mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Erről is szólhatna az előválasztás

2021. október 11. - p.a

i2.jpg

És később a parlamenti választás is. De esély sincs rá.

Migráns bűnözők és biztos börtönnel végződő elszámoltatás. A magyarság elpusztítására törekvő külföldi erők és diktatúrát építő tolvajok. Pénzosztás mindenkinek.

Félelemkeltés, gyűlöletkeltés, szavazatvásárlás.

Várhatóan ilyen témákról szól majd a 2022-es választás, ahogy most az ellenzéki előválasztás is. Minden más csak kidolgozatlan, betarthatatlan és számonkérhetetlen szlogenek szintjén jelenik meg. A megfáradt értelmiség legyint: „Egy választás ilyen. Az embereket ezzel lehet elérni, más nem érdekli őket.”

Pedig nem kellene így lennie. A közbeszéd olyan, mint az elvárásaink.

Íme néhány téma, amelyekről egy rendes országban legalább ilyenkor megtudható, hogy mit is gondol az, akire rábízzuk a jövőnket:

1. A nyugdíjrendszer átalakítása. Hogyan, miből lesz nyugdíja a mostani 20-30-40 éveseknek? Hány évesen? Mennyi? 

2. A tanárok megbecsülése. Hogyan lehet a tanárok társadalmi státuszát az egekbe emelni? Milyen mértékű bérrendezést terveznek a következő 4 évben? Mennyit kell majd a szülőknek tanulni a gyerekkel? Mennyit kell különórára hordani őket, hogy továbbtanulhassanak? 

3. Mit lehet tenni azért, hogy az egészségügyi rendszer ne csak a betegeket kezelgesse, hanem segítse az embereket a betegségek megelőzésében

4. Mi a magyar honvédség szerepe? Létszám? Költségvetés? Nemzetközi szerepvállalás? Specializálódás? Sorozás kérdése?

5. Mit kell elvárni az egyházaktól a csillagászati mértékű támogatásért cserébe? 

6. Mit lehet tenni a hétköznapi emberek nagyobb szervezetekkel szembeni kiszolgáltatottságának csökkentése érdekében (bankok, szolgáltatók, államigazgatás)? 

7. Mit lehet tenni a takarékosabb államért? 

8. Mik a következő 4 év fő infrastrukturális beruházásai? 

9. Hogyan lehet drasztikusan csökkenteni a vállalkozások adminisztratív terheit

10. Hogyan kell átalakítani az adórendszert? 

11. Hogyan lehet a magyar mezőgazdaságot megerősíteni? 

12. Hogyan lehet felvenni a harcot a munkaerőhiánnyal

13. Hogyan lehet az oktatást úgy átalakítani, hogy a magoláson kívüli egyéb tehetségek se kallódjanak el? 

14. Mit lehet tenni a levegő és a vizek tisztaságának védelme érdekében? Mit gondolunk az erdők szerepéről, ideális méretükről? 

15. Hogyan hat a klímaváltozás az országra és mit lehet tenni azért, hogy a negatívumokat minimalizáljuk a pozitívumokat pedig kihasználjuk? 

16. Mit lehet tenni a növekvő vagyoni/jövedelmi egyenlőtlenség ellen? Mit lehet tenni azért, hogy ne csak az elit érje utol Európát (ez már megtörtént), hanem a középrétegek és az alattuk lévők is? 

Vannak olyan témák, amiről a kormánypárt véleményét már tudjuk, de érdekes lenne az ellenzék álláspontját is megismerni:

1. Hogyan lehet a fiatalokat támogatni? Hogyan kell segíteni a gyereket vállalókat? Mi lesz a családtámogatási rendszerrel? 

2. Mekkora a reálisan elérhető, célként kitűzendő infláció? Mekkora növekedéssel számol a jövőbeli költségvetés? A gazdaságösztönzés mely területeire koncentrál? 

3. Milyen külpolitika várható? Milyen lesz a szomszédokkal a viszony? Milyen lesz Kínához, Oroszországhoz, Ukrajnához a hozzáállás? 

4. Hogyan lehet a jelenleginél hatékonyabban képviselni az érdekeinket EU-szinten

5. Hogyan kerülnek magyar egyetemek a világ élvonalába? Mi lesz a Fudannal? 

6. Marad-e a munkaalapú társadalom (minél többet dolgozzon mindenki) koncepciója vagy kitűzhető cél a minél több szabadidő (pl 4 napos munkahét)? 

7. Milyen lesz a bevándorláspolitika

8. Mi az elképzelés Magyarország energetikai biztonságáról? Lesz Paks2? 3-4-5? Vagy a meglévőt is bezárjuk? Mikor?

A fenti lista tetszés szerint bővíthető. Csupa olyan kérdés, amire nem kapunk választ, legtöbbször még utalást sincsen ilyen témákra. Persze lehet, hogy ezek nem is fontosak. Mert ebben az országban (talán a világon mindenhol?) inkább félni és gyűlölni szeretünk (és elszámoltatni és támogatásokat kapni), nem pedig a jövőnkkel foglalkozni. Úgyis lesz valami, nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9016717956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.10.12. 08:54:43

1. Ez egy jó kérdés. Különösen annak fényében, hogy a jó EU-nak hála minden épkézláb fiatal munkavállaló elhagyja az országot az itteni fizuk többszöröséért. De az is utópia, hogy itt ugyanannyi fizud legyen ugyanazért a melóért mint mondjuk a hollandoknál.
Az mindenesetre biztosan nem volt jó módszer, hogy állam bácsi hitelt vett fel arra, hogy magáncégek tõzsdézzenek vele.

2. Na igen. De Fletóéknál sem voltak nagyon megbecsülve. Volt az egyszeri béremelés és annyi. Ráadásul ez csak az egyik része a problémának.

3. Már most is túl nagy hangsúly van a megelõzésen. A génjeidet nem fogod tudni megelõzni. A dokiknak nem böcs tanácsokat kellene osztogatni, hanem a munkájukat végezni a legkorszerûbb technológiákkal. Csak amikor a dokik nagy része pár évvel van a nyugdíjkorhatár elõtt, ez nemigen megy. Pláne nem egy forráshiányos egészségügyi rendszerben, lerohadt infrastruktúra mellett, és fõleg nem egy, a Kádár-rendszerbõl ittmaradt intézményi rendszerben. De ezzel sem csináltak anno semmit Gyurcsányék, csak némi pénzt próbáltak kilopni a kasszából.

4. Alibi arra, hogy benn maradhassunk a NATO-ban.

5. Sehogy. A Fundan lenne az egyetlen esély. Hacsak Gyucsótányék ide nem hozzák nekünk az amcsiktól a M.I.T.-t vagy a Stanfordot. De ennek nem sok esélye van. Viszont kb. az egyetlen esélyünk arra hogy ne legyünk összeszerelõ üzem, az egy regionális szintû mûszaki egyetem. Ezt pedig a hazai egyetemekre öntött pénzzel nem lehet megoldani. A közpénz ilyen célú felhasználásának az a hátulütõje idehaza, hogy ilyenkor ellopódik. És ez nem csak Orbánék alatt van így. A kicsi kínaiak viszont szállítják amit rendelnek tõlük.

6. Semmi. Gyurcsótányék esetén meg még nagyobb semmi.

7. Kirúgnak 10000 közszolgát, majd fél év múlva felvesznek kétszer annyit.

8. Orbánék építenek még 20 stadiont. Gyurcsányék nem építenek semmit, de megnövelik az államadósságot 500 stadion árával.

9. Kirúgni egy rakás közszolgát. Ha sok a közszolga akkor elõbb-utóbb a fõnökeik kitalálnak valami ûrlapot

10. Sehogy.

11. Az az egy ami nagyjából rendben van.

12. Egy biztos: az afrikai kecskepásztorral nem fogod kiváltani a nyugdíjba menõ háziorvost. Viszont Pl. az ukránoknak még itt is sokkal jobb mint odahaza, és ez a következõ 30 évben kb. így is marad majd. Addigra meg már a nyugatról érkezõ európai menekülteknek kell majd munkát adni.

13. A nyugati iskolarendszerben már jó pár éve felhagytak a magolással. Most pedig csodálkoznak, hogy az átlag európai IQ szintje eddig minden évben több volt, most viszont kezd hanyatlani. Nos, ha az agy nincs megtanítva tanulni már kicsi kortól fogva, akkor nincs rövid távú memória, nincs hosszú távú memória, nincs számítási kapacitás, röviden nincs IQ.

14. Pl. a kezét levágni annak a tahónak aki eldobja a szemetet. Aztán egy havi 30 ezer forintos kutyaadó elég jól csökkentené a kutyagumi mennyiségét az utcákon.

15. A klímaváltozást rövid távon csak megfordítani lehetne, de ahhoz elõször le kellene lõni az összes zöldet. Így viszont a legtöbb amit tehetsz az a reménykedés a napelemekben és abban hogy az autógyárak feltalálnak valami fasza kis akkumlátort amiben gazdaságosan el lehet rakni a napelemek által termelt delejt.

16. Semmit. Esetleg ha gyucsányék hatalomra jutnak, akkor azt ki tudják harcolni, hogy azok is koldusbotra jussanak akiknek ma még megy a szekér. Ebben, ha másban nem is, elég jók.

BiG74 Bodri 2021.10.12. 09:12:00

@midnight coder:
Lassa teljesen elveszted minden hitelességedet. Tudsz mondatot írni gyurcsány neve nélkül?

midnight coder 2021.10.12. 11:00:37

@BiG74 Bodri: Bárki az ellenzéki oldalon tud egy mondatot írni Orbán neve nélkül? Amit nehezen fogsz fel, hogy Gyurcsótányék még egy fokkal károsabb jelenség mint Orbán. És mellesleg Orbánt is õk tartják a hatalomban. Bárki normális ember a 2006-os Öszödi beszéd után elhúzott volna a fenébe a politikából. Európában egészen biztosan. Aztán a 2009-es bukta után pedig normális ember még a kontiensrõl is elhúzott volna, valahová Dél-Amerikába. Ehhez képest Fletó megcsinálta a DK-t, és azóta is szennyezi a környezetet. Az, hogy ebben az országban 20 év múlva sem lesz normális helyzet, az elsõsorban nem Orbán sara, hanem Fletóé. Ha Orbán valami csoda folytán el is tûnne a balfenéken, az nem oldalá meg a problémát, mert Gyurcsányék akkor is velünk maradnának. Viszont ha Fletó eltakarodna családostul, az eltüntetné Orbánt is. És ezzel szerintem Fletó is pontosan tisztában van.

ulpius66 2021.10.12. 11:21:45

"Mert ebben az országban inkább félni és gyűlölni szeretünk, és elszámoltatni és támogatásokat kapni, nem pedig a jövőnkkel foglalkozni."

Pluszban még Magyarországon
1. Mindenki mindenkinél mindent jobban tud!
2. Soha senki semmilyen szabályt nem tart be!
3. Nekem szar az életem, mindent elkövetek, hogy a tiéd is szar legyen!
+1 Minden beszélgetés kizárólag arról szól, aki nincs jelen..... és arról is csak rosszat mondunk!

BiG74 Bodri 2021.10.12. 12:53:09

@midnight coder:
A fleto értékeléseddel egyetértek, viszont a mértékével nem. Sajnos erős fletofóbiád alakult ki, ami sokkal többet árt amúgy értékelhető személyednek, mint fletovicsnak.
Az ellenzéknek pedig a könyökén jön ki, és álszent a dolog 12 év orbánizmus után.

alöksz róz 2021.10.12. 14:32:17

@BiG74 Bodri: saját magát győzködi, vedd észre :-)

alöksz róz 2021.10.12. 14:40:46

"3. Mit lehet tenni azért, hogy az egészségügyi rendszer ne csak a betegeket kezelgesse, hanem segítse az embereket a betegségek megelőzésében?" - az emberek hozzáállását, gondolkodását kellene megváltoztatni. kezdetnek nem kéne teret engedni a fizetett egészségellenes propagandának, ami pl a régi indexen heti rendszerességgel megjelent.

a rossz gondolkodásra itt van remek példának a midnight coder, tagadja az egészet.
ez komolyan elhiszi, hogy az egészséged egyáltalán nem múlik rajtad, a testmozgás nem egészséges, vagy hogy tökmindegy hogy dohányzol-e.
ehelyett valami csodabogyóról vagy tököm tudja milyen technológiáról ábrándozik ami varázsütésre eltüntet minden rosszat. és hogy nincs ilyen, az azért van, mert hülyék az orvosok.

midnight coder 2021.10.12. 15:29:56

@alöksz róz: Nézd, én abból indulok ki, hogy a szüleim sem éltek valami hajde nagyon egészségesen, és 75 évesek. Ezt én jóval egészségesebb életmóddal sem fogom megélni. Ha még egészségesebben élnék akkor sem élnék sokkal tovább. És tudod mit? Nem is igazán bánom. Azok a dolgok amiért érdemes élni nem 80 éves korodban történnek.

Csak tudod, ez is egy óriási üzlet.

alöksz róz 2021.10.12. 16:11:53

@midnight coder: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
ez nem a nike honlapja, se a lenkeidoktoré.
ha tudsz angolul, itt rákereshetsz bármire amire kíváncsi vagy.
beírhatod a keresőbe a dohányzást, a testmozgást, az egészséges táplálkozást vagy az egészségekre kifejezetten káros élelmiszereket, a vitaminokat, az öregedést, kombinálhatod a betegségekkel stb.
már ha érdekel.
de azt is megteheted, amit eddig csináltál, hogy nyomod a hülyeséget alapvető ismeretek nélkül :-)

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.10.12. 16:20:31

@midnight coder:
A 16. pontra adott válaszod elég depressziósnak tűnik, miközben talán ez a legnagyobb probléma.

evilwolf 2021.10.12. 17:18:54

"Hogyan, miből lesz nyugdíja a mostani 20-30-40 éveseknek?"
Úgy híjják, hogy nyugdíjjárulék. Jó vastagon folyik be a kasszába, csal elqrják.
És ott van még a magánpénztár, aki akar, abba is fizethet magának, hogy több legyen.
Teccenek érteni?
Nem nagyon ugye, mert mindig ezen pörög szint mindenki.

gigabursch 2021.10.12. 18:09:18

Értelmes cikk.
Sajnos a kormánytól nem várom el, hogy az összes kérdésbe beleálljon.
Sajnos nem várhatom el az összefo.ástól, hogy bármelyik kérdésbe beleálljon. Nekik összesen két témájuk van, így húsosfazék és bosszú.

Ettől érdekesebb a Mi Hazánk Mozgalom, mert az ezen kérdések javával mintha foglalkozott volna - viszont nyomokban sem emlékszem rá. Kár...

11 Favágó 2021.10.12. 23:42:59

@gigabursch: sajnos, igazad van.
A kormány "folytatná".
Az ellenzéknek fogalma sincs. Igéretek koncepció nélkül, hú de szánalmas.
A Mi Hazánknak szerintem az után lesz szerepe (sajtója), ha vége lesz az összefosás előfárasztásának. Most még nem akarnak pocsékolni, de utána jó lesz a Jakab-árvákat begyűjteni, nehogy végleg elkallódjanak,

Tamáspatrik 2021.10.14. 20:16:46

Az előválasztás nem elegendő arra, hogy ezekről a témákról beszéljünk, inkább csak a jelöltek karakterének megismerésére.
Egyébként a kormánynak vannak válaszai:
1.Kevés. Ezen nehéz változtatni, nagy tétel a költségvetésben.
2.Kevés. Ezen könnyebb lenne változtatni.
3.Az eü. rendszeren múlik ez? Nem tudom.
4.Profi lesz és erősítik. Költséges.
5.Helyi tényezők, a kormány feltételnélküli támogatásáért cserébe.
6.Az állampolgár valahogy nem igényli.
7.Az állampolgár nem igényli, nem fogja fel a kérdés súlyát.
8.És mik ne legyenek főleg.
9-16.pont nem kap figyelmet jelenleg...
süti beállítások módosítása