44:28

Tessék már mondani hogy az átlagos 14 hónap munkakereses hogy jött ki???? Aki ezt állítja az gondolkozik???? 14 hónap, ez még a bokros csomag ideje alatt is kamu lett volna.

Motorogre 2022.01.17. 20:45:39

@Visceroid: ez nem politikafüggő. Pár éve a négykarikás autógyár Győrben keresett fémipari háttérrel bíró munkavállalókat, betanításra. Borsodban toboroztak: adnak tisztes munkásszállást, kéthetente busszal pénteken haza (Borsodba), hétfőn reggel vissza Győrbe, az út díjtalan, és olyan munkarendet hogy a kétheti otthoni hosszú hétvége biztosított legyen.
Egy buszra való jelentkező se volt - a projekt bedőlt.
Ma a tiszaújvárosi Jabil tapasztal hasonló érdektelenséget.
Tehát kelet-Mo-n is van lehetőség (tudom nem könnyű, de kinek az bárhol is él?)
Te is tudod: a munkalehetőséget a munkáltató (a vállalkozás, a cég stb. adja..).

moonlight777 2022.01.17. 21:20:01

@ulpius66:

Csak szólok: bölcsészek nélkül nincs kultúra, kultúra nélkül nincs civilizáció, civilizáció nélkül te meg fenn maradsz a fán a csimpáznok között, velük azonos értékendel.

blah blah 2022.01.17. 21:21:16

Valamennyi szociális juttatás közös célja és jellemzője, hogy az ostobák egyéni hibáinak hatását mérséklik, így az okosak nyugodtan tudják építeni a társadalmat és a gazdaságot.
Egyszerűen jobban járunk, ha segítünk az önhibájukból bajba jutottakon, és akkor nem kell fallal védett, favellákkal körülvett negyedekben lakni.

Minden ember képes lenne felmérni a saját kiadásait, és 6 havi megtakarítást képezni, teljesen okafogyott lenne bármennyi munkakerülési járadékot finanszírozni.
Ráadául hol van már a 90-es évek országos szintű strukturális munkanélkülisége?!

moonlight777 2022.01.17. 21:21:27

@a nagy hohohorgász:

vidéken ez a rög valóság... főleg a keleti országrészen

DFK 2022.01.17. 21:28:33

@Visceroid: csakis az élethosszig tartó munkanélküli segély a megoldás. Aki meg hajlandó dolgozni az igazságos szolidaritásból fizessen magasabb adót. Alapjövedelmet a dologtalanoknak! Karbonadót a burzsuj dolgozóknak!

DFK 2022.01.17. 21:31:57

@moonlight777: mondjuk a bölcsészek 80 %-a tényleg felesleges. Sőt ezek egy része nemhogy felesleges hanem kifejezetten káros. Nézd meg a sok szociológust meg a méregzöld társadalommérnököt.

DFK 2022.01.17. 21:33:34

@a nagy hohohorgász: Alig kapni megfelelő munkaerőt.

blah blah 2022.01.17. 21:42:10

@moonlight777: Társadalomtudósok-bölcsészek tömegképzése teljesen felesleges. Ezeknek a töredéke akar valójában bölcsészettel foglalkozni. Csak húzzák a szájukat. Pénzük sincsen rá egyébként, hogy valóban képezzék magukat.

Ez igaz egyébként a mérnökökre meg a keresett diplomásokra is, csak ott a multik hajlandóak belerakni a pénzt időt energiát, hogy hátha lesz belőle valami.

Ha tisztességesen csinálod az életed, tisztességesen felneveled a gyerekeid, akkor majd az unokád talán lehet bölcsész.

a nagy hohohorgász 2022.01.17. 22:16:16

@moonlight777: miért nincs kultúra a bölcsész nélkül? Fejtsd már ki légyszíves....

ulpius66 2022.01.17. 22:30:45

@yerico1: "@ulpius66: ÉS AZÉRT MI A FAXÉRT KELL ORDIBÁLNI?"

Szinte mindkét fülemre tök süket vagyok, ezért beszélek hangosan, ezért ordibálok.......

laci_52 2022.01.17. 23:08:15

Amikor még egy évig járt a munkanélküli segély, így reagáltak az emberek a munkájuk elvesztésére: egy évig kiveszem a munkanélküli segélyt, közben találok alkalmi munkákat és még talán többet keresek összességében, mint a volt munkahelyemen!

Hát ezért nincs szükség a segély hosszabb ideig tartó folyósítására!

Akinek jó szakmája van, tud és akar is dolgozni, három hónap alatt simán találhat új munkahelyet, ezért bőven elég ennyi ideig adni a segélyt.

Ekrü 2022.01.18. 07:32:37

@Visceroid:
"Most így a tél legkellősebb kellős közepén milyen igény van a szakmunkásokra? "- Csak szólók a szakmunkás NEM csak az építőmunkás. Szakmunkás a szobafestő, a szakács, a bolti eladó,az autószerelő, az ápoló és még lehet folytatni a sort.De ha már az építőmunkásokat hoztad fel,amióta világ a világ tél mindig is volt,az építőmunkások még sem haltak éhen. Eddig sem eresztették szélnek az összes építőmunkást novemberben,mert bajban lenne tavasszal az a vállalkozó aki megteszi.Attól még,hogy tél van én sok helyen látom szerte a városban ,hogy építkeznek. A tél sem egész évben tart, ha jól tudom összevissza 3 hónap csak,arra pont jó egy három hónapig tartó segély.

Visceroid 2022.01.18. 07:48:23

"szobafestő, a szakács, a bolti eladó,az autószerelő, az ápoló"

Jaaaj, nagy a setítség a fejekben. Autószerelő? Már megint a 80-as évek, hogy mindenki az akar lenni? Ápoló? Magyar egészségügybe? Hát nóóómális, Margit? A szakács az ok, de ott gürizni kell ám keményen, a vendéglátás nem sétagalopp. Szobafestő, persze, a magyar építőiparba....

" Eddig sem eresztették szélnek az összes építőmunkást novemberben"

Éppen hogy azt csinálják, ne zavarjon. Miért fizessen a főnök, hogy otthon ül és veri a nyálát? Meg alap, hogy be sincsenek jelentve. Az építőipar, még egyszer, nagyon szemét üzletág, de nem fogjátok fel.

"három hónapig tartó segély. "

Be sincsenek jelentve, nevetséges.....

bordon 2022.01.18. 09:12:54

A cél egyértelműen az, hogy a munkanélküliek számát csökkentsék a statisztikákban. Egyrészt ha 3 hónapig jár neki a pénz, utána kiesik a rendszerből, volt munkanélküli, nincs munkanélküli.

Munkaalapú társadalom épül. Ez azt jelenti, hogy az állam a magyar adóforintjaidért, járulékaidért semmit se fog nyújtani. A kapcsolatokkal nem rendelkezők dolgoznak a földeken, összeszerelő-üzemekben. Ha utcára kerülnek, akkor el viszi a lakásukat a korrupt végrehajtó, kamuárveréseken átjátsszák a saját rokonaiknak. A jó helyre születetteknek már be se kell menni vizsgázni, Völner és Schadl György elintézi a rokonoknak. Ez Magyarország.

@ulpius66: Mondjuk aki dolgozik és nem euróban kapja a fizetését, hanem forintban, az is évente veszít 8%-ot, ennyi az infláció.
Az nem meglepő, hogy aki munkanélküli, az nyomorog. De rengetegen vannak, akik teljes állásban dolgoznak és úgy nyomorognak. 200ezer bruttóból milyen életed lehet Budapesten vagy olyan városban, ahol a lakbér 100ezernél indul? Egy panel 28-30 millió.
Ahol alacsonyabb a lakbér és ingatlanár, ott meg persze munka nincs.

@midnightcoder2: Ma is van Magyarországon egy réteg, aki a farkából él jól. A nagycsaládos fidesznyikek, akik alá tolják a többi polgártól elvett adóforintokat. A farokból élés nagyobb biznisz ma, mint valaha.

Meg lehet nézni, mennyi egy átlagos munkakeresés időtartama. Nem a társadalom 1-2%-át kitevő szoftverfejlesztőket és villamosmérnököket kell nézni, hanem azokat, akik jó eséllyel munkanélküliek lesznek. Abban szerintem egyetérünk, hogy aki nettó 500 felett keres, annak kell legyen annyi tartaléka, amivel átvészeli azt a pár hónapot, amíg beülhet egy másik kényelmes állásba.
A jó eséllyel képzetlen munkanélkülieknek kellene segíteni, hogy ne csússzanak le, de képzés nem nagyon van. Kamu papírok vannak, amiket a csókos képzőintézmények nyomtatnak, felmarkolják az állami támogatást és mindenkinek kuss van. Örüljön, ha befér egy tanfolyamra.
Normális képzések kellenének, azoknak az időtartamára ösztöndíj, amiből meg lehet élni, nem fényesen, de lakbért lehet fizetni, enni és tömegközlekedni lehet belőle.
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Így van, nem is az összeg a nagysága, hanem a folyósítás időtartama rossz a mai rendszerben. Alacsonyabb összeg, de akár egy évig is folyósítva, illetve a képzés idejére. Persze ha kimondottan nem az a cél, hogy a munkanélkülieket segítsék, akkor érthető, hogy így alakítottak át ezt a segélyt.

konrada 2022.01.18. 09:31:41

@bordon: Mivel az első mondatod elemi tévedésen alapul, így kb. ennyit ér az ebből eredő következtetéseid is.

bordon 2022.01.18. 12:19:30

@konrada: Amikor az a cél, hogy a bűncselekmények számát csökkentsék a statisztikákban, megemelik a szabálysértési értékhatárt. Amikor a munkanélküliek számát akarják csökkenteni, akkor azok, akik kiestek a rendszerből, szépen elfelejtődnek.
Amikor az emigránsok számát akarják elsumákolni, akkor is tudnak manipulálni a statisztikával.
Ráadásul munkanélküliek esetén a költségvetésnek pénzügyi érdeke, hogy kevesebbet fizessen ki, ezért aztán csökkentik az ellátás időtartamát.

444.hu/2022/01/06/atlagosan-16-honapba-telik-munkat-talalni-magyarorszagon

Átlagosan 16 hónapba telik munkát találni Magyarországon. Ez ám a munkaalapú társadalom!
Ebben persze benne vannak a két hétig munka nélkül maradó mérnökök és a kilátástalanság szélén egyensúlyozó nincstelen, vidéki tömegek is.

@Lesz még Magyar Köztársaság: Majdnem lekurvaanyáztalak, amikor azt írtad, hogy csak az nem dolgozik ma Magyarországon, aki nem akar, de alapvetően igazad van és a végére beláttad, hogy vidéken tényleg nincs munka, meg aki 40+ éves, az öreg. Ez van.
Persze rabszolgának el lehet menni valami üzembe, ahova már magyar nem menne dolgozni, mert már azt is megtiltja a menedzsment, hogy beszéljenek bizonyos szakszervezetisekkel a dolgozók. Ezért oda mongolokat, vietnámiakat, indonézeket hozatnak állami pénzen. Lehet ilyen helyen robotolni túlórák normális elszámolásáról álmodozva.
Pest megyén és pár nyugati megyén kívül nagy nihil van.

bordon 2022.01.18. 12:38:01

@a nagy hohohorgász: Az úgy jön ki, hogy valójában nem 14, hanem inkább 16 hónap.

És ez az átlag. Tehát van aki 1 hónap alatt talál munkát (Budapesten, kurrens szakmával rendelkező fiatalok), más meg mondjuk 3 év alatt. Igen, van ilyen, Tiszától keletre kb. mindenhol előfordul. Meg Somogyban, Zalában, Vasban se hemzsegnek az állások.
Közép-Magyarországon, Budapesten és Észak-Nyugat-Magyarországon van valami, azon kívül nagy nulla. Persze Budapesten is az osztrák minimálbér háromnegyede a nettó átlagkereset, úgyhogy ott is a többség lakbér-rezsi-tömegközlekedés-kaja körben költi el a zsetonjait, meg van persze pár százalék, aki milliós fizetést visz haza, ők azt nem látják mi folyik Gyöngyösön.

bordon 2022.01.18. 12:40:07

@a nagy hohohorgász:

444.hu/2022/01/06/atlagosan-16-honapba-telik-munkat-talalni-magyarorszagon

Nem 14, inkább 16 hónap az átlag.

Gondolj bele, friss diplomásoknak mennyi időbe kerül elhelyezkedni. Egy évig is keresnek munkát, pedig náluk van pályakezdő támogatás, mindenféle kedvezmények a munkáltatóknak.
40+ meg már túl öreg.

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.01.19. 17:20:06

@bordon:

"...és a végére beláttad..."

Nem kellett belátnom semmit, mert nem komment írása közben jön a felismerés.

Ez egy jól felépített írás volt. Mert a helyzet az, hogy valóban csak az nem dolgozik aki nem akar vagy egészségi okból nem tud. Ez a felszín. Ha mélyebbre nézünk...hogy személyes ismerősöm 20 év biztosítói kárfelmérés után zöldségkertészetben dolgozik, hogy meglegyen a nyugdíj. Szóval van munka, de az a munka milyen, hogy sokszor azért is rengeteget utazni, ingázni vagy költözni kell(ene), hogy sok helyen vidéken ott helyben egyáltalán nincs munkalehetőség, hogy mi ennek a következménye, hogy valóban már 40 felett rád mondják, öreg vagy, meg egyebek, amiket írtam, az mind ott van a szövegben.
süti beállítások módosítása