mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Az infláció kevésbé ismert jellemzői

2021. október 31. - p.a

down2.jpg

Romlik a pénzünk. De van, aki azért jól jár.

Kevesebbet ér a megtakarításunk, kevesebbet ér a havi keresetünk. Romlik az életszínvonalunk, szegényedünk. Azt mondják, valamekkora infláció kell a gazdaságnak, hogy megőrizze a rugalmasságát, hogy növekedhessen (az utóbbi évtizedekben a főpénzügyérek ezt 2% körülire tették), de a mostani 5-6-7% már ellenkező hatást vált ki, sőt pánikszerű nyilatkozatokat is hallunk itt-ott. Arról nem is beszélve, hogy Magyarországon kevesen hiszik el, hogy tényleg csak ennyi a pénzromlás üteme.

Ugyanakkor az inflációval nem mindenki jár rosszul. Jöjjön itt a pénzromlás két jellemzője, amiről kevés szó esik.

1. A kormányzatot nem zavarja az infláció, alapvetően jól jár vele. Legalábbis rövid távon. A hétköznapi ember attól szenved, hogy a bevételei nem nőnek a kiadásaival összemérhető mértékben. Az elmúlt évben a fizetések nem növekedtek annyit, mint az élelmiszerárak vagy a benzinár. A központi költségvetés ennél jobb helyzetben van.

Az adóbevételek döntő részét (jellemzően kb a felét) az áfa adja. Mivel ez %-os mértékben van meghatározva, pont annyival növekszik, mint a termék alapára. Inflációs környezetben a pénzügyminiszter azt érzékeli, hogy egyre több forgalmi adó folyik be, miközben a kiadásai nem feltétlenül követik az inflációt (a költségvetési kiadások között kevés az uborka és nőgyógyászati kontroll, de sok a bérköltség). És hiába drágább az állam által is vásárolt üzemanyag, az költségvetés bevételei akkor is jobban nőnek, mint az átlag magyar emberé (magas benzinár=magas adótartalom). Ezt a hatást erősíti az inflációs időszakra jellemző emberi reakció, hogy a párnában (bankszámlákon) tartott pénzt kimozgatják, elköltik a ijedt polgárok. A gazdaságba áramló, eddig parkolópályán lévő plusz pénz egyrészt tovább növeli az inflációt, másrészt extra illetéket, áfát és egyéb adóbevételeket generál.

Azaz a költségvetés nem úgy éli meg a pénzromlást, mint a gazdaság többi szereplője (hanem sokkal pozitívabban), különösen, hogy a belföldi (értsd: hazai pénznemben, forintban) fennálló állami tartozás pont úgy inflálódik, mint másnak a vagyona. Általánosan igaz, hogy az infláció a belföldi eladósodás eltüntetésének egyik módszere lehet.

A két hatás (bevételek növekedése, adósságok reálértékének csökkenése) kifejezetten jó helyzetbe hozza az államot. Kedvező időszak ez a költségvetés konszolidálására, a költségek csökkentésére. Úgy tűnik, nálunk inkább a támogatás-alapú, az állami kiadásokat felpörgető gazdaságpolitika nyer teret.

Érdemes megjegyezni, hogy a jegybank kormánytól való függetlenségének (tankönyvi) elve nem véletlen. Az MNB elsődleges feladata (lenne) az infláció elleni küzdelem. Leegyszerűsítve mondhatjuk, hogy „ezért van”. A fentiekből is látszik, hogy a kormányzatnak nem feltétlenül érdeke az infláció visszaszorítása (különösen választási évben). Igazi probléma, hogy a jegybank inflációellenes nyilatkozatait nagyban hitelteleníti a jegybankelnök gyakran hangoztatott véleménye, miszerint a központi bankok szerepe már nem a kormányzat ellensúlyozása, hanem a kormányzati célok segítése.

2. Az infláció vagyoni átrendeződést hoz. A pénzromlás nem egyenlően hat a gazdaság szereplőire. Valakinek ugyanúgy vagy még jobban nőnek a bevételei, míg mások vagyona és reáljövedelme erősen csökken. Az árstruktúra változása egyeseket felemel, másokat mélybe ránt. Gondoljunk csak bele, hogyan érinti a termelőket a búza vagy a kukorica eladási árának soha nem álmodott 50-80%-os emelkedése és hogyan érinti a nagy gázfogyasztó gyárakat az ipari energia repülése. A koronavírus eleve felborította az egyes iparágak közötti egyensúlyt (vö: vendéglátás vs laborszolgáltatás), amit az infláció tovább kavar.

Jól látszik, hogy az árak emelkedése nem csak magyar probléma. Kínától az USA-ig reng a föld. Nem véletlen. A világpolitika szintjén is újraosztják a lapokat. Az erőviszonyok változásának oka és következménye is a globális inflációs nyomás. Lesz, aki jól jár, lesz aki nem. Erre szokták mondani, hogy „turbulens idők jönnek”.

Ez a blog 2020 áprilisában komoly inflációt jósolt, akkor, amikor szinte mindenki más még deflációtól félt. Most azt állítja, hogy a magyar gazdaság jóval nagyobb bajban van, mint azt sokan gondolják, illetve a világgazdaság botladozása (rengése?) nem annyira koronavírus hatásainak köszönhető (az csak katalizátorként hatott), hanem a gazdasági/politikai átalakulások korábban nem gondolt felgyorsulásának. Mindezek ellenére itt Magyarországon nem vagyunk annyira rossz helyzetben, igaz, a reménykedés csupa olyan tényezőre épül, amiknek a kormányzati gazdaságpolitikához nincs köze.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3216740862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.10.31. 11:14:26

Eccerű birkák mikor jönnek, hogy deháténakkoris jól járok?!

midnight coder 2021.10.31. 14:18:04

Itt azért több dolog játszik közre. Az egyik része az ami többé-kevésbé rajtunk múlik - ez a valódi infláció. A másik része azok a globális, illetve EU-szintû folyamatok amik ide is begyûrûznek. Pl. a benzin árát befolyásolja az is hogy mennyire szar a forint az euróhoz vagy a dollárhoz képest, de az olajár is. Az amcsik által a kínaiak ellen kezdett hidegháború, a pandémia, az EU globális felmelegedés elleni harca költségének begyûrûzése, a chiphiány és más globális tényezõk legalább annyira keverik a szart mint Viktorék.

Billy Hill 2021.10.31. 15:46:47

Ezt már az aranykeresztes arc is megmondta a Gino majális c. videóban... "Nagyon sok itt a veszedelem [...] amilyen infláció folyik itt ebbe a rendszerbe...!" ;-)

Andy73 2021.11.01. 09:44:41

Jó az illusztráció. Igen, néhányan most is tovább gazdagodnak, méghozzá látványosan, míg sokan elszegényednek, illetve még tovább szegényednek.

birkamenet 2021.11.01. 09:49:26

Orbanisztánban az infláció a legkisebb gond. A fö gond az, hogy

Adósságválságba kerül Magyarország 2022-ben!

Az Orbán-kormány megállás nélküli osztogatásba kezdett a 2022-es választások megnyerése érdekekében. Mivel az évi 300 milliárd forintos állami propganada kiadások sem segítetenek a kormánypárt sima győzelmi kilátásaiban, ezért Orbán észnélküli, megállíthatatlan osztogatásba kezdett. Ebben teljes egészében a 2002-ben jól bevált osztogatási eszközökhöz nyúl vissza: adóeltörlés, 13. havi nyugdíj bevezetése, erőteljes béremelési ígéretek, családi lakástámogatások miközben már gyerekek se születnek.

A soha nem látott mértékű eladósodás fedezetetére azonban egy forint nem áll rendelkezésre. Már tudható, hogy az EU a jogállamiság megsértése miatt 2022 elején az összes 2021-es támogatást vissza fogja követelni az Orbán-kormánytól. Orbánnak csak a kínai hitel maradhat megmentő övnek. Ennek azonban ára van. Ezért a hitelért ki kell árulni a Kínai Kommunista Pártnak az országot, mint ahogy az Görögország esetében is ez történt: Pireusz kikötőt eladták a kínaiaknak, amikor az adósságszolgálatuknak nem tudtak eleget tenni. Ez a sors vár Magyarországra is 2022-ben. Vagy államcsőd vagy az ország kilóra való kiárusítása Kínának.

ulpius66 2021.11.01. 10:12:44

@birkamenet:

Birkucim!

Hát tégedet sem az eszedért fognak ellopni!

Ha tudsz olvasni, és kb. az egytizedét felfognád annak amit olvasol, akkor rájöttél volna, hogy a cikk PONT ARRÓL SZÓL, HOGY A PATÁSNAK AZÉRT NEM KELL HITELT FELVENNIE AZ "OSZTOGATÁSHOZ" MERT AZ INFLÁCIÓ MIATT, ANNYI AZ ÁLLAM PLUSZ BEVÉTELE, HOGY MÁN SZÉTOSZTOGATNI SEM TUDJA.......

Andy73 2021.11.01. 10:15:15

@Andy73: a látványos illusztráció pontosabb lenne, ha ő állna a magasabb lépcsőfokon, és onnan lépne még feljebb. Te pedig az alacsonyabb lépcsőfokról lépsz még lejjebb. A való világban nincs találkozás a lépcsőn.

ulpius66 2021.11.01. 10:15:19

.... és ami a legszebb az egészben.......

A magyarok pont ugyanannyi benzint vesznek, akár 350 forint, akár 500 forint literje.......

Orbán volt a hülye, hogy eddig sem 500-ért adta.......

Boldeone2 2021.11.01. 10:43:36

Hozzá lehetne tenni , hogy most jönnek elő a korábban fenntartott prociklikus gazdaságpolitika hátrányai: a buborèkot felfújták , èvekig irreálisan alacsony, a valós inflációtól elszakadt jegybanki alapkamatok voltak , miközben ezermilliárdos támogatás ment a haveroknak, valós gazdasági teljesítmèny nèlkül . Korábban az inflációs nyomásnak többè-kevèsbè ellent tartott az igazságtalan jövedelemelosztás : a rendkívül alacsony minimál - ès mediánbèr, valamint az "inflációkövető" nyugdíj (kivève pár szektort ,mint az ingatlan )
Mára azonban minden "együtt" van a magas ès tartós inflációhoz:
-Külső inflációs nyomás, ami a gyenge forint miatt mèg fokozottabb
-A kormány választások előtti extra költekezèse - minden áron győzni akarnak , 11 èv hibáit gyorsan elfelejteni az emberekkel
- A jegybanknak nincs tere igazán kamatot emelni , olyan nagy a jegybank mèrlege, a felhalmozott hitelállomány , így csak színlelik a kamatemelèst

A konklúzió : a kormánynak jó lehet a magas ès tartós infláció, hiszen nagyobb adóbevètelhez jutnak , miközben visszaveszik szèpen a köznèpnek adott választási osztogatásokat az implicit vagy kevèsbè implicit infláción keresztül
A legfelsőbb rètegek , elsősorban a nemzethy nagytőke , szintèn jól járhat , ès jól járhat az ingatlanhalmozó " legfelső " közèposztály is

A vesztesek ugyanazok maradnak , mint eddig : a bèrből ès fizetèsből èlő kisemberek

laci_52 2021.11.01. 11:56:30

Kik járnak biztosan nagyon rosszul az inflációval? A nyugdíjasok! Az ő elszegényítésük - a kormányzati propagandával ellentétesen - folyamatos.

És kik járnak jól? A bankok! A növekvő infláció előbb-utóbb magasabb kamatokat hoz, egyre nagyobb lesz a betéti- és hitelkamatok közötti rés, a különbözetet a bankok bekasszírozzák.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 11:58:44

@ulpius66: Orbán hitelt vett és vesz fel. Te nem követed az eseményeket?

sírjatok 2021.11.01. 11:59:20

Volt már, hogy egy indexblog NEM a közelgő katasztrófát vizionálta? :D

sírjatok 2021.11.01. 12:00:56

@birkamenet: "Ez a sors vár Magyarországra is 2022-ben. Vagy államcsőd vagy az ország kilóra való kiárusítása Kínának. "

Sokkal hitelesebb lenne ez a riogatás, ha eddig nem lett volna ez minden egyes évre megjósolva 2010 óta.

sírjatok 2021.11.01. 12:03:56

@birkamenet: "családi lakástámogatások miközben már gyerekek se születnek. "

hát akkor ez aligha dobhatja meg a kiadásokat, birkuskám :P

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 12:05:03

@ulpius66: 1258 milliárd forintnyi dollár alapú kötvénykibocsátás. Minden idők legmagasabb egyszeri hitelfelvétele...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 12:07:13

@sírjatok: de, megdobhatja. Ha jól tudom, már megszületett gyermekek után is jár. Tehát az a gyerek már nem fog mégegyszer megszületni.
Bevállalni is lehet gyermeket, ami nem jelenti, hogy meg is fog születni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 12:11:08

@sírjatok: eddig az országot a mocsoknyugatnak adták el kilóra. Tudod, a multik talicskázzák ki a pénzt.
Akkor az volt a vezérelv, hogy nem kell az EU, az önállóság fontosabb. Most kiderül, nem tudunk megélni az EU segíj, meg a mocskosimperialisták nélkül...
Kínának is csak addig kellünk, amíg nyitva tartjuk a kiskaput az EU-ba.
Tehát, akárhogy nézem, tévedésben élsz.

ulpius66 2021.11.01. 12:51:43

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"Most kiderül, nem tudunk megélni az EU segíj, meg a mocskosimperialisták nélkül..."

Húúúúúú... te aztán kibaszottul el vagy tévedve!!!!!

Milyen EU-segíjről kuruttyolsz!

Arról amit kap minden EU-átlag alatti fejlettségű EU-tag???????

Gyermekem felvilágosítalak, nehogy hülyén halj meg!

Amikor beleléptünk az EU-ba, akkor feladtuk gazdasági önállóságunkat, meg piacunkat, meg vihetik szabadon az igen-igen jól képzett (a magyarok adóforintjaiból jól iskolázott, jól képzett) dolgozókat, EZÉRT AZ EU ÉVENTE FIZET MAGYARORSZÁGNAK (ÉS PERSZE AZ ÖSSZES HASONLÓ CIPŐBEN JÁRÓ ORSZÁGNAK) BIZONYOS ÖSSZEGŰ TÁMOGATÁST!!!!!!!!!!

AMI KIBASZOTT KEVÉS AHHOZ KÉPEST, MEKKORA HASZNA VAN AZ EU-NAK A MAGYAROKBÓL.......

KÉRDEZD MEG AZ ETINEZT, Ő KINN KULIZIK LONDONORSZÁGBAN, ŐT ODA SZÁMŰZTE A PATÁS......

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 12:55:17

@ulpius66: ez azért szép tőlük . A kitántorgottak után Amerika egy centet sem fizetett. De a tényeken ez mit sem változtat: ebből élünk.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 12:56:06

@ulpius66: Ja, én is kinn élek, mert hallgattam Gyurcsányra. Akinek nem tetszik...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 13:02:00

@ulpius66: az EU-nak nincs haszna a magyarokból. Haszna az egyes vállalatoknak, gazdaságoknak van. Mellesleg, ha az EU egy kanyit sem adna, akkor is tele lennénk az Audi-Mercedes-stb. gyárakkal. Tényleg, Japán, Dél-Korea fizet nekünk, mert hasznuk van abból, hogy itt gyártatnak?
Látod, ők milyen korrektek!
Nem, ha mi nem lennénk külfõldön munkavállalók, akkor a munkanélküliek száma lenne magasabb, illetve a bérek lennének alacsonyabbak.
Gondolod, a londoni pubban mosogató nyelvtanár odahaza kapna munkát?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 13:04:14

@ulpius66: "
AMI KIBASZOTT KEVÉS AHHOZ KÉPEST, MEKKORA HASZNA VAN AZ EU-NAK A MAGYAROKBÓL"

Buta fidesz propaganda. De legyen igazad. Akkor ez azt jelenti, hogy olcsón árusították ki az országot...nem oldottad meg a képletet.

ulpius66 2021.11.01. 13:06:46

@Igazamvanvagyigazamvan?: "az EU-nak nincs haszna a magyarokból...."

Hozzá vagyok szokva, hogy totál baromságokat írsz állandóan.... de ez azért mindenen túltesz!!!!

white999 2021.11.01. 13:29:09

Az infláció az a szegények adója. Elsősorban a bérből és fizetésből élőket sújtja
A Fidesznek ez az alsó 90% eddig sem volt prioriítás. Ebből a csoportból a vallással a hülyítéssel félelemmel a közmunka által nyújtott éhbér elvesztésével operált. Ha tippelnem kell, akkor most is ez a réteg fogja a felső 10% dzsemboriját állni. Ergo nem lesz és most sem érdeke visszaszorítani ezt a Fidesznek. Jórészt a nemzetközi mozgások miatt ezért tart itt a magyar infláció másokkal szemben. A túlpörgetett gazdasággal amit az év végi pénzosztás fel fog turbózni.
Az igazán nagy kérdés az, hogy amikor teljesen el fog szállni az infláció, akkor mit lépnek, mert az a hitelezés drágulásán keresztül már a szavazóbázisnak is fog fájni. Illetve előbb utóbb ez törvényszerűen átcsap fogyasztás csökkenésbe ami a termelés csökkenését is magával hozza. Tehát elkezdődik a negatív spirál amiből már kurva nehéz kimászni. Szerintem a fifyisznél, most megy az imádkozás, hogy ez kitartson választásokig és akkor a szarkupacot az ellenzékre hagyták. Ha meg nyernek, akkor meg majd lesz valami.
A kilátások amúgy sem fényesek, mert magyar gazdaságban fajsúlyos gépkocsigyártás éppen ezer problémával küzd. Energia chip, acél mahnézium stb hiány mellett a hagyományos belsőégésű motoroknak is szépen kezd befellegezni. Ha mást nem az opel motorgyárát biztos érinteni fogja. Valamint a német kormány sem biztos hogy a végtelenségig fogja kultiválni ha a hazai gyártók az otthon megszűnő munkahelyeket kiszervezi Magyarországra. az meg ugye köztudott, hogy egy elektromos autó nagyságrenddel egyszerűbb szerkezet mint a hagyományos és töredéke ember kell hozzá.

sírjatok 2021.11.01. 14:11:55

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Tehát, akárhogy nézem, tévedésben élsz. "

Ja tehát nem az van tévedésben, aki eddig negyvenszer jósolt államcsődöt az utóbbi 10 évben negyven különböző indokból. Az nyilván nincs tévedésben.

Hanem én élek tévedésben, hogy nem veszem ezt komolyan.

Ez az egész olyan, mint mikor beülsz a haverod mellé az anyósülésre, és osztod a remek jótanácsokat, hogy "ha így mész tovább egyenesen, bele fogsz ütközni a házfalba", közben legutóbb te verted tropára a kocsit, ő meg már vezetget egy ideje.

sírjatok 2021.11.01. 14:14:33

@white999: Minden egyes kibaszott évben megjósoljátok, hogy ez évben ÉPPEN miért fog tönkremenni Magyarország, miért lesz éhezés, és miért fog bukni a patás. Nem uncsi? De komolyan, tényleg nem?

sírjatok 2021.11.01. 14:17:05

@Igazamvanvagyigazamvan?: Most akkor az a baj, hogy adnak pénzt az embereknek, vagy az, hogy nem?

Mert egyszerre sírni azon, hogy nyomorultul él a népesség, meg azon, hogy az osztogatások miatt mi lesz az államháztartással, ez nem csípi a szemeteket?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 14:26:39

@sírjatok: nem, ez nem válasz. Amit valaki más állított, az nem az én véleményem, tehát hiába cáfolod.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 14:27:25

@sírjatok: az osztogatást sem én állítottam. Te mindig így érvelsz?

white999 2021.11.01. 14:34:49

@white999: Nem jósoltam bukást. Még mindig van elég barom aki hatalomban tartja.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 14:35:37

@ulpius66: na, akkor kezdjük: az EU nem Németország, Franciaország, stb. Nem Audi, Mercedes, stb.
Tehát, haszna sem lehet. A fentebbi cégeknek pedig tök mindegy, hogy Magyarországon , vagy Szlovákiában építenek új üzemet.
A magyar állam komoly kedvezményeket ad, hogy itt fektessen be a mocsok kizsákmányoló. Orbán kiárusítja az országot?
Kapkodj már a fejedhez. Ha a nyugati cégek nem termelnek itt, ha az EU nem ad felzárkóztatási segélyt, akkor Magyarország nem tudna létezni.
Persze, el lehetne adni az országot az orosznak, a kínainak. Kérdés, kell-e nekik.
Lepkefing gazdaság, EU tagság nélkül...
mi a haszna az EU-nak? Geopolitikai, esetleg. Mert piaci semmiképp.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 14:36:57

@sírjatok: tudod, az, hogy pénzt adsz az embereknek, nem fejleszti a gazdaságot.
Tényleg sírok...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 14:39:42

@sírjatok: "
Mert egyszerre sírni azon, hogy nyomorultul él a népesség, meg azon, hogy az osztogatások miatt mi lesz az államháztartással, ez nem csípi a szemeteket"

Nem, nem csípi. Tudod, a pénzmennyiség növelése a gazdaságban inflációt okoz. Az államháztartás számára ez csak rövid távon jó.
Ha nem így lenne, akkor sose lenne válság, az államok csapágyasra járatnák a bankjegyprést.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 14:47:19

@ulpius66: "az EU-nak nincs haszna a magyarokból...."

Hozzá vagyok szokva, hogy totál baromságokat írsz állandóan.... de ez azért mindenen túltesz!!"

Az EU politikai és gazdasági közösség. Tagja Magyarország is.
Most te jössz: magyarázd már el, mi az EU haszna a magyar politikai jelenlétből?
Mekkora piaci potenciállal bír hazánk az EU-egészéhez képest?

És most vond ki a magyar gdp-ből a nyugati vállalatok hozzáadott értékét, az EU támogatás egyenlegét, és oszd el a lakosságszámmal. Mi jött ki? Albániát még megelőznénk?

ulpius66 2021.11.01. 15:21:09

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Az EU politikai és gazdasági közösség. Tagja Magyarország is.
Most te jössz: magyarázd már el, mi az EU haszna a magyar politikai jelenlétből?"

Te aztán kevered a szezont a faszommal!
(...avagy ügyesen terelsz.....)

Ki beszélt mostanáig az Eu-magyar politikai kapcsolatokról!

CSAK ÉS KIZÁRÓLAGOSAN A GAZDASÁGI KAPCSOLATOKRÓL VOLT SZÓ!

TUDOD!!!!!!!!!!!!!!!!!

4 MILLIÁRD EURÓ BE, HATMILLIÁRD EURÓ KI!
(ÉS EBBEN CSAK A TÉNYLEGESEN "HAZAUTALT" MULTIK NYERESÉGE VAN BENNE.......AZ PL. HOGY AZ EU "LEFÖLÖZI" A MAGYAR MUNKAERŐPIACOT, AZ MÁN CSAK HAB A TORTÁN.....)

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 15:27:12

@ulpius66: a multi haszna NEM a magyar államé. A multi , amit termel, az a gdp-t növeli. Adózik utána. Akiknek munkát ad, azok adóznak, itt költik el jövedelmüket. Ha nincs munkájuk, akkor munkanélküliek.
Magyar vállalatok szállítanak be a multinak, akik szintén adóznak. usw.
Amit te állítasz, az az, hogy Orbán hazaáruló.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 15:28:48

@ulpius66: "
4 MILLIÁRD EURÓ BE, HATMILLIÁRD EURÓ KI"
Ezt fejtsd már k8, mert így nem tudom értelmezni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 15:30:17

@ulpius66: "Magyarország a csatlakozás óta a nettó kedvezményezett tagállamok közé tartozik, azaz több támogatást kap az EU költségvetéséből, mint amennyit befizet. A pozitív egyenleg a csatlakozástól 2018-ig közel 13 500 milliárd forint (részletesen lásd az alábbi ábrán"

Én ezt látom.

ulpius66 2021.11.01. 15:31:38

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Amit te állítasz, az az, hogy Orbán hazaáruló."

Ez nagyon cuki!
(meg a vicceket is bírom....)

Mit kéne csinálni a Patásnak, hogy ne tartsam "hazaárulónak"?

ulpius66 2021.11.01. 15:36:39

@Igazamvanvagyigazamvan?: ""Magyarország a csatlakozás óta a nettó kedvezményezett tagállamok közé tartozik, azaz több támogatást kap az EU költségvetéséből, mint amennyit befizet."

Hát te aztán feltaláltad a meleg vizet!

Ezt soha senki sem vonta kétségbe.......kb. évi 4-5 milliárd euró a támogatás és kb. 1 milliárdot fizetünk be.......

AZÉRT EZT MÉG TE IS BELÁTHATNÁD, HOGY AZ EU-MAGYAR GAZDASÁGI KAPCSOLATOK NEM CSAK ERRŐL SZÓLNAK......ENNYIRE AZÉRT MÉG AZ EU SEM HÜLYE, HOGY LÓBASZÁS FEJÉBE, "CSAK ÚGY" TÁMOGASSON BENNÜNKET.......

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 15:39:43

@ulpius66: neki semmit. Neked.
Van egy vállalat, ami befektet, ez a befektetése termel, amit termelt, azt kiviszi külföldre, ott adja el, az így alakult bevételéből kifizeti a magyarországi költségeit, a nyereségét pedig vagy fejlesztésre fordítja, vagy kiviszi!
Tehát, az Audit megveszi a német, ezen a németnek profitja keletkezik, de ez nem a német profitja, hanem tőled rabolta el!!!
Orbán ezt jól látja, te vagy a megvezetett.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 15:42:51

@ulpius66: amúgy te tényleg ennyire buta vagy? Belinkelek egy cikket, és velem vitatkozol???
Az EU támogatás egy tétel. Külön kell vizsgálni a cégek beruházásaitól. Ugyanis ezek a mocsoknyugatiak beruháznak NEM EU TAGORSZÁGOKBAN IS!
Mit szóljon Kína, amikor ott gyárt az Audi, de nem kap EU segíjt???
Törökország?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 15:44:33

@ulpius66: tehát, mi az a 4 milliárd be, 6 milliárd ki???
Nem tudod megmagyarázni?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 15:47:02

@ulpius66: "2020-ban 1433 beruházást kezelt, amelyre soha korábban nem volt még példa. Ezek 1676 milliárd forintnyi beruházást hoztak Magyarországra és mindez a világjárvány alatt történt - mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában"

Tehát, ennyi külföldi pénzt hoztak BE AZ ORSZÁGBA egy év alatt, hogy itt termeljen!!!

s 2021.11.01. 16:00:30

Szeretem az inflációt. Minél nagyobb, annál jobb. A népek elszegényednek és végül szétverik orbán kibaszott hülye fejét egy vascsővel. Infláció nélkül talán ez is rám maradna. Nagy segítség ez nekem.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2021.11.01. 17:32:05

@ulpius66: Te idióta! Most vettek fel egy csomó hitelt. Te hol élsz?
hvg.hu/gazdasag/20210914_rekordosszegu_adossag_magyar_allam

"1258 milliárd forintnyi kötvényt bocsátottak ki.

A magyar állam minden idők legnagyobb egynapi új adósságkibocsátását végezte kedden az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) – írja a Portfolio.hu. A lap szerint mai árfolyamon 1258 milliárd forintnyi kötvényt bocsátottak ki.

Az Államadósság Kezelő Központ a 10 éves dollárkötvényből 2,25 milliárd dollárnyi, míg a 30 évesből 2 milliárd dollárnyi ajánlatot fogadott el nemzetközi kötvénykibocsátásban.

A Portfolio szerint a 10 éves amerikai államkötvény hozama jelenleg 1,29 százalék, így a 100 bázispontos felár azt jelenti, hogy ebből a papírból 2,29%-os hozam mellett vont be 10 évre forrást a magyar állam. „A 30 éves amerikai kötvény hozama jelenleg 1,855%-os, így 150 bázispontos felárral számolva 3,355%-os hozam mellett tudott 30 évre forrást bevonni az állam” – írják.

A cikk szerint a jókora összegnek csak egy része fogja pótolni az uniós helyreállítási forrásokat, 2,86 milliárd eurónyi tétel 2022-ben lejáró adósságok előfinanszírozását szolgálja, míg 0,7 milliárd euró különböző költségvetési forrásokra mehet."

ulpius66 2021.11.01. 17:44:49

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Húúúúúúú.... B+! ... te aztán naprakész vagy.......

Összefoglalom.
(de csak neked....)

Mivel most jó a nemzetközi környezet, most vett fel a magyar állam hitelt dollárban, pontosan 4,25 milliárd dollárt...... ez kb. 3,8 milliárd euró. Na, ebből előtörlesztett az állam, mintegy 2,86 milliárd euró értékben......

Tudod azokat a hiteleket, amiket még az isteni gyurcsányid vett fel 13%-os kamatra......ezzel a transzakcióval a magyar állam kb. 100 milliárd forintot nyert, mivel nem kell továbbfizetnie a hihetetlen rossz kamatozású hiteleket....
(kb. 0,9 milliárd euró meg a tartalékot növeli.......az MNB-nek a nyeresége idén is 100 milliárdos nagyságrendű....)

TUDOM, TUDOM, PERSZE, HOGY TUDOM, TE EGYEDÜL SOKKAL JOBBAN ÉRTESZ EZEKHEZ, MINT AZ MNB TELJES VEZÉRKARA!!!!!!!

ulpius66 2021.11.01. 17:49:39

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Egyebekben meg a magyar államnak az EU még mindig nem fizette ki, a 2021 évi mintegy 6 milliárd eurós támogatást!!!!!!!!!

sírjatok 2021.11.01. 19:18:20

@Igazamvanvagyigazamvan?: Jó tehát a lényeg, hogy ha a Fidesz osztogat, az rossz, mert rossz az államháztartásnak és inflációt csinál.

Ha nem osztogat, az szintén rossz, mert az árok szélén hagyja a nélkülöző kisembert.

Egyszerűbb lenne leírni, hogy a fidesz rossz akármit csinál, és hagyni ezt a fránya érvelést.

s 2021.11.01. 19:26:08

@ulpius66: Te, majomarc! Aztán az EU ingyen pénze már szart ér? Annak még ennyi kamata sem lett volna. Hülyegyerek. Persze a 30 éves lejárat . . . akkor orbán ugye 88 éves . . . tejes kávét iszogat és mazsolás kuglófot zabál hozzá . . . ha még él egyáltalán. Faszt nem érdekli már, ki a kurva anyja fizeti azt vissza. Te meg most is egy barom vagy, tehát minden utódod is az lesz, nyilván. Majd ők kicsngetik.

s 2021.11.01. 19:29:29

@sírjatok: "a fidesz rossz akármit csinál"
Most már igen. Lettek volna még kb tíz évvel ezelőtt lépéslehetőségei. Mivel ezeket rendre elbaszta, most már csak ez maradt: rossz, vagy a még annál is rosszab. Nincsen itt kérem semmi látnivaló, takarodjanak szépen el a büdös picsába.

élhetetlen 2021.11.01. 19:36:00

@ulpius66: „ÉS EBBEN CSAK A TÉNYLEGESEN "HAZAUTALT" MULTIK NYERESÉGE VAN BENNE...”. Valamit meg kéne értened. Egy cég haszna, az a cégé, és nem megy be az EU közös pénztárba. Mészáros cégeinek a haszna sem megy be az államkasszába, az az övé. Ha ezt megérted, akkor nézd meg, mennyit fizetünk az EU közösbe, és mennyit kapunk.

élhetetlen 2021.11.01. 19:49:22

@ulpius66: A cikk, az csak egy cikk, a tények meg tények. „A PATÁSNAK AZÉRT NEM KELL HITELT FELVENNIE AZ "OSZTOGATÁSHOZ" MERT AZ INFLÁCIÓ MIATT, ANNYI AZ ÁLLAM PLUSZ BEVÉTELE, HOGY MÁN SZÉTOSZTOGATNI SEM TUDJA.......”. Azt elhiszed, hogy nem kell hitelt felvennie, ok. De meg tudod magyarázni, hogy akkor miért is vesz fel ekkora hitelt? Óriási devizakötvény-kibocsátást hajthat végre az állam! - Portfolio.hu . „az eddigi 644 milliárd forintnyi, kb. 1,8 milliárd eurónyi nemzetközi devizakötvény-kibocsátási tervét további legfeljebb 4,5 milliárd euróval megnövelte”.

s 2021.11.01. 19:54:35

@élhetetlen: "az az övé"
Lófaszt! Az orbáné! Kapjatok már fényt, gyerekek!

s 2021.11.01. 19:56:17

@élhetetlen: Mert valami tehetségtelen faszra hallgat, nem ulpius66 -ra.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2021.11.01. 20:06:18

@sírjatok: Pont ugyanezt mondtátok a Gyurcsány korszakra. Hahaha.. a fagyi visszanyal. :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2021.11.01. 20:07:12

@ulpius66: Hazudsz. Nem vettek fel hitelt 13 százalékos kamatra. Hazudsz.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.01. 20:10:09

@birkamenet:

Szépen zsugorodik a pandémia idején megnövő GDP arányos államadósság:

www.portfolio.hu/gazdasag/20210817/heteves-csucsrol-esett-nagyot-magyarorszag-allamadossaga-496794

"Az első negyedév végi 81 százalékról 77,6 százalékra csökkent az államháztartás bruttó adóssága a GDP-arányában – derül ki az MNB előzetes pénzügyi számláiból. "

Szóval coki..Szépen pattan vissza a gazdaság, amelynek persze az ellenzék nem örül.:)

CSOKKI MÁLNA 2021.11.01. 20:12:24

Egy érdekes cikk a 2006-os magyar gazdaságról:

infostart.hu/gazdasag/2006/07/03/financial-times-a-magyar-a-legsebezhetobb-gazdasag-54964

"A Financial Times szerint nincs Európában sebezhetőbb gazdaság a magyarnál, mivel mind a folyó fizetési mérleg, mind az államháztartás hiánya 10 százalékhoz közelít, az adóemelések pedig lassíthatják a gazdasági növekedést. "

Évekkel a világgazdasági válság előtt...Szerencsére a net nem felejt.:)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2021.11.01. 20:15:03

@CSOKKI MÁLNA: Na most gyere szépen a szeptember végi adatokkal több mint 4 milliárd eurós hitelfelvétel után!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2021.11.01. 20:17:46

@ulpius66: "Tudod azokat a hiteleket, amiket még az isteni gyurcsányid vett fel 13%-os kamatra.."

Ezt a hazugságodat elteszem.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.01. 20:19:51

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A tendencia jól mutatja a gazdaság visszaerősödését. Ez a lényeg. A pandémia következtében számos állam él a többlet kötvénykibocsátás eszközével. Nem véletlen, hogy az EU nemcsak erre az évre, hanem a jövő év első felére is engedélyezte a költségvetési lazításokat.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.01. 20:20:55

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nem sokáig..Harmadik világbeli országok szoktak IMF hitelt felvenni még egy válság idején is..

s 2021.11.01. 20:34:11

@CSOKKI MÁLNA: "számos állam él a többlet kötvénykibocsátás eszközével"
Az igen! Aztán ki veszi ezeket meg, ha mindenki többségében csak kibocsát? Elárulom. A nyerni vágyó befektetési alapok, aki szépen tövig beszopják a bucifaszt, mert ezeket a kötvényeket soha senki nem fogja visszafizetni. Az embereknek pénz kell, de basznak visszafizetni. Szépen megágyaznak egy tíz évvel későbbi hitelválságnak.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.01. 20:56:58

@s:

Az megvan, hogy a világ szinte összes országának folyamatosan nő az adósságállománya? Az államkötvényeket pedig befektetők, befektetési alapok vásárolják.
Ezt hívják úgy, hogy az országok a piacról finanszírozzák a hiányukat.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.01. 20:58:13

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Érdekes a csehek vagy a lengyelek nem volta kénytelenek az IMF-hez fordulni. Talán mert nem jutott oda a gazdaságuk 2006 közepére, mint a miénk.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 22:16:49

@sírjatok: te még mindig nem velem vitázol. Hülye-e vagy?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 22:18:41

@CSOKKI MÁLNA: még mindig nem vagy hajlandó elfogadni, hogy a kamatok és a forint árszinvonala az MNB hatáskörébe tartozik. Az MNB elnöke 2016-ig Járai Zsigmond volt...

s 2021.11.01. 22:27:16

@CSOKKI MÁLNA: A befektető hasznot akar. Aztán amikor a befektetett tőkéjét sem kapja vissza, akkor jön a hitelválság. Nem vesz már lófaszt sem, mert nem bízik a kutyabaszó kötvényekben, sem azokban, akik ezeket kínálgatják. Emlékszel? Mint 2007 -ben. Nem volt az olyan régen.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 22:28:33

@CSOKKI MÁLNA: akkor a legjobb, ha hitelt veszünk fel dögivel, jól eladósodunk, aztán államcsődöt jelentünk, a hitelezôk leírják veszteségeiket, az ország pedig újra hitelképes....
Nagyon csoki vagy te.

élhetetlen 2021.11.01. 22:33:29

@s: „Az orbáné!”. Ne nézz hülyének, tudom, csak azt akartam mondani, hogy Mészáros haszna sem az államkasszába megy, ahogy egy itt működő autógyár haszna sem az EU közös kasszába megy.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 22:34:39

@CSOKKI MÁLNA: és mi sem voltunk kénytelenek az IMF-hez fordulni. Bevállalhattuk volna, hogy a forint támadható, na bumm, egy kis infláció nem a Világ vége. Lenyúlhatta volna a kormány a manyup megtakarításokat, lett volna tartalék az államkasszában. Nomeg tömeg az utcán, a fidesszel az élen.
Avagy befagyaszthattuk volna a tőzsdét, mondd már, a szocializmus nem volt oly rég.
Az IMF hitel azért kellett, mert a piac nem finanszírozott. Ugyanis hitelválság volt. Az államkincstár tartalékát kiürítették, ami kolosszális hiba volt. ( mondjuk most is ez folyik).
Arra játszottak, hogy a gazdaság kinövi a hiányt. Pont, mint most...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.01. 22:36:19

@CSOKKI MÁLNA: az államkötvényeket jelenleg az államok visszafizetik. Ha nem, akkor csőd jön.

s 2021.11.01. 23:22:30

Amit gyurcsótány elbaszott, azt orbán is el fogja baszni. Azért, mert ő is pont ennek az országnak a miniszterelnöke. Nem a miniszterelnökkel van a baj. Az ország a romlott.

midnightcoder2 2021.11.02. 09:18:50

@Igazamvanvagyigazamvan?: "az EU-nak nincs haszna a magyarokból. Haszna az egyes vállalatoknak, gazdaságoknak van."

Amik nélkül az EU kb. Afrika szintjén állna.

"Mellesleg, ha az EU egy kanyit sem adna, akkor is tele lennénk az Audi-Mercedes-stb. gyárakkal."

Csak esetleg szarabb infrastruktúrával.

"Tényleg, Japán, Dél-Korea fizet nekünk, mert hasznuk van abból, hogy itt gyártatnak?
Látod, ők milyen korrektek!"

Azért japán és dél-koreai gyár kevesebb van itt mint európai. Másrészt, ez utóbbiak is az EU-s piacot látják el termékekkel.

"Nem, ha mi nem lennénk külfõldön munkavállalók, akkor a munkanélküliek száma lenne magasabb, illetve a bérek lennének alacsonyabbak."

Másrészt, a nyugdíjba vonuló német, norvég, stb. mérnököt, orvost, informatikust, vízvezetékszerelõt, villanyszerelõt, stb. a magyar - illetve más közép illetve kelet-európai fiatal helyett pótolhatnák afrikai vagy arab kecskepásztorokkal.

"Gondolod, a londoni pubban mosogató nyelvtanár odahaza kapna munkát?"
Kapna. Legfeljebb valamivel kevesebbért. A másik oldala pedig az a dolognak, hogy a magyar állam nagyrészt a polgárai által befizetett adókból, járulékokból él. Azzal, hogy az épkézláb polgárok elhagyják az országot, az itt maradtak járnak rosszul. Eleve mondjuk minden tizedik gyerekbõl lehet orvost, mérnököt, stb. képezni, aztán egy doki mire elvégzi az egyetemet, alsó hangon is úgy 40-50 milliójába fáj állam bácsinak, amit aztán szépen nyelvtudással, frissen, ropogósan, piros masnival megkap ajándékba a fogadó nyugat-európai ország.

citrix 2021.11.02. 09:30:42

Aki euroban/dollárban kapja a fizetését az jól jár. Az állam is jól jár mert ugrásszerűen nő az áfabevétel és az uniós támogatásokban érkező pénz is egyre többet ér forintban. Aki szív mint a rozsomák az a bérből és fizetésből élő. Ő még a nyugdíjemelésre se számíthat mert ha kevesli a pénzt akkor a munkáltató azt mondja: keress olyan helyet ahol jobb a fizu...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 09:46:05

@midnightcoder2: örülök, hogy elismered igazamat. Hogy az EU Afrika szintjén állna Magyarország nélkül, az vicc.
Ha több volna a munkavállaló, mert idehaza maradt, az nem emelné a munkahelyekvszámát. Mint helyesen állapítod meg, kevesebbért dolgozna a munkavállaló. Az államnak ebből nem lenne többletbevétele. Tök mindegy, hogy 10 millió forintot 10 ember keres meg, vagy húsz.
A japán gyártó azért van itt, mert benn vagyunk az EU piacán. Ha nem lennénk, akkor a mi piacunkért nem telepítene ide semmit.
A német hogy oldaná meg a munkaerő hiányát, az egy más kérdés. Valószínű, hogy a kecskepásztorok helyett továbbra is magyar munkavállalót foglalkoztatna, legfeljebb a magyar munkavállalónak rosszabbak volnának a munkához jutás feltételei, mondjuk egy kecskepásztoréhoz hasonlóak.
Mellesleg jegyzem meg, mintegy példaként, hogy a szír orvosi egyetem előrébb végzett az egyetemi ranglistán, mint a Semmelweis, amíg a háború ki nem tört.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 09:47:36

@midnightcoder2: de a kérdèst megkerülted: az EU támogatást ad a német befizetett adójából, a japán nem.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 09:50:46

@midnightcoder2: Másrészt, akkora hülyeséget állítasz, hogy én szégyellem magam helyetted. Ha Magyarország nem lenne tagja az EU-nak, attól a német még kivinné a gyártást más országokba. Mondjuk Szlovákiába, Lengyelországba, Kínába...
Tehát a helyzetünk sokkal rosszabb lenne, miközben a német nem kéne, hogy kecskepásztort alkalmazzon.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 09:55:39

@midnightcoder2: " 40-50 milliójába fáj állam bácsinak, amit aztán szépen nyelvtudással, frissen, ropogósan, piros masnival megkap ajándékba a fogadó nyugat-európai ország"

Aha, meg ahogy Móricka elképzeli.
Amíg nem voltunk tagjai az EU-nak, addig is jártak ki orvosok dolgozni. Sőt, ma is dolgoznak nem EU országokban. Tehát ez nem szempont.
Aki pedig odakinn használhatatlan diplomát szerzett, az bizony "alantas" munkát végez odakinn.
Azért azon elgondolkodhatnál, mennyit ér a magyarországi nyelvvizsga, ha a nyelvtanár odakinn nem kap végzettségének megfelelő munkát...

konrada 2021.11.02. 10:55:36

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Azért azon elgondolkodhatnál, mennyit ér a magyarországi nyelvvizsga, ha a nyelvtanár odakinn nem kap végzettségének megfelelő munkát... "

Vazze! Ez most komoly?? Tényleg azt kéred számon az oktatáson, hogy egy angol nyelvtanár nem kap Angliában angolnyelv-tanári munkát?????;))))

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 11:02:32

@konrada: vazze! Ez most komoly? Nem veszed észre, hogy ez válasz egy felvetésre? Te kiragadsz egy mondatot, és úgy alkotsz véleményt?
A kérdéskör onnan indult, hogy miközben mi sok pénzt ölünk oktatásba, annak hasznát a nyugat fölözi le. Erre hoztam két példát. Mondom PÉLDÁT!
Az egyik a keresett szakmával bíró, aki az EU csatlakozás előtt is kapott kinn munkát, a másik , aki használhatatlan végzettséggel rendelkezik. Erre példa a nyelvvizsga. Bizony, az lószar, délibáb.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 11:05:18

@konrada: tehát, ha valaki annak ellenére kimegy mosogatni Londonba, hogy egyetemi végzettséggel, felsőfokú nyelvvizsgája van, az nem a kormány melletti érv, hanem épp azt bizonyítja, hogy idehaza nem tud megélni belőle.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 11:07:25

@konrada: "40-50 milliójába fáj állam bácsinak, amit aztán szépen nyelvtudással, frissen, ropogósan, piros masnival megkap ajándékba a fogadó nyugat-európai ország"

Ebből a nyelvtudás levonandó, a szakmai tudás pedig piacképes az EU-n kívül is. Tehát ez az érv cáfolva. Érted már, vazze!?

konrada 2021.11.02. 11:12:48

Teszem hozzá, ez a mostani infláció nem magyar újítás:
Az Euró övezet inflációja szeptemberben 4,1%, Az USA-é 5,4%, de a cseh 4,9%, a román 6,3%, a lengyel 6,8%-os környezetben csak úgy lehetne azok inflációja alá kerülni, ha a növekedés sokkal lassabb, vagy inkább csökkenés van.

konrada 2021.11.02. 11:15:33

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Vazze! elég lett volna leírnod, hogy hülye példát írtál, mert nem gondoltad végig, nem pedig itt belekezdeni egy szalmabáb harcba, hogy bizonyítsad, hogy te aztán tévedhetetlen vagy, mert ha véletlen úgy tűnne, akkor az első pont lép életbe.;)))

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 11:20:13

@konrada: hát, téged sem lopnak el az eszedért. Vazze, nem hülye a példa. Ha használható tudásod van, akkor a nyelvismeret másodlagos. Ha nincs, akkor lényegtelen.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 11:21:11

@konrada: ráadásul SEMMI KÖSE az EU tagságunkhoz. Merthogy innen indult.

konrada 2021.11.02. 11:30:42

@Igazamvanvagyigazamvan?: Most komoly? Tényleg azt akarod most bemagyarázni, hogy nem is ezt írtad? : "ha a nyelvtanár odakinn nem kap végzettségének megfelelő munkát... "

...és te írsz arról, kit - vagy kit nem - lopnak el az eszéért, miközben le nem írottá akarod minősíteni saját hülyeséged???;)))
(Írtam: elég lett volna azt írni, hogy szerencsétlen példa, nem bizonygatni, hogy nem is írtál ilyet, de hát akinek az észlopás jut csak...;)))

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 11:50:50

@konrada: húha! Van gond a fejedben. A nyelvtanár szaktudása a nyelv oktatása. Ez eladható bárhol a Világon, ha megfelelő szintû. Találkoztam magyar tanárokkal Angliában, akik szakképzettségüknek megfelelően , iskolában oktattak.
De! A nyelvvizsga önmagában nem elegendő.
Semmi. A nyelvtanár odakinn nem kap végzettségének megfelelő munkát. Ifen, bár kiragadtad a környezetéből, de ez pont azt jelenti, amit írtam: Angliában dolgozik, noha szakképzettsége alapján nem tud elhelyezkedni. Mi lehet az oka?
Miért nem Magyarországon helyezkedett el? Ha nem talál munkát, akkor nem munkanélküli lesz? Ha talál, akkor nem a kínálatot növeli, tehát a béreket csökkenti? Hogyan növelné ez a magyar gazdaságot?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 11:54:02

@konrada: amúgy vannak érveid is, vagy csak a személyeskedésig terjed intelligenciád?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 11:57:48

@konrada: ": "Azért azon elgondolkodhatnál, mennyit ér a magyarországi nyelvvizsga, ha a nyelvtanár odakinn nem kap végzettségének megfelelő munkát... "

Vazze! Ez most komoly?? Tényleg azt kéred számon az oktatáson, hogy egy angol nyelvtanár nem kap Angliában angolnyelv-tanári munkát?????;)))"

Ebből az világlik ki, hogy komoly gondjaid vannak a szövegértés terén. Mondjuk kezdjük ott, hogy angol nyelvtanár Spanyolországban....
Vagy egy spanyol nyelvtanár Angliában...

Tehát, te alkottál egy szalmabábot, és harcolsz ellene...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 12:06:17

@konrada: de, hogy hozzájáruljak szellemi fejlődésedhez, nézd, mit találtam neked:
"Mo.-n vegzett angol tanarkent nemi atkepzessel elhelyezkedhetsz Angliaban mint EFL vagy ESOL tanar.  Ez utobbit jobban ajanlom, mert sokkal tobbet lehet vele keresni.  Londonban akar £17-£30-ot is orankent.

ESOL tanarkent: szerencses esetben meg az atkepzes megkezdese elott el fogsz tudni helyezkedni a magyar diplomaddal egy olyan helyen ahol, ahhoz hogy vegleges szerzodest kapj, a tanfolyam elvegzeset fogjak feltetelkent kikotni.  Munkakezdestol szamitva kb 2 eved van hogy befejezd tanulmanyaidat.  A tanfolyam max masfel eves, ket reszbol all.

Az interneten rengeteg info van mind az EFL es ESOL-rol.  Ha reszletek erdekelnek, irj privit"

konrada 2021.11.02. 12:17:44

@Igazamvanvagyigazamvan?: Humoros kis emberke vagy te!;)))

Szerintem te el is hiszed, amit leírsz, nem csak az óvodás düh vezet, hogy úgyis tied az utolsó szó!;))

Leírsz egy hülyeséget - ami bárkivel előfordulhat - de ahelyett hogy elegánsan tovább lépnél azzal, hogy jó, hülye példa volt, inkább azon erősködsz, hogy egy magyar anyanyelvűnek - ha megfelelő képzést kapott volna - kéne oktatni az angolokat az angol nyelvre.;)))

Aztán mivel nem tudsz belenyugodni, leírod azt:
"hát, téged sem lopnak el az eszedért.",

aminek a viszontválaszára meg ezt:
" amúgy vannak érveid is, vagy csak a személyeskedésig terjed intelligenciád?"

Szóval a kérdés tényleg jó, csak a probléma ezzel az, hogy kivételesen egyetértünk.
De ha valaki azt sem képes észrevenni, hogy az a "személyeskedés" már válasz volt az ő személyeskedésére, annak meddig terjed ki az intelligenciája? ;)))

(De most komolyan, miért nem tudsz leállni?: mi a ..csömnek kell erőltetni azt, hogy aki egyébként magyarként megtanult nagyon jól angolul, annak az oktatás minősége a gátja annak, hogy mindezt spanyol-angol viszonylatban is pont olyan jól kéne tudnia...;)))

...ja! De én már megyek a nagycsoportba, így kilépek a de-de-de korszakból, bizonygasd csak magadnak tovább, hogy akkori is de, mert ....;))

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 12:29:50

@konrada: tehát ott van, feketén-fehèren: angol tanárként el lehet helye,kedni Angliában. Noha én ezt nem állítottam. Én nyelvtanárról beszéltem.
Tehát, nem vagy képes azt mondani, bocs, nem olvastam az előzményeket, inkább személyeskedsz.

gigabursch 2021.11.02. 12:29:51

Köszönöm a cikket.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 12:31:30

@konrada: ze! elég lett volna leírnod, hogy hülye példát írtál, mert nem gondoltad végig, nem pedig itt belekezdeni egy szalmabáb harcba, hogy bizonyítsad, hogy te aztán tévedhetetlen vagy, mert ha véletlen úgy tűnne, akkor az első pont lép életbe.;))

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 12:32:08

@konrada: az első személyeskedés. Ez bizony a tiéd...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 12:33:32

@konrada: " egy hülyeséget - ami bárkivel előfordulhat - de ahelyett hogy elegánsan tovább lépnél azzal, hogy jó, hülye példa volt, inkább azon erősködsz, hogy egy magyar anyanyelvűnek - ha megfelelő képzést kapott volna - kéne oktatni az angolokat az angol nyelvre.;))"

És megint. Én ilyet nem írtam. Te gyengeelméjû vagy?

konrada 2021.11.02. 12:37:25

@Igazamvanvagyigazamvan?:
"Aki pedig odakinn használhatatlan diplomát szerzett, az bizony "alantas" munkát végez odakinn.
Azért azon elgondolkodhatnál, mennyit ér a magyarországi nyelvvizsga, ha a nyelvtanár odakinn nem kap végzettségének megfelelő munkát... "

;)))))

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 13:03:28

@konrada: ezt sem vagy képes értelmezni? Kár.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 14:48:25

@konrada: szánalmas, amikor valaki a saját butaságán röhög.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.02. 17:08:11

@s: Akkor a béka segge alatt volt a magyar gazdaság teljesítőképessége, ahogy kiderül a FT cikkéből is, amely üzleti lap Európa legsebezhetőbb gazdaságának tekintette a magyart 2006 közepén Ebben az állapotban kapta el az országot a világgazdasági válság..
Most viszont kifejezetten jók a kilátások. Ami abból is látszik, hogy nagyon gyorsan tér magához a hazai gazdaság a pandémiából. Elég annyi, hogy a hitelesek 93,5 %-a nem maradt a moratóriumban.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.02. 17:11:49

@Igazamvanvagyigazamvan?: És mi következik ebből a nagy okosságodból. Semmi lényeges ugye? A világ összes állama az államkötvény piac segítségével finanszírozza az országot. Különbséget tenni köztük a GDP arányos államadósság mutatóval lehet. Ezt a mutatót Orbánék pandémia előttig 10 százalékponttal csökkentették. A balfék brigád meg közel 30 százalékponttal növelte nyolc éve alatt.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.02. 17:15:37

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Az, hogy a magyar gazdaság 2006 közepére Európa legsebezhetőbb gazdaságává vált nem a jegybankon, hanem a kormány gazdaságpolitikáján múlt.

infostart.hu/gazdasag/2006/07/03/financial-times-a-magyar-a-legsebezhetobb-gazdasag-54964

" A Financial Times szerint nincs Európában sebezhetőbb gazdaság a magyarnál, mivel mind a folyó fizetési mérleg, mind az államháztartás hiánya 10 százalékhoz közelít, az adóemelések pedig lassíthatják a gazdasági növekedést.

A londoni üzleti napilap szerint az Európai Unió számára az a legfontosabb, hogy Magyarország gondjai mennyire helyi jellegűek, illetve mennyire bizonyulhatnak járványosnak."

Diorella Queen 2021.11.02. 18:20:39

Van egy rakás infláció fajta. Van helyi, van csak bizonyos termékekre kiterjedő, van globális meg még a fene tudja mennyiféle infláció van. Engem, mint a leghétköznapibb panellakó állampolgárt mindössze annyi érdekel a globális lópikulából, hogy mit tudok venni a fizetésemből amikor azt megkapom. Illetve hogy mennyi ideig elég a fizetésem, ha mindent kifizetek amit ki kell fizetnem és ugyan azokat az élelmiszereket stb-t veszem. A magamfajtát tehát az inflációs félelmek sokkal kevésbé aggasztják mint azokat, akiknek százmillióik vannak a bankokban, netán állampapírokban. A magamfajtánál akkor szokott maximum beütni a pánik, amikor egy fogorvoshoz el kell mennie, és az közli vele hogy négy tetves porcelándarab + két kis lótúró titán csap, egymillió hétszázezer Ft. Vagy ha bedöglik a mosógép, villanytűzhely, ajtózár stb. Na akkor, de csak akkor, komolyan beüt az inflációs pánik.

s 2021.11.02. 21:19:44

@CSOKKI MÁLNA: "Most viszont kifejezetten jók a kilátások."
A kilátások mindig kifejezetten jók, amikor az államok hiteleket vesznek fel. Többnyire ezért veszik fel ezeket ekkor. Amikor a gyurcsótányék felvették a hiteleket, akkor is nyilván kifejezetten jók voltak a kilátások. A kilátátsok később, a hitelek törlesztése során válhatnak kifejezetten rosszá. Akkor aztán fusson, ki merre lát. Sosem akkor van a baj, amikor hiteleket vesznek fel. A baj akkor van, amikor törleszteni kell, és nincsen miből.

s 2021.11.02. 21:27:04

@CSOKKI MÁLNA: "Különbséget tenni köztük a GDP arányos államadósság mutatóval lehet."
Azért az odabaszna, ha csak ezt figyelnék. A gazdaság teljesítőképessége fontosabb. Az amerikai államadósság bőven 100% felett van (kb. 128%), mégis szívesen vásárol mindenki amerikai adósságot. Akkora kibaszott nagy gazdaság nem megy tönkre könnyen.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.02. 22:01:01

@s:

Nem voltak kifejezetten jók. Akkor nem az IMF.hez fordultak volna, hanem megfelelő kamatszinten finanszírozták volna az országot a kötvénypiacról. A gyurcsányi gazdaságpolitika már 2006 közepén derékig állt a barnaságban. így kapta el az országot a válság később.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.02. 22:04:17

@s:

Az eladósodottság tekintetében lehet különbséget tenni a GDP arányos államadóssággal, amely nem véletlenül, maastrichti kritérium is.
Semmi értelme annak, hogy azzal jön valaki, hogy ennyi vagy annyi ezer milliárd az adott ország adósságállománya. sokkal relevánsabb mutató, hogy a GDP-jéhez képest mennyire van eladósodva.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 22:17:22

@CSOKKI MÁLNA: "napilap elemzése szerint a magyar gazdaságban meglévő bajok egyike, hogy a folyó fizetési mérleg várhatóan 8,4 százalékos hiánya jórészt a robbanásszerű hazai hitelállomány-növekedésből táplálkozik"

Legalább olvasnád el, mielőtt belinkeled.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 22:23:08

@CSOKKI MÁLNA: nem igazán jó a gdp arányos adósság, mint mutatò. Az USA 130%-os adóssága mellett a magyar csak 80%-os. Mégis, melyik a hitelképesebb? Melyik gazdaság a sebezhetőbb?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 22:25:15

@CSOKKI MÁLNA: Magyarország: 80%
Románia: 47%
Bulgária 23%.

Gondolod, a bulgár gazdaság jobban áll, mint a magyar?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 22:30:11

@CSOKKI MÁLNA: akkor nézzük: a magyar állam hitelt vett fel, mintegy 2 milliárd forint értékben. Dollárban .
Ha a forint inflálódik, értéke csökken a dollárhoz képest, az adósságunk akkor is nô, hisz dollárban kell visszafizetni.
Noha, a gdp szintén nőni fog forintban kifejezve, hisz az államnak adókból többletbevétele lesz.

s 2021.11.02. 22:32:17

@CSOKKI MÁLNA: "megfelelő kamatszinten finanszírozták volna az országot"
Abba a kamatszintbe nagyjából mindenki beledöglött volna. Az IMF kevesebbért adott többet, tehát jobb volt velük üzletelni. Egyébként orbánnak is jobban megérné az EU pénzét eltenni, mint nagyfaszkodni a kötvénypiacon. Simán ráfizet - nem ő, hanem az ország. Tehát te, meg én, meg mindenki más, akinek ezt majd ki kell csengetni. Ne örülj annyira, máris szopásban vagyunk.

s 2021.11.02. 22:36:42

@CSOKKI MÁLNA: Érdekes. Az USA esetében ezt simán leszarják a befektetők. 128% GDP arányos államadósságuk van. Az EU -ból páros lábbal rúgták volna ki őket már régen, Ehhez képest mindenki amerikai állampapírt akar. Törnek-zúznak érte. Ez hogy lehet? Simán. Mert tudják, hogy egy kontinensnyi ember azzal a gazdasággal előbb-utóbb mindent kifizet.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 22:40:19

@CSOKKI MÁLNA: "Mi az MNB feladata?

Az MNB-nek kizárólagos joga van a bankjegy- és érmekibocsátásra, s ezen keresztül egyedül ez az intézmény szabályozhatja a forgalomban lévő pénz mennyiségét. Védi a nemzeti fizetőeszköz értékállóságát az árfolyampolitikán, valamint a deviza- és aranytartalék képzésén keresztül. Az MNB meghatározza és megvalósítja a monetáris politikát, illetve egyedüliként jogosult a hivatalos deviza- és aranytartalék képzésére és kezelésére"

Árfolyampolitika, deviza és aranytartalék.
Miről beszélsz? Ez mind MNB feladat. Elnöke Járai volt 2016-ig.

"

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 22:47:11

@CSOKKI MÁLNA: "meghatározza a monetáris célú műveletekhez (monetáris politikai eszközökhöz) kapcsolódó kamatlábak mértékét, melyek közül a legfontosabb a jegybanki alapkamat;

jegyzi és közzéteszi az adott ország törvényes fizetőeszközének külföldi pénznemekhez viszonyított árfolyamát.

Bankjegy- és érmekibocsátás (a törvényes fizetőeszköz kizárólagos kibocsátása)

A jegybank feladata, hogy a lakosságot és a gazdaságot megfelelő mennyiségű és minőségű, illetve címlet-összetételű készpénzzel lássa el.

Az ország deviza- és aranytartalékainak kezelése

Devizatartalék jegybanki tartásának több oka is lehet. Ilyen pl. a túlzott árfolyam-ingadozások csökkentése."

Tehát, mint jól látszik, a magas kamatok és az alacsony államkincstári tartalék , amik az IMF hitelt kikényszerítették az MNB kizárólagos feladata...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 22:50:32

@s: mert tudják, hogy az USA nem mehet csődbe, amíg a dollár a Világ elszámolási alapja.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 22:54:45

@CSOKKI MÁLNA: ezért volt zseniális húzás, hogy az általános konjunktúra és pénzbőség idején az államkötvényt forint alapon bocsájtották ki. 4% kamat, amit az infláció el is vitt...
Tehát az állam ingyen jutott hitelhez. Igaz, most, a nagy inflálás után már nem igazán kötik le a forint alapú állampapírokat, mert rájött a paraszt, hogy a magyar állam megszivatta...
Legutóbb már dollárban volt a kibocsájtás...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 22:57:40

@CSOKKI MÁLNA: "10 éves dollárkötvényből végül 2,25 milliárd dollárnyi ajánlatot, a 30 évesből pedig 2 milliárd dollárnyit fogadott el a keddi nemzetközi kötvénykibocsátás keretében az Államadósság Kezelő Központ – közölte a Portfolio az IFR News értesüléseire hivatkozva. 

A PÉNZÜGYI PORTÁL ADATAI SZERINT ÖSSZESSÉGÉBEN EZ A MAGYAR ÁLLAM MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB EGYNAPI ÚJ ADÓSSÁGKIBOCSÁTÁSA, MAI ÁRFOLYAMON 1258 MILLIÁRD FORINT"

Mert száguld a gazdaság...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.02. 23:03:04

@CSOKKI MÁLNA: "Magyarországnak a válság begyűrűzésekor közel hárommilliárd euró egy éven belül lejáró adóssága volt, amit meg kellett újítani, ám ez az állampapírpiac teljes befagyása miatt szinte lehetetlenné vált. Ez nem túl jelentős összeg, ennél sokkal nagyobb tétel az országban tevékenykedő bankok tartozása - 30 milliárd euró -, aminek a finanszírozhatósága, megújíthatósága a bankközi piac beállása után rövid távon szintén ellehetetlenült"

3 milliárd euro, most pedig 4,25 milliárd dollár...mi van, itt a válság???

s 2021.11.02. 23:06:00

@Igazamvanvagyigazamvan?: Az USA nem azért nem megy csődbe, mert a dollár a Világ elszámolási alapja. Fordítva. A dollár azért lehet a Világ elszámolási alapja, mert az USA nem megy csődbe.

s 2021.11.02. 23:08:51

@Igazamvanvagyigazamvan?: "rájött a paraszt, hogy a magyar állam megszivatta..."
Nem csak emiatt. A magyar megtakarítás véges. A dollár (elvileg) nem korlátozott. Annyit adnak el belőle, amennyit csak akarnak.

s 2021.11.02. 23:12:13

@Igazamvanvagyigazamvan?: Rábaszunk mi egyszer erre. Persze orbán akkok már Bogotában szürcsöli a banán koktélt 88 évesen. Oda kell utána küldeni a mesterlövészt, amikor pedig kenyérre sem telik majd. Kurva anyját annak is.

s 2021.11.02. 23:15:53

@Igazamvanvagyigazamvan?: A kutya fasza sem akart akkoriban államkötvényt venni. Az egy bizalmi válság volt, nem olyan, mint a mostani, amikor menne az üzlet vidáman, ha nem lennének korlátozások. Össze sem lehet hasonlítani a két időszakot.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.03. 00:14:56

@s: ha volna értelme, akkor a lejáró forint kötvény helyett ismét forint kötvényt venne a paraszt. Itt nem csak a magyar megtakarítások jönnek szóba, a külföld is vásárolt forintkötvényt. Már nem.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.03. 00:16:59

@s: a Világ olyan szinten van tele dollárral, ami mögött már rég nincs fedezet. Olyan szinten hiteleznek egymásnak államok is, dollárban, hogy egyszerűen az USA képtelen lenne csődbe jutni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.03. 00:23:55

@s: csak abba gondolj bele, hogy a dollár az elszámolás alapja. Tehát, az USA saját devizájában van eladósodva a külföld felé. Azaz, pénzt nyomtat, és elinflálja az adósság egy részét. Mint mi tettük most...

s 2021.11.03. 15:33:46

@Igazamvanvagyigazamvan?: "ismét forint kötvényt venne a paraszt."
Ha nem kellene időközben felélnie a megtakarításait. A másik fontos tényező a futamidő. A magyarok csak rövid lejáratban hiteleznek, mert szükség lehet a pénzre. Ilyenkor az államadósság kezelő csak magasabb kamat mellet tudja megújitani az adósságot. Jobb nekik egy hosszú lejárat, azzal nicsen sok gond.

"a külföld is vásárolt forintkötvényt"
Ilyen árfolyammozgás mellett hülye lenne. Hosszú távra lényegében csak dollárban lehet eladósodni.

s 2021.11.03. 15:38:45

@Igazamvanvagyigazamvan?: Állítólag 1960 -tól nyolcvanszor kellett megemelniük az adósságplafont. Minden alkalommal megtették, de egyre nehezebben. Ha nem akarnának tovább eladósodni, nyomnának egy satuféket, és mindenki (állami alkalmazottak) mehet a picsába. Ezt eddig senki nem merte meglépni, de a jövő bizonytalan.

s 2021.11.03. 15:41:49

@Igazamvanvagyigazamvan?: "pénzt nyomtat, és elinflálja az adósság egy részét"
Azért olyan kurva nagy dollár infláció nincs. Az adósságuk nagy része a kínaiak kezében van, ami akár biztosíték is lehet.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.03. 20:59:23

@Igazamvanvagyigazamvan?: Csak szeretnéd. A GDP arányos államadósság szépen elkezdett visszaapadni az ellenzék legnagyobb bánatára.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.03. 21:04:54

@s: Érdekes a csehek meg a lengyelek valamiért nem kellett, hogy az IMF-hez forduljanak a világgazdasági válság idején sem. Talán mert a megelőző években nem dilettánsok irányították az országukat.

Míg nálunk:

infostart.hu/gazdasag/2006/07/03/financial-times-a-magyar-a-legsebezhetobb-gazdasag-54964

"Európa legsebezhetőbb gazdasága." Nem tűnt fel, hogy a mostani kormány idején a nyugati szaksajtóban nem születnek ilyen cikkek Magyarországról, pedig nem nagy kedvencük Orbán..

CSOKKI MÁLNA 2021.11.03. 21:21:02

@s: Igen, az USA. Kis túlzással az egész világ őket finanszírozza, hisz dollárban zajlik a világkereskedelem.

Egy átlagos ország esetén viszont:

elemzeskozpont.hu/allamadossag

(Második fejezet alja, nem másolható) A GDP arányos államadósság azért fontos, mert megmutatja, hogy mennyire fenntartható az államadósság.
Befektetőnél egy sima közepes cégnél is megnéznéd, hogy hogyan arányik egymáshoz a hitelállományuk és az árbevételük, mielőtt pénzt kockáztatsz.

s 2021.11.03. 21:58:04

@CSOKKI MÁLNA: Az infláció csodákra képes. Erről szól ez a kurva cikk. Az állam jól jár, te pedig tövig szopod a bucifaszt. A fidesz szavazókban az a jó, hogy simán hülyére szopatják őket, és mégis boldogok. Valami kegyetlenül jó drog csepeghet orbán faszából, hogy ezt képes vele elérni.

s 2021.11.03. 22:01:09

@CSOKKI MÁLNA: A hitelminősítők annak idején a Lehman Brothers Holdings Inc. -t is az egekig magasztalták, aztán történt, ami történt. Mondanak ezt-azt, aztán vagy úgy lesz, vagy nem.

s 2021.11.03. 22:04:13

@CSOKKI MÁLNA: "A GDP arányos államadósság azért fontos, mert megmutatja, hogy mennyire fenntartható az államadósság."
Ez csak az egyik szempont. A másik fontos információ a gazdaság teljesítménye.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.04. 00:09:35

@CSOKKI MÁLNA: "llamadósság azért fontos, mert megmutatja, hogy mennyire fenntartható az államadósság"

Mit akartál mondani??? Fenntartható államadósság?
Csökkenteni kéne...
Tudod, az okfejtésedben ott a hiba, hogy százalékra nem adnak kenyeret.
A hitelt visszafizetni nem százalékban kell.
Talán tanulmányozhatnád Argentína példáját, hogyan változott időről időre a gazdaságuk állapota.
Válság-kilábalás-válság-kilábalás-válság...

A gdp arányos államadósság csak egy szempont a gazdaság stabilitásának megítélésében.
Gondolj bele, mi történt a közép-amerikai országokban. Olaj dögivel, az USA mind felvásárolja, aztán....

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.04. 00:21:01

@CSOKKI MÁLNA: avagy, nézzük Belorussziát. Az államadóssága fele a magyarnak. Szerinted kinek hiteleznek inkább?
De játszunk el a gondolattal: kilépünk az EU-ból. Exportunk megdrágul, a német gyárak kivonulnak. A gdp csökkenése miatt a gdp arányos államadósság az egekben, noha összegében nem nő.

Más: az eddigi 4%-os hiteleinket 6%-os kamattal tudjuk csak kiváltani. Az államadósság úgy nő, hogy semmi nem változott...

Más: az állam bevételei forintban realizálódnak leginkább. A gdp belföldön manifesztálódik többnyire.
A dollár hitelt viszont nem lehet forintban visszafizetni. Tehát, a forint árfolyamának javulása a visszafizetésnél előnnyel jár, míg romlása növeli az adósságunkat.
Elmagyarázom: lejár 100 Ft értékû dollárkötvény. Ezt pótolni kell, de már nem 100-ért, hanem 110-ert tudsz csak dollárt venni, mert romlott a forint. Úgy nőtt az adósságod, hogy semmi nem változott.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.04. 00:28:48

@CSOKKI MÁLNA: "Venezuelából a közelmúltban drámai fejleményekről érkeztek hírek, ahogy az ország vezetése megpróbált úrrá lenni a széteső ország és a leálló gazdaság problémáin. Az olajjövedelmeiből korábban meggazdagodó Venezuela az elmúlt években történetének egyik legsúlyosabb politikai és gazdasági válságát szenvedi el, amelyet a szankciók is súlyosbítanak. AZ ÉLELMISZER- ÉS GYÓGYSZERHIÁNY MELLETT A VILÁG EGYIK LEGNAGYOBB OLAJTARTALÉKÁVAL RENDELKEZŐ ORSZÁGA RENDSZERESEN KÜZD ÜZEMANYAGHIÁNNYAL. 

A Venezuela körüli fejleményekről az Origo is rendszeresen beszámolt, ahogy arról is, hogy a közelmúltban Venezuelában mértek már 10 millió százalékos inflációt is, az áruhiány és a komoly munkanélküliség mellett"

Mondja az Origo. Tehát igaz.
Mindez azért, mert Venezuela gdp-je 80%-ban a kőolaj kitermelésből adódott. Aztán az olajár bezuhant...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.04. 00:40:43

@CSOKKI MÁLNA: ja, és Magyarország gdp-jét több, mint 50%-ban a nyugati vállalatok termelték...

De néha hallgathatnád Orbán Viktort is. Amikor nem téged hülyít, értelmes dolgokat mond. Például, nem a nyugati vállalatok nyereségét akarja idehaza tartani, hanem a magyar vállalatok külföldön megtermelt nyereségét akarja növelni és visszacsatornázni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.04. 00:45:41

@s: azért nincs nagy dollár infláció, mert nem nyomtatnak elég dollárt. A legutóbbi FED reakció a válságra azt eredményezte, hogy a piacra zúdított devizát befektették a Világban. Például ezért nem omlott össze Magyarország 2012-ben...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.04. 00:48:41

@s: csoki le van maradva. A gdp helyett már a gni a vizsgálati szempont.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.04. 00:54:32

@CSOKKI MÁLNA: érdekes a cikk, amit belinkeltél. Kár, hogy nem olvastad el!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.04. 00:57:36

@CSOKKI MÁLNA: "Egyhangúlag döntött a monetáris tanács a jegybanki alapkamat 15 bázispontos, 1,80 százalékra történő emeléséről az októberi ülésén, olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szerdán közzétett rövidített jegyzőkönyvben.

A döntéshozók értékelése alapján továbbra is jelentős inflációra lehet számítani, és ezek a kilátások a korábban vártnál tartósabbak lehetnek"

Szokjad.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.11. 21:03:15

@s:
Ugyanez elmondhat akkor a nettó adósság kapcsán is. Mindenesetre a GDP arányos államadósság egy sokkal beszédesebb mutató, mint a nettó államadósság. Nem véletlen, hogy nem utóbbi, hanem előbbi szerepel a maastrichti kritériumok között.

" A másik fontos információ a gazdaság teljesítménye."

Hát igen. Egy érdekes cikk 2006-ból:

infostart.hu/gazdasag/2006/07/03/financial-times-a-magyar-a-legsebezhetobb-gazdasag-54964

"A Financial Times szerint nincs Európában sebezhetőbb gazdaság a magyarnál, mivel mind a folyó fizetési mérleg, mind az államháztartás hiánya 10 százalékhoz közelít, az adóemelések pedig lassíthatják a gazdasági növekedést. "

Szerencsére a net nem felejt..

CSOKKI MÁLNA 2021.11.11. 21:04:39

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Valóban, és mi a helyzet ez ügyben más posztszocialista országokkal?

CSOKKI MÁLNA 2021.11.11. 21:10:58

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"Tudod, az okfejtésedben ott a hiba, hogy százalékra nem adnak kenyeret.
A hitelt visszafizetni nem százalékban kell."

A hitelt akkor tudod visszafizetni, ha van bevételed. Egy állam bevétele az adóbevétel. ha szar a GDP, a bevétele is szar lesz. Ezért fontos mutató a GDP arányos államadósság.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.11. 21:14:19

@s:

Teljesen más az USA helyzete és egy átlagos k-európai ország helyzete. Mintha a csúcsragadozó aligátor helyzetével próbálnád leírni egy gyík életét.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.11. 21:20:40

@s:

Igen.. az ilyen cikkek természetesen csak akkor lényegesek, ha Orbánékat ekézik. Az megvan, hogy a későbbi történések igencsak igazolták az FT aggodalmait Magyarország kapcsán?
A magyar gazdaság bizony már két évvel a világgazdasági válság előtt derékig állt a barnaságban, és erről nemcsak az Őszödön elhangzottak tanúskodnak, hanem például ez a cikk is.

s 2021.11.11. 21:50:27

@CSOKKI MÁLNA: Most kb. ott tart a GDP arányos államadósság, mint 15 éve. Annak ellenére, hogy mindent megtettek azért, hogy elinflálják. Ugye ma 366 forint egy euró, akkor 278 volt, ha jól emlékszem. Ennyit erről. Továbbá ma lett hatósági áras a benzin, ami még Kádárék alatt sem fordult elő. Tehát orbán jobban teljesít, mint Kádár. Nagy szó ez, végül is Kádár volt a nagy példakép.

s 2021.11.11. 21:53:28

@CSOKKI MÁLNA: "Mintha a csúcsragadozó aligátor helyzetével próbálnád leírni egy gyík életét."
Mindenki gyíkként kezdi. Aztán van, akiből aligátor lesz, van aki gyík marad. Az élet nehéz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.12. 00:59:59

@CSOKKI MÁLNA: bizony, most is megjelentek cikkek a magyar gazdaság problémáiról. Az egyik ilyen, hogy az elmúlt 20 évben nem volt 80% fölötti az államadósság a gdp-hez képest. Mert ez a mutató nagyon fontos.
Például az adósbesorolásnál is figyelik. Igaz, a maszop alatt sosem volt ilyen rossz a besorolásunk, de most javult! Orbánhoz képest.....

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.12. 01:04:34

@CSOKKI MÁLNA: például a 2010-es Baa1-ről sikerült magunkat leküzdeni 2019-re Baa3-ra!!!
Ez aztán a fejlődés! Mert, mint tudjuk, fideszül a negatív fejlődés is fejlődés!!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.12. 01:09:32

@CSOKKI MÁLNA: Gyurcsány alatt A3 volt a legrosszabb, ezt sikerült Orbán alatt alulmúlni, Ba1-re! Gratulálok! Ez már a befektetésre nem ajánlott, spekulatív kategória!
Csoki, te sz.r vagy! Igaz, barna-barna...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.12. 01:14:50

@CSOKKI MÁLNA: államadósság a gdp%-ában,
2008: Gyurcsány éra vége: 71,8%
2011: Orbán éra eleje: 80,7%
2021: Orbán alatt: 81%

Csodás ív! Mutatja a gazdaság erejét, Orbán kormányának szakértelmét...és a te önszivatásodat.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.12. 01:19:00

@CSOKKI MÁLNA: tudod, ha a saját deviza ( itt forint) romlik, akkor az állam adóbevétele csökken. Mert devizában(euro, dollár) vizsgálják.
Ráadásul a felvett hitelek most ismét dollárban nominálódtak, tehát az árfolyamkockázat üti az államkasszát...
te úgy szopatod magad, hogy fáj nézni.

s 2021.11.13. 22:58:36

@CSOKKI MÁLNA: 1 euró 367 forint. A benzin hatósági áras. Kell még valamit mondanom?

CSOKKI MÁLNA 2021.11.20. 19:48:14

@s: Nem, a gyíkból sosem lesz aligátor. Egy másik állatfaj. A magyar gazdaságot sem lehet leírni azzal a metódussal, amellyel a világ vezető gazdasági hatalmát, és világpénzt teremtő országát leírod.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.20. 19:49:57

@s: Érdekes, ilyenkor valami különös oknál fogva nem jöttök a világpiaci árral. A gyenge forintnak pedig nemcsak hátrányai vannak egy olyan exportorientált gazdaság szempontjából, mint a magyar..

CSOKKI MÁLNA 2021.11.20. 19:54:48

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Lássuk a cikkeket!

"Az egyik ilyen, hogy az elmúlt 20 évben nem volt 80% fölötti az államadósság a gdp-hez képest."

www.portfolio.hu/gazdasag/20210817/heteves-csucsrol-esett-nagyot-magyarorszag-allamadossaga-496794

Ez bizony visszapattanás.:)

CSOKKI MÁLNA 2021.11.20. 19:56:20

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Öö, bocsi, megkérdezhetem, hogy mennyi volt 2019-ben? Tudod még mielőtt a lezárások miatt egy csomó bevétel esett ki a szolgáltatószektornál.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.20. 20:03:23

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Mi is volt a 2012-es leminősítés indoklása?

"A leminősítés kifejezi azt a véleményünket, hogy a kormány unortodox politikája, többek között a pénzügyi szektort sújtó kivételes intézkedések, ronthatják az ország középtávú növekedési lehetőségeit" - kezdi indoklását a Standard and Poor's."

Hát nem jött be a jóslat . A magyar gazdaság szépen növekedett a későbbiekben, a miniszterelnök pedig még kétszer újrázhatott ezután.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.20. 20:06:10

@s:

Komolyan ezt a hülyeséget úgy ismételgetitek, mintha nem lennétek tudatában, hogy egy világpandémia volt az elmúlt közel két évben komoly bevételkiesést okozva a szolgáltatószektorban. Szerencsére a felépülés gyorsnak látszik, amelynek persze az ellenzék nem igazán örül.:)

s 2021.11.20. 22:29:46

@CSOKKI MÁLNA: Én nem a teremtésben hiszek, hanem az evolúcióban. Ott ez megtörténik.

s 2021.11.20. 22:33:16

@CSOKKI MÁLNA: Le vagy maradva néhány gabonakörrel. A gyenge saját pénz egy ideig valóban hasznos, de ezen már régen túlmentünk. Itt már főleg a hátrányok dominálnak. Olvass gazdasági tanulmányokat ezzel kapcsolatban.

s 2021.11.20. 22:36:57

@CSOKKI MÁLNA: A járvány előtt sem volt 278 forint az euró. 310 körül mozgott.

s 2021.11.20. 22:41:29

@CSOKKI MÁLNA: "Szerencsére a felépülés gyorsnak látszik, amelynek persze az ellenzék nem igazán örül.:)"
Miért ne örülne? Az ellenzéknek már egy kibaszott vendéglője sincs? Erről akkor én maradtam le. Nem tudtam, hogy pölö lölö ennyire geci gyorsan vásárolt fel mindent. Mondjuk neki van is miből, orbán odaadja a befizetett adónkat.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.21. 01:06:29

@CSOKKI MÁLNA: mit sem változtat a tényeken, utoljára 1998-ban volt ilyen rossz a hitelminősítésünk. És ez javult! Hisz eleddig ettől rosszabb volt.
csoki, te arra vered magad, hogy egy sokkal alacsonyabb hitelkamat-környezetben akkora az államadósság, mint a pénzügyi válság alatt???
Tényleg?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.21. 01:09:21

@CSOKKI MÁLNA: " a 80%-ot tekintjük küszöbértéknek, akkor 2009 első negyedévének végén volt először a határ felett az államadósság 82,16%-kal az Államadósságkezelő Központ (ÁKK) adatközlése alapján. Majd újra áttörte a küszöbértéket 2010 második negyedéve végén, 83,79%-kal, 2011 első és harmadik negyedéve végén 81,98 illetve 82,28%-kal, 2013 első negyedévében 81,12%-kal, 2014 második negyedévében 82,23%-kal"

Milyen pandémia volt 2011-14-ig?
Ezt a hülyeséget én konkrétan nem ismételgetem, azt mondom , hogy ne vegyük figyelembe az ilyen kilengéseket.
Csakhogy akkor mivel jönnél, ha a 2008-as válságot is kihagynánk?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.21. 01:22:56

@CSOKKI MÁLNA: Nem, idióta, a gyenge forint nem jó.
Argentína példája elég jól mutatja.
Mint látszik, az MNB mindent elkövet, hogy erôsítse a forintot. Csak tudnám, miért nem kérdeznek meg téged, hisz te okosabb vagy tőlük.

A gyenge forint azt jelenti, hogy az import megdrágul. Az exportunk java import termékeken alapul.
A fizetés veszít értékéből, ami elégedetlenséghez, sztrájkhoz vezet. Ez bérkiáramlást eredményez, ami tovább növeli az inflációt.
Az így megjelenő vásárlóerő szintén a fogyasztásban nyilvánul meg, ami inflációt(áremelést) produkál. Az emberek jövedelmük jelentős részét importtermékekre fordítják, ami drágul, a gyengülô forint miatt.

Mivel az árak folyamatosan nőnek, így a fogyasztás is nô, ami azt jelenti, hogy csökken a megtakarítás. A csökkenô megtakarítás csökkenti az állam belföldi devizában történő finanszírozásának esélyét.
A hitelt idegen devizában kell felvenni, ami a magasabb kamatok miatt növeli a terheket, a támadásokra érzékenyebb lesz a forint.
Ez ismét az inflációt erősítő folyamat.
A kígyó a saját farkába harap. A külföldi és a belföldi veszélyek együtt inflációs spirált alakíthatnak, ami ellenőrizhetetlenné válhat.

Bonyolult? Hát, ezt okozta az elbizakodott, vabankra játszó pénzügypolitikánk.

s 2021.11.22. 20:22:47

@CSOKKI MÁLNA:

index.hu/gazdasag/2021/11/22/tozsde-otp-bux-arfolyam-forint/

Szeva. Dumáld ki ezt is!

"Történelmi mélyponton a forint
KAPCSOLÓDÓ
Történelmi mélypontra zuhant a forint
Történelmi mélypontra zuhant a forint
Még sosem ért ilyen keveset a magyar fizetőeszköz: 370 forint egy euró.

Az Index is beszámolt arról, hogy hétfő reggel tovább gyengült a forint az euróval szemben: fél 10 körül 370 körül forgott a magyar fizetőeszköz árfolyama a bankközi devizapiacon. Ez történelmi mélypont: korábban 369,19-nél nem volt gyengébb a forint az euróval szemben.

Késő délutánra a forint az euróval szemben ismét 370 fölé gyengült, a magyar fizetőeszköz ugyanis 370,15 körüli értéknél járt, ami a péntek esti szintél 0,6 százalékkal magasabb. A dollár értéke 329 forint, míg az angol font 441 forintot ér."

Jó a gyenge forint, mi? Jó szar! Fizess, baszod! Fizess mindenért többet! IDIÓTA.

Diorella Queen 2021.11.23. 16:55:30

@s: Gyorsan elköltöttem minden megtakarításomat.

s 2021.11.23. 17:32:22

@Diorella Queen: :-) Jól tetted. A zsemle később szárad meg, mint ahogy a forint romlik.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.23. 20:23:29

@s: Nincs olyan, hogy gyenge vagy erős. Ez a kádári kisember logikája: erős forint, alacsony infláció, folyik a acél, nő a búza, s minden jó lesz. A közgazdaságtan ennél sokkal bonyolultabb.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.23. 20:28:42

@s: Az evolúcióban sem lesz a gyíkból krokodil(méretű élőlény), esetleg csak nagyon speciális feltételek mellett, nagyon nagyon sokára. Nem lehet a világ vezető, világpénz teremtő hatalmának helyzetével párhuzamba állítva megítélni Magyarországot.
Quod licet Iovi, non licet bovi..

CSOKKI MÁLNA 2021.11.23. 20:29:57

@s: Hogyhogy miért? az egyetlen esélyük a győzelemre egy pandémia nyomán kialakuló gazdasági válság. Ehelyett gyors visszaépülés van.

s 2021.11.23. 20:32:53

@CSOKKI MÁLNA: Add elő ezt a rablómesét a matolcsynak. Talán meg fogod nyugtatni vele, bár szerintem nem. Eléggé fel van idegesedve a pacák. Arról pedig, hogy mennyire bonyolult a közgazdaságtan nem veled fogok értekezni, ha nem veszed ezt kimondottan sértésnek.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.23. 20:33:57

@s: Anyád..hogy kiegészítsem kommented lezárását. Még azt sem tudod, hogy a forint árfolyamváltozások nem csapódnak le az árakban csak némi késedelemmel, és egyébként is ezer és egy dolog határozza meg a fogyasztói árat. Valamint a gyenge forint az igencsak jelentős hazai exportszférának kedvező. Egy értelmes ember ezzel is számol. Persze majd ha visszaerősödik a forint, akkor nagy kussban lesztek.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.23. 20:34:27

@s: Ezt a reakcióidőt. Keress inkább egy jó hobbit..

CSOKKI MÁLNA 2021.11.23. 20:37:38

@Igazamvanvagyigazamvan?: Nem 2011-14-ről beszélt, hanem hogy most milyen magas az államadósság GDP arányosan. Holott pontosan tudjátok, hogy a világ összes országában elszállt a pandémia miatt. A pandémia előttre Orbánék tíz százalékponttal csökkentették ezt a mutatót. És már legutóbb a harmadik negyedévben is jelentősen csökkent. Vagyis a magyar gazdaság regenerálódóképessége kiváló.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.23. 20:38:22

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Nincs olyan, hogy gyenge vagy erős. Ez a kádári kisember logikája: erős forint, alacsony infláció, folyik a acél, nő a búza, s minden jó lesz. A közgazdaságtan ennél sokkal bonyolultabb.

s 2021.11.23. 21:27:55

@CSOKKI MÁLNA: Rosszul látod. Az ellenzéknek sem jó a leépülés. Mi a faszt kezdene egy lerohadt országgal? Elhitted orbán tündérmeséjét arról, hogy mi jó az ellenzéknek. Igazából ez inkább az, amit orbán szeretne elhitetni a híveivel, hogy rá szavazzanak. Te például bekajáltad.

s 2021.11.23. 21:50:31

@CSOKKI MÁLNA: "a forint árfolyamváltozások nem csapódnak le az árakban csak némi késedelemmel"
Ez az idő már eltelt. Elég régen 360 forint egy euró, ezt látod most. A 370 -et kb. két hónap múlva fogod érezni. De volt ez 340 is. Ez van benne a 7% inflációban.

"a gyenge forint az igencsak jelentős hazai exportszférának kedvező"
Már nem. Az importhányad magas, azt euróban számolják. Egyedül a munkabéren lehetne nyerni, mert az forint, de gyakorlatilag már az a kisebbik rész, mert olcsójánosok dolgoznak mindenhol, a hozzáadott érték értelemszerűen kevés. Emellett a fő export ágazatok (közlekedés, elektronika) omladoznak a külföldi kereslet visszafogottsága miatt. Egyébként a forint nem emiatt zuhan, hanem azért, mert eladói nyomás alatt áll, ugyanis a befektetők kiszállnak a forintból, mert keveslik a kockázati prémiumot. A magyar gazdaság pedig alapjaiban szar, ezért nem is remélik, hogy érdemes tovább finanszírozni.

"Egy értelmes ember ezzel is számol."
Egy ostoba pedig csak ezzel.

"ha visszaerősödik a forint, akkor nagy kussban lesztek"
Hova vissza? 360 -ra? Az még mindig kurva szar tehát kussban leszünk. 280 körül lett átadva 2010 -ben, öreg harcos.

s 2021.11.23. 21:52:18

@CSOKKI MÁLNA: Megtaláltam. Tégedet okosítalak.

s 2021.11.23. 22:02:57

@CSOKKI MÁLNA: "Ehelyett gyors visszaépülés van."
Csoki, baszod! Ha ezt a matolcsy gyereknek elmesélnéd . . . ? De komolyan! Miért nem neki mondod? Kevesebb idegnyugtatót zabálna, és ettől a gyógyszeripar alig esne vissza. Az ő kórházi ellátásának elmaradása viszont nagy nyereség lenne az országnak.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.24. 00:40:57

@CSOKKI MÁLNA: sajnos agyilag kevés vagy , hogy felfogd ezeket a dolgokat.
Matolcsy erősen küzd a gyenge forinttal, kamatot emel. Tehát nem tudja, amit te. Nincs olyan, hogy gyenge...
Ha nem lenne szomorú, röhögnék rajtad.
Sajnos , amikor majd emelkednek a banki hitelek kamatai, már nem lesz olyan meggyőző, hogy nincs olyan...de, van.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.24. 00:42:12

@CSOKKI MÁLNA: figyelj, azt elfogadom, hogy ne vegyük figyelembe 2020-at, mert pandémia. De akkor 2008-at se.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.11.24. 01:00:49

@CSOKKI MÁLNA: 2019-ben 66,3% volt, tehát egy rohamos gdp emelkedés mellett sikerült majdnem levinni a 2007-es szintre...
süti beállítások módosítása