mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Nem csak a vendéglátósok mennek tönkre, hanem mindenki

2021. február 08. - p.a

ki1.png

A hatalom által alkotott és felelőtlenül változatlanul hagyott szabályok mindannyiunk életét elveszik és még csak nem is tiltakozunk ellene. Arról volt szó, hogy azért kell a vészhelyzeti felhatalmazás, hogy gyorsan reagálhasson a kormány. Hol van a "húzd meg - ereszd meg"?

Le kell bukni a víz alá, akkor nem vesznek észre a járőröző ellenséges katonák! Nagylevegő... és le!

Háborús időkben ez jó taktika lehet. Feltéve, hogy a járőr gyorsan továbbáll. 30 másodpercet bárki kibír a víz alatt. 30 percet senki.

Valami ilyesmi történik velünk. Elhittük, hogy csak rövid ideig kell még várni. Lezárták a határokat, bezárásra köteleztek egyes vállalkozásokat, a fiatalokat magányba kényszerítették. Mindenki kooperált. A sajtó is (kivétel nélkül) beállt a sorba. A kormány meglepődött, milyen könnyen ment. A magyar nép példásan fegyelmezett?

Csakhogy az ország vezetőinek látnia kellene, hogy nem lehet akármeddig bírni levegő nélkül. Úgy indult, hogy lesz húzd meg – ereszd meg. De az utóbbi eddig elmaradt és még mindig hiába várjuk. A politikusoknak ez a kényelmes. A politikusoknak így lesz kevesebb felelősségük, így lesz kevesebb munkájuk. 

Nem arról van szó, hogy elmúlt a vírus és nincs szükség „védelmi intézkedésekre”. De az eddigieket hozzá kellene igazítani a valósághoz, újra megnézni a költség-haszon egyenlegét. Mára nyilvánvaló lett, hogy nem 30 másodpercről van szó. 

A szabályok értelmes és felelős újragondolására lenne szükség, különösen, hogy egyes rendelkezések (ma már tudjuk) eleve hibásak voltak. 

De újragondolás helyett nemzeti konzultációt kapunk. Ennek a blognak a határozott véleménye, hogy a belengetett nemzeti konzultáció egyetlen célja az időhúzás. Egy elfáradt, ötlettelen, kétségbeesett, ellenzék nélküli, választásokra készülő kormány időhúzása. Ha nem a koronavírus veszi el az életünket, akkor a hatalom emészti fel azt. 

ki2.jpg

Csak néhány ötlet, hogy mire lenne szükség: 

1. Ki lehet nyitni az edzőtermeket. Szabályozni kell, hogy légköbméterenként hány ember tartózkodhat bent.

2. Fel kell oldani, illetve lazítani kell a határzárat. Családokat szakít szét, munkahelyeket tesz tönkre, tulajdonosokat tart távol ingatlanjuktól – teljesen értelmetlenül, pusztán azért, mert egy képzeletbeli vonal különböző oldalaira kerültek. Ez az az intézkedés, ami leginkább tönkrevágja a gazdaságot. Pedig a mi, trianontól és szocializmustól szenvedett országunk tudja a legjobban, micsoda fájdalom a határok bezárása. Megoldás lehet, ha 1 db pcr teszt kiválthatja a 10 napos karantént.

3. Egyes szállások kinyithatnak, szigorú felügyelet mellett. Nyilvánvalóan értelmetlen például az egy család befogadására alkalmas vendégházak feltétlen zárlata.

4. A kültéri, utcai maszkhasználatot csak az indokolt helyeken kell megkövetelni. Jelenleg számos kertvárosi övezetben, kihalt utcán is maszkot kell viselni. Nonszensz.

5. Igenis kedvezményeket kell biztosítani a beoltottaknak.

6. Meg kell szüntetni az ingyenes parkolást. Eleve semmi értelme nem volt, viszont a városok egyes részeit teljesen ellehetetleníti.

7. Át kell gondolni, hogyan lehet a középiskolai oktatást újra beindítani. A gimnazisták meg fognak őrülni, lelkileg tönkre fognak menni. Szükségük van a közösségre, ez életkori sajátosság. Az is, hogy nem lehet állandó jelleggel összezárni őket a szüleikkel, bármilyen nehéz is ezt kimondani. Esetleg a folyamatos, iskolai gyorstesztelés segíthet.

8. Be kell engedni az óvodákba a külsős foglalkoztatókat (judo, zene, néptánc, fejlesztések). A gyerekeink kisgyerekkora enélkül múlik el. A hiány pótolhatatlan, miközben a korlátozás értelmetlen.

9. A fentiek után a legkevésbé tűnik sürgetőnek, de mégis az egyetlen közösség, aki hallatott magáról: éttermek – precíz, átgondolt és szigorú szabályokkal nyithatnának. Esetleg az önkormányzatok hatáskörébe lehetne utalni a konkrét döntéseket.

ki3.jpg

Igen, az Európai Unió többi országában is van határzár és egyebek. Ők is rosszul csinálják. Ők is bele fognak gebedni, de egy nagyobb ország könnyebben zárhatja a határokat, mint egy ilyen pici, mint mi. Igen, a vakcina lesz az igazi megoldás. De az még messze van és változások nélkül nem fogjuk kibírni a következő hónapokat. 

Ez a bejegyzés nem arról szól, hogy nincs vírus, nem veszélyes a vírus, fel kell oldani minden korlátozást, nem bírjuk tovább. Arról szól, hogy aktualizálni kell a szabályokat, hogy betarthatóak legyenek és ne nyomorodjunk meg. Arról szól, hogy a konzultációs időhúzás elfogadhatatlan.

Lehet, hogy meglepő Müller Cecília hivatali visszaéléssel kapcsolatos feljelentése vagy testőri védelmének szükségessége, de látni kell, hogy ennél sokkal rosszabb jön. A harag és az elkeseredettség nem feltétlenül jó irányba fog kitörni. Meg lehet előzni Magyarország (és akár az egész Unió) bedöntését. Újra kell gondolni a korlátozásokat. EU-szinten is fel kell lépni, mert láthatóan a józan ész ott legalább akkora hiánycikk, mint nálunk. Legalább a nem-kormányzati sajtónak fel kell vállalnia a korlátozások megkérdőjelezését, véget kell vetni az öncenzúrának. Az embereknek hallatni kell a hangjukat, minden lehetséges fórumon.

30 percre jobb terv kell, nem elég a nagy levegő. Tisztel Kormány! Lehet, hogy a nép nem lázad fel, csak elmúlik hang nélkül. Nem lehet ez a cél.

ki5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5516420582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2021.02.09. 07:19:57

1. Bizonyos letszam alatt az edzoterem veszteseges, ezert nem fognak kinyitni.

midnight coder 2021.02.09. 08:47:01

1. Ha nagyon edzeni akarsz, vegyél pár kézisúlyzót. Azzal is nagyon sokféle gyakorlatot meg lehet csinálni.

2. A határzárak nem véletlenül vannak, és nem csak itt. A mutációkat akarják fékezni vele.

3. Csak ehhez az is kellene, hogy ha Gipsz Jakabka elhagyra a szállást, akkor a helységeket fertõtlenítsék utána. Nem lenne olcsó. És lenne egy fogadásom, hogy pont a kis helyeken bliccelnék el.

4, 5. Ez viszont igaz.

6. A fertõzésnek alapvetõen két gócpontja van: az iskolák (fõleg az általános) és a BKV. Ebbõl az általános iskolával nem tudsz mihez kezdeni, mert annak a fõ funkciója a gyerekek tárolása addig, amíg a szülõ dolgozni megy, hogy ez idõ alatt ne gyújtsák magukra a házat. De a BKV-t valamelyest lehet tehermentesíteni az autó használat fokozásával.

7. Kevesebbet árt a középiskolás személyiségének ha még fél évig nem látja a haverokat, mint ha meghalnak a szülei.

8. A mi generációnk Pl. egész szépen felnõtt úgy is, hogy az óvodában meséket hallgattunk, játszottunk az építõkockákkal, szaladgáltunk, sõt bár ez ma már nem PC, de még papás-mamást is játszottunk, ráadásul eléggé el nem ítélhetõ módon úgy hogy a papa fiú a mama pedig kislány volt. És nem volt Pl. néptánc, amihez a mai embernek ma már amúgy is kb. annyi köze van mint a barlangrajzokhoz.

9. Én is szeretnék már étterembe menni, de be kell látni, hogy maszkban marha nehéz bármit is enni.

Emmett Brown 2021.02.09. 09:04:14

Először is ki kell mondani, hogy az augusztus-október időszak egy irdatlan nagy elkúrás volt mind járványügyi, mind gazdasági szempontból.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.02.09. 09:08:35

@midnight coder:

1. Nem arról van szó, hogy én tudok-e sőlyzót venni, hanem arról, hogy az edzőterem tulajdonosa tönkremegy. Egyébként a legtöbben nem tudnak olyan szerelést venni, ami az edzőteremben van, de ez most nem fontos.

2. Igen, korábban ezt gondoltuk. De a határzárak nem fékeztek meg és érdemben nem lassít semmit, csak szétszakítják a családokat és meggátolják az embereket abban, hogy a tulajdonhoz való jogukat (saját ingatlan) gyakorolják.

3. Nem ettől fog jobban terjedni a vírus, viszont egy teljes iparág, rengeteg magánszemély vállalkozó tönkremegy. Az emberek is tönkremennek, akik kicsit ki akarnak mozdulni otthonról. Egyébként mára meghaladott az a nézet, hogy a tárgyakon maradó vírusok terjednek. Kilégzés/köhögés, zárt térbeni hosszú együttlét a terjedés útja.

6. A bkv tehermentesítése teljes tévedés. Az ingyenes parkolóhelytől nem lett több parkoló, csak kevesebb (mert egyes autók napokig állnak olyan helyeken, ahol korábban nem). Ez az intézkedés elve elhibázott volt.

7. Alapvetően nem halnak meg a szülei, de nagyon valószínű, hogy nem attól, hogy ő gimibe járt. Pláne, ha ott rendszeresen szűrnek. Nem tudom, mennyit vagy ilyen korú gyerek közelében, de ez a pont arról szól, hogy ezek a fiatalok igenis tönkremennek. Szinte mindegyik.

8. Van olyan generáció, ami nem is hallott olyanról, hogy számítógép. Ez nem jelenti azt, hogy a mai gyerek is ellenne ilyen ismeretek nélkül. Itt arról van szó, hogy értelmetlenül vonunk meg gyerekeinktől olyan dolgokat, ami hasznukra lenne.

9. Én az éttermeken igazából nem is vitatkozom. Egyszerűen sajnálom a tulajokat, de nehéz látni, hogyan lehetne rajtuk segíteni. Ez a pont inkább arról szól, amiről az egész bejegyzés: Az elején senki nem gondolta, hogy ez lesz, ilyen sokáig fog tartani. Aki a szabályokat megalkotta, az sem. Újragondolásra lenne szükség.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.02.09. 09:11:15

@Emmett Brown: És úgy tűnik, hogy az október-február még nagyobb. Pont arról van szó, hogy a határzárak nem állítják meg a vírust.
De nem az a lényeg, hogy mi-hogy lett elrontva, mert utólag könnyű okosnak lenni. A következő hónapokat ne szúrjuk el, az lenne a fontos.

Emmett Brown 2021.02.09. 09:25:52

@p.a: nekem speciel azzal, hogy vannak korlátozások nincsen bajom, két fő probléma viszont van: az egyik, hogy nem konzisztens a szabályozás (kaszinók/üzemi étkezdék illetve mi a faszért nincs létszámkorlátozás plázákban/boltokban), illetve értelemszerűen az, hogy ahol viszont van korlátozás, ott a törvényileg szopórollerre helyezés okozta buktát meg sem közelíti a segítség/támogatás mértéke. Ráadásul például a november(február) óta meglévő bértámogatás pont az egyik legsúlyosabban érintett szektorban (a vendéglátásban) jóval szarabb konstrukció, mint ami a tavaszi fullkarantén alatt volt igénybevehető.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.02.09. 09:29:17

@Emmett Brown:
Igen, ez így van szerintem is.
Azzal, hogy ezen túl vannak rossz korlátozások is, pl a határ túloldalán lévő saját ingatlanhoz való hozzáférés tiltása, a fiatalok/gyerekek helyzete, az utcai maszkviselés, stb.

Emmett Brown 2021.02.09. 09:38:45

@p.a: az utcai maszkviselésen teljesen fölösleges hőbörögni, az aztán pont az égadta világon semmilyen problémát nem generál.
Az ovisokon el lehet gondolkodni, saját ovin belül mehetnének a csoportos foglalkozások, hiszen a gyerkőcök amúgy is keverednek az udvaron.

szekertabor · provo.blog.hu 2021.02.09. 10:50:33

"Ez a bejegyzés nem arról szól, hogy nincs vírus, nem veszélyes a vírus, fel kell oldani minden korlátozást, nem bírjuk tovább. Arról szól, hogy aktualizálni kell a szabályokat, hogy betarthatóak legyenek és ne nyomorodjunk meg." De azért kitömjük Orbán-ellenes lózungokkal és karikatúrákkal, mert az a lényeg.

Amúgy a konkrét javaslatok egy része megvitatható lenne, bár a pedagógus szakszervezetek hisztériás rohamot kapnak minden olyan javaslattól, ami a pedagógusokat nem szigeteli el teljesen a gyerekek fizikai közelségétől. Szóval a 7-8. javaslatok megvalósításával a geciorbánozás csak még hangosabbá válna.

Az ingyenes parkolás megszüntetése egyértelműen a járvány megfékezésétől függ, addig értelmetlen a munkavállalókat visszakényszeríteni a tömegközlekedésbe, amíg a fertőzésveszély indokolja a kocsival munkába járást.

Azoknak a vendéglátóhelyeknek és szálláshelyeknek valóban engedélyezni lehetne az újranyitást, ahol biztosított az, hogy minden asztal vagy szoba egymástól elkülönült légtérben legyen, és minden használat után fertőtlenítsék. Ez a könnyítés azonban csak néhány motelt érintene, ahol a szobák az udvarról nyílnak, és elenyésző számú vendéglőt, ahol zárható egyasztalos különtermek alakíthatóak ki.

Ha az egyik legismertebb budai sétálóutcában nem látnám minden este a tömeges poharazgatást a gázhősugárzók körül, akkor a társadalmat szabálykövetőbbnek gondolnám. De jelenleg minden apró lazítás olyan rést jelent, amibe rögtön ezrek illesztik a feszítővasat, hogy kiskapuvá tágítva mindenki átférjen rajta. Akkor viszont csak a fűnyíróelv működik.

midnight coder 2021.02.09. 10:54:20

@p.a: A néptánc nem olyasmi mint a számítógép, inkább olyan mint a barlangrajz. Finoman szólva, nem az a készség, ami nélkül nem lehet megélni a XXI. században.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.02.09. 10:57:18

@midnight coder: Akkor gondolj az elmaradó homloklebeny-terápiákra. Én sem vagyok néptáncos, de egy ovis mozgáskoordinációjában, mozgásfejlesztésében nagy szerepe van az ilyesminek. Ebben a korban nem az informatikai tudás fejlesztése a lényeg.
Arról van szó, hogy a szakfoglalkozások ki vannak tiltva az ovikból és emiatt a gyerek nem jut hozzá ahhoz, amihez hozzájuthatna.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.02.09. 11:00:13

@szekertabor: Ahogy írtam korábban is, az ingyenes parkolástól nem lett több parkoló, viszont kevesebb igen. Azaz kevesebb ember tud autóval járni, mint korábban. Ezt hívják a tömegközlekedés tehermentesítésének.

szekertabor · provo.blog.hu 2021.02.09. 11:49:41

@p.a: Az kétségkívül igaz, hogy ha ingyen van, akkor többen szeretnének parkolni, vagyis kevesebb parkolóhely marad üres. Másfelől egy csomóan otthonról dolgoznak távmunkában, ezért nincsen kevesebb parkolóhely, mint a fizetős parkolás idején.

Flandry 2021.02.09. 12:45:12

Parkoláshoz annyit, hogy a belváros tele van napközben folyamatosan, (pedig itt nem zakatol a gyár, nem áll le a szalag ha nincs aki kezelje) a munkahelyek nagyrésze biztos hogy nem igényelne helyi jelenlétét, mégis... úgy tűnik az állami intézményekben (sem?) , nem dívik az otthoni munkavégzés...

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.02.09. 13:43:58

@szekertabor: Azért van kevesebb parkolóhely, mert az ingyenesség miatt nagyon sok autó napokig mozdulatlanul áll olyan helyeken, ahol korábban nem tehette ezt meg. Azaz autóraktározás funkció veszi el a napi mozgásra (bejáró dolgozó) használható parkolókat.

a nagy hohohorgász 2021.02.09. 14:24:24

Olyan szívmelengető azt olvasni a posztertől hogy aggódik azokért akikre 2 évvel azelőtt azt írta hogy a gintonicot vízezik és 10szeres áron adják mint a boltba..... Szegény vendéglátósok.... Egyszerűbb lett volna azt írnod, hogy O1G

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.02.09. 14:28:23

@a nagy hohohorgász:
Nem írtam ilyet korábban.
Ez most nem Orbán-kérdés, az egész EU téves úton jár. Még csak azt sem mondtam, hogy az eddigi döntések/akciók mind rosszak voltak, csak azt, hogy újra kellene gondolni a dolgokat - az eddigi tapasztalatok alapján.

chrisred 2021.02.09. 14:48:32

4. Ez kivételesen nem a kormány sara, az önkormányzatok jelölik ki a területükön a kötelező maszkhasználattal érintett övezeteket.

chrisred 2021.02.09. 14:55:52

@Flandry: A közszféra az úgy működik, hogy minden kicsi meg nagy vezető körömszakadtáig harcol a betölthető státuszhelyekért, meg ugye az ezért járó irodahelyekért. Nem merik azt mondani, hogy az alájuk tartozó feladatokat home office-ban is el lehet végezni, mert akkor a riválisok rögtön rácsapnak, hogy lám-lám, az nem is lehet annyira komoly feladat, ha a hálószobában dolgozva is el lehet végzeni, nálunk bezzeg mindenki benn ül az irodában hajnaltól késő estig, mégsem bírnak a rengeteg munkával. Ez még kádári beidegződés.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.02.09. 15:03:23

@chrisred:
Látszik is, hogy mennyire amatőr szabályok születtek. Az jut erről eszembe, amikor tavasszal egyes polgármesterek hétvégére lezárták a falujukat és a felfestett kirándulóutakat is elterelték. Nem jó alkalmatlanok kezébe adni a hatalmat.

a nagy hohohorgász 2021.02.09. 15:41:14

@p.a: akkor az a kérdésem hogy vitatod e hogy kb átlagosan 8szoros áron adják a piát(és minden mást) és még vizezik is????? és ha igen akkor szerinted mennyire jogos az aggódás a vendéglátásért és turizmusért???? Ha az első kérdésemre nem a válasz , azt azért kérlek támaszd alá hivatalos infóval.... köszi

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.02.09. 15:47:33

@a nagy hohohorgász:
Nem értem a kérdésfelvetést. Szerinted hányszoros áron adja a Lidl az almát ahhoz képest, ha a termelőtől vennéd? Vagy ha már pia: Szerinted mennyibe kerül egy üveg bor a boltban és mennyiért adja el a termelő? Mennyi egy iphone előállítási ára?
A vendéglátós abból él, hogy drágábban ad el dolgokat. Olyan drágán, amennyiért mások megveszik.
Szerintem jogos aggódni értük, mert most épp nem adnak el semmit. Se nyolcszoros se százszoros se egyszeres áron.

De az egész bejegyzés nem erről szól. Bele is van írva, hogy a vendéglátós kérdés a legkevésbé fontos. Itt ennél sokkal nagyobb baj van.

a nagy hohohorgász 2021.02.09. 15:48:44

@a nagy hohohorgász: a boltban 3500 huf a fél literes gin, 2 db 1,75ös tonic kb 700 huf. Az összesen 4200 huf, 150 huf 1 db citrom. És beállsz mint gerely. Ez összesen 4 liter pia + a citrom = 4350 hufért. Na most a legolcsóbb belpesti kocsmába is a vizezett 2,5 deci gintonic 1500 huf. van még kérdés??????????????????????? És a 20.at iszod akkor sem baszol be..... aggódjon értetek a radai rossebb.

a nagy hohohorgász 2021.02.09. 16:52:49

@a nagy hohohorgász: és akkor még arról nem is beszélve hogy a kocsmák nagyker áron veszik a piát:))))

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.02.09. 17:23:20

@a nagy hohohorgász:
Mondanám, hogy a kocsmák tényleg szemetek és be kell záratni mindet, de... már megtörtént.

Emmett Brown 2021.02.09. 17:30:03

@a nagy hohohorgász: pro tip: ne igyál olyan helyen koktélt, ahol nem kisüveges üdítővel öntik fel.

ulpius66 2021.02.09. 17:37:46

@p.a:

SZERINTEM TÖK IGAZAD VAN!

Igenis újra kell gondolni, és dönteni akár hetente!

Egy éve márciusban, mikor kezdődtek a korlátozások, és különleges jogrend, akkor még ÚGY VOLT, HOGY A KORMÁNY HETENTE DÖNT A SZIGORÍTÁSOKRÓL - ENYHÍTÉSEKRŐL A BEÉRKEZETT ADATOK, ÉS A SZAKEMBEREK JAVASLATAI ALAPJÁN!

SZERINTEM IS HETENTE FELÜL KÉNE VIZSGÁLNI EZEKET AMIKRŐL ÍRTÁL, ÉS AKTUALIZÁLNI A KORLÁTOZÁSOKAT!
(Azért mégiscsak furcsa, hogy ugyanolyan korlátozások vannak most, mint a járvány csúcsán voltak........ a kormánynak valamilyen "jelképes" könnyítést mán tényleg ideje volna adni.......PERSZE AZ ELLENZÉK EBBE IS BELEKÖTNE!!!)

a nagy hohohorgász 2021.02.09. 19:19:21

@Emmett Brown: nem a tonicot vizezik ember:)... hanem azt aminek utnie kéne:)

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.02.09. 19:24:48

@ulpius66: Nem kell félni az ellenzéktől, hanem azt kell csinálni, ami helyes.

Emmett Brown 2021.02.09. 19:38:54

@a nagy hohohorgász: ezek a proli helyek a birminghami tajparasztokra kalibrálva.

a nagy hohohorgász 2021.02.09. 20:12:11

@p.a: és mi a helyes? :)))) mondj valamit, kb csak a fórumon 100 cáfolják érvekkel... szóval mi a helyes????

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.02.09. 20:55:11

@a nagy hohohorgász:
Inkább ott volt a hangsúly, hogy nem kell félni.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.02.09. 21:14:34

@a nagy hohohorgász: Félni lehet, de nem kell. Ez így elfogadható kompromisszum? Vagy félni mindenképpen kell?

ulpius66 2021.02.09. 21:30:53

Jobb félni, mint megijedni!
(Jobb megijedni, mint állandójan félni!)

ulpius66 2021.02.09. 21:35:04

Szerintem pl. a kijárási korlátozást este 10-től lehetne elrendelni, a bolti nyitvatartást meg este 9-ig.
(a maszk-használatot Miskolc és Kecskemét már enyhítette is....)

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.02.09. 22:39:59

Amíg a 65 év felettiek nincsenek beoltva, nem szabad lazítani.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.02.09. 22:42:58

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
Az értelmetlen vagy rossz szabályok korrigálásáról van szó. Azt ne mondd, hogy ilyen nincs.

cavalry 2021.02.09. 23:54:01

Szerintem előbb tájékozódni kellene a részletekről is mielőtt irsz valamit.
1. Ki lehet nyitni az edzőtermeket. Nem lehet, semmi értelme. Felesleges kockázat, edzél otthon, vagy ne edzél, kit érdekel. Az előny nincs arányban a hátrány okozással. Az edzőterem egy vállalkozás, most bejött egy előre megbecsülhetetlen kár. Van ilyen, ha elvitte volna az árvíz akkor sem lenne edzés, vagy lebombázták volna mint Szíriában népszokás.
2. Fel kell oldani, illetve lazítani kell a határzárat. Kérdéses, nézd meg máshol mit tesznek. Ha a WHO mondja akkor érdemes rajta gondolkodni. napok alatt is fellendülhet a járvány. Ráér. A kár megvan tőle de ez van.
3. Egyes szállások kinyithatnak. Képtelenség tudni hogy ki fog még kinyitni, ez ellenőrizhetetlen.
4. A kültéri, utcai maszk használatot csak az indokolt helyeken kell megkövetelni -ez a legnagyobb tévedésed. A Harvard egyetem tanulmánya kimutatta, csak neked nem ismert, hogy a külterületeken is terjed a vírus, mert a PM2,5 szmog részecskékkel utazik, és akkor hiába van rajtad a maszk, mert átmegy rajta (80 nanométeres csak) Budapest utcái veszélyesebbek mint a 6-os villamos ugye milyen érdekes? Azok a maszkok amit a magyar lakosság használ szart sem érnek (textil, sebészeti) Csak az N95 ér valamit ezért rendelték el máshol, majd itt is lesz ilyen.
5. Igenis kedvezményeket kell biztosítani a beoltottaknak. nem rossz ötlet csak egyenlőre alig van beoltva százezer ember. Azok is kiválasztottak. Értelmetlen. De ezt vizsgálni lehet, kapjanak érte pénzt az sem hülyeség, úgyis visszamegy az államhoz percek alatt (áfa, és fogy a termék a boltban). Na puff.
6. Meg kell szüntetni az ingyenes parkolást. Egyetértek, ez egy hülyeség volt, kicsesztek az Önkormányzatokkal direkt.
7. Át kell gondolni, hogyan lehet a középiskolai oktatást újra beindítani. Nem kell, csak ha beoltották a veszélyeztetetteket. Felesleges kockázat, amit tanulnak az egy vicc, nincs jelentősége semmi. Unatkoznak otthon, kapjanak feladatot és használjanak konferencia szoftvereket, Zoom Skype stb. Bulizásnak most stop van. Vannak tapasztalataim hazai és külföldi is, az angol kollégium is egy bulihely, a tanulók 60%-a nem tanul csak berúg, dug és füvezik (ha nem tudtad eddig) :) :) éjjel nappal.
8. Be kell engedni az óvodákba a külsős foglalkoztatókat Ugyan miért? Felesleges kockázat.
9. éttermek – precíz, átgondolt és szigorú szabályokkal nyithatnának. Abszurd sajnos, engem is zavar, de kockázatos. A fővárosi éttermeknek 70%-a tönkremegy ha nem jönnek a külföldiek. A megmentésük kormányzati feladata lenne, de az is értelmetlen mert a kapacitások nem a hazai lakosságra vannak felfejlesztve a szálodák detto. Összességében tehát az állam nem egy pénzjegynyomda, felesleges menteni azt amit nem kell mert csak az aggóniát húzod el. Amire nincs szükség azt be kell zárni és kész, szép volt fiúk de most nem szép. A hanglemez boltokat is támogatnád amikor már nincs hanglemez? Ja nem olimpia rendezést kellene tanulmányozni, és ezer hülyeségre pénzt költeni az egy másik probléma írj arról is :)

birka menet 2021.02.10. 00:32:46

Helló kisfidernyákok, nekem megvan ahogy Müller Cecíliát életveszélyesen megfenygették.

Ez történt: Cecília háziorvosa felhívta őt:

Kedves Cecília!
Holnap jöhet beoltatni magát. Megjött az orosz vakcina, azt fogom magának beadni. Nincs más választás.

Errefel Müller Cecília azonnal hívta a rendőrséget, hogy életveszelyesen megfenyegették.

nyerafidesz 2021.02.10. 05:06:47

Lószart kell itt nyitni! Majd ha az oltás ellen kampányoló fotelforradalmárokat is beoltják, és nem lesznek veszélyeztetve az emberek.
Fentebb olvastam, hogy a tavalyi aug-októberi lazítások okozták a bajt. Egy sorral lejjebb meg azt, hogy nyitni kéne, mert pár ezer vállalkozó csődbe megy. Most akkor dönteni kellene!
Nyissunk és dögöljön meg még vagy tíz-ezer ember, vagy várjunk türelemmel.

Emmett Brown 2021.02.10. 06:52:48

@nyerafidesz: a bajt az okozta, hogy július-augusztusban a magyarok bő 1 millió vendégéjszakát töltöttek el Horvátországban, pont amikor ott beindult a második hullám ILLETVE boldog-boldogtalant beengedtek, hogy ne menjenek csődbe, leszarva hogy mekkora víruscserebere lesz. Ebben a magyar kormány is partner volt, ugyanis zöld besorolású volt Horvátország. Ez volt a járványügyi elbaszás.

Majd nagyokosan szeptembertől nem lehetett Magyarországra beutazni (még teszttel sem), nehogy idehozzon némi lóvét aki jött volna (miközben már MI MAGYAROK hurcoltuk be magunknak a második hullámra való alapanyagot). Na ez meg a gazdasági elbaszás volt. Amit tetézett az elégtelen támogatás ami a teljes lezárást volt hivatott kompenzálni.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.02.10. 07:15:17

@Emmett Brown:
Van egy ilyen nézet, de azért igen kétséges, hogy tényleg érintetlen maradt volna-e az ország, ha nem megy senki nyaralni. Elképzelhetetlen, hogy itt Európa közepén lenne egy zöld sziget, ahol nyugi van. Pont az a tanulság, hogy a vírus átmegy a határokon. Nézd meg most legutóbb az un. angol variánst. Nem attól terjed, hogy a határ melyik oldalán vagy, hanem attól, hogy hogy viselkedsz ott. Ha nem lett volna tavaly külföldi nyaralás, akkor valószínűleg most ugyanitt állnánk, csak még nyaralás sem lett volna.

Boar. 2021.02.10. 07:52:49

Agyilag sikerült eljutni a cenzúráig, kicsihülyém?

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.02.10. 07:54:45

@Boar.:
Yes. Öncélú trágárság és a másik értelmetlen alázása. Ha a véleményedet akarod látni, akkor próbáld meg ezek nélkül.

Boar. 2021.02.10. 08:00:53

@p.a: AZ volt a véleményem.
Jelentéktelen hülyeségeket, kényelmi dolgokat sorolsz hatalmas problémaként, ami meg lényeges lenne egy kiterjedt szektor túlélése szempontjából, azt mellékesen megemlíted mint kevésbé fontost...

Ekrü 2021.02.10. 08:02:30

1." Ki lehet nyitni az edzőtermeket."- Sportolni otthon is lehet.Mondom ezt úgy, hogy rendszeresen jártam edzőteremben míg lehetett.
2. "Fel kell oldani, illetve lazítani kell a határzárat."-Nincs sok értelme.Hiába oldod fel a határzárat,ha a többi országban nem teszik.Nem sokra mész azzal,hogy innen ugyan kiutazhatnál csak épp Ausztria nem enged be.Vagy hiába engednél be bárkit ha pld. az osztrákok nem jöhetnek.Ráadásul amíg a múzeumok,várak stb. zárva vannak addig turista sem fog jönni.
3. "Egyes szállások kinyithatnak"-Káoszt és rengeteg konfliktust okozna.Már előre látom az ellenzék felháborodását.Jönne a "miért pont ő",én miért nem","ez így igazságtalan" stb. felháborodásokat.
4. "A kültéri, utcai maszkhasználatot csak az indokolt helyeken kell megkövetelni."-Ez önkormányzati hatáskörbe tartozik,lehet számonkérni a polgármestereket.Nálunk itt a kerületben tök normálisan megoldották,csak az óvodák,iskolák,közintézmények,boltok stb. 15 méteres körzetében kell hordani,de mondjuk ez egy kertes családi házas kerület.
5. "Igenis kedvezményeket kell biztosítani a beoltottaknak."-Egyetértek.
6." Meg kell szüntetni az ingyenes parkolást."-Nem kéne.Nagyon sokan élnek vele és ameddig tart a járvány addig legalább nem kell a tömegközlekedésen nyomorogni.
7. "Át kell gondolni, hogyan lehet a középiskolai oktatást újra beindítani. "-Előre látom azt a visítást amit a pedagógus szakszervezet az ellenzékkel karöltve rendezne...:)))) Pedig a decemberben elvégzett tesztek a pedagógusok körében nem igazolták,hogy a tanárok nagyobb veszélynek lennének kitéve,mint a többi munkahelyen a dolgozók.Amúgy ha már a cikk írója a középiskolait újraindítaná,az egyetemit miért nem?
8. "Be kell engedni az óvodákba a külsős foglalkoztatókat (judo, zene, néptánc, fejlesztések)."- Egy óvodás korú gyermek első és legfontosabb feladata a játék.Játék közben fejlődik a legtöbbet.Miért kell egy kisgyermeket különórákkal kínozni?
9. "A fentiek után a legkevésbé tűnik sürgetőnek, de mégis az egyetlen közösség, aki hallatott magáról: éttermek – precíz, átgondolt és szigorú szabályokkal nyithatnának."-Sajnos az éttermekben nem tudsz maszkban enni,így ők már a legfontosabb szabályt,a maszkhasználatot sem tudják betartani.Innentől kezdve pedig értelmetlen e nyitás az esetükben.Nagyon sajnálatos,de végül is egy étterem/szórakozóhely az egy magán vállalkozás és mint minden ilyen kockázattal jár.Bizony benne van a pakliban,hogy becsődöl.Az állam persze segítheti őket,ahogy az önkormányzatok is a bérleti díjak elengedésével, de nem kötelessége mindenáron megmenteni.

ier6w7i 2021.02.10. 08:03:44

Szerintem maga az oltasi terv is rossz. Nem az idoseket a 70-80-90 eveseket kell eloszor beoltani, nekik van jovedelmuk, maradjanak otthon, gondoskodunk roluk. Franciaorszagban egy 90 eves vegstadiumban levo beteg embert oltottak be, fel is merult a vita hogy vajon minek.
Igen, az idosek veszelyeztetebbek, de ok ‘megengedhetik maguknak’, hogy otthon maradjanak, egy orszag, egy vilag, egy gazdasag nem allhat le. Lehetne a kockazatosabb es kronikus beteg de tarsadalmilag es gazdasagilag aktiv csoporttal kezdeni peldaul - nem, nem azt mondom, hogy hagyni az oregeket meghalni, hanem nekik kellene otthon maradniuk, nekunk pedig a megfelelo ellatasukrol es vedelmukrol gondoskodni (nem azt mondja mindenki hogy a legbiztonsagosabb otthon maradni?)
Persze szerintem ez is politika, mert az idosek egy jelentos szavazotabor, raadasul jol manipulalhatok m1-el, krumplival, konzultacioval, nyugdij igeretevel, cinizmussal es gyurcsanyozassal. Ez egy velemeny, lehet vele nem egyet erteni, nem baj.

Emmett Brown 2021.02.10. 08:05:55

@p.a: ez nem egy bináris dolog, azaz a ha nem mentek volna a népek Adriázni nem jelenti azt, hogy érintetlen zöld sziget maradt volna Magyarország a Covid vörös óceánjában.
Ez egy olyan lépés volt (illetve egy nyilvánvalóan népszerűtlen döntés NEM MEGHOZATALA), ami növelte a kockázatot.

Boar. 2021.02.10. 08:09:53

@ier6w7i: Kihagytál valamit. Az idősekre el lehet sózni a ruszki meg kínai szemetet vakcina gyanánt... Lehet emberkísérletet végezni velük az elvtársaknak.

Emmett Brown 2021.02.10. 08:35:05

@Ekrü: végülis lehet kockázatnak tekinteni, hogy törvényi erővel köteleznek zárvatartásra.
A nem kötelessége megmenteni is jobban hangzana, ha a Hunguestnek (ML) nem jutott volna egy könnyed 17 milliárdos támogatás.

kvp 2021.02.10. 08:39:26

Kerdes mit akarunk? Csokkenteni a virus terjedeset vagy megmenteni a gazdasagot? Ha mindkettot, akkor kellene kb. 6 het teljes kijarasi tilalom, ugy hogy meg kutyakat sem viheti le senki setalni, sot tarsashazban meg szemetet sem teheti ki senki az ajton kivulre. Ezzel el lehetne folytani a jarvanyt az orszagon belul. Ha ezutan teljes hatarzar van, tehat az aruszallitok sem mehetnek at (kulfoldi kamion a hatarnal leakaszt, magyar felvesz vagy forditva), akkor fenttarthato a virusmentesseg.

Tehat a teljes ujranyitas vagy akkor lehetseges ha eleg magas lesz az atoltottsag vagy ha teljes kijarasi tilalommal vegzett elfolytas utan teljes hatarzar lesz. Harmadik lehetoseg elengedni a folyamatokat es bevallalni azt a kb. evi 200 ezer halottat ami a teljes fertozottseg, tehat a termeszetes immunitas kialakulasahoz kell. Akkor 3 ev es kb. 600 ezer halott utan minden tulelo immunis lenne a virusra es akkor jo 100 evig biztosan nem jonne vissza vagy csak nagyon enyhe tunetekkel. Anno sok-sok evszazada igy terjedt el az europai koronavirus (a sima megfazas egyik virusa) is egy nagy jarvany kereteben.

Az oltott emberek sem masznalhatnak szabadon, amig vannak nem oltottak, mert ezek az oltasok nem biztositanak teljes immunitast, csak annyit, hogy nem hal bele a betegsegbe akit beoltanak. Tehat minden beoltott ember potencialis szuperterjesztove valhat. Persze ha mindenki be van oltva es mindenki tunetmentes hordozo, akkor a virus ugyan megmarad, de veszelytelenne valik. Ezert is van az, hogy igazabol csak a 100%-os hatekonysagu oltas lenne vegleges megoldas. Ilyen jelenleg nincs. Raadasul ezeket az oltasokat legalabb evente ismetelni kell. (igazabol 3-12 honaponkent, oltastipustol es embertol fuggoen)

Az oltasokbol egyebkent jelenleg csak a brit es az orosz az ami veszelyes, a brit azon kivul, hogy nagyon sok embernel nem hat, mivel aktiv hordozo virusos, ezert eleg sok mellekhatast idezhet elo, sot ha veletlenul tunetmentes fertozottet oltanak vele, akkor koronavirus mutaciot is okozhat. Az orosz eseteben meg van esely az oltoanyag rezisztenciara (mint ahogy az afrikai majomevoknel a britre). Ekkor nagyjabol semmit sem er, de legalabb mas mellekhatasa sincs. (a britet nem szabadna afrikaban adni, mig az oroszra nyugat sziberiatol kozeperuopaig lehetnek immunisak az emberek) Raadasul mivel aktiv virusos, ezert ha mukodik, akkor sok mellekhatasa lehet. Ezekkel az oltas tipusokkal meg sokat kellene kiserletezni mielott tomegesen hasznaljuk oket.

Az mRNS alapu oltasokrol semmit sem tudunk meg, szoval ez egy szep nagy 10 eves emberkiserlet lesz es majd 10 ev mulva lesz kesz hosszutavu szovodmeny lista. De persze ha elsore hibatlanok, akkor semmi mellekhatasa nem lesz. Szintetikus RNS alapuak, szoval ennek kb. annyi az eselye mint elsore hibatlan programot irni. Lehetseges, csak a gyakorlatban nem jellemzo.

A kinai az egy 150 eves oltastipus, ugyanugy keszul mint az influenza elleni. Sima elolt virus alapu. Sot akar bele is tehetnek az eves influenza oltasba az aktualis 4-5 influenza torzs melle az aktualis 4-5 koronavirust. (a H1N1, azaz a spanyolnatha mintaja pl. benne volt mar a tavaly elottiben is) Ez a legkevesbe kockazatos oltas tipus, csak a gyartasi minosege kerdeses. De legfeljebb nem hat, ami meg mindig jobb mint egy durvabb mellekhatas.

Kivlov 2021.02.10. 08:41:26

Ilyen ez a vírushiszti...

Ekrü 2021.02.10. 09:07:50

@Emmett Brown:
"végülis lehet kockázatnak tekinteni, hogy törvényi erővel köteleznek zárvatartásra. "-Világjárvány van.Ugye ismered a Vis maior kifejezést és azt,hogy mit takar?

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.02.10. 09:09:27

Ott van Portugália esete, szerintem elég tanulságos. Ráadásul nálunk is emelkednek már egy picit a számok. Szóval jól el lehetne most rontani a lazítással, FŐLEG ÚGY, hogy nemsokára be lesz oltva az ország nagy része. Tényleg olyan másfél hónap. Onnantól az idő is jó lesz, a legveszélyeztetettebbek is be lesznek oltva. Most már bírjuk ki egy picit, ha már egy éve szenvedünk.

A legjobb, hogy az őszi lazítást most úgy ítélik meg egyesek (itt a blogon is), hogy mekkora elkúrás volt. Akkor meg rinyáltak volna, hogy minek ez a szigor. Ha szar van, akkor szar van, ezen nem lehet változtatni szövegeléssel. Még 1,5 hónap!!!!! EZ lebegjen mindenki előtt!

konrada 2021.02.10. 09:16:45

1. Sajnos a légköbméter nem minden. Az edzőtermekben a szervezet fokozott igénybevétele fokozott levegőcserével jár, így ha a legfelelősségteljesebb réteg járna oda (és ide szmájli;), akkor is fokozottan fertőzésveszélyes. (Mondjuk nem az ott edzőkre, hanem azok kapcsolataira veszélyes, de...)

2. A határzár sajnos kell. Mások is teszik, és pont azok mozognak, akiknek nagy a kapcsolati rendszerük, így sokakat fertőzhetnek. (A PCR-t meg: az se szűri ki a friss fertőzést, ezért olvashatjuk a sportolók esetén például, hogyan terjed egy szigorúan ellenőrzött beutazás után a járvány.)

3. Ebben egyetértünk. Egy magánszállás - vagy önálló apartmanokból álló komplexum (persze kiszolgálás nélkül) - pont annyira veszélyes, mint otthon. Aki így akar kikapcsolódni, az szerintem mehessen, úgy sincs nyitva semmi.

4. Szerintem is hülyeség mindenhol, minden esetben a maszkhasználat. Nehogy már azzal fertőzzön, fertőződjön valaki, hogy egy kihalt külső részen nincs rajta. (Mondjuk azért mégis jogos az előírás, mert sok értelmi fogyis van, aki nem képes mérlegelni, hogy mikor lehet szükséges, így akkor se veszi fel, amikor tényleg kéne.)

5. Hülyeség. Ha valaki azért nincs beoltva, mert nincs oltóanyag, azt nem szabad büntetni, aki meg azért, mert oltástagadó - ha már aki akarta, az oltott - az a saját bőrével játszik, nem kell presszionálni.

6. Ugye nem gondolod komolyan, hogy az emberek csak azért beszereznek autót, hogy tudják azt ingyen tárolni a parkolóhelyeken??;) (Jó, tudom, sok olyan van, aki kihozza a fizetős magánból, de az nem igazán jelentős mennyiség.)
...persze nekem - aki nem tömegközlekedik egyébként se - szívás, mert kibírtam azt az 1-2 százast, míg ügyintéztem-vásároltam, most meg keringhetek, sétálhatok...

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.02.10. 09:21:28

@fofilozofus:
Én azt hiszem, részben félreérted a bejegyzést. Nem feltétlenül lazításról van szó. az elmúlt év tapasztalatainak tükrében újra kell gondolni a szabályokat. Nagyon jó példa a határzár esete, ahol magyar embereket megfosztottak attól a lehetőségtől, hogy közvetlen rokonaikkal találkozzanak vagy saját értékes vagyontárgyaikat (ingatlan) karbantartsák. Azt is tudjuk már, hogy egyes intézkedések a közben kiépült tesztelési kapacitásokkal aránytalanná váltak. És igen, van olyan is, ami eleve hülyeség volt.

De igazad van, látóhatáron az újabb hullám és még egy kicsit ki kell bírni. Viszont amit felesleges kibírni, azt nem kellene.

konrada 2021.02.10. 09:21:50

7. Passz. A diákokra nem igazán veszélyes a kór, és a szülei korosztályára sem.
...de tovább adhatják, szóval inkább maradjon legalább addig, míg tél van.

8. Ebben megint egyetértek: Ha már bent a gyerek, úgy szvsz. nem akkora kockázat, ha oktatóból több is van.

9. A kajáldákról: azért azt megengedném, hogy kültéren egymástól megfelelő távolságra elfogyaszthassák az emberek az elvitelre szánt ételt (kiszolgálás nélkül), kb úgy, mint tavasszal. Ez nem olyan nagy kockázat.

Emmett Brown 2021.02.10. 09:27:20

@Ekrü: uhm.

A vírus nem úgy elháríthatatlan akadály mint egy tényleges természeti katasztrófa vagy terrorcselekmény/háború.

Normális megközelítésben ez úgy kellene működjön, hogy ha a népesség/társadalom védelmében valakikre aránytalanul nagy teher hárul (ezt a nem lehet dolgozni teljes mértékben kimeríti), akkor őket nem hagyják megbaszódni, hanem segítenek rajtuk.

Lásd Hunguest.

Az ő támogatásuk számokban: megkapták az előző évi (2019es) nettó árbevételük kb 65%-át mint VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ támogatást, ez mellesleg az adózott eredmény több mint négyszerese.

Ehhez képest kap a pórnép, azaz a mezei KKV maximum 10 milliós VISSZAFIZETENDŐ kölcsönt.

Magyarország jobban teljesít.

konrada 2021.02.10. 09:28:31

@kvp:
Azért le ne kakáld félelmedben a bokád.
Évi 200 ezerhez azért elég sok embert kéne agyon csapni kovidos bunkóval.
A svédeknél is megállt 10 ezernél úgy, hogy csak a normalitás határán belül szabályoztak, kijárási tilalom, boltbezárások nélkül.

...persze mi magyarok sűrűbben vagyunk, vacakabb egészségügyi állapotban, rosszabb eü-vel. De normális szabályzások mellett sem kerülnénk a csúcsnál magasabbra, ami cca. 30-40 ezer az első évben, és onnan csökken.
Ez is sok persze, nem is szabad elengedni, de nem kell azért túlfélni sem.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.02.10. 09:30:14

@konrada:
6. Nem is írtam, hogy az emberek azért vesznek autót. Én minden nap jövök-megyek Bp belvárosban és az ingyenesség óta rengeteget romlott az amúgy sem egyszerű parkolási helyzet. A keringő autók pedig dugót okoznak + légszennyezést. Közben azt is látom, hogy egyes autók napokig mozdulatlanok.

2. A hátárzárat valószínűleg azért tartod szükségesnek, mert nincs gyereked vagy szülőd illetve ingatlanod a vonal túlsó oldalán. Kellene egy kivétel ezekre, ahogy sok másra is van. Ez nagyon komoly dolog. Vagy ahogy a horvátoknál, egy határon bemutatott negatív pcr mentesít.

konrada 2021.02.10. 09:39:06

@p.a: Szvsz. van a határzárhoz mentség: a kishatár, meg az ingázó, illetve, hát karantén.
A covid sem itt termett, hanem behozták. Szóval valahol kell szabályozni.

...másik, eddig nem leltároztad fel azt autókat, míg volt hely!;)
...mert lehet hogy állandó engedélye van, csak eddig nem zavart, így észre sem vetted, hogy az ugyanaz az autó.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.02.10. 09:51:33

@konrada: Arra utalsz, hogy a határőrség átverésével (pl bizonyítom, hogy ingázó vagyok vagy üzleti úton voltam) ki tudok menni téliesíteni a házat, hogy ne fagyjon szét. Ez szerinted jó így? Oda lehetne írni a kivételek közé, hogy "akinek saját nevén ingatlana van". Ugyanez a gyerekre vagy egyéb közeli rokonra. A bejegyzés a szabályok felülvizsgálatáról szól, nem az eltörléséről.

Behozták, de már itt van, nem kell lezárni a határt. És (ahogy írod) nincs is légmentesen lezárva.
Az is baj, hogy a gazdaság lejtmenetének fő oka a határzár. Nem csak a turizmus miatt.

Ehetetlen Odó 2021.02.10. 09:53:39

A felsoroltak közül egyedül a 6. pontban javasoltnak van értelme: az ingyenes parkolás gyakorlatilag ellehetetlenítette a fővárosi belső kerületekbe autóval való beutazást.

Boar. 2021.02.10. 09:55:56

A legszigorúbb határzár idején is ugyanúgy jöttek a horvát, szlovén kamionosok. Annyit vettünk észre, hogy az Olaszországba irányuló gabonaexportot a magyarok helyett zömmel olasz és román fuvarosokkal oldották meg(az olasz kamionokat is románok vezették, igazi büdös csürhe)

Ekrü 2021.02.10. 10:16:11

@Emmett Brown:
"A vírus nem úgy elháríthatatlan akadály mint egy tényleges természeti katasztrófa vagy terrorcselekmény/háború."-Tehát:
"A latin vis maior (kiejtése: visz major) szó szerinti jelentése "nagyobb erő", átvitt értelemben olyan váratlan, elháríthatatlan akadály vagy kényszerítő körülmény, ami meghiúsítja a normális ügymenetet.
Ilyen lehet például egy természeti katasztrófa, egy háború, egy gazdasági válság, de bizonyos helyzetekben ilyennek minősült a 2020‑as koronavírus-járvány is."
lexiq.hu/vis-maior
"Normális megközelítésben ez úgy kellene működjön, hogy ha a népesség/társadalom védelmében valakikre aránytalanul nagy teher hárul (ezt a nem lehet dolgozni teljes mértékben kimeríti), akkor őket nem hagyják megbaszódni, hanem segítenek rajtuk. "-Nem írtam, hogy ne segítsen,azt írtam,hogy ez nem kötelessége egy magánvállalkozás esetében.Mint ahogy amit lehet azt megteszi,de azért nincs az az állam (még a nyugat-európai országokban sem) amelyik képes az összes étteremnek ,szállodának átvállalni az összes költségét.A bérkiegészítés és a bérleti díj beszedésének tiltása jó ötlet,bár ez utóbbi az összes ellenzéki önkormányzat felháborodását vonta maga után.Úgy látszik,ilyenkor az ellenzéknek mégsem fontos az éttermek megsegítése....
Ami pedig az állami támogatást illeti,logikus dolog elsősorban a több szállodából és étteremből álló hatalmas szállodaláncokat (Hungest) megsegíteni,hisz ők rengeteg embernek adnak munkát és több adót fizetnek majd ,mint Juli néni kifőzdéje.Ami nem azt jelenti persze, hogy Juli néni ne kapjon segítséget,csak éppen mások az arányok.

a nagy hohohorgász 2021.02.10. 10:35:39

Itt mindenki olyan okos, pedig még a világ legnagyobb koponyai sem tudnak egyértelmű választ adni hogy mit is kellene kezdeni a vírussal és a gazdasággal.... még hogy szar a magyar oktatás:))))) ha Orbán a ceu- ra járt volna biztosan meg tudná oldani:)))) van egy mindent elsöprő javaslatom. Dolgozzak ki a migrans Afrikai és arab szakemberek a megoldást ok állítólag agysebeszek.....

dare 2021.02.10. 10:38:18

A határzár lazítását nem tartom jó ötletnek.
Nem ejtőernyővel érkezik a vírus, hanem a határokon keresztül.
Távol-keleten szkafanderben teszteltek mindenkit a határon, itt meg boldog-boldogtalan úgy járt-kelt augusztusban a határokon, mintha nem is lenne semmi veszélye annak, hogy elkaphatják a vírust.
Mindegy, már itt is tombol a vírus, és ezekkel a jelenlegi intézkedésekkel míg be nem lesz a lakosság oltva, addig csak úgy lehetne megfogni, hogy nagyon szigorú korlátozás a határokon, és minimum 2 hét szigorú korlátozás minden lakosnak.
A szigorú korlátozást a határokon pedig addig tartani, amíg a lakosság többsége be nem lenne oltva.
Így lehetne visszaszorítani a vírust, megállítani a második hullámot, és persze több életet megmenteni így.
Ha az lenne a nézőpont kérdése, hogy csináljuk-e így a védekezést, vagyis 2-3 hét teljes szigor, aztán mindenki mehet arra amerre lát, csak a határokat kerüljék, mert ott még alulról is megvizsgálják őket, akkor olyan 90-10% lenne az igen-nem aránya.
Ez a jelenlegi szabályozás nem fogja meg a vírust, annyit viszont segít persze, hogy nagyjából egyenletesen fertőz, tehát nem zúdul sok beteg egyszerre az egészségügyre, de ettől még a számok nagyon sokáig fognak így jönni, szóval lassan dönteni kell a kormányoknak, hogy miképpen lehet ezt a vírust gazdaságosabban menedzselni.
Lehet így is akár még hónapokig, de jobb lenne ha ezt ők számolják ki, hogy mi okoz nagyobb kárt, és milyen szabályozást kellene a nyájimmunitásig alkalmazni.
Egy biztos, hogy az még odébb van.

Emmett Brown 2021.02.10. 10:43:18

@Ekrü: Hunguest kapásból kirúgott párszáz embert tavasszal.

Másrészt: a kisebb cégeknél arányaiban valószínűleg többen dolgoznak. Példa: az én kftm árbevétele és eredménye is kb százötvenede a Hunguestének, de az alkalmazottak száma a százada.
Ehhez képest kapnak EGYEZERHETESSZÁZSZOR több VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁST mint majd én fogok valamikor HITELT.

Akkor ennyit arról hogy a kkv-ket vagy a mamutokat éri-e meg jobban támogatni.

VT Man 2021.02.10. 10:48:03

Hihetetlen, hogy a sok, elvileg demokratikus és ellenzéki kommentelőről derül ki, hogy ők lennének a legnagyobb authoriter fasiszták, ha hatalmon lennének.

Fel kell fogni, hogy ez már nem pandémia, hanem "endemic", azaz a velünk élő vírus. Nagyjából mindegy, hogy milyen korlátozások vannak, a vírus ugyanúgy terjed, és amikor pedig lefelé ível, az ugyanúgy történik azokban az országokban is, ahol jóval kevesebb korlátozás volt. Lásd pl. amerika példáját.

Az országból nem lehet kiszorítani, mert úgyis bejön valamelyik határon, és nem vagyunk Ausztrália sem.

VT Man 2021.02.10. 10:51:15

@dare:
"A szigorú korlátozást a határokon pedig addig tartani, amíg a lakosság többsége be nem lenne oltva."

Sok sikert az éhenhaláshoz, mert amíg ez lefut, az minimum 2-3 év.

dare 2021.02.10. 10:55:46

@VT Man: Az emberekre értettem, nem az árucikkekre.
Az árut tudják fertőtleníteni, az embereket nemhogy nem tudják, de még kiszűrni is nehezebb.

VT Man 2021.02.10. 10:58:52

@dare:
Ha nincsenek turisták, akkor a hotelek és éttermek se nagyon fognak üzemelni.
Azzal pedig nincs idő megvárni az oltásokat. De nem is kell, hiszen csak egy-egy csoport kockázatos a vírus miatt, nem pedig a teljes lakosság.

Ekrü 2021.02.10. 11:04:57

@Emmett Brown:
A Hungestnél nem pár százan,hanem több ezren dolgoznak.Persze pár száz ember kirúgása is tragédia azoknak akik elveszítették a munkahelyüket,de attól nem lesz nekik jobb ha a többi több ezret is kirúgják.Értem,hogy te utálod a Hungest,meg különben is ugye a "Mészáros", de a világ összes országában hasonló arányban segítik a nagy szállodaláncokat.Bizony még az imádott "fejlettnyugatodon" is.

dare 2021.02.10. 11:09:55

@VT Man: Felőlem jöhetnének a turisták is, ha otthon leteszteltetnék magukat, majd a határon is letesztelnék őket, és 1 nap múlva még egy tesztet kicsikarni valahogy tőlük.
Ezt értem szigorú szabályozás alatt.
Nem azt, hogy a határon senki se ki, se be ne lófráljon.

dare 2021.02.10. 11:13:37

@VT Man: Sőt, a világ összes turistája jöhet, ha 3 napon belül 3 negatív tesztet sikerül adniuk.
Viszont pont azt az egy-egy csoportot fertőzik folyamatosan így, akikre veszélyes ez a vírus.

Ekrü 2021.02.10. 11:14:32

Valaki bennfentes szóljon már az Index újságíróinak, hogy javítsák már ki a főcímét az "Elkezdik a 60 alatti krónikus betegek oltását " című cikknek. Azt,hogy az igekötő ha az ige előtt áll akkor egybeírjuk vele, az bizony általános iskolai tananyag.

a nagy hohohorgász 2021.02.10. 11:14:38

Én az olyan "művészeket" sajnálom a legjobban mint a fluor meg majka....szegények....ja nem. Valamelyik nap a retek klubban sírt a gerendai sziget majom hogy milyen szar neki.... 2019 ben meg 1mrd hufot vett fel a rendezvények után ADOZVA....

Emmett Brown 2021.02.10. 11:15:54

@Ekrü: látom nem sikerült felfognod, hogy mit jelentenek az arányok. várom a nyugati példát egyébként.

a nagy hohohorgász 2021.02.10. 11:17:22

@a nagy hohohorgász: ma jött a gazszerelo suvval konvektort javítani. 20 perc 13ezer huf semmi anyagktg.... Nagy a szegénység mon....

a nagy hohohorgász 2021.02.10. 11:19:22

viszont most plusz pont a cigányoknak. Ők legalább nem sírnak hogy nincs mit lopni:))))

HaD 2021.02.10. 11:49:10

a nemzeti konzultáció célja nem az idöhúzás hanem a felelösség elhárítása(kormányzati pozicióból) miközben azemberek azt hiszik hogy ez ám a demokrácia...stadion építéseknél valahogy elmaradt a konzultáció:)...ugyanezt tanácsolták ennek a bandának az Agitprop osztályról mikor az osztrák "mintalabor" -ra kezdtek mutogatni...miért ép arra...miért nem a kínai tesókra aki állítólag már remekül leküzdötték a járványt(még a saját oltóanayugukkal Sem oltják azemebereket:):))???...az osztrák laborban se tudjuk hogy mi is folyik de jól hangzik hisz ott "biztos jól csinálják...meg az a szent grál,hogy azosztrákokat majd eccer utólérjük"...miközben a felelösséget itt is elhárítják...mindez "csak" kommunikáció kérdése...arra meg megvannak a "remek" tanácsadók....alapvetöen a dezinformáció az ami a fö stratégia,hisz amögé bármi is belefér...ha majd az kell akkor senki Sem fog covidban elpatkolni hisz már a kezdetektöl megy a kamu hogy ki miben hal is meg egy éve idestova...és ezt leplezik a "minden élet számít" agitproppal...úgy amúagy meg európa szerte egy rendes karantén kellett volna IDEJÈBEN...már amikor a "kedves kínai testvéreink" nem hazudoztak tovább és kiderült hogy bibi van...két három hét alatt egy jól szervezett karanténnal,majd egy európai hatátzárral és megbízható teszteléssel már rég mehetne minden a maga utján...csakhogy akkor nem lehetett volna qrva sok zs-t elégetni és kinyomni fedezetle pénzeket aminek a levét még az unokáink is isszák majd....az új pénz már nem az ö megtakarításuk...az már elégett illetve még égetik...ezért nincs vége.

laci_52 2021.02.10. 11:50:57

Egyetértek a cikk írójával, nyitni kell! Az egészségügy dolgozóit beoltották, a kórházak most már bírni fogják a nyomást.

Az este 7 órás üzletzárás és a 8 órakor kezdődő kijárási tilalom eleve hülyeség volt: nem az a néhány lézengő vásárló és az utcán levő pár ember fogja terjeszteni a vírust. Tél van, eleve kevesen mennek este az utcára. Elég lenne az üzleteket 8-kor zárni és a kijárási tilalmat este 10-től bevezetni

A vendégek számának korlátozásával nyithatnának az éttermek és a kocsmák, az asztalok és székek felét el kell tüntetni.

Etniez 2021.02.10. 11:54:44

@midnight coder: ". A fertõzésnek alapvetõen két gócpontja van: az iskolák (fõleg az általános) és a BKV. Ebbõl az általános iskolával nem tudsz mihez kezdeni, mert annak a fõ funkciója a gyerekek tárolása addig, amíg a szülõ dolgozni megy, hogy ez idõ alatt ne gyújtsák magukra a házat. De a BKV-t valamelyest lehet tehermentesíteni az autó használat fokozásával."

A BKV miért is? Ha viseli mindenki a maszkot, akkor nem veszélyesebb, mint bármelyik zárttéri munkahely.

news.sky.com/story/coronavirus-why-public-transport-could-be-safer-than-we-thought-12091657

Ha tudsz angolul, ha nem, akkor nemzetközi kutatás kimutatta, hogy a tömegközlekedés nem veszélyes.

Etniez 2021.02.10. 11:56:04

@szekertabor: "amíg a fertőzésveszély indokolja a kocsival munkába járást."

Hát ez az, nem indokolja, a tömegközlekedés maszkviseléssel egybekötve egyáltalán nem veszélyes.

Etniez 2021.02.10. 11:57:28

@szekertabor: De van, néhány hetet otthon töltöttem. Az összes, nem fizetős parkoló tele van. Egyszer 20 percig kerestem parkolóhelyet a belvárosban. Utána inkább leraktam a kocsit kint és metróztam.

a nagy hohohorgász 2021.02.10. 12:13:33

@laci_52: ifjú padavan, te covid nélküli időszakban jártál Pesten??? Milyen pár lezengorol beszélsz???? Egy szaros pestinek a bevásárlás program nem kötelező feladat.... szerinted miért hisztiznek???? Segítek, mert utalnak otthon lenni a pesti átlagosan 40m2es ólban. Utaljak a családjukat akikkel össze vannak zárva....

birka menet 2021.02.10. 12:21:47

@a nagy hohohorgász: "Én az olyan "művészeket" sajnálom a legjobban mint a fluor meg majka....szegények."

Én meg csak a te fajta funkcionális analfabétákat sajnálom a legjobban. Illetve dehogy is!

Te, a NER zsenije, az említett "művészek" a jelenlegi helyzetben is lazán megélnek, nem úgy mint a te illibbant oldalt felszopó "művészeid", a Vidnyánszkik meg a klánja, akiknek a túlélése érdekében orbán az ország összes szabadon maradt egyetemét bealapítványozza, ogy oda helyezze el öket f.sza jutattatásokért meg állásokért, mielött az illibant kulturharcosai a Blaha aluljáróban végzik.

erol 2021.02.10. 12:22:43

@a nagy hohohorgász: Úgy látom neked nem szimpatikusak a pesti lakosok. A budaiakat jobban kedveled?

birka menet 2021.02.10. 12:27:48

A kétmilliós birkatábort már ezen hétvégén be kell oltani az imádott orosz meg kínai vakcinájukkal. Ezzel meglenne a nyájimmunitás és nem kellene az orbánra sózott több millió félkész vakcinát mélyszegénységi országoknak elajándékozni.

Hétfön már lehetne is mindent 50%-ban kinyitni.

a nagy hohohorgász 2021.02.10. 12:56:59

@birka menet: oké Matyi, ti meg várjatok a Pfizer vakcinát amit qurcsanyne itez nektek.... balfasz

a nagy hohohorgász 2021.02.10. 12:59:10

@birka menet: ahogy te is írtad vígan megelnek megis a balliberális művészek sírnak hogy itt a koldulas ideje. A szalámi lopo muveszur rémlik még rohadék????

a nagy hohohorgász 2021.02.10. 13:19:51

@erol: nekem szimpatikusak, mert saját magukat szivatják :) a pest alatt a budaiakat is értem. Jut eszembe a budapesti elit most hova fog menni amikor a normafa életveszélyes ??? :) lehet hogy kimerészkedik a városhatáron túlra??? a büdös parasztok közé??? az egybites fideszszavazók közé:)))) Vagy elmennek sétálni a népligetbe, hátha megtalálja őket a liberális fantomszopó????

a nagy hohohorgász 2021.02.10. 13:26:53

@birka menet: nem 50% hanem 66,666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666666% :)))))

DFK 2021.02.10. 13:41:30

@laci_52: Gondolkodj! Csak az egészségügyi személyzet lebetegedése okozná az eü túlterhelődését? Nem. A többlet beteg a fő ok.

DFK 2021.02.10. 13:42:48

@Etniez: Aha, ha egymás nyakában kell állni, akkor az egyik védvonalat , a távolságtartást, számolod fel. Igenis, a tömegközlekedés egyfajta kockázati többlet.

erol 2021.02.10. 14:36:16

@a nagy hohohorgász: Mintha egy kicsit frusztrált lennél és komplexusos. Biztos lakik olyan Budapesten is aki saját magát szivatja (van ilyen máshol is), de a többség nem.

a nagy hohohorgász 2021.02.10. 14:58:06

@erol: tudom a többség karigerire szavazott.... hahaha

Etniez 2021.02.10. 15:41:43

@DFK: Nem nagyobb, mint egy iroda vagy egy pláza.

a nagy hohohorgász 2021.02.10. 15:46:42

@erol: van-e már bérlakás program :)? De ne izgulj az én városom is felszabadult a fideszes elnyomás alól. Megtartották az ígéretüket , nagyjából az összes szerződést felbontották amit a fidesz vezetés kötött, csak elfelejtettek újat kötni :)))) Mondván ők spórolnak. Annyira spóroltak hogy 1 éve nincsen szemétszállítás és egyéb közellátás a városban, de nem azért mert nem fizetjük :) a számla jön :). És amikor rákérdezünk az összefosás vezetőinél hogy hol a pénzünk vagy a szolgáltatás?akkor azt mondják hogy üres a kassza, mert a fidesz :)))). Lopnak is és nem csinálnak semmit.... igazi felvilágosult város lettünk. Jóllakunk a demokráciával :)))

erol 2021.02.10. 16:16:55

@a nagy hohohorgász: Világos, én az I. kerületben lakom, itt nem tapasztaltam ilyen anomáliákat, pedig itt is "gonosz" ellenzéki vezetés van.

Boar. 2021.02.10. 16:42:55

@a nagy hohohorgász: Nincs szemétszállítás?
Legalább nem kell rettegned, hogy akkor ürítik ki a kedvenc kukádat amikor benne alszol...

a nagy hohohorgász 2021.02.10. 19:32:43

@erol: oooooooo i. Kerület. Születni tudni kell:)))) nem baj én maradok mucsafalvan, jó az nekem .

a nagy hohohorgász 2021.02.10. 19:33:54

@Boar.: na látod, az ellenzéknek ezt is elnezed.... igazi nagyokos vagy... jó hogy nem o1gzel...

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.02.10. 20:14:16

@Etniez:

".. a tömegközlekedés maszkviseléssel egybekötve egyáltalán nem veszélyes. "

De személyesen szavazni veszélyes lett volna az USA-ban ugye..?

Boar. 2021.02.11. 10:37:25

@a nagy hohohorgász: Az ellenzék tevékenységével akkor lennék megelégedve, ha már megszáradt volna a bőröd a padláson... Igaz, hogy két forintot nem ér de mégis ott volna jó helyen...

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.02.11. 20:46:34

@a nagy hohohorgász:
Hááát, ők se gondolták volna tíz éve, hogy "Közgépes" Simicskától kapják majd egyszer kedvenc szlogenjüket. Meg azt se, hogy egyszer majd a holo emlékműbe pisáló jobbikos srácokkal készülnek koalára. Nagy igazság: szerelemben, politikában soha ne mondd, hogy soha..:))
süti beállítások módosítása