mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Segítsünk az egyházaknak, mert nem tudják, mit cselekszenek

2020. március 14. - p.a

 t3.png

Jellemzően a vírus által legveszélyeztetettebb korosztályt mozgatják. Nem sok idő van már a vasárnapi szertartásokig, de talán még nem késő.

Mostanra valószínűleg mindenki tudja, hogy az életkor előrehaladtával extrém módon megnő a koronavírus veszélyessége. A kormányzati kommunikáció ugyan nem hangsúlyozza, de egyértelmű, hogy amikor az idősek megóvásának feltétlen szükségességéről beszélünk, nem csak arról van szó, hogy nem akarjuk szüleinket/nagyszüleinket idő előtt elveszteni. 

t4.jpgA 70-80 éves koronavírusos (ellentétben a fiatalokkal) fertőzés esetén szinte biztosan sürgős kórházi ellátásra szorul. A körükben hirtelen, tömegesen jelentkező megbetegedés be tudja dönteni az egész magyar egészségügyet. És akkor nem csak nekik, hanem másoknak, fiataloknak sem jut ellátás. Azt sejtjük, hogy pontosan ez történik Olaszországban. A legfontosabb stratégiai cél (mondhatjuk, hogy most az ország egyes számú érdeke), hogy ez ne történjen meg, azaz az idősek közül olyan kevesen legyenek betegek, illetve közöttük a vírus terjedése olyan lassú legyen, amennyire csak lehetséges. 

Ha eltúlzott példával szeretném szemléltetni az előbbieket, akkor azt is mondhatnám, hogy nem a betegeket, hanem az időseket kellene karanténba zárni.

Az látszik, hogy a koronavírus-intézkedések tekintetében az egyházak a tőlük megszokott és elvárható módon igyekeznek nem csak együttműködni a kormányzattal, hanem példát is mutatni mindenkinek. De nem jól csinálják. 

Semjén Zsolt minapi megjegyzése, miszerint „a magyar állam a szentmisék és istentiszteletek tekintetében nem ír elő semmit az egyházaknak, tiszteletben tartva az egyházak szabadságát” nem sokat segít. Mert nem csak előírni lehet dolgokat, hanem ajánlani is.

A héten az egyházak gyorsan kihirdették, hogy a misékre/istentiszteletekre csak 99 fő jöhet ezentúl, alkalmazkodva a kialakult helyzethez (merthogy a biztonság az elsődleges). A közösségek országszerte szorgalmas és viszonylag hatékony szervezkedésekbe kezdtek, hogy a híveket értesítsék erről és megoldásokat kínáljanak akár több, egymás utáni szertartással, akár a 99 fő fölötti érkezők külön terembe helyezésével.

Pedig a 100 nem varázsszám. Nyilvánvaló, hogy nem arról van szó, hogy 100 fő alatt nem terjed vagy nem olyan hatékonyan terjed a koronavírus. Sőt, száz fő rengeteg. Kilencvenkilenc, zömében idős ember, egy-másfél óráig egy légtérbe zárva. Ha közülük csak egy találkozott az unokájával, aki síelni volt Ausztriában… Sokszor kilencvenkilenc, szerte az országban. Nem más ez, mint az egészségügyi katasztrófa biztosítéka. 

Az egyházak akkor cselekednének helyesen (és ezt mondhatta volna el ajánlásként akár Semjén Zsolt is), ha felszólítanák a 60 fölötti híveket, hogy maradjanak távol a templom épületétől, közben pedig megoldják, hogy a helyi tévé/rádió és egy saját youtube csatorna közvetítse a szertartásokat, hogy senki ne maradjon le a neki sokat számító igehirdető szavairól (egyes helyeken tettek ilyen lépéseket, de ez messze nem általános). 

Nem igaz, hogy ennek még nem jött el az ideje. Nem igaz, hogy a koronavírus még nincs itt. Már most vasárnap is így kellene mennie az alkalmaknak. Nem ér rá jövő héten. Attól félek, két hét múlva a fenti már evidens lesz mindenkinek. Most nem "hívogatni kell az ige iránt érdeklődőket", hanem otthon tartani őket.

Nem szabad lenézni, legkezelni, sajnálni az időseket - megértik, alkalmazkodnak, többségük látott már ennél rosszabbat is. Igen, többségük mindent megtenne azért, hogy az ország biztonságosan tudjon működni. 

t2.jpg

Én pedig nem csak őket féltem és nem is csak a magyar ellátórendszert, azaz mindannyiunkat. Ezzel az akcióval a magyar kereszténység megtizedelheti önmagát. Ezt biztosan nem akarja senki, az egyházak a legkevésbé. 

Ez a bejegyzés nem arról szól, hogy templomba járni felesleges, hanem pont arról, hogy jó lenne, ha szeptemberben is lennének olyanok, akik vasárnaponként ilyen programot terveznek. 

60+ templombajárók! Maradjatok otthon, akkor is, ha nem szervezték meg nektek a helyi szertartás távoli elérését. Majd jövő hétre megszervezik.

t1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7915521114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boycie 2020.03.14. 20:40:02

Gyanús volt hogy nem az öreg katolikusok életéért aggódsz, hanem hogy elfoglalják előled a kórházi helyeket :)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.14. 20:41:06

Na mi van, az ima meg a mise már egy nyamvadt vírustól se véd?! "Isten" megint leszarja a sajátjait?!

Andy73 2020.03.14. 20:47:31

@MAXVAL bircaman közíró: Ezt most a nagy sietségben, hogy megint elsőnek kommentelhess, nem olvastad végig.
"Ez a bejegyzés nem arról szól, hogy templomba járni felesleges, hanem pont arról, hogy jó lenne, ha szeptemberben is lennének olyanok, akik vasárnaponként ilyen programot terveznek."

Egyébként nem csak idősek járnak templomba, de tény, hogy az idősebb korosztályból többen. De ez valószínűleg régebben is így volt.

Hórukk 2020.03.14. 21:35:59

@Boycie: Félő, hogy a templomba járók majd testközelből tapasztalják meg az általuk egyébként nem létezőnek hitt darwinizmust.

nemecsekerno_007 2020.03.14. 23:02:07

Ezek fideszes nyuggerek nem?!? Gondolom azok járnak templomba?! Akkor meg mi a gond?!? Ez az első lépés, hogy leváltsátok a Patást, nem?!?

consul 2020.03.14. 23:03:12

Kezeljük már felnőttként az idős embereket: majd ők eldöntik, hogy a kockázatot vállalva mennek-e tempolba vagy sem, vigyáznak-e az unokákra vagy sem, mennek-e vásárolni vagy sem.

apro_marosan_petergabor 2020.03.15. 02:05:22

A katolikusok, a keresztények mindig is útban voltak, a hit komoly erő a libero-bolsevik anarchizmussal szemben. 2000 éve, s a egyre emelkedettebb szinten, miliárdnyi hívővel világszerte.
A hívőket nem lehet megfélemlíteni, 70 év kommunizmus után, Moszkvában csak hívői adakozásból felépítettek egy a kommunisták által ledózerolt székesegyházat. Ezeket az embereket nem tudjátok megfélemlíteni, s hazudozással visszatartani. Nem a templomok a fertőzés forrásai, sem az iszlám, sem az ateista kozmopoliták emberei - a potenciális vírushordozók - nem ott tartózkodnak a legszívesebben...
A bolsevik oldal gátlástalansága megszokott, de már kiismertünk - s kikerülünk, s ha kell kezelünk benneteket, különösebb gond nélkül.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.15. 03:14:42

@apro_marosan_petergabor: a keresztény hit még annyit se tud, hogy a szentelt víz fertőzésmentes legyen. Tele van coronavírussal. Ennyire selejtes a keresztény vallás.

www.borsod24.com/2020/03/08/nem-lesz-szenteltviz-a-templomokban-a-jarvany-miatt/

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.15. 03:16:04

@MAXVAL bircaman közíró: "Nemet mondunk az ateista kampányotoknak"

Na, jön a magyarul se tudó, bolgár, elmebeteg Fideszdroid.

Első mohikán 2020.03.15. 04:57:59

"Ez a bejegyzés nem arról szól, hogy templomba járni felesleges"
Pedig vegre szòlhatnànk arròl is.

n3spr3ss0 2020.03.15. 05:06:38

@MAXVAL bircaman közíró: Most tehetne csodát a járvány ellen, de mint mindig szarik az egészre.

Moin Moin 2020.03.15. 07:13:30

"Neca ecos omnes! Deus suos agnoscet.":)))
["Öljétek meg az összeset! Isten megismeri a sajátjait."]

SemjénZsóti csak követi Arnaud-Armaury citeau-i apát tanácsát! (Ő Béziers ostroma előtt mondta ez a hadjárat hadvezérének, Simon of Montfortnak, hogy mit tegyen a városban élőkkel, akik között voltak kathár eretnekek is, de a többség hithű katolikus volt, ám őket "külsőre" nemigen lehetett megkülönböztetni a kathároktól.)

rallus 2020.03.15. 07:33:03

" Mariska néni (Kádár János felesége), s azt mondta, a férjem papot akar. Ki is ment hozzá egy pap, azt nem tudom, mi hangzott ott el, de úgy tudom Kádár gyónt neki."'
Jár itt a pofátok, aztán majd ti is így jártok....

agarik 2020.03.15. 07:36:09

@MAXVAL bircaman közíró: Helyes! Dögöljön meg az összes hívő! Itt az alkalom megszabadulni a problémától amit jelentenek. Menjetek mind, és nyalogassátok össze a kegytárgyakat! Elsőként egy biztosan vírusos, mert a "gyógyító ereklyék" majd őt "jól meggyógyítják" hogy mindenki lássa!

agarik 2020.03.15. 07:40:06

@apro_marosan_petergabor: Mivel általában a hívők félemlítik meg a többieket, én ezzel nem vágnék fel.
Ha pedig összeszámoljuk mennyi hasznosat csináltak a hívők valaha is, megkapjuk a NULLÁT, szóval a helyedben bekussolnék.

megamedve 2020.03.15. 07:56:48

@consul:
Remek ez a vélemény.
Kezeljük felnőttként az időseket.
Ha ebből indulunk ki, akkor miért nem kezelik felnőttként a társadalmat?

Pipas 2020.03.15. 09:23:45

@MAXVAL bircaman közíró: Az, hogy csökkentené a szenvedést, ami az erkölcsös viselkedés alapja.

Azt mondod, hogy ha nem lenne isten, akkor az emberek mindenféle erkölcstelen, szörnyű dolgokat tennének, merthogy az erkölcsöt isten adta az embereknek. Közben meg azt mondod, hogy a segítségnyújtásnak "mi értelme lenne?".

Hát ilyen erkölcsöt adott neked az isten? A hívők erkölcsi kérdésekben ilyen magas szintre jutottak? Hogy a segítségnek, a gyógyításnak, a szenvedés megszüntetésének "mi értelme lenne"?

Hát ez nem semmi! Elég gonosz álláspont, nem?

Grimbusz Makszimusz 2020.03.15. 09:24:23

@rallus: " Mariska néni (Kádár János felesége), s azt mondta, a férjem papot akar. Ki is ment hozzá egy pap, azt nem tudom, mi hangzott ott el, de úgy tudom Kádár gyónt neki."'
Jár itt a pofátok, aztán majd ti is így jártok...."

Bazmeg Kádár egy szerencsésebb korban egészen jó vezető lehetett volna azt nézve, amit kihozott abból a fosból, azzal a zsidrák komcsi csürhével a nyakán! A megtorlást most hagyjuk, mocskos történet, de az is összetettebb jóval, mint ahogy a nyakába varrták az őt túlélő Biszku féle elvtársai, hogy megússzák!
Apropó, a koponyája is hol lehet! :D

Grimbusz Makszimusz 2020.03.15. 09:25:52

Ha valamit utálok, akkor az a képmutatás! Aggódik a poszter az idős hívők egészségért! Nappersze!

Andy73 2020.03.15. 09:43:08

@MAXVAL bircaman közíró: Szerinted az olaszok is hisztiznek?

Andy73 2020.03.15. 09:44:51

@Hórukk: Már a pápa és a Vatikán is elfogajda, úgyhogy ezzel le vagy maradva.

Andy73 2020.03.15. 09:47:10

@Első mohikán: Túl vagyunk 40 év ateista kommunizmuson, az oroszok meg 70 éven. Akkor éppen eleget hallottuk ezt a lemezt. Persze Mórickának minden vicc új.

rallus 2020.03.15. 09:51:36

@Grimbusz Makszimusz: Kádár egy szerencsésebb korban varrógépet szerelt volna... Ritka sunyi ember volt, mindenkit elárult. (pl. Rajk, Nagy Imre, a hazája...) de nagyon jó sajtója volt...
Igazi alattomos bolsi hazaáruló maradt élete végéig annyira, hogy még ő sem tudta feldolgozni magában...
Tőlem szeretheted! Moldova is szereti...

nemecsekerno_007 2020.03.15. 10:16:00

@rallus: Jaja, a lövészárokban nincsenek ateisták :))))))

Grimbusz Makszimusz 2020.03.15. 10:22:05

@rallus: Sejtettem, hogy felesleges leírni, mert nem fog lejönni.

Pipas 2020.03.15. 10:28:27

@nemecsekerno_007: "Jaja, a lövészárokban nincsenek ateisták :))))))"

Közismert keresztény propaganda, annyi bizonyíték van rá mint a beszélő kígyóra, a hal gyomrában utazó csávóra, meg a halsokszorozó trükkre: semmi. :-o

nemecsekerno_007 2020.03.15. 10:55:21

@Pipas: Hát biztos van aki egy Gyurcsány képhez vagy egy botmixerhez imátkozik.
Az még ateizmus.

Pipas 2020.03.15. 15:18:46

@MAXVAL bircaman közíró: "A kolléga csodát kért, nem segítést."

Megelégedne szerintem azzal is, ha nem lenne vizenjárás vagy tengerelcsillapítás, csak simán megoldódna a víruskérdés. A keresztények úgyis azt mondanák, hogy csoda történt, az ateisták meg azt, hogy biztos van rá valami ésszerű magyarázat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.15. 15:21:17

@Pipas:

Ha állandóan csodák lennének, akkor azzal megszűnne a csoda fogalma.

Hórukk 2020.03.15. 15:51:18

@Andy73: Én egyikkel sem vagyok közvetlen kapcsolatban (gondolom veled ellentétben), én csak abból tájékozódom, amit vallásos emberek meg papok szoktak mondani-írni ebben a témában. Én még mindig nagyságrendekkel többet hallottam a Teremtő kifejezést a vallásosaktól mint a evolúciót, de biztosan le vagyok maradva. Az meg egy másik történet, hogy a pápa és a Vatikán véleménye csak addig befolyásolja a "katólikusokat" ameddig azzal egyetértenek. Amint nem, akkor már simán lehülyézik, vagy akár Soros emberének titulálják még a pápát is. Na nem direkt a püspöki kar, az csak a háttérből irányít, vagy éppen lapít mint tudjukmi a fűben.

Hórukk 2020.03.15. 16:06:15

@Andy73: A kommunizmus (vagyis amit annak neveztek) nem volt ateista, csak a hagyományos vallások ellen lépett fel. Ez még akkor is igaz, ha magukat ateistának deklarálták. Ugyanúgy volt istenük: maga a kommunizmus ideológiája, a szentháromságuk: Lenin mindig, aztán Marx, Engels, Sztálin, vagy az éppen aktuális helytartó valamiféle hármas kombinációja, ami ugyanott függött a falon, ahol egyébként a kereszt szokott függeni. A (hiererchikusan strukturált) párttitkárok voltak a papjaik, akik rendszeresen szónoklatokat tartottak és irreális hatalommal bírtak. Megvoltak a híveik is, akik hittek bennük. A többség pedig elviselte őket. Aki meg nem, azt elvitte a kor inkvizíciója, az ÁVH. Szóval az a "kommunizmus" a vallás minden ismérvével rendelkezett. Közismert és bevált jogi formula, hogy a szerződést nem a címe, hanem a tartalma alapján kell megítélni. Ugyanez a történelmi megítélésre is vonatkoztatható.

Andy73 2020.03.15. 16:50:11

@Hórukk: A Teremtő, vagyis Isten és az evolúció nem zárja ki egymást. Ld. irányított evolúció: az is a teremtés, teremtett világ része. A világ állandó változásban van, ha úgy tetszik, fejlődésben, de attól még teremthette valaki, nem feltétlen véletlenszerűen alakult.ki - annak nem túl nagy a valószínűsége. Ha azt hiszed, hogy igen, az is csak egy hiedelem, nincs rá bizonyíték, csak különféle elméletek, modellek.

Pipas 2020.03.15. 16:58:11

@MAXVAL bircaman közíró: "Ha állandóan csodák lennének, akkor azzal megszűnne a csoda fogalma."

Ez azért kemény kifogás, gratulálok. Szóval azért vannak vírusok, merthogy ha az isten csodát tenne, akkor nagyon hozzászoknánk és nem is csodálkoznánk. Értem.

Pipas 2020.03.15. 17:04:13

@Andy73: "nem feltétlen véletlenszerűen alakult.ki - annak nem túl nagy a valószínűsége. "

Istennek meg sokkal, sokkal, sokkal kisebb a valószínűsége.

"Ha azt hiszed, hogy igen, az is csak egy hiedelem, nincs rá bizonyíték, csak különféle elméletek, modellek."

De igen, vannak rá bizonyítékok. Ezeket a bizonyítékokat az evolúció elmélete foglalja egybe, amiben benne van a véletlen mutáció és a természetes kiválasztódás. Amit mondasz, hogy ti. isten irányítja az evolúciót az a keresztény vallás és a tudomány szerint sem igaz.

Pipas 2020.03.15. 18:13:42

@MAXVAL bircaman közíró: "Azért vannak vírusok, mert a teremtés részei."

Ezt mindenre el lehet mondani a halakról a elektronokon keresztül a villámcsapásig. Egy teljesen használhatatlan állítás amire semmiféle bizonyíték nincs, ráadásul tautológia. :D

Már ha elfogadnám, hogy van olyan, hogy "a teremtés". :D

Hát igen, a vallás ilyen válaszokat ad, ez egy vallásos ember szerint "válasz". :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.15. 19:42:18

@Pipas:

Nem minden anyagi világ, s a bizonyíték csak az anyagi világon belül szükséges.

Már a magy magyar költő, Lándzsarázó Vilmos megmondta: "Több dolgok vannak földön és égen, Pipas, mintsem buta agyad álmodni képes.".

Pipas 2020.03.15. 21:42:00

@MAXVAL bircaman közíró: "Nem minden anyagi világ, s a bizonyíték csak az anyagi világon belül szükséges."

"Több dolgok vannak földön és égen, Pipas, mintsem buta agyad álmodni képes."

Ja, például a matematika, ami nem anyagi világ és abszolút szükséges benne a bizonyíték. :D Vagy a jog, ami nem anyagi, mégis szükséges benne a bizonyíték.

Birka, NEKED nincs szükséged bizonyítékra, mert már régen feladtad a gondolkodást és elhatéroztad, hogy inkább egyszerűen elhiszed azt, amit akarsz és elveted azt, amit nem akarsz. És büszkén hirdeted, hogy neked nincs szükséges bizonyítékokra, mert rajtad úgyis hatástalanok.

Tényleg egy birka vagy! :D

apro_marosan_petergabor 2020.03.16. 02:33:11

@agarik:
Megbocsátok neked, mert nem tudod, mit beszélsz...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.16. 05:35:45

@Pipas:

Aki nem lát távolabb orránál, csak vaksi szemének hisz, az sose értheti meg a világot.

Példád rossz: a matematika bizonyíthatatlan axiómákra alapszik. Azaz a te szempontodból elvetendő babona.
süti beállítások módosítása