mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Amit égető lenne megoldani KATA után

2022. július 22. - p.a

kata1.jpg

Várjuk a korrekciót.

A KATA és az EVA 20 éve után a magyar kisemberek (értsd: középosztály) egyszerű és elfogadható mértékű adó nélkül maradtak. Egy generáció nőtt fel úgy, hogy volt hivatalos kiút az adminisztrációs útvesztőből és volt megoldás arra a problémára, hogy kisebb munkák nem termelnek annyit, hogy sok adót lehessen belőlük fizetni.

Nézzük, mit kellene sürgősen megoldani, ha már így alakult.

1. Munkaviszony mellett is lehessen valahogy, nagyon egyszerű adminisztrációval és alacsony adóval dolgozni! Pl az ált. isk. angoltanár heti két este angolórát tart a helyi kis nyelviskolában. Most két lehetősége van: nem dolgozik (mert nem éri meg dolgozni) vagy teljesen feketén teszi.

Szükség lenne egy 5-8%-os, bevételre vetíthető adókulcsra, aminek a felső bevételi határa nagyon alacsony, mondjuk havi 500eFt.

2. Lehetővé kell tenni, hogy a jelenleg megmaradó katások elismert nyugdíjideje normál ütemben ketyegjen, ne pedig töredékrészen, mint most. 

Kell egy 50eFt-nál valamivel magasabb adófizetési kategória. A katásnak (tudjuk, mert hallottuk eleget) nagyon alacsony nyugdíja lesz, de legalább adjunk esélyt arra, hogy a nyugdíjkort elérhesse. A nyugdíjkor elérése és a nyugdíj összege két nagyon különböző dolog. 

3. Lehetővé kell tenni, hogy valamilyen mértékben vagy módon a katás számlázhasson jogi személynek is.

Ezt a problémát az fenti 1. pont megfelelő kezelése megoldja, de attól még külön is értelmezhető.

Még két megjegyzés:

*Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy tényleg kizárólag a munkaviszony-e az emberi munkavégzés természetes jogi formája. Ez bonyolult kérdés, itt csak azért kerül rögzítésre, mert a legtöbbekben fel sem merül, hogy a 30 éve hallgatott kormányzati duma (és NAV/APEH szempont) - miszerint az embereket vállalkozásba kényszeríti a gonosz munkaadó - nem minden esetben igaz.

*Érdemes lenne arról is beszélgetni, hogy a dolgozó embernek lehet-e olyan döntése, hogy egyáltalán nem akar nyugdíjat kapni és az állami egészségügyi ellátásra sem tart igényt, cserébe nem is akar kapcsolódó terheket fizetni. Ez is bonyolult kérdés, mindkét oldal mellett vannak érvek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2717888477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.07.22. 09:41:17

Már csak az a kérdés, hogy ehhez miért kellett tíz évet várni, hogy kiderüljön?

midnight coder 2022.07.22. 13:14:25

1. Igen, és ennek több feltételt is teljesítenie kellene:
- Ne kelljen hozzá könyvelő. Lehetőleg a legminimálisabb adminisztrációval lehessen intézni. Akár teljesen online az egészet. Vevő egy számlaszámra fizet, állam bácsi leveszi a sápot és ráteszi a maradékot az illető számlájára.
- Az igénybe vevő elszámolhassa mint költséget, azaz szabályos számlát kapjon. Pl. a fenti számlára utalás után automatikusan e-számlát adhatna állam bácsi. Akár külföldre is.
- Az után fizess, ami bevételed van. A KATA egyik gyenge pontja az volt, hogy akkor is fizettél ha egy fillér bevételed nem volt.

Lehetnék én is 2022.07.22. 20:34:55

acounto.com/atalanyado-2022/?gclid=Cj0KCQjwlemWBhDUARIsAFp1rLV5HStZPakr3X08DKBWztVY-NcV4ay_48qbylEr163Id_MT12LmQ6caAqQVEALw_wcB
Átalányadózás főállásúaknak, mellékesben keresgélőknek, esetleg adómentesen (havi 100.000), költségátalánnyal.
Miért nem jó ez munkaszerződéshez képest?

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.07.22. 23:28:22

@Lehetnék én is:
1. Jelentősen magasabb adókulcsot jelent, mint az itt javasolt, úgy nézem 18-20% körülit.
2. Érdemi adminisztrációs teher kapcsolódik hozzá, sőt a legtöbb ajánlásban könyvelő igénybevételét kifejezetten javasolják.

Az általad említett 100.000 forintos adó akkor él, ha éves szinten 2,3mFt bevételed származik ebből. A táblázatod azért csalóka, mert az éves 1,2mFt adómentes részt a havi elszámolásba beteszi. Ez azt jelenti, hogy a többi hónapra nem jut már belőle és azokban a hónapokban már 27-28% körüli adót kell fizetni.

midnight coder 2022.07.23. 09:17:14

@Lehetnék én is: Pl. mert itt is csak hogy tartja a markát állam bácsi, de ki is kell nyalni a seggét ahhoz, hogy elvegye a neki "járó" dézsmát. Azaz annyi adminisztráció kell hozzá, amit nem úszol meg könyvelő nélkül.

2022-ben amikor már minden számítgépen van, akkor állam bácsi tegyen már meg annyit, hogy ha kell neki a pénz akkor egyszerűsítse le 0 körülire az admisztrációt legalább azokra az esetekre ahol nem akarok költséget elszámolni.

midnight coder 2022.07.23. 09:26:48

Amúgy egyébként nem teljesen értem, hogy egyrészt pártunk és kúrmányunk CSOK-ra szétszórt pár száz milliárd forintot hogy ne menjenek el a fiatalok hanem itt csináljanak gyereket, a másik oldalon meg egy ilyen hülye húzással elkergeti őket.

Ahol amúgy nem az a baj, hogy adót kell fizetni, hanem az, hogy a KATA-t nem váltja le egy olyan adórendszer, ahol csak az után kell fizetni amit megtermelsz, és 0 adminisztrációval jár. Ez az egész végül azt eredményezi, hogy az értelmes fiatalok elhagyják az országot, a közmunkából élő 10 gyereket csináló réteg viszont tovább szaporodik.

midnight coder 2022.07.23. 09:30:19

Amúgy ha csak akár egy stadionra elbaszott pénz tizedét erre költik akkor már rég meglenne a KATA-t kiváltó adórendszer ahol állam bácsi jogosan tarthatná a markát. Már amennyire jogos az, hogy azért fizetsz adót, hogy újabb stadionok épüljenek az agyhalottaknak.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2022.08.01. 09:10:37

nagyon jó mindhárom pont, fején találtad a szöget.
gondolom egy efféle jövőbeni alap, basic katán túl meg következne egy sávos alapú eva szerű adónem; amivel a mellékesből, másodállásból megerősödő és előrébb lépő kisvállalkozó adózhatna (meg fizethetné a járulékokat).

Billy Hill 2022.08.15. 00:08:27

Mindenképp szükség van valamire, hogy ne kelljen mindenkinek úgy adóznia, mint az alkalmazottaknak, mert az maxi gáz.
süti beállítások módosítása