mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Az omikron igazi problémája, amiről nem beszél senki

2021. december 12. - p.a

omicron2.jpg

Összedöntheti az eddig felépített várakat.

Nem kell bepánikolni, amikor új variánst kiált a sajtó (korábban írtunk erről itt). Ésszel kell kezelni a helyzetet, mondhatni: felnőttként. Mint mindig. Az omikron viszont másnak tűnik, mint az eddigiek. És a mássága elbizonytalanít mindent.

Mit tudunk eddig az omikronról? Nem sokat, az is ellentmondásos.

Gyorsabban, hatékonyabban fertőz, mint a korábbi verziók. Úgy tűnik, kevesebb a súlyos eset, de olyan hír is van, hogy így is elég sok. 3 oltás kivédi a kórházba kerülést. Vagy nem. Mindenesetre a Pfizer és a Moderna már nyilatkozott, hogy nagyon gyorsan tudnak újfajta, omikronhoz igazított oltóanyagot gyártani.

És ez az utolsó, megnyugtatónak szánt mondat az, amitől idegesek lehetünk.

Eddig arról volt szó, hogy az oltás a megoldás. Hogy az oltásellenesek csökönyössége  miatt terjed és mutálódik továbbra is a vírus (illetve ezt tetézi az országok közötti egyenlőtlen elosztás). A kezdetben óvatos/egészségét féltő tömeg jó része beadta a derekát. Első oltás, erre vártunk. Második, igen, csak a hülye nem érti, hogy kell. Harmadik, oké. Nemsokára jön a negyedik, hm, a fenébe, még ez is.

Úgy tűnik, bármennyi oltást elfogadnak az emberek (ez a blog azt mondja, mindigis azt mondta, hogy jól teszik). Félévente, 8 havonta, ütemezetten, tervezhetően. Amíg egyszer vége nem lesz. Hozzá lehet szokni a rendszeres, periodikusan ismétlődő oltási rendhez.

És ekkor jön az omikron. Belép a színpadra, a nagy gyártók narrálása mellett.

Kiderül, hogy újfajta oltás kell(het). Nem azért, mert lejárt a 3-4-6-8 hónap, hanem azért, mert ő egy omikron. Más, mint az eddigiek.

És ekkor felmerül, hogy…
… annak is kell, aki múlt héten kapott régit?
… aki most kapná a régit, annak kettő kell majd egyből?
… és mi lesz, ha jön egy omikron 2.0 és még ez az első is itt van? Akkor már három, egyidejűleg beadott oltás a biztonságos?
… mindegyiket meg kell kapni párhavonta? 

A fenti kérdések újabbakat generálnak, nem soroljuk. Az nem érdemi válasz, hogy egyszerre csak egy variáns fog keringeni, mert a domináns mindig kiszorítja a többit (mert pl az első kérdés akkor is áll).

Biztos, hogy ez így nem nyomható le az emberek torkán. Bármit mond a józan ész, bármit mondanak a szakemberek, bármivel büntetnek a politikusok.  Még ez a teljesen, kezdetektől, kétség nélkül oltáspárti blog is azt mondja, hogy ez így nem megy, nem fog menni.

Eddig ebbe bele sem gondoltunk (aki belegondolt, nem mert róla beszélni), de az omikron most bedobta a témát.

Lehet, hogy kiderül: Az eddigi oltások jók az új variánsra is. De ennek a bejegyzésnek nem az omikron a lényege. Ez a bejegyzés arról szól, hogy mostantól nem gondolkodhatunk abban, hogy az oltás önmagában megoldja a problémáinkat, hogy önmagában elég és semmi másra nincs szükség. Bármikor jöhet egy új variáns (vagy új vírus), amire tényleg kell egy teljesen új oltás (amit a nagy gyártók a tőlük megszokott megnyugtató gyorsasággal előállítanak).

Hogy mi lesz, ha a vírus után az oltás-szükséglet is kontrollálhatatlanul elszabadul, azt nehéz megjósolni. Pestiesen mondhatjuk, hogy „forradalom”, de valószínűleg épp az ellenkezője. Ha ez így megy tovább, akkor olyan idők jönnek, amihez képest az elmúlt két év vidámpark volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3516781836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.12.13. 11:56:34

Ha mutálódott az jó eséllyel azt jelenti, hogy a mostani oltások kevésbé hatékonyak ellene. De mivel a gyártóknak hónapok kellenek az új vakcinához, addig leginkább abban bízhatunk, hogy valamit az eddigi oltások is érnek, illetve hogy kevésbé lesz súlyos ha elkapjuk.

midnight coder 2021.12.13. 11:57:42

Amúgy egyébként a COVID-nak vannak elõnyei is, Pl. a homeoffice terjedése. Ha nem lenne az a sok halott, akkor azt is mondhatnám, hogy az emberiségre eléggé ráfért már ez a vírus.

Rodney_2 2021.12.13. 22:44:39

A hagyományos technológiájú oltásoknak (amilyen pl a kínai!!) ELMÉLETBEN az lenne az előnye, hogy mivel az egész elölt covid van az oltásban, ezért arra immunizál (csak a hatásfoka kisebb, mondjuk 70% és nem 90% ) Abból ELMÉLETBEN nem kellene új verzió attól, hogy a nyomoronc megváltoztatta a tüskefehérjéjét. De a Karikó féle technológiáról nem véletlenül mondta a Bayer vezérigazgatója, hogy az nem is oltás, csak "génterápiás szer". Ami ugye csak az alapváltozat tüskefehérjéje ellen "gyárt" ellenanyagot a szervezetben.
Hát szóval itt tartunk...

MEDVE1978 2021.12.14. 09:52:26

Érdekes ez az Omicron, mert sokan már egyenesen a járvány megoldásaként emlegették, mondván nem okoz durva tüneteket, viszont irtó fertőző. Ez lett volna a bizonyítása annak az elméletnek, hogy a járvány "kifullad" és átalakul egy influenzaszerű vírussá, ami szezonálisan majd visszatér, de viszonylag alacsony halálozással jár.
A probléma, hogy gyakorlatilag még mindig nem tudni az egészről szinte semmit. A briteknél valószínűleg hamarosan domináns lesz a COVID-nak ez a változata, viszont ott már haláleset is volt...

GyMasa 2021.12.14. 16:03:58

@MEDVE1978:
Az a haláleset nem feltétlenül az omikron variáns miatt volt.
A tegnapi hírben Boris Johnson a "died with covid" kifejezést használta, ami arra utal, hogy covidos volt, de nem feltétlenül az okozta a halált.
Ez, alapvetöen elég jó hír, ugyanis már hetek óta velünk van az omikron, és még nem halt bele tömegesen a nép...
Ezen felül a mai hír az, hogy Dél Afrikában 100%-ban csak ominkronos betegek vannak, mégsincs hír halottakról...
süti beállítások módosítása