mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Akkor veszik el a remény, amikor megemelik a tanárok fizetését

2022. szeptember 21. - p.a

ptch.jpg

Lesz ám meglepetés!

Csak az uniós források megérkezésekor lesz lehetőség  a tanárok béremelésére.

A kormányzat már annyiszor elmondta ezt, hogy nehéz lenne visszatáncolni. Egyrészt ügyes mondás, hiszen ha nem lesz EU pénz (vagy nem annyi), akkor Brüsszelre lehet mutogatni, hogy miért nincs bérrendezés (vagy miért nem annyi). Másrészt az összefüggésnek nyilván valós költségvetési alapja is lehet: ha van miből, akkor jut erre is - ha nincs, akkor nem jut.

Az igazán érdekes helyzet abban az esetben alakulna ki, ha minden uniós pénz megérkezik, azaz nem lehet mutogatni, hanem meg kell csinálni a béremelést.

Merthogy mennyi lesz az a béremelés? Nem véletlen, hogy erről nem beszél senki. 10%? 15%? 20%? Esetleg 50%? Nem, ez utóbbi nyilván nem jön szóba.

Látni kell, hogy a pedagógusbéreket nem az infláció miatt kell korrigálni.

Az igazság az, hogy a pedagógusszakma béremelése nem azért szükséges, mert a mostani pedagógusok többet érdemelnek. Fordítva is leírom, hogy ne legyen félreértés: A mostani pedagógusok többet érdemelnek, de nem ezért kell a béremelés.

A béremelés azért szükséges, hogy a jövő pedagógusait a pályára csábítsa, sőt a lehetséges jelöltek közül a legalkalmasabbakat lehessen kiválasztani, tehát a tanárlét népszerű jövőképet nyújtson. A béremelés azoknak szól, akik ma még gimnáziumba járnak és nem döntötték el, hogy pedagógusok legyenek-e. Pontosabban már eldöntötték, hogy biztosan nem lesznek azok és rá kell venni őket, hogy a döntésüket megváltoztassák.

A béremelés lényege, hogy a mostani 14-17 éveseknek legyen kedve a tanári pályához és így a jövő generációjának legyenek tanárai, sőt jó tanárai legyenek. Olyan tanárai, akik nem csak viszonylag magas színvonalú életet engedhetnek meg maguknak, hanem társadalmi megbecsülést is ki tudnak vívni. Olyan tanárai, akiket elismerés és tisztelet, sőt némi irigység övez tudásuk és a társadalomra, a jövőre gyakorolt hatásuk miatt.

Ha csak arra gondolunk, hogy „a mostani pedagógusok bérét meg kell emelni”, akkor nem oldunk meg semmit. Rövid távon nem lesz jobb, színvonalasabb pedagóguskar. Több tanár talán lesz, mert a pályaelhagyókat részben vissza lehet csábítani - de ez egyáltalán nem biztos. Középtávon nem is feltétlenül kívánatos.

Legalább 30 éve zajlik a pedagógusok kontraszelekciója. Tanárnak nem a legjobbak mennek/mentek, de még csak nem is a közepesek. Nyilván vannak kivételek, de a kivétel a csoda, mert a kivétel a körülmények ellenére került a pályára és maradt a pályán.  Azt hiszem, mi itt Magyarországon nem is tudjuk már, hogy milyen az igazán jó pedagógus.

A pedagógus bérrendezésnek úgy kell indulnia, hogy a kezdő tanár kb 500.000 Ft bruttó bért kap, ami 2-3 év tapasztalat után 750.000 Ft köré emelkedik. Ezt fejelik meg az olyan pluszokért járó jelentős juttatások, mint az osztályfőnökség, szakkörvezetés, táboroztatás, vezető tanári státusz és egyebek (itt most nem írunk más szükségszerűségekről, mint a tanárokat terhelő adminisztráció csökkentése, önképzés lehetősége vagy a tananyagok teljes újragondolása).

Ha nem a jövőt tartjuk szem előtt, akkor nincs értelme az oktatásba újabb pénzeket ölni. Attól tartok, az uniós források után jön majd a nagy kegyesen előadott 15-20%-os béremelés, ami nem csak a stratégiai problémákat nem oldja meg, hanem még arra sem jó, hogy a hangulatot javítsa. Valószínűleg nem is béremelésnek fogjuk hívni, hanem így: pofáraesés.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8817936938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a nagy hohohorgász 2022.09.21. 21:38:27

Nem lehetne inkább bevezetni a teljesítmény alapú berezest???? Az hogy 2 ev tapasztalat után plusz 50 % fizu egy kicsit durva?????? A bruttó 500 kezdőnek pedig minimum diploma eredményhez és szakvizsga probahoz kotnem!
Az a baj a oktatási és az egészségügyi munkával hogy senki sem akarja teljesítményhez kötni a juttatast!!!!!!!! Még az okos poszter is azt hiszi ha többet fizet többet kap. O hogyne:))))

Tudsz úszni? Nem! És ha fizetek??????
Hahaha

gigabursch 2022.09.22. 06:42:04

A tanárok kontraszelekxiója régebbi.
Ugyanakkor bő egy évtizede zajlik a szellemi szdsz-telenítés, ami a közoktatásban erősen kopik is, de a katedrák mögött még mindig súlyos a helyzet a fenti szellemi fertőzéssel.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.09.22. 07:18:31

@a nagy hohohorgász:

A cikk lényege, hogy pont nem úgy kell gondolkodni, mint hogy te írod. Nem a teljesítmény mellé kell tenni a pénzt, hanem a pénz majd hozza a teljesítményt.

A te példáddal: Tud úszni? Nem! És ha fizetek? Akkor talál olyat, aki tud. Sőt ha eleget fizet, válogathat a jó úszok közül. Persze idő, mire azok ideérnek.

a nagy hohohorgász 2022.09.22. 07:40:36

@p.a: és honnan tudod hogy tud tanítani? Bemondasra?

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.09.22. 08:10:41

@a nagy hohohorgász:
Te egy teljesen másik, de attól még jogos problémát feszegetsz: A menedzserek (iskolaigazgatók) szintén óriési kontraszelekción mentek keresztül. Alkalmatlan, menedzserfeladatokban teljesen járatlan emberek irányítják az iskolákat. Nagy változás kellene itt is. Az ő dolguk eldönteni, kivel szabad és érdemes dolgozni. Jelenleg ezt nem lehet tőlük elvárni (tehát a probléma igazából nem is jön elő), mert nincs miből válogatniuk.

Szóval igazad van, az iskolák menedzser-problémája minimum külön bejegyzést érdemelni.

a nagy hohohorgász 2022.09.22. 10:14:09

@p.a: ha te tudod hogy egy ács szar akkor kifizeted a drága es szar munkáját csak azért hogy majd 5 év múlva csak találsz egy jó acsot? Az iskola menedzsernek nem új tanárt kell találni hanem a meglevoket rangsorolni teljesítmény alapján!!!! És teljesítmény alapján mehet a fizuemeles, a top emelest kirakni az ablakba hogy egy tapasztalt és jó teljesítményű tanár ennyit keres ( itt egyetértek a 750 bruttóval)
A lényeg hogy szerintem fordítva ülsz a lovon, főleg mivel Magyarországon vagyunk. Tehát ha alacsony minőségi munkáért is megkapja az emelt pénzt ,akkor egy átlagos magyar miért is dolgozna többet??????

Rodney_2 2022.09.22. 10:46:46

Ha az a cél hogy motiválja a leendő tanárokat, akkor lehet egy lépcsős béremelésről dönteni: 5 vagy akár 10 éven keresztül így és így fognak nőni a bérek (infláció + x). A jelenleg dolgozó tanárok legálább felébe minden pénz kár :(

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.09.22. 10:53:21

@Rodney_2:
Ezzel csak az a baj, hogy az ígérgetéseknek már nem hisz senki. Te sem hinnél.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.22. 11:18:02

@a nagy hohohorgász: és ki dönti el, egy tanár jól teljesít-e, vagy sem? A politikai bizottság? Az alkalmatlan igazgató? A korrumpálható vezetés?
Avagy a diákönkormányzat?

a nagy hohohorgász 2022.09.22. 11:23:53

@Igazamvanvagyigazamvan?: Na ez az! ezt kellene a gyerekek teljesítményéhez kötni valamilyen szinten, illetve egy független(nem politikai és nem korrumpálható) szakmai bizottság megítéléséhez!

Az biztos hogy egy szar rendszerbe több pénzt önteni már az egészségügyben sem jött be!!!!! újra kell építeni az alapokról sávos teljesítményarányú fizetéssel és számonkéréssel!!!!!!!

a nagy hohohorgász 2022.09.22. 11:25:19

@p.a: viszont a tanárok ígérgetésének sem hisz senki azt ugye vágod??????

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.22. 11:35:10

@a nagy hohohorgász: pont ezért látom a dolgot nehezen kivitelezhetőnek. Hogyan veted össze egy kaposvári gimnázium fizikatanárának teljesítményét egy szerencsi szakképző fizikatanáráéval?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.22. 11:41:01

@a nagy hohohorgász: nos, rosszul látod a dolgokat. A tanárok igérgetéseinek nem kell hinni. Koncepció kell, fel kell építeni egy működő rendszert, aminek a tanárok pusztán elemei, végrehajtói. Ez nem a tanárok dolga. Igen, ez hosszú folyamat, aminek csupán egyik alkotója a tanári pálya vonzóvá tétele.
Ma ez csupán abból áll, hogy felsőfokú végzettséget szerezhetsz, nem kell fizikai munkát végezned az életedben. Ezért kontraszelektált az egész.
Ha olvastál róla, a Horthy időkben a tanár megbecsült volt, képes volt saját háztartást fenntartani, cseléddel.

a nagy hohohorgász 2022.09.22. 11:48:47

@Igazamvanvagyigazamvan?: azt ne felejtsd el hogy abban az időben még nem volt engedett hogy Lakatos Esmeralda anyukája bemenjen az iskolába és felkoncolja a tanárt!!!! De ez a tanárokat nem zavarja és hátráltatja csak a pénzhiány! A tanárok pontosan olyan gittegylet mint bárkik ebben a szétbaszott magyar társadalomban!!!!!
Részemről leszarom a tanárokat, oldják meg innentől mert a számonkérés lehetőségét messze kerülik mint vadai ágnes a tükröt!!!!

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.22. 12:09:29

@a nagy hohohorgász: hát, azért szomorú, hogy a társadalom elvadulását is a tanárok nyakába akarod varrni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.22. 12:11:02

@a nagy hohohorgász: ja, és tévedésben élsz, a tanároknál is van számonkérés, az nem az ő hibájuk, hogy ennek nincs jelentős következménye.

a nagy hohohorgász 2022.09.22. 12:21:40

@Igazamvanvagyigazamvan?: te nem tudsz szöveget értelmezni! hol írtam hogy a tanárok nyakába varrom? Én a tanárok nyakába csak a saját elvadulásukat varrom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.09.22. 12:23:46

@a nagy hohohorgász: tanárok felkoncolása- nem érdekli őket, csak a pénz- innentől leszarod...
A tanárok elvadulása???

a nagy hohohorgász 2022.09.22. 12:53:35

van ok és van okozat! te érted amit olvasol?

a nagy hohohorgász 2022.09.22. 19:44:31

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: igazad van a valósággal nem kell törődnötök:)))))) 2/3

Sorállományú előfelvételis 2022.09.23. 07:28:32

"Az igazán érdekes helyzet abban az esetben alakulna ki, ha minden uniós pénz megérkezik, azaz nem lehet mutogatni, hanem meg kell csinálni a béremelést."

Ugyanmár! Mikor tartották be bármilyen igéretüket?

a nagy hohohorgász 2022.09.23. 10:03:45

@Sorállományú előfelvételis: látjátok nyomorultak ha a jóságos szent Ferenc nem privatizalta volna okosba az opnit akkor én is be lennék zárva. Szopjatok lovat:))))))

a nagy hohohorgász 2022.09.23. 11:33:38

Blogger, kommenttet törölni nem éppen liberális dolog:)))))))

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.09.23. 11:35:48

@a nagy hohohorgász:
Dehogynem, ha ellenkeznek a moderálási elvekkel.
Amiről te beszélsz, az a fasizmus, amikor egyeseknek szabad a másikat gyilkolni. Sokan összekeverik, egyébként.

a nagy hohohorgász 2022.09.23. 11:48:27

@p.a: na és a kommentem miben artottártott

a nagy hohohorgász 2022.09.23. 11:49:18

@p.a: a moderálási elveknek? És a balliberális kommentek miért nem?

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.09.23. 11:52:55

@a nagy hohohorgász: A másik megalázására irányult, ráadásul mindenféle egyéb tartalom nélkül. Ne vedd már úgy fel ezt.

a nagy hohohorgász 2022.09.23. 11:58:35

@p.a: a fogyatékos beszolas az persze nem ütötte meg a mércét???? Nincs több kérdésem!

MEDVE1978 2022.09.23. 12:09:32

Ez részben olyan, mint amikor egy sánta lovat etetsz. Jelenleg a ló alig kap enni és girhes is. Ha bejön egy béremelés, ami mondjuk nagy lenne (nem lesz az), akkor a ló egy kicsit talpraállna. Viszont még ha teljesen meg is eteted a lovat, akkor is sánta marad, aki utána maximum boldogan és lassan húz.

Nagyon sokan, nagyon sok mindent mondtak már a tananyag, a tanítási módszertan korszerűtlenségéről. Még ha egy adaptív, a világ folyamataihoz illeszkedő, a korral haladó oktatási rendszerünk lenne, akkor is nagyon nehéz lenne ehhez a rohanó világhoz alkalmazkodni. Nálunk erre legtöbbször kísérletet sem tesznek, a "modernitást" jelképező jelenségek sokszor csak egyfajta egyedi próbálkozásonként vannak jelen a rendszerben. Extrém erős a meglévő tanárlobbi egy olyan területen, ahol inkább oktatáskutatókra kellene hallgatni, pl: a tananyag összeállítása, hangsúlyai, mennyisége stb. Rengeteg modern módszer csak hivatalosan van jelen a rendszerben. Például sok iskolában segíthetne a pedagógiai asszisztens intézménye vagy a lemaradó diákok helyszíni fejlesztése, egyéni oktatása. Azonban pedagógiai asszisztens szinte sehol nincsen, a lemaradó diákokat pedig papíron kell fejleszteni, gyakorlatilag a legtöbb fejlesztés csak magánban érhető el. Sok olyan bevált, innovatív technika van, amit szuperül lehetne alkalmazni, mégsem kapnak teret, legfeljebb, ha valamelyik pedagógus szent őrültként elkezdi őket alkalmazni. Ilyen például az, hogy ha egyes napokat / a hetet beszélgetéssel kezdik a gyerekek, mindenki elmondja az őt ért hatásokat, miért boldog stb. Ilyen ha a tanárok a büntetés helyett megpróbálják feloldani a konfliktusokat a gyerekek között. Ilyen, ha a tanítási időt másképpen struktúrálják, nem a délelőtti szabadidőre, délutáni kötelező tanulószobára. Ilyen, ha nem padsorokban tanítanak, hanem mondjuk négyes asztaloknál, ahol a gyerekek húzzák egymást, mert az egyik jó matekból, a másik jó magyarból. Ezekre és nagyon sok másra vannak kidolgozott módszertanok, amelyeket tömegesen nem alkalmaznak.

Ettől sánta a példabeli ló.

MEDVE1978 2022.09.23. 12:13:52

Egyébként emelett még mindig rejtély számomra, hogy hogyan akarnak uniós pénzből bért emelni. Ennek technikai oka van: az uniós támogatási rendszert úgy alakították ki, hogy projektalapon működjön. A projektekkel szemben szemben általában elvárás a rendszer részéről, hogy azok valami szép újat alakítsanak ki, amit aztán pozitív eredménnyel használnak a tagállamokban. Kicsit azt mondja ezzel az unió, hogy segítünk, hogy fejlődj a meghatározott elvek mentén, de a fejlett infrastruktúrát már neked kell működtetned. Olyan tehát nagyon kevésszer van (van erre példa, de ritka), hogy az EU működési típusú támogatást adjon valakinek.

a nagy hohohorgász 2022.09.23. 12:17:12

@MEDVE1978: erre mondtam én azt hogy a pdsz dolgozzon ki egy módszertant amit az RTL klub izaura helyett lead és az ellenzéki pártok kampanyoljanak amellett hogy a parasztok odakapcsoljanak a RTL klubra!!! De tetszik tudni, dolgozni senki sem akar, jót tenni meg pláne!!!!!!!!

a nagy hohohorgász 2022.09.23. 12:21:22

@MEDVE1978: az RTL klub is csak addig kíváncsi hogy o1g és a legtöbb tanár is csak annyit mond o1g! A tanároknak azért kellene tüntetni elsősorban hogy minden szankciót kivettek a kezéből, aztán azt hogy nincs biztonságban fizikailag mert a törvény a gyereket védi! El sem jut a tanításig!!!!!

Ekrü 2022.10.07. 10:14:19

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Áruld már el szerinted, milyen számonkérést tartasz helyesnek abban az esetben, ha egy tanár polgári engedetlenkedik és emiatt nem tanít, illetve kiviszi a diákokat tanítás helyett az utcára mintegy pajzsként használva őket?
Mielőtt válaszolsz gondolj arra, hogy abban az esetben is ugyanezt kell válaszold, ha a tűzoltó polgári engedetlenség miatt nem megy ki a házadhoz eloltani a tüzet és leég a házad.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.10.07. 12:05:16

@Ekrü: www.theguardian.com › sep
Thousands of UK firefighters to be balloted for strikes over pay
6 Sept 2022 — Union says 32,500 of its members including control room staff will vote amid 'huge anger' at falling

Segítsek? Tűzoltók sztrájkolni fognak.

Billy Hill 2022.10.17. 13:37:24

@MEDVE1978: "Egyébként emelett még mindig rejtély számomra, hogy hogyan akarnak uniós pénzből bért emelni."

Sejtésem szerint az RRF-nek (azon belül is a hitel résznek) a terhére akarják csinálni, ami - nem ástam bele magam - elsőre nem tűnik klasszikus, operatív program- és azokon belül projekt-alapúnak.
süti beállítások módosítása