mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Miért mondja Orbán Viktor, hogy a szankciók megszűnésével csökken a rezsi?

2022. szeptember 27. - p.a

russsncorb.jpg

Miért mondja, ha nem igaz?

Az energiaárak már akkor erősen emelkedtek, amikor az ukrán háború még csak Vlagyimir Putyin tervezőasztalán létezett. Nem a szankciók miatt magas az ár, inkább a magas ár és a szankciók is ugyanannak a hatásnak a következményei, legalábbis a helyzet elég összetett.

Ha az előző két állítást figyelmen kívül hagyjuk vagy vitatjuk, akkor sincsen bizonyítható vagy akár csak sejthető logikai összefüggés a szankciók megszűnése és a gázár/olajár csökkenése között, azaz a szankciók megszűnése egyáltalán nem garantálja az energiahordozók árának csökkenését (bármi is volt az emelkedés oka).

Miért mondja akkor Orbán Viktor, hogy addig magas a rezsi amíg maradnak a szankciók?

Egyszerű a magyarázat. A miniszterelnök arra számít, hogy soha (értsd: politikában értelmezhető időn belül) nem derül ki, hogy igaz-e ez az összefüggés. Hogy soha nem kell elfogyasztani azt a pudingot, aminek a próbája az evés. Azt gondolja, hogy a szankciók mindenképpen maradnak, sőt egyre keményebbek lesznek. Magabiztosságából arra lehet következtetni, hogy nem csak erre számít, hanem tökéletesen biztos ebben.

És ha már mindenképpen marad a szankciós hadviselés, miért ne kovácsoljon politikai tőkét belőle? Hiszen ehhez ért a legjobban. És szüksége is van rá, egyre nagyobb szüksége.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6417941594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

törppicur 2022.09.28. 13:56:07

Bocsi, de te ezt tényleg nem érted?
Minden EU-s intézkedés az utóbbi időben felhajítja az árat. A Putyin felé irányuló fenyegetés - 2*es szorzó. Nem veszünk közeli olcsó gázt, mert messziről akarunk venni drágát - 2*es szorzó. Ha más megveszi azt drágábban, ami nekünk nem kell olcsón - még 2*es. Ha nem veszünk olcsó orosz olajat az is megdrágul. Ha balfax módon a gáz árához kötjük a villamos energia árát, megdrágul (ezen egyébként sokan jól kaszálnak).
Ha mindezeket hangosan harsogjuk, akkor az szankciós politika minősítetten rossz megvalósítása. Ha közeli energiát vásárolunk olcsóbban, az elég jól belátható módon alacsonyabb rezsit jelenthet. És akkor a piaci viszonyok agyatlan, tisztességtelen és aljas felborítása (saját lakosságunk kárára hozott döntésekkel) helyett a piac visszaengedése a politika helyett elég nyilvánvaló módon ármérséklő lenne.
Egy próbát akkor is megérne, ha nem hiszel benne - legalábbis a sokakat érintő mostani emberkísérlettől sokkal jobb.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.09.28. 15:20:52

@törppicur:
Ez a bejegyzés arról szól, hogy nincs olyan logika, ami szerint a szankciók eltörlésével csökkenne az orosz ár. Te sem írsz ilyet.
Akár az is lehetne a kommented vége, hogy: megszűnnek a szankciók - 2*es szorzó.

törppicur 2022.09.28. 17:36:46

@p.a: nem értettél me, ahogy a szitut sem.
Azt kár tagadni, hogy az energiaköltségek sopkszorozódásában kiemelt szerepe van a szankciópolitikánka. (illetve lehet, csak marhaság).
Ebből következik, hogy a szankciópolitika visszavonása csökkenti az energiaköltségeket.
Sajnos sokkal kisebb mértékben.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.09.28. 20:43:22

@törppicur:
Egyáltalán nem következik ebből. Újra leírom: Ez a bejegyzés arról szól, hogy nincs olyan logika, ami szerint a szankciók eltörlésével csökkenne az orosz ár. Nem a szankciókkal van a baj, hanem általában a politikai helyzettel, aminek csak következménye a szankció.

ulpius66 2022.09.28. 21:34:53

Mondottad (írtad) hogy a puding próbája az evés......

PRÓBÁLJUK HÁT KI!

TÖRÖLJÜK EL A CANKCIÓKAT, ÉS NÉZZÜK MEG FELEZŐDIK-E A REZSI?
(a formál-logika szerint csökkennie kéne, hiszen a cankciók miatt emelkedett....)

ulpius66 2022.09.28. 21:43:35

@p.a:

infostart.hu/gazdasag/2022/02/28/elszallt-a-gaz-es-olaj-ara-az-oroszorszag-elleni-szankciok-hirere

Infostart
2022. február 28. 11:49

"A pénteki nagy szakadás után hétfőn 30 százalék feletti ugrással indított az áprilisi határidős gázár a holland TTF gáztőzsdén. Az orosz büntetések miatt az olaj ára is megugrott."

ulpius66 2022.09.28. 21:46:22

@p.a:

www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/09/ennyivel-dragitottak-a-gaz-arat-a-brusszeli-szankciok

"Brutálisan drágították a gáz árát a brüsszeli szankciók

A háború kirobbanása óta a háromszorosára emelkedett a földgáz ára. Az európai nemzetek többsége számára nélkülözhetetlen energiahordozó drágulása rendkívül nehéz helyzetbe hozza az unió tagjait. Megfigyelhető, hogy a gázár mindig akkor ugrott nagyobbat, amikor az Európai Unió újabb szankciós csomagot fogadott el, vagy szorgalmazta egy Oroszország-ellenes intézkedés bevezetését."

ulpius66 2022.09.28. 21:50:49

@p.a: Mondjuk ez egy origo.hu cikk, amit gondolom te nem olvasol.... pár százezren viszont igen........

Nem a háború, hanem a szankciók miatt szabadultak el az energiaárak
ORIGO2022.08.04. 12:01

"Nem elég, hogy az Oroszország szankcionálására bevezetett európai energiaembargók és más szankciók hatástalannak bizonyultak, ezen a télen Európa ráadásul még súlyos árat is fog fizetni érte. Moszkva, az EU bürokratáinak várakozása ellenére nem került nehéz helyzetbe – sőt, tovább erősödött gazdaságilag –, Európára viszont rászakadtak a brutális energiaárak, ráadásul még súlyos gázhiány is fenyeget. Ez az európaiak érdekeivel ellentétes, Brüsszel által kierőszakolt szankciópolitika miatt van, és nem a háború miatt – szögezte le az Origo megkeresésére Pálfalvi Milán, a Nézőpont Intézet elemzője."

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.09.28. 21:50:55

@ulpius66:
MIelőtt még bemásolsz ide 10 további hírt az Origoról is:
Az ellenkező irányról beszélünk. Ha leejtesz egy vázát, összetörik, de ha felemeled, nem áll össze újra. Különösen, hogy nem ilyen egyenes összefüggés van odafelé sem.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.09.28. 21:54:20

@ulpius66:
Te szerintem ekkor még nem is voltak energiahordozókra vonatkozó szankciók.

ulpius66 2022.09.28. 22:05:30

@p.a:

Jó, jó! .....látom itt mindenki hülye, csak te vagy helikopter!

NE VELEM VITATKOZZ, HANEM A VG.HU MEG AZ INFOSTART ÉS EGYÉB GAZDASÁGI ÚJSÁGOK SZERZŐIVEL......

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.09.28. 22:25:51

@ulpius66:
Esetleg még idézzél be néhány 2020-as cikket arról, hogy a következő évek nagy problémája a defláció lesz.

törppicur 2022.09.28. 23:01:30

@p.a: Ne mondd, hogy nincs olyan logika, legfeljebb azt, hogy neked nincs, vagy nem ismersz. Esetleg szómágiával próbűlkozol. A vázás trükköd pl. nálam nem nyert
Ha jól látom sem a politika, sem a gazdaság működése nem magyrázható meg összesen egy féle logika mentén. Illete vannak rá kisérletek, mai nyugati típusú liberalizmusnak hívják.
Az unortodox gazdaságpolitikában is volt egyfajta logika, másként nem tudtunk volna 12 éve belekapaszkodva kimászni a xarból. Azt a logikát is kevesen látták, de háé Istennek Orbán-Matolcsi-Varga látta.

MEDVE1978 2022.09.29. 09:41:04

Próbáltam ide értelmesen írni, de az az igazság, hogy a blogmotor mindig visszadobja a posztomat. Annak ellenére, hogy nincsen benne semmilyen trágár kifejezés.

MEDVE1978 2022.09.29. 10:02:57

Az energiaárak emelkedésének első oka a COVID visszapattanás volt. A COVID idején gyakorlatilag minden takarékon ment, leállt, így jóval kisebb volt az energiaszükséglete. A világgazdasági kereslet is leesett. 2021-ben már megvoltak az oltások és ennek hatására kezdett a fejlett világ kilábalni, a kereslet is kezdett helyreállni. Emiatt szépen elkezdtek felfele menni az energiaárak is.

MEDVE1978 2022.09.29. 10:03:38

Aztán jött az oroszukrán háború, ami az egész folyamatot felturbózta. Ez egyértelmű, hiszen Európában az olajellátás 24,8 százaléka, a gázellátás 45 százaléka az oroszoktól jött 2021-ben. A háború első vonzata az volt, hogy a baltiak, lengyelek, bolgárok, görögök első körben azt mondták a nagy nekilelkesülésben, hogy innentől kivezetik az orosz olajat és részben a gázt. Ehhez csatlakoztak később a németek. A probléma az, hogy az olaj- és gázszállítások legolcsóbb módja a csővezetékes szállítás, a hajó ennél jelentősen drágább. Európában nagyjából két nagy termelő van az oroszokon kívül: a norvégok tudnak gázt és olajat is szállítani, illetve olajmezők vannak Nagy-Britannia környékén. Azonban ezek közül csak a norvégoknak vannak csővezetékeik és a norvég termelés messze nem elég Európának. Itt két hatás volt: először is a kontinentális szereplők rákényszerültek, hogy egyéb beszerzési forrás felé nézzenek. Ami szükségszerűen afrikai vagy ázsiai forrás volt, viszont abból az irányból nincsenek olyan országok, amelyek csövön próbálnak exportálni olajat vagy gázt, illetve az ilyen vezetékek orosz területen mennek át. Talán egy db olyan vezeték van Azerbajdzsánnál, ami úgy fut el a Fekete-tengerig, hogy nem megy át orosz területen. Így óriásira nőtt a kereslet a folyékony, hajón szállítható gáz és az olaj iránt.

MEDVE1978 2022.09.29. 10:09:59

Ami azért is baj, mert a Dél Kelet Ázsiai jelentős termelő iparral rendelkező országokban is most kezdett felfutni a gyártás, ami jelentős gázenergiaigénnyel járt. Így mindenki LNG hajót akart szerződtetni, ha lehet azonnal. LNG hajóból viszont csak relatíve kevés van, ezért ez a gáz árára felhajtóerőként hatott. Másrészt az oroszokra úgy hatott a történet, hogy nyilvánvalóan megpróbálták a gáz és olajszállításaikat korábban nem favorizált, szegényebb országokba átirányítani. Ez egyedül a kínaiakkal ment könnyen, de nyitottak például India felé is. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ezek a piacok a szállítókapacitás szűkössége miatt nem tudták felvenni az Európában kiesett mennyiséget. Ez az egyenletlenség és szállítókapacitás hiány okozta az olaj és a gáz árának drasztikus emelkedését.

MEDVE1978 2022.09.29. 10:21:33

Ennek a következménye aztán szépen átszállt a többi energiahordozóra is. Az urán másfélszeresére emelkedett, a szén több mint két és félszeresére, a fát nem tudom. További következmény főként az áramár, ami ugye megemelkedett három okból kifolyólag. A földgázra épülő erőművek a gázár miatt nagyon drágák lettek. A 2022es aszály miatt a víz és nukleáris erőművek csökkentett kapacitással működtek sok helyen.

Mi történne, hogy ha a szankciók megszűnnének? Ez egy viszonylag egyszerű képlet, jelenleg az EU tiltja az orosz olaj behozatalát, azzal a kitétellel, hogy a vezetékes olajimportnál több ország lehetőséget kapott a további importra, de azzal a céllal, hogy végképp kivezessék az orosz olajimportot. A szankciók továbbá tiltják a szén importját is, illetve a technológia, műszerek Oroszországba történő exportját is.

MEDVE1978 2022.09.29. 10:23:24

Az EU-s országok jelenleg 3 részre oszthatók, azok akik nem importálnának akkor sem, ha a szankciókat felfüggesztenék, ezek Lengyelország, balti államok, skandináv államok, esetleg Benelux. Azokra, akik valószínűleg importálnának valamennyit, de gyors kivezetésre törekednek, ők a német, francia, több mediterrá, illetve azokra, akik hosszabb ideig folytatnák az importot, ők az osztrák, szlovák, magyar, valószínűleg görög, bolgár.

A hatás valószínűleg a gáz és olajárak azonnali zuhanása lenne, hiszen elsősorban az derülne ki, hogy az EU országok most már szabadon dönthetnek, valamint az is, hogy nem lesznek további szankciók. Ez a spekulációt is letörné, hiszen nem nagyon lenne már értelme, illetve az idén háromszorosára emelkedő gázárat is. Mivel a szén és az olaj árak is csökkennének, ezért ez magával vonzana egy jelentős áramár csökkenést is.

MEDVE1978 2022.09.29. 10:24:36

Mivel az energiahordozók ára nagyban közreműködik az általános inflációban, ezért szinte biztosan csökkene az élelmiszerek és egyéb cikkek termelési költsége is.

A végkövetkeztetés gazdasági szempontból az, hogy a cikk állítása így: Ha az előző két állítást figyelmen kívül hagyjuk vagy vitatjuk, akkor sincsen bizonyítható vagy akár csak sejthető logikai összefüggés a szankciók megszűnése és a gázár, olajár csökkenése között, nem igaz.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.09.29. 15:55:39

@MEDVE1978: Látom megoldódott. Megnézem azért, mi lehetett, elnézést.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.09.29. 16:02:50

@MEDVE1978:
Ezt tényleg egy jó áttekintés, de a végköveteztetésre vonatkozó részt mintha átugranád. Leírod, hogy miért mentek fel az árak, aztán rövidre zárod azzal, hogy a szankciók meszűntével "az EU országok mostmár szabadon dönthetnek" a beszerzésről, a "hatás valószínűleg a gáz és olajárak azonnali zuhanása lenne".
Na de miért?

Az árak elsősorban politikai okokból magasak, nem azért, mert mondjuk drága szállítani. A szankciók végével semmi nem változik a politikában, csak még gyengébbnek tűnik Európa. Hova vezet ez? Alacson yárakhoz, jóléthez? A fenét.

birkamenet 2022.09.29. 16:32:52

ORBÁN AZ ÖSSZES RUSZKIK ELLENI SZANKCIÓT MEGSZAVAZTA AZ EU ÜLÉSEKEN!

Amikor tehát ez a szélhámos Kisputyin azt harsogja, hogy a szankciókat meg kell szüntetni, akkor valójában azt követeli, hogy ORBÁNT MEG KELL SZÜNTETNI!

metal · http://electric.blog.hu 2022.09.29. 16:38:49

Az oroszok arra hivatkoznak, hogy a szankciók ugyan nem érintik a gázt, mint terméket, de a szankciók miatt nem történnek meg a szükséges karbantartások a vezetékek kiszolgálóegységein (tipikusan kompresszorok). Ezért nem tud szállítani, és ezért lett kurva drága. Érdekes, hogy még egyik nagyokos politikusnak se jutott eszébe, hogy kimondottan olyan intézkedést kell hozni, ami kimondja, hogy a gáz, ás a gáz szállításához kellő minden eszköz, szolgáltatás kivétel a szankció alól. Ha ez megtörténne, és ezáltal el lenne végezve a szükséges javítás, akkor ténylegesen lehetne látni, hogy az oroszok fegyvernek használják a dolgot, vagy ekkor szállítanak. Vajon miért nem kerül ez kimondásra?

metal · http://electric.blog.hu 2022.09.29. 16:41:20

Amúgy simán benne van, hogy európa rápacsált. Putyin érzékelte, hogy ezt a háborút nem nyeri meg katonai eszközökkel, így gazdasági oldalon löki kútba az EU-t, így kiharcolva egy olyan eredményt, amit győzelemnek lehet eladni. Ezzel csak az a probléma, hogy január környékén tudni lehetett, hogy ez megtörténik, ha nem hagyja a nyugat nyerni (mivel az ukránok nyugati segítség nélkül egy hónapig nem bírták volna).

birkamenet 2022.09.29. 16:42:32

@törppicur:

Ha meg vedzed a ruszki gázt meg olajat, akkor pénzt nyomsz a ruszkik zsebébe, amivel méghosszabbra nyújtod a hàborút, igy a szorzód 6-os lesz.

Ha meg a ruszki barbárok legyőznék Ukrajnát, akkor a kővetkező célpont a fosgyenge országok lennének, élükön. Magyarországgal. Ebben az esetben a szorzód 10 millió lenne.

Akkor már ezerszer jobb maradni a 2-es szorzónál, amit jobban elvisel a világ, mint a ruszki világhatalmi törekvêseket.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.09.29. 16:44:40

@metal: Ezért nem rossz mondás az, hogy az EU háborús fél és ennek következményei vannak. Én azt mondom, hogy szankciók eltörlésével még ugyanúgy háborús fél marad. Kivéve persze, ha leteszi a fegyvert, de az nem egyenlő a szankciók visszavonásával, hanem sokkal több kell hozzá. És még ebből sem következik az alacsony gázár.

birkamenet 2022.09.29. 16:44:53

@metal:

Januárra putyin már lámpavason fog lógni Moszkvában. Vagy az éhező meg lázadó ruszki tàrsadalom fogja felkoncolni vagy az odaérkező ukránok.

Sir Gombóc 2022.09.29. 16:45:42

@p.a: apró tény, hogy jelenleg a szénen kívül nincs életbe léptetett szankció energiahordozókra. Az olaj majd csak az év végétől lesz szankciós, egyes országok ez alól is felmentést kaptak. A gázra pedig nem lesz. Az is tény, hogy a balti gázvezetékek használhatatlansága miatt sem változna semmi, hiszen kiesett két fontos szállítási útvonal valószínűleg hosszú időre, akár évekre. Ergo nem csökkenének az árak a korlátozott kapacitás miatt sem.

Etniez 2022.09.29. 16:48:49

@törppicur: Nekem úgy tűnik, hogy te nem érted...

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.09.29. 16:48:49

@birkamenet:
Hát az ukránok nem fognak odaárkezni, de egy új vezetővel valószínűleg meg lehetne egyezni, amivel mindenki, főleg az oroszok (itt: orosz nép) jól járnának.

Sir Gombóc 2022.09.29. 16:48:59

@metal: volt ilyen intézkedés, de az oroszok újabb és újabb kifogásokat hoztak, miért nem. Illetve most már a vezetékek is hosszú időre használhatlanok lesznek a súlyos sérüléseik miatt.

Mesterséges Geci 2022.09.29. 18:30:28

Azért mondja, mert beteges hazudozó, mint az összes hasonszőrű fasiszta hazaáruló.

Kivlov 2022.09.29. 18:35:56

Azé mer akkor lenne GDP növekedés, tesókám.

törppicur 2022.09.29. 19:05:02

@birkamenet: a ruszkiknak van elég nagy földje, ásványkincse népessége. Szerinted mit nyerne egy vengrijával?

sóhegy049 2022.09.29. 20:06:32

@törppicur:
Akkor miért sírja vissza a (Conan a) barbár társadalmuk a Szovjetuniót? Mert ott állt meg az órájuk. Éltem, dolgoztam kint, egy köpedelem az egész, úgy ahogy van.

sóhegy049 2022.09.29. 20:08:39

@sóhegy049:
Témához: a csillagok mai állása szerint, bármi történne, nem csúszna le a gáz ára, még, ha a törökök lennénk, akkor sem, mert ott sem lett olcsó semmi és szankciók sincsennek.

arthurthedent 2022.09.29. 20:14:12

@ulpius66: "(a formál-logika szerint csökkennie kéne, hiszen a cankciók miatt emelkedett....)"

Baromság, ilyet a logika soha nem állított. Ha zárlatos a vezeték kiolvad a biztosíték, ha megszűnik a zárlat a biztosíték attól nem fog visszaállni az eredeti állapot.

Vagyis, ha A-ból következik B az nem feltétlenül jelenti, hogy nem A-ból következne nem B. Formálisan is leírnám, de nincs képletszerkesztő a bloghoz. :)

arthurthedent 2022.09.29. 20:17:32

@törppicur: "a ruszkiknak van elég nagy földje, ásványkincse népessége. Szerinted mit nyerne egy vengrijával?"

Ennek sincs semmi értelme. Olyan ez, mintha azt mondanád, hogy a római polgárnak volt búzája, aranya, szép háza, mi a fenét nyert volna germánia meghúdításával. A történelem során rengeteg nagy, erős és gazdag állam igázott le kicsi, gyenge és szegény államokat.

arthurthedent 2022.09.29. 20:27:13

@metal: "Ha ez megtörténne, és ezáltal el lenne végezve a szükséges javítás, akkor ténylegesen lehetne látni, hogy az oroszok fegyvernek használják a dolgot, vagy ekkor szállítanak. Vajon miért nem kerül ez kimondásra?"

Nyitott ajtókat döngetsz. Az oroszok hazudnak, természetesen mindent megkaptak a gázszállításhoz. Szó sincs arról, hogy a szankciók miatt nem tudnak gázt szállítani. A gázszállítással zsarolják a világot.

Ha megszűnne minden szankció, akkor azt követelnék, hogy ne kapjon ukrajna fegyvereket, akkor lesz gáz. Ha nem kapna fegyvereket azt követelnék, hogy az ukránok tegyék le a fegyvert. Ha letennék a fegyvert azt követelnék, hogy hadd vonuljanak meg magyarországra, lettországba, litvániába, akárhová.

A zsarolás így működik, ha megadod amit kérnek új dolgot kérnek. Gyarolásra csak zsarolással lehet válaszolni, erőre csak erővel. Majd ha éhesek lesznek adnak olcsón gázt. Addig nem.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.29. 20:31:00

@ulpius66: Köszönöm, hogy idehoztad ezt a linket. Jó lenne, ha más is észrevenné még. Pofáznak arról páran, hogy az árakat Putyin emeli, mert vannak, akik szeretnék, ha a világ elfeledkezne arról, hogy az árakat a PIAC határozza meg. A Tőzsde. A Kapitalista Isten. Csak ha ez véletlenül szemet szúrna a már kellően beijedt nyugati embereknek, akkor esetleg kaszára-kapára kapva elsöpörnék ezt a mocskos vívmányt, sok-sok-sok pénztől megszabadítva néhány rettenetesen gazdag tőkés csoportot, mellesleg elhozva a kőkorszakot. Hatásosabb azt hazudni, hogy ezért is Putyin a bűnös.

Kilyukadt a vezeték, dől belőle a gáz. Igaz, állt rajta a szállítás, remény sem volt a megindításra, most a sérülés tulajdonképpen nem változtatott semmit, de a tőzsde mit csinált? Felemelte a gáz árát. Azt hittem, eldurran az agyam. Az ott hemzsegő elmebeteg kutyák tépik egymás máját, mert a használaton kívüli vezeték kilyukadt, és páran úgy döntöttek, hogy ezt a remek lélektani pillanatot kihasználják újabb pár millió dollár megkeresésére. És a világ ezt tétlenül nézi.

A tőzsdéhez én egyáltalán nem értek, semelyik fajtájához. Valamikor nagyon régen tanultam ugyan róla egy kicsit, azt nem kérdezte senki, hogy akarom-e, de annyi nekem leszűrődött tanulságként, hogy kiszámíthatatlan. Ezért azok a patkányok, akik most, az utolsó békeévünkben is csak azt tudják kaffogni, hogy Orbán azt ígérte, nem lesz szar, és mégis lett, azoktól szívesen megkérdezném, hogy szerintük mi lenne a jó terv. Mert Orbán embereinek a tudása is véges, egy kiszámíthatatlan, gigantikus tömegű szörnyet kellene nekünk pénzügyi manőverekkel és sok pozitív ígérgetéssel odébb pöcinteni, hogy ne morzsoljon szét bennünket. Csak azért, mert az oroszok háborúznak, a forint felfoghatatlanul rossz passzba került, pedig nekünk nincs semmi közünk ehhez az egész cirkuszhoz. De a kiszámíthatatlan szörny pusztít, főleg ha mögötte még ott munkálkodik is egy-egy olyan rohadék - mert vannak bőven -, mint amilyen Soros volt az angol valuta stabilitásának szervezett támadásakor. Itt mi a vesztesek vagyunk, és most már tényleg csak szoríthatunk a gazdasági vezetőinknek, hogy valami varázslattal segítsenek nekünk megúszni ezt a katasztrófát, ami olyan gazdaság óriásokat is veszélybe sodor, mint a dicső Németország. Nem árnyékkormány meg bohóckodás és marakodás kell ide, hanem épkézláb ötlet, mert bizony jól jönne. Pénz nincs, Orbán próbálja tartani az országban a lelket, a hiénák persze szépen körülveszik, de engem nem érdekel más, csak hogy ne újabb ellenségek bukkanjanak már fel végre a látóhatáron, nélkülük is van elég bajunk.

arthurthedent 2022.09.29. 20:31:40

@metal: "(mivel az ukránok nyugati segítség nélkül egy hónapig nem bírták volna)."

Az ukránok az első hónapban, sőt az első hónapokban semmiféle nehézfegyvert nem kaptak. Kizárólag kézifegyvereket. Igaz, a vállról indítható rakéták jól jöttek, de azért nem kellene túlértékelni a nagy nyugati segítséget.

A mai napig több tankot zsákmányoltak az oroszoktól, mint amennyit a nyugat adott. Persze, lassab azért felpörgött a segítség, de azt mondani, hogy egy hónapig sem bírták volna elég félrevezető.

arthurthedent 2022.09.29. 20:35:45

@Androsz: "és páran úgy döntöttek, hogy ezt a remek lélektani pillanatot kihasználják újabb pár millió dollár megkeresésére. És a világ ezt tétlenül nézi."

A tőzsde nem úgy működik, hogy páran eldöntik, hogy sok pénzt keresnek és akkor keresnek. :D

A te szavaidat le lehet fordítani úgy is, hogy néhány balfék azt hiszi, hogy számítanak ezek a gázszivárgások és amilyen ostobák hajlandóak még többet fizetni a gázért. Nem?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.29. 20:38:05

@p.a: "az EU háborús fél és ennek következményei vannak. Én azt mondom, hogy szankciók eltörlésével még ugyanúgy háborús fél marad."

És ennek a bűnével sosem fognak előttünk elszámolni. Az európai hatalmasságoknak mi más kellett, mint hogy hőzönghessenek egy kicsit a gyűlölt Oroszország ellen? Éljen a szabadság, fegyverbe, álljunk ki Ukrajnáért, szálljunk szembe a bennünket tápláló orosz hatalommal! Vivát! Hogy akkor nagyon megszívjuk? Hát milyen európai hatalmasságok ezek, ha ennyit sem látnak előre? Fegyvert küldenek Oroszország ellenségének, és utána égig sivalkodnak, hogy az oroszok megharagszanak rájuk. Mi a faszt vártatok még, hatalmasságok? Kellett nekünk a kardcsörtetés? Mindkét világháború így indult, és még most sem tanultunk belőle? És mi, magyarok most mihez kezdhetünk? Elköteleztük magunkat ezeknek a rablóknak - az én felhatalmazásomat meg nem szerezve -, azok pedig, amikor a gyarmat már magától sétált a fejőgéphez, kitalálta, hogy nekünk vannak európai értékeink, amiknek a befogadása nekünk a legkötelezőbb, és majd ők fogják eldönteni, hogy jól befogadtuk-e. Mi jön ki az egyenletből? Brutális szopás. Köszönjük, Brüsszel, nagyot mentetek, a nevünkben.

arthurthedent 2022.09.29. 20:38:47

@Androsz: "Csak azért, mert az oroszok háborúznak, a forint felfoghatatlanul rossz passzba került, pedig nekünk nincs semmi közünk ehhez az egész cirkuszhoz."

Ezért volt baromság azt hangoztatni, hogy ebből a háborúból mi majd jól kimaradunk. Nem lehet.

Boldeone2 2022.09.29. 20:39:17

@MEDVE1978: A hatás valószínűleg a gáz és olajárak azonnali zuhanása lenne, hiszen elsősorban az derülne ki, hogy az EU országok most már szabadon dönthetnek, valamint az is, hogy nem lesznek további szankciók"

Nem èrtek egyet. Az mennyiben változtatná meg a már most is eső trendet a szènhidrogènek piacán, ha holnap befejeznèk a szankciókat? Az olaj ára majdnem a háború előtti szinten, kicsit most korrigált, de eső trendben van..
A gáz ára szintèn eső trendben van egy ideje, pedig mindent megtesznek az oroszok , hogy magasan maradjon ...
Egyedül egy dolog segít hosszú távon az árcsökkentèsben: a teljes gázfüggetlensèg az orosztól a nagy európai felhasználó
országoknak

Ha az EU feladná a szankciós politikát az óriási erkölcsi veresèg lenne: Putler abból vívja nèpirtó háborúját , vagyis ez egy járhatatlan út!
Ha Putler lèlegzethez jut, azonnal èl a lehetősèggel, hogy újra legitimálja magát az európai politikában , nemhogy olcsóbb nem lenne semmi, hanem minden sokkal rosszabbra fordulna
Ha most is 43%- on állna az orosz szènhidrogèn aránya, akkor a lelket is kiszorítaná az energiafüggő országokból, így lesz esèly túlèlni a telet . Most kb 9%- a függősèg

Egy dolgot látni kell: ez egy háború a civilizált világ ès az orosz diktatórikus hadiállam között. Köztes megoldás már nincs, csak legyőzni Putyint. A bèkère számtalan lehetősèg lett volna korábban , ma már viszont nincs. El kell dönteni a harcot, nincs más esèly! A legjobb Putyin gyors bukása lenne
A szankciók pedig működnek, Oroszország belülről rohad...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.29. 20:40:25

@arthurthedent: "A te szavaidat le lehet fordítani úgy is, hogy néhány balfék azt hiszi, hogy számítanak ezek a gázszivárgások és amilyen ostobák hajlandóak még többet fizetni a gázért."

Pontosan.

Vagy még pontosabban: az óriási pénzekkel egyensúlyozó hisztérikus csürhe viselkedését egy kicsit kiismerők tudják, hogy milyen bűzbombával lehet zavart kelteni úgy, hogy az ő gazdáik végül pénzt keressenek belőle. Hihetetlen, de mi mindannyian ezektől függünk.

arthurthedent 2022.09.29. 20:42:25

@Androsz: "Kellett nekünk a kardcsörtetés? Mindkét világháború így indult, és még most sem tanultunk belőle?"

Rosszul tudod. A második világháború például úgy kezdődött, hogy Hitler elkezdte kóstolgatni európát, európa meg jó pofát vágott hozzá és azt gondolták, hogy ha hitler kedvére tesznek, akkor jóllakik és leáll. Nem segítettek Csehszlovákiának, nem segítettek Lengyelorszárgnak, nem segítettek a Szovjetúnió ellen harcoló Finnországnak. Mindván, hogy "nem kell a kardcsörtetés" nem kell "megharagítani" sem Hitlert sem Sztálint.

Vagyis te vagy az, aki nem tanult a történelemből.

Boldeone2 2022.09.29. 20:43:40

@Androsz: Köszönjük, Brüsszel, nagyot mentetek, a nevünkben."

Korrekt az EU Ukrajna- politikája. Más lehetősèg nem volt erkölcsileg, mint támogatni az orosz agresszió áldozatát ..
A keleti tagállamokban rögtön felèledt a törtènelmi tapasztalat : ez ugyanaz a mocsok, hódító banda , mint 70 vagy 100 ève volt ...
Nem változtak semmit !

arthurthedent 2022.09.29. 20:45:14

@Androsz: "Hihetetlen, de mi mindannyian ezektől függünk."

Van valami abban, amit mondasz, de azért felmerül a kérdés bennem, hogy te veszel -e gázt? :)

arthurthedent 2022.09.29. 20:47:51

@Boldeone2: "A keleti tagállamokban rögtön felèledt a törtènelmi tapasztalat"

Ha európa nem lépne fel oroszország ellen, a lengyelek, a lettek, a litvánok, az észtek meg esetleg a románok és a szlovákok szétszakítanák az EU-t.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.29. 20:49:58

@arthurthedent: "Ezért volt baromság azt hangoztatni, hogy ebből a háborúból mi majd jól kimaradunk. Nem lehet."

Nem eléggé, ez biztos, visz bennünket az eszetlen tömeg. Fegyverbe! Jáj, hideg van! Gratulálok. Ha az ország nem próbálná eljátszani ezt a kötéltáncot, nem próbálnánk kimaradni a háborúból, akkor már nálunk sem jönne gáz. Most még jön. Az ára az volt, hogy az egész EU előtt voltunk kénytelenek leszerepelni, az egymást féltékenyen leső hiénák boldogan rugdoshatnak bennünket, addig sem kell elszámolniuk egymással, pedig nagyon közeledik annak az ideje is. Ha az európai csürhe pánikba esik, akkor bizony a hatalmasságok védett palotái sem lesznek elég biztonságosak, pedig ők most úgy érzik, hogy ott minden fasza, nekik nem kell a gázárat méricskélniük, éljenek az európai értékek. Meg a szabadság, ki ne hagyjam. Hát most már elég mérges a nagy közös ellenség, sikerült felingerelni, pedig például a német pojácák, sírtam a láttukra, már nem tudták hogyan mutatkozzanak a többi sunyi hiéna előtt bátornak úgy, hogy mégse kelljen háborúzniuk a ruszkikkal. Az a rühes Zelenszkij persze tudja ezt, még mindig ugat, hogy neki fegyver kell, aztán nézi, ahogy a németek küldenek nekik egy vagon sisakot. Vajon a németek ne tudnák, mi az a fegyver? Vagy esetleg olyan kevés lenne nekik belőle, hogy nem jut ezeknek a cigányoknak is? Dehgy, csak egy seggel szeretnének megülni két lovat, miközben ők is tudják, hogy nem fog sikerülni, de ők, a Leghatalmasabb, nem engedhetik meg maguknak, hogy kiszálljanak. Így most aztán nincs gáz, se villany, és jön a tél, amikor majd nem lesz jó meleg a jacuzzi, a paraszt majd dörömbölni fog a parlament ajtaján.

a nagy hohohorgász 2022.09.29. 20:50:34

@arthurthedent: te nagyon mocskos hazug hazaarulo szar vagy.

Boldeone2 2022.09.29. 20:52:22

@sóhegy049: Az a baj, hogy a ruszki mentalitás csak nagyon lassan változik. A règi csökevènyek : "ők erkölcsileg felsőbbrendű nemzet , a világ legerősebb országa , nekik mindent lehet akár erőszak árán is " máig megmaradtak . Az oroszok 70%- a soha nem hagyta el Oroszországot, fogalmuk sincs a világról, így könnyen válnak a gyűlöletkeltő nyugatellenes propaganda áldozatává
A háborút főleg az idősebb korosztályok támogatják, azok akik a kommunista rendszerben nőttek fel ..

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.29. 20:55:20

@Boldeone2: "Más lehetősèg nem volt erkölcsileg, mint támogatni az orosz agresszió áldozatát."

Erkölcsileg. De most már megkérdezheti magától százmillió ember, hogy mi a fontosabb, a nemzetközi erkölcs vagy a meleg étel. Hogy idézzek egy klasszikust: Salvor Hardin mondása szerint "sose hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben". Most elkezdhetünk töprengeni ezen a hetven éves igazságon.

Boldeone2 2022.09.29. 20:59:41

@Androsz: Az a rühes Zelenszkij persze tudja ezt, még mindig ugat, hogy neki"

- Nagyjából az ilyen , Magyarországon elterjedt , putyinista , szemlèlet miatt alakult ki a kèt nèp között az ellentèt. Az ukránok is èrzèkelik a magyar társadalomban zajló gyűlölködèst, amit Orbán politikája csak fokozott
Zelenszkijt mindenhol állva tapsolták: Capitolium, Bundestag, Angol Parlament- ilyen talán még nem is volt a törtènelemben

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.09.29. 21:01:01

@törppicur: "Az unortodox gazdaságpolitikában is volt egyfajta logika, másként nem tudtunk volna 12 éve belekapaszkodva kimászni a xarból. Azt a logikát is kevesen látták, de háé Istennek Orbán-Matolcsi-Varga látta."

Mikor másztunk ki? Nyakig benne vagyunk!

Boldeone2 2022.09.29. 21:03:20

@Androsz: Meleg ètelhez leginkább Putyin miatt nem lehet olcsón hozzájutni! Ki vette ki az ukrán mezőgazdasagi exportot a világpiacról? Putyin ! Ki manipulálta már 2021- Ben a gázarakat? Putyin! A gázra soha nem volt szankció
Minden embernek meg kell értenie : ezért van bajban mert Putyin háborút vív a szabad világ ellen!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.29. 21:05:52

@arthurthedent: "felmerül a kérdés bennem, hogy te veszel -e gázt?"

Igen, pár köbméternyit. Nálam már tavaly is 18 fok volt télen, mert kénytelen vagyok takarékoskodni. Én most Orbánnak vagyok kénytelen megköszönni azt, hogy ha majd jön a hideg, még beindíthatom a fűtést. Engem kurvára nem érdekel, hogy Orbán milyen repülővel utazik olaszhonba, mert pitiáner, érdektelen dolog, nem oszt, nem szoroz. Az ellenzékiek is meg vannak szorulva, ők is látják, hogy szarul állunk, és nem csak mi, hanem a szomszédaink is, Orbán pedig megpróbálja irányítani a tutajt a viharban. Most nem esedékes a kormányváltásról ábrándozni, mert a kormánynál most nincs jó világ, az ellenzék legrosszabb rémálma, hogy hatalomhoz jut valahogyan, csak nem tudják átlépni az árnyékukat, nem tudják befogni a pofájukat, megszokásból csakazértis nyomják a szokásos dumát. De sokkal óvatosabban, mint máskor, mert most mindenki az erős kormánytól reméli a menekülést. Tök fölösleges állandóan a médiatúlsúlyon rugózni, amikor MINDEN média tele van a rossz, ijesztő hírekkel, annál pedig semmi sem beszédesebb. Néhány ellenzéki aktivista még mindig a lejárató hírecskékre matyizik, de a zöm ma már csak belenéz az újságba, és megkapja az ijesztést, jobbról is, balról is.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.29. 21:09:38

@Boldeone2: "Nagyjából az ilyen , Magyarországon elterjedt , putyinista , szemlèlet miatt alakult ki..."

Na itt állj le. Putyinista? Hát hiába tépem a szám? Nekem semmi közöm sincs Putyinhoz, szerintem egy káros alak, aki most már a sajátjainak is több kárt okoz, mint hasznot, de ő az egyik olyan hatalmasság a világban, akit mi nem támadhatunk, vagy vége a (jó) világnak. Ha szerinted Putyin híve lettem attól, hogy ez a Zelenszkij telepatikusan kinyitotta a bicskát a zsebemben, akkor kár hozzás szólnom.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.29. 21:19:35

@Boldeone2: "Zelenszkijt mindenhol állva tapsolták: Capitolium, Bundestag, Angol Parlament"

Egy időben talán még Hitlernek sikerülhetett ez. De Zelenszkij semmiben sem hasonlít Hitlerhez, sem akarnokságban, sem karizmában, sem vezetésben. Zelenszkijnek milyen intézkedését közölte velünk a sajtó az elmúlt hét hónapban? Én egyre sem emlékszem, azon kívül, hogy megtiltotta a férfiak lelépését az országból. Volt valamilyen stratégiai ötlete? Adta valami jelét annak, hogy ért valamihez? Én ismerek egy ukrán menekült (nem magyarajkú) asszonyt, akit nem akarok erről faggatni, udvariasnak kell lennem vele, de egyszer volt egy szava, amely azt az érzést ültette el bennem, hogy többet várnának a vezértől. Nem olvashatunk erről SEMMIT a sajtóban, mert most Ukrajna a hős, csak éppen nem tudja senki, hogy ezt mivel érdemelte ki, ezért nem bolygatják a témát. Nem tűnt fel, hogy az ukrán kormánynak a gazdasági intézkedéseiről itthon semmit sem hallunk? Csak néhány háborús megmozdulásról, ma itt lőnek, holnap ott, két ember meghalt, az oroszok újabb negyvenezer katonát veszítettek, szerintük, az oroszok szerint az ukránok húszezret, pénz az ablakban, és ennyi. Itt valami bűzlik, csak a szemforgató európai értékgazda nem engedi, hogy feltűnjön. Az ukránok tehetetlenkednek, és a Vezér újabb harcos követelései ismét nem értek semmit. Ennyi történik.

2022.09.29. 21:27:59

@arthurthedent: “ Majd ha éhesek lesznek adnak olcsón gázt. Addig nem.”
Most morális okból nem üzletel a civilizáltnak mondott nyugat, az oroszokkal. Ha éheznek és olcsóbban adnak akkor az mitől lenne morális?

ulpius66 2022.09.29. 22:00:11

„A Sátán működésének lényege minden jónak a tagadása, rosszként való feltüntetése."

Hát kb. itt tartanak a mai ballibsik.......

Boldeone2 2022.09.29. 22:08:22

@Androsz: Ha nem vagy putyinista , akkor miért írod hogy " rühes Zelenszkij"
Zelenszkij csak a hazáját vèdi, országa területi integritását , minden eszközzel ...Mit kellene neki csinálni ? Kapitulálni Putyin előtt?

Itt valami bűzlik, csak a szemforgató európai értékgazda nem engedi, hogy feltűnjön. Az ukránok tehetetlenkednek"

- Mire gondolsz? Gyakorlatilag hónapok óta csak területeket nyernek , a Harkovi oblaszty felszabadult
Előzetesen 2 napot adtak Ujrajnának , most pedig Putyin került kènyszerhelyzetbe ...
Ha nem Zelenszkij lenne Ukrajna elnöke, már règen elbuktak volna
Izraelben a világ legbefolyásosabb zsidójának választották, pedig nem kicsi a konkurencia
Valójában sokan hőskènt tisztelik nyugaton, aki sikeresen szembeszállt a hatalmas? Oroszországgal ...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.29. 22:17:38

@Boldeone2: "Ha nem vagy putyinista , akkor miért írod hogy »rühes Zelenszkij«"

Mert ezt gondolom. És szarok rá, hogy Putyinnak mi erről a véleménye. Ha szerinted az emberek mindössze két csoportba sorolhatók, ukrajnisták és putyinisták, akkor én csak égetem magam, hogy itt szónokolok neked. Megsúgom, búcsúzóul: sokan vannak, akik egyiket sem tűrhetik.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.29. 22:25:07

@Tellinghovon: "Ismert, hogy a partvonalról könnyű magyarázni"

Én ezért nem foglalkozom azzal, hogy a mostani kormány hogyan szerez sajtótöbbséget. A mindenkori ellenzéknek óriási pályaelőnye van azzal, hogy ők büntetlenül lehettek marha okosak, amíg a kormánynak bizonyítania kell, és soha semmilyen kormánnyal sem lesz elégedett mindenki. A kormánynak ezért mindig hátrányból kell indulnia, a sok fotelhuszár észosztó kockázat nélkül hergelheti az embereket. Kockázat nélkül, mert sosem fenyegeti őket a veszély, hogy igazolniuk kell az ötleteik működőképességét. A mi ellenzéki nagyjaink a hatalmat ugyan nagyon szeretnék, de valójában félnek is tőle. Annak azért oka lehet, hogy ilyen balfaszok minden választáskor. Persze Madárfejű Klárika "kormányváltó hangulatot érzett", de tudjuk, hogy ez a gyakorlatban egy rekordméretű zakó hangulata volt. De csak a száját jártatja ez a hazaáruló liba, az EP-ben jól elvan ő, jó a fizetés, kevés a munka, érdekes emberekkel lehet ismerkedni. Itthon meg kormányozni kellene.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.29. 23:45:05

@p.a: " nincs olyan logika, ami szerint a szankciók eltörlésével csökkenne az orosz ár."

Hogy a francba ne lenne? Hogy lehet ekkora marhaságot leírni?
Ha csak az a nyomás nincs, hogy most azonnal valahonnan venni kell, már az csökkentené az árakat. Ha nem kell a világ végéről hajóztatni a gázt már csökken az ára.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 00:11:36

@Boldeone2: Édesfaszom, te zselé seggében élő szerencsétlen...

"Zelenszkij csak a hazáját vèdi, országa területi integritását , minden eszközzel"
Úgy, hogy közben leszarták az ott élő népek érdekeit, meg függetlenedési vágyát. Miért? Az ukrán határ annyira szent és ősi, hogy el nem lehet hagyni?

"Mit kellene neki csinálni ? Kapitulálni Putyin előtt?"
El sem lett volna szabad jutni idáig. Ilyen rohadtul egyszerű. Ezért kellett volna tárgyalni, mert ezen most konkrétan mindenki csak veszít. És igen bazmeg, nem kakaskodni egy egymilliós hadsereggel.

"Zelenszkijt mindenhol állva tapsolták: Capitolium, Bundestag, Angol Parlament- ilyen talán még nem is volt a törtènelemben"
Ennyi ütnivaló idióta sem volt még ezeken a helyeken. Megtapsolták a saját majmukat? Mit mondott ez a törpe, ami annyira új és csodás volt, hogy állva kell tapsolni? Megoldást? Azt biztos nem. A vágyálmát, hogy majd Szibériáig kergeti az oroszt? Államférfi, mi, bazmeg?
Ott egy szétlőtt ország, elmenekült úgy 10 millió ember és a gazdaság romokban. Hatalmas teljesítmény tényleg. Tapsolni való.

oassasa 2022.09.30. 05:15:55

@p.a:
1.) A szankciók működnek. Az oroszoknak szüksége van a nyugati fejlett berendezésekre a gáz kitermelésére, szállítására, gépek, berendezések javítására és karbantartására. Ezekre , illetve az ÉÁ2-re vonatkozó szankciók visszavonása és vállalása a hosszútávú szerződéseknek az oroszokkal levinné a gáz árát.
2.) EU-nak volt egy klímaterve. Olcsó gázra alapozva kiváltják a szénerőműveket és megújuló energiatermelés bővítésével később a gázerőműveket is leállítja. Háború előtt Lengyelország a villamosenergia termelésének 80%-át , Cseh ország 50%-át , Németország 30-40 %-át szénerőművekkel állította elő. Ezeket a terveket elfelejthetjük, jelenleg az EU euró milliárdokat költenek az orosz gáz kiváltására sokkal drágább LNG- gázzal.

arthurthedent 2022.09.30. 06:28:01

@oassasa: "Ezekre , illetve az ÉÁ2-re vonatkozó szankciók visszavonása és vállalása a hosszútávú szerződéseknek az oroszokkal levinné a gáz árát."

Mert a Putyin az olyan, hogy ha megadják neki amit zsarolni gondolt, akkor nem zsarol tovább, megszánja a népet és ad. Olcsóbban. Bőséggel. Mert a Putyin az olyan.

arthurthedent 2022.09.30. 06:29:09

@tiltsál ki te gyökér: "Ott egy szétlőtt ország, elmenekült úgy 10 millió ember és a gazdaság romokban. Hatalmas teljesítmény tényleg. Tapsolni való."

Ha nem lenne Zselé sokkal rosszabb lenne. Az elfoglalt területeken tömegsírok vannak, az lenne az egész országban.

konrada 2022.09.30. 08:24:27

@oassasa:
...mondjuk az tényleg szopacs, hogy a nem igazán szabályozható szénerőművek kiváltására a mai technikai fejlettség mellett nincs más igazán alkalmas puffer technológia a napelem mellé, mint a gázerőmű. (Vagy az olaj, de az még drágább,. és még szennyezőbb.)

...de ahogy látható, az amcsik majd megoldják, hogy ne is legyen orosz gáz...

nemecsekerno_007 2022.09.30. 08:37:31

@tiltsál ki te gyökér: Tökéletesen leírtad a helyzetet. Megtapsolták a niggerüket.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.30. 08:38:31

@törppicur: bocs, de semmilyen szankciò nem volt az orosz gázra, olajra, szénre 2021 novemberében. Mégis megemelte Putyin. Bocs, de csak a szénre van most embargó, a gázra és olajra nincs.
Tehát, az árak emelkedése az oroszok csökkentett szállításának következménye.
Nem mondhatod, hogy Putyin nem emelt volna árat, ha csupán eszmeileg támogatjuk Ukrajnát. Magyarország is piaci áron kapja az orosz gázt. Miért? Embargózunk? Putyin év elején még azt mondta, lényegesen olcsóbban adja nekünk a gázt. Aztán mégse...

Boldeone2 2022.09.30. 08:49:04

@tiltsál ki te gyökér: Anyád volt a szerencsètlen , amikor összejött apáddal!

Úgy, hogy közben leszarták az ott élő népek érdekeit, meg függetlenedési vágyát. Miért? Az ukrán határ annyira szent és ősi, hogy el nem lehet hagyni?"

- Egy mondatban többet is hazudsz! Először is: a ruszkik szarták le nagy ívben az ott èlő nemzetisègek èrdekeit, többek között az ukránokat is oroszosították vagy 300 èvig, betelepítettek rengeteg oroszt, erre , meg az elmúlt èvek erőszakos orosz nyomulására volt válasz az ukrán nyelvtörvèny. Hozzá lehetne tenni: a román ès a lengyel kisebbsèg ügyèben meg tudtak egyezni , a magyar ügyben is meg lehetett volna egyezni , ha Orbán nem szívóskodik az ukránokkal !

El sem lett volna szabad jutni idáig. Ilyen rohadtul egyszerű. Ezért kellett volna tárgyalni, mert ezen most konkrétan mindenki csak veszít. És igen bazmeg, nem kakaskodni egy egymilliós hadsereggel."

- Butaságokat beszèlsz! Putyin NEM akart tárgyalni, folyamatosan ultimátumokat adott , az nem tárgyalás ! A vègèn már a NATO csapatokat is ki akarta parancsolni Kelet- Európából
A Donbass egy rèsze már a háború előtt is de facto független volt, Zelenszkij autonómiat ígért ennek a területnek
A haború egy egyèrtelműen területrabló háború

Boldeone2 2022.09.30. 09:00:01

@tiltsál ki te gyökér: vágyálmát, hogy majd Szibériáig kergeti az oroszt? Államférfi, mi, bazmeg?...(....)...
Ott egy szétlőtt ország, elmenekült úgy 10 millió ember és a gazdaság romokban. Hatalmas teljesítmény tényleg

- Az okot ès az okozatot kevered! Azért menekült ès 10 millió ember meg haltak meg tízezrek, mert Putyin megtámadta Ukrajnát !
Ukrajna csak vèdekezik! Mit kellett volna tenniük ? Feladni a fèl országot? Az eleve alkotmányellenes. Putyin meg akarta dönteni a kormányt , Zeneleszkijt kivègezni, Ukrajnát feldarabolni , nyilván az ukránok nem adták meg magukat, vèdekeztek
Bizony, óriasi teljesítmèny amit eddig elèrtek : megfordult a haború menete
Több százezer hadköteles menekül Oroszországból, Putyin helyzete inog!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.30. 09:36:43

"a szankciók megszűnése egyáltalán nem garantálja az energiahordozók árának csökkenését"

Amennyiben a nyugati országok csak formálisan szüntetik meg a szankciókat, azaz a megszüntetés ellenére sem vásárolnak pl. orosz energiahordozókat, akkor továbbra is fennmarad a megnövekedett kereslet a piacon, ami magasan tartja az árakat.

Ennek esélyét növeli az Északi Áramlat 1 és 2 ellen elkövetett szabotázs, amelyet nagy valószínűséggel amerikai segítséggel és eszközökkel ukránok hajtottak végre.

ulpius66 2022.09.30. 09:37:03

Azt nem tudom/nem tuggyuk kik robbantották fel az Északi Áramlat vezetéket, de akárkik voltak, félmunkát végeztek!!!!!!

Akkor lenne teljes a munkájuk, ha felrobbantották volna a Norvégiából és Észak_Afrikából jövő gázvezetékeket is!!!!!

Mindjárt nem lenne akkora a pofájuk a brüsszeli, a német, meg a francia vezetőknek......

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.30. 09:43:18

@Boldeone2:

"mezőgazdasagi exportot a világpiacról? Putyin ! Ki manipulálta már 2021- Ben a gázarakat? Putyin! A gázra soha nem volt szankció"

Valóban nem volt, de az EU már nagyon korán belengette, és folyamatosan napirenden tartja, még ha nem vezette is be eddig. Márpedig már ez is elég ahhoz, hogy kilőjenek az árak.

Az is áremelkedést okoz, hogy a legtöbb EU-ország hivatalos szankciók nélkül is drasztikusan csökkenti a gázvásárlást Oroszországtól - na meg at egyéb szankciókra válaszul az oroszok is tekergetik a gázcsapot -, ez pedig plusz keresletet támaszt a piacon.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.30. 09:48:44

@Boldeone2:

"Az ukránok is èrzèkelik a magyar társadalomban zajló gyűlölködèst"

Mely gyűlölködést a kárpátaljai magyar kisebbség elnyomása váltott ki. Véletlenül felcserélted a kiváltó okot és annak okozatát.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 09:48:44

@arthurthedent:
"Mert a Putyin az olyan, hogy ha megadják neki amit zsarolni gondolt, akkor nem zsarol tovább, megszánja a népet és ad. Olcsóbban. Bőséggel. Mert a Putyin az olyan."
Ez aztán az érv. :D::D:D Úgyse az lenne, mert a Putyin gonosz.
Akkor eddig miért volt x összeg a gáz? Mert Putyin akkor még amolyan volt?

"Ha nem lenne Zselé sokkal rosszabb lenne. Az elfoglalt területeken tömegsírok vannak, az lenne az egész országban."
Honnan az istenből tudod? Még alapvetően az sincs bizonyítva, hogy ki gyilkolászott... Az nyilván nem fordulhat elő, hogy a felszabadító ukrán sereg lőtt mellé. Biztos a Krím is tele van tömegsírokkal, ugye?
Egyébként mit is tett zselé a helyzet elmérgesedése ellen? Ha két megye le akar szakadni, akkor miért is jó szarrá lövetni az országot miattuk?

Azért elég szar dolgotok van nektek propagandistáknak...

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 09:50:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ugyan, dehogy. Itt nincsenek okok és okozatok.
Mi itt gyűlölködünk, mert az Orbán ilyen gyűlölködő.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 09:54:54

@ulpius66:
Meg fogják ott találni az orosz útleveleket, meg hajóalkatrészt meg búvárórát vörös csillaggal, ne aggódj...

"Mindjárt nem lenne akkora a pofájuk a brüsszeli, a német, meg a francia vezetőknek......"
Azt mondjuk nem tudom, hogy mi történne akkor. A szankcióknak rögtön nem lenne értelme, minek tiltani azt, ami fizikailag lehetetlen

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.30. 10:00:59

@Boldeone2:

"Ha nem Zelenszkij lenne Ukrajna elnöke,"

Akkor lenne helyette egy másik amerikai báb.

S ezt nem is kimondottan pejoratív értelemben írom, hiszen bárki lenne az ukrán elnök, csak az USA és szövetségesei hathatós támogatásával tudna megmaradni, vagyis neki is szükségszerűen úgy kellene táncolnia, ahogy Washingtonból fütyülik neki a talpalávalót.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 10:03:46

@Boldeone2:
"Egy mondatban többet is hazudsz! Először is: a ruszkik szarták le nagy ívben az ott èlő nemzetisègek èrdekeit, többek között az ukránokat is oroszosították vagy 300 èvig, betelepítettek rengeteg oroszt, erre "
Hát, azért lehet, hogy nézne az unió, ha most elkezdenénk basztatni az itt élő svábokat, mert Mária Terézia betelepítette őket.
Mutasd már meg bazmeg egy 40 évnél régebbi térképen, hogy hol is van Ukrajna. Soha nem létezett, nincs olyan, hogy erőszakosan oroszosították el.

"meg az elmúlt èvek erőszakos orosz nyomulására volt válasz az ukrán nyelvtörvèny."
Meg a gonosz magyarok ellen.

"Hozzá lehetne tenni: a román ès a lengyel kisebbsèg ügyèben meg tudtak egyezni , a magyar ügyben is meg lehetett volna egyezni , ha Orbán nem szívóskodik az ukránokkal !"
Anyádat. Hát ne hazudj már ennyit. Sőt, Orbán támadta meg őket, ugye?

"Butaságokat beszèlsz! Putyin NEM akart tárgyalni, folyamatosan ultimátumokat adott , az nem tárgyalás ! "
8 évig tárgyalgattak, nem? Ja, nem. Putyin csak parancsolt.

A vègèn már a NATO csapatokat is ki akarta parancsolni Kelet- Európából"
Ez ugye megint kamu

"A Donbass egy rèsze már a háború előtt is de facto független volt, Zelenszkij autonómiat ígért ennek a területnek"
Akkor miért lőtte? Baszod, még a Krímet is vissza akarja kapni a törpe.

"A haború egy egyèrtelműen területrabló háború"
Persze.. Hiszen az orosz mindig is híján volt a területnek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.30. 10:05:36

@tiltsál ki te gyökér:

"Ha két megye le akar szakadni, akkor miért is jó szarrá lövetni az országot miattuk?"

Alapvetően két egymásnak ellentmondó és kibékíthetetlen elvet alkalmaz az EU és a nemzetközi jog: az államhatárok sérthetetlenségét és a népek önrendelkezési jogát.

grundigg 2022.09.30. 10:05:41

Miért mondja Orbán Viktor, hogy a szankciók megszűnésével csökken a rezsi?

Korábban meg azt volt a duma, hogy "Ha van orosz gáz, akkor van olcsó ellátás a magyar családoknak, és van rezsicsökkentés." Meg az, hogy "A hosszú távú gázszerződés garantálja a magyar lakosság hosszú távú – 2036-ig tartó – ellátásbiztonságát és a nyugat-európai piacokhoz képest ötödakkora árnak köszönhetően a rezsicsökkentés fenntarthatóságát". Meg az, hogy "az ár jóval kedvezőbb, mint amit a most lejáró, 1995-ben megkötött szerződés alapján fizetett a magyar fél. Ennek köszönhetően pedig szerinte megőrizhetők hosszú távon a rezsicsökkentés vívmányai".

Eddig is hazudtak reggel, éjjel meg este, aztán most is hazudnak valamit.

grundigg 2022.09.30. 10:09:16

Azt pedig nem szabad elfelejteni, hogy a szankciókat Orbán Viktor is elfogadta. Amit akart (pl. Kirill pátriárka), azt megvétózta. Ha a szankciók elkúrtak, akkor Orbán Viktor kúrta el.

grundigg 2022.09.30. 10:12:06

A gáz áráról meg az a véleményem, hogy Magyarországnak el kell köteleznie magát a közös európai energiapolitika mellett, Magyarországnak fel kell hagynia a különutas energiapolitikával. Az orosz és az európai gondolkodásban számos különbség van: míg Európában a politikától független, piaci észjárás jellemző, addig Oroszországban nem a piaci, hanem állami, politikai alapú logika működik. Európának tudomásul kell venni Oroszország ezen sajátos észjárását és ennek tudatában kell kialakítania energiafüggőséget csökkentő, Oroszországhoz fűződő új energiapolitikáját. Aki nem ismeri el ezt a két gondolkodásmódot, tagadja ezt a különbséget, az Magyarország számára nem kívánatos tendenciákat erősít.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 10:14:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez az államhatárok sérthetetlensége egyébként mióta létezik? Az államhatárok nem kőbe vannak vésve, hanem vonalak a térképen. A történelem folyamán milliószor változtak, most meg az az irányelv, hogy hozzájuk nem lehet nyúlni.

Kína ott jegyzetel, és ki fog állni a világ elé, hogy ha egy ország fegyverrel visszaszerezheti a leszakadni akaró területeit, akkor zöld útjuk van Tajvanra.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 10:19:04

@grundigg:
"Ha a szankciók elkúrtak, akkor Orbán Viktor kúrta el."
Pfff. Atyaisten.
Szóval Orbánnak a végtelenségig ellent kellett volna állnia az uniós baromságnak, mi?
Az olajat meg a gázt vétózták, minket nagyjából ez érint, a lengyelek meg megoldják a szénhiányt,

GyMasa 2022.09.30. 10:23:57

@tiltsál ki te gyökér:
A másik nagy probléma, hogyha az USA most legyőzi az oroszokat, akkor onnantól fogva egy ország sem lesz biztonságban. (na jó, talán Afganisztánba egy jó ideig nem mennek vissza, oda valószínűleg egy Pakisztáni hadművelettel harcolnának az "utolsó Pakisztániig" és lehetne mondani, hogy a terroristák ellen harcolnak. Bár, ahhoz meg Pakisztánban kellene előbb felállítani egy USA bábkormányt, amit nem annyira látok reálisnak...)

grundigg 2022.09.30. 10:23:59

Ne és azt miért hazudja, hogy a szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszerárstopot? Miért, miért? Mert gyerekkorában, otthon hazugságra nevelték.

444.hu/2022/09/30/orban-viktor-ma-mar-ugy-emlekszik-hogy-a-haborus-szankciok-miatt-kellett-bevezetni-az-elelmiszer-arstopot

grundigg 2022.09.30. 10:34:54

@tiltsál ki te gyökér: Semmilyen elfogadott szankciót nem vétóztak, azért lehetett elfogadni az adott szankciót. Mert egyhangúság kell hozzá. Olyan nincs, hogy aláírok valamit, aztán nem én vagyok érte a felelős, hanem a Soros meg a Gyurcsány meg a "brüsszeli bürokraták". Közben meg felelős miniszterelnöknek hazudom magam.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.30. 10:57:02

@grundigg:

"Európában a politikától független, piaci észjárás jellemző"

Ezt éppen a szankciók cáfolják a legékesebben.

Politikától független kereskedelmet éppen a magyar kormány folytat.

konrada 2022.09.30. 11:11:46

@GyMasa:
...s a durva az, hogy provokálják is az eszkalációt - gázvezeték robbantáson túl - azzal is, hogy katonai vezetőik már az oroszok elleni megelőző csapásról nyilatkoznak...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.30. 11:36:44

@konrada:

Az alapvetően militarista amerikai politikai vezetés kezd rájönni a háború ízére, leginkább azért, mert ebben nem amerikai katonák halnak meg.

Ám ezzel legrosszabb esetben azt érik el, hogy a Kreml elleni "megelőző" csapást megelőzendő a sarokba szorított Putyin nem taktikai, hanem stratégiai atomfegyvert vet be - és nem is Ukrajna ellen.

Sajnos Kissinger józan figyelmeztetését elnyomja a hangos kardcsörtetés.

arthurthedent 2022.09.30. 11:47:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ennek esélyét növeli az Északi Áramlat 1 és 2 ellen elkövetett szabotázs, amelyet nagy valószínűséggel amerikai segítséggel és eszközökkel ukránok hajtottak végre."

Az. Nagy valószínűséggel. Csak még azon gondolkodom, hogy a haditengerészetüket észrevétlenül vállra véve átcipelték lengyelországon, vagy sutyomba megkerülték egész európát nagy óvatosan, hogy senkinek se tűnjön fel. :D

Teljesen logikusan gondolkodsz, látszik, hogy mennyire objekíven szemléled a világot. :D

arthurthedent 2022.09.30. 11:50:06

@konrada: "...s a durva az, hogy provokálják is az eszkalációt - gázvezeték robbantáson túl - azzal is, hogy katonai vezetőik már az oroszok elleni megelőző csapásról nyilatkoznak..."

Tényleg várhattak volna még vele, hisz moszkva még csak fél éve mondogatja, hogy atomháborút indít Lengyelország, az EU és London ellen.

ulpius66 2022.09.30. 11:50:14

"Európai problémák: magas energiaárak, versenyképesség

Nagy Márton a beszéde elején kihangsúlyozta, hogy egy olyan dologra szeretné felhívni a figyelmet, ami Európát fenyegeti: ez pedig a versenyképesség. Szerinte ebben a szankciós környezetben fel kell tenni a kérdést: mi lesz Európa versenyképességével?

Ezzel a kérdéssel még mindig nem foglalkozunk, Brüsszel ezzel a kérdéssel nem foglalkozik. Hagyja, hogy a vállalatok magukat mentsék meg. Káosz uralkodik – fogalmazott péntek reggel a miniszter, aki hozzátette: amikor az unióról beszélünk, és a versenyképességről, akkor felhívja arra a figyelmet, hogy úgy érkezett meg az unió ebbe a háborúba, hogy versenyképessége alacsony volt. Amerika és Kína sokkal nagyobb mértékben járul hozzá a globális GDP-hez, mint Európa. „Ha megnézzük a versenyképességi mutatókat, akkor Európa nagyon messze kullog” – fogalmazott a miniszter.

A miniszter szerint azt szoktuk mondani, hogy Európa azért maradt le, mert a digitális megújulást nem végezte el. Kiemelte, hogy a világ 100 legnagyobb cége között az európaiak száma siralmas, szerinte a következő években a 100 között nem lesz európai vállalat. A miniszter szerint a pénzügyi központokban is kezdi elveszteni területét az unió.

NAGY MÁRTON SZERINT ÚGY ÉRKEZTÜNK MEG EBBE A HELYZETBE, HOGY EURÓPA VERSENYKÉPESSÉGE „RAMATY”.

A miniszter szerint az energiaválság földre fogja küldeni Európát, ha nem szedi össze magát, és el fog tűnni a gazdaság térképéről. Erre egy példát is felhozott: Európában az áramárak hatszor-hétszer akkorák, mint az USA-ban. Európában a gázárak pedig tízszer akkorák, mint Amerikában."

Ezt már csak én teszem hozzá: KÖSZÖNJÜK BRÜSSZEL!!!!!!!

arthurthedent 2022.09.30. 11:51:55

@grundigg: "Semmilyen elfogadott szankciót nem vétóztak"

Elfogadott szankciót hogyan lehetne már "vétózni". A "vétózás" nem azt jelenti, hogy megakadályozom, hogy elfogadjanak valamit?

arthurthedent 2022.09.30. 11:56:13

@ulpius66: "Ezt már csak én teszem hozzá: KÖSZÖNJÜK BRÜSSZEL!!!!!!!"

Ó, igen, mennyivel jobb volt, amíg nem volt brüsszel, nem lehetett nyugatra utazni, itt állomásozott a vörös hadsereg és aknazár volt a határon. Be szép is volt, amikor megpofozott a rendőr az utcán, mert hosszú volt a hajad vagy nem tetszett a ruhád.

arthurthedent 2022.09.30. 11:59:21

@tiltsál ki te gyökér: "Kína ott jegyzetel, és ki fog állni a világ elé, hogy ha egy ország fegyverrel visszaszerezheti a leszakadni akaró területeit, akkor zöld útjuk van Tajvanra."

És ha elterjed, hogy az erősebb országnak csak be kell vonulnia, azt kell hazudnia, hogy "le akarnak szakadni" és magához csatolhatja a területeket, akkor mi lesz európában?

Tudod ki csinált ilyet utoljára? Hitler b+! Tudod mi lett belőle?

grundigg 2022.09.30. 12:00:31

@arthurthedent: Neked lehet, hogy egyértelmű, de akik Orbánnal együtt tolják a propagandát az elhibázott brüsszeli szankciókról, azoknak érdemes felhívni a figyelmét arra, hogy minden elfogadott szankcióra rábólintott Magyarország is. Arra is, ami alól ilyen vagy olyan mentességet kért (pl.olaj).

arthurthedent 2022.09.30. 12:09:03

@grundigg: "de akik Orbánnal együtt tolják a propagandát az elhibázott brüsszeli szankciókról, azoknak érdemes felhívni a figyelmét"

Ez körülbelül olyan lenne, mint megvitatni a kutyáddal Bach életművét vagy kvantummechanikát tanítani egy aranyhalnak. :D Én neked szurkolok. :D

birkamenet 2022.09.30. 12:17:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Milyen érdekes te putyin Propagandista Józsinéni, hogy ti orbán meg putyin felnyalásra betanitott fidernyák majmok pofáztok arról, hogy mások a bábok, akiket úgy mozgat a gazdájuk ahogy beki tetszik.

Háppersze te végstádiumos fidessbirka, màn megint az egész világ hülye, bezzeg ti a fidernyák agysebészek!

birkamenet 2022.09.30. 12:24:02

@ulpius66:

Nagy Márton, te jó ég, orbán legújabb Jobbkeze! Magyarul, udvari bohóca!

A Ryanair vezér már komett hülyét csint belőle, azóta tudja Új Jobbkéz eftárs, hogy a célközönségét jobb ha nálatok értelmi fogyatékos fidernyàkoknál keresi, mert különben csak a kokit meg sallert gyűjti be.

birkamenet 2022.09.30. 12:29:57

@ulpius66:

Hehe kisfidernyák, ha nem akarsz télen megfagyni a panellakásodban, akkor legjobb ha felveteted magad kóros elmebetegnek a gyogyóba, ott legalább 18 fokban dideregve esetleg átvészeled Tündérmese telét.

Már az első vizsgálat ki fogja mutatni, hogy teljesen jogosan jelentkeztél kezelésre szorult elmebetegnek.

birkamenet 2022.09.30. 12:34:26

@GyMasa:

Te bulgár birka ezt a hazug ruszki propagandàt ma már egyszer ugyanigy elmondtad a 27-ik fikanickeden. Lankad az éberség eftárs, gyengülsz, mert nem fussa elég kajára a NER Tündérmese világban?

GyMasa 2022.09.30. 12:48:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Igen, Európában utoljára a piaci észjárásr Merkel vitte.
Ő minden döntése előtt konzultált a német iparmágnásokkal...

GyMasa 2022.09.30. 12:51:02

@konrada:
"katonai vezetőik már az oroszok elleni megelőző csapásról nyilatkoznak... "'
Ezt mégis, hogyan képzelik?
Ha az Ukránok hajtják végre, akkor Putyin a teljes orosz haderőt rájukszabadíthatja, akkor már teljes joggal!
Ha bárki más, akkor az nyílt hadüzenet, és gyakorlatilag a 3. vh.
Még lehetne ENSZ felhatalmazással, de ugye ott az Oroszok és a Kínaiak is vétóznának.
Kettejük kizárása a BT-ből pedig lehetetlen úgy, hogy még az ENSZ-et is meg akarnád tartani...

konrada 2022.09.30. 13:09:26

@GyMasa:
"Az elrettentés mellett több lehetséges forgatókönyvet is kidolgoztak azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne megakadályozni az orosz atomfegyverek bevetését, ha megszületne is ilyen döntés. Elképzelhető például, hogy konvencionális, nem nukleáris fegyvereket vetnének be az oroszok ellen (még akár az űrből is), különleges műveleti egységeket alkalmazhatnának, vagy kibertámadást indíthatnának."

Tehát nem is kell agyalni, elég ha kimondják, hogy az oroszok akarnak és ők csak megelőznek...

MEDVE1978 2022.09.30. 13:37:31

@p.a: Ahogy írtam, több ország az EU-ban nem szimpatizál azzal, hogy ne vegyen olajat / gázt az oroszoktól. A szankciókkal az olaj esetében kötelezettséget is vállalt arra az EU, hogy kivezeti az orosz olajtermékeket. Ha a szankciók eltűnnének, ez a kötelezettség is eltűnne az érintett országok feje felől. Így a németek nem rohangálták volna végig a fél Közel-Keletet azzal, hogy SOS kell gáz és olaj, ami jelentős plusz keresletet támaszt, hanem szép csendesen minimálisra csökkentették volna az orosz import arányát. Mi, így a csehek, szlovákok, Balkán, Olaszország, pedig, akiknek egy más energiamix az érdeke, berendezkedhetnénk egy hosszátávú megoldásra, mondjuk tudjon jönni Kazahsztánból és Azerbajdzsánból is valahogy gáz, illetve legyen egy LNG terminálhoz kapcsolat Horvátországban vagy Olaszországban. Ez lényegében jóval nagyobb energiafüggetlennséget jelente, kisebb ársokkal.
A szankciók felfüggesztése esetén csökkene a spekulációs nyomás is. Ez eléggé egyértelmű, hiszen jelenleg a piac áremelkedésre spekulál. Lényegében arra, hogy az oroszok majd egyre kevesebbet szállítanak Európába, így pedig egyre nagyobb lesz a kereslet a nem orosz gáz iránt. A szankciók kivezetésével ez a hatás megszűnne, nem lenne érdemes tovább gázáremelkedésre spekulálni. Jelenleg a gázárban az a kockázat is benne van, hogy Közép-Európa nem kap több gázt, mert háborús okokból az oroszok ezt elzárják. Ellenben a deeszkalációval erre nem lenne okuk.
Ahogy írtam a szankciók alá tartozik a mindenféle műszeres ellátottság is. Szinte biztos, hogy a kamuk mellett tényleges hibák is vannak a rendszerekben, ezen is segítene a szankciók feloldása.
Végül ott van a kiegészítő energiahordozók kérdése. Ha például az energiamixben még mindig jelentős, kb. 8-10 százalék körüli a szén, aminek tiltott az importja. Nem nehéz kitalálni, hogy ha újra engedélyezik a szén importot, akkor a szén ára le fog menni.

MEDVE1978 2022.09.30. 13:47:08

@Boldeone2: Az olaj ára most valóban korrekciós ciklusban van, a gáz kevésbé, kis túlzással, ha valaki rálehel egy gázvezetékre, már újra felugrik.
A lényeg nem ez, hanem a gyakorolt hatás. Ha elfogadjuk ténynek azt, hogy több EU tag ország gazdasági érdekének engedve továbbra is venne gázt, szenet és olajat az oroszoktól, akkor a szankciók felfüggesztése megnyugtatná a piacot. Ugyanis az egyik fél ezzel azt szignalizálja, hogy érdekelt a nyugodt gazdasági kapcsolatokban és nem azt, hogy bojkottálni és konfrontálódni akar. Az ilyesmi minden esetben áreséssel jár, már leírtam az előző hozzászólásban miért.

A többi és a motivációk taglalása nem érintik azt az állítást, ami a cikkben elhangzott és én nem tartom valósnak, mégpedig, hogy a szankciók felfüggesztése nem hozna árcsökkenést.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.30. 14:06:48

@arthurthedent:

"Csak még azon gondolkodom, hogy a haditengerészetüket észrevétlenül vállra véve átcipelték lengyelországon, vagy sutyomba megkerülték egész európát nagy óvatosan, hogy senkinek se tűnjön fel. :D"

Emlékeztetlek arra, amit írtam, vagyis hogy szerintem amerikai eszközökkel hajthatták vēgre a szabotázst. Azokat talán még szerinted sem kellett vállra véve átcipelni egész Európán. Már csak azért is, mert nem valószínű, hogy az ukránoknak volt erre alkalmas eszközük, az USA viszont adhatott nekik ilyet.

Tudom, hogy a véres szájú russzofóboknak ez magas, de emlékezz arra, amikor Ukrajna arra kérte Kanadát, hogy ne adja vissza Oroszországnak a Siemens által megjavított turbinát, amellyel Oroszország több gázt szállíthatott volna az ÉÁ 2-n Németországnak. Ebből is látható, kinek az érdeke az ÉÁ megbénítása.

Lehetséges lenne, hogy értőn végigolvasid a szöveget, mielőtt kioktatod a másikat?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.30. 14:10:02

@GyMasa:

Sose gondoltam, hogy egyszer még visszasírom Merkelt, főleg nem ilyen hamar.

arthurthedent 2022.09.30. 14:12:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Tudom, hogy a véres szájú russzofóboknak"

Arról mesélj még, hogy az amerikaiak kölcsönadták a haditengerészetet az ukránoknak, hogy felrobbantsák az eu felségvizein a használaton kívüli gázvezetékeket! Kisebb társaság gyűlt össze nálam és roppant jól szórakoztunk rajta, de mostanra kezd ellaposodni a hangulat. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.30. 14:21:22

@arthurthedent:

"mostanra kezd ellaposodni a hangulat."

Olvassátok vissza a témában írt kommentjeidet, attól majd lesz móka és kacagás.

arthurthedent 2022.09.30. 14:24:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Lehetséges lenne, hogy értőn végigolvasid a szöveget, mielőtt kioktatod a másikat?"

Ukrajna nyugodtan megrongálhatta volna az ukrajnán keresztül vezető gázvezetékeket, amik működtek, amiken jött a gáz. Nem tették, hanem elmentek európa másik sarkába megrongálni két vezetéket, amiken nem ment a gáz? Hogy lehetne oktatni valakit, aki ilyen képtelenséget állít? Sőt azt állítja, hogy ez a "legvalószínűbb" magyarázat?

És mindezt amerikai hajókról tették volna? Csak azért, hogy amerika azt mondhassa, hogy "nem mi voltunk"? Mit számítana, ha egyszer amerikai hajók vagy tengeralattjárók voltak?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.09.30. 14:47:23

Azért hogy összefújta a fideszkomcsi szemetett itt a szél.
Amúgy, ha még mindig gyurcsány lenne a miniszterelnök és ő csinálná ugyanazt, mint orbán akkor is szopkodnátok putyin faszát?
Mert mindig azzal jöttök, hogy de ha a gyurcsány lenne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.30. 14:48:57

@arthurthedent:

"Ukrajna nyugodtan megrongálhatta volna az ukrajnán keresztül vezető gázvezetékeket, amik működtek"

Amelyen keresztül eleve már alig csordogált a gáz...

Nem gondolod, hogy akkor egyértelmű lett volna, ki a szabotőr? Ezzel jópár ország rosszallását váltotta volna ki.

Ukrajna az ÉÁ elleni szabotázst sem meri felvállalni, hiszen ezzel épp az őt támogató Németországgal szemben tenne egy durván ellenséges lépést.

Az USA számára azonban hasznos ez a szabotázs, ezért erősen esélyes, hogy ebben támogatta az ukránokat.

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy az USA számára a hábirú által IS okozott áremelkedés tiszta haszon, ahogy haszon az EU meggyengülése is.

Az ÉÁ kiesése Ukrajnának is haszon, két okból is. Egyfelől felértékelődnek a tranzitvezetékei, másfelől most már nem kell követelnie a gázembargót, már nincs is rá szükség

arthurthedent 2022.09.30. 15:09:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Amelyen keresztül eleve már alig csordogált a gáz..."

Ehelyett megrongált egy olyat, amin soha semennyi sem ment? Igen?

"Nem gondolod, hogy akkor egyértelmű lett volna, ki a szabotőr? "
Simán ráfoghatták volna az oroszokra. Simán.

"szemben tenne egy durván ellenséges lépést"
Tehát most már azt magyarázod miért nem tette ukrajna? Merthogy haszna igen csekély, a kockázat igen magas, nyerni nem nyerhetett volna vele semmit, ellenben veszíteni rengeteget veszíthetne ha lebukik? Legvalószínűbb, mi?!

"Az USA számára azonban hasznos ez a szabotázs"
Mi a fene haszna lenne ebből amerikának?

"Nem árt tisztában lenni azzal, hogy az USA számára a hábirú által IS okozott áremelkedés tiszta haszon, ahogy haszon az EU meggyengülése is."

Tudjuk, az oroszok bármit tesznek az az usának a hasznára válik. Putyin valójában az usa bábja, meggyengíti európát, meggyengíti oroszországot, felveri a gáz árát, amerika meg a nagy nyertes. Csak hát persze hinni kell benne és nem kell elolvasni a gazdasági jelentéseket meg a híreket. És persze hinni kell, erősen hinni.

"Egyfelől felértékelődnek a tranzitvezetékei,"
Most mondtad, hogy már csak alig csordogált rajta a gáz, nem?

"másfelől most már nem kell követelnie a gázembargót, már nincs is rá szükség"
Oroszország zárogatta el a gázcapokat. Akkor oroszország is ukrajna kottájából játszik? Vagy az nem tűnt fel neked, hogy a két megrongált csövön nem ment a gáz?

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 15:35:16

@grundigg:
"Semmilyen elfogadott szankciót nem vétóztak"
Mivel nincs is olyan lehetőségük, hogy vétó - a szó eredeti értelmében, te szerencsétlen.

"azért lehetett elfogadni az adott szankciót. Mert egyhangúság kell hozzá"
Igen. Aki nem írta alá, arra mondták, hogy megvétózte.

"Olyan nincs, hogy aláírok valamit, aztán nem én vagyok érte a felelős, hanem a Soros meg a Gyurcsány meg a "brüsszeli bürokraták". Közben meg felelős miniszterelnöknek hazudom magam."
Az apád faszát. Nem lehet a végtelenségig a széllel szembe hugyozni. Olaj és gáznál elmentek a falig.
Már bocs, de valami furcsa okból Magyarország nem kapja meg a neki járó pénzt, esik a forint, mint a kő. Aztán jössz te, hogy miért írtak alá valamit.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 15:37:14

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
"ő csinálná ugyanazt, mint orbán akkor is szopkodnátok putyin faszát?"
Gyurcsány elsőként írt volna alá minden szankciót, nem lenne se gáz, se olaj, de demokratikusan nem lenne élelmiszerárstop sem, de biztos, hogy örökbe fogadhatna VW zsolti.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 15:40:39

@arthurthedent:
"Ukrajna nyugodtan megrongálhatta volna az ukrajnán keresztül vezető gázvezetékeket, amik működtek, amiken jött a gáz."
Amik nem működnek már egy éve?

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 15:53:18

@arthurthedent:

"Egyfelől felértékelődnek a tranzitvezetékei,"
Most mondtad, hogy már csak alig csordogált rajta a gáz, nem?"
Most komolyan ezt nem érted? Már bocs, de magadat múlod alul.
Mit jelent a felértékelődés? Eddig nem ment rajta semmi, most, hogy nincs más alternatíva rögtön értékesebb, nem?

Ha dugó van az M7-en, és lezárják, akkor rögtön felértékelődik a régi hetes, nem?

"Oroszország zárogatta el a gázcapokat."
Hát, miután közölték, hogy nem vesznek, hogy nem fizetnek a feltételek szerint, miközben szankcionálnak és Ukrajna mellé állnak, igen. Elzárták.

"Vagy az nem tűnt fel neked, hogy a két megrongált csövön nem ment a gáz?"
Ami ugye egy papír aláírásán múlt. Hát, most már nem azon múlik, fizikailag nem fog arra menni gáz.

Áruld már el, hogy kinek az érdeke, hogy esély se legyen, hogy belátható időn belül normalizálódjon a helyzet?
Múlt héten ott volt 2 vezeték, gyakorlatilag elhatározás kérdése volt, hogy megindítsák a gázt. Ha esetleg a német fázik, és kibékül az orosszal, akkor jöhetett volna a gáz. Hát, ennek annyi.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.30. 15:56:24

@arthurthedent: "Ó, igen, mennyivel jobb volt, amíg nem volt brüsszel, nem lehetett nyugatra utazni, itt állomásozott a vörös hadsereg és aknazár volt a határon."

A Vörös Hadsereg 1990-ben kezdett innen kivonulni, és 1991. június 16-án a folyamat lezárult. A műszaki határzárat még 90-ben felszedték. EZEK UTÁN, 1993. november 1-jén megalakult az EU, amelyhez mi 2004. május 1-jén csatlakoztunk. Nem vagy–vagy. Volt közte egy évtized, amikor még csak kereskedtünk az unióval. Maradhatott volna az is, és nem volt aknazár satöbbi. Ne csinálj úgy, mintha az EU jelentette volna az első és egyetlen menekülési lehetőséget az oroszok karmaiból.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.09.30. 15:58:50

@tiltsál ki te gyökér: ja, és most lehet jobban keresnék.
Tekintve az akkori és a mostani euró árfolyamot! :)

arthurthedent 2022.09.30. 16:04:21

@Androsz: "Maradhatott volna az is, és nem volt aknazár satöbbi. Ne csinálj úgy, mintha az EU jelentette volna az első és egyetlen menekülési lehetőséget az oroszok karmaiból."

Meséld az ukránoknak, meg a Moldávoknak, hogy lehet csak úgy egyedül is. :D

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.30. 16:05:15

@arthurthedent: ""Amelyen keresztül eleve már alig csordogált a gáz..."
Ehelyett megrongált egy olyat, amin soha semennyi sem ment? Igen? "

Ha az ukránok egy ukrajnai vezetéket lékelnek meg, akkor ott elég egyértelmű lenne, hogy ki csinálta. A tengeralatti vezeték meglékelése Ukrajnán kívül már más ügy, ott lehet hazudozni. Valakik most is hazudnak. De nem tudom, hogy Ukrajnának van-e tengeralattjárója, az oroszoknak, az USA-nak tudjuk, hogy van. De ehhez egy mélytengeri kutatószonda is elég lehet, szóval a gyanúsíthatók köre elég nagy.

arthurthedent 2022.09.30. 16:09:49

@Androsz: "mintha az EU jelentette volna az első és egyetlen menekülési lehetőséget az oroszok karmaiból"

Amúgy fergeteges, ahogy egyesek ezt bizonygatják, hogy a magyarok milyen frankón meg tudták volna szervezni az életüket az európai únió nélkül is.

Miközben ugye két fontos dolgot tettek azóta, elsőre gyorsan visszaszavazták a magyar szocialista munkáspártot új néven, majd amikor azok romba döntötték az országot elkezdték a ruszkik seggét nyalni most már önként és dalolva, nem kényszerből. :D

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.09.30. 16:11:38

@arthurthedent: Hát van élet az európai unión kívül is! :))

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.30. 16:13:31

@tiltsál ki te gyökér: "Ha dugó van az M7-en, és lezárják, akkor rögtön felértékelődik a régi hetes, nem?"

Az ezzel a baj, hogy a gázzal nem ez történik. Az ahhoz hasonlítható, mint ha az M7-en levő dugó miatt felemelnék az útadót meg útdíjat meg mindent a régi hetesen. Ez már indokolatlan, velejéig kapitalista mocsokság. Ha kevés van belőle, akkor rögtön emeljük az árát? Éljen a szabad versenyes kapitalizmus, minden jó adakozója? Több gáz lett attól, hogy felemelték az árát? Dehogy. Csak néhány tetves szarzsák gazdagabb lett, mert megtehetik, mert védi őket az összes gazdag és hatalmas kegyencük. És ezek között vannak oroszok is, meg kínaiak, arabok, amerikaiak, mindenféle szarzsák. Ennyi a reaális magyarázata annak, ami történik. Annalena Baerbock azt mondta, hogy nem érdekli, mit mondanak a német választók, Ukrajna mellett ki kell állni. Ezek a férgek uralják ma Európát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.30. 16:20:22

@arthurthedent:

"Merthogy haszna igen csekély, a kockázat igen magas, nyerni nem nyerhetett volna vele semmit, ellenben veszíteni rengeteget veszíthetne ha lebukik? Legvalószínűbb, mi?!"

Csak annyira hasznos Ukrajnának, amennyire Ukrajna törte magát, Kanada nehogy visszaadja az iriszoknak azt a turbinát.

"Mi a fene haszna lenne ebből amerikának?"

1) Romlik az EU versenyképessége, vagyis az USA-é vele szemben javul.

2) Drágábban tudja eladni az LNG-jét.

Ne mondd, hogy ezt külön le kell írni neked, mert te nem látod!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.30. 16:22:59

@tiltsál ki te gyökér:

"Áruld már el, hogy kinek az érdeke, hogy esély se legyen, hogy belátható időn belül normalizálódjon a helyzet?"

Artúr soha nem fogja elismerni, hogy ez Ukrajának és az USA-nak is érdeke.

grundigg 2022.09.30. 16:30:49

@tiltsál ki te gyökér:

"Magyarország nem kapja meg a neki járó pénzt, esik a forint, mint a kő."

Kinek mit intézett a kormánya... A mienk ezt intézte.

"Aztán jössz te, hogy miért írtak alá valamit."

Hát miután a csapból is az folyik, hogy szerintük az árt Magyarországnak, amit ők maguk aláírtak, elég logikus a felvetés.

Próbáld meg ugyanezt előadni egy általad aláírt, 10 ezer forint értékű szerződés kapcsán. Meg fogják kérdezni, hogy hiányzott-e a belátási képességed, és miért nem aláírás előtt gondolkodtál. Aztán meg kiröhögnek. Ezt viszont nem te csinálod, hanem Európa Erős Embere, The Leader of Europe!

Egyébként ezt mondta pl. az olajszankciókról:
"Magyarországnak jó az a megoldás, amelyet az Európai Tanács választani kíván, hogy az embargó a tengeri szállításon érkező, Oroszországból érkező olajra terjedjen ki, a vezetéken érkezőre pedig ne

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben"

"Magyarországnak jó." Érted? Jó, nem rossz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.30. 16:45:21

@Androsz:

"ehhez egy mélytengeri kutatószonda is elég lehet, szóval a gyanúsíthatók köre elég nagy."

Még csak nagyon mélytengerinek sem kell lennie. Ha jól olvastam, 60-80m-rel a felszín alatt van a vezeték.

Még le sem kellhetett merülni, egy halászhajó vagy bármilyen kisebb polgári hajó is megfelelhetett. Szonárral felderítik a vezeték pontos helyét, majd ledobják a távirányítású bombát, persze figyelembe véve az esetleges áramlatokat.

Az ultrahangot a víz, főleg a nem tiszta víz elég erősen csillapítja, viszont az infrahangok akár több száz km távolságból is foghatók. Tehát infrahanggal igen nagy távolságból is fel lehet robbantani egy víz alatti bombát.

arthurthedent 2022.09.30. 16:46:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Artúr soha nem fogja elismerni, hogy ez Ukrajának és az USA-nak is érdeke."

Te mindig ezt csinálod, kitalálod, hogy szerinted kinek mi az érdeke, aztán elkezded mocskolni őket, merthogy milyen már, hogy nekik ez az érdekük.

A valóság az, hogy európa és az usa számára nem elfogadható, ha oroszország elkezd európai országokat megszállni, darabokat kihasítani magának és bejelenteni, hogy mindenki másnak kuss legyen.

Oroszország viszont nem hajlandó lemondani erről a jogáról amíg erősnek érzi magát. Akármennyire is nevetséges az erejük, a lakosság és az ország vezetése sem hajlandó belátni, hogy oroszország nem szuperhatalom és ha az is lenne ezt nem teheti meg. Azt hiszi, hogy ugyanaz a helyzet mint a második világháborúban, amikor bevonulhatott helyekre.

A lakossággal és a felsővezetéssel is meg kell értetni, hogy nem ők irányítják a világot, hogy nem ők a legerősebbek, hogy nem fog az egész világ úgy élni, ahogyan azt ők elgondolták. Oroszország csak erőből ért.

Amerikának és az EUnak nem ÉRDEKE, hogy folytatódjon a háború, egyszerűen nincs más választásuk. Amerika és az EU nagyon-nagyon örülne, ha az oroszok összepakolnának és kivonulnának ukrajnából. Azonnal béke lenne. Egy olyan háborúról beszélünk, amit oroszország indított és amelyet eddig még kizárólag oroszországon kívül vívtak.

arthurthedent 2022.09.30. 16:52:59

Az oroszok átmentek a szomszédba verekedni és nem hajlandóak hazamenni. Miközben folyamatosan azt ugatják, hogy őket ilyen meg olyan súlyos sérelmek érték. Miközben arra panaszkodnak, hogy a szomszédság nem akar velük üzletelni, sőt nem is szeretik őket.

Közben persze jönnek a ruszki propagandadrónok magyar nyelven is és bizonygatják:
1) de hát más is szokott a szomszédba verekedni
2) de régen ez az ő házuk volt
3) őket felmérgesítették, direkt, aljas módon, amit meg kell torolni
4) igazából csak a szomszéd feleségét meg birkáit akarják megvédeni
5) a gyerekeket megpofozták és azok már a szomszédhoz akarnak tartozni
6) a szomszédok mind összeesküdtek ellenük és meg akarják védeni a házaikat
7) csak akkor érezhetik magukat biztonságba, ha a szomszádjaik védtelenek

És így tovább, és így tovább. Ad nauseam.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.30. 17:06:58

@arthurthedent:

"Amerikának és az EUnak nem ÉRDEKE, hogy folytatódjon a háború"

Az EU-nak valóban nem. Az USA-nak viszont nagyon is, csak ezt nyilván nem mondja ki.

"kitalálod, hogy szerinted kinek mi az érdeke"

Nem kell kitalálnom, elég nyilvánvaló. Európa versenytársa az USA-nak, zugegeben, egyre halványabb. A magas gázár is hasznos az USA-nak, mivel az USA egy ideje nettó energiaexportőr. A palagáz-kitermelést is a magas ár tette gazdaságossá. Most jó áron eladhatja az EU-nak.

Továbbá az amerikai - és mellesleg a ny-európai - hadiioarnak is kva hasznos a háború - talán magadtól is rájössz, miért.

Akinek nem hasznos a háború, az az EU és nagyjából a fél világ. De mit érdekli ez az USA-t, amikor amerikai éketek kockáztatása nélkül véreztetheti ki az oroszokat. (Persze ehhez Putyin idióta döntése is kellett, hogy háborút indít.)

arthurthedent 2022.09.30. 17:18:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ja, ja. Van egy elgondolásod és szedegeted össze azokat a kis jeleket, amik beleillenek ebbe. Minden mást meg figyelmen kívül hagysz.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 17:31:08

@Androsz:
"Ha kevés van belőle, akkor rögtön emeljük az árát? Éljen a szabad versenyes kapitalizmus, minden jó adakozója? Több gáz lett attól, hogy felemelték az árát? Dehogy."
Hát ez nem így van, hanem ha valamiből kevés van, akkor nagyobb a kereslet, van aki többet megad azért a kevésért.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 17:34:30

@grundigg: "Magyarországnak jó." Érted? Jó, nem rossz.

Mert? Magyarországra a tengeren érkezik az olaj, hülyegyerek?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.30. 17:36:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ilyen magasan van a lékelt szakasz? Ezt egy könnyűbúvár is simán megmerüli, talán 90 méterig még levegővel is, nem kell spéci keverék. Néhány ballon a bombacsomagra, két ember tereli, ráakasztanak egy lámpát, aztán észrevétlenül leteszik az egészet a csőre. Így akár két bantu néger is meglékelhette a csövet, nem csak az oroszok.

"Persze ehhez Putyin idióta döntése is kellett, hogy háborút indít."

Ez így van, ezt nem szabad elfelejteni, az USA nagyon sáros, de Putyin nélkül ebből nem lett volna balhé. Persze mindenki addig baszogatta az oroszokat, hogy aztán szakadt a cérna, de aki egy ekkora országot és több ezer atombombát ural, annak legyenek kötélből az idegei. Putyin hülye, országos hősnek érezte magát, nem bírt magával, birodalmat akar magának, ezt nem lehet elnézni neki.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.30. 17:41:54

@tiltsál ki te gyökér: "ha valamiből kevés van, akkor nagyobb a kereslet, van aki többet megad azért a kevésért."

Akart valaki többet fizetni a gázért? Nem hiszem. Szabad piac? Ez zsarolás, nem piac. Elmegyünk addig, hogy már csak a leggazdagabb ország vásárol, mert már csak ő tudja megfizetni, a többi megdöglik? Csak énbennem ágaskodik ez ellen a józan ész? Tudom, hogy a kapitalizmus tankönyvének első fejezete azt tanítja, hogy a jó rendszerben amiből kevesebb lesz, az drágul. De miért kell eszerint a szabály szerint működnie a világnak, még egy kontinensrengető konfliktusban is, van valami értelmes oka? Lehet, hogy amikor nincsenek hullámok, elketyeg ez a rendszer, de most itt van a nagy bazmeg, mindenki sivalkodik, és még mindig a régi játékot játsszák. Nekem ez nem tetszik.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 17:43:46

@arthurthedent:
"A valóság az, hogy európa és az usa számára nem elfogadható, ha oroszország elkezd európai országokat megszállni, darabokat kihasítani magának és bejelenteni, hogy mindenki másnak kuss legyen."
És ennek folyományaként, Európa meg az Usa elkezd olyan dolgokat csinálni, ami szar az európai gazdaságnak, meg az európai embereknek. Bravó!

"Oroszország viszont nem hajlandó lemondani erről a jogáról amíg erősnek érzi magát."
Mint ahogy az Usa sem.

"Akármennyire is nevetséges az erejük, a lakosság és az ország vezetése sem hajlandó belátni, hogy oroszország nem szuperhatalom és ha az is lenne ezt nem teheti meg"
Nevetséges az erejük? Hát, tényleg. 160ezres harcoló alakulattal elfoglalták és tartják Ukrajna 20%-át, úgy, hogy közben az ukrán hadsereg 400ezer fő (nyilván a harcoló kevesebb, de azt nem tudom mennyi) illetve a világ összes fegyverét öntik Ukrajnába.

"A lakossággal és a felsővezetéssel is meg kell értetni, hogy nem ők irányítják a világot, hogy nem ők a legerősebbek, hogy nem fog az egész világ úgy élni, ahogyan azt ők elgondolták"
Ezt mondjuk szerintem az EU nak kéne címezni

"Amerikának és az EUnak nem ÉRDEKE, hogy folytatódjon a háború, egyszerűen nincs más választásuk."
Óóóó, tényleg? És akkor Orbánon kívül miért nincs egy politikus sem, aki a békét sürgetné?
Egyébként de, kurvára lenne választásuk, pont senkit nem érdekel, hogy Shevchenko főterén milyen zászló lobob.

" Amerika és az EU nagyon-nagyon örülne, ha az oroszok összepakolnának és kivonulnának ukrajnából. Azonnal béke lenne."
Tényleg? Előtte 2021-ben béke volt arrafele?

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 17:47:46

@Androsz:
"Akart valaki többet fizetni a gázért? Nem hiszem. Szabad piac? Ez zsarolás, nem piac."
Ha van 10 kiflim, meg 50 ember aki kiflit akar, akkor szerinted nem az kapja meg, aki a legtöbbet fizet érte?
Arról nem is beszélve, hogy a 10 kiflim is három megyével odébbról származik, szóval már alapból drágább

"Elmegyünk addig, hogy már csak a leggazdagabb ország vásárol, mert már csak ő tudja megfizetni, a többi megdöglik? "
Igen. Aztán szépen ő is, mert az európai gazdaságok számok alapján rohadt jók,valójában meg patyomkin az egész.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 17:53:29

@arthurthedent:
"Az oroszok átmentek a szomszédba verekedni"

Csak egy tanács, ha már úgyis társasággal vagy.
1. Ne kezdd el rugdosni a szomszéd gyerekét.
2. Ne lopkodd a cuccát.
3. Ne fenyegetőzz, hogy majd az új haverjaiddal szétvered a házát.

Oszt lehet, hogy akkor nem fognak átmenni verekedni.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 17:57:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Olyan teória nincs, hogy nem ország baszta szét a gázvezetéket?

Arra gondolok, hogy X olajvállalatnak esetleg jól jön, hogy most egész biztosan abból az irányból nem jöhet a gáz, tehát ha beruház LNG hajók építésébe, akkor nem fognak ott állni kihasználatlanul egy év múlva.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.30. 18:04:50

@tiltsál ki te gyökér: "Ha van 10 kiflim, meg 50 ember aki kiflit akar, akkor szerinted nem az kapja meg, aki a legtöbbet fizet érte?"

Hát itt kezdődik az az erkölcs, amit most (megint) máson kérnek számon. Ha én egy tisztességes ember vagyok, olyan, amilyen csak a mesékben létezik, akkor eladom a kiflit az első tíz embernek annyiért, amennyiért eredetileg terveztem, és szépen hazamegyek. Ha egy kicsit meglegyint a pénz illata, akkor emelek az áron, és eladom a kiflit az első tíz jelentkezőnek. Ha egy szemét kapitalista vagyok, akkor árverésen adom el a kiflit a leggazdagabbaknak, a többiek pedig hordják el magukat.

Persze a világ ennél bonyolultabb, sajnos. Az ötven ember összeverekedne a tíz kiflin, és egymás után ajánlanának egyre nagyobb összeget, míg végül minden kifli gazdára talál, hacsak nem tépte szét azokat a sok verekedő ember. Ez is tény. De itt szó sem volt arról, hogy az európai országok egymásra licitáltak volna, itt ki van jelölve egy kedvezményezett, a tőzsde, amely hosszú tébolyultság árán kijelent egy árat, amelyet az európai országok KÉNYTELENEK elfogadni. Ez az előbbi példámban a mocskos kapitalista esete. Miért dédelgetjük ezt a rendszert másfélszáz éve? Úgy van, pár mocskos kapitalista elintézte nekünk. Olyan férgek, mint például Soros. Hogy ő egy utolsó féreg, azt gyakorlatilag saját magáról mesélte el a BBC-nek, csak nem ezekkel a szavakkal. De nem ő az utolsó féreg, a világ minden zugában vannak még hasonlók. Ők azok a "háttérhatalom", amely a libsik szerint soha nem is létezett.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.30. 18:20:29

@tiltsál ki te gyökér: Egyébként a posztnak, ha másban nem is nagyon, de abban igaza van, hogy senki nem tudhatja biztosan, hogy mi kell ahhoz, hogy a tőzsdén lemenjen a gár ára. Alkalmazott matematikusok, pszichológusok, szociológusok hada dolgozik azon, hogy a tőzsdei káoszt maguknak kiismerhetőbbé tegyék, és én abban reménykedek, hogy a mi kormányunknak is jut néhány dörzsölt szakértő. Mert itt még a sportfogadások és pókermeccsek szakértői sem boldogulnak, a rendszer annyira instabil. Nem tudhatjuk biztosan, hogy ha a szankciókat megszüntetjük, akkor csökkennek az árak. A szemét kapitalista miért adna vissza pénzt, ha már elküzdötte magát a tűréshatárig? És a szankciók visszavonásával sem térne vissza az az előtti állapot, azóta egy csomó minden történt. De egyrészt Orbánnak az a dolga, hogy ne hagyja elterjedni a pánikot, mert azt a tőzsde is nyomban kihasználná, másrészt mégiscsak azt súgja az embernek egy csepp racionalitás, hogy az árak valamennyire lenyomhatók. Ez a kormány szakterülete legyen, ne az enyém, én ezért választottam azokat, akik Orbánt akarták megbízni a kormányalakítással. Akkor már láthattuk, hogy itt el fog szabadulni egy csomó baj.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.30. 19:00:12

@tiltsál ki te gyökér:

"Olyan teória nincs, hogy nem ország baszta szét a gázvezetéket?"

Nem zárható ki, de szerintem nem reális, több okból sem.

A közel-keleti kitermelők gáza mind le van kötve, nekik nem fontosak az LNG-szállító hajók.

Az amerikai olajmultik erősen kötődnek a politikai hatalomhoz, így inkább "súgnának" a kormánynak, az meg a titkosszolgálatnak. Innentől már az amerikai kormány lenne a hunyó.

Még a titkosszolgálatoknál is akadnak, akik kiteregetik a szennyest, egy vállalatnál még kevésbé lehetne titkot tartani.

A súlyos politikai következmények miatt nem hiszem, hogy egy vállalat ilyesmit tenne kormányzati jóváhagyás nélkül, akkir meg mint fentebb.

De persze bármi lehet, s biztos vagyok abban, hogy megdönthetetlen bizonyítékok nem fognak előkerülni. Főleg akkor nem, ha az USA keze benne van. Fabrikált bizonyítékok inkább.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 19:00:37

@arthurthedent: AZ azért megvan, hogy a vén trotty januárban bejelentette, hogy ha az orosz támad, akkor véget vetnek az Északi Áramlatnak?
Na, akkor összefoglalva: Az amcsi januárban kijelenti, hogy szétbassza a vezetéket, a vezeték szétbaszódik, de az egyértelmű tettes az orosz, ugye? Jól értem?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.30. 19:03:32

@Androsz:

"A szemét kapitalista miért adna vissza pénzt, ha már elküzdötte magát a tűréshatárig?"

Azért, mert mindig lesznek olyanok, akik alákínálnak, hogy többet adhassanak el, mint azok, akik az addigi magas áron adják az árut.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.30. 19:07:03

@tiltsál ki te gyökér:

Artúr pengeéles logikája szerint pontosan így van:

1) Mindig és mindenben az oroszok a bűnösök.

2) Amennyiben mégsem, úgy automatikusan hatályba lép az 1) pont.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 19:09:39

@Androsz: "Nem tudhatjuk biztosan, hogy ha a szankciókat megszüntetjük, akkor csökkennek az árak. A szemét kapitalista miért adna vissza pénzt, ha már elküzdötte magát a tűréshatárig?"
Mert eddig sem véletlen volt ott az ár ahol volt. Megérte mindenkinek. Mondjuk a német nem állt neki repesztéssel kitermelni, a román nem nyitott meg lelőhelyeket, Makóra rá sem nézett senki. Most, ekkora áron már van értelme nekiállni ezeknek a kitermeléseknek. Viszont, ha marad ez az ár, akkor aztán tényleg vége lesz Európának, mert azért nem tartható dolog, hogy félig van felfűtve minden.
A másik meg pont ez a tűréshatár.Európa per pillanat a túlélésre megy. Persze, lehet itt tartani az árakat, de abba konkrétan beledöglik az egész. A kapitalistának meg nem az az érdeke, hogy legyen egy rakat hulla, hanem, hogy vevő legyen a termékére.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 19:11:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Azért, mert mindig lesznek olyanok, akik alákínálnak, "
Háááát, abban az esetben, ha mondjuk eljutnak a piacra. Ha nincs híd a folyón, akkor nem megy el a szekér a piacra, maradnak a magas árak.

arthurthedent 2022.09.30. 20:32:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Artúr pengeéles logikája szerint pontosan így van:"

Már megint a szalmabáb érvelés. Annyit mondtam, hogy a "legvalószínűbb, hogy az ukránok voltak" egy marhaság. Még csak azt sem mondtam, hogy nem az ukránok voltak, hiszen nem tudom. Annyit mondtam, hogy egyáltalán nem tartom valószínűnek.

De persze ebbe nem olyan könnyű belekötni, akkor inkább hazudsz rólam valamit és abba kötsz bele.

Mindegy, most előjött a csőgörény elképzelés, ami nekem eleje óta a gyanúm volt. Ha kiderül, hogy csőgörény volt egyből világosabban látunk: wagmg.blog.hu/2022/09/30/csogoreny_tudtam

arthurthedent 2022.09.30. 20:34:36

@tiltsál ki te gyökér: "AZ azért megvan, hogy a vén trotty januárban bejelentette, hogy ha az orosz támad, akkor véget vetnek az Északi Áramlatnak?"

Szerintem te megint kamuzol, mindig kamuzni szoktál. Gondolom valami egészen mást mondott, nyilván kamuzol, ugye?

arthurthedent 2022.09.30. 20:37:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "1) Mindig és mindenben az oroszok a bűnösök."

Dehogy mindenben. Csak abban, amit ők csinálnak. Tudom, hogy te szereted úgy beállítani, hogy minden amit a Putyin csinál az USA felelőssége, de nekem az az elvem, hogy mindenki felelős a saját tetteiért.

arthurthedent 2022.09.30. 20:38:29

@tiltsál ki te gyökér: Azt már megértetted, hogy mi a külünbség az "el nem kötelezett ország" és a "független ország" közt. Múltkor még nem ment és akkor is ilyen aktívan hangoztattad a véleményedet... azaz, bocsánat, a kreml véleményét... :D

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.09.30. 20:54:45

@arthurthedent: Mivel szeretlek, segítek. Nézd meg ezt, ahogy a csöpp kis szájával elmondja a döbbent közönségnek. www.youtube.com/watch?v=OS4O8rGRLf8

Sir Gombóc 2022.09.30. 21:02:49

@tiltsál ki te gyökér: még most is működnek, csak a tények kedvéért. Egy nem működő vezetéken nem továbbított gáz tranzitdíjárólegy épp a vita a Naftogas és a Gazprom között és erre hivatkozva állítanák le az oroszok a szállítást teljesen. A valósággal folyton hadilábon állsz.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.09.30. 21:07:27

@Androsz: jaaa hát akkor egyértelmű!
Az amerikaiak voltaaaaak!

Sir Gombóc 2022.09.30. 21:11:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: van egy új elmélet, ami sokkal valószínűbb, a robbantást a csövön belül végezték. Annyira egyszerű megoldás, hogy csodálkozik az ember, hogy eddig fel sem merült. Valamint értelmet nyer az oroszok meghibásodásra hivatkozása is.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.09.30. 21:13:20

A leg csodálatosabb az, hogy az egyik fideszkomcsinak sincsen baja azzal, hogy putyin megtámadott egy másik országot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.09.30. 21:18:02

@Sir Gombóc:

Ahhoz képest, hogy pár napja még azon agyaltak a szagértők, vajon szakaszolható-e az ÉÁ1...

"Annyira egyszerű megoldás, hogy csodálkozik az ember, hogy eddig fel sem merült."

Sokkal egyszerűbb egy halászhajóról leereszteni egy bombát, aztán akár hetekkel-hónapokkal később távirányítással felrobbantani.

Sir Gombóc 2022.09.30. 21:26:05

@tiltsál ki te gyökér: az Északi áramlat 2-ről beszélt és az nem is lett üzembe helyezve, mivel leállították az engedélyezését. Rögtön azután, hogy az oroszok megtámadták Ukrajnát.

arthurthedent 2022.09.30. 22:20:25

@Androsz: "Mivel szeretlek, segítek. Nézd meg ezt, ahogy a csöpp kis szájával elmondja a döbbent közönségnek."

Okés, az északi áramlatot a németek feladták, leállították, megtagadták az üzembe helyezését. A mostani robbantás egy javítható hibát okozott. Amit Biden mondott, az egyszerű bürokratikus eszközökkel, teljesen jogszerűen megvalósult. Biden nyilván erről beszélt. Februárban. Gondolkodj!

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 22:20:59

@arthurthedent:
"Mindegy, most előjött a csőgörény elképzelés, ami nekem eleje óta a gyanúm volt."
Hát így legyen ötösöm. Ennek a szegénynek eddig akárhány megnyilatkozása volt, mind baromság, amit mondott. Ahogy láttam ezt a csőgörényes elméletet, mondtam, hogy ez olyan hülye mint az artúr. Erre itt ünnepeled magad.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 22:23:48

@arthurthedent:
"Okés, az északi áramlatot a németek feladták, leállították, megtagadták az üzembe helyezését. A mostani robbantás egy javítható hibát okozott. Amit Biden mondott, az egyszerű bürokratikus eszközökkel, teljesen jogszerűen megvalósult. Biden nyilván erről beszélt. Februárban. Gondolkodj!"
Bazd már meg az anyád, te ostoba fasz! Megkérdezték az újságírók, az Usa elnökét, aki nem demokratikus eszközökről beszélt, hanem arról, hogy meg vannak az eszközeik, hogy véget vessenek az áramlatnak. Egy orosz tulajdonú, nemzetközi vizeken lévő vezetéknek.
Nyilván arról beszélt, hogy megtagadják az engedélyezést a németek. Isten marhája, te.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 22:25:47

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "A leg csodálatosabb az, hogy az egyik fideszkomcsinak sincsen baja azzal, hogy putyin megtámadott egy másik országot."
Na, idézd, hogy mikor és ki helyeselte baszod.
Ja, csúnya dolog megtámadni egy országot. Így jobb? Fessünk mindent kékre meg sárgára, meg nyomjunk szomi szmájlikat mindenhova, csak esetleg ne basszuk szét a gazdaságunkat meg az életünket.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 22:29:00

@Sir Gombóc:
"az Északi áramlat 2-ről beszélt és az nem is lett üzembe helyezve, mivel leállították az engedélyezését."
Hát persze.
A we will bring an end to it, az pont olyan engedélyeztetési eljárásról szól. Meg a pontosan hogyan, hiszen az usának semmi köze hozzá, arra az a válasz, hogy meg fogjuk tudni csinálni.

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 22:29:38

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
"Az amerikaiak voltaaaaak!"
Hááát, vagy csak beszél az elnökük összevissza?

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 22:31:29

@Sir Gombóc: "van egy új elmélet, ami sokkal valószínűbb, a robbantást a csövön belül végezték. "
Hát persze. Valami embertelenül bonyolult és nehéz feladat lehet leereszteni egy kosár tnt-t 80 méter mélyre...

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 22:33:06

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Mi talált Statler?
Rohadt nehéz kitalálni, hogy kiket hívsz fideszkomcsiknak...

tiltsál ki te gyökér 2022.09.30. 23:00:59

@arthurthedent: Tényleg, ez biztos az elveszett ikertesód, ugye? :D:D

"Szerinte akár hetekkel, hónapokkal korábban is elhelyezhették a robbanószerkezetet, vélhetően távirányítású robbantás történt.

"Ezt az elméletet erősíti meg az is, hogy egy ilyen esetben nagyon nehezen lehet bizonyítani, hogy a robbantás hogyan történt, illetve a szerkezetet ki helyezte el. A robbantás időzítésének azonban mindenképpen van üzenete."
Igen. Egy cső közepén a robbanóanyagot származását tényleg nagyon nehéz lehet kitalálni. Legalább két vége is van a csőnek, bárki bejuttathatja.

"Most volt egy olyan történeti pillanat, amikor ezzel a robbantással lehetett üzenni keletről nyugatra, hogy mi képesek vagyunk akár a saját vezetékünket is felrobbantani, és a tiéteket is felrobbantjuk, hogy ha ez a politikai célunknak megfelel"
:D:D:D: Igen. Képesek voltunk csőgörénnyel bevinni az anyagot a saját csövünkbe, amelyiknek itt van a vége Péterváron. Ha ezt meg tudtuk tenni, akkor láthassa bárki, hogy a norvég vezetéket is fel tudjuk robbantani. Ööö, izé.

GyMasa 2022.09.30. 23:10:08

@grundigg:
"Kinek mit intézett a kormánya... A mienk ezt intézte."
Mondjuk ezt konkrátan nam a kormány "intézte", hanem a hatáéreset hazaáruló ellenzéke az országnak, akik annyira puhapöcsök, hogy csak valami óvódáshoz méltóan elmenni tudnak árulkodni az EU-hoz, mert a saját érdemeik alapján a fasorban sincsenek orbánhoz képest.

GyMasa 2022.09.30. 23:12:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Mégcsak "ledobniuk" sem kell.
Fognak egy 100m-es kötelet, rákötik a kb. 500 kg TNT-t, és lassan leeresztik, miközben a radarral továbbra is nézik hová megy.
Azért az 500 kg TNT nem egy retikül méretű csomag, hanem egy raklapnyi cucc.
Az, szerintem igen jól látszik még egy horgász-radaron is..

GyMasa 2022.09.30. 23:15:13

@arthurthedent:
"A valóság az, hogy európa és az usa számára nem elfogadható, ha oroszország elkezd európai országokat megszállni, darabokat kihasítani magának és bejelenteni, hogy mindenki másnak kuss legyen."
Az USA-nak már az sem "volt érdeke", hogy az oroszok visszajöttek Putyin alatt a sírból, és ismét világhatalmi babérokra törtek.
És, ekkor az a megoldás a jó stratégák körében, hogy addig csapnak oda, amíg tudnak!
Nos ez az USA-orosz viszonylatban pont egybeesett az Ukrán-oros viszonylattal.

Sir Gombóc 2022.09.30. 23:20:27

@tiltsál ki te gyökér: ezt csak te képzeled. A valósághoz még mindig semmi közöd.

GyMasa 2022.09.30. 23:21:20

@arthurthedent:
"1) de hát más is szokott a szomszédba verekedni"
Ez, konkrétan pont igaz. Milyen retorzió érte az USA-t a teljesen kamu 2. Iraki háború miatt?
"2) de régen ez az ő házuk volt"
Igen, ez igaz, én pl idősebb vagyok Szlovákiánál és Ukrajnánál is.

"3) őket felmérgesítették, direkt, aljas módon, amit meg kell torolni"
Igen, ilyen az amikor rossz kutyával állsz le baszakodni (Lásd John Wick)

"4) igazából csak a szomszéd feleségét meg birkáit akarják megvédeni"
Nem, azokat a birkákat akarja megvédeni, amelyikeket az előző gazda odaajándékozott a szomszédnak, és amelyikeket a szomszéd évekig vert, és rosszul tartott

"5) a gyerekeket megpofozták és azok már a szomszédhoz akarnak tartozni"
EZ nekem túl elvnt, nem értem, kik a "gyerekek" a példádban?

"6) a szomszédok mind összeesküdtek ellenük és meg akarják védeni a házaikat"
Miért, szerinted nem esküdött össze a világ 1/3-a ellenük??

"7) csak akkor érezhetik magukat biztonságba, ha a szomszádjaik védtelenek"
Tudod nagy különbség van aközött, ha a szomszéd éli a kis életét, vagy egy droglabort rendez be a területén, ami a konkurenciához tartozik...

Tudod, alapvetően egy tök értelmes embernek ismertelek meg, de ebben a témában nagyon súlyosan elő vagy feszítve a rossz irányba.

GyMasa 2022.09.30. 23:23:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"(Persze ehhez Putyin idióta döntése is kellett, hogy háborút indít.) "
Mondjuk ez pont nem igaz!
Bárki áll az eset mögött, az eh kiváló stratéga.
Nézd meg, hogy 7 hónappal az eset elkezdődte után is tudnak olyan lépéseket tenni, amelyikek egyre csak fokozzák a helyzetet.
Egyre szélesebb körű a konfliktus.

GyMasa 2022.09.30. 23:30:27

@tiltsál ki te gyökér:
"Arra gondolok, hogy X olajvállalatnak esetleg jól jön, hogy most egész biztosan abból az irányból nem jöhet a gáz, tehát ha beruház LNG hajók építésébe, akkor nem fognak ott állni kihasználatlanul egy év múlva. "
Hát, ezzel csak az a baj, hogyha MA megrendelsz egy LNG tankert, akkor az kb. 3 év múlva épül meg.
Oh... wait!
Mivel le lett rombolva az Ukrán acélipar, ami valami 20%-át adta a világtermelésnek, az oroszok meg embargó alatt vannak, így az a 3 év most 4 lesz, és az eddig 100 HUF meg 200.
Szóval az az LNG tanker nemhogy nem fog "kihasználatlanul ott áll"-ni de még el sem készül addigra.

GyMasa 2022.09.30. 23:32:45

@Androsz:
" hogy senki nem tudhatja biztosan, hogy mi kell ahhoz, hogy a tőzsdén lemenjen a gár ára. "
Egy biztos, ha megszünnének a szankciók ÉS az idióta óvodás kommunikáció az EU részéről, akkor TOVÁBB nem emelkednének. (szerintem amúgy csökkenne az á. Lehet, hogy nem a békeidő beli árakra, de nem is amostani agyatlanul drága árakra)

GyMasa 2022.09.30. 23:37:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Meg, ne feledjük, hogy a szakéértők szerint 500 kg TNT kellett az akcióhoz.
Egy piaci szereplő nem hiszem, hogy egyszerűen be tudna szerezni, és feltűnés nélkül mozgatni egy ekkora csomagot...

GyMasa 2022.09.30. 23:38:44

@tiltsál ki te gyökér:
Sőt, Victoria Nuland (aki beismerte, hogy 5 milliárd USD-ért ők szervezték a Majdani puccot) szintén kijelentette ezt egészen egyértelműen.

GyMasa 2022.09.30. 23:44:24

@arthurthedent:
Tudom, ez is kamu:
www.youtube.com/watch?v=B1QaEPZAz6c
10:48-nál van bevágva Biden nyilatkozata.
11:47-nél pedig Victoria Nuland-é
NEM újságcikkek, hanem nyilakozatok.
Nos, ezek után az USA-t még csak meg sem említeni, mint lehetséges elküvetőt, az nem vall túl okos emberre.

GyMasa 2022.09.30. 23:49:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Sokkal egyszerűbb egy halászhajóról leereszteni egy bombát, aztán akár hetekkel-hónapokkal később távirányítással felrobbantani. "
EZt tökéletesen el lehet 100% pontossággal dönteni 1 db fényképről:
-Ha a robbanás helyén a csővezeték KIFELÉ hajlik, akkor a robbanás bent történt
- Ha a csővezeték BEFELÉ hajlik, akkor kint történt
Habár, szerintem ez csak cááfolja, vagy alátámasztja a "csőgörény elméletet". AZt nem mondja el, hogy MERRŐL lett a csőgörény a vezetékbe beeresztve. Merugye az a rész Németországhoz van közelebb és, ott is van egy vége a vezetéknek...

GyMasa 2022.09.30. 23:51:18

@Sir Gombóc:
" az Északi áramlat 2-ről beszélt és az nem is lett üzembe helyezve, mivel leállították az engedélyezését. Rögtön azután, hogy az oroszok megtámadták Ukrajnát. "
Ennek olvass utána, mert nem igaz!
Az engedélyezés akkorra mér hónapok óta állt, mert a német versenyhivatal aggályosnak találta, hogy a teljes vezeték a Gazprom tulajdonában van, ami szerintük "súlyosan gátolja a versenyt".
Azaz az engedélyeket ezért nem adták ki.

GyMasa 2022.09.30. 23:53:55

@tiltsál ki te gyökér:
Nem teljesen hülyeség, amit ír, de ne feledjük, hogy annak a vezetéknek van ám egy másik vége is Németországban, ahonnan azt a csőgörényt be lehetett ereszteni... Ráadásul az a vége közelebb is van a robbanáshoz.

GyMasa 2022.09.30. 23:56:25

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Attól még ők a felelősök.
Pont az lenne a lényeg a magukat demokratának valló ellenzéknek, hogy DEMOKRATIKUS eszközökkel próbálják legyőzni a fidesz!
Ha ők is lealacsonyodnak a fidesz szintjére, akkor mi a faszért válasszam őket a fidesz helyett?
Semmivel nem különbek, de legalább tehetségtelen faxkalapok?

tiltsál ki te gyökér 2022.10.01. 00:16:07

@GyMasa: "Szóval az az LNG tanker nemhogy nem fog "kihasználatlanul ott áll"-ni de még el sem készül addigra."
Konkrétan arra gondolok, hogy akármilyen infrastrukturális fejlesztésnek biztos nem árt, ha tudja, hogy a konkurencia vezetéke felrobbant. Hogy ez most másik cső, tanker, terminál, azt tudja már olyan, aki gáziparral foglalkozik.

tiltsál ki te gyökér 2022.10.01. 00:21:34

@GyMasa:
Mi értelme ennek a kettőnek robbantania? Az egyik végén az orosz, akkor működik a vezeték, ha ő küld gázt. A másik a német, akkor működik, ha fogadja a gázt. A francért robbantaná bármelyik is?

GyMasa 2022.10.01. 00:26:33

@tiltsál ki te gyökér:
Igen ez igaz, és ebből a szempontból az USA megint csak ott áll a lista élén...

tiltsál ki te gyökér 2022.10.01. 00:28:30

@GyMasa:
"Meg, ne feledjük, hogy a szakéértők szerint 500 kg TNT kellett az akcióhoz.
Egy piaci szereplő nem hiszem, hogy egyszerűen be tudna szerezni, és feltűnés nélkül mozgatni egy ekkora csomagot..."
Egy bányaipari cég? Nem tud beszerezni robbanóanyagot?
Egyébként nem azt mondták, hogy ennyi TNT volt, hanem, a robbanás ereje ez kellett hozzá..

www.youtube.com/watch?v=vai5S0mI9u0
Itt robbantanak 100 kg tnt-t. Aztán gondolkodjon el mindenki, hogy kell e ekkora robbanás egy acélcső eltöréséhez.

GyMasa 2022.10.01. 00:29:16

@tiltsál ki te gyökér:
Honnan gondolod, hogy a Németek robbantottak?
Simán be lehetett jutni a német végbe a CIA ügynököknek, és onnan intézni a dolgot.
(de, ez csak szimpla spekuláció, bár az, hogy Merkel mobilját is lehallgatták, az azért arra utal, hogy ez egy sokkal könnyebb feladat volt nekik...)
Szerintem a "belógatott TNT" az egyszerűbb megoldás.

GyMasa 2022.10.01. 00:38:29

@tiltsál ki te gyökér:
"Egy bányaipari cég? Nem tud beszerezni robbanóanyagot?"
De, igen, csak annak nyoma van.
És, szerintem igen szigorú nyilvántartást kell vezetniűk a felhasználásról.

"Egyébként nem azt mondták, hogy ennyi TNT volt, hanem, a robbanás ereje ez kellett hozzá.."
OKé, de akkor hogy csinálták?
HOgy lehet megoldani kevesebből, ha a szakértők szerinte annyi kell hozzá?

"Itt robbantanak 100 kg tnt-t. Aztán gondolkodjon el mindenki, hogy kell e ekkora robbanás egy acélcső eltöréséhez. "
Az attól függ, hogy kint, vagy bent történt a robbanás!
Ha bent történt, akkor eleve ott van a csővezetékben a gáz, ami előfeszítette a csőfalat.
Akkor elég volt annyi TNT, amennyi éppen átvitte a helyi nyomásviszonyokat a határértéken
Ha kint volt a robbanás, akkor ahhoz jóval több TNT kellett, hiszen, akkor a lökéshullám erejének a csőben lévő gáznyomás ellenében kellett kifejtenie a hatását.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.10.01. 01:05:25

@arthurthedent:

"Amit Biden mondott, az egyszerű bürokratikus eszközökkel, teljesen jogszerűen megvalósult. Biden nyilván erről beszélt."

Megkérdezted tőle? És ezt mondta neked?

Vagy inkább csak találgatod, mire gondolt a költő...

tiltsál ki te gyökér 2022.10.01. 01:38:22

@GyMasa:
"De, igen, csak annak nyoma van.
És, szerintem igen szigorú nyilvántartást kell vezetniűk a felhasználásról."
Hát, szerintem, ha éppen nemzetközi konfliktust készülsz kirobbantani, akkor meghamisítani pár papírt nem nagy kunszt.

"Egyébként nem azt mondták, hogy ennyi TNT volt, hanem, a robbanás ereje ez kellett hozzá.."
OKé, de akkor hogy csinálták? HOgy lehet megoldani kevesebből, ha a szakértők szerinte annyi kell hozzá?
Azt mondtam, hogy nem feltétlen tnt volt, hanem a robbanás ereje felelt meg 100 kg tnt-nek. Lehetett az bármilyen robbanóanyag, ez a mérőszám.

"Itt robbantanak 100 kg tnt-t. Aztán gondolkodjon el mindenki, hogy kell e ekkora robbanás egy acélcső eltöréséhez. "
Az attól függ, hogy kint, vagy bent történt a robbanás!
Ha bent történt, akkor eleve ott van a csővezetékben a gáz, ami előfeszítette a csőfalat."
Ha kint, akkor is volt nyomás a csőben. És ha van nyomás a csőben, meg van egy 80 méter víznyomás, akkor az egy pici repedés után is elvégzi a dolgot.
Annyira nem figyeltem, te egyelőre még a robbanás sem biztos - nem mintha lenne ötletem, hogy 80 méter mélyen hogyan lehetne máshogy megrongálni valamit.

"Ha kint volt a robbanás, akkor ahhoz jóval több TNT kellett, hiszen, akkor a lökéshullám erejének a csőben lévő gáznyomás ellenében kellett kifejtenie a hatását."
Szerintem a használaton kívüli csövet a külső nyomással egyenlő belső nyomáson kéne tartani

tiltsál ki te gyökér 2022.10.01. 01:42:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Persze Biden csak erre gondolhatott... Mint egy filmes főgonosz.
-Ha ezt meglépik, akkor megszüntetjük az Északi Áramlatot. Vége lesz mint a botnak. (Muhahaha)
-És pontosan hogyan fogják megcsinálni nagyúr?
- Képesek vagyunk rá megvannak az eszközeink (Muhhahaha)
-Na, de mégis hogy?
-Hát hogy, hát a hivatal nem nyom rá egy pecsétet a szerződésre... Muhahhaha

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.10.01. 06:08:06

@GyMasa: namost akkor kétharmad van, vagy deazellenzék?!

oassasa 2022.10.01. 07:10:39

@grundigg:
Egy közösség tagjai vagyunk és nem mi irányítjuk az EU-t. Ettől függetlenül értünk el eredményeket , pld.: Kirill moszkvai pátriárkát kivetettük a szankciós listáról, elértük, hogy Mo, Szlovákia és Csehország továbbra is kapjon orosz olajat.
Vannak egyszerű törvényszerűségek, hiába vagyunk békepártiak, ha Oroszország és a NATO háborúba keveredik nekünk is ott a helyünk a NATO oldalán.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.10.01. 08:28:45

@oassasa:

Ukrajna a NATO-nak valóban megér egy harmadik világháborút?

Ha Putyin beveti is az atomot, azt csak Ukrajna ellen teszi - NATO-területet eddig sem támadott, s ha a Nyugat nem avatkozik be közvetlenül, akkor eztán sem fog.

Az USA egy Ukrajna elleni atomcsapást tervez megelőzni egy a Kreml elleni "megelőző" csapással, ami viszont egyenlő a 3. világháborúval. A hírekben szerepelt, hogy egyes lépéseket ehhez már meg is tettek.

Azt hiszem, Putyin minden hangzatos fenyegetése ellenére most inkább az USA-tól kell félni. Az eddigi elnökök alatt tudni lehetett, ki hozza meg a végső döntést, ki vállalja érte a felelősséget. Most van egy demens báb, s nem tudni, ténylegesen kik húzogatják a cérnaszálakat.

grundigg 2022.10.01. 08:36:47

@oassasa: "Egy közösség tagjai vagyunk"

Hát én ilyenről nem hallottam. Én azt hallottam, hogy Brüsszel az új Moszkva, a magyar diplomácia pedig kizárólag a magyar nemzeti érdek alapján tevékenykedik.

Na de ha csak azért nem vétóztunk, mert "egy közösség tagjai vagyunk", akkor most miről szól ez a kampány, és miről nemzeti konzultálunk? Hogy ne legyünk a közösség tagjai? Most majd hogy tudunk vétózni, ha eddig nem tudtunk? Vagy kampányolunk itthon a szankciók ellen, közben meg megszavazzuk az újakat?

arthurthedent 2022.10.01. 08:43:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Azt hiszem, Putyin minden hangzatos fenyegetése ellenére most inkább az USA-tól kell félni."

Tudtam, hogy vallásos vagy, úgyhogy nyilvánvalóan bármit képes vagy hinni, de azért ez már olyan szint, hogy tényleg újra kell kalibrálni a műszert utána. :D

Szerintem itt az idő, hogy kivándorolj oroszországba. Befelé még lehet menni. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.10.01. 08:48:37

@arthurthedent:

Nagyon szánalmas vagy, hogy neked már csak a személyeskedésre futja.

nemecsekerno_007 2022.10.01. 09:10:24

@arthurthedent: Jajj, az az utolsó csatlós véred.

tiltsál ki te gyökér 2022.10.01. 10:34:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: arturnak teljesen igaza van, hülye vagy, mint a segg.
Hogy kéne az usától félni, amikor a vezetője nem tudja, hogy melyik bolygón van, plusz megelőző csapásról beszélnek, plusz készültségeket rendelnek el. Az usa a mi nagy barátunk, mindig a jóért és igazságért küzd.

Azért talán valahol valakinek van annyi esze, hogy pontosan tudja, hogy ha megindítja az atomot, akkor élet nem marad a bolygón.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.10.01. 10:55:33

@tiltsál ki te gyökér:

Ez nem egészen igaz. A közhiedelem szerint a csótányok túlélnének egy atomháborút, de állítólag a medveállatka még a csótánynál is szívósabb.

Onnantól meg csak párszáz millió év, és kellő szerencsével megint kifejlődhet egy intelligens faj. Ráadásul ennek a fajnak nem is kell hatalmas erőfeszítéssel elpusztítania magát, mert addigra a Nap luminozitása oly mértékben megnő, hogy a Földön elpárolognak a tengerek, minden élet elpusztul, még a csótányok és a medveállatkák is

tiltsál ki te gyökér 2022.10.01. 11:31:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hát nem tudom. A medveállatkáknál hogy állnak az lmbtq jogok?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.10.01. 14:28:07

@tiltsál ki te gyökér:

Sokkal előrébb járnak, mint mi, sok fajtájuk már szűznemzéssel szaporodik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.10.01. 15:06:48

Vlagyimir Zekenszkij már paródiába illő túlzásokba esik Oroszország démonizálása során:

"Oroszország képviselői által az ENSZ BT az erőszak zónájává vált. Csak idő kérdése, míg Moszkva megsemmisíti az utolsó, még működő nemzetközi szervezetet is."

Nem veszi észre, hogy az ilyen megnyilvánulásaival a saját hitelességét ássa alá.

oassasa 2022.10.01. 16:13:18

@grundigg:
Szankciók csak akkor érvényesek, ha az EU egyhangúan úgy dönt és ebbe benne vagyunk mi is.
Nem ugrálhatunk, jelenleg rávagyunk szorulva az EU-s pénzekre és az EU nem szívbajos, ezeket a pénzeket politikai nyomásgyakorlásra használja.
Helyreállítási Alapból nekünk járó összeget visszatartják, mindenki megkapta ezeket a pénzeket, csak mi nem, ezért lendült be az infláció nálunk már tavaly.
süti beállítások módosítása