mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Orbán és a kapitalizmus

2018. szeptember 16. - p.a

ovsk.JPG

Az orbáni törekvés (azaz a bevándorlás leállítása) kapitalizmus-ellenes, mert el akarja lehetetleníteni az alacsony bérű munkaerőhöz való hozzáférést. 

 A nyugati kapitalizmus az újkor hajnala óta mindig abból élt (abból élt jól), hogy külső, olcsó termelési erőforrásokat talált magának. Nagyon valószínűtlen, hogy ugyanez a nyugati kapitalizmus megadja magát azért, mert mi itt, Magyarországon máshogy gondolkodunk (máshogy gondolkodunk? – a történelmünk mindenesetre más). 

Az orbánizmusnak két lehetősége van, ha győzni akar:
1)      Lenyomja a kapitalizmust. Hogy mi lenne helyette, arra félelemmel gondolhatunk. Európában hasonló kísérlet csak a kommunizmus és a nemzeti szocializmus volt eddig.
2)      Valahogy megtalálja a kiskaput, ahol a kecske is és a káposzta is megmarad. Persze nehéz lenne kifarolni ennyire erős bevándorlás-ellenességből, de hát ismerjük Orbánt, régóta itt van velünk, csak a bolond mondaná, hogy egy ilyen fordulat lehetetlen. 

Legvalószínűbb azonban, hogy a nyugati kapitalizmus minden képzelt vagy valós dekadenciájával és problémájával/gyengeségével együtt is bőven elég erős ahhoz, hogy elfojtsa a budapesti ambíciókat, függetlenül attól, hogy ki mellett áll a jog, az erkölcs és az igazság (jelentsen ez utóbbi bármit). Különösen, hogy az orbáni rendszer leginkább csak előremenekül és nem meggyőződéssel, hanem praktikus alapokon alkot ideológiát és politikai stratégiát.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6714242633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása