mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

A kormányfő végre előterjesztette a bizonyítékot, megnyugodhatunk

2020. július 11. - p.a

kal6.jpg

Illetve aki akar, az megnyugodhat. Van, aki most lett ideges? 

Péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor azt mondta, hogy a gyermekpornográfiával megbukott Kaleta Gábor (egyébként tényleg elképesztő) ügyében hozott enyhe ítélet a bizonyíték arra, hogy az ügyészség és a bíróság nem áll kormányzati befolyás alatt. 

„Az enyhe ítélet annak a bizonyítéka, hogy se az ügyészség, se a bíróság nem áll a kormány befolyása alatt, mert ha ott állna, akkor ötször ilyen súlyos büntetést kap.”
/a 444.hu leirata/ 

Szép kis bizonyíték. Igazából soha senki nem állította komolyan, hogy az ügyészség vagy a bíróság közvetlenül Orbán Viktor (itt: a kormány) erkölcsi értékeit, ideológiai üzenetét közvetítené, azok kiteljesedésén munkálkodna. Soha senki nem gondolta, hogy ezek a szervek szabályos, törvény szerinti működésüket morális dilemmák, különösen a kormány vagy akár a hétköznapi emberek nagyobb igazságosság iránti vágyódása miatt eltorzítanák, átlépve vagy csak kifeszítve a törvényi kereteket. Lehet, hogy majd lesz ilyen is, de nem, most nem tartunk itt. 

kal1.jpeg

Tisztázzuk: A kormány-ügyészség-bíróság kapcsolatot az a vád szokta érni (ez viszont elég gyakran), hogy a két függetlennek szánt szerv a kormányzati háló gazdasági érdekei szerint befolyásolható, azaz a kormányfő támogatását élvező Akárki bátran tehet bármit, mert nem kell félnie a számonkéréstől. 

Orbán Viktor tehát mellébeszél, erősen. Akkor lenne hiteles a befolyásmentesség-duma, akkor válaszolhatna a rendszeresen felhozott vádakra, ha nem a Kaleta-üggyel kapcsolatban merülne fel, hanem például azért, mert adócsalás, korrupció vagy egyéb gazdasági bűncselekmény miatt ítéli el a bíróság a kormányfő valamelyik közvetlen rokonát. Na, akkor el kellene ismerünk, hogy a függetlenség létezik (bár a rosszak akkor meg nyilván belső leszámolást gyanítanának – az ember nem tud jót lépni, ha miniszterelnök). 

A fentiek ellenére a felhozott bizonyíték mégis használható. A rövid mondatból látszik: A kormányfő úgy gondolja, van mit magyaráznia. 

Ez a bejegyzés nem arról szól, nem állítja azt, hogy az ügyészség és/vagy a bíróság kormányzati befolyás alatt áll. Ez az bejegyzés csak azért született meg, mert az ilyen mértékű mellébeszélést nem jó szó nélkül hagyni. Kedves Orbán Viktor, kár volt ezt az egészet felhozni.

kal5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6615994896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása