mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

A 3 millió forintos felújítási támogatás nem volt jó ötlet

2021. április 05. - p.a

hous1.jpg

Közép- és hosszútávon pont azokkal szúr ki, akiknek segíteni akar, ráadásul tovább torzít egy amúgy is rosszul működő piacot. Bejegyzésünkben elmondjuk, hogy miért várható brutális árnövekedés, miért tolódnak ki a vállalási időpontok és miért hat a program általában is a vevői érdekek ellen. Kitérünk az állam matekjára, ami a költségvetés számára nem is olyan kedvezőtlen, mint gondolnánk.  

Saját tulajdonú ingatlan felújítására 3 millió forintot kapnak ajándékba (az összes költség maximum felét), akik gyereket nevelnek. Ki ne örülne ennek? Végre egy kormány, amelyik támogatja a családok lakhatását?  A valóság az, hogy a támogatás pont arra a rétegre üt vissza, amelyiknek kedvezne. 

Lecserélni a rozoga tetőt, felújítani a megkopott fürdőszobát, modern, biztonságos géppel helyettesíteni a nyílt égésterű kazánt, praktikusabb, szebb konyhabútort csináltatni vagy akár napelemeket szerelni a tetőre – mindegyik többmilliós kiadás lehet külön-külön is. Talán nincs olyan család, nincs olyan lakás/ház, ahol ne lenne szükség valamelyikre. 

Nagy úr a mesterember. Eleve nehéz találni, mert kevés van belőlük és ki vagyunk nekik szolgáltatva. A burkoló, asztalos, ács, vizes, gázos, stb hiánycikk és ezért a normál magyar ember számára aránytalanul drágának tűnik a munkájuk. Így van ez évtizedek óta - a határok megnyitásával a hiány tovább nőtt. 

A háztartásokat kiszolgáló mesterember szívességet tesz, ha elvállal egy munkát. Annyi pénzt kér, olyan határidőt vállal, amilyet akar. Általában fel sem merül a garanciális kötelezettsége, mint ahogy számlát sem ad és így nem is (illetve alig) adózik. Helyzetükkel (a piac leírásával) már foglalkoztunk régebben is, ebben a félig vicces bejegyzésben

hous2.jpg

Az anomáliák nagyrészt annak köszönhetőek, hogy ez a piac kereslet-többletes (keresleti piac) évtizedek óta, azaz a mesterek által nyújtott szolgáltatásra nagy a kereslet a lakosság részéről, miközben a kínálat csekély és egyre csökkenő. Így lehetnek a kialakult árak olyan magasak, hogy igen sok háztartás nem engedheti meg magának az alapvető felújítási projekteket sem. 

Ezen a helyzeten próbál segíteni Novák Katalin 3mFt-os támogatása, de rosszul, mert nem a problémát oldja meg, hanem egyszeri pénzjuttatással még nagyobb egyensúlytalanságot okoz, várhatóan olyan árakat generálva, amire még a tehetősebbek is rácsodálkoznak. 

Nézzük át, mi történik a 3mFt hatására:

1. Nem kell közgazdásznak lenni, hogy értsük: A 3mFt keresletet generál, a kínálat nem fog változni, ezért új egyensúlyi ár alakul ki a piacon, azaz az intézkedés már önmagában is áremelés okoz.

2. A mesterembernek az eddig gyakorlattal ellentétben számlát kell adnia, mert így lesz elszámolható a projekt. A munkadíj minimum 27%-kal emelkedik, de akit felvilágosít a könyvelője, hogy az áfán kívül egyéb adókkal is számolni kell, simán 30-40%-ot emel. Az előrelátóbb könyvelők azt is elmondják majd, hogy a támogatás beindulása után akár a mesteremberek kiemelt NAV-ellenőrzése is várható (jön majd a szokásos bejelentés: ebben a hónapban a NAV azokat ellenőrzi, akik…), amitől a szolgáltatást nyújtó különösen indokoltnak érzi az adók felvállalását és átterhelését.

3. Magyar ember trükkös ember, egyből megkérdezi majd, hogy nem lehet-e egy kicsit túlszámlázni, hogy részben az önerő is megtérüljön. De lehet, csak annak is ára van, mondjuk az így kigazdálkodott összeg 5-12%-a. Ez praktikusan új áremelkedést jelent.

4. A támogatás fele-fele részben teszi elszámolhatóvá a munkadíjat és az anyagköltséget. Ez az arány régebben talán valós volt, de ma már biztosan nem igaz. A munkadíj mindig jelentősen több és az intézkedés hatására méginkább így lesz. Akkor is, ha az anyagok terén épp áremelkedés zajlik. Ha nincs trükközés, az 50%-os támogatás 35%-os körülire zsugorodik, ami már nem is néz ki olyan jól. Ha a trükközés itt is beindul, akkor ugyanaz történik, mint az előző pontban. (javítás: Olvasói komment hívta fel a figyelmet, hogy csak a támogatással megtérített részben kell fennállnia az 50-50%-nak, a többiben nem, azaz a teljes projektre vetítve 25-75% aránynál is igénybe vehető a teljes támogatás.)

5. Eddig normál ügymenetnek számított, hogy a mesterember az ajánlatban adott anyagokat beszerzi és vállalja, hogy arról számlát hoz (bizonyítandó, hogy tényleg annyiba került). Ehelyett általában szállítólevelet vagy hasonlót mutatnak be és a számlát (amit a megrendelő soha nem lát) olyan névre kérik, hogy annak áfája számukra visszaigényelhető legyen. A megrendelő természetesen a bruttó összeget fizeti. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a valódi munkadíj az anyagköltség áfájával több. A 3mFt igénybevételéhez szükséges elszámolás ezt a kiskaput bezárja, ezt a munkadíjat hivatalosan is be kell emelni az elszámolásba (nyilván nem fog róla lemondani a szolgáltató), ami további jelentős áremeléshez vezet.

6. A pályázat adminisztratív igényei nagy terhet jelentenek a mestereknek (valójában nem, de ne felejtsük: sokszor olyan emberekről van szó, akik egy egyszerű ajánlatot is alig tudnak megfogalmazni/összerakni, ráadásul megszokták, hogy – ahogy az elején mondtuk – nagy urak, adminisztrációval nem foglalkoznak), ezt szépen beépítik az áraikba.

7. A megnövekedett kereslet a vállalási határidők további kitolását jelenti, egyben bebetonozza a megrendelő kiszolgáltatottságát minden téren, miközben a garanciákat továbbra is lehetetlen lesz behajtani, még így is, hogy a pályázati követelmények miatt lesznek (valószínűleg kiüresített) írott szerződések.

8. Az áremelkedés végül beépül az ingatlanok árába (ennek a családokra gyakorolt hatásáról külön bejegyzést érdemes írni, itt nem tárgyalandó). 

A fentiek csak akkor nem realizálódnak, ha a mesteremberek nem értik meg a saját érdekeiket, de biztosak lehetünk benne, hogy nem hülyék és ha valamit, akkor ezt gyorsan átlátják, legalábbis ráéreznek. 

house9.jpg

Sokszor említik, hogy az intézkedés kifehéríti a piacot, hiszen számlakényszert eredményez. Ez nem igaz. Számlakényszer csak az adott projektre van és a támogatások megszűnésével várhatóan visszaáll a régi rend, a fekete munka. A fehérítést már nem ösztönzi semmi, a kényszer elmúltával azonnal eltűnik a számlaadás. Ez nem kulturális kérdés, hogy „megtanultunk számlázni, mostmár számlázunk ezentúl is”. 

Ami a 3mFt támogatás lendületének kifutásával várhatóan nem fog változni, az az árszínvonal, az ugyanis lefelé merev. A mesterember így gondolkodik: „Ha eddig 2,5mFt volt egy fürdőszoba, akkor most miért kérjek érte kevesebbet? Mert megszűnt a támogatás? Lehet, hogy kevesebb megrendelésem lesz, de az eddigieket sem tudtam mind kiszolgálni. Az emberek tudják már, hogy ennyi az annyi.” Arról nem is beszélve, hogy a támogatást igénybe nem vevők által kapott árajánlat is közelíteni fog a támogatottak árajánlatához. 

Külön bejegyzést kellene szentelni annak, hogy a családok miből finanszírozzák a felújítást és ennek milyen hatása van az életükre és az egész gazdaságra. Ennek bemutatására itt nincs hely és nem is cél, de a probléma említést érdemel.

haus6.jpg

Végezetül nézzük meg, hogyan alakul az állam számára a matek. A hatások eredője pontosan nem számítható, így az alábbiak inkább csak az irányt mutatják, mindenki elvégezheti a saját kalkulációját.

A fent leírt logikákat követve tételezzük fel, hogy 3mFt állami támogatás kb 7mFt-os projektre vehető igénybe. A munkadíj (4mFt) áfája teljes egészében pluszbevétel az állam számára, hiszen szinte soha nem adtak volna róla számlát (850eFt, de kerekítsük lefelé 800-ra, mert néha volt korábban is számla). További feltételezés (szintén a biztonsági oldalon maradva), hogy az anyagköltség (3mFt) áfájának valamivel kevesebb, mint 50%-a lett eddig visszaigényelve, amely lehetőség most megszűnik, legyen ez az összeg kereken 300eFt. A projekteken keletkező egyéb adókat tartsuk minimumon, legyen mondjuk a 4mFt 5%-a, azaz 200eFt. Tehát az állam úgy ad 3mFt támogatást, hogy ebből egyből visszakap 1,4-et (persze az alanyi mentesség kérdése tovább bonyolítja a számítást, illetve eleve bizonytalan, hogy a felújítás megtörténne-e a támogatás nélkül).

Az itt kifejtett folyamat egyes elemei nem vagy máshogy érvényesülnek, ha a támogatást besöprő vevő nem hétköznapi mesterek, hanem profi szolgáltatók munkáját veszi igénybe. Tipikusan ilyen például a napelem-telepítés, amit a sajtó értelmezése szerint szintén támogat a program. Ezek a célok azért kérdésesek, mert például az említett napelem (bármennyire is kívánatos a terjedésük, használatuk) a mai napig luxusnak számít. Tényleg ez lehet a családtámogatási program értelme? A kérdésnek külön hangsúlyt ad, hogy a Nagycsaládosok Ország Egyesületének elnöke szerint „jelenleg sok nagycsalád részéről nagy az érdeklődés a napelemek és más, korszerűbb, energiatakarékosabb és környezetkímélőbb megoldások iránt, szeretnék az otthonfelújítás kapcsán ezeket igénybe venni”

hous4.jpg

A háztartások lakásfelújításait kiszolgáló piac a rendszerváltás óta fekete terület, növekvő egyensúlytalansággal, fogyasztói jogok extrém hanyagolásával és nyilvánvaló adócsalással. Az állam eddig nem is próbálta rendezni ezt, pedig a következmények mindenkit érintenek. A jelenlegi intézkedések a durván keresleti piacot még inkább keresleti irányba lökik, ezzel erős áremelkedést generálva és az egyéb torzulásokat bebetonozva, amivel közép- és hosszútávon pont a családoknak tesznek keresztbe, tegyük hozzá: egy nagyon komoly inflációs fenyegetettség árnyékában lévő országban. Novák Katalin minisztériumában vagy nem értenek semmit ennek a területnek a működéséből vagy cinikusan csak a rövid távú politikai hasznot nézik. Mindenesetre a költségvetés szempontjából nem tűnik annyira drágának, mint ahogy első ránézésre gondolnánk (statisztikák manipulálására viszont nagyon alkalmas). Az érdemi problémákat tekintve a felújítási program nemhogy nem old meg semmit, hanem tovább süllyeszt minket egy eleve reménytelennek tűnő mocsárba.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8416490842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.05. 14:58:09

A megoldás: visszaszavazni Gyurcsány-Bajnai országrontó szakértőket, s ők mindenkitől elvesznek 3-3 milliót. Ez majd visszaállítja a szabad piac láthatatlan kezének igazságos társadalmát!

a nagy hohohorgász 2021.04.05. 15:26:43

szerintem ebben igaza van a poszternek, Orbán ezt elbaszta. Mégpedig azért amit a poszter leírt. De való igaz hogy egy hajszállal jobb mint az elqurók, de ez is fos. És még számon sem tudod kérni a mestert, mert fogja magát és elmegy egy másik hülyéhez aki mindent kifizet... A sok hülye ugyanugy veszi fel a hitelt mint a devizánál. Egy retkes koszos okádék angyalföldi panel m2-re mi a kurva annyáért kerül 1 millió forintba???????

midnight coder 2021.04.05. 18:52:08

Értem. Ezek szerint az a megoldás, hogy senki ne építsen semmit, csak esetleg stadionokat.

Amúgy annyiban igaza van a postolónak, hogy a mesteremberek tényleg eléggé el vannak pofátlanodva, és sokat kell várni rájuk. Csak az a kérdés, hogy vajon miért van az, hogy közben van egy rakás munkanélküli. Ezek egy részét nem lehetne esetleg kiképezni Pl. hidegburkolónak, villanyszerelõnek, stb ? A feminácik is aktivizálhatnák magukat: nem csak az informatikusok közt nagyon kevés a nõ, de a villanyszerelõk között is. És ahhoz nemigen kell nagy súlyokat emelgetni.

a nagy hohohorgász 2021.04.05. 20:21:57

@midnight coder: te agytröszt látom nem érted a lényeget.... Azt mondja a kormány hogy ad 3 millió forint támogatást felújításra, és valami fura oknál fogva ami eddig 1 millió volt az hirtelen 3 millió lesz, miközben az anyag ára nem lesz 3x drágább és a munkás órabére sem lesz 3x-os!!!!!!!!!!!! de nem is ez a durva, hanem az hogy az 5szörös árra is 5szörös túljelentkezés van!!!!!!!!!!! ezt magyarázza már el valaki hogy mi a büdös lófaszból?????????????????

chrisred 2021.04.06. 08:33:31

Nyilván a 3 millió támogatás azt fogja eredményezni, hogy nagyjából 1 millió plusz áfabevétel keletkezik a központi költségvetésben, a vállalkozónak a kifehéredett jövedelme úgy 1 millióval magasabb lesz, és 1 millióval gazdálkodhat az, aki a támogatás címzettje (miközben 3 milliót a saját pénzénből is hozzá kell tennie). De ez is több a semminél

chrisred 2021.04.06. 08:35:55

@midnight coder: A munkanélküliség helyileg jellemzően máshol van, mint ahol az emberek tömegesen tudják hozzátenni az önrészt a támogatáshoz. Persze hitelt is lehet felvenni rá, de azt melyik bank ad mondjuk egy borsodi zsákfaluban, ahol a közmunka az egyetlen kereseti lehetőség?

Fanyűvő 1968 2021.04.06. 10:23:28

Szép napot mindenkinek. Nem gondolom hogy a szakemberek mind "urak" lennének. Hogy most sokat (a felmérések alapján cca 130 nap az átlag) nem mi teheünk. Annak idején a faipariba olyan túljelentkezés volt hogy 5 30 fős osztály indítása kevés volt és a jelentkezők fele be sem jutott. Ma pedig jó ha 2 osztály van egy évfolyamban. Akkor (1982) a fizikai munka egy normális megbecsült tevékenységnek számított. Mire az én fiaim eljutottak a pályaválasztáshoz (2010-12) addigra szakmunkásnak lenni, sok esetben a ciki kategória lett. Ennek köszönhetően egyre kevesebb a jelentkező, és ezeknek a szakmáknak a megbecsülése is nagyot esett, a fizetésekkel együtt. Mivel a külföldi munkavállalás ennek ellensúlyozására egy lehetőség volt sokak számára, Azt gondolom hogy ezek összességében eredményezik a jelenlegi helyzetet. Persze ez nem menti fel a vállalkozói réteget hogy a vállalásaikat normális minőségben végezzék el. Hogy az árak magasak-e vagy a megrendelői oldalon áll rendelkezésre a szükségesnél kevesebb pénz, lehet elemezni. De ez egy összetett kérdés.

Fanyűvő 1968 2021.04.06. 10:33:05

@midnight coder: Üdv. Egyet értek Veled hogy sok a munkanélküli, de vajon mennyire lesz értékelhető munkája annak akit kényszerítenek egy munka elvégzésére. Én pl. nem szívesen javíttatnám a kocsimon a féket olyannal aki, hogy idézzelek kilett képezve, autószerelőnek.

törppicur 2021.04.06. 13:32:28

@chrisred: kb jó a levezetésed. AZ is nyereség, hogy a számlás mester kevébé lesz eltűnős fajta, részben ezért is drágább a számlanélkülinél. Amúgy kb. minden intézkedés első körben drágábbnak látszik, ami adminisztrálja a bevételeket, kiadásokat. Az a baj, hogy túl sok helyen voltak szürke foltok a gazdaságban, amit fehéríteni kell.
Talán azt még be lehetne venni a körbe, hogy saját tevékenységet is el lehessen számolni ( pl. bevallod jövedelemként és kapsz rá 50%-ot).

törppicur 2021.04.06. 13:35:32

@midnight coder: bocs, de szerintem a feminácikat nem kell fizikai munkavégzésnél mentesíteni, azért küzdenek, hogy =ek legyenek. A hagyományös nőknél viszont támogatom.

kewcheg 2021.04.06. 14:00:50

Azt elfelejtetted leirni, hogy a 3 millios tamogatáshoz előszor be kell tolni 6 milliot sajátbol, azaz ezt a pénzt hónapokig meg kell előlegezni.Namost, a szomoru valóság, hogy ennyi pénzt a Földnélküli János és b.családja / 1-2-3 gyerekkel/ kb. 10-12 év alatt rak össze.Ne budapest, meg mosonmagyarovari bérekkel számoljunk, hanem ozdival, salgotarjánival.És még ez is nagyjabol a semmire elég, ha családi házzal számolunk.Persze egy panelt meg lehet csinalni belőle jól / kb.légkondi, uj vizesblokk, uj konyha épp kijön belõle, de a panelok nagyresze már féligmeddig igy is fel volt ujitva. Amelyik meg nem, annak a gazdájának nincs is rá keret.Ujonnan romosan megvett lakásra se lehet használni, egy év ottlakás kell az egész családnak.
Csaladi házrol meg ne is beszéljunk, ebbol egy jó tetõ pl.mai árakon nem lesz meg, de egy napelem rendszer se, viszont szép hűtőket, száritokat lehet venni, kár hogy azt nem téritik....

chrisred 2021.04.06. 14:32:48

@kewcheg: Lehet felvenni kamattámogatott hitelt, amiből a támogatott rész automatikusan előtörleszthető.

Buchhalter 2021.04.06. 14:43:06

@chrisred: Lehet felvenni kamattámogatott hitelt, amiből a támogatott rész automatikusan előtörleszthető.Aztán mesélj ,milyen hitel is ez? Csak nem a babaváróra gondolsz? Magyarország lakossága különben lassan a hiteleibe meg a tré fizetéseibe fog belefulladni.

chrisred 2021.04.06. 14:47:55

@Buchhalter: Támogatott otthonfelújítási hitel.

Tamás András György 2021.04.06. 14:52:54

Aggyon' azorbán' mesterembereket is a felújításhoz ingyé'! Ja és alanyi jogon járó minimálbért is EUR-ban!

kewcheg 2021.04.06. 14:55:06

Én inkabb olyan pályázatra vágynák, amilyet a helyi gazdák, neresek kapnak, hotyhát zsebbe, uccu, hocinesze huszon-harmincmillio, ha van a faluba régi házad, ami nem ér egy kalap bódiszilvát se, csinyâlj belöle panziot, gyerektábort, vadászházat, apjafaszát.A generálkivitelezok is jobban ráizgulnak egy ilen komplex feladatra, minthogy teraszot kövezzenek vagy kocsibeallot szerkesszenek..

kewcheg 2021.04.06. 15:01:33

Amugymeg az állam kárpotolja északkelet- magyarországot, mert egyrészt, senkise tehet rola, hova születik, másrészt meg az nem igazság hogy Szendrőládon általam részletezni nem kivánt okokbòl egy "élet munkája" ingatlan ért egy nullkilométeres Lada Kalinkát se adnak, Balaton felvidéken, Vasban, fővarosban meg lassan 1 millio egy négyzetméter. Akkor ez igy hogy?

midnight coder 2021.04.06. 15:16:37

@Fanyűvő 1968: Nem úgy képzelem el a dolgot, hogy kényszermunkatáborba küldjük a munkanélkülieket villanyszerelõ tanfolyamra, hanem a munkanélküli kommunikáció-gender szakon végzett fiatalnak megmondani hogy mennyit keres ezzel egy pesti szaki, és felajánlani egy képzést neki a segílyke helyett.

midnight coder 2021.04.06. 15:25:18

@kewcheg: "Persze egy panelt meg lehet csinalni belőle jól / kb.légkondi, uj vizesblokk, uj konyha épp kijön belõle, de a panelok nagyresze már féligmeddig igy is fel volt ujitva."

A panelek úgy 5-10%-a lehet felújítva. A felújítás pedig arról szól, hogy egyrészt kívül kap egy hõszigetelést, másrészt belül felújítják a fûtési rendszert, mert a panelek nagy részében még ma is olyan rendszer van, ahol ha a tízemeletes panelben elzártad a radiátoron a csapot, ezzel megszüntetted a feletted/alattad lakó másik 9 lakás fûtését is. Ezért aztán a földszinten befagy a polgár segge, az emeleten pedig ki kell nyitni az ablakot hogy ne pusztuljon el a melegtõl.

A felújítás pedig úgy mûködik, hogy a ház közösen vesz fel hitelt, amit aztán a lakók egyenként fizetnek - általában szintén hitelbõl. A felújítás úgy 10 éve volt vagy 4 millió forint egy nagyobb lakásra. De akkor még több volt a szaki. És persze ehhez az egész ház egyetértése kell(ene), amit elég nehéz összehozni.

midnight coder 2021.04.06. 15:29:26

@a nagy hohohorgász: A magyarázat az, hogy hiány van a szakikból. Amit én csodálok az inkább az, hogy anno amikor én voltam fiatal szintén voltak jól fizetõ szakmák - akkortájt épp az autószerelõ - ami azt eredményezte, hogy az aki nem tudott továbbtanulni, az igyekezett ezt tanulni. Ennek eredményeképpen aztán pár évvel késõbb már túltelített lett az adott szakma...

Kirk Weeks 2021.04.06. 16:17:25

A bejegyzés teljesen valós problémát feszeget, de néhány hibát látok azért:

1. "ez a piac kereslet-többletes (keresleti piac) évtizedek óta"

Ez nem igaz, az építőipar meglehetősen haldoklott úgy 2006-2014 között, ekkoriban részben emiatt is mentek ki sokan külföldre, sokkal könnyebben lehetett akkor találni valakit.

2. "A támogatás fele-fele részben teszi elszámolhatóvá a munkadíjat és az anyagköltséget"

Már 25-75% aránynál ki lehet maxolni a támogatást, ott a kalkulátor az államkincstár oldalán. Teljesen korrekt az előírt elszámolási mód, ha nem is a legegyszerűbb.

3. "a támogatások megszűnésével várhatóan visszaáll a régi rend, a fekete munka"

Tévedés. Közben ott lesz a NAV adatbázisában a statisztika, hogy mennyi is a tipikus bevétele az adott mesternek. Célzottan vonulnak majd ellenőrizni, ha a támogatás után drasztikusan visszaesne a számlaadás.

Ez pont ugyanaz a hibás logika, mint amikor az online pénztárgépnél sokan azt hitték, semmire nem jó, mivel majd jól nem gépelik be a tételeket. Most már pontosan tudják a NAV-nál, hol, mennyi a tipikus bevétel, és kilógnak a csalók. Nem véletlenül lódultak meg azután is az adóbevételek.

A többivel egyetértek, van baja a támogatásnak, de azért ne ássuk már el teljesen.

metal · http://electric.blog.hu 2021.04.06. 16:21:50

'"Számlakényszer csak az adott projektre van és a támogatások megszűnésével várhatóan visszaáll a régi rend, a fekete munka."
Az online számla korában, amikor elég komoly BI fejlesztéseket csinált a NAV, én sokszor meggondolnám, hogy később visszatérek-e a fekete munkához!

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.04.06. 16:35:34

@Kirk Weeks:
"Már 25-75% aránynál ki lehet maxolni a támogatást"
Jogos, köszönöm.
Vagyis a teljes projektérték 6mFt, de csak a támogatás által megtérített részben (3m) kell fennállnia az 50-50%-nak, a többiben nem. Furcsa szabály, de tényleg így számol a kalkulátor. Szerintem nem csak én értettem ezt félre, jó, hogy tisztáztuk.

A NAV statisztikájának elrettentő hatásával nem értek egyet, majd meglátjuk.

mcc 2021.04.06. 16:38:01

Novák Katalin minisztériumában nem hogy nem értenek semmit, de nincsenek is. Ő ugyanis tárca nélküli miniszter.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.04.06. 16:51:07

@mcc:
Na el kell ismernem, ez is jogos komment, köszönöm. Azért annyira talán nem értelemzavaró. Valami csapata csak van.

odamondó 2021.04.06. 18:24:00

@Fanyűvő 1968: mondok egy aktualitás példát linkedinről. A tesla nem rég keresett munkaerőt. A következő mennyiségű jelentkezők voltak:

-technikus: 9 fő

-a technikusok managere: 235 fő

Ennyi. Ez ma a világ. Mindenki manager akar lenni meg megmondani másoknak hogyan dolgozzon. Az, hogy ő tegyen 2 csavart keresztbe. Na azt ne. Az büdös. Tehát a szakik el vannak pofátlanodva, de addig el is lesznek amíg mindenki csak légkondis irodában akar managerkedni.

n3spr3ss0 2021.04.06. 19:36:53

Ez van amikor olyanok találnak ki valami okosságot, akik életükben nem dolgoztak, fogalmuk sincs a valóságról. Első pillanatban nyilvánvaló volt, hogy iszonyú áremelkedés lesz a vége.

Fanyűvő 1968 2021.04.06. 19:47:49

@midnight coder: igen, én sem úgy gondoltam. A segélyezési rendszer sem arra ösztönzi a delikvenst hogy kezdjen magával valamit.

Medgar 2021.04.06. 19:51:56

@kewcheg: Te melyik világban élsz? Egy 5kWp rendszer bruttó 2,7 milla tokkal vonóval. Más kérdés, hogy aki most vág bele az jó eséllyel már csak bruttós elszámolással tud szerződni.

Fanyűvő 1968 2021.04.06. 19:54:29

@odamondó: nem mintha visszasírnám a 90-es évek előtti időket, de pl. akkor meg volt hogy melyik szakmában hogy mikor mennek nyugdijba, egy egészséges szelekció folytán hányan hagyják el az adott szakmát... és ez alapján határozták meg mennyien tanuljanak egy-egy szakmát. Hogy ez mennyire volt humánus ne firtassuk. De nem is volt egy-egy szakmában ennyi feleslegesen végzett munkanélküli.

kewcheg 2021.04.06. 20:08:22

@Medgar: ebben benne van a három fazis kiépitése is? Egy ekkora erőmű/vecske/ kb.a villanyszámlám fedezi jo esetben, ami az én házamra 10ezer/ hó.Hány év alatt is térül meg? És mennyibe kerül egy olyan rendszer ami hőszivattyuval már a gázszámlám is kiváltja.Mert az a sok.

wadcutter 2021.04.06. 20:25:15

"2. A mesterembernek az eddig gyakorlattal ellentétben számlát kell adnia" , ha számla nélküi országban akarsz élni, akkor nincs helyed az EU-ban. Ráadásul a garancia a munkára számla nélkül behajthatatlan. Orbán ki akarja fehéríteni a gazdaságot, de úgy látszik Te nem.
Eddig az volt a baj, hogy külföldre mentek a mesteremberek, most már kezdenek visszatérni, mert ők legalább jól keresnek, de azt sajnos nekünk kell megadni nekik, mert ők annyit keresnek, amennyit mi fizetünk. Most akkor legyenek EU-s fizetések vagy ne? Ezzel a 3 milliós támogatással a mesteremberek bére fog megnőni, és így nem Neked kell az ő bérnövekedésüket kifizetni. Milyen hátrányod származik ebből Neked? Ja, hogy nem a Te béred emelik meg?

törppicur 2021.04.06. 20:28:41

@kewcheg: 10 e/hó az 3 kWp napelem, bruttó 1,2-1,5 misi

kárárámaispj 2021.04.06. 20:30:02

Ez egy közgazdaságtani marhaság, amit itt összeokoskodtál.
Tehát nem az van, hogy a burkoló 5ezer forintért burkolja a negyzetmétert, hanem ha gazdag vagy akkor 13ért? Teljesen hülyeség. Aztán majd szelektálnak, hogy na, hova menjek csempézni a konyház? Tóthékhoz akiknek van ez a támogatás, vagy Kovácshoz, akinek nincs, de hegyekben áll a pénz?

Teljesen fordítva ültök a lovon.
AZ a helyzet, hogy a burkoló meg az összes pontosan tudja, hogy osztrákban mennyit tud keresni. Meg azt is, hogy itthon. Ha nagy a különbség akkor megy. Aki meg marad, annak van egy díja. Ha a családot nem támogatod, akkor meg soha nem lesz pénze megfizetni a felújítást.
Aztán a KATÁs nem áfázik, meg egyéb adója sincs, szóval a szöveg fele hülyeség.

kunzoo 2021.04.06. 20:43:18

@kárárámaispj:
Hát én azt láttam hogy brutális áremelést hozott. 2019 nyarán újítottam fel a tetőmet. Haveromnak ajánlottam őket. Kapott egy olyan árajánlatot....nálam 2,7 millió 110 nm nála idei ajánlat 6 millió 170 nm re.
Az is érdekes lesz amikor a mesterek elérik a KATA értékhatárát augusztus táján.
A falusi csok pont 5 millóval emelte az árakat. Szüleim ahol laknak, 1 millió körül volt felújítandó félig romos parasztház. Most 6-7 millió. Mindegyik hirdetésben kiemelve a falusi csok. Mintha mindenkinek lenne három gyereke.

kunzoo 2021.04.06. 20:46:41

@törppicur:
Ha az egész nappali áram. Akinek villanybojlere van ott más a megtérülés.
Az igazi spórolás a napelem+használt villanyautó munkába járásra.

kewcheg 2021.04.06. 20:48:56

@törppicur: nem biztos hogy belefér a 450.000 ft. /kW limitbe, amit megadtak.Akkor pedig saját zsebből megy....

kewcheg 2021.04.06. 21:00:46

@kunzoo: ismerősömnél folyik egy komplett felújítás, lényegében a régi házat falig visszaszedték, valami 12 mihály volt az őszi budget, jelenleg 18-nál járnak és még tart.....És az a szomorú, hogy repkednek itt a milliók, amit qrva nehéz összekaparni átlagéknak...Amelyik családnak csak havi 6-700 a büdzséje, az nem nagyon rúg labdába, ide izmos milliós havi költségvetések kellenek ezekhez az árakhoz....

kunzoo 2021.04.06. 21:13:21

@kewcheg:
Az is hajtja az árakat hogy szoros a határidő. Egyszerre jár le a nagycsaládos autó, a falusu csok és a felújítási támogatás. Egyrészt csábító hogy összerakhatsz 15,5 millió vissza nem térítendő támogatást de emellé jó pár milliót be kell tolni. Plusz egy részét előre meg kell hitelezni. Észnél kell lenni, tudni kell elengedni dolgokat.

kárárámaispj 2021.04.06. 21:26:43

@kunzoo: Megint a fordított ló esete.
Egy teljesen normális, takaros ház- nem luxus, ház építése 50-60 milla+telek. Mert ennyi az építőanyag, mert ennyi a munkadíj. A munkás meg úgy van, hogy ha nem kapja meg itthon, akkor megy németbe. Szóval, vagy nem épít senki semmit, vagy támogatja az állam. Ez van. Ha elveszed a csokot, akkor sem fog lemenni az ár, max egy ház épül nem tíz.
A használt pedig úgy van, hogy ha 60 egy új, akkor majd hülye lesz egymilláért odaadni a romost.
2,7 millió 110 nm nála idei ajánlat 6 millió 170 nm re. Nálad 25ezer a nm, nála meg 35. Ha csak a COVID miatti euróárfolyam különbséget nézed, már az 5ezer ebből. Marhára nincs itt semmi támogatás belekalkulálva.

kewcheg 2021.04.06. 21:42:35

@kárárámaispj: és most már a "locationt" is nézni kell, hova építesz? Az új ház Bódvaszilason is 50-60 millió, max. a telek olcsóbb, azonban felépültét követően az ingatlan értéke visszaesik olyan felére.Ugyanez Lébényben, Hévízen az előbbi helyszíntől 400 km-re nyugatra de ugyanabban az országban a felépülést követően felcsökken olyan duplájára...Ergó....kelet-északkelet kiürül, maradnak Nintendóék,nyugat meg felduzzad, még feljebb hajtva az árakat...

kunzoo 2021.04.06. 21:46:38

@kárárámaispj:
Ember! Az 40% drágulás!
Meghívott még pár szakit árajanlatra mindenféle munkára. Mit ad isten, mindenkinek 6 millióra jött ki a meló. Azon belül is szigorúan fele fele anyag munka. Nem a műszaki tartalomból indultak ki hanem a 6 millióból.
Az a taktika hogy megbízod 2-3 dologgal, adjon árajánlatot. Ad is 6 millióról. Ezután mondod neki hogy ebből csak az egyiket kéred, így azt már nem tudja annyira túlárazni.

kunzoo 2021.04.06. 21:51:54

@kárárámaispj:
Nem igaz hogy nem mehet le az ár. 2008 után is zuhanásnak indultak. Kifulladt mögüle a hitel, mindjárt vége lett.
Most hirtelen minden nagycsaládos rárepül. Utána már csak az újonnan nagycsaládossá válók generálnak keresletet. Aki most teheti, 10 evre elköteleződik, tehát ennyi időre kiesik a piacról . 20 évig meg hitelt fizet.

Visceroid 2021.04.06. 22:30:26

"Amelyik családnak csak havi 6-700 a büdzséje"

Áá, olyanból kevés van. Nagy a jólét, egy átlag család biztos havi milliókból él.

kárárámaispj 2021.04.07. 00:04:00

@kunzoo: Igen, 40%, ebből 15-18 csak az árfolyam. Mit nem értesz?
"Mit ad isten, mindenkinek 6 millióra jött ki a meló. "
:D:D:D Hát igen. AZ is lehet egy jó taktika, hogy egy 400 négyzetméteres házat akarsz megcsinálni, és ezek szerint akkor is hatmillát mondanak. Gondolom a szakik addig tudnak számolni, vagy valami ilyesmi. Egészen biztos, hogy ránéz egy 170 négyzetméteres házra, és azt mondja, hogy ennek a csávónak van 3 millája, meg még 3 támogatás, aztán se több, se kevesebb...
Csak halkan kérdezem, hogy nem lehet, hogy mondjuk a cserép ára X összeg/ nm, akkor minden szakinak, aki felszorozza 170-nel, annak 170x jön ki? És ha a munkadíj Y Ft/ négyzetméter, akkor az is felszorozva 170-nel 170y lesz?
Egyébként mégis honnan tudja a szaki, amikor ajánlatot ad, hogy mennyi a plafon amíg elmehet?

kárárámaispj 2021.04.07. 00:11:03

@kunzoo:
"Nem igaz hogy nem mehet le az ár. 2008 után is zuhanásnak indultak. Kifulladt mögüle a hitel, mindjárt vége lett."
Nem is épült egy darab új lakás sem vagy 6-8 évig ugye? 2008- 36ezer, 2013 7 ezer.

"Most hirtelen minden nagycsaládos rárepül. "
Ja. A kurva anyjukat, lakni akarnak valahol...

Mit nem lehet felfogni? A munkabérek felmentek. Az építőanyagárak felmentek. A lakások építése drágább. Ha nem segít be az állam, akkor nem fog épülni semmi. Mert hogy ha beledöglesz, akkor sem tudod 10 évvel ezelőtti árakon kihozni se az építkezést, se a felújítást.

kalbász 2021.04.07. 06:40:52

@Buchhalter: Hát nemtom srácok, nálunk a betonelemgyárban a 8 általánost alig elvégző c. nem nagyon kap 300k nettónál kevesebbet. Borsodban.
Ha bemegy hétvégén is, akkor meg sokkal többet.

A másik: nincs szakember, pont ezt akarta a kormány kicsit korrigálni azzal, hogy nem a gimnáziumoknak kedvez hanem ösztönöz a szakmunkára.
Nevetséges, hogy egy teljes életet élő, jól kereső asztalos helyett kiképzünk egy 2-3 átlaggal kínlódó gimnazistát, aki az érettségi után elmehet takarítani vagy később munkanélküli bölcsésszé képezhető.

Wildhunt 2021.04.07. 07:11:36

@kalbász: Van annak valami szépsége, mikor a bölcsészmérnökök a tré fizetésekre panaszkodnak fórumszerte, miközben ugyanabban a kommentben rinyálnak a túlárazott/magát hülyére kereső ács/asztalos/villany-/víz-/autószerelő miatt.

AlexAston 2021.04.07. 07:27:44

Végeredményben ez is megdrágít mindent, mint a CSOK, az emberek meg vakon kifizetés, és itt sem a vevő jár jól hosszú távon.
De az emberek hülyék, ez van.

Visceroid 2021.04.07. 07:46:08

Hehe, lehet nyomni a prolifétist, kíváncsi vagyok, hogy a kedves prolifétises kommentelők fizikai munkások-e? Egyébként gondolom nem, valamelyik budapesti multi home office-ából osztják éppen az észt, munkaidőben. Minden esetre ha a jelenlegi helyzetben, amikor trottyon van az építőipar, nekiállnak prolifétiskedni, az egyet fog jelenteni: 500 forintos eurót hosszú távon. Remélem a multi még akkor is ki fog tartani az országban illetve már bekészítettétek a short pozíciót.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.04.07. 07:50:56

@Visceroid:
500Ft-os EUR a multiknak kifejezetten jó, mert EUR-ban számolva olcsóbb lesz a munkaerő. A mostani árfolyamnak is nagyon örülnek.

Visceroid 2021.04.07. 07:57:47

@p.a: Igen, a multinak jó. A kedves magyar multis dolgozó meg reszkethet, mert bármikor kib@szhatják az utcára ugyanis nincs alkupozícióban. Ha nektek ez jó, akkor csak tessék. Ja és persze akkor lehet anyázni, hogy kiárusítják az országot, amikor bárki idejön külföldről és pár száz euróért megveszi! Szóval hajrá, csak így tovább az orbáni úton!

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.04.07. 08:02:10

@Visceroid:
A kedves magyar multis dolgozó egyre olcsóbbá válik a multi szemében és ezért egyre kevésbé akarják kirúgni, ha minden más változatlan. De én nem tudom, ez hogy jön ide.

Visceroid 2021.04.07. 08:05:05

" ezért egyre kevésbé akarják kirúgni,"

:DDDDDDDDDDDDDD

chrisred 2021.04.07. 08:10:00

@p.a: Na igen, mert egyre kevésbé éri meg vietnami vagy ukrán munkást hozni a helyére.

kalbász 2021.04.07. 08:13:10

@kewcheg: El kell menni burkolónak, ácsnak, asztalosnak.
Mindjárt meglesz havonta tisztán a 2-5 misi.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.04.07. 08:15:58

@chrisred: Itt a magyar homeoffiszozó irodai munkásokról volt szó. Azok helyére ritkán hoznak vietnámit. Ha meg a tevékenység elviteléről van szó, akkor pont úgy van, ahogy írod.

kalbász 2021.04.07. 08:21:39

@Visceroid: Az asztalos vagy mittomén rendszergazda (az is szakma :)) kb. annyira proli, mint egy bölcsész.
A kommented pedig megint semmi mást nem bizonyít, minthogy ezek a prolik jól fognak élni. Mert kevesen vannak és értenek valamihez.
A multis dolgozó azért reszket mert bármikor helyettesíthető.

kunzoo 2021.04.07. 08:23:26

@kárárámaispj:
Nem 10 évvel ezelőttiről beszélek, hanem a két évvel ezelőttiekről. Ahhoz képest lett 40% drágulás. Miközben három-öt százalék körüli inflációról hazudoznak. Ezeket a támogatásokat időben szét kellett volna húzni mert így őrült keresletet generált ez hajtja fölfelé az építőanyag árakat is. Egyik kollégám beleugrott a csokba, arról panaszkodott hogy úgy kellett összevadászni a téglát. A téglahiány miatt eleve csúszással indultak. Naná hogy minden pénzt megadott érte. Egy egész utca egyszerre vágott bele az építkezésbe. Mire elkészült a háza, majdnem duplája lett a költségvetésnek. A határidő is kicsúszott mert a kivitelezők túlvállalják magukat, oda se érnek a vállalt kezdésre. Tehát ha kevesebb ház épülne, nem lenne versenyfutás az anyagért, a brigádokért. Ez az árakban is meglátszana, a határidők is tarthatóak lennének.

Visceroid 2021.04.07. 08:30:35

@kalbász: " El kell menni burkolónak, ácsnak, asztalosnak. Mindjárt meglesz havonta tisztán a 2-5 misi. "

Hajaj! Úgy nézem megártott a karantén. Egyébként most már meg kell kérdeznem: ti keveritek a vállalkozót a segédmunkással? Mert a vállalkozó persze, hogy megkeres(ne) ennyit, viszont jól ismerjük a magyar építőipart. És ugye létezik még az a csúnya fogalom is, hogy "adó", amit ti gondolom megint nem számoltok bele. Szóval na, az építőipar, főleg Magyarországon az egyik legszemetebb szakma, körbetartozások, ki-nem fizetések, "megoldjuk okosba", stb....Azért megnézném, hogy aki vállalkozásba nyomja, ha mindent korrektül befizet, akkor mennyire jön ki a hó végén. Egyébként ha pedig ennyire prolifétisesek vagytok, akkor miért mással csináltatjátok a felújítást, miért nem magatoktól?

kewcheg 2021.04.07. 09:04:18

@kalbász: ilyen körökbe mozgok, de senkinek nincs meg az írott havi income, természetesen kivéve ezalól a generálkivitelezőket, akiknél 4-6-10 emberrel komplett projekteket tudnak bevállalni, mondjuk egy hatlakásos társasházat.
Az egy-kétszemélyes kis "alvállalkozások" esetén néha becsusszanhat egynéhány nap alatt is egy mihály, de aztán lehet hogy két hétig csak köles, apró jut.Egyik barátom nagyon speckó szinten műveli a burkolóipart, nemes kövekkel is mesterien bánik, na ott van olyan, nála, hogy napi munkadíj 100 ezer vagy több.... Ilyen míves melók azonban ritkák, legalábbis mifelénk.Aki ilyen mestert meg bír fizetni, annak a háza is többszázmilliós budgetből készül....

Zebu Lon 2021.04.07. 09:10:16

Tökéletes elemzés. Ugyanez igaz a CSOK-ra is és minden állami beavatkozásra, ami a piacot feleslegesen befolyásolja. Ezek a "támogatások" azokkal szúrnak ki legjobban, akiket céloz: a fiatal kezdő házaspárokkal. "A pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve."

citrix 2021.04.07. 09:16:40

Egyértelműen piactorzító hatású, kormány/párt propagandára viszont kiváló ötlet. A nemzeti forint egy év alatt 10%-ot vesztett az értékéből a hanyatló kapitalisták pénzéhez képest, ez egyértelműen önmagában legalább ennyivel emeli az árakat. A számlaadási kötelezettség, könyvelői többletkiadás szintén, és ugye az "ingyen kaptál 3 milliót" tudatától is vastagabban fog a ceruza.

HaD 2021.04.07. 10:15:37

@Fanyűvő 1968: ezt tervszerüségnek hívják...és nem a mai szabadrablásos, romokat maga után hagyó poszkomcsi világnak;)

HaD 2021.04.07. 10:32:37

Az építöipar hosszú évtizedek óta tartó támogatása(ez már a cociban is így volt) egy berögzödött komcsi technika. Szétverték anno a mezögazdasági strukturát (orbángyurcsány stb felmenöi) és a szélnek eresztett falusi parasztgyerkeknek munka kellett....így jöttek létre a semmilyen valós alappal nem bíró iparvárosok(+a mezövárosok iparosítása). Idönként a kádári világban is meg kellett nyomni az építüipart ilyen amolyan akciókkal hisz tömegek lettek volna munka nélküliek(nagyjából kína is ezt csinálja mostanság).....de ha kitekintünk korábbra és a világra akkor láthatjuk hogy a 30-as évek Németországában a munkatáborok-akkor még echtes német ifjakkal megtöltve:)- szintén egy álkonjukturát generált aminek az árát aztán a németek a világgal akarták megfizettetni...dettó az USA. Keynes pajtás New Deal-e adta az ötletet a németeknek(Rooswelt ugyebár zsidó volt csak a gondolatébresztés kedvéért:):))...Az USA-ban szintén milliók dolgoztak munkatáborokban....az építkezéseken. Ez a kapitalista termelési mód sajátja...."túltermeli" a munkaeröt aztán besepri a szönyeg alá,amire az építüipar kivállóan alkalmas...ha meg nem akkor jöhetnek a háborúk vagy a járványok(akik nem "fogytak el" az elsö Vh-ban azokra hirtelen hipp-hopp elöjött a spanyol nátha;)). Amíg nem fenntarthatóan ,TERVEZETTEN(és nem falanszterekre gondolok!) gondolkodik az elit hanem szabadrablásos alapon addig ezekkel a semmirevaló akciókkal számolni kell.

HaD 2021.04.07. 10:42:21

A 2000-es évek elején ezer milliárdok mentek a mezögazdaságban ahol a gépi beruházások esetében megtalálták rövid úton a technikáját hogy az adott gép hirtelen 20-30-kal drágább lett és a hasznot részben visszajuttatták a gazdának(ocsóbb mütrágya...luxus utak luxus autók...luxus luxus:))de részben a kerskedök fölözték le de leginkább a beszállító nyugati cégek...ezért is hunyt szemet felette anno az eju...most is hasonlóra készülnek orbáncék ...ja és mindeközben a cunya cunya bankok zsebeit tömködik ki....a robinhood-adóikat 1000x visszaadva nekik...ilyen eccerü...mármint ahatalomhoz való ragaszkodás ára,amelyet mi fizetünk meg meg az ükunokáink:(...az építöipar csak egy forrás ahol lopni lehet de vannak még jól kidolgozott más utak is...a nép meg tapsol hozzá:):).

birka menet 2021.04.07. 10:42:40

@Tamás András György:

Pár éve átvonult Orbanisztánon másfélmillió MIGRÁNS. Nem felrúgdosni meg gumibottal kellett volna őket, hanem megtartani azokat, akik passzoltak volna orbán SZAKMUNKÁSORSZÁG világképébe. Mert a magyarból nem lesz szatyesz, azt tudjuk. Vagy kettes átlagú éretségizett lesz vagy betanított üvegbetét átvevő.

birka menet 2021.04.07. 10:51:20

@midnight coder: "a munkanélküli kommunikáció-gender szakon végzett fiatalnak megmondani hogy mennyit keres ezzel egy pesti szaki, és felajánlani egy képzést neki a segílyke helyett."

Mielött reped a fejed a büszkeségtöl hogy hú de megaszontad már megint a "valóságot" (jaj!), írd már be ide, hogy egészen pontosan hány munkanélküli segélyen (azon a 3 hónaposon, te észény) tengődő kommunikáció-gender szakos diplomás van?

Azzal már nem is fárasztalak, hogy aki a fejével akar pénzt keresni, az nem fog a kőmüves lapátra váltani.

KalmanBlog 2021.04.07. 11:14:58

Én csak abban bízom hogy beüt a válság, mielőtt _tényleg_ hozzá kell nyúlni a kecóhoz! Ezt a mostani 3M-et tiszta lelkiismerettel szkippelem. Pedig volnának ötleteim, de semmi kedvem hozzáfogni.

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 11:17:45

@kárárámaispj: az a baj te nagyokos, hogy az árak nem azért mentek fel mert aúgy is felmentek volna, hanem mert jött a támogatás. Mit nem értesz? Nem az áremelkedés volt előbb!!!!!!

KalmanBlog 2021.04.07. 11:23:29

@birka menet: Agysebészek és tetőfedő-bádogosok.

KalmanBlog 2021.04.07. 11:25:13

@birka menet: > Azzal már nem is fárasztalak, hogy aki a fejével akar pénzt keresni, az nem fog a kőmüves lapátra váltani.

Ha van feje, akkor azzal most is jó pénzt kereshet. A baj az, hogy az is a fejével akar keresni, akinek annyira nem kéne.

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 11:29:57

@KalmanBlog: metoo, én meg arra várok hogy a sok bedölt hiteles házból talán olcsóbban tudok venni mert a paraszt megint túlvállalta magát (lsd devizahitel). Nekem az a furcsa hogy valami nem stimmel: vagy gazdagok az emberek vagy hülyék??? sok válás lesz még a bedölt hitelek miatt... aztán nemhogy a bankot még egymást sem tudják kifizetni a kedves"nekem úszómedencés ház kell 120 MHUFért" párocskák... Bmeg az angyalföldi gettóban 1 millió FT/m2 a panel!!!! ára!!!!!!

birka menet 2021.04.07. 11:48:36

@kárárámaispj:

te se a valóságban élsz. 10 szakiból 9 túlzott árat fog mondani és leszarja hogy te 3 milliós támogatott vagy, vagy nem. Neki elég annyit tudni, hogy az állam adja az ingyenpénzt, tehát lehet árat emelni. 10-böl 9 ezért Fedáksári árat mond, 10 ajánlatból 9-szer pedig ezt elfogadja a kuncsaft.

Így müködik a Hogyan lapátoljuk az adóforintokat a gyerekes családok zsebe helyett az építöipari e.v. zsebébe.

birka menet 2021.04.07. 11:55:19

@KalmanBlog:

Ebben az országban ezerszer több agysebészre meg elmeorvosra lenne szükség, mint tetöfedőre meg bádogosra!

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 11:56:47

@birka menet: látod matyi ebben egyet értünk. Viszont azt nem értem hogy a parasztnak ez miért jó (mármint aki fizeti az egészet)? Ennyi ember nem tud számolni???? Ha valami csok nélkül 50 millió, 10+10 csokkal meg támogatott hitellel minimum 120 millió az hol éri meg???? és a paraszt veszi mint a cukrot.....

wadcutter 2021.04.07. 12:09:45

@KalmanBlog: egy jó kalapács is a fejével keresi a lóvét

kommentes nikk 2021.04.07. 12:10:18

Itt azért átestünk a ló túloldalára, ha jól látom az van bizonygatva erősen, hogy milyen rossz, ha támogatást kap a zember felújításra. Többet kérnek a melósok? Persze, kereslet-kínálat, alapszintű matek, de most tényleg ne legyen támogatás, mert többet kérnek a melósok? Megsúgom a munkások, szakik nagyobb része fusizik, eleve kimaradnak ebből a buliból, ha nincs számla, nincs támogatás, szóval lesz bőven mester, akire nem, vagy csekélyebb mértékben hat az áremelési hullám. Felmennek az ingatlanárak? te jó ég, a felújított ingatlan többet és mint a nem felújított? Hát ez hogy fordulhat elő, ilyen a világon nincs :) Magasabb lesz a munkadíj, mert számlát kell adni? Úristen, a posztoló feltalálta a melegvizet, ezt eddig senki nem tudta, hogy papírral drágább. De mi a túró köze van ennek a támogatáshoz? Eddig is drágább volt annak, aki papírral kérte, az első kérdés mindig is az volt, hogy számlázunk-e? Az egész érvrendszer ökörség, ez a támogatás azért jó, mert felesben megy, ergo nem veheti fel minden aljanép puszira, kipengetsz egymillát, visszakapod a felét, de reálisan kevesebbet, mert úgysem sikerülhet mindent pontosan lepapírozni, a teljes 3 millát meg szerintem nem sokan fogják tudni kihasználni. Mi kicseréltetjük a teraszajtót meg letérköveztetjük a kocsibeállót, idő nem számít, nem sürgős, ha ősszel ér rá a mester, az se baj. Azért elég szánalmas ebbe a támogatásba ilyen hosszan belemagyarázni a hülyeséget.

Visceroid 2021.04.07. 12:10:18

"Vagy kettes átlagú éretségizett lesz vagy betanított üvegbetét átvevő. "

Még szerencse, hogy te naponta fejted a 16 tonna fekete szenet. Meg te látod el uránnal Paksot, meg majd Paks 2-t is! Nem kaptál te valamikor Sztahanov érdemrendet? :DDD

kommentes nikk 2021.04.07. 12:11:43

@a nagy hohohorgász: tehát akinek eddig nem volt egymillája, az most háromért újíttat fel, hát téged se az eszedért tartanak :)

kárárámaispj 2021.04.07. 12:12:58

@kunzoo:
"Nem 10 évvel ezelőttiről beszélek, hanem a két évvel ezelőttiekről. Ahhoz képest lett 40% drágulás. Miközben három-öt százalék körüli inflációról hazudoznak. "
Ember. Tényleg ilyen nehéz 3 számot összeszorozni? Covid elején az forint gyengült 15%ot. Minden amit eddig euróban számoltál, az kapásból ennyi. Az összes építőanyagnak meg érdekes német neve van, rémlik? Ehhez add hozzá a 2x4-5% éves inflációt és ott vagy a 25% drágulánál csak magában.
"Ezeket a támogatásokat időben szét kellett volna húzni mert így őrült keresletet generált ez hajtja fölfelé az építőanyag árakat is. "
Ez megint egy marhaság, már bocs. Őrült kereslet mi?
"Egyik kollégám beleugrott a csokba, arról panaszkodott hogy úgy kellett összevadászni a téglát. A téglahiány miatt eleve csúszással indultak. Naná hogy minden pénzt megadott érte. Egy egész utca egyszerre vágott bele az építkezésbe."
Az is érdekes. Felvették 100ezren - 5 év alatt.
"Tehát ha kevesebb ház épülne, nem lenne versenyfutás az anyagért, a brigádokért. Ez az árakban is meglátszana, a határidők is tarthatóak lennének."
CSAK NEM TUDNÁNAK HOL LAKNI: TÉNYLEG REMEK ÖTLET

kommentes nikk 2021.04.07. 12:13:48

@kewcheg: "szép hűtőket, száritokat lehet venni, kár hogy azt nem téritik...." - egyébként térítik, ha beépíthető :)

zuhanorepulesss 2021.04.07. 12:14:03

A legnagyobb szop@s a fennmaradó megrendelőknél van, akinek kisebb munkára van igénye, de nem akar hozzáfogni flexelni a gázcsövet :D Kisebb munkára eddig is vadászni kellett a "mestereket", jellemzően 6-8 emberrel beszéltem telefonon, mire valaki vette a fáradtságot, hogy mondjon egy összeget a munkára. Tisztában vagyok vele, hogy egy 3 órás munkára nem ér meg neki eljönnie, de akkor mondjon olyan árat, amiért megéri, majd eldöntöm, élek-e vele. Persze meg lehet oldani a szomszéd Janikájával, aki 8 éve már volt 1 hónapot egy gázszerelő mellett, s emlékszik rá, megcsinálja számla nélkül ötvené', de tudom, én vagyok a hülye, aki abban bízik, aki 20 éve minden nap ezt csinálja. S ez minden területen így van, vizes, kárpitos, stb. Baromi nehéz oyan embert találni, aki vállal munkát.

kunzoo 2021.04.07. 12:17:47

@kárárámaispj:
Ja persze, eddig mindenki a híd alatt lakott. Nekem is vannak gyerekeim, nem egy jurtába vállaltam őket. Az ország lakossága fogy, sokan el is mentek külföldre. Magyarország világelső a saját tulajdonú ingatlan birtoklásában. Emiatt miért is nincs hol lakni?

kommentes nikk 2021.04.07. 12:18:09

És hadd árulják el egy titkot. Ez a támogatás azért nem számol a csóró falusi, kelet-magyarorszagi, zsáktelepülésen élő ruppótlanokkal, mert őket meg lehet venni a szavazás előtt két nappal egy zsák krumpliért meg kétezer forintért. Ezzel a támogatással meg a középréteget, a dolgozó fiatalokat, gyereket nevelő adófizetőket akarják megvenni, akiknek tíz kiló krumpli nem elég a jó helyre húzott ikszhez. Ennyi a történet

kárárámaispj 2021.04.07. 12:19:30

@birka menet:
"Így müködik a Hogyan lapátoljuk az adóforintokat a gyerekes családok zsebe helyett az építöipari e.v. zsebébe."
Hiszen jól tudjuk, hogy a burkolónak/kőművesnek/festőnek nincs se gyereke se családja. Sőt.ami pénz hozzájuk kerül, az amolyan feneketlen kút, megy ki az országból meg a költségvetésből.
Az lenne a jó, ha a gyerekes családok zsebébe kerülne és ott is maradna- nehogy elköltsék semmire.

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 12:33:01

@kommentes nikk: te nagyon buta vagy. Kap az ember 3 milliót de az ár 4 milliót emelkedett. Akkor jól járt vagy nem? És pont ez az amit írsz hogy ebből a kőműves kap 5000 forintot és szarik bele a munkájába a vállalkozó meg lenyeli a busás hasznot. És az állam és a törvény segítségével eltunik a retekbe..... na menj a kurva anyádba ha ennyit nem értesz meg!!!

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 12:38:43

@kommentes nikk: de bmeg ha valami eddig 1000 forint volt adnak neked 500at hogy vedd meg, de az 1000 forint rögtön 3000 lesz akkor te mennyit is fizetsz ki????? Matek 2. Osztály általános iskolai tananyag!!!!!!

Visceroid 2021.04.07. 12:44:32

@kunzoo: "Emiatt miért is nincs hol lakni? "

De van. Szülőknél vagy örökölt, eladhatatlan ingatlanban. Volt itten 30 éve egy rendszerváltás, oszt azt még mindig nem tudtuk megcsinálni, hogy jól jöjjünk ki a kapitalizmusból, csak visszafele megyünk. A magyar ingatlankínálat NEM felel meg a modern követelményeknek, ezek az újépítésű barmolmányok sem. És ezzel a prolifétissel, amit itt nyomtok, azzal csak rosszabbá teszitek a helyzetet. Ezt nehéz felfogni: először a pénzügyi helyzetet kell rendbe tenni, utána lehet verni az asztalt, hogy ez meg az miért nem jó. Senki nem fog ingyen dolgozni, a kőműves pláne nem. Amíg nem szálltok le a magas lóról, addig át lesztek b@szva, mint sz@r a palánkon és nagyon is megérdemelten! A forint seggtörlőnek sem lesz jó, de úgy néz ki, hogy ti erre élveztek. De sebaj! Úgy fogunk kinézni, mint Románia vagy Ukrajna most.

kommentes nikk 2021.04.07. 12:48:00

@a nagy hohohorgász: a te ordas hülyeséged kis barátom, hogy fogsz egy légbőlkapott, nulla hátterű kiindulópontot (az ár 4 milliót emelkedett) majd ezt használod axiómaként az érvelésedhez. Szóval a full hülye, az bizony te vagy kispajtás :)

kommentes nikk 2021.04.07. 12:53:52

@a nagy hohohorgász: hogy értsd. A teraszajtónk cseréje a támogatás előtt kb 600 ezer lett volna cakpakk. Ajánlatot még nem kértünk, de mivel egy hivatalos, bemutatóteremmel is rendelkező cégről van szó, nehezen hiszem, hogy a triplájára emelték volna az árakat, mégsem a Ló Jenő egyszemélyes fusi Kft. Szóval feltételezzük, hogy most adnak egy 900 ezer forintos ajánlatot, ami 50% emelkedés. Tehát korábban lett volna 600, most lesz 450. És ha azt szeretnéd válaszolni, hogy honnan tudom, hogy csak 900 lesz, akkor jelzem, hogy onnan bazmeg, ahonnan te szoptad ki, hogy négymillió az emelkedés :) :) :) De majd megírom, ha bekértem az árajánlatot, makimajom :)

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 13:00:47

@kommentes nikk: ne feltetelezz!!!! Bmeg menjél és kérdezd meg!!! Meg fogsz dobbeni... és ne terasz ajtót mondj hanem felújítást!!!!

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 13:03:07

@kommentes nikk: amúgy felfogod azt hogy egy teraszajto csere 600 ezer forint az mit jelent,???? Mi a faszombol van az ajtó? Aranyból bmeg????

kommentes nikk 2021.04.07. 13:08:13

@a nagy hohohorgász: ennyi bazmeg, ennyi, ez egy háromszárnyas két és fél méter széles ajtó, tudom, nálad a panelban ilyen nincs, de attól még létezik :)

kommentes nikk 2021.04.07. 13:09:33

@a nagy hohohorgász: ez egy felújítás te ökör, neked mi a felújítás, ha az egész házat kicseréled? Régi ajtó -->új ajtó = felújítás, Jézusom, tényleg ilyen kreténekkel kell vitatkozni?

kommentes nikk 2021.04.07. 13:10:08

@a nagy hohohorgász: ne feltetelezz!!! - jutott volna ez eszedbe a négymilliós példádnál, te anafabéta.

kewcheg 2021.04.07. 13:29:58

@kommentes nikk: azt meg hogy,? Megveszem a kocka fehér szárítót, aztán ha eszkábálok köré bútorlapból egy clozet-et akkor az már beépített???

kommentes nikk 2021.04.07. 13:31:00

@kewcheg: emlékeim szerint benne van a kiírásban, hogy beépíthető gépre vonatkozik.

kárárámaispj 2021.04.07. 13:31:36

@kunzoo: Ja, értem. Akkor az emberek eddig is marha jól elvoltak ahol voltak, csak most nyilván valaki pisztolyt tart a fejükhöz, hogy ugyan már költsenek a lakás felújítására, vagy költözzenek nagyobba. Hiszen kötelező felvenni a CSOKot is meg ezt a felújítási támogatást is, ugye?
Ember! Mirőt leszélsz? Az építőanyag árak EUs szinten vannak, az építőipari dolgozóké szintén jó magasan, a sima család meg ezt nem tudja kifizetni.
Van erre három megoldás.
A jófajta szoci, hogy nem épül semmi, ez a szar fideszes, hogy támogatják, vagy az, hogy holnaptól mindenkinek eu-s bérszintje lesz. NA, ez utóbbi kizárt rövid időn belül, az biztos.

Tehát akkor vagy marad mindenki ahol van, épül továbbra is évi 7-8 ezer lakás a többi meg rohad lefele - ezt javaslod te. Vagy ez a rettenetesen szar fideszes akármi, hogy a család felújíthat és szebb jobb otthona lesz, az építőipari munkás meg melóhoz jut, és lesz pénze. Tudod, neki is van családja, ő sem ül otthon a pénzén, hanem vásárolgat, stb...
Nekem ez utóbbi jobban tetszik.

kommentes nikk 2021.04.07. 13:32:43

a legvégén van:

Az otthonfelújítási támogatás beltéri és kültéri munkálatokra is elszámolható. Felhasználási köre jóval bővebb, mint a korszerűsítésre igényelt csok. Így például igénybe vehető akár lakásfestésre vagy konyhafelújításra is.
Az alábbi munkákra igényelhető majd lakásfelújítási támogatás:
víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások
alkalmazását is,
az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje,
párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
tető cseréje, felújítása, szigetelése,
égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
klímaberendezés beépítése, cseréje,
napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
belső tér felújítása, ideértve
a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását,
festését, tapétázását
a galériaépítést,
a belső lépcső kialakítását és cseréjét,
a szaniterek beépítését vagy cseréjét,
a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,
a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
kerítés építése,
gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
terasz, loggia, erkély, előtető építése,
térburkolat készítése, cseréje,
télikert kialakítása,
amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül – a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák,
alapozási szerkezet megerősítése, valamint
beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 13:37:56

@kommentes nikk: figyelj csak, a magyar átlag bér nettója kb 300 ezer, te a támogatás előtt vígan kifizettél volna 600 ezer forintot egy olyan ajtóért amit mondasz. Ami a mesternek kb fél napi meló!!!! na kb te vagy az a hülye akikről beszélünk páran. Ebből kb 300 ezer az anyag és 300 ezer a munkadíj amiből a munkás kb 20 ezret kap ( nem tőle sajnálom ). És a vállalkozó semmi hozzáadott értékkel benyeli a 280at (tőle már akkor is sajnáltam, de egye fene) Jött a támogatás, az ár mondjuk felmegy 900 ezerre, te fizetsz 450 e (plusz ugye amit az állam fizet helyetted-de azt is te fizeted) a munkás kap 30 ezret (10 ezerrel többet) az anyag mondjuk 350 ezer (nem több ezt tudom) a vállalkozó meg zsebrerak 520 ezret (miközben semmit nem csinál). És ha bármi reklamációd van elmehetsz a kurva anyádba!!!!! szerintem meg te menj a kurva anyádba!!!!!!!!!!!!!!

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 13:39:44

@kárárámaispj: és az nem lehetne hogy ne hagyjuk ennyire elszaladni az árat és ne a vállakozó fölözze le???????

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 13:42:11

@kárárámaispj: vagy legalább a vállalkozókra ráállítani a navot hogy a munkás is be legyen jelentve biztosan és az adókat is befizessék biztosan????????

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 13:43:34

@kárárámaispj: ja és az hogy a vállalkozók vagyoni felelősségre vonhatóak legyenek a silány melóért!!!!!! már az is jó lenne ha egy életre eladósodok legalább mercim legyen, ne egy merci emblémás trabant!!!!!!!!!!!!!!

kommentes nikk 2021.04.07. 13:51:12

@a nagy hohohorgász: mit nem értesz kiscsillag? Az említett ajtó nem aranyból van, ennyi az ára. Hol nem szarom le az átlagbért, mi köze van ehhez? Ha valaki más csóró, én ne cseréltessek ajtót? Egyébként kb 75-25 % az anyga és a munka, de nyilván szépen leszámlázzák majd felesbe, hogy mindenki boldog lehessen. Az meg, hogy a vállalkozó/cég mennyit ad a melósnak, pont nem érdekel, mi közöm hozzá? De látom csavarod mindenfele, nehogy be kelljen látni, hogy ostoba vagy, meg az érvelésed is ostoba. Hülye proli munkásőr.

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 14:03:43

@kommentes nikk: kérlek mutass nekem olyan vállalkozót aki 25 % munkaköltségben dolgozik!!!!!! te egy tipikus ujgazdag szar vagy akinek sosem kellett megdolgoznia a pénzért, mert lopsz csalsz és hazudsz vagy apuci cégében dolgozol. Jól láthatóan a való világhoz semmi közöd! még azt sem érted meg hogy a vállalkozó nem annyiért veszi az anyagot mint egy magánszemély (jóval kevesebbért ). Miattad meg a hozzád hasonló miatt szív a normális középosztály. A prolikat meg leszarom, sosem dolgoztak semmiért csak várták a zsák krumplit!!!!

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 14:10:06

@kommentes nikk: agyat is cseréltethetnél amúgy!!!!

kommentes nikk 2021.04.07. 14:13:44

@a nagy hohohorgász: na, eljutottunk a nullpontra, érzem, hogy feladtad :)

kommentes nikk 2021.04.07. 14:17:42

@a nagy hohohorgász: hahaha, kis proli haverom, nem talált, bölcsész végzettséggel dolgozom sima alkalmazottként, nem sokkal az átlagbér fölött, csak tudod nem baszom el a pénzt cigire meg utazgatásra meg prolidolgokra (te nyilván tudod, mik azok), és képzeld, olyan gazdag vagyok, hogy - úristen - van 600 ezrem felújításra, hát ez már tényleg a Rotschildok szintje :) Ha már elemzünk, te meg szerintem az a ruppótlan foghiányos nyomoronc vagy, aki ugrik bárkire, akinek ötezernél több marad a zsebében hó végére, te meg elcigized, elpiázod a lóvédat, ami azért nem sok - ahogy azt az írásaid is mutatják - mert elmulasztottad edukálni magad, hogy végül ne csak portás lehess a téglagyár kapujában :)

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 14:18:58

@kommentes nikk: te fogytal ki az érdekből. Hol van az a 25 % munkadijas vállalkozó????

kommentes nikk 2021.04.07. 14:20:21

@a nagy hohohorgász: "a vállalkozó nem annyiért veszi az anyagot mint egy magánszemély " - és? és? és? És akkor mi van, mit számít ez? Jó, hogy nem annyiért veszi bazdmeg, a Lidl sem annyiért veszi a paprikát te ökör, amennyiért adja, ott is szoktad lengetni a görbe botodat a pénztárnál, hogy ti népnyúzó kapitalista állatok? :)

kunzoo 2021.04.07. 14:21:52

@kárárámaispj:
Kissé szélsőséges vagy.
Nem azt mondtam ne legyen semmi, hanem azt hogy túlfűtötték. A támogatásokat hiba egyszerre adni rövid határidővel mert keresleti piacot generál ami látszik a hirtelen berobbanó inflációról. A takarékoskodást meg kidobtuk az ablakon a lakástakarékok beszántásával. Most az eladósodás a divat mint 2008 előtt. Az infláció és a rövid határidő miatt mindenki rohan. Hiába csökkentették az áfát, az árrobbanást nem fogta meg. A pénzt meg szándekosan rontják, jól látszott ez amikor meghirdették az öt százalékos szuperállampapírt. Bevásárolt belőle a nép. Hogy fizeti ki a hozamot? Elinflálja. Kitörölhetik a seggüket az 5 százalékkal.
A jegybank hagyja zuhanni a forintot nem avatkozik be a nép meg fut a pénzzel hamar elkölteni.

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 14:22:22

@kommentes nikk: ha te annyira kuporgatnal nem basznal ki 600 ezer forintot az ablakon egy olyan dologra amit ha elbasznak baszhatod és amúgy meg kb 300 ezer forintot ér!!!! Buta vagy. Csá

kommentes nikk 2021.04.07. 14:22:53

@a nagy hohohorgász: miről beszélsz munkásőr? Milyen vállalkozó? Már megint magaddal vitatkozol, mondjuk megértem, hogy ez dühít, az szar társaság. De megsúgom kis barom, az ablakos cégnél (már kétszer dolgoztattunk velük) megrendeljük az ablakot, amit egy, a céggel szerződésben álló vállalkozó beszerel. És igen, nagyjából így jött ki a teljes ár 75% hardver, 25 % munkadíj. Mit nem értesz nyomi?

kommentes nikk 2021.04.07. 14:25:07

@a nagy hohohorgász: nem kell kuporgatni, a feleségem is dolgozik, van évi 2 havi plusz juttatás, és van egy otthonról végzett másodállásom, de felesleges beléd önteni a szót, nyűgös kisnyugdíjas :) Azért a Lidl-ben is add elő majd, hogy a 250 forintos kenyérért te csak 150-et fizetsz, mert a 250 nagyon sok, az kapitalista ármány, mert olcsón veszik a lisztet, és nem ér annyit. Ilyen faszt, megáll az eszem :) :)

kommentes nikk 2021.04.07. 14:33:34

@a nagy hohohorgász: hogy végül még egy dologban felvilágosítsalak, mert látom felújítást még csak tévéműsorban láttál, az anyagot a legtöbb esetben simán megvehetii a megrendelő, többször volt már renoválás nálunk, kijött a burkoló, lediktálta, hogy miből mennyi kell, járólap, ragasztó, fuga, stb, és mi megvettük, simán magánemberként az Obiban, Bauhausban. Az anyagok 90%-át, ami nem speciális cucc, megveheted te is, semmi akadálya, ha meg emiatt a vállalkozó nem vállalja a melót, választasz mást. Volt olyan is, hogy a szaki hozta az anyagot, kértük, hogy hozzon blokkot/számlát is a boltból, hozta, adta, annyiért vette/vettük, mint bárki, aki betér a boltba. Szóval most már tudod, ez így megy. Nyilván egy új ház építésekor ez bonyolultabb, de még ott is kivitelezhető, de egy sima felújításnál alap.

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 14:34:37

@kommentes nikk: te dzsentri geci, nem mindegy hogy egy 150 forintos kenyeret veszel 250ért vagy egy 30 milliós házat 60ért. Téged sem az eszedért fizetnek, na szevasz most már tényleg.

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 14:35:59

@kommentes nikk: egy dolgot azért ma megtudtam, magyarországon csak én vagyok szegény!!!!

kommentes nikk 2021.04.07. 14:41:06

@a nagy hohohorgász: összevissza beszélsz kismajom, fejezd be, mert égsz, nem kicsit :) Most már hatvanmilliós ház, mi lófaszról beszélsz egyáltalán, beütött a stroke, vagy mi bajod? Menj szépen levegőzni, az való neked most :)

kommentes nikk 2021.04.07. 14:44:32

@a nagy hohohorgász: ha vigasztal, szerintem csak irigy kis genyó vagy. Két ember két bő átlagfizetés mellett simán tud félrerakni, még egy normálisan megválasztott lakáshitel meg autó fenntartása mellett is. Ha neked ez nem ment, akkor kisnyugdíjas, vagy magányos portás, vagy szenvedélybeteg, vagy 21 éves pályakezdő vagy.

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 14:45:24

@kommentes nikk: majd amikor a havi plusszos nejed lefarcol a másolófiúval, te meg nem tudod kifizetni a házad felét, és ősem neked :)))) mert leszarod :))))

birka menet 2021.04.07. 14:47:43

@kommentes nikk: "Mi kicseréltetjük a teraszajtót meg letérköveztetjük a kocsibeállót, idő nem számít, nem sürgős, ha ősszel ér rá a mester, az se baj. "

Csak így tovább, ennyi ésszel, ősszel már 20%-kal többet fogsz fizetni mint tavasszal.

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 14:47:44

@kommentes nikk: tudod neked az a mérce hogy tudsz e hitelt felvenni, nekem meg az hogy kpra ki tudok e csengetni egy házat!!!! én nem akarom 3szorosan visszafizetni egy hitelt egy tulárazott szarét, míg te vígan bevállalod!

birka menet 2021.04.07. 15:01:09

@kárárámaispj: ""Így müködik a Hogyan lapátoljuk az adóforintokat a gyerekes családok zsebe helyett az építöipari e.v. zsebébe."
Hiszen jól tudjuk, hogy a burkolónak/kőművesnek/festőnek nincs se gyereke se családja. "

Hogy te, a funkcionális analfabéta is megértsd: amikor orbánék CSALÁDTÁMOGATÁS-ként hirdetik azt a 3 milliát (meg a CSOK-ot meg a babavárót meg stb) és meghirdetik a sok 100 meg 1000 milliárdos támogatási programokat, akkor az épitöipar másnap már el is kezdte az egekbe emelni az árat. Ennek következtében a 3 millia (meg a Csokos 10 millák) már rég elúsztak Átlagmélymagyar Jóska zsebéböl, abban csak annyni marad, amennyit az építöipar, a felújító e.v. szaki hajlandó bennehagyni.

Átlagmelymagyar Jóska fel tudta volna építettetni a 100 nm-es házát a "feljavított" Csok mánia elötti években (2017 elött) 20-25 milláért, egy e.v. Szaki került volna 1500/órába, ma Jóska ugyanezért 40 millát fizet. e.v. Szaki meg kér 5000-7000-et óránként.

Ja tuddom mert mondod: ez azért van, mert gyengült a forint a Covid óta!

kommentes nikk 2021.04.07. 16:21:27

@a nagy hohohorgász: lefalcol, azt úgy írják :) Neked ezek szerint nejed sincs, te szerencsétlen, de legalább egyedül nyomorogsz.

kommentes nikk 2021.04.07. 16:22:13

@a nagy hohohorgász: 2.9 százalékos a lakáshitelem, 74 a havi fix törlesztő. Te meg ezek szerint bérleményben laksz, hát ki a hülye? :)

kommentes nikk 2021.04.07. 16:28:38

@birka menet: annyira jó, hogy itt mindenki iparági szakértő :) Honnan tudod, mi lesz ősszel? Ez az egész hiszti rémesen eltúlzott az emelkedéssel, lecseng ez is, különben meg öt éve enélkül is sokkal alacsonyabbak voltak a költségek, akkor mindenki hülye, aki nem öt éve újított fel? Bp melletti városban élek, itt eleve sokkal alacsonyabbak az árak, válogathatok a melósok között, tavaly gipszkartonos kellett, feldobtam hirdetést a helyi csoportban, jelentkeztek heten, amelyik a legszimpatikusabb volt, kihívtam felmérésre, három nap múlva már dolgozott. parkettást a jószakiról szedtem, azon a héten jött, amelyiken először felhívtam. A gázszerelőm hétvégén is dolgozik, ha bármi gebasz lenne a kazánnal, fél órán belül ott lenne, tavaly teljes vezetékcsere volt, megcsinálta két héten belül. Szóval én nem parázok, lehet, hogy a fővárosban gáz van, de engem ez nem érint. Az viszont igaz, hogy lehet, hogy egyes dolgokat nem számlásan fogok intézni, van, ami olcsóbb lesz úgy, a mester meg boldogan jön, mert a többség a számlaképes szakikat keresi most. Win-win :)

kommentes nikk 2021.04.07. 16:33:08

@birka menet: a világon bárhol ez lenne, ha valamire támogatás jár, azt beépítik az árba a melósok, ja nem, Észak-Koreában biztos működik a hatósági ár. Ezen tök kár nyígni, ez piaci folyamat, nem lehet szabályozni. Ja de lehet, nem kell támogatást adni, az sokkal jobb, a semmi sokkal jobb. Vagy lehetne kápét adni stikában az emberek kezébe, hogy a burkoló meg ne tudja, hogy Józsiéknak több a pénzük. A CSOK-ra is ugyanez a hiszti volt, hogy majd nem tud senki lakást, házat van, upsz, mégis tudtak. Egy része visszacsorog az államnak, egy része meg megy az építőiparba? Jónapot, ELEVE így van kitalálva, ezek a támogatások nem nettóban vannak az alanynak szánva, ebben benne van az építőipar pörgetése, meg az állam saját sarca. A lepattanó az igénylőé. Van jobb ötleted támogatási formára egyébként?

kewcheg 2021.04.07. 16:33:44

@kunzoo: egyébként ja, nekem is sokszor az az érzésem ezzel a pénzrontással, hogy teperünk felfele egy mozgólépcsőn, ami lefele megy, kevesen jutnak előrébb, a többség meg a tiprás ellenére folyamatosan, nem látványosan, de csúszik visszafelé....

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 17:59:58

@kommentes nikk: te most vagy putriban laksz, vagy bivalybasznád alsón, vagy a szüleid megdobtak egy jó pár gurigával, vagy azon kevesek egyike vagy akik ügyesen megdolgoztak érte. Bp 40km es körzetében 50 MHUF alatt csak szarok vannak 50és 100 között talán van szerencséd egy normális házra... a 70 millióra taksált lakoparki ikerházzal ne fárassz kérlek(telek nulla, terasz közös a szomszéddal betonfallal elválasztva, stb)

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 18:01:18

@kommentes nikk: és nem, nem normális ha egy 20 millió forint támogatás 30 milliós áremelkedést okoz!!!! még a kibaszott nyugaton sem - te apuci kisfia!!!!

kárárámaispj 2021.04.07. 18:10:27

@birka menet: "az épitöipar másnap már el is kezdte az egekbe emelni az árat. "
Nem matyi. Az építőipar ugyanolyan árakon dolgozott, csak elkezdett dolgozni.

"Átlagmelymagyar Jóska fel tudta volna építettetni a 100 nm-es házát a "feljavított" Csok mánia elötti években (2017 elött)"
Akkor mégis miért nem csinálta, te borzasztóan okos. Hát kötelezte valaki, hogy felvegye a szar támogatást?

"Szaki került volna 1500/órába,"
Igen. A szaki nem szeretnek enni, jól látod.

"ma Jóska ugyanezért 40 millát fizet. e.v. Szaki meg kér 5000-7000-et óránként."
Ja. Pedig végül is ki is mehetne osztákba.

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 18:19:54

@kárárámaispj: "Az építőipar ugyanolyan árakon dolgozott, csak elkezdett dolgozni." Mond te teljesen hülye vagy??????????????????

kommentes nikk 2021.04.07. 20:33:11

@a nagy hohohorgász: buzikám, négy éve vettük 17 milláért, a nagy boom előtt, 113 nm, 450 nm kerttel, önálló, körbejárja tó, átlagos állapotban, statikailag tip-top, azóta Element sacc ötmilla felújítás, most ér kb 45-öt. Minek pofázol olyanba, amihez nem konyitasz, maradj csak a bérleményedben köcsög

kommentes nikk 2021.04.07. 20:34:37

@a nagy hohohorgász: faterommal keteves korom után életemben nettó három hetet töltöttem, ez nem jött be

birka menet 2021.04.07. 20:51:03

@kárárámaispj: " Az építőipar ugyanolyan árakon dolgozott, csak elkezdett dolgozni."

Megjött A nap hülyéje!

Illeve el se ment.

birka menet 2021.04.07. 20:56:47

@kárárámaispj: "Pedig végül is ki is mehetne osztákba. "

Öcsém, a tudatlanságodnak elárulok egy nagy titkot: Ausztriába már rég kiment az a 100 ezer, aki nem volt hülye és valamit értett az elfogadható melóhoz. Arra mérget vehestz, hogy aki viszont maradt, annak a 90%-a lumpen, olyan melót csinál, amin a szatyesz vizsgán nem menne át, aminek a vége kisebb-nagyobb elkúrás. A féleszüek, a dolgokat a könnyebb végénél megfogók 90%-a itt maradt. Ezeknek esélyük sincs Ausztriába meg bárhova kimmenni. Csak hozzád Kistarcsára.
De te se mehetnél ki Ausztriába, mert mihez kezdenének veled?

birka menet 2021.04.07. 20:58:11

@kommentes nikk: " Honnan tudod, mi lesz ősszel? "

Onna baszod, hogy lefogadom, hogy hosszabb ideje vagyok benne az építőipar valóságában, mint amióta te bölcsészkedsz.

eßemfaßom meg áll 2021.04.07. 21:05:08

just for fun megnéztem a 2018-ban rendelt műanyagablak/ajtóimnál mi a változás

ablak1: 53e->58e
ablak2: 32e->33e
ajtó1: 67e->72e
ajtó2: 48e->58e

akárhogy nézegetem nem akar kijönni az a hatalmas drágulás.

A villanyszerelő olyan 14%-al volt drágább most januárban mint 2018ban (ugyanaz az ingatlan) persze '18-ban is számlával dolgozott. Tény, hogy sokat kellett rá várni, de nem az idei támogatás miatt van fél évre előre betáblázva évek óta.

eßemfaßom meg áll 2021.04.07. 21:11:26

@birka menet: "Szaki került volna 1500/órába"

ennyiért JÓ szakit a Első Nagy Ferenc Ugró Pannon Pumája alatt se nagyon lehetett már találni nemhogy 2017-ben...

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2021.04.07. 21:11:27

@kommentes nikk: "Van jobb ötleted támogatási formára egyébként? " Régen építettek házgyárakat, ahol egyforma házakat gyártottak a betanított munkások. Mivel mindig ugyanolyat (vagy közel ugyanolyat kellett), bele tudtak tanulni.

Lakáshiány van, nincs megfizethető, komfortos lakás... Az építőipar autópályát épít meg stadiont... Az én javaslatom az, hogy a CSOK-ra elköltött milliárdokból kellett volna komfortos önkormányzati lakásokat építeni és azt lízingbe odaadni annak, aki akarja.

Életképtelen falvak haláltusáját nyújtjuk el a falusi CSOK-kal, munkahely továbbra sem lesz, de a lakosok egyre modernebb infrastruktúrát szeretnének egyre magasabb színvonalú oktatással. Ezt csak a nagyobb települések tudják biztosítani.

A fejlődő városokban kellene lakótelepeket építeni, a munkahelyek közelébe, mint a panelprogram idején. Vagy ez ma már nem működne?

kommentes nikk 2021.04.07. 21:11:51

@birka menet: hahaha, a kommentszekcióban mindig mindenki éppen húsz éve az adott szakterület kiemelkedő mestere

birka menet 2021.04.07. 21:12:33

@kommentes nikk: "a világon bárhol ez lenne, ha valamire támogatás jár, azt beépítik az árba a melósok, ja nem. Ezen tök kár nyígni, ez piaci folyamat, nem lehet szabályozni."

Látod mennyit ér a te bölcs?ész?? dipód? Két mondat, három ellentmondás:
1. mondat: egy napja tagadod, hogy a családi támogatások hápersze hogy a családoknak mennek, nem árfelhajtóak, nem az épitőipar rakja zsebre. Akkor most mégis.
2. mondat: A paici folyamatokat épp hogy lehet szabályozni, erre van a szakági politika kitalálva, meg a felügyeleti szervek stb. Akkor tehát ezek egész nap semmit enm csinálnak?
3. 1-2. mondat: Miközben az állam adja a támogatást és torzítja (félreszabályozza) a piacot, eközben meg azt mondod, hogy a piacot nem lehet szabályozni.

Mára szerintem elég nektek ennyi, várjatok őszig, télig, még 3 évig évig az ajtóra, a burkolóra, biztos olcsóbb lesz, akárcsak a te fizetésed. Valós jövőkép ugye?

eßemfaßom meg áll 2021.04.07. 21:13:43

@eßemfaßom meg áll: ...és jól emlékeztem, 2008ban 1900HUF volt a minimál óradíj az építőiparban.

eßemfaßom meg áll 2021.04.07. 21:15:22

@Balogh Zsolt: állami lakótelepépítés a nagy iparvárosokban... ennek azért van egy kis 60asévek szaga

birka menet 2021.04.07. 21:17:37

@kommentes nikk:

Tudjuk apja, te Budapest mellett minden szakit találsz a faludban, reális áron. Mert annyi eszük nincs a szakiknak, hogy az országos szakihiány kellős közepén árat emeljenek. Vagy utazzanak 10-20 km-t Bp-re, ahol a dupla árat kérhetik. Vagy kimenjenek Ausztriába 3-szoros fizetésért.

Na hagyjál te engem a te meséiddel!
Illetve nem lehetséges, hogy te Tökölön élsz és a börtönkapun belül tényleg van mindenfele kitanított szaki, hatóságilag szabályozott áron? Mert akkor még el is hiszem a "bölcs" meséidet.

kommentes nikk 2021.04.07. 21:22:49

@birka menet: viszont mivel bölcsész vagyok, tudok szöveget értelmezni :)

1. ezt írtam: "Egy része visszacsorog az államnak, egy része meg megy az építőiparba? Jónapot, ELEVE így van kitalálva, ezek a támogatások nem nettóban vannak az alanynak szánva, ebben benne van az építőipar pörgetése, meg az állam saját sarca. A lepattanó az igénylőé."

2. ilyet nem írtam, összekeversz mással, gondolom magaddal.

3. a torzítás nem szabályozás. Ha fejbeverlek egy vacsővel, nem szabályozom, hanem torzítom az arcod. Megvan így?

birka menet 2021.04.07. 21:28:32

@Balogh Zsolt: "Az én javaslatom az, hogy a CSOK-ra elköltött milliárdokból kellett volna komfortos önkormányzati lakásokat építeni és azt lízingbe odaadni annak, aki akarja."

Az kétsételen nem ártott volna, ha az állam a halom pénzekböl mondjuk 25-30 éves korig egy szociális alapú lakhatást támogat,eközben meg a fiatal gyüjthette volna az öneröt a késöbbi lakására. vagy hasonló megoldás.

Ehelyett semmit nem tanulva a 2000-es évek devizahitelezési mániájából, árfelhajtó hatasából és bukásából megint meghirdetett egy olyan tömegprogramot, amire boldog boldogtalan azonnal ugrott és ugyanazok a hatásai.

kommentes nikk 2021.04.07. 21:30:22

@birka menet: istenem, ami nem a te kis világodban van, az már nem is létezik, mi? A vízgázosom konkrétan nem hajlandó Pestre bemenni dolgozni, útiköltség, gáz a parkolás, szívás a bejárás, és egy csomószor nem fizették ki, meg genyóztak vele az árral, határidővel. Itt a környéken ajánlás alapján adják körbe, az ügyfelei többsége ismerős ismerőse, öt perc alatt hazaér, és mivel 20 ezres város, ami mellett van a közelben még 5-6 hasonló, bőven van munkája. Villanyosunk ugyanez. Tavaly nyáron laminált padlóst pestit találtunk, 2000 ft/nm-ért dolgozott, hát bazmeg ha felemelte duplájára, az is lófasz. Nem csak az két utca létezik, ahol te laksz.

a nagy hohohorgász 2021.04.07. 21:34:28

@kommentes nikk: hát 4 éve 17 mhufert.... hogy nem bp 50kmes körzetében az biztos....

kommentes nikk 2021.04.07. 21:39:31

@a nagy hohohorgász: a benzinpénzemet 31 km-re számolják el, az Örsnél dolgozom.

kommentes nikk 2021.04.07. 21:45:06

@a nagy hohohorgász: egyébként akkoriban 20 alatt pesti házak is voltak, Ferihegy, Lőrinc környékén nézelődtünk, közepes állapotú ikerházat lehetett venni 18-20 között, volt egy 13!!-ért is, a közepesnél szarabb állapotban, az Üllői-Kemény Zsigmond sarkán, de arra rá kellett volna borítani egy tizest. 25-27 környékén élhető családi ház is lett volna arrafele, de az már sok volt.

birka menet 2021.04.07. 21:46:40

@kommentes nikk: "gy része visszacsorog az államnak, egy része meg megy az építőiparba? Jónapot, ELEVE így van kitalálva, ezek a támogatások nem nettóban vannak az alanynak szánva, ebben benne van az építőipar pörgetése, meg az állam saját sarca."

Bammeg bölcsészem, ugorj már iQ szintet! Te még most se érted, hogy kurvára NEM ELEVE arra találták ki a CSALÁD(!!!) támogatást, hogy úgy pörgesse az épitőipart, hogy az épitőipar a 10 milliós állami támogatásból plusz munka nélkül 6 milliót lenyúl áremelésben és csak 4 millióért végezzen termelő munkát!

Hanem hogy a Családalapíto Jóska kap 10 millát és ebből építessen, szerezzen lákást, úgy, hogy nem kell 25 évig melóznia a lakásért, csak max. 15-ig, de cserébe ezért adjon 3 gyereket a magyar nemzetnek. És a megtakarított 10 évnyi kiadás meg menjen ennek a 3 gyereknek a pénzügyileg gondtalan felnevelésére.

Na ebből nem lett semmi. Hanem lett változatlanul 20-25 éves eladósodás immáron a támogatott értéken is. Aztán majd naccsaládos Jóska meglátja 10 év múlva, hogy elég lesz-e még a fizetése 3 egyre drágábba kerülő gyerek finanszírozására.

birka menet 2021.04.07. 21:51:46

@kárárámaispj:

Oszt kijaf.szom kényszeitett 1,5 millió magyart, hogy vegyen fel devizahitelt??? Tán pisztolyt tartottak a fejükhöz??? Oszt mégis mindenki felvette, mert nehogx má kimaradjon belőle!

Nabammeg, pont ezt érték el az orbáni "család" (sic!) támogatási programok.

kommentes nikk 2021.04.07. 21:54:59

@birka menet: pedig de, így találták ki :) A család szó így félrevezet? Sajnálom :) A támogatás arra van, hogy lendítsen a gazdaságon. A támogatás összege eloszlik a megrendelő és a munkát elvégző között, mindeközben fehéredik a gazdaság, adóbevételek keletkeznek, tehát egy része megy vissza az államhoz, a melósnak, vállalkozónak több munkája, több pénze lesz, amiből költ, amiből megint adóbevétel keletkezik, a megrendelő meg valamennyit nyer a dolgon, közben hálás az államnak, hogy segített, és szavaz a köpcösre. Ha ezt nem érted, akkor lehetsz te az építőiparban, de csak a talicskát tolod. Meg mondjuk eleve milyen tízmillióról hadoválsz, a téma most a felújítási támogatás, te most a Csok-ról beszélsz vagy a babaváróról, vagy te sem tudod?

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.04.07. 21:57:44

@kommentes nikk:
Az “így találták ki” felsorolásból kifelejted azt, hogy szavazatot hozzon, pedig ez a legfontosabb. Ez egy nagy krumpliosztás. És a bankokat, akik hitelt adnak ehhez.

birka menet 2021.04.07. 22:02:38

@kommentes nikk: "egy csomószor nem fizették ki,"

Ezt ismerem. Ez az aki a fos munkát csinálja. Ezeket szokás CSOMÓSZOR nem kifizetni. Oszt ott rinyálnak a faluban, hogy na ezért maradnak ott nálad, nem mennek be a városba. Mert ott csak szélhámosok vannak.

Én is csináltam már ilyet, hogy elhajtottam a f.szba a kontárját. Vagy feleztem a bérét. Úgyhogy nem kell bemutatnod nekem ezeket. Azon se kell erölködnöd, hogy most elkezdjed bizonygatni, hogy igenis jó munkát csinált a te illetöd. Megint csak 3-szor fogsz két mondatban ellentmondani önmagadnak, ez pedig már a sorozat hazudozó kategóriába fog esni!

kommentes nikk 2021.04.07. 22:07:26

@birka menet: ja, előre mondod, hogy kamuzok, akkor úgy is van, mert te tudod, te ismered a szakimat, jártál nálam, láttad a melót, meg egyébként is, mindent is tudsz :) :) Gagyi, gagyi, gagyi :)

kommentes nikk 2021.04.07. 22:08:10

@p.a: haha, ezt pont írtam feljebb, hogy a krumpli a falusi csóreszoknak, a felújítás meg a középrétegnek van az ikszekért :)

kommentes nikk 2021.04.07. 22:10:16

@birka menet: egyébként meg kurvára logikus, hogy helyben a kontár elbaszó van, aki két utcányira lakik, és hetente háromszor összefutsz vele a Lidl-ben, de ő átbasz, ellenben Pesten, ahol kimegy a melós, és sosem látja többé a megrendelőt a munka után, na ott mindenki becsületes :) Fuck logic :)

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.04.07. 22:12:50

@kommentes nikk:
Na így emlékszem is. Jóval feljebb volt.

kárárámaispj 2021.04.07. 23:15:15

@birka menet:
"Oszt kijaf.szom kényszeitett 1,5 millió magyart, hogy vegyen fel devizahitelt??? Tán pisztolyt tartottak a fejükhöz??? Oszt mégis mindenki felvette, mert nehogx má kimaradjon belőle!"
A kurva anyjukat, azok is lakni akartak valahol, ugye?

Matyi for president. Semmi támogatás, semmi hitel, ne épüljön semmi. Megalapíthatod a Mindenki Maradjon a Picsáján Pártot

nincs1agy 2021.04.08. 00:00:23

@birka menet: "Oszt kijaf.szom kényszeitett 1,5 millió magyart, hogy vegyen fel devizahitelt??? Tán pisztolyt tartottak a fejükhöz??? Oszt mégis mindenki felvette, mert nehogx má kimaradjon belőle!"

Ez kb. olyan szintű érvelés, mint hogy nem volt kötelező otthagyni a manyupot.

nincs1agy 2021.04.08. 00:03:59

@kárárámaispj: Minden tömeges támogatási program áremelést generál, ezzel nem számolnak az okoskák. De pl. amikor a ződd hőszigetelési támogatás mániájukkal jönnek, akkor ezt soha nem hozzák fel.

birka menet 2021.04.08. 01:13:50

@kommentes nikk:

Öcsém, te sorozat funkcionális analfabéta vagy. Most hogy megtudtuk, hogy a te bölcs eszeddel a CSOK-ot nem arra találták ki ami a nevében is benne van (CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY), hanem arra, hogy azt az építőipar zsebre tegye, most a bölcs eszed újra bizonyitotta, hogy van alapja azoknak a társadalmi igényeknek, hogy titeket statáriális gyorsasággal szatyesszé kellene átképezni.

Én meg csak félve kérdezem: ilyen felfogó képességgel mint amit te itt egész nap villogtatsz, miféle szatyesz lennél te?? Mert hogy én még a festőhenger beleillisztését a fém szárba se biznám rád, az hótziher. Mert majd két napba fog neked telni mire rájössz, hogy azért nem megy, mert különböző méretűek vannak.

birka menet 2021.04.08. 01:19:31

@nincs1agy:

Neked a nevedben ott az önéletrajzod. Okostóni, az állami támogatás csak ott generál áremelést, ahol korlátos a hozzáférés a célzott termékhez. Az épitőipar már rég egy korlátos, oligopol helyzetben levő piac és nem szabadversenyes. Ellenberger az Erzsébet utalvány következménye nem az, hogy holnaptól drágább lesz a túróscsusza az éttermekben.

birka menet 2021.04.08. 01:27:36

@kommentes nikk:

Azzal kezdődik a te bölcs eszed problémája, hogy még 4 betűről se tudod, hogy mit jelent, mi (lenne) a funkciója -CSOK - akkor honnan a fenéből lenne gógyid hozzá, hogy az épitőiparban mit neveznek minőségi munkának, meg hogy mi a reális ára egy egy munkának. Minden kontár e.v. Szaki álma a te bölcs ész típusod! Eladja a szart hatalmas dumával, te boldog vagy és csodák csodája, most még ki is fizették!

chrisred 2021.04.08. 06:06:48

@nincs1agy: Ott viszont az egyszeri kiadással szemben áll a következő időszakban csökkenő rezsiköltség. Mindenki kiszámolhatja magának, hogy nyer-e annyit a réven, amit elbukik a vámon.

kommentes nikk 2021.04.08. 06:34:12

@birka menet: elsőként butus kishaver, a CSOK az három betű, mondjuk nem csodálkozom, hogy alapvető szövegértési gondjaid vannak, ha ez sem megy. A másik, szerinted az autópályára felhajthat motorkerékpár? Na, nézd már, előfordul, hogy nem minden szó szerint jelenti azt, amit a hat elemit elvégzettek (segítek, ez vagy te) gondolnak. Nem vagy te kishaver semmilyen építőiparban, nagyon max segédmunkásként, neked lövésed sincs semmiről. Érdekes, hogy átváltottunk az eredeti felújításos támogatás témáról a csokra, előbbiben már elvéreztél. A CSOK meg kurvára nem kizárólag arra van, hogy Jóskapista ingyenpénzzel olcsóbban vegyen kecót, hanem arra is, hogy neked, mint segédmunkásnak legyen melód, a vállalkozónak megbízása, a tüzépnek eladása, az államnak áfája, hogy aztán a bepumpált pénz forogjon, ezt hívják gazdaságélénkítésnek, de neked csak a malterosvödörig tart az eszed, te barom.

K K K 2021.04.08. 08:59:32

Lehet menni szakmát tanulni. Nem csak londoni mosogatókra, sírdogáló szfe-s kislányokra, nagypofájú, de buta bölcsészekre van szükség. Lehet kritizálni, sírni éjjel-nappal, mert o1g! Visszasírjátok azt a mesés gazdagságot, amit kurcsótány biztosított 2006-tól. Milyen gazdag volt mindenki abban az időben, tele volt ingyen dolgozó mestrekkel az ország, tucatnyi családtámogató lehetőség volt, már majdnem megvalósították az ingyen sör-örök élet, alapjövedelem a semmiért, nyugdíj triplàzás, minimál duplázás intézkedéseket, mikor jött a Sátán! 2010-óta nyomor, sanyar, éhínség, kénköves pokol, sötétség telepedett az országra, a zemberekre vadászó náci csapatok ellen, csak néhány hős /kurcsótány, jakab, kunhalmi, kórozs, stb/ hatalmas tudással bíró, igaz magyar harcol! Tartsatok ki emberek, már nem sok idő kell ahhoz, hogy újra fényben, gazdagságban, demokráciában éljetek, és 5 forintért a ketrecbe zárt o1g-t és társait köpködhessétek!

John Doe3 2021.04.08. 09:00:39

@midnight coder: Jó reggelt. Időközben beszántották az OKJ-t, tehát javaslatod okafogyottá vált.

n3spr3ss0 2021.04.08. 09:17:05

@kunzoo: Az sem olyan sok pénz, nekünk a havi számlánk villanyautó töltésre 5-6 ezer forint.
Naponta 35-40 km.

Medgar 2021.04.08. 09:20:47

@Kirk Weeks: Ezek olyan összefüggések amit az itt fikázók, meg általában az "ellenzék" nem ért meg...

Medgar 2021.04.08. 09:21:35

@K K K: Te olyan gonosz vagy. :D

birka menet 2021.04.08. 09:30:15

@K K K:

Megjöttél 6 hozzászólásos fideSS troll? De veled mi lenne, ha ma Rogántóni kirúgna a troll állásodból, hova mennél el segédmunkásnak? Mert 5 osztállyal csak a fideSSben élsz meg, de kint a valós életben nem.

birka menet 2021.04.08. 09:36:07

@kommentes nikk: "nézd már, előfordul, hogy nem minden szó szerint jelenti azt"

Erre te vagy a legjobb példa: a "bölcsész" magyarul pszichopata funkcinális anlafabétát jelent. Akinek 1+1 az akkor is 3 ha már az egész világ röhög rajta. Valódi munkának még a környékét se láttad az életben, de legalább afalu bolondja szerepedért szeretnek téged az összes környékbeli e.v. Szaki.

kommentes nikk 2021.04.08. 09:37:57

@birka menet: látom, már a buta érvek is elfogytak, maradt a vergődés :) Még mindig szórakoztató, ne hagyd abba, iskolázatlan kis barátom :)

birka menet 2021.04.08. 09:56:03

@kommentes nikk:

Te bölcs ész, 5 év állami segélyen kitartás után tudhatnád a CSOK az nem szó, hanem egy rövidítés. És mint ilyen annyi betű van benne, amennyit látsz. Ugyanis nincs szabály arra, hogy egy röviditésben milyen betűnek mi a szerepe és hogy kell azt értékelni. Majd ha a magyar szótárban megtalálod a CSOK szót, akkor jelentkezz be. Hogy ne keresgess a bölcs eszeddel 3 évig, megsúgom, hogy az általad olyan fantasztikus helyességgel leírt "nikk" szó mellett fogod megtalálni.

nincs1agy 2021.04.08. 10:05:37

@chrisred: Itt viszont mondjuk egy kisgyerek szebb, jobb környezetben töltheti életét, de egy nyílászárócsere a rezsiszámlát is befolyásolja.

nincs1agy 2021.04.08. 10:10:08

@birka menet: Ó persze, te nagyon okos, és a panelrekonstrukciós program nem járt árfelhajtó hatással, ugye?A te életrajzot a nicked első felében található.:DD

kommentes nikk 2021.04.08. 10:11:22

@birka menet: jaj, ne égesd magad, ez egy betűszó, CS+O+K, guglizd meg baszki, a nevében is benne van _betű_szó, betűkből áll, hát a magyar ABC-t sem ismered te nyominger, súgok, a cs (segítek: _cs_aládok) ott van a c után a betűk között, egyre kínosabb vagy, hagyd abba, már dőlök a röhögéstől :) Ennyit értesz a világ egyéb dolgaihoz is, te alulképzett téglarakó :)

birka menet 2021.04.08. 10:12:40

@kommentes nikk:

jaja vergődés: te a magyar bölcs ész már két napja vergődsz azon, hogy a CSOK-ot nem a Családi Otthonteremtésre találták ki, hanem az építőiparnak. A támogatást nyelje be teljességgel az épitőipar - tök mindegy mekkora ellenszoláltatásért. Mert nehogy má az legyen az Otthonteremtési program célja, hogy Otthonteremtö Jóska a 10 milliából megvalósítja a CSALÁDBÖVÍTÉSHEZ szükséges lakásbővítést, lakásfelújítást, aztán csak az menjen az építő zsebébe, amennyi a munka értéke. Lószart, a bölcs eszednek az a természetes, hogy a mester 6 millát lenyúl a konjunktúrát meglovagolva, anélkül, hogy akárcsak egy téglát is adott volna pluszban érte. O. Jóskának meg a végén marad nettó 4 millája az érdemi otthon bövítéshez. A 3 milliós program detto ugyanez.

Van ám neked bölcs eszed, nem is csoda, hogy a pesti árakkal már nem tudtad tartani a lépést, inkább kimenekültél egy ócsó peremvárosi faluba. Nem szégyen ez, csak következmény. Ahhoz viszont lövésed sincs, hogy minek a következménye. Ezt már két napja bizonyítod.

chrisred 2021.04.08. 10:14:57

@nincs1agy: "...egy nyílászárócsere a rezsiszámlát is befolyásolja"

Nem ezt hívják "ződd hőszigetelésnek"? :)

birka menet 2021.04.08. 10:20:51

@kommentes nikk:

böcs észkém, még mindig nem tudtad megmutatni a nyelvtani szabályt arra, hogy egy rövidítésben mit kell külön betűnek értelmezni és mit nem. Hol van az elöirva, hogy egy rövidítést hogyan kell betűzni, hogy abban a CS, SZ, TY stb betűket egynek vagy kettönek kell venni?

kommentes nikk 2021.04.08. 10:24:57

@birka menet: két napja őrjöngsz kishaver, közben bizonyítottad, hogy nem érted az alapszintű gazdasági folyamatokat, nem tudsz szöveget értelmezni, nem ismered az ABC-t, és a vitakultúrád olyan szánalmas, hogy ahol érvekkel találkozol, azt elegánsan kikerülöd, és terelsz egy másik témára, amibe aztán szintén belefulladsz. Azt a szánalmas trollszintet azonban megütöd, hogy tök ismeretlen emberről jelented ki, hogy pontosan hol, milyen körülmények között lakik, milyen a háza, a felújítása, holott ezekről nyilvánvalóan nem lehet tudomásod. Ebből látom, hogy egy nagyon buta segédmunkás vagy, aki olcsó szalmabáb érveléssel nyomul, és veregeti a saját vállát, hogy jólmegaszondta a zinterneten. Lenézheted a bölcsészt (pedagógus egyébként), de én veled ellentétben tudok értelmezni mondjuk egy szerződést, egy pályázati kiírást, és nem csak annyit látok a világból, "hogyha csoknak híjják, akkó családoknak köllene adni a zegészet". Furkó kis barom vagy, de még mindig szórakoztatsz, ne hagyd abba :)

kommentes nikk 2021.04.08. 10:27:58

@birka menet: kultúrembernek ezt nem kell megmutatni, ne vergődj ezen, így van és kész, ott van előtted az internet, keresd meg szépen kisbubus. Segítek, úgy kell betűzni, ahogy a szavak első betűiből átvettük, ergó a családi első betűje a cs, "csé-o-ká" így is ejted ki a kis szádon, hogy csok, de tényleg ilyen elemi másodikas szintre kell lemenni, hogy az ABC-t tanítom neked? Komolyan?

nincs1agy 2021.04.08. 12:03:03

@chrisred: Igen, de érdekes módon a 2010 előtti programok idején nem csatolt a horda, hanem tapsolt.

chrisred 2021.04.08. 12:43:07

@nincs1agy: Akkor egy másik horda művelte ezt.. :)

nincs1agy 2021.04.08. 12:52:41

@chrisred: Száz szónak is egy a vége: bármilyen koncentrált állami támogatásnak bizonyos árfelhajtó hatása van. Ha az állam mondjuk támogatná az iskolán kívüli magánnyelvoktatásban való részvételt, és ezt tömegesen vennék igénybe a tanulók, az a tandíjak megemekedését eredményezné.

birka menet 2021.04.08. 13:07:40

@nincs1agy: "Száz szónak is egy a vége: bármilyen koncentrált állami támogatásnak bizonyos árfelhajtó hatása van."

Megint baromsáokat írsz. Egy E-autó támogatásnak (roncsprémium stb) nincsen árfelajtó hatása. Pont ellenkezöleg: minél többen vásárolnak E-autót, annál gyorsabban csökkenhet az ára az econmy of scales, a fix költség degresszió miatt. Pont azért mert ez egy szabadversenyes piac. Az meg hogy mi a szabdverseny, Orbanisztánban sose fogod megérteni, megtapasztalni.

gigabursch 2021.04.08. 13:16:30

A piacot csak és kizárólag a szerződés fehéríti ki.
Amint nincs szerződés még kell vágni a megrendelőt és a vállalkozót is.

chrisred 2021.04.08. 13:23:35

@nincs1agy: A termék/szolgáltatás jellegén múlik, hogy a keresletnövekedésnek van-e árfelhajtó hatása. Ha egy termékből egységnyi időn belül többet tudnak eladni, az ugyanolyan profitnövelő tényező, mintha drágábban adnák. Viszont az iparosmunkához a rendelkezésre álló munkaidőkeret nem változik, tehát csak akkor tud profitnövekedést realizálni, ha drágábban dolgozik.

gigabursch 2021.04.08. 13:25:40

@kommentes nikk:
Vigyázz! Ha most leírnád rovásírással, akkor azon hőzöngene, hogy ezt nem érti, mert nem magyarul van.
Ha leírád fonetikusan cirill-betűkkel, akkor meg azért hőbörögne, hogy ehhez túl fiatal.
Persze, ha leírnád neki szintén fonetikusan ezt a betűszót héber, örmény, perzsa, görög vagy akár halandzsa nyelven, akkor is lenne kifogása.
Nem ismerem van jogszabályt, de meg se lepődnék rajta, ha a magyarázó értelmezések közt ott lenne a CSOK is, hogy mit jelent.

gigabursch 2021.04.08. 13:27:01

@nincs1agy:
Egyikkel sem éltem.
Nincs deviza hitelem és van manyupom.
Fegyvert sem láttam.

birka menet 2021.04.08. 13:32:13

@kommentes nikk:

jaj bölcs eszem, még mindig nem tudod linkelni a szóösszetetételek, rövidítések betűzésenek nyelvtani szabályait. Hány betűböl állnak a következö rövidítések, nikk haver: SZSK, SCS, NYMSZ? Azt hogy te mit filozofálsz az ének es a hittanóra között a betükről, az a te dolgod. Egy biztos, amig te itt börözöl a saját hülyeségeden, addig is az ajtód ára már 10%-kal emelkedett. Te vagy az építőipar álma, az értelmiségi lúzer.

Amúgy mit pedagógizálsz még? Angol nyelvet ferdítesz magyarra, mint pl a nicket nikkre? Legalább van dipód róla?

birka menet 2021.04.08. 13:35:41

@gigabursch: "Nem ismerem van jogszabályt, "

Ennyi elég is a nyelvtan zseniséged bemutatására.

nincs1agy 2021.04.08. 13:40:08

@birka menet: Az szolgáltatás, te hatalmas ész? Másrészt globális óriás multik termékeiről van szó. Téged sem az eszedért szeret a jóisten.:D

nincs1agy 2021.04.08. 13:45:28

@chrisred: Ha nem bővül az adott szektor szolgáltatáskínálata olyan mértékben, mint a megnövekedett kereslet, akkor nőnek a kivitelezési árak.

kunzoo 2021.04.08. 14:01:22

@n3spr3ss0:
Úgy ertem hogy benzines autó helyett villanyautó plusz napelem
Ahhoz képest sok mintha a villanybojlert nappalira kötned és azt napelemmel töltöd.

aefzuj 2021.04.08. 14:41:58

A Balkán széle az ilyen. Állampolgár itt jól még nem járt.

A cinizmus dühítő ebben igazán.

Na meg az, ahogyan a sok paraszt elhiszi, hogy a Zállam a pógárok jólétét szem előtt tartva meg a nemzet felemelkedését menedzselve ösztönzi a gyermekvállalást na meg a hozzá kapcsolódó lakashitelezést és felújítást.

Közben meg adófizető- és adósrabszolga utángyártási program folyik pénzügyi-gazdasági vezérelvek mentén.

Megjegyzendő, hogy amelyik nemzettel ezt így meg lehet tenni (mert hagyja), az meg is érdemli.

nincs1agy 2021.04.08. 14:46:42

@aefzuj: Igazad van, jobb elfogyni és átadni helyünket Ahmednek és Csitának..

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.04.08. 14:49:45

@nincs1agy: Azért az elfogyástól nagyon-nagyon messze vagyunk, ezen nem kell izgulnod.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2021.04.08. 15:03:19

@birka menet: "Az meg hogy mi a szabadverseny, Orbanisztánban sose fogod megérteni, megtapasztalni."

:))

Azért van olyan terület, ahol megtapasztalhatja.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2021.04.08. 15:13:13

A Sony készítette az első tranzisztoros rádiót, és két év múlva az első zsebrádiót. Azt hiszem, velük történt meg az alábbi 2 eset.

Árajánlatot kértek tőlük egy kisebb és egy nagyobb megrendelésre. A nagyobb rendelésnél az egységár lényegesen magasabb volt. A vevő nem értette. Megmagyarázták, hogy ekkora rendelésnél bővíteniük kell a gyártókapacitást. A vevő elfogadta a magasabb árat, és a nagyobb megrendelést kérte.

Nem fért bele a zsebrádió egy szabvány ingzsebbe. Az utazó ügynököknek gyártottak ingeket nagyobb zsebekkel, hogy onnan vehessék elő az ajánlott portékát.

nincs1agy 2021.04.08. 15:17:23

@p.a: Egy idő után már nehezen vagy egyáltalán nem visszafordítható demográfiai folyamatok indulnak be. Ezek megelőzésére hoz intézkedéseket a kormány..

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2021.04.08. 15:23:14

@nincs1agy: "A te életrajzot a nicked első felében található."

Ja, ja. Neked az egészben. :))

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.04.08. 15:24:53

@nincs1agy: Ez nem mond ellent annak, amit írtam.
Egyébként már ezek a folyamatok beindultak régen, a kormányzati megelőző intézkedések soha nem fognak ezen fordítani, esélyük sincs, kiskanállal akarják kimerni a Dunából a vizet. Lassítani lehet, de inkább szavazatot szerezni jó.

kalbász 2021.04.08. 15:29:17

@Visceroid: Mert nekem van más dolgom, mással keresem a pénzt, neki meg kifizetem amit kér érte. Ráadásul mindenben nem tudok profi lenni az egy dolog hogy meg tudom csinálni, de közel sem olyan szépen mint valaki aki tizenéve ezzel foglalkozik.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2021.04.08. 15:29:34

@aefzuj: "ösztönzi a gyermekvállalást"

Ha a gyerekvállalást akarná ösztönözni, nem várt volna vele egy évtizedet, míg a ratkó unokák mind kimennek a szülési korból.

hu.wikipedia.org/wiki/Ratk%C3%B3-korszak

Ugyanakkor az iskolarendszer lezüllesztésével összeszerelő munkásokat képez. Kell a szavazat, és azt a fide$$ a deprivált népességtől kapja.

kalbász 2021.04.08. 15:43:30

@a nagy hohohorgász: Én most csináltatok sokmindent. Az elektromos kapunyitóm árának 15%-a a munkadíj. Ezt egy teljes napig szerelték.
A 2. kocsim beállójának a faanyaga 270k, a tetőlemez rá kb. 180k, a munkadíj 250k. Ezt is egy nap alatt rakta össze 4 ember.

nincs1agy 2021.04.08. 16:04:45

@p.a: Még közel sem késő. Főként ezért fájnak ezek a kormányzati lépések a libernyákoknak.

www.azenpenzem.hu/cikkek/iden-januarban-megugrott-a-szuletesek-zuhant-a-halalozasok-szama/6659/

És még vannak intézkedési tervek a kormány tarsolyában.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.04.08. 16:05:52

@nincs1agy:
Késő.
Ez ténykérdés, nem politikai kérdés.
Politikai csak attól lesz, hogy megpróbálnak ezzel szavazatot szerezni.

nincs1agy 2021.04.08. 16:07:08

@_atpijkamo_: Hát igen, ebből is látszik, hogy ő félkegyelmű, ahogy te is..:D

nincs1agy 2021.04.08. 16:08:28

@p.a: Csak szeretnéd. 1,3 körüli Tfr-rnél lesz kb. visszafordíthatatlan, ha ez éveken keresztül fennáll.

kommentes nikk 2021.04.08. 16:10:44

@birka menet: haha, emészd már meg, hogy elbasztad kisgyerek :) Mondd a címed, küldök egy elsős ABC-s könyvet! Kurva jó figura vagy, told még, nem bizonyítottad be eléggé, hogy butább vagy, mint egy másodikos :) :)

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.04.08. 16:10:45

Miért gondolod, hogy gond szavazatot szerezni? Neked gond?

chrisred 2021.04.08. 16:12:10

@nincs1agy: Ez egy évvel ezelőtti cikk. Ez a mostani adat:

hvg.hu/itthon/20210326_KSH_szuletes_halal_demografia

"A teljes termékenységi arányszám 1 nőre becsült értéke (azaz az a szám, ahány gyereke átlagosan egy nőnek az élete során születik) január-februárban a tavaly ilyenkori 1,55-ről 1,52-re csökkent.

2021 első két hónapjában összesítve 762-vel kevesebben születtek, mint 2020 január-februárjában, és 1499-cel többen haltak meg. A természetes fogyás – azaz a születések és a halálozások különbsége – idén eddig 10 029 fő, ami 29 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest."

kommentes nikk 2021.04.08. 16:16:43

@birka menet: "Hány betűböl állnak a következö rövidítések, nikk haver: SZSK, SCS, NYMSZ" - egyrészt ki nem szarja le, másrészt te nagyon hülye, pont annyiból, amennyi a rövidített szavak kezdőbetűje, hát te még mindig nem fogtad fel, hogy a "családok" első betűje a cs, és az nem cé-es, hanem csé, ergo egy betű? Hányszor magyarázzam el, te világ lúzere? A nyolcadikat kijártad egyáltalán, kismajom? Látom a támogatások dolgát elengedted, mert rájöttél, hogy hülye vagy, de ezt a betűs dolgot nem bírod megemészteni, hát vedd elő a régi tankönyveidet, aztán olvasd el az elsősnek az első fejezetét :)

nincs1agy 2021.04.08. 16:33:42

@chrisred: A pandémia ebbe is beleszólt. Sokan halasztják a gyermekvállalást emiatt.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.04.08. 16:36:54

@nincs1agy: Én nem tudom, bennem ez fel sem merült. Te állítottad, azt hittem, van alapja.

chrisred 2021.04.08. 16:41:55

@nincs1agy: "The current fertility rate for Germany in 2021 is 1.602 births per woman, a 0.38% increase from 2020."

BGeri01 2021.04.08. 17:00:17

Itt egyeseknek csak mese, azonban sokaknak valóság: Átlag Éva, és Átlag Ádám 2010-ben fiatalon, csillogó szemmel vetették bele magukat a munka világába. 0Ft induló tőkével átlag(alatti) keresetük egy részét egy bérelt lakás fenntartásába tették, mellette nem éltek nagy lábon, átlagosan havi 100eFt-ot félretettek. Az évek folyamán a reálbérek növekedtek, albérletárak növekedtek, maradt a 100e/hó megtakarítás. 2015-ben úgy látták, hogy az ütemet tartva 2020-ban a 10m saját tőke mellé 15m hitel felvételével ki tudnak költözni az agglomerációba egy új építésű 80nm-es kertes házba. Prosperált a pár, egy használt autót is vettek (-2m). A CSOK 3 gyerekre optimalizált 10m forintja pont ennyivel emelte az új építésű ingatlanok árát, az ÁFA csökkentés szerencsére 5m-ra csökkentette az emelkedés mértékét. Utána következett a babaváró hitel indulása, és ezzel együtt egy áremelkedési hullám, ami jóval meghaladta az elvárásaikat. Így 2020-ban itt állnak 10m-val a zsebben, és az új ingatlanhoz 40m hitel kellene, a lepukkant használthoz meg 30m. 3 gyereket nem terveznek csak a nagyobb hitel miatt. Így maradna a vidék, ahol elég szűk a mozgástér munka tekintetében.
Szerintem minden dolgozót megilletne az emberhez méltó lakhatás. Ha nincs kukás, a sok értelmiségi okos már belefulladt volna a mocsokba. Ha nincs takarító, akkor a modern irodában nem egy csilli-villi WC fogadná minden nap az otthon WC papírt spórolókat. stb....
Ha egyesek szerint a támogatások nem emelnek árat, akkor ők szerencsés helyzetben vannak, és a saját helyzetüknél nem látnak lejjebb. És sokan vannak ott, elég ha csak az idén publikált átlagbér melletti mediánt is megnézni...

Billy Hill 2021.04.08. 17:12:53

@_atpijkamo_: Erre a Ratkózásra mondják a megfelelő korú rokonaim, hogy kikérik maguknak - őket TÉNYLEG akarták a szüleik, és nem csak az abortusztilalom miatt születtek meg. ;-)

Billy Hill 2021.04.08. 17:14:26

@Billy Hill: (Amúgy igen, probléma, hogy egyre kisebb létszámú csoportoknak kellene egyre több utódot produkálni...)

nincs1agy 2021.04.08. 17:21:41

@chrisred: Jó részük migráns hátterű, nem német kultúrájú személy.

nincs1agy 2021.04.08. 17:22:40

@p.a: Nem ismerlek, csak sejtéseim lehetnek..

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.04.08. 17:24:15

@nincs1agy: Rosszul sejtetted, azért kérdeztem.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2021.04.08. 17:40:31

@nincs1agy: "A pandémia ebbe is beleszólt."

A gyurcsányi is a válságra fogta. :))

Egykutyák vagytok.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2021.04.08. 18:05:15

@Billy Hill: A 80% igazat is mond. A 20%-nak is ezt mondták a szülei. :))

nincs1agy 2021.04.08. 18:07:38

@_atpijkamo_: Közel sem volt ekkora hirtelen bevételkiesése a kormánynak, illetve a lakosság bizonyos rétegeinek. Ott a gazdasági leépülés egy hosszú folyamata volt a szociszadesz balfaszkodásnak. Most persze a visszaépülés is gyorsabb lesz. Ez nem egy strukturális válság. Kár reménykedni..;D

a nagy hohohorgász 2021.04.08. 19:06:27

az a baj hogy az ingatlan árak elérték a nyugati szintet. Sokkal gyorsabban mint az várható volt ( köszönhető a csoknak ) Hiába a látszat támogatás ha az emelkedés sokkal többet visz el. Ezt a posztban kommentelők nagy része fel sem fogja. Sosem gondoltam volna hogy ezt leírom de egyedül Matyi érti, hogy ez miért baj. Azoknak az emberkéknek akik hitelre vettek házat javaslom , hogy kössék fel a gatyát. Ráadásul nem csak hitelt vállaltatok be hanem gyerekeket is. A gyerek pedig bármennyire szeretjük=soksokkiadás. Pláne 3 gyerek. Majd amikor sorra dölnek be a hitelek (vagy mert jön az összefogás, vagy egyszerűen nem lesz elég pénzed ) akkor gondolj arra mennyire fasza dolog volt ingyen 10 milliókat adni az ingatlan/generálkivitelező neppereknek!!!!! És amikor 3 év múlva meg akarom venni a házadat hiteláron akkor még te leszel felháborodva.... Aztán mehetsz külföldre mosogatni, hogy törleszd a hitelt miközbe anyut a postás pityu kezeli, a gyerekek meg migránsfaszt szopnak 10 giga ingyen netért budapesten....

a nagy hohohorgász 2021.04.08. 19:14:32

@kommentes nikk: azért leírhattad volna hogy kerepesen vettetek házat. Ott ahol ifista focistaként nem mertünk az öltözőben öltözni mert mindenünk ellopták volna. Máshol 17 millióért használható házat 17 millióért és 15 kilométerre az örstöl biztos nem találtál 2017-ben...... De várom a többi kommentelő véleményét, melyik Örs vezér tértől 15 kilóméterre levő városban lehetett 17 millióért 100 m2es használható házat venni 400m2es telekkel 2017ben!!!! amire csak 5 misit kellett eddig rákölteni!!!!

chrisred 2021.04.08. 19:14:57

@nincs1agy: Megette a saját lábát a hűtőben rekedt fiú

a nagy hohohorgász 2021.04.08. 19:21:57

@a nagy hohohorgász: és hogy honnan lesz pénze a migransnak szopatni a gyerekedet? Azt majd az unió elintezi vagy egyszerűen ellopjak. És ha felszolasz ellene egy rohadt náci leszel te is mint én. Hülye buta emberek vagytok.

nincs1agy 2021.04.08. 19:32:33

@chrisred: Izgalmas lakókörnyezetben élsz, de miért tartottad fontosnak megosztani velem ezt az információt? :D

a nagy hohohorgász 2021.04.08. 21:04:38

@BGeri01: látom te érted, de hogy van az hogy aki ma kifizet 30 millió forintot saját indulásként + fizeti a hitelt 20 évig, az miért nem látja hogy 4 évvel ezelőtt 30 millió elég lett volna egy normális házra és nem kellene hitelt felvennie?

a nagy hohohorgász 2021.04.08. 21:51:54

Na szopjatok lovat. Köszi szépen a válaszokat . A nekem ugato nyominak üzenem hogy hosszú életet kerepesen:))))))))))))))))

nincs1agy 2021.04.08. 22:39:22

@a nagy hohohorgász: Még mindig jobb, mint Kistarcsa..:D

chrisred 2021.04.09. 06:22:38

@nincs1agy: Amiért te a bécsi iskolák katolikus és muszlim diákjainak a számát. Csak azt sajnálom, hogy a felekezet nélküli, protestáns, keleti orthodox stb. gyerekek számáról nem kaptam tájékoztatást.

kommentes nikk 2021.04.09. 08:29:23

@a nagy hohohorgász: nem 15, 31 km-t írtam, tudod, 31 oda, 31 vissza, lehet, hogy ez nem volt egyértelmű, de nyugodtan kérdezz, már így is annyit kifecsegtem az életemből neked, mint egy csomó kollegámnak se :) És nem Kerepes :)

kommentes nikk 2021.04.09. 08:44:01

@a nagy hohohorgász: teljesen igazad van, már csak egy időgép kell, hogy megoldódjon a helyzet. Én komolyan nem értem, mit rugózol ezen a dolgon. A támogatások mindenhol emelik az árakat, ez természetes, sőt kalkulált folyamat, mert a támogatás szól a kivitelezőnek, a melósnak, a vállalkozónak, az építőanyag kereskedőnek, és az adóbevételeken keresztül az államnak is. Nem pluszpénzt adsz a kivitelezőnek, hanem egyszerűen emelkedtek az árak. Ha nincs ilyen élénkítő támogatás, akkor olcsóbb az építés, olcsóbb az anyag, viszont kevesebbet keres a melós, aki aztán elmegy külföldre több pénzért, te meg kereshetsz hónapokig egy burkolót, aki ráér. Ráadásul mivel kevés a melós, nyugodtan emelheti az árait. Nehezen értem meg, hogy miért nehéz átlátni ilyen egyszerű folyamatokat. A támogatás melletti ármegtartás egyetlen eszköze a hatósági ár, üdv a Szovjetúnióban :) Az én kecómra visszatérve meg kezdem kínosan érezni magam, semmi okom, hogy kamuzzak egy tök idegennek a neten, a házunkat tessék b+ Monoron vettük 2017-ben kerek 17-ért, teljesen jó állapotban, de mivel 73-ban épült, egy csomó korszerűsítést igényelt, de egyebekben azonnal lakható volt, ráadásul nem kádárkocka, anno módos orvos házaspár építtette, a burkoló el volt ájulva, hogy a fürdőben fekete csempe volt, a hátán made in spain felrattal, amit szerinte akkoriban kb lehetetlen volt beszerezni. Rágurítottunk sacc ötöt azóta, még bele fog menni 2-3 és akkor tiptop, mostanra villanyvezetékek, összes nyílászáró (-teraszajtó) cserélve, tavaly teljes fűtéskorszerűsítés, a fürdőszoba és a konyha a tégláig leverve és újjáépítve (ezzel kezdtünk), négyből kettő szobában új laminált padló, radiátorok mind cserélve, nagyjából így állunk. És mielőtt elkezded a mantrát, igen, vannak orkok Monoron, nem több, mint a hatkerben, és szerencsére az egyetlen igazán utcától a lehető legmesszebb lakunk, átlósan a város másik csücskében. Pesten dolgozom, otthon max a boltba járok, kevesebbet látok barnát, mint mikor a Nagyvárad téren laktam albiban. Na, most már ismered a kiba életemet, nyugi van?

a nagy hohohorgász 2021.04.09. 09:09:29

@kommentes nikk: "@a nagy hohohorgász: a benzinpénzemet 31 km-re számolják el, az Örsnél dolgozom." csak szólok hogy akkor nem 31kmre számolják el hanem 62re. Így viszont érthető amit írsz.

kommentes nikk 2021.04.09. 09:13:48

@a nagy hohohorgász: hát 31 a melóhely-lakhely, és x2.

a nagy hohohorgász 2021.04.09. 09:25:20

@kommentes nikk: ok:). A lényeg hogy így osszeer az infó. A többivel viszont továbbra sem értek egyet veled. Leszarom a gazdaság elenkitest ha azok 80% a semmilyen hozzaadott értékkel nem rendelkező cegvezetoknel landolnak... a melós bernovekedese és az anyagkoltseg növekedés 20%

kommentes nikk 2021.04.09. 09:43:56

@a nagy hohohorgász: én meg egyáltalán nem állítottam, hogy ez jó, hanem hogy nagyjából természetes folyamat már abban az értelmében, hogy a kihelyezett támogatás ezzel jár. De mondok rosszabbat, több ismerősömtől tudom, hogy ugyanaz a meló sem kerül mindenhol ugyanannyiba, kihívod a burkolót egy kádárkockához, mond egy x nm árat, kihívod a város szélén épült pár éve épült fancy lakóparkba, mond 1.6 x-et. Nagyjából ugyanarról van szó, ahol kiszagolható a több pénz, ott többet is kérnek. Attól még nyilván nem jó mindez, csak nagyon csodálkozni felesleges rajta, nem lehet megfordítani, szabályozni meg hatósági árral lehetne csak kb. A harácsoló cégvezetőt meg úgy lehet kikerülni, ha te szervezed, irányítod a melót, ami egy hagyományos állás mellett kb lehetetlen, mert nincs rá idő, meg gyakran tapasztalat, hozzáértés sem, én biztos nem merném így csinálni. Van rokonom, aki meg tudta tenni, mert teljesen kötetlen a munkája, tudott hónapokon keresztül napi 2-3, akár 4-5 órákat kint lenni az építkezésen, szervezte a munkát, felügyelt mindent, milliókat spórolt.

BGeri01 2021.04.09. 09:53:51

Kezdem kapizsgálni a lényeget. Eddig az volt a baj, hogy összeszerelő ország vagyunk, az elvégzett munkának kicsi a hozzáadott értéke. Erre egyes országokban az oktatást kezdik fejleszteni. De nálunk inkább az építőiparon keresztül a támogatásokkal teremtik meg ezt a plusz "hozzáadott értéket". És ez még jobb is, mert birka marad a nép, de közben a 3 milliós munkaért ha 6-ot fizetünk, akkor az a munka 100%-os hozzáadott értékkel rendelkezik. :)

a nagy hohohorgász 2021.04.09. 10:27:26

@kommentes nikk: erre irtam én azt hogy a kormány ráuszíthatná párhuzamosan a Navot és a bíroságokat. Minden tisztán van-e és az ügyfél megkapta -e a megfelelő minőséget a jóval túlfizetett áron. EZ NEM LENNE DIKTATÚRA CSAK TÖRVÉNY BETARTÁSA. Erre mi van, továbbra is nagyrészt fekete fizu és nem tudod számonkérni a kivitelezőt hiába van szerződésed. Erre te azt mondod hogy oké hogy szar de ez van fogadjuk el. A LÓFASZT MAMA. ODA KELL BASZNI VALAHOGY!

nincs1agy 2021.04.09. 11:00:01

@chrisred: Benne van a cikkben. Ha kiszámolod, a beiskolázott 14 év alatti gyerekek több mint harmada muzulmán. (És akkor a be nem iskolázottakról nem szól a fáma..)

chrisred 2021.04.09. 11:09:31

@nincs1agy: Én ilyen mondatot nem találok a cikkben. Ebben a cikkben van egy kördiagram, ami szerint a diákok 28%-a muszlim.

wien.orf.at/v2/news/stories/2935006/

nincs1agy 2021.04.09. 11:24:20

@chrisred: "Az osztrák főváros iskoláiba mintegy 32 ezer muszlim és csaknem 30 ezer katolikus diák jár - derül ki a Városi Iskolatanács (Stadtschulrat) adataiból, amely szerint a bécsi általános iskolások közül 15 500 diáknak nincsen vallási hovatartozása. A Kurier által idézett adatok szerint mintegy tízezer diák szerb-ortodox."

BGeri01 2021.04.09. 17:02:12

@nincs1agy, @chrisred: Tipikus (kormányzati) kommunikáció. Az adatok egy szeletét adják, abból levonnak egy téves következtetést, de ha teljes képet látsz, akkor teljesen más következtetést lehet levonni belőle.

nincs1agy 2021.04.09. 18:21:33

@BGeri01: Micsoda? Nem tudom megnézni, hogy mire reagáltál..

Tamáspatrik 2021.04.10. 09:41:18

Minden támogatás drágítja a megtámogatott terméket, mert növeli a keresletet. Ugyanez a helyzet házépítéssel és felújítással is. Nagyjából fele-fele arányban osztoznak meg ilyenkor a támogatáson a támogatottak és a szolgáltatók, akiknél igénybe lehet venni.
Nem az a baj ezzel, hogy konkrétan csak a fele fog eljutni a támogatottakhoz, hanem az hogy akik nincsenek ebben a körben, nekik is megemelkednek az árak.
Akiknek nincs gyerekük, mert lehet hogy már nagykorúak lettek időközben, nekik ugyanúgy megdrágul a felújítás, ők a vesztesei ennek. Mivel nekik is szükség van ugyanezekre a szolgáltatásokra, pl. felújításra, ezért ez olyan mintha rájuk egy külön adót vetettek volna ki.
süti beállítások módosítása