mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Novák Katalin pont megfelelő a posztra

2021. december 22. - p.a

novak.jpg

Az elődei nem voltak odavalók.

Áder János nem sok vizet zavart. Jobb ötlet híján a föld megmentéséért kampányolt, hiszen fel kellett mutatnia valamit, ami elég nagyívű, hogy felérjen egy ilyen magas pozícióhoz.

Nem volt ez mindig így. Volt itt Göncz Árpád és Sólyom László is. Nem szerette őket mindenki (jelen bejegyzés szempontjából mindegy, hogy jogosan vagy nem), de valahogy többek voltak, mint a horgászsapkás Áder.

Így utólag úgy tűnik, a köztársasági elnöki intézmény kiüresedése folyamatos és megállíthatatlan.

A rendszerváltáskor, a pozíció megalkotásakor nem ilyen elnököt képzeltek el. Ennek legjobb bizonyítéka a triplázás tilalma. Csak kétszer lehet elnök valaki, nehogy annyira megerősödjön, hogy teljhatalmat szerez. Viccelhetnénk, hogy a rendszerváltó jogalkotás eredményes, hiszen látjuk Áder Jánost: nem került a túlhatalom közelébe (hogy a rendszerváltók miért a köztársasági elnök és nem a kormányfő túlhatalmán izgultak, azt mai fejjel nehéz megmondani).

Szóval eredetileg, ’89-ben egy nagyhatalmú államelnököt álmodtunk. Már az elején elbukott a koncepció, de a ’90-es években még fel-fel merült, hogy ez csak egy javítandó hiba. Akkor még komoly beszédtéma volt a köztársasági elnök közvetlen, nép általi megválasztása, hogy legitimitása, hatalma nagyobb legyen. Ezek az idők elmúltak.

Az elnöki pozíciót tehát már az első pillanattól kezdve kiüresedés jellemzi. Nemrég még sokan azt hitték, Ádernél nincs gyengébb jelölt.

Novák Katalinnal a középszerűség kerül az ország legmagasabb(nak mondott) közjogi méltóságának pozíciójába. Innentől bárki lehet köztársasági elnök. És ez így jól van, hiába háborognak sokan.

A köztársasági elnök maximum annyi, amennyit a pozíciót körülíró jogszabályok engednek neki. Magyarországon ez alig több, mint egy mosolygó tyúkanyó. Mint a briteknél a királynő. Szépeket mond, szépeket tesz, emlékeztet arra, hogy a világból még nem veszett ki a jó.

Nem Novák Katalinnal van a baj. Ő nagyon is illik erre a posztra. Ha hiányérzetünk van, az azért lehet, mert az eddigi elnökök tűntek többnek, mint amik igazából voltak. Vagy inkább eddig megvolt bennünk az igény, hogy többnek tűnjenek. Valahogy reménykedtünk. Most le kell számonunk minden illúziónkkal.

Aki azon hápog, hogy Novák Katalin nem megfelelő (mert mondjuk nem fejezi ki a nemzet egységét – hülyeség, majd hozzáidomul a nemzet), az fölöslegesen pörög. Az igazi kérdés nem az, hogy jó elnök lesz-e. Nincs kétség, az lesz. Amire kell, arra jó. Inkább arról kellene beszélni, minek nekünk, miért kell ennek az országnak egyáltalán a köztársasági elnöki funkció?

Minden irónia nélkül állítjuk, hogy ez a blog nincs Novák Katalin elnöki jelölése ellen. Egyszerűen csak tökmindegy.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9516790792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.22. 16:23:07

"a rendszerváltók miért a köztársasági elnök és nem a kormányfő túlhatalmán izgultak, azt mai fejjel nehéz megmondani"

Szimplán átvették a nemzetközi szokást.

Boldeone2 2021.12.22. 17:17:20

köztársasági elnöki intézmény kiüresedése folyamatos és megállíthatatlan."

Tökèletes igaz. Nagyon kellene egy közvetlenül , nèp által megválasztott köztársasági elnök, valós funkciókkal.
Ma ez nem lètezik, Orbán díszbohóca(i) a volt\ lesz a köztársasági elnök, egy echte pártkatonák. Megint bebizonyosodik hogy mennyire nem demokratikus az ország : egy ember autoriter döntèse határoz mindenről. Mèg csak nem is imitálják a demokráciát , hogy mondjuk egy fideszközeli akadèmikust jelöljenek, már az is elkèpzelhetelen...Más kèrdès, hogy a tudomány kèpviselői nem dróton rángatható figurák , meg nem is nèzik jó szemmel az autokratikus rendszert...

gigabursch 2021.12.22. 20:15:26

Göncz szó szerint Gönc volt az ország hátán. De hát mit várjunk egy patkánytól.
Sólyom egy gerinctelen alak volt. Érintettsége miatt akadt el az ügynöktörvény. Ja, még egy gyáva szar alak.
Mádl egy öreg nagypapa, mondjuk Bidé bácsi sokkal szenilisebb
Schmitt lúzer volt.
Áder próbált ezekhez képest szintet lépni de kevés volt benne a kurázsi.

Nevem senki. 2021.12.22. 20:42:05

@gigabursch: Áder olyan volt mint egy környezet védelmi miniszter.

Billy Hill 2021.12.22. 22:17:30

Abszolút egyetértek, és még mindig járható az a rebesgetett út, hogy a Zorbán meghekkeli az alaptörvényt, és átnyergel nagyhatalmú közt. elnöknek, legalább 3 x 5 évre - szóval kedves miniszterelnök (vagy már miszter Elnök) úr, ne hagyja szó nélkül a dolgot, és az akadékoskodók örömére mégis alakítsa át a rendszert (magára)!

Billy Hill 2021.12.22. 22:21:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az alkotmányt, a választási rendszert, a polgári jog egy részét stb. az 1980-as évek NSZK-járól (vagy még korábbi német modellekről) lestük le - mínusz a föderalizmus.

Ott meg az volt a módi, hogy 1945-öt követően nem kell egy új vezér, ergo a közt. elnök nagyon lájtos feladat- és hatáskörökkel bírjon...

U. i. Van a németnél meg a magyarnál még értelmetlenebb felállás is, pl. a horvátoknál: nép által közvetlenül választott államfő, akinek aztán ilyen Áder-féle nagyonkomoly jogosítványai vannak. Na, annak még kevesebb az értelme; így legalább spórolunk egy választásnyi költséget...

11 Favágó 2021.12.22. 22:45:19

@Boldeone2: kiscsillag, közvetlen választást ki nyerne szerinted?
De full komolyan, Orbán jelöl valakit (Mondjuk Novák Katalint).
Az összefosás mire kielőválasztja a KE-nek alkalmas és feribohócnak elfogadható jelöltet, rég kifut Áder mandátuma.
Ha meg nem előválasztanak, ki lenne az a 4-5 nem pártkatona, aki ezzel szemben valamelyik párt jelöltje és megnyeri az országos választást?
Ha lehet, ne elveket, hanem NEVEKET passzolj, csak a nemzet szélesspektrumú képviselői közül. Thx

Boldeone2 2021.12.22. 23:17:41

@11 Favágó: Bárki nyerhetnè, ha az ellenzèk társadalomnak elfogadhatóbb jelöltet állít, pl egy akadèmikust, művèszt - az megvernè a fidesz jelöltjét . A két oldal kb hasonló erőssègű, a jobb jelölt döbtene

Boldeone2 2021.12.22. 23:18:54

@11 Favágó: Ha lehet, ne elveket, hanem NEVEKET passzolj, csak a nemzet szélesspektrumú képviselői közül. "

Pálinkás József

11 Favágó 2021.12.22. 23:27:19

Pálinkás lehet jó jelölt.
Nincs olyan, hogy ellenzéki társadalo.
Az meg még az ellenzék vezetőit (kik is azok?) sem érdekli, hogy ki elfogadható a népnek.
Amúgy rohadt egyszerű - kell 40 képviselő írásos ajánlása, hajrá.

lobaszopiatej 2021.12.23. 14:21:57

"pont megfelelő a posztra"

Nincs életműve, és túl hamar került magasra.
Csak egy mosolygós marketingarc, aki jó fizetésért jól haknizik.

midnight coder 2021.12.23. 16:31:00

Göncz tata végigasszisztálta az ország szétlopását, azon túl igazából arra lehet emlékezni, hogy évente egyszer elmondta a hülyeségeit. Sólyomnak pedig az volt a legemlékezetesebb húzása amikor a szlovákok hazazavarták a határról. A köztársasági elnök egy kirakatposzt. Ha az épp aktuálisan elrabolnák az UFO-ok, max. a kormányõrök vennék észre.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.12.23. 22:10:45

Ez így már egyre súlytalanabb, nevetségesebb...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.12.23. 22:16:30

Amúgy lehet Göncz patkányozni de az utódaihoz képest azért volt valaki.
süti beállítások módosítása