mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

SZFE: Kommunistábbá válni a gyűlölt kommunistáknál

2021. január 21. - p.a

szfe1.jpg

Az SZFE bevétele csak epizód, de szépen bemutatja a rendszert. 

Ember legyen a talpán, aki külsősként követni tudja az SZFE körüli fordulatokat, jogi helyzeteket, pozíció-küzdelmeket. A lényeget azonban nem nehéz megérteni: új stáb, új szempontok, politikai éllel. Ha csak a lényegre koncentrálunk, a történések és szándékok egészen groteszknek tűnnek, függetlenül attól, hogy kinek drukkolunk. Az alábbiak talán segítenek megérteni mindent. 

Van egy ismerősöm, aki fiatalon színész akart lenni. Felvételizett. Kivágták, mondhatjuk: lába sem érte a földet. Nem a tudása vagy a tehetsége hibádzott. Családi háttere alapján nem volt megbízható. Rendszeridegen. Kultúrában, kultúra terjesztésében az ilyennek helye nincs. Akkor így gondolták a döntéshozók. A hatvanas években járunk. 

Ma a Színház- és Filmművészeti Egyetem újrafogalmazásának vagyunk tanúi. Az aktuális hatalom által preferált csoport átveszi, saját szájíze szerint alakítja az intézményt. Kultúrharc – mondják sokan, mindegyik oldalon. Az átvevők szerint csak a rendszerváltás teljesedik ki, mert az eddigi bagázs beragadt – kommunisták, szocialisták, de biztosan liberálisok uralták a képzést. Végre magyar, nemzeti, stb érdekek érvényesülhetnek majd itt is. 

Ez a bejegyzés nem arról szól, hogy az átvevőknek igazuk van-e vagy tévednek. Simán lehet, hogy igazuk van. De ez most nem érdekes. 

Ez a bejegyzés arról szól, hogy az új csapat alapfeltételként szabja a politikai lojalitást és így nevez ki tanárokat, hoz meg döntéseket, határoz meg irányokat. Vidnyánszkyék örülnek, hogy kiűzhetik a kommunistákat (liberálisokat), és ezáltal a gyűlölt kommunistáknál is kommunistábbakká váltak. Olyanokat látnak szívesen tanárként, akik szerintük nem rendszeridegenek. A kultúrában, kultúra terjesztésében csak ilyeneknek lehet helye. 

Az elején említett ismerősömet a most kinevezett SZFE oktatók egyike is nagyon-nagyon jól ismeri. Hogy a korabeli történet és annak mai konnotációja neki miért nem jut eszébe, vagy ha eszébe jut, hogy értelmezheti pont fordítva, azt én nem tudom.

szfe2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5116398516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.01.21. 17:38:31

"kommunisták, szocialisták, de biztosan liberálisok uralták a képzést"

Liberálisok aligha. Ebban az országban az utolsó liberális Kossuth volt.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.01.21. 17:43:43

@midnight coder: Libernyákot mégsem írhattam, komolytalanná teszi az embert az ilyen szóhasználat.

ulpius66 2021.01.21. 18:43:36

Két SzFE kéne!

Egy konzervatív meg egy liberális!
(mondjuk ilyen alapon mindenből kettő kéne, mert Magyarországon kb. ugyanakkora a támogatottsága a kommunista-liberális-fasiszta-szocialista-zöld pártoknak, mint a Fidesz-KDNP-nek....)

midnight coder 2021.01.21. 20:45:18

@p.a: Szerintem a balliberális a legjobb kifejezés ezekre.

a nagy hohohorgász 2021.01.21. 21:50:49

@ulpius66: szerintem a liberálisok nincsenek többen csak hangosabbak....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.22. 09:19:48

Nincs értelmes érv arra, hogy az SZFE-n közpénzből ballib kampánystáb üzemeljen. Ennyi az egész.

A kormányzat végre észre vette, hogy szükség van a kultúrában uralkodó liberális diktatúra megtörésére.

kunzoo 2021.01.22. 16:45:05

@MAXVAL birсaman közíró:
Az észrevette! Nem észre vette. Közíró úr.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.01.22. 16:58:05

@midnight coder: Azt hiszem, ez tényleg jobb, na majd innentől kezdve ez lesz. Köszönöm.
süti beállítások módosítása