mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Hol vannak a demokraták?

2016. július 02. - p.a

Brexit. Olvasom, hogy milyen hülyék a Britek. A csapból is ez folyik, nem nehéz meghallani. Persze nem mind. Mert a londoniak meg a skótok, na azok nem, azok értik a lényeget, azok az EU mellett szavaztak. Helyre lehet tenni ezt az orbitális baromságot? Várjunk csak! Mi van? Mit akarunk helyretenni???

fullsizerender.jpg

Azt írja a sajtó (szinte az egész, illetve ami eljut hozzám), hogy vannak a felvilágosultak. Akik értik. Ők az EU mellett döntöttek, csak nem voltak elegen. Mert a vidéki buta parasztság meg a jövővel nem törődő, jelennek élő öregek megfúrták a népszavazást. Ebből született a bődületes hülyeség. Hogy viszlát EU.

Nem számított rá senki. A racionalitást megtestesítő szabad piac benézte, nem ezt árazta be. Nem a piac tévedett, hanem a szavazók. Mert ilyen ökörséget, hogy kilépni az unióból, na ez senkinek nem érdeke. Hogy történhetett ez meg?

the-getaway-640x640.jpg

Vannak okos emberek, ők levették, mi a lényeg és vannak a szellemi nyomorultak, akik nem látnak a saját orruknál tovább, akiknek nem magyarázták el elég lassan és ezért rosszul szavaztak. És mintha valami mesebeli szereposztást látnánk: vannak jó politikusok, akik igyekeztek jó irányba terelni az embereket és vannak rossz politikusok, akik önző módon félrevezették a szavazókat.

Vagyis harsognak azok a hangok, hogy tévedés történt, a hülyék félrevitték a népszavazást. Az ellenkezőjét is hallani (a sajtóban úgy tűnik ők vannak kisebbségben, nagyon kisebbségben), ezek az örömködők érzésre pillanatnyi politikai előnyt akarnak kovácsolni az eseményekből (amit persze jól tesznek, ez a dolguk).

parasztok.jpgDe nekem zavaró, hogy a demokratákat nem hallom sehol. Eltűntek. Akik őszintén hisznek a népakaratban, még akkor is, ha időnként furcsa irányba viszi a történelmet. Normál esetben jófejeskedve, felsőbbrendűen mosolyogva ők szokták idézni Churchillt, hogy „a demokrácia a legrosszabb kormányzási forma - nem számítva az összes többit, amellyel az emberiség időről időre megpróbálkozik”.

Miért nincs sehol az alázat, hogy „emberek, itt  a sajtóban/elitben/szakértők között/városi népességben/fiataloknál  máshogy gondoljuk, de úgy tűnik, a nép a kilépés mellett döntött, úgyhogy hajrá, csináljuk ezt”?

Miért gondolja az összes nagyhangú véleményformáló, hogy okosabb, mint a nép? Azt hiszik, ez a dolguk?

Ne értse félre senki: Ez a bejegyzés nem arról szól, hogy a brit népszavazás okos döntés volt. Nem is arról, hogy nem lehet a döntést kritizálni, sőt még arról sem, hogy nem lehet kísérletet tenni a megfordítására. A bejegyzés szempontja szerint teljesen érdektelen az eredmény, de tényleg. Csupán megjegyzi/felismeri, hogy eltűntek a demokraták vagy a máskor demokratákban háttérbe szorult a demokrata.

A mai demokrata képmutató? Szemtelen opportunista? Elitista? Majd-úgyis-megmagyarázom módon önző?

Máskor a demokraták olyan okosak és elfogadóak, sőt kioktatóak. Most úgy tűnik, csak akkor, ha ők vannak többségben. A konkrét ügytől vonatkoztassunk el és csak ebből a szempontból értékeljük. Szánalmas az eredmény. Mi, demokraták, így élünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr978862014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.09.11. 21:38:52

A "demokraták" (az idézőjelesek) szerint az optimális ha csak négyévente egy X a demokrácia. Esetleg egy-egy, nekik tetsző végeredményű népszavazás. A demokraták meg igyekszenek nem hülyíteni az embereket (hülyéből ugye túlkínálat van mindenképp de ha kifogyna a készlet az sem baj) és akkor nem kell aggódni hogy "hülyén szavaznak".)
süti beállítások módosítása