mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Újfeudalizmus, mint társadalmi rendszer

2018. november 14. - p.a

feudalism-the-feudal-pyramid.png

Mennyire vagyunk távol a nyugati demokráciától? Nagyon.

Minden iskolás fejébe beleverik a híres szétválasztásokat: az állam és az egyház szétválasztását, a hatalmi ágak szétválasztását. Imádjuk ezeket, imádunk rájuk hivatkozni, evidenciának gondoljuk. Montesquieu mindenkinek ismerős.

A nyugati demokráciákban van még egy fontos szétválasztás, amiről itthon nem is hallunk és valószínűleg a jövőben sem fogunk.  Ez a harmadik szétválasztás érdekérvényesítő csoportok szerint szedi elméleti darabokra a társadalmat. Nézzük a legegyszerűbb osztályozást, nekünk most ez is elég lesz:

dolgozó nép
üzleti élet
politikusok
ngo

A fenti csoportok között nyilvánvalóan van átfedés/átjárás, mégis: a nyugati társadalomban megvan az igény arra, hogy ezek többé-kevésbé elkülönüljenek egymástól vagy legalábbis képesek legyenek önállóan érvényesíteni az érdekeiket, ha arra szükség van. Talán a legjobb példa, hogy a legtöbb országban nagyon szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy az üzleti élet milyen módon és mértékben támogathat politikai pártokat és különösen azok kampányát (ezeket persze mindenhol megtrükközik, de ez most nem fontos).

feudalism-in-the-early-middle-ages.jpg

Nyugaton a társadalmi döntések úgy születnek, hogy ezek a csoportok megpróbálják az érdekeiket érvényesíteni egymással szemben. Nem feltétlenül tisztességes, törvényes módon, de ez a mi szempontunkból lényegtelen. A gyógyszerlobbi megpróbálja befolyásolni a törvényhozást, a környezetvédelmi ngo-k tüntetnek egy új erőmű építése ellen, stb. Az érdekérvényesítés a külpolitikába ugyanúgy belemászik, mint a kultúrpolitikába: fegyverlobbi, vámszabályok, színháztámogatás. Egyszerűen így működnek ezek az országok, ez az alapvető működési rendjük.

Hiába van átfedés a csoportok között, hiába küzdenek illegális eszközökkel is, a nyugati demokrácia társadalma hisz abban, hogy az érdekcsoportok szétválasztása fontos, mert az ország számára ebben a struktúrában születnek a legjobb megoldások. Nyugaton ez a demokrácia lényege. Vagy akár azt is mondhatnám, hogy a fenti csoportok szétválasztása nyugaton legalább annyira fontos, mint maga a demokrácia.

Magyarország nem így működik. Magyarországon az üzleti élet elsöprő nagy része összemosódik a politikával, méghozzá elég speciális, karakteres módon: az ország első embere az ország leggazdagabb embere és többé-kevésbe függőségi viszonyban tartja az utána követező gazdag embereket.

A mai magyar társadalom működési struktúrája egyáltalán nem hasonlít a nyugati világban kialakítotthoz. Ott inkább az üzleti élet fogja a politikát, itt inkább a politika fogja az üzleti életet. Ez a különbség alapvetően változtatja meg az országot. Annyira alapvetően, hogy nem szabad azt hinnünk, ugyanolyan társadalmi rendszerben élünk, mint a nyugat.

f4.jpg

Ez a bejegyzés nem értékítélet. Nem teszi le a voksát egyik berendezkedés mellett sem, nem beszél arról, mi lenne jó az országnak, mi lenne jó az itt élőknek. Ez a bejegyzés egy ténymegállapítás, miszerint Magyarország nem (nagyon nem) nyugati típusú demokrácia, hanem inkább egy monarchiához hasonlít, ahol erős, de nem kizárólagos hűbéresi rendszer alapján működik az érdekérvényesítés és a döntéshozás.

Ez a bejegyzés ezt a struktúrát újfeudalizmusnak hívja, mert ugyan nincsen felkent, megkoronázott király, aki a legfőbb hűbérúrként minden föld végső tulajdonosa, de van egy ember (vagy nagyon szűk embercsoport), aki politikai szerepben fogja az üzleti élet szinte minden szegmensét, rendelkezik a termelési tényezők felett, a hűbéri ajándékokért és jogokért pedig hűbéri esküt vár.

f2.JPG

Tévedés diktatúrát kiáltani. Tévedés oligarcházni. Nincs szó kádárizmusról. A sokat emlegetett „lovagok” már közelít.

Annak idején Magyarország a kései feudalizmusból egyenesen a szocializmusba gyalogolt. A magyar ember nem érti, nem érzi a nyugati modellt, sőt gyanús neki az összevisszaság, az átláthatatlan, könnyen manipulálható/lobbizható döntési rendszer. Azt látja, hogy a nyugati típusú demokráciát 25-30 év alatt nem tudtuk sikerre vinni. Úgy tűnik, a magyar ember a rendet szereti, az egyenes vonalú hierarchiát. Ez alapján az újfeudalizmus közelebb áll a pannon néplélekhez. 

Hogy a blog nevéhez hűek maradjunk: Újfeudalizmus - mi nem haldoklunk, mi így élünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4114372451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.15. 04:33:47

Jó lenne a lehető legtávolabb lenni a nyugati demokrácia modelljátől.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.15. 04:36:31

Jó lenne a lehető legtávolabb lenni a nyugati demokrácia modelljátől.

Killary Fucking Clingon 2018.11.15. 16:39:45

Nyugaton semmilyen demokrácia nincs. Németeknél nincs sajtószabadság és vélemény szabadság. Az USA-ban a patriot act alapján állampolgárként is addig és ott tartanak fogva ahol es ameddig csak akarnak, jogsegély vagy bármilyen emberi kapcsolat nélkül. Milyen demokráciáról beszélsz? Az nem demokrácia hogy szabadon szophatsz nigger farkat fehér férfi létedre egy belgiumi buszmegállóban.

Killary Fucking Clingon 2018.11.15. 16:42:15

Demokrácia az ami itthon van. Népakaratból, többségi felhatalmazással kormányoznak. Az hogy a bukott és elenyésző ellenzéknek ez nem tetszik érthető, de ez a demokrácia. tudod, a DEMOS döntött. Te meg kussolhatsz amíg nem nyersz, vagy ahogy apád mondta, el lehet menni.

Béláim! Rátoltuk! 2018.11.15. 16:58:16

A gyengébbek (lásd előbb) kedvéért: immár a lehető legtávolabb kerültünk a nyugati demokrácia modelljétől.

Immár nagyon távolra kerültünk attól a modelltől, amelyért a rendszerváltást megtettük 1989-90-ben, s amelyért anno harcolt a Fiatal Demokraták Szövetsége is Orbán vezetésével.

Az elmúlt ~30 évben a távolabbra kerültünk az élhető Magyarország modelljétől, amit pl a már több mint 500 ezer honfitársunk migrációja is bizonyít.

Birka nemzet vagyunk/lettünk (ezt is lásd előbb).

Nincs ma remény: nincs erkölcs, becsület, igazságosság, egészség, értelmiség, stb. A Kárpát medence alján lézengünk a társadalmi posvány mocsarában. Délről már elkerítettük magunkat, északról és nyugatról nem sokára már Európa is el fog.

rallus 2018.11.15. 17:08:19

"ha tovább durvul a helyzet, piaci eszközökkel könnyen térdre kényszeríthetik Olaszországot. Görögország és Törökország esetében már láthattuk, hogy a politikai unortodoxiával szemben végül a piac került ki győztesen, vagyis bebizonyosodott, hogy "azért a víz az úr". (Portfolio)
Tehát az igazi demokrácia az, ha gyakorlatilag soha senki által meg nem választott tőketulajdonosok döntenek milliók sorsáról... Azt már elhinni sem merem, hogy a saját érdekeik szerint...

n3spr3ss0 2018.11.15. 17:09:17

@Killary Fucking Clingon: Bocsánat, de te nagyon hülye vagy, fogalmad sincs semmiről.

n3spr3ss0 2018.11.15. 17:11:31

Ami itt sokaknak tetszik,az a baszod alásan őfőméltóságos, tekintetes uram, a nagyságos asszonyom, meg a többi feudális magyarkodás.

ati27 2018.11.15. 17:37:38

@rallus: Kommunista vagy e? :D

rallus 2018.11.15. 17:47:52

@ati27: A kommunizmust is ők finanszírozták, tehát nem..
Gugli barátod segít megtalálni, hogy Lev Davidovics Bronsteint kik és mennyivel támogatták, hogy megvalósíthassa a munkások álmát és egyúttal uralmát Oroszországban...

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.11.15. 18:33:13

@Killary Fucking Clingon:

Kicsit gyanús, hogy nem ide akartad kommentelni, hanem egy másik blog másik bejegyzése alá. De azért válaszolok:

1. Ez a bejegyzés nem a demokráciáról szól, hanem a nyugati demokráciának nevezett rendszerekben működő társadalmi szintű érdekérvényesítési mechanizmust hasonlítja össze a magyar demokráciában működő érdekérvényesítési mechanizmussal. A demokrácia minősítése és léte szóba sem kerül, nem tudom, honnan vetted ezt.

2. A bejegyzés egyáltalán nem kormányellenes és egyáltalán nem ellenzéki szempontokat képvisel (én személyesen nem is hiszek abban, hogy ma van olyan, hogy ellenzék). Ez egy ilyen furcsa blog, nem pártkatonás.

Fentiek után teljesen értelmezhetetlen, amit írtál. De azért köszönöm a részvételt.

TóthAttila 2018.11.15. 18:56:58

@rallus: Ahol a korrupt politikus sok közpénzt lop, ott meggyengülnek a közpénzügyek,pl. nő az államadósság. A spekulánsok felfigyelnek arra, hogy az elhibázott (gazdaság)politika miatt az ország támadható. Nagy összegű tőzsdei fogadásokat kötnek az ország fizetőeszköze ellen, ami miatt az gyengül és a külföldi devizában felvett adósság egy idő után visszafizethetetlenné válik. Bekövetkezhet az államcsőd. Ebből a spekuláns meggazdagodik, a korrupt tolvaj politikust pedig eltakarítják a választói. Tehát a spekuláns a rövid póráz a tolvaj politikusok nyakában. Nem véletlen, hogy azokban az országokban, ahol a politikus sokat lophat, nagy a spekuláns ellenesség. Ahol a fékek-ellensúlyok a lopást akadályozzák, ott senki nem ugat a spekulánsok ellen.

ati27 2018.11.15. 19:13:27

@TóthAttila: Hagyjad, ezt már túl sok ok okozati összetevő. Nem fogja érteni. Nekik szólnak a tőmondatos kampányok: Soros miatt, Brüsszel miatt, migránsok miatt, .... miatt.. A pontozott rész a jövőbeni új ellenség(kép) létrehozására szabadon beilleszthető, akárhányszor. Csak akkor van gond, amikor a pontozott mezőbe a delikvens neve kerül. Pl. Rallus miatt, és mondjuk jön a fekete autó. Láttunk már ilyet, dehát ha egy ország nem tanul a történelméből, az kénytelen "újrajátszani" azt. Ezt ugye egy nálam okosabb emberke mondta. De ennél rövidebben nem is lehet leírni..

Jakab.gipsz 2018.11.15. 20:39:38

@p.a: Nálad a feudalizmus kifejezésnek, negatív kicsengése van.

Tehát ha tárgyilagosan akarod az új-feudalizmust taglalni, nem ártana ha komplexebb történelmi összefüggést felmutatni.

Ugyanis tudniillik, a feudalizmus a saját korában, haladó szellemiséggel bírt itt a keresztény Európában az őrült rabszolgatartó római császárság, jog-államiságát váltotta fel.

TóthAttila 2018.11.15. 21:13:20

@ati27: A diktatúrák is fejlődnek, van nekik evolúciójuk. A kádári politikai diktatúrát pénzügyi diktatúra váltotta fel. Ezért tud orbán ráhel húszonévesen kastélyokat venni a vállalkozásainak. Ezek a kádári szocialista jogrendből, meg KGST-közgazdaságtanból diplomázott féltudású fideszesek (orbán, kövér, szájer, varga... stb,stb, akik egyetemi tudásukat 1-2 évvel a diplomájuk megszerzése után kukázhatták, mert megszűnt a kádári szocializmus, meg a KGST), már nem úgy diktátorkodnak, mint pl. egy ókori fáraó, vagy pl. rákosi mátyás. Nekik az összes pénz kell. Adókkal, járulékokkal, vámokkal, illetékekkel, kötelező biztosításokkal, kötelező alapítványi hozzájárulásokkal, kötelező kamarai tagdíjakkal, kötelező tudományos tagdíjakkal, meg más egyéb kötelezően megfizetendő elvonásokkal megpróbálnak elvenni 100 forintból 106-ot. Legfeljebb kihal a magyarság. A fekete autó nem jön senkiért, nem a más élete, testi szabadságának az elvétele kell ezeknek a komcsiknak, mert evolúció, hanem a pénze. Ne fizess be 100000 forint adót, majd meglátod, hogyan árverezik el bagóért az ingedet-gatyádat. Ráadásul Magyarországon államcsőd sem lesz,mert orbán viktor, magára valamit is adó cigányhoz méltó módon mindig talál valakit, akitől tarhálhat: magyar magánnyugdíjas, EU-adófizető, Putyin, kínaiak....... Az összes pénzed kell nekik, viszont szabadon pofázhatsz ellenük, mert evolúció. Autó nem jön, felejtsd el.

rallus 2018.11.15. 21:50:58

@TóthAttila: Akkor hálát rebeghetünk az Úrnak, mert adá nékünk a spekulánst, hogy az igazság győzedelmeskedjék az ég alatt!
A többi okfejtésre pedig még maga Lendvai Ildikó is büszke lehetne, de ez baromira nem segít rajtatok.. Mene, tekel......

Ami viszont ragyogóan lerí a hozzászólásodról, az a tehetetlen gyűlölet. Nem tudtok megint ártani az országnak....
süti beállítások módosítása