mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Hol a boldogság mostanában? Barátságos Finnországban

2018. március 14. - p.a

b4.JPG

Ország-boldogság TOP 10. Nem nehéz látni az összefüggést. 

Finnország a legboldogabb hely a világon, olvasom az Indexen, majd megnézem a hivatkozott USA Today cikket is. Az ENSZ által összeállított lista, nyilván sokan/sokat dolgoztak rajta, köztük szuperszakértők. Nem is nagyon merem kritizálni, csak hadd tegyek négy rövid megjegyzést. 

1. Finnország után a következő 9 a listán: Norvégia; Dánia; Izland; Svájc; Hollandia; Kanada; Új-Zéland; Svédország; Ausztrália. Mi a közös bennük? Hát igen. Tudjuk, hogy a pénz nem boldogít, de azért valami köze mégis lehet a boldogsághoz. Ráadásul kivétel nélkül olyan országok, ahol a gazdagság már jó ideje megvan, azaz múltból fakadó, szinte természetes adottság. Nem azt mondom, hogy aki gazdag, az boldog, de úgy tűnik, gazdagnak kell lenni ahhoz, hogy boldogok legyünk. Legalábbis úgy boldogok, ahogy ebben a felmérésben értették.  De ez a következő pont. 

b5.JPG

2. Furcsa kutatás lehet az, ahol Finnország kiemelkedően boldognak látszik. Tessék bemenni a Nemzeti Galériába Helsinkiben és Budapesten vagy tessék összehasonlítani az északi és a latin poprockot. Milyen boldogságot mérhet egy ilyen ENSZ-kutatás? Biztosan valami mást értettek a szó alatt, mint mi itt, Magyarországon (a kérdés költői, hiszen a cikkekben írják a fő szempontokat). Egyébként is, mindenki tudja, hogy a boldogságérzet legfontosabb tényezője az időjárás. 

b1.jpg

3. A hír külön kiemeli az idei felmérés újdonságát, miszerint első alkalommal mérték a bevándorlók boldogságérzetét is. A kutatás következtetése, hogy az északi országok azért is jó országok, mert ott a bevándorlók boldogok, vagyis a helyi népek valahogy nagyon sikeresek a boldogság átadásában. Én valószínűleg nagyon földhözragadt gyerek vagyok, erről is egyből a fenti 1. pont jut az eszembe. A bevándorló ott boldogabb, ahol több pénz jut neki. Megmondtam volna fáradtságos felmérések nélkül is. 

b6.JPG

4. Az utolsó megjegyzésem nem a kutatást minősíti. Egyszerűen csak muszáj ideírnom, hogy míg a hollywoodi bázison nevelődött közgondolkodásban az élet célja a boldogság elérése, addig a valóság (illetve: maga az ember) ennél sokkal bonyolultabb. Ez most nem egy gimis filozófia-szakkör vendégbejegyzése és nem is görög drámaóra, úgyhogy csak annyit írok, hogy az ENSZ-jelentés miatt ne költözzünk egyből Finnországba, hiába virít a felvetés mindkét cikkben. 

Mindenesetre jó tudni, hogy van olyan, hogy boldogság világnapja. Azelőtt sohasem hallottam róla. Március 20. Remélhetjük, hogy addigra tényleg megjön Budapestre a tavasz. Ennyivel biztosan jobb itt, mint Finnországban.

b2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5413739760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása