mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Benzinkút: Miért hosszabbak a sorok?

2022. augusztus 08. - p.a

tank2.jpg

Nem azért, mert kevés a benzin.

Várakozni kell a tankolásra. Régebben továbbhajtottam, ha minden kútoszlop foglalt volt. Ma már normális, ha két autó áll mindegyiknél és harmadikként érkezem a sorba. Olyan nincs is, hogy egyből én tankolhatok, sőt szerencse, ha csak az éppen tankoló mögé állhatok másodikként.

Miért van ez? Nyilván nem azért, mert nincs vagy kevés a benzin, hiszen ha nem lenne, egyáltalán nem lenne sor sem. Bár lokálisan lehet, hogy egy-egy kifogyott állomás vevői a másikhoz állnak (azaz ugyanannyi autó jut kevesebb benzinkútra), de általában nem ez a helyzet. Ott is sor van, ahol a környék összes töltőállomása üzemel.

Az utóbbi hónapokban ránk zúduló kényelmetlenségek után már gondolkodás nélkül elfogadjuk, hogy egy kicsit megint rosszabb lett az élet. Pedig a sor csak két hülye szabálynak köszönhető.

1. Tankolási limit: 50 literes, de valahol 20 literes egyszeri (a Molnál: napi) vásárlási korlát. Sok személyautónak ez nem jelent valódi korlátozást, de a kicsit nagyobbak már kicsúsznak az 50-ből (az én kocsim 66-os) és természetesen nem csak személyautók futnak az utakon. Nem nehéz belátni, hogy a járművek ugyanannyit mennek, ugyanannyit fogyasztanak, mintha nem lenne limit. Mivel a benzinigény változatlan, többször tankolnak. Több tankolás = nagyobb terhelés a kutaknál = hosszabb sorok. 

2. A speciális szabályok miatt kialakított többlet-adminisztráció. Tegnap tankoltam, a következő beszélgetés zajlott le:

„Forgalmi?”
„Teljes áras vagyok.”
(megnézi a kútnál álló autót, látja, hogy magyar)
„Akkor számlát írunk?”
„Nem kell, csak fizetnék.”
„Benzinkártyás? Csak mert látom, bankkártyát tart a kezében.”
„Nem, simán csak fizetnék.”
„Se számla, se forgalmi, az hogy lehet? Biztos, hogy teljes áras, nem 480?”
„Biztos.”
(lesajnálóan néz rám, de végre fizethetek)

És ez az egyszerűbb eset. A kedvezményesnél jön a forgalmikeresgélés (kocsiban maradt, táska alján van), kamerába mutatás, stb. Közben gyűlik a sor mögöttem és kint a kútnál is.

Azt mondják, a limittel a visszaéléseket szűrik ki. Nem nagyon lehet így kiszűrni semmit. A 20-as limitnek pedig kifejezetten az a célja, hogy elijessze, máshová terelje a vevőket (és így ne termeljen veszteséget a kút).

A hatósági árak bevezetésénél a hatóság soha nem veszi figyelembe a többletadminisztráció költségét, ami jelen esetben nem csak a benzinkutat, hanem az tankolásra várókat is terhei (ez utóbbiakat nem pénz, hanem kidobott idő formájában). A hatósági árak káros hatásáról írtuk ebben a bejegyzésben.

A 480-as árplafon kivezetésével mindkét fenti ok megszűnik. Kevesebb lesz a benzinfelhasználás is, vagyis a szakértők által jósolt hiány veszélye is csökken. Igazán léphetne a kormány.

(a nyitókép nem Magyarországon készült)

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3117903691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2022.08.08. 21:45:01

p.a.

A fenti kép hol és mikor készült?

ulpius66 2022.08.08. 22:02:03

Szerdától a benzinár 672 Ft/liter

Ami az EU-27 országok közül a legolcsóbb lenne......a 480 forintos benzinár pedig magasan a legolcsóbb az EU-ban.... vetekszik a Fehérorosz és török árral....
(én fideszes vagyok, de én sem értem mi a tökömért kell a kormánynak dotálni a benzinárat....)

gigabursch 2022.08.09. 06:18:43

Én inkább csak azt nem értem, hogy a Hitem oszlopokon miért nincs a normál ár.
Azt kéne látni...

Amúgy az adminisztráció tényleg lassít.
Viszont a kutakon van ellátási zavar.

BOAR 2022.08.09. 12:41:25

Most épp nem aratnak semmit. Ehhez képest reggel, ahogy jövök el a MOL kút mellett, mindig áll bent egy-két kombájn. Tudom, kié. Azt is, hogy kamionjai is vannak.
De amíg a napi egyszeri tankolást nem vezették be, volt olyan rába steiger ami hármat fordult naponta. Kb. 800 literes a tankja.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.08.10. 07:08:08

@gigabursch: Más termékeknél ha nincs kint a valóban fizetendő ár, egyből jön a fogyasztóvédelem. A benzinkutaknál meg tele van 480-ozva az autópálya.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.08.10. 07:10:42

@BOAR: Ráadásul további hülyeség, hogy a mezgazd gépekre az a szabály, hogy a kutaknál tankoló 480-on kap, a cég saját kútjánál (illetve a kút feltöltésénél) piaci árat számolnak. EZért az a kombájn, ami eddig a saját telepén lévő saját kútjából tankolt, most megy a mindenki által használt benzinkúzhoz.

gigabursch 2022.08.10. 07:46:52

@p.a:
Pont ezért tartom problémásnak.
No, meg egy-egy ilyen gép (duplakerekes Déri János valami jó kis 'függesztménnyel') nem kevés helyet foglal el, aztán ha valami zseni pont jól áll oda a környezetébe, akkor aztán se té, se tova...

HaD 2022.08.10. 09:52:10

...viszont...egyre több magyar király génállományát találják meg....ami majd milyen jól fog jönni mikor kiderül hogy a vezírben is pont királyi vér csörgedez és máris meg tudják válsztani az újdonsült vajdák(akarom mondani ispánok:)) királnak...:):)...mag hajrá Magyarország(és fradi) hajrá magyarok..

Drizari 2022.08.13. 09:05:59

@gigabursch:
Pénteki esetem. Az épület és a kút közé állt, mert baloldali a tankja ennek a John Deere-nek. Mögötte hárman várnak, előtte még egy kút, épp beszáll vezetője, már fizetett. A két oszlopnál jobbtankra töltenek és ott is sorban állnak. Azonnal előre vágtattam, és baloldali tankommal az első kúthoz tolatva beálltam. A traktor gazdája nem jött ki még az épületből, mikor indultam fizetni.

Drizari 2022.08.13. 09:15:29

Úgy tűnik, az ársapkás napi egyszeri tankolási limit okozza a torlódást. A franchise OMV kutaknál 10 liter tankolható, a töltőpisztolyból ettől több egy cseppel sem, automatikusan leáll.

Billy Hill 2022.08.14. 23:30:05

(Néha meg azért hosszú a sor, mert a tankoló polgártárs nem méltóztatik a konkrét tankolás után odébb állni a járművel, hanem ha már bent van a shop-ban, akkor készíttet egy kis kapucsínót meg egy kis hotdogot, közben meg elmegy kakikálni vagy pisikélni is, mert kell. Az egyáltalán nem érdekes, hogy a kocsija mögött nyúlik a sor.)
süti beállítások módosítása