mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Egy szabály, amivel sokan szívnak – diplomamentés 2018

2018. augusztus 27. - p.a

dip8.JPG

A "nincs diploma, ha nincs nyelvvizsga" rendelkezés indokolatlan és igazságtalan, sőt ma már kifejezetten butaságnak tűnik. A szabályozás célja érthető, de lenne más, emberbarátibb megoldás.

Ha jogosítványhoz kötnénk a diplomát, azt hányan helyeselnék? Miért, nem alapvető ma már, hogy az ember tudjon vezetni? 

Meghirdették a felsőoktatásban végzettek számára szükséges nyelvvizsga megszerzését segítő újabb diplomamentő programot olvasom. Diplomamentés olyanoknak szól, akik már záróvizsgáztak, megvédték a szakdolgozatukat (vagyis minden, az egyetem által kötelezőnek előírt feladatot teljesítettek), de a „DIPLOMA” feliratú igazolást nem kapták meg, mert nem tettek államilag elismert nyelvvizsgát. Ezeknek az embereknek nyújt mentőövet az állam (max 300eFt összeggel), hogy tanfolyamra járjanak és végre letegyék azt a nagyon-nagyon vágyott nyelvvizsgát, amitől tényleg diplomássá válhatnak. 

Kin segít ez? Azokon, akik elvégezték az egyetemet/főiskolát és nincs pénzük nyelvtanfolyamra/nyelvtanárra. 

Csakhogy a felsőoktatásban végzett, de nyelvvizsgát nem szerzett emberek nagy része már dolgozik, sokan közülük családot alapítottak és egyáltalán nem 300eFt-on múlik, hogy felkészüljenek a nyelvvizsgára. Nem a pénz hiányzik, hanem az idő és az energia. 

dip4.jpg

Ne úgy gondoljunk erre a szabályra, mint ami főleg az az egyetemről frissen kilépőket köti meg. Sokan (tényleg sokan) 5-10-15 éve nem kapnak diplomát a nyelvvizsga hiánya miatt. Nem lehet egy nagyban dolgozó, másokért felelősséget vállaló, másokat eltartó, karriert építő 30-40-50 éves embert azzal motiválni, hogy fizetik a nyelvtanfolyamát. Egyszer (régen) elvégezte az egyetemet, megtanult mindent, levizsgázott mindenből.

Hogy ez a támogatás nem nekik szól? Akkor kinek? A friss abszolutóriumosoknak? Ők igénylik a legkevésbé a segítséget. 

A támogatás két dologra jó:
1) Az állam elmondhatja, hogy próbál segíteni
2) Akiknek van idejük és energiájuk (és valószínűleg pénzük is), azok kapnak 300eFt-ot olyanért, amit amúgy is megcsinálnának, saját erőből. Persze a pénz mindig jól jön, ezt értem. 

dip2.jpg

De többről van itt szó, mint egy értelmetlen támogatásról. A valódi probléma ugyanis a kilencvenes évek okossága, hogy „ne legyen diplomája, aki nem tud nyelvet”. Ami egy hülyeség. Miért? Vegyük sorra! 

dip9.JPG1. Érthető, hogy az állam egy nyelvileg ennyire elszigetelt országban ösztönözni akarja a nyelvtanulást. Akár úgy is, hogy a diplomát nyelvvizsgához köti. De be kellene látni, hogy az évek múlásával ez az ösztönző erő nullává válik. 10 év után az egyetemet végzett emberek inkább lemondanak a diplomáról. Már rég karriert csináltak és családot alapítottak, az egyetem által adott tudás birtokában, azt használva. Nekik a diploma megszerzése sokszor nem megélhetés, hanem büszkeség, igazságosság kérdése. 

2. Ez a szabály eleve nonszensz: Azt mondja ki, hogy abban az esetben, ha valaki az egyetemen megszerezhető tudást összeszedte, akkor erről semmiképpen nem kaphat igazolást, csak ha egy külső, egyetemi kötelező tanrendben nem szereplő, az egyetemi tudás eléréséhez nem szükséges feltételnek is megfelel. Itt jön a fent említett jogosítvány-példa. 

3. Ha munkaerő-piaci szempontból nézzük, akkor nem is kellene az államnak beleszólnia: a nyelvtudás problémáját megoldaná maga a munkaerőpiac is (ahol egyébként a nyelvvizsgát nem becsülik semmire, csak a valódi tudást). Ráadásul az elméleti szakmai hozzáértés (amiről a diploma szól) független a nyelvtudástól. Az alapján ítélünk meg egy pénzügyest, egy óvónőt, egy gépészt, egy vegyészt, hogy milyen az angoltudása? Nem. 

4. Tudományos szempontból nézve jól hangzik, hogy a nemzetközi szakirodalom ismerete nélkül senki ne legyen tudós. De ez az érv a legnagyobb hülyeség. Csak néhány kérdés, hogy érezzük: Az egyetemet akkor hogyan tudta elvégezni, ha a tudás összeszedéséhez kell a nyelv? Az egyetemet végzettek hány %-a akar tudós lenni, szakirodalmat olvasgatni? A nyelvvizsga-birtoklás által biztosított tudás mit segít a szakirodalom olvasgatásában vagy a konferenciákon való részvételen? 

dip6.jpg5. A diplomát nem szerzett emberek közül sokan már közép- vagy felsővezetők komoly vállalatoknál, esetleg a saját cégüket viszik, sikeresen. Mert a képességük megvolt, mert el tudtak indulni, ki tudja hogyan, talán épp az abszolutóriumukat lobogtatva. Összeszedték azt a nyelvtudást is, ami a munkájukhoz elég, de nyelvvizsgázni nem fognak belőle. Mi értelme van, hogy ők nem kaphatnak diplomát? 

6.  Hány olyan diplomás ember dolgozik az országban, aki megszerezte a nyelvvizsgát és azzal a lendülettel el is felejtette a nyelvet? Ők elmondhatják, hogy diplomásak, a mellettük lévő asztalnál dolgozó volt évfolyamtársaik pedig nem? 

7. Milyen rendszer az, ahol a következő beszélgetés lejátszódhat: Egyetemet végzett? Igen. Tehát diplomás? Nem. 

8. Képzeljünk el két diákot, akik együtt végeznek az egyetemen, mindketten nyelvvizsga nélkül. Az egyik már egyetem mellett is dolgozott, beszippantja a munka világa, karriert csinál. Diplomát nem szerez, mert ideje-energiája nincs nyelvet tanulni. A másik nem talál munkát jobb híján nyelvet tanul és egy-két év munkanélküliség után megkapja a diplomáját is. 

dip1.jpg

Jelen formájában diploma-szabály csak egy büntetés, ami az évek múlásával megoldhatatlan feladat elé állítja az egyetemet végzett, de nyelvvizsgát nem szerzett embereket. Más lenne a helyzet, ha már eleve nem vennének fel senkit az első évfolyamra, akinek nincs nyelvvizsgája. De így a rendszer igazságtalan és ami még fontosabb, indokolatlan. 

Jó példa a számtalan, egyetemet végzett felelős vezető, akik nem kaptak és valószínűleg mostmár soha nem is kapnak diplomát. Megszerezték a tudást és a személetet, de a presztízst, hogy a kérdőíveken a  „felsőfokú végzettség”-et jelöljék be, vagy, hogy gyerekük elmondhassa, hogy „apám diplomás” elveszi tőlük egy hülye rendszer. 

Megoldás lehet, ha a nyelvvizsga-büntetés nem örökre szól, nem „valódi életfogytiglan” lenne. Öt vagy tíz év után a büntetésben lévő, egyetemet végzett emberek mindegyike megkaphatná a diplomáját, nyelvtudásától és különösen nyelvvizsgájától függetlenül. Az eredeti cél (ösztönzés) nem sérülne, de a teljesítmény (egyetem elvégzése) elismerésre kerülne. Persze ehhez az kellene, hogy a már diplomás hangadók, akik a hülye szabályokat hozzák, ne csak kárörvendően, felsőbbrendűen mosolyogjanak az ilyen ötleteken. 

-------------------------

Mielőtt felmerül a kérdés: a fenti sorok írója diplomás, felsőfokú nyelvvizsgával.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9214206255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Girhes Joe 2018.08.28. 00:36:26

Pontosan a saját érvelésedet cáfolod meg. Ugyanis azok, akik már 10-20 éve remekül megélnek a (nyelvvizsga hiányában elbukott) diploma nélkül, és fel se merül bennük, hogy talán valamit tenni kellene az utolsó akadály megugrásáért, azoknak maga a diploma is felesleges. Akinek meg olyan nagyon kéne az a papír, akik motiválva vannak, de pénzük nincs rá, azoknak meg jól jön egy kis állami támogatás.

Egyébként lehet vitatkozni azon, hogy a diploma követelményeinek mely része jó és melyik nem jó, de mindenki tudta előre, mit kell teljesíteni, így vállalta el. Amúgy se értem, hogy aki egy felsőfokú képzést végig tudott csinálni, miért pont a nyelvtanuláson hasal el. Gyanítom, némi lustaság, nemtörődömség is közrejátszik... ilyen erővel én is reklamálhattam volna, hogy a francért kell leérettségiznem irodalomból, miért nem szerezhetek anélkül mérnöki diplomát, pedig egy infósnak kábé irreleváns, hogy kikbe mikor szeretett bele Ady, vagy ki a fene volt az a Baudelaire. Sőt, neki ez messze jóval irrelevánsabb, mint *bármilyen* diplomás szakma képviselőjének legalább közepes szinten értenie legalább angolul.

Edit Bekker 2018.08.28. 01:35:27

@Girhes Joe: tevedes. Nem mindenki tudta elore. Nekunk peldaul 5 eves egyetem 4. Eve utan kozoltek hogy kell nyelvvizsga. Nagyon sokaknak ragadt bent a diplomaja mert dolgozni kezdtunk, nem volt idonk erre. En megszereztem, 20 evvel kesobb, hobbibol, regesreg nem szamit hogy van-e. Nem vettem igenybe semmi segitseget (ezektol nem jell), de en vagyok az udito kivetel, a legtobb tovabbra is ott dekkol az egyetemen.
Szoval nem, szart se er az egesz. Felesleges 40 feletti embereket ezzel szivatni...

retkeslaci 2018.08.28. 04:26:38

Eleve az egyetemre, főiskolára bekerülés feltételeként kellene előírni a középfokú nyelvvizsgát legalább angol nyelvből. Nincs szükség olyan diplomásokra, akik még angolul se képesek szakirodalmat olvasni, egy cikket megírni, konferencián kérdést feltenni, ügyféllel angolul tárgyalni.
És nem diplomázás után kell csak angolul tudni, hanem már eleve a tanulmányaik alatt is használni kell a nyelvet egy normális szakon.
Az a vicc, hogy egy jobb étterembe se vesznek már fel angol vagy német nyelvtudás nélkül.

Saját sztori: Egy ex-barátnőmnek az anyja bíróságon dolgozott tisztviselőként, de csak érettségije volt, ezért 2003 körül elkezdett egy vidéki egyetemen igazságügyi szervező főiskolai képzést. Költségtérítéses persze. Az egész levelezős évfolyam a vizsgákon a jegyzeteiből másolta ki a válaszokat. Az oktatók addig kimentek a teremből. Erről szól sok levelezős szak, hogy jó pénzért adnak olyan embereknek diplomát, akiknek azért kell, mert csak, mert így tarthatja meg az állását, vagy mert az államigazgatásban, bíróságokon, hivatalokban magasabb illetményt fog ezzel kapni.
Természetesen a hölgy nyelvvizsgát is megvette a diplomához. És utána ugyanazt a titkárnői szintű feladatot végzi, mint diplomázás előtt.

Most 300000 forinttal megdobják a butákaty ez a jutalma annak, ha valaki nem vette a fáradtságot arra, hogy letegyen egy nyelvvizsgát időben. Nem kell mindenkit megmenteni, azokra a diplomákra, amiket eddig nem vettek fel, valószínűleg nincs is szüksége a végzett hallgatóknak.

retkeslaci 2018.08.28. 04:32:25

"hogy gyerekük elmondhassa, hogy „apám diplomás” elveszi tőlük egy hülye rendszer."

Hát akinek ennyi a diploma, hogy a gyereke eldicsekedhessen azzal, hogy az apja diplomás, annak nem kellene diplomát adni.
A diplomaszerzés döntően azoknak fontos, akik valami állami hivatalban ülnek kényelmes székben és az illetményük jóval több lenne havonta, ha szereznének egy bármilyen diplomát. Ez is teljesen nevetséges. Az állam azért fizeti ezeknek az embereknek a diplomáját, nyelvvizsgáját, hogy ugyanazt a munkakört elláthassák, mint korábban diploma nélkül, csak jóval több pénzt kelljen nekik kifizetni havonta. Az egész egy rossz vicc.

Eleve fel se kellene venni senkit középfokú angol nyelvvizsga nélkül egyetemre...

2018.08.28. 05:48:34

Aki ek kell az megcsinálja, a többit meg nemérdekli. De igenis gáz, ha egy diplomásnak nincs egy db ki aszott nyelvvizsgája. Amigy eznem.egy egyetemtöl független képzés, mert mindenhol tanitanak nyelveket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.28. 06:15:15

Tedd le a nyelvvizsgát, ne nyavajogj, nem hiszem, hogy képtelen lennél rá.

lajafix1 2018.08.28. 06:19:21

Vazzeg ez nyávogás. Lécci, lécci, lécci hiányzik csak.

Dorinda41 2018.08.28. 06:49:13

10 éve letettem a nyelvvizsgát, azóta sem használom a nyelvet. Ritka alkalom, mikor éppen külföldre megyek. Szakirodalom????? Az én szakmámban külföldiül???? Na ne röhögtessük egymást. A magyar bér és tb szabályok csak magyarul értelmezhetőek. Egy külföldinek elmagyarázni, hogy miért kap ennyi fizetést, egy alapszintű nyelvtudással simán elmagyarázható. Ehhez nem kell sem a hülye nyelvtani a 12 ige idejével, sem arról nem kell beszélni, hogy milyen idióta napi szappanopera van a tévében (igen, ez volt anno a kihúzott szóbeli tételem), amire közöltem, hogy számomra irreleváns a kérdés, mert nincs otthon tévénk, ráadásul moziba sem járok, mert utálom a filmeket. Szóval beszéljünk az olvasásról. De ma már arról sem tudnék egy épkézláb mondatot összerakni, mert full elfelejtettem, miután nem használom napi szinten. A férjem Németországban szerzett anno diplomát. A mai német tudasa, miután ő sem használta évekig, már csak töredéke a hajdaninak. Az egész nyelvvizsga mizéria egy idiótaság. A felvételi követelményként kért nyelvvizsga pedig majd akkor lesz releváns, ha minden iskolában azonos feltételekkel tudják a gyerekeket nyelvtudáshoz juttatni. Amíg se tanár, se megfelelő feltételek, addig coki. Jelenleg kizárólag a gazdagabb gyerekek jutnak megfelelő nyelvoktatáshoz.

Etniez 2018.08.28. 07:02:36

Felesleges ez a nyelvvizsgás elvárás.
Azt a nyelvet, amit nem használsz, elfelejted. Én sem tudok már németül, csak angolul, pedig mind a kettőből van nyelvvizsgám.

Etniez 2018.08.28. 07:05:38

@retkeslaci: "Eleve az egyetemre, főiskolára bekerülés feltételeként kellene előírni a középfokú nyelvvizsgát legalább angol nyelvből. Nincs szükség olyan diplomásokra, akik még angolul se képesek szakirodalmat olvasni, egy cikket megírni, konferencián kérdést feltenni, ügyféllel angolul tárgyalni."

Ez a rész teljesen ostobaság, de telefonon nem írok esszét, talán később.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.08.28. 07:06:25

Az 5ös pontban kételkedem.
Aztán ahogy a szavazásban is van. Tudta mindenki az elején, hogy ez a szabály. Utólag ne sirjunk már.

Brained 2018.08.28. 07:15:16

Ez az egész nyelvvizsga kérdés egy értelmetlen világmegváltó szándék ostoba magyaros manifesztálódása. Értelme mindössze annyi, hogy lehet embereket szívatni és pénzzel lehúzni.

Vajon hány lovari és eszperantó nyelvvizsga ér bármit is, amik tömegével születtek, amíg a jogszabály változás ki nem zárta őket? Mit ér egy angol nyelvvizsga pl. egy ovónőnek? Mit ér egy nyelvvizsga egy olyan nyelvből, amin tíz éve nem szólaltál meg.

Egyébként is, ha annyira fontos ez a nyelvtudás mizéria, akkor nagyon gyorsan felejtsük el a magyart, és eleve a gyerekeinket angolra vagy németre tanítsuk! Na ugye, hogy igaza volt 2. Józsefnek?

Brained 2018.08.28. 07:30:23

Maga a szakma, továbbá a beosztás, munkahely egyértelműen eldönti, hogy van-e szükség nyelvtudásra.

Minden egyéb más ezen pörgés értelmetlen.

A nyelvvizsga rendelkezés csak arra jó, hogy tovább nehezítse azok életét, akik eleve hendikeppel indulnak. Nehezebb körülmények, pénzhiány, diszlexia...

Brained 2018.08.28. 07:36:23

Amúgy persze jó a nyelvtudás, mert annál könnyebben keveredik ki az ember Londonba mosogatni.

Gondoljatok bele pl. a nyelvvizsga rendelkezés ideje óta hányan beszélnek egész jól angolul, és a gyerekeik jó eséllyel meg se tanulnak magyarul...

Majd sírnak akik magyarok maradtak, hogy az angol foci válogatott legnagyobb nevét Hunyadfalvy Krisztiánnak hívják. :) :) :) :) :)

Migrács baszki!

lacikart 2018.08.28. 07:43:48

Ha röviden szeretnék reagálni az írásra akkor azt kell, hogy mondjam teljesen egyetértek vele, és feleslegesnek tartom a nyelvizsga követelményt ebben a formában. A szándék lehet jó, mely életrehívta ezt a szabályozást, de a megvalósitás jósága erősen megkérdőjelezhető. Hiányzik a fokozatosság a rendszerből. Az alapvető cél az volt, hogy az emberek tudjanak kommunikálni legalább egy idegen nyelven, enbek pedig nem feltétele a középfokú nyelvvizsga. Az pedig eléggé álságos, hogy a felsőoktatási intézményekben nem volt vagy még most sincs nyelvi képzés, számonkérés, szakma specifikusan, csak a követelményt tették hozzá. Vajon mit szolnának a bölcsészek, ha minden képzés nélkül matematikából, fizikából és kémiából szigorlatozniuk kelkene a diploma megszerzéséhez. Mert miképpen akar egy bölcsész a világ dolgairól elmélkedni ezen alapvető ismeretek nélkül? Ha a cél az hogy minbél többen beszéljenek idegen nyelvet akkor a felsőoktatásban tanítani kell, számonkérni kell, mint bármely más tárgyat. Alapor kell adni a késöbbi fejlödéshez. Ez a jelenlegi rwndszer úri huncutság, és erőforrás pazarlás. Túl haladta a kor, és eleve nem jelentett megoldást az alap problémára.

Exploiter 2018.08.28. 07:46:38

Bocs, de nem.
Nem kötelező nyelvvizsgát tenni, nem kötelező diplomát szerezni.
Amilyen szinten vagyunk, én az érettségi feltételéül szabnék egyet, még egyet meg a diplomához.
De most komolyan, aki nem tud egyetlen nyelvet megtanulni, az nincs olyan kognitív szinten, hogy diplomát akarjon. Ez nem baj, csak ne sírjunk már.

Brained 2018.08.28. 08:06:09

@Exploiter: valószínűleg te nem vagy azon a kognitív szinten, hogy fölfogd mérnöknek, orvosnak, nyelvtudósnak lenni mind-mind más gondolkodást kér...

Ahány nyelvizsgája van gyerekeimnek (3) az nekem az annyi millióba került. Mondjuk ebből 2t fölsőfokon beszélnek is. A 3.at ritkábban használják döcög is.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2018.08.28. 08:28:37

90-93 közt szereztem az első (főiskolai szintű) diplomám. Ekkor ezt még a kezembe adták egy nyelvi záróvizsga kíséretében, ami éppen semmi.
33 éves fejjel 2002 ben ismét beültem (nappalin !! munka, vállalkozás mellett) az iskolapadba és megcsináltam az utolsó osztatlan 5 éves (MsC) vegyész képzést. jelenleg 49 éves vagyok és semmi esélyem hogy megkapjam amiért megküzdöttem.
A rendszerváltás előtt oroszul tömték a fejünk, majd változott a széljárás, és angolul megy a "kultúra". Ha 40 évesen kezdtem volna az egyetemet, már nem kéne foglalkozzam ezzel mert automatikusan adnák, 40 év felett nem kell diploma. De könyörgöm, miért b@szódnak velem, aki ugyan korábban kezdte, de már 49 éves!!! (vállalkozom, eddig is és ezután is a tudásért tanulok, tanultam és egyszerűen nem megy a fejembe a nyelv, pedig szigorlatoztam jelesre matematikából a BME-n)
Ezt a korlátozást különösen a mi korosztályunkra nézve gyalázatos pitiánerségnek tartom. A mi nemzedékünk idelyén kivették a pénzt az iskolákból, és a nyelv azóraszám csökkentés áldozatává vált, és most is ezért büntiznek minket!
belsavanyodtam már ebbe az egészbe.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.08.28. 08:34:01

@Exploiter: Ameddig a nyelvoktatás szintje szór, mint állat, addig ez a követelmény nevetségesen diszkriminatív azok számára, akik nem jutnak megfelelő oktatáshoz. Nem mindenki zseni és képes segítség nélkül nyelvet tanulni hiába van Internet ma már.

Nekem anno az angol főnyelvből reménytelen volt 2001-ben érettségi előtt nyelvvizsga, mert az első két évben kb. az órák 30%-a maradt el és tanárhiány miatt (fővárosban, gimiben) nem volt órám 3 hónapig 2. évben és aztán mindig más tartotta. Pont akkor, amikor heti 5/4 órában lett volna. Aztán a 3. és 4. évben heti 3 órával hogyhogynem nem sikerült a középszintet elérni...

Na képzeld el ezt azzal összevetve, aki rendes óraszámban tanulhatta a nyelvet... Papíron jól mutat az esélyegyenlőség a közoktatásban...

moonlight777 2018.08.28. 08:36:11

Ez a diplomamentő azért is baromság, mert már az előző is kudarc volt.. 13 fős csoportok, hatékonytalanság....
szerintem is baromság a nyelvvizsga feltétel, sehol máshol nincs így, kizárólag szopatás az egtész...

moonlight777 2018.08.28. 08:40:19

@Exploiter:

ez oltári nagy baromság.... csak a magyar kormányok ostoba agymenései, más normákis országban senkit nem szivatnak ilyenekkel, mégis kiemelkedő szakemberek lesznek

Rittyentett Hőzönbőzön 2018.08.28. 08:42:16

Nem értem ezt a nyelvvizsga dolgot. Akinek van, az nagyobb eséllyel olvas nem kamu híreket és költözik külföldre.
Az lenne a logikus, hogy fizessen 300 ezer random büntetést aki nyelvet szeretne tanulni.

Ginlia 2018.08.28. 08:50:36

Rossz a kérdés. Nem a nyelvvizsga szükségességét kellene megkérdőjelezni, hanem inkább azon kéne elgondolkodni, hogy 15/17 év oktatásban eltöltött idő alatt, hogy a francba nem sikerült egy idegennyelvet középszinten elsajátítani???

Girhes Joe 2018.08.28. 09:03:13

@Brained:
Tetszik vagy nem, ez nem így működik. Sajnos azt se a szakma dönti el, hogy kell-e ismernem 300 éve halott költők életútját, hogy programozhassak. Kötött követelmények vannak, autodidaktákat nagyon kevés helyre vesznek fel. Profin zongorázol? Mindent tudsz a hangszerről? De nincs x év zeneiskolád meg zeneművészeti egyetemed? Akkor felejtsd el, hogy zongorát taníthass, mert ezeket a papírokat esélyed sincs 30-40 évesen megszerezni. Ezekhez képest egy angol középfokig eljutni könnyed szabadidős tevékenység.

Haloperidol 2018.08.28. 09:18:54

"Ráadásul az elméleti szakmai hozzáértés (amiről a diploma szól) független a nyelvtudástól. Az alapján ítélünk meg egy pénzügyest, egy óvónőt, egy gépészt, egy vegyészt, hogy milyen az angoltudása?"

Egyszerűen nem igaz, hogy a szakmai hozzáértés független a nyelvtudástól. Amilyen szakma ma Magyarországon végezhető nyelvtudás nélkü, ahhoz bőven elegendő a középfokú végzettség, a diploma luxus. Ahhoz valaki egy minisztériumban kizárólag magyar nyelvű dokumentumokkal aktatologató legyen, nem kell nyelvtudás, de nem kell dipoma sem. Viszont ha már a törvénykezést, jogszabályokat EU-konformmá kell tenni, akkor már elengedhetetlen a nyelvtudás.

Gyógyszergyárban dolgozom, vegyészmérnökként. Naponta aktívan használom az angol és német nyelvet, ahhoz, hogy elolvassam a vegyszerek használati utasítását, az angol nyelvű protokollokat értelmezzem, szakirodalomban utánanézzek valaminek, ha nem úgy megy valami, ahogy kell és kommunikáljak a külföldi kollegákkal. Egy technikusnak nálunk valóban nem szükséges feltétlenül a nyelvtudás, mert a protokollok (amiket én írok) magyarul vannak, de pl a szoftverek kezelőfelülete angol, szóval nem árt.
Esélyem nem lett volna munát kapni nyelvtudás nélkül, és a melósok is kapnak nyelvpólékot, asszem bruttó 10k havonta vagy hasonló.

okleveles rádióhallgató 2018.08.28. 09:26:28

@Ginlia: Négy év francia nyelvterületen való működés alatt elsajátítottam a nyelvet a szükséges mértékben, de a nyelvvizsgát letenni nem sikerült.
Tehár két dologról beszélünk: nyelvtudás és nyelvvizsga.

Haloperidol 2018.08.28. 09:28:50

"Tudományos szempontból nézve jól hangzik, hogy a nemzetközi szakirodalom ismerete nélkül senki ne legyen tudós. De ez az érv a legnagyobb hülyeség. Csak néhány kérdés, hogy érezzük: Az egyetemet akkor hogyan tudta elvégezni, ha a tudás összeszedéséhez kell a nyelv? Az egyetemet végzettek hány %-a akar tudós lenni, szakirodalmat olvasgatni? A nyelvvizsga-birtoklás által biztosított tudás mit segít a szakirodalom olvasgatásában vagy a konferenciákon való részvételen? "

Óriási tévedés, hogy csak egy tudósnak kell szakirodalmat olvasnia a XXI. században Magyarországon.
Ha egy szoftver vagy készülék használati utasítása csak angolul van meg, akkor gondolja valaki, hogy a cég felvesz egy fordítót avgy tolmácsot, hogy lefordítsa a használati utasítást vagy kommunikáljon a szervízzel Néetországban? Egy frászt! Jópár évvel ezelőtt (idősebb kollegák mesélték), hogy minden dipolomást köteleztek az angol vagy német nyelvizsga letételére egy bizonyos határidőn belül. Aki nem tudta megcsinálni, annak adieu volt.

Én üzemmérnökként dolgozom egy vegyi üzemben Magyarországon, elklpzelhetetlen lenne a munkám angol és kisebb részben német nyelvtudás nélkül. Nemrégen vezette be a cég a kötelező angol nyelvű archiválást, és dokumentációt a felsőb szinteken, mivel a nemzetközi vevők számára nem lehet magyar nyelvű minőségirányítási doksikat prezentálni egy audit esetén, mert körberöhögnek.

Röhejes ez az érvelés, hogy egy termelésben dolgozónak nincsen szüksége nyelvtudásra diplomásként. Aki kuli munkát végez megalázó fizetésért, annak valóban nem kell nyelvvizsga, de diploma sem.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.08.28. 09:32:07

@Haloperidol:
Kedves Haloperidol,
A bejegyzésben két külön pont foglalkozik a munkaerőpiaci körülményekkel és a tudományos körülményekkel és így nem állít olyat, amit kifogásolsz.

Ginlia 2018.08.28. 09:33:15

@okleveles rádióhallgató: Rengeteg oka lehet annak, hogy nem sikerült a nyelvvizsgád. Ettől még mindig nem értem, hogy miért nem azt piszkálja meg az blogger, hogy miért nem jön össze egy nyelvvizsga másfél évtizednyi oktatásban eltöltött idő után.

Kivlov 2018.08.28. 09:33:56

"A "nincs diploma, ha nincs nyelvvizsga" rendelkezés indokolatlan és igazságtalan"

Nem. Ez részben egy szűrő is. Nem kellene boldog-boldogtalannak ingyenesen egyetemre, fősulira mennie, csak azért mert az a divat, meg hogy ne kelljen dolgozni. Aki egy nyelvvizsgára nem képes, az maradjon meg OKJ-s szinten.

Tranquillius 2018.08.28. 09:35:49

Már elnézést, de az államnak mi köze van hozzá, hogy vannak olyanok, akik tizeniksz év nyelvtanulás után sem képesek letenni egy középfokú nyelvvizsgát? Most akkor vagy támogassanak mindenkit, vagy senkit, mert az nem megy, hogy a nyomikat húzzuk ki a bajból közpénzből. Eleve fel sem lenne szabad venni egyetemre olyan embereket, akik nem beszélnek egyetlen nyelvet sem a magyaron kívül. Csakhát akkor be lehetne zárni háromból két magyar "egyetemet".

lezlidzsi84 2018.08.28. 09:45:26

Csak egy elgondolkoztató tény: van némi korreláció az egyes magyar megyék fejlettsége és fejlődési üteme valamint a helyben fellelhető idegennyelvet valóban beszélő munkaerő mennyisége (és annak változása) között. Persze lehet vitatkozni, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás: a külföldi tőke által jobban "megérintett" területeken alapból magasabb lehetett a motiváció a nyelvtanulásra, és máshonnan is oda költözhettek a külföldiül beszélők. De van az idegen nyelveket beszélők arányának egy kritikus (jelenleg 10-15% közötti) szintje, ami alatt gyakorlatilag befagy a helyi gazdaság, mert nem tud exportképes cég ott megtelepedni vagy megélni. Persze ez a nyelvtudásról szól nem a nyelvvizsgáról, de valahogy meg kell oldani a hazai nyelvtudási szintnövelését, melynek az egyik eszköze a nyelvvizsga.

lezlidzsi84 2018.08.28. 09:50:40

@Tranquillius: Ez még rendben is lenne, csak épp a közoktatás jelenleg képtelen egységes szinvonalú nyelvoktatásra. Persze ott kellene megoldani a problémát, de amíg erre nem kerül sor az egyetemeknek is alkalmazkodniuk kell, és az államnak mint végsősoron a szar nyelvoktatásért felelős szervnek is kell valamit kezdeni azokkal, akiken a közoktatási korrekció már nem segíthet életkoruknál fogva.

Más kérdés, hogy a szar nyelvoktatás problémája már bő 15 éve ismert és még mindig csak a felelősség áthárítása és a kozmetikázás megy...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.08.28. 09:51:06

@nonolet: Az Internet előtti korszakban önállóan tanulni szerinted mennyire volt hatékony, ha senki nem javítja ki a hibáidat, mert nem tudsz róla vagy nem érted, hogy a megoldókulcsban szereplő megoldás miért az, ami...? Ezen felül miből? Méregdrága és többnyire szar könyvekből?

Az angolt a középsuliban felszedett alapokkal lényegében magam tanultam meg fórumozva, sorozatokat és hobbim által haditechnikai könyveteket is olvasva meg elmentem egy nyelvvizsga felkészítő tanfolyamra, hogy a követelményeket tudjam. Csak ehhez évek kellettek és utólag egészen vicces volt látni, hogy milyen angolsággal fórumoztam és ma hol vagyok.

A felkészítőnek is kb. annyi értelme volt, hogy felidézte bennem azt, hogy mit kell tudni és pl. újra előszedtem a reported speech-et. Az is középszint. Na, a nyelvvizsga óta nem is használtam és kb. szökőévenként van sorozatban vagy könyvben is.

has 2018.08.28. 10:00:49

A gond a nyelvoktatással van. Ha mag tudják tanítani a parciális differenciál egyenleteket a Az egyetemeken, miért nincs nyelvoktatás. A gengszeterváltáskor mindenki azt hitte, hogy a német és angol oktatás az általános és középiskolában majd szuper lesz, mert a gyerek csak azért nem tanult oroszt, mert azokat a szerencsétleneket utálni kell. A lányom az ovodában többet anult angolból, mint az általános alatt, ott csak felejtett.

Rolpent 2018.08.28. 10:21:13

@Dorinda41: Én Bér és TB szakmában dolgozom , de ebben a szakmában elengedhetetlen a profi nyelvtudás. Nem tudom hol tetszik élni!!!

blöff 2018.08.28. 10:24:50

Menjetek a francba, alapvető a nyelvtudás, főleg az angol. Anélkül ne akarjon ma diplomás lenni senki. Idő energia? És az a diplomához nem kell?!
Középfokú angol nyelvvizsgát letenni nem különösebb nehéz feladat, aki diplomát akar a mai világban, az tegye le, mégis mi a faszt gondol?!
Komolyan le mertek írni egy ilyen posztot, a nemtudás dicsőítésére, miközben tudásról akartok papírt szerezni?
Nevetségesek vagytok. A 21. században, az európai unión belül, egy középfokú angol nyelvtudás megszerzésén megy a sápítozás? Mire akartok diplomát bassza meg akkor?!

blöff 2018.08.28. 10:27:13

@Brained: persze,a djuk oda a diplomát már a születéskor mindenkinek, az országban meg senki ne tudjon megszólalni angolul, de a turisták jöjjenek és fizessenek. Sötétség felsőfokon!

Serivor 2018.08.28. 10:28:10

@Dorinda41: Hol lehet bérelszámoló meg TB-ügyintéző diplomát szerezni? Én úgy tudtam, ezek OKJ-s tanfolyamok. Ha a diplomádnak megfelelő szakmában dolgoznál, valószínűleg kellene a szakirodalom...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.08.28. 10:30:43

@has: Mert arra van tanszéke az egyetemeknek és több tárgyhoz kell is. Nyelvi intézete / oktatási egysége meg nincs az egyetemeknek közül soknak és fakultatív a nyelvoktatás.

Szezon és fazon, dinnye vs körte és sorolhatnám még...

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.08.28. 10:32:31

@blöff:
A bejegyzés arról szól, hogy érdemes lehet az egyetemi felvételt nyelvvizsgához kötni, de rengeteg olyan ember van, akik 10-15 éve szereztek diplomát és 40-50 évesen nem sok esélyük van nyelvvizsgát tenni leterhelő munka és család mellett, miközben az energiájuk is sokkal kevesebb, mint egy 20 évesnek, az agyuk is rosszabbul fog. Közben meg jól láthatóan nem kell nekik nyelvvizsga az élethez/munkához, hiszen boldogulnak így is.

blöff 2018.08.28. 10:44:25

@p.a: sorry. Más is írta: önmagadnak mondasz ellent. Ha jól láthatóan boldogulnak így is, úgy, hogy 10-15 éve nem veszik át a diplomát, akkor minek az nekik?

A mai világban nem tudni (legalább középfokon) angolul = ÍRÁSTUDATLANSÁG.

40-50 éves ember előtt még 15-25 év munkaviszony van, komolyan gondolod, gondoljátok, hogy a jelenlegi munkahelyetekről fogtok nyugdíjba menni? Hogy nem kell majd fejlődni, tudni angolul?!
És az a sokszázezer aki kivándorolni kényszerült?! Őket is megkérdeztétek?
40-50 évesen nem megtanulni középszinten angolul egy olyan országban, mint Magyarország* felelőtlenség és igénytelenség. Az ilyen ne kapjon diplomát, mert nincs annak a papírjának semmi értelme. Aztán majd ha megkapná, 5 év múlva hőzöngene, hogy dehát ő diplomás és nem tud elhelyezkedni.
Javaslom töröld ezt a posztot, mert a többi posztodhoz képest ez maga a balkáni írástudatlan sötétség, hőzöngő óbégatás.

*egy olyan országban, ahol a magyar nyelv az anyanyelv, különösen fontos lenne egy világnyelvet mindenkinek, ismétlem MINDENKINEK tudnia. A mi nyelvünk nem hasonlít semmihez, nem olyan, mint egy szláv, vagy germán, hogy egy svéd, vagy egy cseh azért kisebb ráfordítással az országánál sokkalta nagyobb területen tud érvényesülni.
Ezért fontos nálunk a nyelvvizsga, a saját, jól felfogott érdekünkben.

Serivor 2018.08.28. 10:44:55

@Brained: "Maga a szakma, továbbá a beosztás, munkahely egyértelműen eldönti, hogy van-e szükség nyelvtudásra."

Nem egészen. A magyar kkv-kkel az a baj, hogy - más országok kkv-ivel ellentétben - meg sem próbálnak nyugatra kilépni. A nyelvtudás megléte vagy nemléte akkor játszik szerepet, amikor a kkv ügyfelet, megrendelést keres. Ha senki nem tud külföldiül, meg se nézik mondjuk a német hirdetéseket.

Több olyan kis, 10-20 fős céget ismerek, akik jelentkeztek német munkákra, meg is kapták, és folyamatosan szállítanak is kifelé. De persze ehhez a főnöktől a mérnökökön át az esztergályosokig mindenkinek tudnia kell németül. Nem lehet, nincs idő fordítgatni.

Ehhez kell az élő nyelvtudás. Ha nem tudtak volna németül, lehet, hogy már a cég sem létezne.

A nyelvvizsga persze nem jelent élő nyelvtudást, de ezt rendszeresen ellenőrizni, a bizonyítványokat visszavonni persze nem lehet, ugyanúgy, ahogy a diplomát se vonják vissza attól, aki már elfelejtette a szakmát.

Serivor 2018.08.28. 10:47:17

@molnibalage: Ahol a parciális diffegyenletek szóba kerülnek, ott van nyelvi intézet...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.08.28. 10:49:38

@Serivor: A világ nem csak a BME-ből áll. Ezen felül az intézet megléte az egy I/N válasz. A kapacitás meg egy nem I/N alapú dolog... Az meg főleg, hogy más órát ütne-e az nyelvóra. A BME-n én is fél évig jártam órára, mert aztán se erőm nem volt, se az órarend nem engedte...

ludwigvan 2018.08.28. 10:51:21

Teljesen egyet értek az írással. Annyit tennék még hozzá, hogy mivel ez egyfajta árukapcsolás, szerintem, ha valakinek lenne erre türelme, simán beperelhetné érte a magyar államot Strassburgban.

blöff 2018.08.28. 10:53:25

@ludwigvan: hűha, egyből börtönbe is kellene zárni mindenkit, aki oktat és a vizsgán számonkér. Nem gondolod komolyan, amit írsz.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.08.28. 10:53:43

@blöff:
Hát köszönöm, de:
Mint írtam, nekem van nyelvvizsgám és diplomám is, szóval a "hogy gondoljátok" kérdés nem teljesen jó.
Azt is írtam, hogy a nyelv vizsga nem egyenlő a nyelvtudással és a nyelvtudás nem elegendő a nyelvvizsgához.
És a "minek az nekik?" kérdésre is írtam választ. Ezek az emberek jól megélnek így is, nem a pénz miatt kell a papír, hanem a lelküknek. Akiket én ismerek, azoknak soha nem lesz olyan gondja, hogy honnan mennek nyugdíjba.

Szerintem két különböző dolog, hogy kell-e a nyelvtudás manapság (kell, nyilván, ahogy mondod is) és egy ilyen diplomafeltétel.

Ez a bejegyzés az emberekről szól. Arról, hogy sok embernek van ilyen problémája, amit képtelen tud megugorni. Szerintem erre nem lehet válasz az, hogy "annyit is ér".
.

blöff 2018.08.28. 11:06:01

@p.a: ez a poszt gyalázatos és az indoklásod is az. "Emberekről"szól, a francokat, ez a poszt a tudatlanságról és a teljesítmény nélküliségről szól. Ha meg nem kell nekik a diploma és nem tudják teljesíteni a feltételeket, akkor minek nekik, a lelküknek?! Mi ez a marhaság?!
Nekem is kéne a lelkemnek egy olimpiai arany, akkor most indítsanak külön nekem egy versenyt, az én kg, magasság és születési dátumomra, hogy nyerhessek?!

A diploma a teljesítményről szól és nem az emberek lelkéről! Ugyanígy, ahogy a munka világa is arról kellene szóljon, épp elég baj, hogy Magyarországon egyre kevésbé a teljesítmény számít, hanem csak a mutyi, a korrupció, az ismerősök "lelke"!

A Te ismerőseid is eshetnek még pofára, ugyanolyan mentalitás ez, hogy lazán felvesz vki 20 milliós hitelt a nullára majd fizeti 20-35 évig, csak aztán arra nem gondol mi történhet 10 év múlva!

Ha ennyire igényesek amúgy a lelkükre és nekik a vitrinbe kell a diploma, akkor legyenek arra is igényesek, hogy tudnak legalább középfokon angolul.

A másik divatos marhaság, amit hangoztatnak úton útfélen, hogy nyelvtudás nem egyenlő nyelvvizsga. Kétségtelen. De aki jól tud angolul, annak kisujjból megy a középfokú nyelvvizsga. Hazudik az, aki azt állítja, hogy kurva jól tud egy nyelvet és a középfokúja mégsincs meg. Nem bazmeg, akkor nem tudod kurva jól azt a nyelvet, az, hogy négy évig beszéltél vmi szlenget a bevikkel árufeltöltés közben nem azt jelenti, hogy tudsz is franciául.

Másik ez az igeidők az angolnál. Az igeidők krva fontosak az angolban, hogy normálisan fejezd ki magad, illetve egyáltalán hogy megértsd, hogy egy angol mit mond! Krva nagy félreértések lehetnek abból, ha nem ismered az igeidőket!

Dorinda41 2018.08.28. 11:08:13

@Rolpent: Magyarországon dolgozom és 2000 takarító és biztonsági őr dolgozik nálunk. Mind magyar. Egyszer kellett (2008-ban) elmagyaráznom egy külföldinek a magyar bérekből levont iszonyatosan magas adókat és járulékokat. Akkor használtam utoljára az angolomat. Napi szinten nincs rá szükségem. A munkámban pedig soha. Ha külföldre utazom ahhoz pont elég a konyhanyelv. A gyerekeim perfect beszélnek németül, angolul. Ami kötelező, ha Ausztráliában, vagy Németországban élsz és dolgozol, ahogy ők teszik. Éljen az általam kifizetett több millió a nyelvtudásukra.

blöff 2018.08.28. 11:08:57

@p.a: de, aki ezt képtelen megugorni, az nem érett a diplomára. Ettől még lehet értékes ember, de ma az alapvető digitális és angol tudás hiánya analfabetizmus inkább, mintsem hogy a diploma nyilvánvaló feltételének vita tárgyát képezze.

Dorinda41 2018.08.28. 11:13:44

@Serivor: Közgazdász vagyok, pénzügy szakon. De nekem a kedvencem a bér és a tb. Nem kell mindenkinek pénzügyesnek lenni, aki azt végzett. Ráadásul amikor én végeztem a diplomám semmit nem ért a bér és tb szakmában. Középfokú OKJ-s vizsgát kellett tennem és 3 évet a szakmában dolgozni, hogy felsőfokú szakképzésre jelentkezhessek. Természetesen azt is elvégeztem a BGF-n. Nem vagyok mai csirke. Ne a mai OKJ-s tanfolyamokra gondolj. Ezt tizenévekkel ezelőtt sokkal komolyabban csinálták. Nekünk még kézzel, papíron kellett számolni a nyugdíjakat.

rózsaszín pillangó 2018.08.28. 11:16:16

Az egyetemre való bejutáshoz szükséges nyelvvizsga, amit két év múlva terveznek bevezetni (ha jól tudom), a legnagyobb szemétség. Mivel a nyelvoktatás az iskolák nagy részében a béka segge alatt van, a legtöbb diáknak esélytelen nyelvvizsgát szerezni, ha nem megy el különtanárhoz/nyelviskolába. Ezt viszont a legtöbben nem tudják kifizetni. Vagyis csak azok mehetnek majd egyetemre, akiknek sok pénze van. A többiek meg dögöljenek meg, esélyük sem lesz a kitörésre. Az idegen nyelv pont nem az a kategória, amit autodidakta módon el lehet sajátítani (az elsőt legalábbis nem). Ha növelni akarjuk a társadalmi egyenlőtlenségeket, akkor persze tegyük az egyetemi felvételi feltételévé a nyelvvizsgát. De ez a kormány segíteni akarja a szegényeket, nem?

chrisred 2018.08.28. 11:47:11

Ez úgy hangzik, mintha kitolás lenne azt elvárni, hogy valaki a magyaron kívül más nyelvet is megértsen. Szerintem meg az a kitolás, ha valaki csak magyarul képes kommunikálni.

Muhammad Balfas 2018.08.28. 11:55:06

Ezzel próbálja nyelvtanulásra ösztönözni az állam az embereket. Más kérdés, hogy egy nyelvvizsga közel sem biztos, hogy releváns nyelvtudást teker..

Muhammad Balfas 2018.08.28. 12:00:08

@has: Azt se tudják megtanítani a többségnek. Ha kettes alával átcsúszol a vizsgán az előre bemagolt gyakfeladat megoldásával,az nem azt jelenti, hogy túl sok mindent tudsz a dologról. Más kérdés, hogy ez valszeg nem derül ki életed során, míg egy szar angol vagy német nyelvtudással két perc alatt beégsz..

Sean MacTíre 2018.08.28. 12:10:56

Eloszor ellenerzesem volt, de elolvasva a cikket azt kell mondjam, egyetertek. Nekem meg nem kellett egyebkent, es most sincs. Kulfoldon elek, es dolgozom, senki sem kerte.

Nerevaryne 2018.08.28. 12:16:18

Több sebből vérzik a jelenlegi rendszer:

1. Azzal a szinttel, ami a nyelvvizsgához kell, nem lehet angolul szakirodalmat olvasni, nem érted meg a konferencián az élő szót és nem tudsz értelmesen a szakmádban kérdezni. Miért? Mert nem szakmai nyelvvizsgát követelnek meg, hanem hétköznapi társalgásit, az meg karrierszempontból abszolút irreleváns.

2. Rengeteg olyan szak van, ahol semmi szükség nincs idegen nyelvre (államigazgatás, tanári, jogi és még sorolhatnám) azért, mert az idegen nyelvű szakirodalom nettó irreleváns, az angol polgári jog kutatása egy magyar jogásznak nem hoz semmit.

3. Ahol meg tényleg fontos, hogy tudjanak szakmai angolt olvasni (orvosi, nemzetközi jogi) ott meg édeskevés a középfokú, kelleni fog már a tanulmányok alatt a felsőfokú szint, nekik csak pénzkidobás és felesleges stresszforrás, mert úgyse diplomázhatnak le megfelelő szintű nyelvtudás nélkül.

4. A nyelvvizsgaközpontok magánkézben vannak, abban érdekeltek, hogy ha lehet megbuktassanak és megint el kelljen menned. Sőt, ha lehet a tanfolyamukra is járj be, akármennyire is nevetségesen primitívek legtöbbször. Az ellenőrzési rendszerük pocsék, 2 hónap alatt javítanak ki egy vizsgát, a javított lapot pedig sosem láthatod, mert az ország másik végére postázzák ki, szkennelni pedig semmilyen körülmények között nem hajlandóak. Megtekinthető 7 napig, 10.000 forintért, csak személyesen, az ország másik végén, igényt tart rá?

Javaslat 1: követeljenek felsőfokú nyelvvizsgát a felvételihez angolból, németből vagy franciából. Akkor igaz lesz, hogy azért kell, mert a nemzetközi források értelmezése elengedhetetlen az egyetemen.

Javaslat 2: Mérje fel az egyetem a diákok nyelvtudását házon belül, hagyjuk ki a magánszektort egy állami követelményrendszer teljesítéséből. A nyelvvizsgaközpontok majd vizsgáztatják azokat, akik a munkahelyük követelményei miatt mennek nyelvvizsgázni.

Javaslat 3: Hozzunk létre külön követelményrendszert a különböző szakokhoz, magyar szakos tanárnak ne kelljen egyáltalán, ahol kell ott meg legyen felsőfokú szakmai!

Javaslat 4: Regulázzuk meg a nyelvvizsgaközpontokat, alakítsunk ki olyan feltételrendszert, ami megszünteti az egyértelmű kiskapukat és a visszaéléseket.

Javaslat 5: Szüntessük meg az egész követelményt, majd az egyetem kiszórja azokat akik nem tudnak, ha ők nem akkor meg majd a piac elintézi. A munkáltatók amúgy is tárgyalóképest kérnek, sőt tárgyalóképes szakmait, a társalgási sehol nem elég.

Sokféleképpen meg lehetne oldani ezt a szörnyű rendszert, kevesebb és több munkával járó megoldásokkal is. Biztos van olyan is amire én nem gondoltam. Szakfordítóként engem nem érint személyesen a téma, attól még a rendszer pocsék és szükség van megoldásra.

2018.08.28. 12:18:10

Azért én mindig megborzongok, hogy mennyit érhet vajon az a "diploma", aminek a büszke tulajdonosa egy vacak középfokú nyelvvizsgáig nem képes elvergődni.
Azaz egy erősebb vidéki gimnázium szintjét alulról súroló teljesítmény már bőven elég egy ilyen "diplomához".
Ez kb. azt jelenti, hogy a diplomához vezető hosszú úton egyetlen egy olyan vizsgája sem volt, amire következetesen, legalább két évig egymásra épülő anyaggal kellett volna készülni. Pedig erről _is_ szól egy diploma, nemcsak konrét tudásról. Azt is bizonyítja, hogy a gazdája képes hosszabb, komolyabb elmélyülést és kitartást igénylő, sok önálló munkából álló projekteket végigcsinálni.
Ezeknek a jóembereknek viszont minden vizsgája abból állt, hogy pár nap alatt bemagolt gyorsan valamit, amit vagy értett, vagy nem, aztán átengedték valahogy. Önálló munka aránya nulla, kitartás nulla.
Mégis mennyit ér ez a tudás, így?

Tudom, hogy nem mindenhol van nyelvi intézet, de azért egy középfokú nyelvvizsgáig, (főleg ha jó előre szólnak, hogy szükség lesz rá) el kellene tudni jutni egy átlagos felsőoktatásra alkalmas értelmi képességekkel rendelkező hallgatónak, két-három, de max. négy év alatt.

És hogy nincs rá szükség a hétköznapokban?
Lehet, de akkor mehetne az egész ginmáziumi tananyag tokkal-vonóval a kukába, mert őszintén, kinek kell a mindennapi munkájában a kétszikűek, a lemeztektonika, a római birodalom, vagy a logaritmus?
Ezekenél az angol nyelv biztosan gyakrabban kerül elő egy munkahelyen, mégis mindenki a nyelvvizsgára haragszik jobban....lehet, hogy azért, mert ott valivel stabilabb valódi tudást követelnek, nem lehet felületes féltudással valahogy ellébecolni a kettesig.
Ez szvsz nem a nyelvvizsgák hibája, hanem az oktatási rendszer összes többi részének a szégyene.

2018.08.28. 12:28:37

@Nerevaryne: az angol polgári jog kutatása egy magyar jogásznak nem hoz semmit? Hmmmm... és ha valaki besétál egy debreceni ügyvédhez azzal, hogy válni akar, de a férje egyike a felmillió angliában élő magyarnak, akkor micsinál szerinted a debreceni ügyvéd? Éhenhal, vagy utánanéz az angol polgári jognak? :))))))

BiG74 Bodri 2018.08.28. 12:41:15

A szakmai angol-orosz megy, bár nagyon lassan elfelejtem, csak kurvára felesleges, mert sem a magyar, sem az idegen ajkúakat nem érdekli errefelé a szakmaiság.

Edit Bekker 2018.08.28. 12:57:33

@croc: tudod akikrol ez a cikk szol, ugy 20-25 eve vegeztek. Nem volt nyelvi kepzes szinte sehol. Nekunk 4. Ev vegen kozoltek hogy aki jovore diplomat akar kapni az hozzon egy nyelvvizsgat. Az egyetemen heti 1 (EGY) angol orank volt..
nem arrol szol hogy ki jusson be, mi legyen azokkal akik mar ilyen feltetelekkel indulnak.
Ez netto szivatas azokkal szemben akiknek menet kozben valtoztak a jatekszabalyok..
en megcsinaltam de a tobbseg mem, pedig ok is elvegeztek egy egyetemet, lediplomaztak...

Edit Bekker 2018.08.28. 12:58:58

@doggfather: nem igaz. Nalunk 4 ev utan lett feltetel. 46 vagyok.

chrisred 2018.08.28. 13:03:09

@croc: Nyelvtudástól függetlenül esélytelen, hogy egy magyar jogi diplomával valaki az angolszász jogrendszerre vonatkozó tanácsadást végezzen. Kábé mintha járművezetői engedéllyel repülőgépet akarna vezetni. Azt megteheti, hogy megkeres egy angol ügyvédi irodát. De ezt megteheti jogi diploma nélkül is. :)

chrisred 2018.08.28. 13:04:45

@croc: Amúgy a felvetett kérdéshez nem szükséges ismerni az angol polgári jogot.

BiG74 Bodri 2018.08.28. 13:07:04

@Edit Bekker:
Nekem nem is kellett. Önszorgalomból tanultam, de az is csak addig megy, amíg a körülmények kegyesek. Folyamatos váltóműszak, család, "kötetlen" munkaidő nem igazán jó hozzá.

2018.08.28. 13:08:22

@Edit Bekker: aki 20-25 éve végzett, az rég megkapta a diplomáját, nekik nem kell diplomamentés.
A 4. év végén szólni, hogy jövőre hozzatok nyelvvizsgát, az tényleg a legalja, nem tudtam, hogy ilyen is van, ez nettó szemétkedés.
Akikről én tudok, azok mind öt-hat, súlyosabb esetkeben nyolc éve birkóznak a nyelvvizsgával, ami viszont szerintem nevetségesen sok idő.

SolymosP 2018.08.28. 13:11:03

Saját tapasztalat:
Én az utolsó olyan évfolyamon végeztem, amelyen még nem kellett nyelvvizsga.
Ennek ellenére megcsináltam a nyelvvizsgát, becsületből.
Soha senki nem kérte, azóta is egy fiók mélyén hever.
Aki kiváncsi volt a nyelvtudásomra, letesztelte maga. Rengeteg (részben vagy egészben) idegen nyelvű állásinterjún vettem részt azóta.
Következtetésem: a szabály FELESLEGES!

2018.08.28. 13:17:37

@chrisred: papíron nem kell. a gyakorlatban meg, ha jót akar magának az az ügyvéd, akkor utánanéz.
De az angol jogrendszerrel kapcsolatos tanácsadás sem olyan ritka, mint gondolod, sőt, láttam már magyar ügyvédet a magyar ügyfelét angol bíróság előtt képviselni is, szóval a papíron nagyon világos határokat a gyakorlatban jóval rugalmassabban kezelik :)))))
És olyat is láttam már, hogy magyar bíróság előtt hosszan vitatkoztak a vonatokozó angol jogggyakorlatról, mert abban az ügyben pont arra volt szükség :)))

chrisred 2018.08.28. 13:28:24

@croc: Nem azt mondtam, hogy magyar személy nem képviselheti az ügyfelét az angol bíróságokon, csak azt, hogy ahhoz a magyar jogi diploma semmit nem ér. Szerezhet angol jogi végzettséget is, csak az már megint kívül esik a jelenlegi témán.

blöff 2018.08.28. 13:32:17

@SolymosP: a nyelvvizsga ahhoz kell, hogy egy adott időpillanatban igazold, hogy eljutottál egy nyelv vmilyen szintű ismeretére. Vagyis a diploma odaadása előtt fel tudod mutatni, hogy volt közöd vmelyik idegen nyelvhez. Ezért kvára nem felesleges. Az a 21. században az EU-n belül ne kapjon diplomát, aki nem tud megszólalni angolul, vagy egy másik világnyelven. Ez szerintem alapvetés és nem vitatni kellene, meg a tudatlanságot hirdetni, hanem elfogadni és tudni egy kbszott nyelvet.

blöff 2018.08.28. 13:34:32

Itt annyi idióta hirdeti az analfabetizmust, hogy ez szégyenletes. Magyarország szörnyű buta emberekből áll, akik kiérik maguknak és még büszkék is rá.
Nekik alanyi jogon jár a diploma, kell a merdzsó meg az iphone mellé.

telkoe 2018.08.28. 13:42:49

számtalan, egyetemet végzett felelős vezető, akik nem kaptak és valószínűleg mostmár soha nem is kapnak diplomát. Megszerezték a tudást és a személetet, de a presztízst, hogy a kérdőíveken a „felsőfokú végzettség”-et jelöljék be, vagy, hogy gyerekük elmondhassa, hogy „apám diplomás” elveszi tőlük egy hülye rendszer.

Igazabol adni kellene egy doktorit is a kedves felelos vezetonek, nehogy mar ne mondhassa a gyerek hogy nem Dr a kedves papa. Esetleg parszaz prof. cimet is kellene sorsolni.
A masik lehetoseg, ha apu a papirral akar villogni akkor tanul erte, ha massal nem megy a "presztizs" vehet nagyobb bomost / mergat / audit mint a szomszed vizvezetekszerelo.

élhetetlen 2018.08.28. 13:42:58

@okleveles rádióhallgató: „két dologról beszélünk: nyelvtudás és nyelvvizsga.”. Akinek megfelelő szintű nyelvtudása van, az le tud tenni egy nyelvvizsgát. A szerinted „szükséges mérték” kevés volt. Vegyünk egy durva páldát. Dr. Schmitt Pál tud magyarul? Biztosan, anyanyelvi szinten beszéli. Leírta, hogy álamfő? Le, és nem hiszem, hogy csak ezzel az egy szóval van gondja. Tud megfelelő szinten magyarul? Nem.
Ennyi erővel feleslegesnek minősíthetjük az össze egyetemi vizsgát is, mert a diák szerint ő már összeszedte a szükséges tudást, legfeljebb a vizsgákon nem megy át. Tehát, a vizsgák feleslegesek.

Nancsibacsi 2018.08.28. 13:49:21

"Ha jogosítványhoz kötnénk a diplomát, azt hányan helyeselnék? Miért, nem alapvető ma már, hogy az ember tudjon vezetni?"
Én az érettségit kötném jogosítványhoz. Mondjuk az is igaz, hogy fölösleges hülyeségek helyett inkább vezetni tanítanám meg NORMÁLISAN a középiskolás gyerekeket, az iskola keretein belül.
Az ilyen vizsgák egyébként csak 1-2 évig "érvényesek" a felvételiztető szemében. Ha egy diploma 2 évnél régebbi, és nem szakirányban dolgoztál, azt úgy veszik mintha nem is volna. Nyelvvizsgát szintén.

2018.08.28. 13:53:55

@chrisred: konklúzió: az angol nyelvtudás fontosabb mint a jogi diploma :)))))

Tőlem egyébként nyugodtan oszthatnának diplomákat nyelvvizsgák nélkül is, ha valóban színvonalas lenne a képzés, de egy valóban színvonalas képzésben szerintem nem nagyon lennének olyan hallgatók, akik nem képesek megugrani egy középfokú nyelvvizsga -legyünk őszinték, nem nagyon magasra tett-lécét.

Jelzem, amikor én tanultam angolul, akkor egyféle tankönyv volt, a szövegértést úgy lehetett csak gyakorolni, hogy a másolat másolatának a másolatáról másolt kazettát cserélgettük a videoton magnóban, a fordítani való újságcikkeket ismerősök hozták a keleti pályaudvarról, ha épp pesten jártak, azokat gyűjtöttük és stencilezgettük évekig. Még angol nyelvű rádiót sem lehetett fogni, (a tévén két magyar meg két szlovák csatorna volt) az internet még ki se volt találva, de még vonalas telefon se nagyon volt a környékünkön.
Két angolóránk volt hetente.
Megtanultuk.
Most meg megy a sírás, hogy az a tíz-tizenkét év amíg egy nyelvet átlagosan tanulnak az általános iskolától a diplomáig, az nem elég....

Edit Bekker és a hozzá hasonlók, akiknek későn szóltak, kivételek, de a többi? Aki jó előre tudta?
Na, azok számolják össze, hány év alatt hány nyelvórájuk volt, és valahogy próbálják meg megérteni, hogy attól, hogy bemész az órára, még nem megy a fejedbe minden magától, megtanulni akkor is neked kell.

SolymosP 2018.08.28. 13:58:09

@blöff: "Ez szerintem alapvetés és nem vitatni kellene, meg a tudatlanságot hirdetni, hanem elfogadni és tudni egy kbszott nyelvet."

Melyik mondatommal hirdettem a tudatlanságot?

"Vagyis a diploma odaadása előtt fel tudod mutatni, hogy volt közöd vmelyik idegen nyelvhez."

Ha ez annyira fontos, miért nem beszélget el velem a prof pár mondat erejéig idegen nyelven a záróvizsgán?

Még egyszer: ha csak egyetlen egyszer is figyelembe vette volna bárki is azt az átkozott papírt az egyetem óta eltelt 27 évben, meghajolnék előtted.

chrisred 2018.08.28. 14:04:53

@croc: Ezt nemvitatom. Ha valaki huszonvalahány éves koráig képtelen a magyaron kívül más nyelvet megtanulni olyan szinten, hogy szerezzen belőle egy középfokú vizsgapapírt, olyan tanulási vagy képességbeli hiányosságai lehetnek, aminél felmerülhet, hogy milyen jogon járna neki diploma.

Nerevaryne 2018.08.28. 14:08:06

@croc: A példa lehet, hogy rossz volt, de a lényegen nem változtat.

A mostani nyelvvizsga-követelményrendszer olyan, mint az ECDL-vizsga: semmit se ért soha semmilyen szinten vagy élethelyzetben, de legalábbis arra biztosan nem amire kitalálták.

blöff 2018.08.28. 14:15:03

@SolymosP: a papír mint mondtam ahhoz bizonyíték, hogy tudsz elfogadható szinten egy nyelvet. Nem fog a prof elbeszélgetni veled.

Az egész hozzászólásoddal a tudatlanságot hirdeted.

Azt, hogy utána mit csinálsz, milyen szakterületre mész, vagy betonozol, a te dolgod, de egy európai országban, amelynek nyelve nem világnyelv egy idegennyelvet muszáj tudni, legfőképpen az angolt, ez pedig meghatározott követelményrendszer nélkül nem megy.

Sok mindent nem kérnek sok helyen utána, de igazolnod kell a képességet, eredményt, stb.
Én annyiban módosítanám, hogy az egyetemi felvételi előírása lenne és maximum 6 nyelv lehet elfogadható.
Mit kell ezen alkudozni, csodálom, az angol ma már lépten-nyomon előjön, külfödli munkavállaláson túl itthon is, aki nem képes egy középfokú krva nyelvvizsgát letenni, annak a diplomája is finoman szólva megkérdőjelezhető.

blöff 2018.08.28. 14:16:34

@Nerevaryne: legfőképpen arra jó, hogy az olyan idiótákat, akik még ennyit sem képesek letenni, kiszűrje. Ha meg ezt is meg akarod spórolni, akkor menj aszfaltozni, vagy gyümölcsöt szedni inkább.

2018.08.28. 14:22:00

@Nerevaryne: biztos van mit javítani a nyelvvizsgák rendszerén, de ha csak ez lenne a probléma, akkor hosszú tömött sorokban tolakodnának a hallgatók a nemzetközi nyelvvizsga központokban (toefl, Goethe Intézet, stb.), amik sokkal életszerűbb és hasznosabb tudásra épülnek és nem kellene diplomamentő programok garmadáját szervezni.
Mégse ez történik- talán mert a "valódi", nemzetközi nyelvvizsgákat ezek a féltudású diákok még annyira se tudnák megcsinálni, mint az egyébként valóban nem túl gyakorlatias magyar rendszerűt.

élhetetlen 2018.08.28. 14:24:57

@p.a: „10-15 éve szereztek diplomát és 40-50 évesen nem sok esélyük van nyelvvizsgát tenni”. Na, erre van az a szép magyar közmondás, hogy nem akarásnak nyögés a vége. Hogy mire gondolok? Leterhelő munka. Hét végén mindenki össze tud hozni két órát, hogy átnézze a kijelölt nyelvtant, és mindegyik esetre írjon egy példamondatot, ami később segít a használatban (vicc: csak így fonetikusan, Anton búgyet lótcsikom, azaz a valamivé válni, az részes eset). Megírhatja az ötven cetlit, egyik oldalon az angol, másik oldalon a magyar szóval, kifejezéssel, még főzés közben is lehet tanulni, és ha hangosan csinálja, még a gyerekekre is ragad. Ha a 40 éves agya már nem fog, mit fog csinálni 65 évesen egy munkahelyen? Én még nyelvvizsga nélkül kaptam meg a diplomáimat, (öreg vagyok), de 36 évesen mentem neki a Rigó utcának, és elsőre meglett a szóbali, írásbeli középfok. Tehát tudom, hogy nem egy nagy kaland.
A nem kell nekikre meg @blöff már válaszolt.

protézisesh 2018.08.28. 14:34:32

“A "nincs diploma, ha nincs nyelvvizsga" rendelkezés indokolatlan és igazságtalan, sőt ma már kifejezetten butaságnak tűnik. “

Igen, mióta a magyar lett a világnyelv és a világ minden szakmájában magyarul is hozzáférhető minden szakirodalom, a tudomány vezető konferenciái is magyar nyelven zajlanak, azóta felesleges bármilyen idegen nyelvet is megtanulni. Úgyis minden magyar kivándorolt, nincs olyan londoni kocsma, ahol ne beszélne valaki magyarul.

Az csak olyan ősi hóbort, hogy idegennyelven olvasni, tanulni, dolgozni... vagy egyáltalán valami olyant megtanulni, aminek van értelme... Igazán jó lenne egyébként látni, hogy a befulladt diplomák milyen szakokon tobzódnak. (Nagy poén lenne látni, hogy a HR/andragógia/könyvtár/ruhatár szakos bölcsészeknek nem jön össze az a fránya nyelvvizsga....)

Artie 2018.08.28. 14:36:12

Csak a legfontosabb érv maradt ki.

A nyelvvizsga nem egyenlő a nyelvtudással.

Ahány önéletrajzot láttam én már életemben, és be volt írva a nyelvtudáshoz, hogy milyen nyelvvizsgája van, azonnal tudtam, hogy az első idegennyelvű kérdésre nem fog tudni válaszolni.

protézisesh 2018.08.28. 14:37:44

@Edit Bekker: milyen egyetem az, ahol nem szóltak előre? Én 45 vagyok, gépész, de már felvételkor szóltak, hogy a diploma feltétele a nyelvvizsga. Pedig csak vidéki főiskola volt. Aztán rögtön az első állásinterjúm németül volt és itt el is dőlt, hogy mire (lenne) elég egy nyelvet nem beszélő “diplomás”...

Nerevaryne 2018.08.28. 14:40:27

@blöff: Persze, mert elvégez egy egyetemet, de nyilván pont a nyelvvizsga haladja meg az értelmi képességét nem? Az nem jutott eszedbe, hogy nem nyelvvizsgával kéne mérni az egyetemi hallgatók tanulási képességeit? Van, aki kisvárosban 6 éven át olyan borzasztó nyelvórákhoz jutott, hogy alapfokú tudást alulról súrolva került be a középiskolába, ahol egy volt orosztanár próbált neki angolt tanítani úgy, hogy maga se nagyon értette mit tanít. A nyelvvizsga könnyű annak akinek tanították is a nyelvet, vagy volt olyan magántanár aki tudta is mit tanít. Járt volna korrepetációra ugyanahoz az orosztanárhoz? Az egyetemen elkezdeni angolt tanulni már rohadtul késő. Attól még lehet kiváló gyógyszerész vagy matematikus az illető.

Az én szülővárosomnak például az 50 kilométeres körzetében nem volt lehetőség jogsit szerezni. Szolnokon mindenkinek volt jogsija aki akart, el tudtak sétálni akármelyik oktatóhoz. Én meg oldjam meg az ottalvást nem? Most kezdtem el a KRESZ-tanfolyamot, 28 évesen, most van rá lehetőségem. A nyelvtanulás sem csak akarás kérdése.

Edit Bekker 2018.08.28. 14:44:37

@croc: en 22 eve vegeztem, tavaly vettem at a diolomam, a csoporttarssim nagy resze sosem. Csak hogy pontositsunk... nem adtak oda meg az indexem sem.. pecsi kozgaz

Nerevaryne 2018.08.28. 14:44:42

@croc: Ezért javasoltam, hogy akkor követeljék meg rendesen, legyen szakmai felsőfokú az alsó határ. Különben semmit sem ér a rendszer, csak megkövetel egy használhatatlan, hasznosíthatatlan papírt. Lásd első kommentem.

Edit Bekker 2018.08.28. 14:46:34

@protézisesh: aki nemettel felvetelizik. De azt ne mondd nekem hogy aki videken visz egy kis konyvelo ceget annak kell a nemet. En sem beszeltem amig nem kellett, de attol meg kozgazdasz voltam. Akinek kell ugyis megtanulja vagy kiszelektalja a piac...

protézisesh 2018.08.28. 14:49:14

@ludwigvan: “mivel ez egyfajta árukapcsolás, szerintem, ha valakinek lenne erre türelme, simán beperelhetné érte a magyar államot Strassburgban.”
Szerencsére ezt csak az olyan hülyék gondolják, mint te. Akik nem tudnak külföldiül, ezért Strassbourgban is kiröhögik őket.

Emberek, a nyelvTUDÁS egy szűrő. Megszűri a betanított munkásokat a tanultaktól. Ha neked olyan munkád van, amihez nem kell a nyelv, akkor ahhoz diploma sem kell. Akkor már csak a szegénységi bizonyítvány marad, hogy nem tudsz egy turistát útba igazítani, vagy külföldön te magad BÁRMIT elintézni. Ez a(z egyik) vízválasztó a proli meg a tanult ember (ún. értelmiség) között. Aki a nyelv feleslegessége mellett érvel, az bizony proli. Ez van...

ludwigvan 2018.08.28. 14:51:34

Lehet védeni a nyelvvizsgát meg érvelni mellette jogosan, de attól még ez árukapcsolás. Köthetnénk jogsihoz, sakk élőpontokhoz, intelligenciahányadoshoz vagy háztartási ismeretekhez is.

Hogy rávilágítsak egy igazságtalanságra: egy tolmács szakon végzett fickónak nem kell tudni semmit a népzenéről, viszont egy népzenetanárnak középfokon angolul vagy eszperantóul vagy lovári cigányul. Na ez hogy van? Nem kéne a nyelv-szakosoknak is valami nehezítés?

2018.08.28. 14:53:25

@Edit Bekker: nem értem- 22 éve már kötelező volt a nyelvvizsga? Én úgy tudtam, ez új fejlemény- az index meg a te tulajdonod, megvetted pénzért ("indexmegnyitási díj"), eleve elvenni se lett volna szabad, nemhogy megtartani.. brrrr....

ludwigvan 2018.08.28. 14:53:49

@protézisesh: Bírom bazmeg az ilyen köcsögöket, akiknek ha nincs igazuk, egyből személyeskedni kezdenek.

2018.08.28. 14:57:33

@ludwigvan: de a tolmács szakon végzett fickónak kellett érettségizni pl. matekból meg történelemből is pedig azok se kellenek a munkájához.
Mert a közmegegyezés szerint ezek a kötelező alaptudás részei, a néptánc meg opcionális :)

Persze lehetne úgy is csinálni, hogy az idegen nyelv érettségit elismerjük nyelvvizsgának, ha már van ilyen vizsga, de akkor meg azon menne a sírás, hogy az érettségi milyen pofátlanul nehéz :)))))))

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.08.28. 14:59:37

@blöff: Ismerek olyan embert, aki phd doktor, papíron két nyelvvizsgája van, de egy nyelven is alig bír megszólalni.

Ez alapján sokat ér a "valaha volt köze" szinttel. Gyakorlati oldalon nincs olyan szintű nyelvtudása, ami adott esetben szükséges.

Egy régi közeli barátom még gimi elején letette a középfokú német nyelvvizsgát. 22 évesen gyakorlatilag már nem tudott németül megszólalni. Ez nem én, ő mondta.

hmhm...

protézisesh 2018.08.28. 15:00:35

@Dorinda41: “ Ezt tizenévekkel ezelőtt sokkal komolyabban csinálták. Nekünk még kézzel, papíron kellett számolni a nyugdíjakat”

Asztakurva... nem kell a nyelvvizsga, nem kell a számítógép. Gondolom jogosítvány se kell, mert mindenhova elvisz a férjed. Sőt tűzhely se kellene, mert ott a tábortűz. Ilyen az, amikor valaki fel sem fogja, mi a fejlődés, mi a diploma értelme... :(

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.08.28. 15:02:26

@Nancsibacsi: Ok, anyagi hátteret is rendelsz hozzá?

Én amikor vezetni tanultam 2,5 hónap várakozás után találtam oktatót, aki elvállalt és ő is csak azért, mert ő volt az egyetlen, aki hétvégén is dolgozott és engem nem zavart a felár, mert én is csak akkor értem rá.

Nincs elég oktató úgy, hogy sokan nem akarnak vezetni. Ha te MINDENKINEK oktatót és autót akarnál tenni, az jelenleg mission impossible mert nincs elég oktató. Évek alatt és iszonyatos pénzek elköltésével talán lenne.

Fel nem fogom, hogy ilyen iszonyatosan ostoba kijelentéseket hogyan lehet tenni.

Nerevaryne 2018.08.28. 15:03:43

@protézisesh: Egy 40ezer forintos, kápéra megvehető könyvecske vízválasztó lenne a prolik és az übermensch között? Ennyi erővel a targoncavezetői vizsga is az.

Amúgy középfokú angollal is kiröhögnek strassbourgban, ezért szoktak jogvédő irodához menni akik a nevedben értesítik őket.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.08.28. 15:04:12

@Nancsibacsi: Ja, és a legjobb, hogy EÜ alapon vannak alkalmatlanok is. Ok, akkor kapnak ők orvosit arról, hogy azok.

Akkor jön majd a sorkatonaság és lefizetett orvosok után az, hogy megkenik a rendszert, hogy ne kelljen jogsit tenni, mert nem akar valaki vezetni fiatalon?

Vagy egyesek nem érettségiznek pl. a mozgáskorlátozottak?

A fejemet fogom...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.08.28. 15:04:51

@croc: Megtanultuk? Mindenki? Aha. Persze. Mese habbal.

Edit Bekker 2018.08.28. 15:05:34

@nonolet: anyukadnak van szuk putri vilaga. Cseszegesd ot. En nem mondtam semmi sertot, mashol eld ki a flusztraciodat fszfej

encir 2018.08.28. 15:05:57

@protézisesh: A fejlődés jó dolog, az értelmetlen buta követelmények felállítása nem. Mint ahogy tudod, egy eszperantó vagy lovári vizsga is jó volt a diplomához.Akkor miről beszélünk? Vagy teszem azt, szlovák, román vagy szuahéli. Milyen hozzáférhetetlen bölcsességeket írnak az említett nyelveken, amelyek feltétlenül szükségesek egy diploma átvételéhez?

blöff 2018.08.28. 15:10:27

@molnibalage: igen, vannak ilyenek. De a diploma sem sokat ér 22 év után. Akkor az is minek?
Minek a diploma és az ahhoz tartozó vizsgák, ha úgyis elfelejti az ember?

Egyébként elárulom, hogy ha 22 év után újra kell foglalkozz az adott nyelvvel, akkor sokkal gyorsabban előjön az a passzív tudás, már csak ezért sem felesleges.

Minden amit mondtok érvként ugyanúgy igaz a diplomára és akkor már eljutunk oda is, ami egyetem alatt mindig ment, a nagy okoskodás, hogy minek tanuljuk ezt, minek azt. Javaslom ne álljatok meg a nyelvvizsgánál, mindent hámozzatok le a diplomához vezető út követelményeiről is, minden fölösleges dolgot, hogy tényleg csak az a legszükségesebb mag maradjon, amivel nem tudtok semmit és nem fogtok semmihez sem érteni.

élhetetlen 2018.08.28. 15:12:20

@Nerevaryne: Nem megyek végig a pontjaidon, csak pár észrevétel. A szakmai nyelvvizsga alá kell a társalgási, csak képzeld el, hogyan magyarázod el egy magyarul semmit nem tudónak magyarul, egy gép működését. Ha a társalgásit sem várják el, nincs mire alapozni a szakmait, amit akár össze is lehet szedni egy társalgási birtokában.
Nincs rengeteg szakma, ahol nem szükséges a valamilyen szintű nyelvtudás. Durva leszek, nézzünk egy burkolót, vagy egy kertészt. Az csak a kormány kényszerképzete, hogy elég, ha a szakitól megtanulja, hogy a most ismert anyagot hogy kell használni. Bejön egy új ragasztó, vagy vegyszer? Magyar használati, vagy rosszul fordított használati utasítással? Jó esetben a főnök érti a „külföldit”, de az sem lenne baj, ha a munkás is értené, és esetleg rájönne, hogy a főnök nem jól értette, vagy a főnök csak odalökte a terméket. Mert egyébként lejön, vagy feljön a kő, és leég a növény.
Írták még, te is az óvónőt, magyar tanárt. Nekik is kell, mert változnak az oktatási módszerek, vannak jó kísérletek, nem biztos, hogy baj, ha azokról is olvas, nem csak a KLIK utasításokat ismeri.
A nyelvvizsga központok működésvel kapcsolatban egyetértek veled, főleg, ha elképzelem, mi folyik az állam által előre kifizetett diplomamentésre szerződött oktató cégeknél.
„A munkáltatók amúgy is tárgyalóképest kérnek, sőt tárgyalóképes szakmait”. Ez igaz, de vannak szélsőséges esetek. Egy multinál dolgoztam, és egy nemzetközi tender kiírásához meg kellett adni x db. nyelvvizsga papírral rendelkező szakembert, mert az nem volt elvárható, hogy majd a pályázó idjön, és megnézi, hogy van-e fogadó szakember, akivel szót ért.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.08.28. 15:14:33

@blöff: Nem 22 év után. 16 évesen lerakta a német nyelvvizsgát és 22 évesen gyakorlatilag alapfokú szinten sem nagyon volt, tehát kvázi ne tudott volna egy minimál beszélgetést sem folytatni.

A nagy különbség az, hogy a nyelvvel önmagában szart sem ér az ember, de az egyetemi diploma annál kicsit többet takar egy normális intézményt elhagyva.

Egy orvos attól tud gógyítani, hogy éppen még nincs nyelvvizsgája, ahogy én is tudtam tervezni, hogy a nyelvvizsgám csak a diploma után 9 hónappal lett meg (elsőre.) Egyszerűen kellő felkészülés nélkül nem akartam nekivágni. Ennyi.

A blog nem igazán a mostani diplomásokról szól, hanem a 20+ évvel ezelőttiekről, illetve a kommentek között, hogy "felvételinél legyen" középfok hülyeség ellenpontjáról. Nevetséges elvárás, mert az oktatás színvonala miatt elképesztően diszkriminatív

2018.08.28. 15:14:40

@molnibalage: az én osztályomban mindenkinek lett nyelvvizsgája.
A generációmban nyilván nem, dehát pont ez az a kiválasztódás, amikor elválik az ocsú a búzától, az egyetemre való diák az oda nem valótól. Félrértések elkerülése végett: nem az intelligencia mentén vált ketté a társaság, hanem kitartás és szorgalom vonalon.

Aki akart tanulni, az tanult, aki nem, az meg nyígott, hogy milyen igazságtalan a rendszer és milyen szemetek a vizsgáztatók.

blöff 2018.08.28. 15:16:35

@Nerevaryne: a szakmai és az általános nem akkora különbség, a szakmai szókincskészletben más, de a középfokon mért nyelvtudás nélkül nincs szakmai nyelv. Amúgy is, a szakmai szókészletet megtanulni sokkal könnyebb, de az nincs meg a nyelvtudás nélkül. Ilyet csak az mond, aki egy nyelvet sem tud igazán az anyanyelvén kívül, vagy még azt sem.

Gondold ezt úgy - persze vigyázat, számítógépes példa és az sem kell senkinek, aki nem IT-s - mint az alapvető nyelvtudás az Excel program és a szakmai nyelv az annyi, minthogy ahhoz hozzáadsz egy bővítményt.
Vagy a nylevtudás maga az operációs rendszer és arra telepítesz egy programot, csak hasonlatként.
Nem tudod a programot használni az oprendszer nélkül és nem tudod az excel bővítményt használni excel nélkül.

Ezért ez a mesterséges elválasztás a szakmai és általános nyelv közt értelmetlen.
Ha nem tudsz angolul, akkor felesleges magolnod a szakmád kifejezéseit, szavait, nem fogsz abból érteni semmit.

SolymosP 2018.08.28. 15:19:40

@blöff: Bocsáss, meg, de te hirdeted a tudatlanságodat, amikor ilyeneket írsz: "a papír mint mondtam ahhoz bizonyíték, hogy tudsz elfogadható szinten egy nyelvet."

Egy papír mint bizonyítéK? Azta! Ha te mondod...

Te biztos valami nagyon állami helyen dolgozol egyébként.

Próbáld meg értelmezni az alábbi mondatot az első hozzászólásomból: "Aki kiváncsi volt a nyelvtudásomra, letesztelte maga. Rengeteg (részben vagy egészben) idegen nyelvű állásinterjún vettem részt azóta."

blöff 2018.08.28. 15:22:18

@encir: az eszperantó és a lovári fasság, ezért én az egész rendszert szigorítanám. A szlovák és a román már annyira nem, ugye csak azt nem vetted figyelembe, hogy ha tudsz szlovákul, akkor bármely szláv nyelv (orosz) már igen közel van, ugyanígy románból is könnyebb latin nyelvet tanulni. De én leszűkíteném 6-10 elterjedtebb vagy világnyelvre.

Etniez 2018.08.28. 15:24:50

@protézisesh: az a baj, hogy nonszensz dolgokat beszélsz és nem veszed észre magad.

blöff 2018.08.28. 15:27:10

@SolymosP: bazmeg, nem érted? Én végig a diploma feltételinek igazolásáról beszélek és nem az "életben mi számít"-ról. A papír a diplomaadáskor egy bizonyíték, hogy te nem egy nyelveket nem beszélő proli vagy, hanem azért volt már közöd egy idegen nyelvhez. Ennyi. Erre bizonyíték.

Utána a papír valóban nem, vagy nem mindig számít. De állami papír követelményeiről beszélsz te is! A diploma nem papír?! Te vagy ellentmondásban! Akkor minek a diploma, mint papír?! Az sem bizonyíték semmire, nem?!
Akkor mire nyávogsz? Ha az egyik szerinted szart ér, minek ragaszkodsz a másikhoz?

Nyelvtudásban az egyetem felé bizonyítod, hogy nem egy tuskó vagy, ennyi. Az életben utána már csak a használható tudás számít.

A nyelvvizsga az egyetem felé bizonyíték, annak követelményeire, ugyanúgy, mint minden más vizsga, amit le kell hozzá tegyél.

Ginlia 2018.08.28. 15:27:35

@Nerevaryne: "A mostani nyelvvizsga-követelményrendszer olyan, mint az ECDL-vizsga: semmit se ért soha semmilyen szinten vagy élethelyzetben, de legalábbis arra biztosan nem amire kitalálták. "

Ezt kifejtenéd bővebben?

@protézisesh: "(Nagy poén lenne látni, hogy a HR/andragógia/könyvtár/ruhatár szakos bölcsészeknek nem jön össze az a fránya nyelvvizsga....) "

A bölcsészek rendben vannak (és te még mindig nem becsülöd őket semmire). A diplomamentősök többsége felnőttként (25+) szerezte meg az államvizsgát, leginkább előremenekülésként: talán jobb állás, talán előléptetés, esetleg kényszerhelyzet. A másik csoport a másoddiplomások köre, akik pályát akartak változtatni és egy nyelvvizsga nem volt elég, vagy nem volt megfelelő szintű.

Egyébként 2004-ig úgy szólt a törvény, hogy az államvizsga megszerzése után 3 évük volt a hallgatóknak, hogy megszerezzék a nyelvvizsgát. Ha kifutnak a 3 évből, akkor ugrik az egész tanulmány, vizsgástul, mindenestül. Na akkor szabadult el a baj: mindenki úgy gondolta, hogy ráér, nem kell azt elkapkodni. Én visszahoznám ezt a törvényt mondjuk 5 éves korláttal. (Az egyetemek a 2004-es törvény változtatása előtt aláírattak a hallgatókkal egy papírt, hogy ezt az időkorlátot tudomásul veszik, illetve a következményeket is, amennyiben kifutnak az időből. Csak ezen papír aláírása után lehetett beíratkozni. Ezért én sem értem ezt a "nem tudtam" érvet.)

telkoe 2018.08.28. 15:28:48

@blöff: az eszperantó és a lovári fasság, ... én leszűkíteném 6-10 elterjedtebb vagy világnyelvre.

Faszsag, de eppen eleg jogvedo van aki Strasburgig menne rinyalni, hogy milyen kirekeszto fasiszta a magyar oktatasugy, hogy szeginyciganynak meg a nyelvet sem fogadjak el.

Nerevaryne 2018.08.28. 15:30:12

@blöff: Szakmai alatt szakmai felsőfokút értettem, nem szakmai középfokút, annak megint nincs semmi értelme.

SolymosP 2018.08.28. 15:30:34

@blöff: "Akkor mire nyávogsz? Ha az egyik szerinted szart ér, minek ragaszkodsz a másikhoz?"

Nyugi, pihenj! :)

blöff 2018.08.28. 15:30:34

@Etniez: nem ő beszél nonszensz dolgokat, hanem ti. nagyon is nem értetek ti semmit, csak adják oda nektek az a kbszott papírt, azt hagyjanak titeket békén. Nagydoktori is kell nektek, a sör mellé, nehogymán az ne járjon, meg le kelljen hajolni. Igazi proli mentalitás.

ludwigvan 2018.08.28. 15:32:23

@croc: De gondolod a népzenetanároknak nincs érettségiük?

Gondoljatok már bele, hogy azzal az időráfordítással, ami egy középfokú angol nyelvvizsgához kell egy olyan embernek, aki nullát tud angolul, milyen részletességgel tanulhatna egy tolmács néprajzot, népzenét! Azt, hogy milyen tájegységeken milyen hangszereket használnak kb. két nap megtanulni. Ha a nyelvvizsgára való felkészülést egy kemény évnek vesszük, akkor addig a tolmácsok már egy-egy dallamfordulat, szóhasználat alapján falura pontosan megmondanák, hogy hol gyűjtötték az adott dalt.

Az, hogy egyeseknek mi számít alapműveltségnek, az csak az ő - mondjuk ki - beszűkült világában igaz. Sok-sok értékes szakma van, aminek köze nincs az idegen nyelvekhez. Ezeknek a tudásanyagát elsajátítani sok év, rengeteg munka. A diplomának azt kell bizonyítania, hogy ő ezeknek a tudásoknak a birtokában van, nem pedig, hogy van egy nyelvvizsgája. Ez mégegyszer mondom: árukapcsolás.

Ennyi erővel attól is el lehetne venni a diplomáját, aki ezt az egyszerű gazdasági fogalmat nem képes felfogni.

élhetetlen 2018.08.28. 15:33:10

@Artie: Na, akkor neked is. „A nyelvvizsga nem egyenlő a nyelvtudással.”. A folytatás, a diploma nem egyenlő a tudással. Én tudom, hogy így van, de ez nem jelenti azt, hogy aki azt a szintet sem tudta megugrani, ami egy nyelvvizsga, vagy egy diploma, az biztos, hogy okosabb annál, akinek ez sikerült. Mivel sem a nyelvvizsga, sem a diploma nem biztosíték semmire, tekintsük feleslegesnek, bejön valaki 8 általánossal, és elmondja, hogy ő ragyogó fejlesztőmérnök lenne, vegyük fel. Lehet, hogy az lesz, de nem jellemző. A diplomások között keresgélve több az esély, akkor is, ha azok közül sem válik be mindenki.

blöff 2018.08.28. 15:34:26

@telkoe: az lehet... bár vmilyen trükköt be lehet vetni (pl. legalább 200 éve létező élő, bezsélt nyelv, stb.)

SolymosP 2018.08.28. 15:34:27

@blöff: "Ha az egyik szerinted szart ér, minek ragaszkodsz a másikhoz?"

Nem én ragaszkodom hozzá, hanem a munkáltatók. Valami miatt a diplomámat szokták kérni, a nyelvvizsgapapírt soha.

Nerevaryne 2018.08.28. 15:41:45

@Ginlia: Ezt kifejtenéd bővebben?

Az ECDL-vizsga szintje nem volt elég általános irodai adminisztrációs feladatok ellátására. Önkormányzati dolgozók végezték el főleg mikor bejött, mert kaptak rá kedvezményt és emeltek a fizetésükön (ha jól emlékszem) de ugyanúgy csak a saját iktatóprogramjukkal tudtak dolgozni.

A középiskolások közül azok a jellemzően 10.-es gimnazisták végezték el, akiknek nem volt külön informatika órájuk, tehát semmilyen szakirányú képzést nem végeztek, de érettségi után már egy gépet se tudtak bekapcsolni, nemhogy adatbázist kezelni.

Pedig arra találták ki, hogy ezzel bizonyítsd, ha leraknak egy gép elé, akkor megtalálod a saját mappádat, rögtön átlátod az exceles táblázatokat, tudsz rendesen dokumentumot formázni, tömöríteni, böngészni, sőt tisztában vagy a weblapok működésével és átlátod a Windows-alapú programok alaszintű struktúráját akkor is, ha most látod először; tehát elmondható, hogy képes vagy a munkaerőpiac akkori igényeihez mérten átlagos informatikai jellegű munkavégzésre. Ez még az okostelefon-korszak előtt volt. Az emberek elkezdték megkövetelni az ECDL-vizsát, aztán pár hónapra rá inkább kicserélték valami olyasmire, hogy "irodai szintű számítóghéphasználat", mert rájöttek, hogy az ECDL-vizsga ugyanúgy csak pillanatnyi tudást tükröz, amit a gimnazisták két év alatt teljesen elfelejtettek, a volt önkormányzati dolgozókkal egyetemben.

hairmann 2018.08.28. 15:44:20

Látom a rendelet (vagy mi az ördög) mögött a szándékot, hogy javítani kéne az idegen nyelvet beszélők arányán. De nálunk mindig elcseszi az aktuális hatalom, ezt is sikerült. Meg tudná nekem valaki mondani, hogy pl egy óvónőnek mi a fenének is kell a nyelvvizsga? Vagy egy fizika-kémia szakos tanárnak.Nyilván nagyon jó, ha valaki tud idegen nyelvet, de miért feltétel olyan szakmákban, ahol nincs gyakorlati haszna? - és most hagyjuk figyelmen kívül az idegen nyelvű szakirodalom olvasását

protézisesh 2018.08.28. 15:47:04

@ludwigvan: elmehetsz a nagy “igazsagoddal”...
Az a szemelyeskedes, hogy van egy csomo DIPLOMAS ember, akinek diplomaja van arrol, hogy tud valamit a vilagrol. Eddig ez a “tud valamit a vilagrol” bizonyos fiku kognitiv, logikai keszsegeket jelentett a megszerzett vmilyen szakiranyu lexikalis tudas mellett.

Ha most valami gyogyeger kitalalja, hogy nem is kell nyelvvizsga, akkor a ma megkapott diploma kevesebb tudast fog takarni, mint az en regebbi (inkluzive nyelvtudas) diplomam.

Mintha regen Mercedest arultak volna, ma meg rairnak a Trabantra, hogy most ez a Mercedes. Szerinted ugyanaz lenne?

Amit reklamozol az az emberi butasag dicsoitese, semmi mas. Az mellett ervelsz, hogy a kevesebb tudas jobb, hogy szemetseg kriteriumokat allitani....

Persze, neked van igazad, ha ettol jobban alszol. Mar a biblia is megirta: boldogok a szegények.

blöff 2018.08.28. 15:49:14

@SolymosP: pedig azt is szokták, de fogd föl úgy, hogy kérik. Mivel a diplomát kérik, annak feltétele x db eredményes vizsga + a nyelvvizsga. Vagyis közvetve akkor a munkáltatód is kéri, mivel ugye a diploma feltétele.

Nerevaryne 2018.08.28. 15:51:30

@élhetetlen: Nyilván egymásra épül a középfokú és a felsőfokú, de ha az az igazolás a nyelvvizsga megkövetelésénél, hogy az nyit utat a szakmai kiteljesedéshez akkor miért állnak meg a középfokúnál? Akkor az kéne, hogy középiskolában középfokú, egyetemen szakmai felsőfokú. Én azt mondom, ennek ebben a formában semmi értelme nincs.

Értem mit akarsz mondani, persze, hogy fontos a nyelv (bár az oktatási rendet a tankerületi központok magyarul juttatják el az iskolákhoz és nem nézik jó szemmel a más országok módszereivel való kísérletezgetést). de ezeken a szakmákon az inkább egy olyan plusz, amivel mondjuk egy elit magániskolát pályázol meg, nem a szülővárosod általános iskoláját.

Kicsit sánta a burkolós hasonlat, mert ezeken a zsákokon általában piktogrammok vannak és magyar címke nélkül tilos bármit is forgalmazni Magyarországon de simán előfordulhat, hogy Németből bugázott anyaggal kell dolgozni, de ha valakinek ennyi az évi angolhasználat az nem marad meg középfokon az biztos.

Ginlia 2018.08.28. 15:51:56

@Nerevaryne: Nem, én nem az ECDL vizsgára voltam kíváncsi, hanem a nyelvvizsga rendszer követelményeivel kapcsolatos tapasztalataidra.

chrisred 2018.08.28. 15:51:57

@hairmann: "Meg tudná nekem valaki mondani, hogy pl egy óvónőnek mi a fenének is kell a nyelvvizsga?"

Mondjuk hogy tanítani tudja az ovisoknak annak a nyelvnek az alapjait?

élhetetlen 2018.08.28. 15:54:42

@ludwigvan: Durván ferdítesz. A tolmács, népzenetanár összehasonlítás hülyeség. Egy tolmácsnak nincs szüksége arra, hogy kottából olvassa ki a fordítást, de egy népzenetanárnak szüksége lehet arra, kogy tanítási, terjesztési, fejlesztési metódusokról olvasson angolul, hátha van átvehető jó ötlet.
„akkor addig a tolmácsok már egy-egy dallamfordulat, szóhasználat alapján falura pontosan megmondanák, hogy hol gyűjtötték az adott dalt.”. Ez vicc, túlétékeled a tolmácsokat.
„Sok-sok értékes szakma van, aminek köze nincs az idegen nyelvekhez.”. Ezt leírtam Nerevaynenak, élhetetlen2018.08.28. 15:12:20, vagy elolvasod, vagy nem.

blöff 2018.08.28. 15:57:00

@hairmann: például azért, mert az európai unión belül az óvónő nem csak magyar anyanyelvű gyerekkel (és azok szüleivel) találkozhat. A fizika-kémia tanár pedig azért, mert fizika és kémia tárgykörben az újabb kutatások és a neten elérhető tudományos eredmények angolul érhetőek el. Mert aki fizikát kémiát tanít, annak amúgy is illő egy idegen nyelvet beszélnie, nem beszélve ugye arról, hogy a fizika és kémia tudományos nyelve az angol.
Meg azért is, mert a diploma és maga az a szó is, hogy "egyetem" nem csak szakbarbár betanított munkási melót takar, hanem egyetemes tudást, a szakmához tartozó általános műveltséget is. A tanár és óvónő szakmájának általános műveltségébe tartozik alapvetően, hogy nem csak az anyanyelvén tud.

SolymosP 2018.08.28. 15:59:38

@blöff: "Vagyis közvetve akkor a munkáltatód is kéri, mivel ugye a diploma feltétele."

Nem, az enyémnek nem volt feltétele. Ezt tudják, mert szerepel rajta az évszám.

Volt, hogy az állásinterjún megemlítettem, hogy van nyelvvizsgám, mosolyogtak rajta ("Az nálunk nem számít!") Viszont szinte az összes állásinterjún elbeszélgettek velem idegen nyelven, többször volt rá példa, hogy az interjúvoló maga is külföldi volt.

Egyszer megpályáztam egy külföldi állami ösztöndíjat, ők sem fogadták el a Rigó utcai papírt, inkább levizsgáztattak külön.

encir 2018.08.28. 16:00:29

@chrisred: Azt éppenséggel tilos neki - egy nyelvvizsga-bizonyítvány nem képesít tanításra.

Ginlia 2018.08.28. 16:03:27

@chrisred: Középfokú nyelvvizsgával óvónőként nyelvet tanítani az ovisoknak??? Jaj!

Magyarországon él már egy ideje egy jó nagy kínai kolónia. Kínában születtek, de azért elpötyögnek magyarul. Kici, occó, stb. Ha bemész a boltjukba, megértitek egymást, a többi meg nem számít. Na most képzeld el, hogy az egyik, Xing legyen a neve, akar még egy kis pénzt keresni és a gyerekeket is szereti, ezért elmegy bébiszitterkedni. Rábíznád Ödönkédet, aki kb 1 éves és most tanul magyarul? :)
Na kb ugyanez a sztori az oviban, amikor Panni néni oktatja a gyerekeket az éppen hogy B2-es papírjával.

Egyébként ezzel el is érkeztünk az első indokhoz a sok közül, hogy miért nem beszélnek a magyarok külföldiül. :)

ludwigvan 2018.08.28. 16:06:47

@élhetetlen: Nem a tolmácsokat értékelem túl, hanem azt ugatom, hogy ha egy tolmács egy évig keményen foglalkozna a népzenével meg a néprajzzal, akkor ezen a szinten lenne a tudása belőle. Ezt nem várjuk el a tolmácsoktól, viszont ahhoz, hogy Te népzenetanár legyél, nemcsak egy-egy dallamfordulat alapján kell megmondanod, hogy melyik faluban gyűjtötték, hanem azt is, hogy hogy kell elbeszélő múltban feltételes módot használni mondjuk angolul vagy németül. Értsétek már meg, hogy nem azt mondom, hogy (meg a post se azt mondja) hülyeség nyelveket tanulni, hanem, hogy a diploma nem azt bizonyítja (vagyis nem azt kéne hogy bizonyítsa), hogy Te tudsz egy nyelvet középfokon, hanem, hogy a szakmádban felsőfokú tudásod van.
De mindegy, mert ha eddig nem értettétek meg, akkor nem is fogjátok.

@protézisesh: Tudom, hogy nekem van igazam, köszi. És halál komolyan mondom, hogy én is fontosnak tartom a nyelvtudást, és sajnálatosnak a hiányát, de a Bibliát rosszul idézni európai értelmiségiként (vagy legalábbis magadat annak tartva /Mercinek a sok proli Trabant között/) sokkal nagyobb gáz.

chrisred 2018.08.28. 16:11:11

@encir: Mármint az iskolarendszerű képzésben. De itt óvodáról volt szó.

czerka 2018.08.28. 16:11:34

@has: "Ha mag tudják tanítani a parciális differenciál egyenleteket a Az egyetemeken, miért nincs nyelvoktatás"

A nyelvtanulásnál, akár ha csak az angolt nézed, akkor mire a fiatal az egyetemen a parciális differenciál egyenletek tanulásához kezd, már rég tudnia kellene angolul legalább középfokon. Idegennyelvet nem lehet komolyabb egyetemi terhelés mellett megtanulni, ha előtte nem foglalkozott vele az ember.

@moonlight777: baromság, Ázsiában is kell angol nyelvvizsga ahhoz, hogy diplomát kaphasson az ember

usermeme 2018.08.28. 16:15:31

Én csak a saját példámat szeretném megosztani. 2 nyelvvizsgám van:
- egy középfokú angol gazdasági szaknyelv;
- egy középfokú francia általános.

Megkaptam a diplomámat? Nem, mert az én szakomra vonatkozó nyelvvizsgakövetelmény 2 szakmai középfokú nyelvvizsga, amelyikből az egyik kiváltható egy általános felsőfokúval.

Szóval még csak azt sem lehet mondani, hogy minden esetben a nyelvvizsga teljes hiánya okozza azt, hogy a delikvens nem kapja kézhez a diplomáját.

Ginlia 2018.08.28. 16:17:27

@chrisred: Miért, az ovisok nem érdemelnek jobbat mint egy sovány kis B2?
Jól beszélsz magyarul, gondolom, ahogy olvasom az írásod. Tudnál magyart tanítani külföldieknek, lépésről lépésre felépíteni a tudásukat? :) Ugye nem? Na most képzeld el az óvónőt a középfokújával. Feleannyit tud angolul mint te magyarul és fogalma sincs, hogy kell tanítani. Ideje lenne elfogadni, hogy a tanítás egy szakma. :)

élhetetlen 2018.08.28. 16:18:47

@Nerevaryne: „Én azt mondom, ennek ebben a formában semmi értelme nincs.”. Meddő vita, én meg azt mondom, hogy a társalgási szintű elvárás is több a semminél, arra már lehet építeni, a semmire nem lehet felsőfokú szakmait. Na, itt jön, hogy nem csak egy elit magániskolai tanár foglalkozna ezzel, most is van sok elhivatott tanár, de arra nem telik, hogy angolul tanítsák őket, ha csak magyartanárok.
Nem sánta a burkolós hasonlat, most egy másfél éves gyerekkel rendelkező családnak ajánlottam palackozott olasz vizet, a magyar címke 2x3 cm, azon aztán ott van az összes info, szerinted.

blöff 2018.08.28. 16:20:24

@SolymosP: megint ellentmondasz magadnak, csak nem veszed észre.

Nyilván a munkáltató teszteli a nyelvtudásodat. Na de ugyanzt teszi az egyetem is. Az egyetem előírása, hogy nem kaphatsz diplomát nyelvtudás nélkül. Ezt nyelvvizsgával teszteli, ahogy a munkáltatód pedig az interjún szóbeli elbeszélgetéssel. Ennyi.
Az interjúk esetén miért nem kérdőjelezed meg, hogy merik ezt tenni és miért tesztelgetnek téged?

Hagyjuk ezt, ha nem látod be, hogy ma Magyarországon egy nyelv ismeret elvárás és el is kell várni, főleg ha diplomás emberekről van szó (és ennek az elvárásnak csak eszköze, de objektív eszköze a nyelvvizsga), akkor mindegy, akkor te egy olyan belterjes világ illúziójában élsz, amiből kár téged kiragadni. Majd pofáraesel, aztán lehet hőbörögni, hogy dehát nemezt ígérték, meg nyugdíjat akarok, mindent alanyi jogon.

chrisred 2018.08.28. 16:20:45

@Ginlia: Nyilvánvalóan lenne értelme továbbfejleszteni a tudását a középfokról. De itt arról volt szó, hogy egyáltalán minek neki a nyelvvizsga. (Tanítottam magyart külföldieknek.)

encir 2018.08.28. 16:27:56

@chrisred: Fene tudja, nem szeretném, ha a kis szivacsagyú hároméveseket jó vaskos magyar akcentussal tanítgatná egy kedves óvónéni :)

Ginlia 2018.08.28. 16:28:49

@chrisred: Magyar mint idegennyelv szakos vagy?

A nyelvvizsga ahhoz kell az óvónőnek, hogy megkapja a diplomáját és ez egy szűrő. Egy angol középfokú nyelvvizsga szintjére eljutni nem nagy ügy manapság, mindenhonnan az angol ömlik. Szerintem ez elvárható a 21. században akkor is, ha a munkájához nem szükséges.

SolymosP 2018.08.28. 16:29:39

@blöff: Tényleg nem értelek. Hol írtam én olyat. hogy ma Magyarországon egy nyelv ismerete nem elvárás? Én csak annyit állítottam, hogy - saját tapasztalatom szerint - a nyelvtudás bizonyítására a nyelvvizsgapapír nem alkalmas. Hangsúlyozom, ez nem vélemény, hanem tapasztalat, ha szerinted ez apapír bármit bizonyít, akkor nem velem állsz vitában, hanem az összes hr-essel, akivel valaha is találkoztam.

Miért nem azzal vitatkozol, amit írtam?

czerka 2018.08.28. 16:37:32

@chrisred: az a baj, hogy nem vagy tisztában azzal, hogy a világ nagy részén a jogász szakma nem olyan mucsai, provinciális, mint a magyar jogásztársadalom hozzáállása. Sőt, budapesti ügyvédi irodák se ugyanabban az univerzumban mozognak, mint egy szekszárdi vagy nyíregyházi iroda. Ha magyar jogi diplomával elhelyezkedik valaki egy budapesti nemzetközi ügyvédi irodában, akkor napi szinten kell nemzetközi jogi dokumentumokat, szerződéseket olvasnia, szerkesztenie. Nem lesz ettől amerikai vagy angol ügyvéd, de simán profinak kell lennie angol szerződési jogból vagy az amerikai UCC-ből is. Nem csak Budapesten, de Szingapúrban vagy Tokyoban is egy ügyvédi irodában vagy nemzetközi cégnél.
Pont ezért is elvárás sok helyen egy LL.M. már a magyarországi nemzetközi ügyvédi irodákban, mert ugyan azzal a diplomával nem lehet az ember New Yorkban vagy Londonban helyi ügyvéd, bíró vagy ügyész (ahhoz ottani LL.B. vagy J.D. kell), de a nemzetközi business jogot kenni vágni kell multicégeknél is.
CISG, UCC, amerikai tort law, angol szerződési jog, esetleg német polgári jog és társasági jog - aki ezeket tudja és beszél angolul és van egy magyar jogi diplomája, az Budapesten is milliókat keres. Meg kb. bárhol a világon. Ja és mondjuk Ázsiában elég jó pénzt fizetnek olyan európai jogaszoknak, akik az EU jogot ismerik. Akár cseh vagy portugál is lehet az illető, csak angolul tudjon. Ugyanis rengeteg dologban EU-s szabályozások vannak már. Fogyasztóvédelemben, termékfelelősség kerdésében, nemzetközi magánjogban is. És ezek kihatnak mindenkire, aki EU-ban akar bizniszelni.

Az amerikai jogot még egy amerikai jogi egyetemen végzett paraszt se vágja teljesen. Ugyanis az amerikai jogi egyetemeken 3 év alatt a legalapabb SZÖVETSÉGI jogot tanítják meg nekik (szövetségi modell büntetőjogi kódex, UCC Article 2, szövetségi alkotmányjog stb.). A helyi tagállami büntetőjogot, helyi alkotmányjogot, property law-t, tort law-t és a többit majd csak a bar exam-re kell tudniuk.
Ha egy magyar jogász csak a polgári jogi vetületeivel van tisztában az angol vagy amerikai jognak, az elég is. Ezért vannak business law LL.M.-ek.
Az angolszász szerződési jog (angol szerződési jog és amerikai UCC) nem különbözik annyira a magyar szerződési jogtól, mint azt te hiszed. Csak angolul kell tudni és elolvasni egy tankönyvet a témában (interneten minden ott van), mindent azonnal érteni fog a magyar jogász is. Vannak hangsúlybeli különbségek (pl. az angolszászok nem szeretik a kötbért (liquidated damages), helyette inkább kiszámolják a tényleges kárt, de ez is inkább angol szokás, az amerikaiaknál kötbéreznek), de ezeket simán megérti egy magyar vagy japán jogász is.

2018.08.28. 16:38:22

@ludwigvan: minden egyetemen van egy rakás olyan tárgy, ami nem szigorúan szakma.
A jogászokat pl. nemcsak jogtörténettel kínozzák hosszan és teljesen fölöslegesen, de például közgazdaságtannal, filozófiával, és statisztikával is, pedig konkrétan a jogászkodáshoz egyiknek sincs köze,
a közgazdászokat meg például szociológiával, politológiával és diplomáciatörténettel szórakoztatják, pedig ezek is csak elég lazán kapcsolhatók csak a szigorúan vett közgazdaságtanhoz.
Szerintem belefér, hogy idegen nyelv is legyen.

Abban czerkának igaza van, jobb lenne a nyelveket már középiskolában megtanulni és az egyetemen már nem erre koncentrálni, mert valóban, a néptánctanár sem az egyetemen tanulja a matematikát, hanem a középiskolában, és nem a néptáncdiplomájaból tudjuk meg, hogy tud számolni, hanem abból, hogy érettségi nélkül nincs egyetem.

De gondolom mindenki el tudja képzelni azt a közfelháborodást, ami abból lenne, ha már az érettségihez is valamilyen tényleges nyelvtudás kéne. Hány érettségi "ragadna be" akkor örökre.....

encir 2018.08.28. 16:43:13

Ha a felvételihez kötelező lenne egy nyelv emelt érettségije, akkor a már a középsuli kezdetén tudnák a lurkók, hogy mihez tartsák magukat. Egy emelt nyelvi érettségi azért már elégséges nyelvtudást tükröz.

blöff 2018.08.28. 16:46:47

@SolymosP: te nem érted. Nem tudod megérteni a dolgo különválasztását. Tényleg kéne nyelvet tanulj, mert a szövegértés nehezen megy.

Még egyszer és utoljára:
a diploma feltétele a nyelvtudás. Ennek objektív, adott időpillanatban érvényes mérőeszköze a nyelvvizsga.

Egy dolog, hogy a munkáltatód mit követel meg és hogyan teszteli a tényleges tudásod (nyelvvizsgával, vagy anélkül, akárhogy).

Másik dolog, leírtuk itt többen többször, hogy miért, de úgy gondoljuk és szerencsére úgy is van, hogy a diploma feltétele, mint az általános és európai műveltség egyik alapja, a nyelvtudás. Ezt a nyelvtudást az egyetemek nyelvvizsgával mérik. Ennyi.

Nem azzal vitatkozom, hogy a nyelvvizsga társadalomban és munkaerőpiacon betöltött szerepe mi, hanem azzal, hogy generál kijelented, hogy a nyelvvizsga nem használható semmire és nem alkalmazható mérőeszköz, pedig nem igaz, pont erre a célra jött létre. A diplomaszerzés időpontjában egy nem elévült (!) nyelvvizsgapapír igenis felhasználható abból a célból, hogy bizonyítson vmi nyelvtudást, ha már a nyelvtudás előírt feltétele a diplomaszerzésnek.
Erre egy praktikus eszköz.
Utána, hogy a munkaerőpiacon melyik munkáltatónak mi számít, az már egy másik dolog.

blöff 2018.08.28. 16:47:52

@blöff: még egyszer, nem a munkáltató szempontjából, hanem az egyetem számára alkalmazott mérőeszköz a nyelvvizsga.

szamaritánus 2018.08.28. 16:51:15

@Nerevaryne: fingod sincs a nyelvvizsgakozpontokrol. Fizetos megnezes, ket honap javitas? :DDDDDDDDD

2018.08.28. 16:52:42

@SolymosP: nekem az a tapasztalatom, hogy akinel van tényleges tudása, annak akkor a nyelvvizsga nem akadály, kirázza a kisujjából.

Nem azok szoktak tiltakozni a vizsga ellen, akiknek megvan a szükséges tudása, ők inkább csendben rászánják azt az egy délelőttöt és megcsinálják - hanem általában azok, akiknek a tudásával valami probléma van.

élhetetlen 2018.08.28. 16:54:09

@ludwigvan: Nem érted, ha szerinted egy tolmács egy év alatt képzett néprajztudós lehetne (ami nem igaz), akkor miért ne lehetne egy év alatt letenni egy angol középfokot?
Miért tartod feleslegesnek, hogy egy népzene vagy néprajztudós el tudja mondani egy másik nációnak helyesen, hogy ez csak volt, vagy van is?
(mikor rászántam magam, fél év után vettem a Rigó utcát, szóban, írásba, középfokon, 36 évesen, pedig én voltam az, aki az ELTE matek szakra is azért iratkozott be, hogy legyen ürügye, hogy miért nem angolul tanul. Igen, logika van, rövid távú memória semmi, a négy számjegyű kódot is fel kellett írnom, mert mire képernyőt váltottam, elfelejtettem. De működött a füzet). Ugyanazt a szót egy délután tizenöször kerestem ki, mert megint elfelejtettem. Lehet, hogy most is ki kell keresnem, de neked be kéne látnod, hogy a csak magyar szakirodalomból szerzett felsőfokú tudásod, az talán már nem mindig felsőfokú.

SolymosP 2018.08.28. 16:55:35

@blöff: "Nem azzal vitatkozom, hogy a nyelvvizsga társadalomban és munkaerőpiacon betöltött szerepe mi, hanem azzal, hogy generál kijelented, hogy a nyelvvizsga nem használható semmire és nem alkalmazható mérőeszköz, pedig nem igaz, pont erre a célra jött létre."

De ha ez egy alkalmazható mérőeszköz, akkor a munkáltatók miért nem fogadják el? Nekem már frissen sem fogadták el? Nem attól használható egy mérőeszköz, hogy mindenki elfogadja hitelesnek?

Engem igenis bánt az, hogy van egy állami papírom, ami SOHA SENKIT nem érdekelt. Akkor tényleg mi értelme?

"Utána, hogy a munkaerőpiacon melyik munkáltatónak mi számít, az már egy másik dolog."

Miért másik dolog? Mi a célja a szakoktatásnak?

2018.08.28. 16:59:20

@szamaritánus: nemtudom te hova jártál de jobb egyetemeken az első nyelvvizsga próbálkozás ingyenes (ezek az indexben is szereplenek, kollokvium illetve szigorlat álnéven) az írásbelit a tanszékvezető helyettes titkárnője (Gizikenéni) másnap ingyér' megmutatja, a szóbelizni meg annál a profnál kell, aki a szemináriumot tartotta, úgyhogy már régen jobban tudja, mit tudsz és mit nem tudsz, mint te magad :))))

élhetetlen 2018.08.28. 17:10:00

@SolymosP: Na, akkor neked is. „a nyelvtudás bizonyítására a nyelvvizsgapapír nem alkalmas.”. A folytatás, a diploma nem alkalmas a tudás bizonyítására. Én tudom, hogy így van, de ez nem jelenti azt, hogy aki azt a szintet sem tudta megugrani, ami egy nyelvvizsga, vagy egy diploma, az biztos, hogy okosabb annál, akinek ez sikerült. Mivel sem a nyelvvizsga, sem a diploma nem biztosíték semmire, tekintsük feleslegesnek, bejön valaki 8 általánossal, és elmondja, hogy ő ragyogó fejlesztőmérnök lenne, vegyük fel. Lehet, hogy az lesz, de nem jellemző. A diplomások között keresgélve több az esély, akkor is, ha azok közül sem válik be mindenki.

SolymosP 2018.08.28. 17:10:24

@croc: Ezzel egyetértek, csak szerintem akkor is fölösleges. Az ember sok fölösleges dolgot megcsinál, ha muszáj, csak elmondtam a tapasztalataimat.

ludwigvan 2018.08.28. 17:11:55

@élhetetlen: Persze, hogy meg lehet csinálni egy középfokút egy év alatt. Nem ezzel vitatkozom, hanem azzal, hogy ha én utálom az Internet Explorert és csak Firefox-szal vagyok hajlandó böngészni, akkor fogja magát az EU, és megbünteti a Microsoftot, hogy alapból benne van a Windowsban az IE - árukapcsolás miatt. Ugyanezen elv alapján, ha én nem akarok megtanulni idegen nyelven, de kurvajó mérnök vagyok, akkor (szerintem) beperelhetném az államot, hogy nem enged lediplomázni államilag elismert nyelvvizsga hiányában.
Egyébként nem pereltem be, és megcsináltam én is, sőt: a IE-t használom, mert nekem bejön.
Fölösleges erőlködni, hogy bebizonyítsd, hogy milyen fontos a nyelv, mert pontosan tudom. Ez kurvára nem arról szól, hogy jó-e tudni angolul vagy sem, hanem, hogy egy-egy bizonyítvány mit bizonyít. A nyelvvizsgapapírom azt, hogy tudok valamilyen nyelven, a diplomám pedig, hogy értek valamilyen szakmához főiskolai/egyetemi szinten. A jogosítvány pedig, hogy tudok vezetni. A házassági anyakönyvi kivonat, pedig, hogy házas vagyok. Engem az zavar, hogy Téged nem zavar, ha ezeket a papírokat egymáshoz kötik. (Akkor házasodhatsz, ha van jogsid, akkor nyelvvizsgázhatsz, ha házas vagy, stb.) Azzal nem sokra megyek, ha az orvosom el tudja olvasni a külföldi szaklapokat, de egyébként meg nem tudja diagnosztizálni a vakbélgyulladásomat. (Nagyon örülök egyébként, ha el tudja olvasni őket, de számomra a diplomája a hozzáértését kell hogy bizonyítsa, nem mást.)

SolymosP 2018.08.28. 17:12:33

@élhetetlen: Ez mind igaz és logikus. Valami oka mégis kell legyen, hogy a diplomámat általában kérték a cégek, a nyelvvizsgapapíromra pedig rá sem akartak nézni?

élhetetlen 2018.08.28. 17:18:46

@SolymosP: „a munkáltatók miért nem fogadják el? Nekem már frissen sem fogadták el?”. Nem tudom, hol szerezted a papírt, de megsúgom, államilag elismert diplomák is vannak, amiket a cégek nem fogadnak el, és nem kötnek tanulmányi szerződést azok elvégzésére. Tény, szétszóródott az oktatás, nehéz megmondani, melyik papír mennyit ér, de ez van.

SolymosP 2018.08.28. 17:26:33

@élhetetlen: "Nem tudom, hol szerezted a papírt"

Rigó utca (1990-ben ott és csak ott lehetett hivatalos állami nyelvvizsgát tenni).

Miért, a diplomához mi kell? Nem hivatalos állami nyelvvizsga?

2018.08.28. 17:27:33

@SolymosP: azért ezzel is vigyázni kell, velem is volt már olyan, hogy "rá se néztek" a nyelvvizsgámra, csak elbeszélgettem egy anyanyelvi munkatárssal - aztán egy évvel később más ügyből kifolyólag felhomályosított a HR-es, hogy nyelvvizsga nélküli embert interjúra se szabad behívni. :)))))))))))

élhetetlen 2018.08.28. 17:30:19

@ludwigvan: Jaj! „Ez kurvára nem arról szól, hogy jó-e tudni angolul vagy sem, hanem, hogy egy-egy bizonyítvány mit bizonyít.”. Még mindig mellébeszélsz. Tök mindegy, hogy az orvosod házas-e vagy sem, de az nem mindegy, hogy 60 évesen még csak azt tudja, amit 20 évesen tanult. És, ha az orvosod nem tud angolul, és nem olvassa a szakirodalmat, az nem garantálja, hogy diagnosztizálni tudja a vakbélgyulladásodat. És, ha számos új fertőzésről még csak nem is olvasott? De jó lesz neked!

blöff 2018.08.28. 17:33:27

@SolymosP: egyáltalán nem igaz, hogy nem fogadják el, de az egyetem is az el nem évült nyelvvizsgát fogadja el, így a munkáltatónak is az aktuális tudás kell. Ezért tesztel. De nemcsak a nyelvvizsgával van ez így, programozókat is mindig tesztelik a munkahelyen, hiába az esetleges papír. Akkor is lehetne mondani, hogy minek progmat diploma és egyéb papír. Azért, mert egy időszakban az egy megfelelő, elfogadható felkészülési szintet jelent, ami olyan követelményt állít, amelyet ha teljesítesz, akkor mások és önmagad (szerintem ezt a szempontot is érdemes hangsúlyozni) számára bizonyítja, hogy egyszer már behatóbban foglalkoztál az adott területtel, van/volt foglamad róla. Ha pedig elévült, akkor is könnyebben előhívható, mintha semmi sem lett volna.

Nerevaryne 2018.08.28. 17:37:41

@élhetetlen: tényleg meddő vita, így a célját biztos nem éri de a semminél jobb, ebben igazad van. Legalább van szándék, az is valami.

élhetetlen 2018.08.28. 17:40:19

@SolymosP: Értem. Már csak annyi kérdésem van, hogy milyen nyelvből, miért nem fogadták el a cégnél. Csak találgatok, de lehet, hogy egy angol nyelvű cégnél nem érdekelte őket a spanyol vizsgád? De a diplomádat kiadták, vagy miről beszélsz? Tudsz valakit, aki egy Rigó utca után nem kapta meg a diplomáját? Kétlem.

SolymosP 2018.08.28. 17:42:01

@blöff: Komolyan sajnálom, hogy nem te interjúztattál engem annak idején. Te biztos nem röhögted volna körbe a nyelvvizsgapapíromat, legfeljebb udvariasan megkérdezted volna, hogy mikor is vizsgáztam pontosan? De hát pechemre valahogy elkerültük egymást.

Nerevaryne 2018.08.28. 17:45:41

@szamaritánus: kb. egy tucat vizsga 4 különböző központtól a közvetlen környezetemben: volt, hogy 30 napot adtak megnézni, volt, hogy ingyen volt, volt, hogy egy hónap alatt kijavitották, volt, hogy ezek közül egyik sem és az volt amit leírtam. Mindegyik esetben az ország másik végébe kellett volna menni, mindegyik esetben csak személyesen lehetett megtekinteni. Mindegyiknek volt egy helyre kis portálja ahova be kellett regisztrálni, ott kellett jelentkezést leadni, Ida küldték az eredményt. Csak a pontokat, a javított lapokat soha.

Nálatok máshogy megy? Ez origo, telc, ecl, meg valami amire nem emlékszem már. Az utolsó 2 éve volt, ecl, ők kértek 10 rugót és ők küldték Esztergomba a javított lapot a szegedi vizsgáról.

SolymosP 2018.08.28. 17:46:44

@élhetetlen: A diplomámat kiadták, mert akkor még nem kellett a nyelvvizsga a diplomához, de én önszorgalomból letettem, amint fentebb már írtam.

"Csak találgatok, de lehet, hogy egy angol nyelvű cégnél nem érdekelte őket a spanyol vizsgád?"

Igen, igen, biztos így volt, bizony. :)

Mik a te tapasztalataid ezügyben? A te nyelvvizsgapapírjaidat el szokták fogadni?

élhetetlen 2018.08.28. 17:55:53

@Nerevaryne: Kicsit lehet, hogy félreértettél. A diplomamentésnek így semmi értelme nincs, szerintem se, aki nem tud megküzdeni egy középfokúval, az maradjon diploma nélkül. Én csak azt mondtam, hogy minimumnak jó a társalgási szintű középfok, arra lehet építeni. Ennyi.

Ginlia 2018.08.28. 17:59:25

@Nerevaryne: "A mostani nyelvvizsga-követelményrendszer olyan, mint az ECDL-vizsga: semmit se ért soha semmilyen szinten vagy élethelyzetben, de legalábbis arra biztosan nem amire kitalálták. "

Válaszolnál erre is, hogy mit értesz ez alatt? A kettőspont utáni rész érdekel.

ludwigvan 2018.08.28. 18:17:29

@élhetetlen: "Még mindig mellébeszélsz." Nahát. Múltkor olvastam egy cikket a fizetett trollokról, hogy mit csinálnak, meg mért csinálják. Én hülye, azt hittem, hogy egy ilyen cikk nem vonz benneteket, de hát, mit is képzeltem - hiszen a diplomamentést a kormány csinálja, ha valakinek ehhez kapcsolódó ellenvéleménye van, az a kormány ellen beszél - ergo: gyorsan le kell oltani. Furcsa, hogy a szokásos banda (bircával az élén) még nincs itt. De hát hogyne lennének itt, csak más nick-névvel.

chrisred 2018.08.28. 18:18:12

@czerka: Ezekkel tisztában vagyok, ezért írtam, hogy nemzetközi jogászi feladatok ellátásához édeskevés a magyar egyetemi jogi végzettség és egy középfokú nyelvvizsga. De ez láthatóan nem jött le neked.

élhetetlen 2018.08.28. 18:22:23

@SolymosP: Igen, és az utolsó munkahelyemen szereztem meg a nyelvvizsgát. Igen, Rigó utca, angol közép, szóbeli, írásbeli. Akkor még volt nyelvpótlék, kaptam, aztán törölték, beépítették az alapba, de nyilvántartották. Ez olyankor jött elő, mikor egy nemzetközi tender kiírásához meg kellett adni x db. nyelvvizsga papírral rendelkező szakembert, mert az nem volt elvárható, hogy majd a pályázó idejön, és megnézi, hogy van-e fogadó szakember, akivel szót ért. Ilyenkor szerepeltem a listán. Egyébként nem túl gyakran váltottam munkahelyet, ezen az utolsón kihúztam vagy húsz évet, de úgy, mintha négyszer váltottam volna, voltam PC supporter, stratégiai tervező, rendszerszervező, programozó, és a nyelvvizsga papír tette lehetővé, hogy megpályázzak egy fél év Párizsi tartózkodással járó posztgraduálist. Nekem megérte 36 évesen bevenni a Rigó utcát.

élhetetlen 2018.08.28. 18:34:06

@ludwigvan: Azt hiszem, te hülye vagy. A diplomamentés hülyeség, aki nem tud letenni egy középfokot,ami ugyanúgy egy vizsga, mint a többi, az ne akarjon diplomát, erre kár költeni. Szerinted, ha, ezt írom, akkor troll vagyok? És, ha azt írom, hogy az orvosod nem fog pontosabban diagnosztizálni egy vakbélgyulladást attól, hogy nem tud angolul, akkor troll vagyok? Nem te vagy logikátlan hülye? Csak kérdezem.

Nerevaryne 2018.08.28. 18:37:39

@élhetetlen: valószínűleg, elnézést, kicsit el vagyok tévedve a sok szálon.

A nyelvvizsga szerintem nem szint, de nem úgy, hogy túl primitív. Annyira szar a nyelvoktatás a kisebb városokban, hogy onnan kikerülve a nyelvvizsga sokszor nehezebb, mint az államvizsga.

Nem ártott volna emelni a színvonalat mielőtt kötelezővé teszik. Nem sokáig lesz már probléma ebből, aki az utóbbi években kezdte a középiskolát az már tudja, hogy 4 év alatt meg kell csinálni, mert lehet már kelleni fog a felvételihez. Annak volt gáz, akinek akkor szóltak mikor már egyetemista volt vagy érettségire készült.

Nerevaryne 2018.08.28. 18:44:26

@Ginlia: nem tudom mi többet mondhatnék erről. Leírtam miért volt felesleges, azt is hogy mi lett volna a cél és hogy ez a cél miért nem valósult meg.

Ha pontosabban kérdezel pontosabban tudok válaszolni.

ludwigvan 2018.08.28. 18:51:12

@élhetetlen: Szerintem troll vagy, de ha nem vagy az, akkor egy értetlen, személyeskedő köcsög kell hogy legyél. Ha így van, akkor biztos felháborodnál, ha a diplomát intelligenciateszthez kötnék.

Ginlia 2018.08.28. 19:20:19

@Nerevaryne: Rendben. A nyelvvizsga miért nem ér semmit semmilyen élethelyzetben és miért nem teljesíti azt a célt, amire kitalálták?

élhetetlen 2018.08.28. 19:26:46

@ludwigvan: Olvasd végig, mennyi hülyeséget írtál. Nem érted. „ha én nem akarok megtanulni idegen nyelven, de kurvajó mérnök vagyok, akkor (szerintem) beperelhetném az államot, hogy nem enged lediplomázni államilag elismert nyelvvizsga hiányában.”. Nem vagy kurva jó mérnök, ha csak azt tudod, amit húsz éve megtanultál, és nem vagy képes utána olvasni az új lehetőségeknek nem csak a magyarországi cikkek alapján. Ez ennyi. És nem ahhoz kötik a kurva jó mérnök vagy kifejezést, hogy házas vagy-e, vagy van-e jogsid, hanem csak ahhoz, hogy képes vagy-e a szakmádban fejlődni. Nem érted a különbséget, ugye? És, amiket már leírtam, azt sem érted, ugye? Lásd, miért nem árt, ha egy orvos olvas külföldi szakirodalmat. Persze, ha ezt írom, akkor vagy troll vagyok, vagy egy személyeskedő köcsög. Sajnálom, hogy nem jött át a te lenyűgöző intelligenciád, így, csak, a megnyilvánulásaid alapján nem tudlak értékelni, de ettől kezdve nem is érdekelsz..

ludwigvan 2018.08.28. 20:06:10

@élhetetlen: "Nem érted a különbséget, ugye?" Figyelj: a trolloknak az a lényege, hogy nem is akarják érteni a különbséget. Te elolvastál egy cikket, ami szépen elmagyarázza, hogy miért nem kéne nyelvvizsgához kötni a diplomát. Jelzed, hogy nem értesz egyet, és külön-külön mindenkivel elmagyaráztatod magadnak, akik viszont egyetértenek. Aztán közlöd velük, hogy hülyék.
Sajnos nem tudom jobban elmagyarázni, mint maga a cikk, hogy miért értek vele egyet, úgyhogy csak ugyanazokat az érveket tudom ismételni, mint ami le van írva benne. Az, hogy te ezt nem AKAROD megérteni, trollá tesz, akkor is ezért nem kapsz fizut a párttól.

Ráadásul az érveid fogytán hazudni is kezdesz, hogy neked legyen igazad: "És nem ahhoz kötik a kurva jó mérnök vagy kifejezést, hogy házas vagy-e, vagy van-e jogsid, hanem csak ahhoz, hogy képes vagy-e a szakmádban fejlődni." - állítod, pedig nem ahhoz kötik, hanem ahhoz, hogy szerezz egy állami nyelvvizsgát bármilyen élő nyelvből, ha te ezt kazakból vagy afgánból teszed le, akkor abból. Ugyan hogy fejlődnél te a kazak nyelvvel Európa közepén? Hagyjuk már! Ennél sokkal fontosabb a jogsi!

SolymosP 2018.08.28. 20:09:24

@élhetetlen: "Akkor még volt nyelvpótlék, kaptam, aztán törölték, beépítették az alapba, de nyilvántartották."

Kezdem sejteni, mi a különbség. Te állami munkahelyen dolgozhattál.

Nekem az összes munkahelyem multi volt. Ott más a helyzet.

"és a nyelvvizsga papír tette lehetővé, hogy megpályázzak egy fél év Párizsi tartózkodással járó posztgraduálist."

Amikor én pályáztam meg posztgraduálist még 1991-ben, az illetékes külföldi hivatal nem fogadta el a nyelvvizsgámat, gyakorlatilag még egyszer levizsgáztattak az adott ország budapesti kulturális intézetében.

Nerevaryne 2018.08.28. 20:14:03

@Ginlia: a megkövetelt középfokú nem tükröz nyelvtudást, pedig arra találták ki hogy jelezze, birtokosa társalgási szinten műveli a nyelvet. A munkaerőpiac ugyanúgy reagált mint az ECDL-re, nem papírt kérnek hanem meglévő szintet (társalgási, tárgyalóképes, szakmai). A vizsgák rugalmatlanok, így nem alkalmasak arra, hogy megkülönböztessék a maradandó és az alkalmi tudást. Az egyetemen nem épül rá semmi, vagy ha követelnek angol szakirodalmat a vizsga nem angolul van, tehát senki sem tudja leellenőrizni, hogy fordítást olvasott-e.

Ahol szükséges a nyelvtudás ott senkit sem érdekel van-e vizsgád ahogy ECDL-t se kér senki irodai munkához. Csak arra jó, hogy mesterséges gátat alkosson a diplomaszerzéshez, ami azt jelenti, hogy azért követelik meg, hogy legyen aki letegye.

A felsőfokú más tészta, azt nem lehet alkalmi tudással letenni.

Ginlia 2018.08.28. 20:32:27

@Nerevaryne: Nem értek egyet azzal, hogy a nyelvvizsga nem tükröz nyelvtudást, már miért ne tenné? Ott abban a helyzetben egy nyelvi helyzetre adott adekvát válasz tudást jelent. Ha elmész a nyelvi célországba és az étteremben fizetni akarsz és ezt jelzed a pincérnek az adott nyelven, majd a pincér visszakérdez, hogy mivel akarsz fizetni, az nyelvtudás? Ugyan ez a szitu pl a nyelvvizsgán is. Ha tudsz rá válaszolni és megérted a viszontkérdést, majd értelmes választ adsz, tudsz.

Az, hogy a munkahelynek nem papír kell, hanem az interjún tudás, nem érv az ellen, hogy legyen nyelvvizsga.

A felsőfokú nyelvvizsga akkor miért más tészta? Azt nem lehet alkalmi tudással letenni? Mi az az alkalmi tudás? Az, hogy ott abban a pillanatban tudod a helyes választ? Ez minden vizsga esetén fennállhat. A nyelvvizsgaközpontoknak nem feladatuk nyomon követni a vizsgázó jövőbeni tudását. Ők azt mondják, hogy ot,t abban a pillanatban így teljesített. Miért ítéled meg a felsőfokot másképpen mint a középfokot?

Gerardus A. Lodewijk 2018.08.28. 20:45:35

A kultúrpolitikai és a jogi álláspontom ellentétes egymással.

Egyfelől teljesen egyetértek azokkal, akik lényegében úgy gondolják, hogy ha valaki egyetlen idegen nyelvet sem ismer legalább középfokon (figyelem: szándékosan nem azt írtam, hogy "ha valaki egyetlen idegen nyelvből sem szerzett legalább középfokú nyelvvizsgát"), az majdhogynem az analfabetizmussal felérő hiányosság.

Másfelől viszont úgy gondolom, hogy egy olyan államnak, amelyik az ún. alaptörvényében, méghozzá annak alapvetései között félreérthetetlenül rögzíti, hogy a hivatalos nyelve csakis a magyar, semmilyen jogi alapja nincs általánosan (vagyis a diploma jellegére, a diplomával gyakorolható szakma különös jellemzőire való tekintet nélkül) arra kötelezni a diplomát szerezni kívánó összes polgárát, hogy valamilyen más nyelvből nyelvvizsgát tegyenek. Azt elfogadom, hogy az idegen nyelveket ismerők (figyelem: ismét csak szándékosan nem azt írtam, hogy "nyelvvizsgával rendelkezők") számának növelése fontos közérdekű cél, de azt kétlem, hogy e cél elérésére ne létezne egyrészt alkalmasabb, másrészt - és főleg - kevesebb hátránnyal járó, e céllal arányosabb módszer. Így a diplomaszerzés nyelvvizsgához kötését nem tartom az ún. alaptörvénnyel összeegyeztethetőnek.

Fekete Mamba 2018.08.28. 21:11:31

Matek szigorlat se legyen.

ételizésítő 2018.08.28. 21:16:35

Én továbbfejleszteném ezt a szabályt, hogy helyesírási vizsga nélkül blogolni se lehessen.
Legalább akkor a jelen bloggerhez hasonló tökfejek nem próbálhatnának észt osztani.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.08.28. 21:18:07

@ételizésítő:
Eleve be kellene tiltani a szólásszabadságot.
Mi a konkrét probléma?

ételizésítő 2018.08.28. 21:21:09

Attila Wad:
Bocs, de ez óriási kamu, amit a fordításról írsz.
Az még hihető, hogy valaki esetleg kevésbé érti a beszélt angolt, mert nincs hozzászokva a füle a kiejtéshez, de a többi nem igazán.

Ferenc Cserepkei:
Ostobaságokat írsz. Ha valakinek szüksége van rá, majd megtanulja. Akinek nincs, azt minek kényszeríteni rá?
Ez kb. olyan, mintha a bölcsészeknek is tenniük kéne egy BME villanykaros matekszigorlatot, akkor is, ha utána soha az életben nem lesz szükségük szorzásnál komolyabb műveletre.

Nerevaryne 2018.08.28. 21:36:52

@Ginlia: Az alkalmi tudás az, amikor beseggelsz valamit amit a vizsga után elfelejtesz. Vannak ilyen vizsgák, ott az ókori filozófia vagy a pedagógiatörténet.

Középfokúra fel lehet így készülni, felsőfokra nem. A probléma az, hogy nem pillanatnyi tudást kellene mérni hanem kompetenciát. A jogsinál se csak azt nézik, hogy aznap tudsz-e vezetni, hanem hogy holnap is fogsz-e tudni. Ez nem egy középiskolai témazáró, hanem egy kompetenciafelmérés. Elméletileg. Csakhogy arra alkalmatlan.

blöff 2018.08.28. 22:20:05

@SolymosP: multinál is elfogadják a nyelvvizsgát (nálam kérték is), de interjún tesztelik a tudást. De nyilván a tudás (és a megszerzett papír) elévül, ezt mindenhol figyelembe veszik (az egyetem is), ettől még nem kell arról heroikus küzdelmet folytatni, hogy semmi értelme a vizsgának és annak a papírnak. Főleg egy olyan témánál, ahol azért rimánkodtok, hogy hadd kapjatok már papírt (aka diploma). Ez a nevetséges!
Az egyik papír krvára kell, de másik meg akkor minek?! Miért nem fordítva akkor?

Mindenki tudja, hogy a papír elévül, de egy papír megszerzésének a feltétele egy papír egy másik vizsgáról. Bazmeg, olyan mintha holnap már azért menne az óbégatás, hogy ne legyen leckekönyv (aka index) sem, amit a tanárok aláírnak a megszerzett vizsgajeggyel együtt.
Itt végig nem arról beszélek én sem, hogy x év múlva egy akármilyen cég milyen követelményt ír elő a belépéshez. Az egyetemi diploma követelményéről van szó!
És igen, mint minden vizsgaeredményről szerzett papír, így a diploma is, ha nem használják az egyszer megszerzett tudást, elévül. Ez nem azt jelenti, hogy onnantól nem kell vizsgázni semmiből!

blöff 2018.08.28. 22:22:46

@ételizésítő: hát nem. Ezt s leírták már többen, egy matekszigorlat nem azonos egy nyelvtudással. Angol nélkül már érettségi bizonyítványt nem adnék emberek kezébe, annyira hozzátartozik az élethez, ki beszél itt matekszigorlatról! Ha bárminek utána kell nézz a neten, IT vagy akármilyen témában, a turizmus, a munkahely, a vendéglátás, stb. Ne keverjük a szezont a f@szommal!

blöff 2018.08.28. 22:26:40

@ételizésítő: minek kényszeríteni bárkit itt tanulásra, minek vizsgázni egyáltalán, adják oda ingyen azt a diplomát, mit geciznek itt mindenkivel mi?
Sőt, doktori címet is. Olyan mintha azt mondanád nem kell minden diplomásnak írástudónak lenni.
Az angol középfokon való nem ismerete a mai világban analfabetizmus!

ludwigvan 2018.08.28. 22:38:00

@blöff: A sok marhaságra akkor hagy írjak egy analógiát, oké?
Légkondi nélkül szar autózni. Csak a hülye vesz légkondi nélküli autót. Legyen az autó feltétele tehát a légkondi! Amiben nincs, azt ne hívjuk autónak! Az mindegy, hogy van benne a motor, fék, kormány, váltó, meg vannak kerekei, meg elvisz a-ból b-be csomagostúl, családostúl, ha nincs benne klíma, akkor szekér.
Az analógiában a klíma abs-re, tempomatra, tolatókamerára, stb.-re tetszőlegesen cserélhető.
Ha ezután se érted, akkor nem is fogod, ne is erőlködj! ;-)

ludwigvan 2018.08.28. 22:40:20

@blöff: Ezzel még kiegészíteném az előzőt: "Az angol középfokon való nem ismerete a mai világban analfabetizmus!" Negyedjére is leírom, hogy nem feltétel az angol. Bármilyen élő nyelv oké.

élhetetlen 2018.08.28. 22:58:54

@ludwigvan: Megint hülyeséget írsz. És csak neked írtam, hogy hülye vagy, nem mindenkinek, aki szerint felesleges a nyelvvizsga. Mert tényleg hülyeséget beszélsz. Mert szerinted kazahból, vagy afgánból egy nyelvvizsga könnyebb egy magyarnak, mint egy angol, (azt hiszem, még a betűk is mások), ezért ezt teszik le az emberek, akik diplomát akarnak, és ezzel igazolva látod, hogy a nyelvvizsga nem segít a szakmai fejlődésben. Ha ezzel nem értek egyet, akkor hazudok, és troll vagyok. Sőt, ha azt mondom, hogy egy nyelvvizsga ugyanúgy egy vizsga, mint az egyetemen bármelyik, amit meg kell és lehet csinálni, akkor már egy párt által fizetett ügynök vagyok. Ja, a jogsi az fontosabb, 150-nel kergeted az új ismereteket az úton, és fejlődsz! Ja. Na, most elég belőled, befejeztem.

élhetetlen 2018.08.28. 23:17:25

@SolymosP: Nem, nem állami cég volt, egy ma is élő, az egész országot kiszolgáló multinál dolgoztam. A multik sem egyformák, és a postgrad képzések sem. Én nem a Yale doktoriját lőttem be.

ludwigvan 2018.08.28. 23:40:30

@élhetetlen: Bocsáss meg! Nem akartalak felidegesíteni. Csak szerettem volna felhívni a figyelmedet arra, hogy az érvelésedben van egy logikai hiba, amin nem vagy hajlandó felülemelkedni, és így nem is tudod megérteni, amit írok. Ez pedig az angol nyelv fontossága, amit senki sem vitat. Csakhogy a törvény szerint bármilyen élő nyelv jó.
Például a román. Például a szerb. Vagy az ukrán. Namost, gondolj bele, hogy milyen kurvanagy előnyt ad ez az erdélyi, vajdasági, kárpátaljai magyaroknak, akiknek már egyébként is van egy kurvanagy előnyük, méghozzá pont a nyelvtudásuk a magyarországi társaikkal szemben. Ezzel az előnnyel ők kapásból piacképesebbek, mint akik csak magyarul beszélnek. De ráadásul, amíg az egynyelvűek szenvednek a nyelvtanulással is a suli mellett, kevesebb idejük jut a szaktantárgyakra - tehát, szarabb jegyeik lesznek. Tehát a törvényalkotó nagy igyekezete, hogy megtanuljon az értelmiség külföldiül, oda vezet, hogy betorzítják a piacot. Mert rosszabbul képzett, kisebb nyelvtudású diplomások lesznek a magyar diákokból, mint a külföldiekből. Megnő az előnyük. Ahelyett, hogy rábízná a tanulóra, hogy akar-e nyelvet tanulni, és milyen szinten akarja azt a nyelvet tudni. És mondjuk milyen sorrendben akarja elsajátítani a szakmai és a nyelvi tudásokat. Mi van akkor, ha a diák csak a szakmára gyúrna 5 évig, aztán elsajátítana mondjuk egy másikat további évek alatt, nem foglalkozna mással, csak a tanulással, és utána akarna nekifeszülni a nyelvnek, hogy piacképessé tegye magát: például úgy, hogy elmegy mosogatni egy évre akárhová. Hm? És ha meg egy lusta disznó, akkor nem tanul nyelveket - kevesebbet keres majd, mint a szorgalmasabb. Ettől függetlenül, a vas-szén állapotábrát ugyanúgy fújja, mint a nyelvzseni (vagy eleve kétnyelvű) volt csoporttársa, kör közepére ugyanúgy behúzza a pontvonalat. A munkáját ugyanolyan jól el tudja végezni.
Egyébként, ne legyenek illúzióid, hogy a középfokos angolos mérnökök folyamatosan bújják a nemzetközi magazinokat, hogy ugyan mennyit fejlődött a mérnöki tudomány. Mert nem. Azok se, akik napi szinten használják az idegen nyelvet. Azok, akik pedig valóban fejlesztik magukat folyamatosan, azok pedig pláne nem az állami kényszer hatására tanultak nyelvet vagy nyelveket, hanem a saját igényességük miatt.

öreg baka nem rakéta 2018.08.29. 00:16:01

@croc: csak az a baj, hogy egy vidéki iskolában hogy teljesíti a követelményt, szülői segítség nélkül. Ez az egész akkor lenne jogos, ha a legutolsó vidéki iskolában is le lehetne tenni a nyelvvizsgát, azonos színvonalon. Ja és nem Rigó utcai "követelménnyel", hanem a valós életivel...

élhetetlen 2018.08.29. 00:57:03

@ludwigvan: Ez már egy jobb hangvétel, mint a trollozás, és fizetett ügynöközés volt. Ettől még nem értünk egyet, mert én nem hiszem, hogy egy magyarnak könnyebb románul megtanulni, mint angolul. Az erdélyinek ez lehet egy magyar egyetemen kiskapu, de nem erről szól a világ. Sőt, franciául is könnyebben megtanulnak. De ez nem érv amellett, hogy egy magyar diáknak ne kelljen egy kötelező nyelvvizsga. Ha orosz nyelvvizsgát akar, úgy, hogy még cirill betűt sem látott előtte, akkor vagy lökött, vagy komoly célja van vele. Ez a kisebbség. Azt már megint nem hiszem el, hogy aki egy középfokú angolra gyúr, annak nem marad ideje, energiája a szakmájára, de erről kár beszélni, mert nem bizonyítható. Nem hiszem, hogy attól képzetlenebb lesz, ha a szakma mellett nyelvet is tanul. Ez nálam ennyi. Lehet, hogy szarabb lesz a piaci helyzete, mint egy székelyé, de ezen az nem segít, ha nem tesz le egy angol vagy német középfokút. „Mi van akkor, ha a diák csak a szakmára gyúrna 5 évig,”. Ha csak a magyar szakirodalomra épít öt évig, akkor annyi neki. A vas-szén állapot ábrához nem kell egyetem, én egy ipari technikumban végeztem ott ez már megvolt, sőt, a matektanárunk ikozaédert ragasztatott velünk papírból, hf-ként, hogy jobban lássuk a testátlókat. (Az ELTE-n olyan diplomamunkát vállaltam, bool deriváltak, amiről semmilyen magyar nyelvű irodalom nem volt, és három hónapig telefonáltam körbe az országban, mire találtam egy külsős konzulenst, aki tudta, hogy miről beszélek). Hogy elmegy mosogatni egy évre, hogy megtanuljon egy nyelvet? Bocs, ez megint hülyeség. Nem ragozom, miért. A ki használja a középfokú tudását kérdésben nem illúzióim, hanem tapasztalataim vannak. Bejön egy új rendszer, angol nyelvű doksival. Lehet, hogy a középfokoddal megszenvedsz, de a semmi nyelvtudással semmire sem mész. És az is fejleszti magát, aki kényszerből küzd meg egy dokumentációval, nem csak a saját igényessége miatt.

ételizésítő 2018.08.29. 03:42:15

@blöff:
Mondjuk azért, mert ha nincs diplomád, akkor szakmai vonalon sem tudsz továbblépni.
Amihez a nyelvtudás nem okvetlenül lenne szükséges.

De a többi téren is baromságokat beszélsz.
Egyrészt angol nélkül is nagyon jól meg lehet élni egy csomó területen, másrészt nem angol nyelvvizsga a kötelező, hanem nyelvvizsga, bármilyen, ha mondjuk neked litvánból van, azt is elfogadják, pedig litvánul azért nem teng túl a szakirodalom.
Akinek szüksége lesz rá (akár a szakmájában való továbblépéshez is), az majd megtanulja, akinek meg nincs rá szüksége, annak ne kelljen csak azért szopnia, mert nem tud idegen nyelvet a bizottság által elvárt szinten.
Annak idején a repülőtéren pl. angol nyelvű doksikból üzemeltették az amerikai gépeket. Eleinte az volt a cél, hogy tegyen mindenki nyelvvizsgát. Aztán hamar rájöttek, hogy ez nem fog menni, és született egy értelmes kompromisszum: aki az üzemeltetési doksit megérti, az dolgozhat a gépen. Csináltak erre cégen belüli nyelvvizsgát, ahol nem kérdezték a szakmához fölösleges faszságokat, mint különféle perfect continuous tense-ek, mert ilyenek ott nem fordulnak elő, viszont hangsúlyt fektettek mondjuk a szenvedő szerkezetekre, mert azok meg dögivel. Meg ezenkívül a szakmai szókincsre és szóhasználatra (hogy műszaki doksikban a should pl. kell, és nem kellene meg egyéb jelentések). Kiválóan működött, és talán működik még ma is.

Gondolom, te bölcsész vagy, bár mondjuk esetedben sem a bölcs, sem az ész nem jellemző.
A nyelvvizsga kötelező elvárása a diplomához akkor lenne tisztességes, ha a humán szakosoktól me elvárnák a BME villanykaros, vagy legalább az ELTE informatikusi matekszigorlatot. Mert a matek ismeretének hiánya is analfabétizmus egy csomó szakmában. Pont annyira, mint a nyelveké más szakmákban.
Irreális faszság, nem véletlen, hogy a világon sehol máshol nincs ilyen megkötés.
(Arról nem is beszélve, hogy a nyelvoktatásunk színvonala is a béka segge alatt van, ráadásul ismerek olyan nyelvtanárt, aki Angliában élt 10 évet, ott diplomázott, és miután hazatért, nem taníthat állami suliban, mert nem magyar az angoltanári diplomája. Nagyon kibasztak vele, most nyelviskolában tanít háromszor annyiért.)

ételizésítő 2018.08.29. 03:57:53

@ludwigvan:
Egyetértek.

@élhetetlen:
A román annyiból könnyebb, hogy a hangkészletes közelebb van a magyarhoz, mint az angolé. A környékbeli szláv nyelveké dettó, és még latin betűkkel is ír mindegyik, ráadásul mindnek viszonylag logikus is az írása, kb. egy betű - egy hang, mint a magyarban. Az angolnak az is nehézsége, hogy nem tudhatod, hogy egy leírt szót hogyan kell ejteni, illetve az ugyangy leírt szavak kiejtése is lehet eltérő (wound - waund, wúnd, wind - wind, wájnd, tear - teör, tiör, live - live, lájv stb., attól függően, hogy mit jelentenek, fenti nyelvekben ez nincs), és kevesebb a logikátlanul ejtett, valamint a logikátlanul ragozott/képzett (az angol 2. és 3. szótéári alakja) alak (bár van ezekben is).
Ha a hasznosságot (bárhol használhatod külföldiekkel beszélve) és a kultúrkörnyezetet (pl. zenék, filmek) nem tekintjük, egy magyarnak minden valószínűség szerint könnyebb megtanulni ezeket a nyelveket, mint az angolt, még az angol könnyebbségét jelentő ragozatlanság ellenére is. Ráadásul egy csomó szavunk is azonos vagy nagyon hasonló (mint a cseh/szlovák penez - pénz, pohar - pohár vagy a horvát soba - szoba stb.), mert vagy mi vettük át, vagy ők. Német dettó.

ételizésítő 2018.08.29. 03:59:51

mármint live - liv, lájv, a többi elgépelést most nem javítanám, még van vagy 4

Ginlia 2018.08.29. 07:16:25

@Nerevaryne: Azért kérdezgettelek ilyen kitartóan a nyelvvizsgarendszerről, mert már az első megnyilvánulásod ezzel kapcsolatban egyértelművé tette, hogy nem értesz hozzá és nincs olyan tapasztalatod, ami az aktuális helyzetet jellemezné.

"Az alkalmi tudás az, amikor beseggelsz valamit amit a vizsga után elfelejtesz. Középfokúra fel lehet így készülni, felsőfokra nem."

Elárulom, hogy nincs tételhúzás a nyelvvizsgán, ahol egy előre bemagolt szöveget el lehet mondani és csak ez alapján kapsz eredményt. A pedig, hogy így teszel különbséget a közép és felsőfok között, mint fent látható, olyan mértékben tanusítja a hozzá nem értésedet, hogy csak na.

Az akkreditált nyelvvizsgák az EU-s szabályrendszer keretében olyan módszertanilag jól elkülöníthető feladattípusok közül válogathatnak, amely közül egy sem közelíti meg az általad leírt "bevágom előre, oszt jól elmondom" helyzetet. (Mindezt 6 szinten egyenként részletesen körülírva az elvárt tudást.) A feladatok abszolút kompetenciát mérnek, de ettől még egy vizsga (bármilyen vizsga) a pillanatnyi teljesítményt méri. (De igen, még az autós forgalmi vizsga is csak azt mutatja, hogy a vizsga ideje alatt hogy teljesítettél.)

Azt javaslom, hogy mielőtt ilyen sommás véleménnyel állsz elő, tájékozódj.

protézisesh 2018.08.29. 07:54:26

@ludwigvan: “ ha én nem akarok megtanulni idegen nyelven, de kurvajó mérnök vagyok, akkor (szerintem) beperelhetném“

Ezt hívják oxymoronnak, itt esik hasra a buta elméleted. Ha nem beszélsz idegen nyelvet, NEM VAGY kurvajó mérnök.

protézisesh 2018.08.29. 07:59:57

@ételizésítő: “Ha valakinek szüksége van rá, majd megtanulja.”
Én meg munkaadóként olyant akarok felvenni, aki MÁR TUDJA. Ennek egy viszonylag objektiv kritériuma a diploma, aminek előfeltétele a nyelvvizsga. Ha nem így lenne, általános iskolából mehetnél a gyárba, hiszen ott majd ugyis megtanulod, amit kell.
Mondom én, hoy prolitempó a nyelvvizsga ellen érvelni...

Nerevaryne 2018.08.29. 08:12:00

@Ginlia: Azt hiszem azt nem érted, hogy papíron tökéletesen működik, csak a gyakorlatban nem. A középfokú nyelvvizsgára lehet seggeléssel készülni, a középiskolai osztálytársaim fele így kapott nyelvvizsgát, aztán az egyetemi külsős csoporttársaim egy része is. Előre meg van adva, hogy milyen feladattípusok lesznek a vizsgán az írásbelin, vannak próbamagnók, szóbelire meg vannak általános témák (hobbi, egészség, oktatás, család, otthon, kapcsolatok, iskola stb.) amire egyszerűen fel lehet készülni. Ha nem elsőre akkor másodjára. A hivatalos levelet konkrétan be lehet magolni, pár szót kell megváltoztatni a témához és hibátlan.

Az baromi aranyos, hogy EU-s szabályok szerint kompetenciát mér, a Volkswagen meg EU-s szabályrendszer szerint gyártott környezettudatos diesel autókat. Többtucat nyelvvizsgával van közvetett vagy közvetlen tapasztalatom, akár a sajátommal, vagy azokéval akiknek segítettem felkészülni. Nem mér kompetenciát. Ha azt mérné, elő se fordulhatna, hogy egy évvel a vizsga után valaki nem tud útbaigazítani egy turistát. Márpedig így van. Az lehet, hogy nálatok (akárhol is legyen) mindenki ultraszigorú, végletekig szabálykövető és a kompetencia megléte nélkül senkit se enged át a szóbelin, de ez az ország nagyrészében nem így van. Biztosan nincs így Debrecenben, Szegeden és Szolnokon az ECL-nél és még egy rakás másik központban sem ahova embereket küldtem vizsgázni és átmentek minden odds ellenére.

Dughatod homokba a fejed a saját tapasztalataidra hivatkozva, de az biztosan nem tükröz országos állapotokat.

SolymosP 2018.08.29. 08:19:33

@élhetetlen: Oké, akkor mondjuk azt, hogy az én tapasztalatom is egy tapasztalat, amit megosztottam veletek.

SolymosP 2018.08.29. 08:28:31

@blöff: "Főleg egy olyan témánál, ahol azért rimánkodtok, hogy hadd kapjatok már papírt (aka diploma)."

Én mikor rimánkodtam? Öt év alatt megcsináltam az egyetemet, kaptam egy diplomát és kész.

"ettől még nem kell arról heroikus küzdelmet folytatni, hogy semmi értelme a vizsgának és annak a papírnak."

Nem folytatok semmilyen küzdelmet csak leírtam a saját tapasztalataimat, te folytatsz heroikus küzdelmet, nem tudom miért. Egyébként bánom is én, felőlem kérjék a nyelvvizsgát, engem már nem érdekel, a gyerekeim meg mire nagyok lesznek addig úgyis kitalálnak ezer egyéb f*sságot.

"Az egyik papír krvára kell, de másik meg akkor minek?! Miért nem fordítva akkor?"

Tényleg, miért? Még egyszer leírom: ezt ne tőlem kérdezd, a munkáltatóim kérték minden alkalommal a diplomát, a nyelvvizsgapapírt meg soha.

protézisesh 2018.08.29. 09:35:41

@ludwigvan: “milyen kurvanagy előnyt ad ez az erdélyi, vajdasági, kárpátaljai magyaroknak, akiknek már egyébként is van egy kurvanagy előnyük,“

Sőt, mekkora kurva nagy előnyben vannak a kerekesszékes rokkantak, mert mindenhol előremehetnek... basszus ennyi ésszel hogy lehet létezni?

protézisesh 2018.08.29. 09:39:19

@ételizésítő: “aki az üzemeltetési doksit megérti, az dolgozhat a gépen. ”

Khm... nézd meg a BKV által üzemeltetett Volvo buszokat, meg nézd meg a bécsieket. Ott egész jól látni, mina különbség az “érti” és a “megérti” a user manualt között.

ludwigvan 2018.08.29. 10:57:31

@protézisesh: Figyelj haver! Rosszul idézel a Bibliából, rosszul írod, és rosszul használod az oximoron fogalmat. De közben meg büszke vagy rá, hogy mekkora Mercedes szintű értelmiségi vagy a sok proli Trabant között, mert van egy nyelvvizsgád - ami valószínűleg az itteni összes hozzászólónak szintén van, egyébként. Szerintem szállj le a magas lóról, meg szállj magadba, mert gáz vagy.

ludwigvan 2018.08.29. 11:16:51

@élhetetlen: Oké. Két dolgot leírok, aztán befejezem.
Az a különbség közted és köztem, hogy engem zavar a hatalom jó szándékú, de erőszakos kötelezése a nyelvvizsgára. Ez ugyanaz a probléma, mint a kötelező biztonsági övnél, vagy a gyermekülésnél: minek kényszerítenek valamire, ami nekem is az érdekem? Korábban valaki írta is, hogy ez a kötelező nyelvvizsga nem egyeztethető össze az alkotmánnyal.
Számomra a diplomához kellő nyelvvizsga egy nagy szopatás volt, mert 14 éves koromig arra kényszerítettek, hogy oroszt tanuljak, 14-től 18-ig, hogy németet (ezt nem az állam persze, hanem az iskola), aztán tegyek le egy nyelvvizsgát 22 évesen angolból. Nekem ez nagyon nehéz volt, nagyon is a szaktárgyak meg a diplomamunka rovására ment.
A másik dolog, hogy én úgy gondoltam eddig, hogy lehetsz jó mérnök nyelvtudás nélkül is, de mivel az én diplomám a fiókban pihen, amióta megvan, meghajlok a te tapasztalatod előtt, és elhiszem, hogy nem megy. Ellenben: a népzenetanár diplomás ismerősöm egyedül arra tudja használni a nyelvvizsgáját, hogy útba igazítson egy-egy külföldit, vagy kérjen egy sört, ha ő turistáskodik valahol. A népzenekutatásban ugyanis nincs külföldi szakirodalom. De még ha lenne, sem számítana, hiszen a zenetanár dolga nem az, hogy wales-i vagy örmény népzenéket elemezzen, hanem, hogy megtanítsa a gyerekeket zenélni.

blöff 2018.08.29. 12:23:17

@SolymosP: én meg ezerszer leírtam, hogy a nyelvvizsga követelmény, mint egyetem előírás ügyéről beszélek, és a munkaerőpiacon valóban szelektív nyelvvizsgapapír megítélése. Saját tapasztalatom alapján egyébként nem tartom igaznak azt, amit állítasz, nem csak állami szektorban tőlem konkrétan többször kérték a papírt és számított. De, valóban, szinte mindegyik interjú ellenőrizték is (legalább szóban) a nyelvtudást (persze olyan interjú, ami alapból nem is magyar cég nem magyar kollegáival zajlik nem is lehetne máshogy).
Mellesleg pl. német cégek előszeretettel nézik a német nyelvvizsga papírt, no nem a Rigó utcait, hanem a sajátjukat (Goethe Institut), de nyilvánvalóan communication first.

A nyelvvizsga papír megléte-nemléte, nézik - nem nézik ugyanúgy igaz a legtöbb diplomára is, az sem mindig elég beugró feltételnek. IT-ban pl nem sokat jelent. Az csak magadnak jelent, hogy tanultál-e ott vmi újat, a magad hasznára, de egy cégnél a tudást nézik és tesztelik is.

Sőt, továbbmegyek, azt is tudom nagyon jól, hogy vannak olyan országok is, ahol nincs nyelvvizsgáztatás és nem is értik (pl Svédország). Tudsz, vagy nem tudsz. Igaz, hogy nyilván azért, mert már középiskoláig, de inkább alsó tagozatban mindenki megtanul angolul, eleve nem kérdés, hogy vki tud, vagy nem tud.
Magyarországon azért kell adminisztratívan előírni a nyelvvizsgát, mert a lakosság aránytalanul magas része semmilyen nyelven nem beszél és ez konkrét versenyhátrány az országnak. Ez legalább rákényszeríti a prolikat, hogy legalább ha már eddig nem sikerült (nyilván ennek oka a szar magyar oktatás is), akkor legalább ha diplomát akarnak legyenek rákényszerítve, mert különben az igénytelen prolinak eszébe sem jut, majd csak akkor, amikor menne ki Londonba és rájön, hogy nyelv nélkül max mosogathat.
Onnan látszik és az bizonyítja, hogy ez így van, ahogy itt némelyek hőbörögnek ezen a kis kötelezettségen, hogy meg kelljen középfokon tanulni angolul. Innen látszik az igénytelenség és a tudatlanság. Egy átlag svédnek, vagy finnek ez fel sem merül, hogy ő csak svédül, vagy csak finnül tudjon. Egy 8-10 éves finn gyerek lazán beszél angolul mindenről, a maga korosztályának megfelelően.

Nerevaryne 2018.08.29. 12:29:42

@blöff: Még mindig az a probléma, hogy a középfokú nyelvvizsgához nem kell rendes nyelvtudás és nem csak angolból lehet letenni, hanem olyanból is ami semmilyen versenyelőnyt nem jelent, pl. eszperantóból. Nem attól lesz valaki proliból übermenő, hogy letesz egy lovári vizsgát, hanem hogy elvégzi az egyetemet nem? Bezzeg ha felsőfokút kérnének a diplomához, és csak világnyelvből lehetne, akkor lenne értelme. Így nincs.

protézisesh 2018.08.29. 12:38:53

@ludwigvan: “ugyanaz a probléma, mint a kötelező biztonsági övnél, vagy a gyermekülésnél: minek kényszerítenek valamire, ami nekem is az érdekem?”

Mondjuk azért, mert ha ütközünk és be voltál kötve, akkor 30.000 Ftot fizetek baleset okozásáért, ha meg nem voltál bekötve, akkor halálos balesetért felelek, ami letöltendő börtönt jelent (az meg 2 kieső GDP: a halotté, meg a börtönben ülőé. “Népgazdaságilag” is káros.)

A példád is mutatja, mennyire távol állsz a felelős gondolkodástól. Papolhatsz itt nekem, hogy én nem tudom betűre a bibliát, de én éveket húztam le külföldön, külföldiekkel együtt dolgozva. (Nem, nem tányérmosóként, meg nem is pizzafutárként.) Szóval én a saját bőrömön tapsztaltam, milyen jó egy használható nyelvtudás. Te meg sírsz, hogy a tanulmányaid rovására ment a nyelvtanulás, ezért alkotmányellenes. Az van _haver_ hogy te kurvára nehezen ugrottad meg a lécet, ezért kepesztesz ellene. Nem érted te a világot...

SolymosP 2018.08.29. 13:03:42

@blöff: "Mellesleg pl. német cégek előszeretettel nézik a német nyelvvizsga papírt, no nem a Rigó utcait, hanem a sajátjukat (Goethe Institut), de nyilvánvalóan communication first."

Ez teljesen igaz. Minden panaszom a Rigó utcai papírra vonatkozott.

blöff 2018.08.29. 14:08:40

@SolymosP: pedig az sem értelmetlen és az is megfelelő követelményeket állít egy nyelvtudás tesztelésére. A németek viszont nyilván a sajátjukban bíznak.
Mint ahogy amerikai ösztöndíjak esetén (pl. Fulbright) TOEFL nyelvvizsgát írnak elő kötelezően, stb. Cambridge (British Council) nyelvvizsgát követelnek sok helyen az angolok, szóval nyelvvizsgát több intézmény állít ki, a magyar egyetem is elfogadják e fentieket (már nincs az a honosításos balhé, ami korábban volt). Én nem csak a Rigó utcai nyelvvizsgáról beszéltem eddig, értelem szerűen, de egyébként azt sem kell lenézni, annak is megvan a maga érvényes követelményrendszere.
Szóval láthatjuk, sok helyen előírás a nyelvvizsga a nemzetközi gyakorlatban is.

ludwigvan 2018.08.29. 18:31:45

@protézisesh: Igen, és te csak akkor kötöd be az öved, hogyha törvényileg köteleznek rá, én meg a saját belátásomból mindig. Szóval, nem rossz a példám, hanem jó, csak neked nem érthető, mert korlátolt vagy hozzá.

ételizésítő 2018.08.30. 01:40:30

@protézisesh:
Faszságokat beszélsz.
Ismertem olyan mérnököt, aki kurva jó mérnök volt, és nem beszélt idegen nyelvet. Viszont azokat a gépeket, amelyekkel foglalkozott, fejből ismerte az utolsó csavarig.

Te nem munkáltató vagy, hanem ostoba, agyatlan fasz. Aki még magyarul sem tud rendesen, nemhogy idegen nyelven. Csak egy buta kis pöcs vagy, aki semmihez sem ért. Te mint munkáltató, röhögnöm kell, baszd meg.

Ja, és lehet, hogy több nyelven beszélek, mint te, és lehet, hogy magasabb szinten is, igaz, nyelvvizsgám csak kettőből van. Ezek közül az egyiket napi szinten használom munkához 30 éve, és éltem is anyanyelvi területen. Ennek ellenére mondom azt, hogy faszságokat beszélsz, a nagyon alacsony sorból indult, a lumpenlétből kitörni vágyó buta proli agyával gondolkozva.

@Nerevaryne:
Lárthatóan dilettáns vagy, iszonyatos butaságokat hordasz össze.

@blöff:
"Egy 8-10 éves finn gyerek lazán beszél angolul mindenről, a maga korosztályának megfelelően."
Ez mondjuk nem igaz, 5. osztálytól van angol a finneknél, a 3. osztálytól van svéd. Azaz a 10 éves finn gyerekek még sehogy nem beszélnek angolul semmiről (a 10 éves kor betöltése után kezdik el tanulni), hacsak a szülők különórára nem járatták őket. Az ellenben igaz, hogy a 14 év fölötti finnek már mind beszélnek angolul, pedig nekik pont annyira nehéz, mint a magyaroknak, illetve még nehezebb, mert egy csomó hang a finnben nincs, ami az angolban van (jóval több, mint a magyar-angol viszonylatban, mert a finnben nincsenek zöngés hangok, azaz nincs b, d, z, de nincs pl. f sem stb., és az s és sz helyett egy a kettő közötti hangjuk van). Kurva jó ellenben a nyelvoktatásuk.
Viszont csak nagyon kevesen beszélnek jól angolul, a többség iszonyatosan töri az angolt, még a felsőfokú végzettségűek is.

protézisesh 2018.08.30. 07:57:12

@ételizésítő: most aztán jól megmondtad, büszke lehetsz magadra...

blöff 2018.08.30. 11:04:55

@ételizésítő: nekem ez személyes tapasztalatom. Már az óvodában, nyári táborokban, stb vannak nyelvi foglalkozások. Nyilván benne van a szülők és maga a finn társadalom kedvező anyagi helyzete is, ami ebben segít.

ételizésítő 2018.08.30. 21:50:34

@blöff:
Nézd, én éltem kint, volt több finn csajom is (köztük tanár is, ami azért csak felsőfokú végzettség), nem ezt tapasztaltam. Igaz, ez vagy 25 éve volt. Beszélt mindenki angolul 14 év fölött, de kevés kivétellel mindenki iszonyatosan hibásan.
A finneknél a svéd nyelvet tanulják 3. osztálytól az 5% svéd kisebbség miatt (ami miatt a legutolsó csokiszeleten is ott van minden svédül is), az angolt 5.-től.
Biztos vannak külön nyelvi óvodák meg különórák, de ezek nálunk is, és ott is csak a szülők kis százaléka járatja ilyenre a gyerekét, ahogyan itt is.

@protézisesh:
Az is vagyok, baszd meg.

gigabursch 2022.08.10. 07:48:47

Aztán eltelt azóta négy év, közben a covid miatt ideiglenesen, majd mára már véglegesen(?) eltörölték a kötelező idegen-nyelv ismeretet, illetve rátolták az intézményekre a felelősséget...

Azért aki nem tud legalább egy nyelvet középfokú szinten megtanulni, az ne akarjon már értelmiségi lenni!!!
süti beállítások módosítása