mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Nagy baj lesz ebből a sok-sok állami támogatásból

2021. október 18. - p.a

matrix2.jpg

A gazdaságtörténeti könyvekben külön fejezet lesz majd a mostani támogatás-alapú gazdaság.

Támogatják a lakásvásárlást, szinte átláthatatlanul sokféle módon. Támogatják a nyílászáró-cserét, a festési munkákat, a konyhabútor cseréjét, a fürdőszoba teljes felújítását. Támogatják a napelemek telepítését. A sokszemélyes autók vásárlását. Az elektromos autók vásárlását. Az elektromos biciklik vásárlását. Minapi hír, hogy hamarosan támogatják a mobiltelefonok lecserélését, ha esetleg valakinek régi telefonja lenne. Támogatják, ha valaki magánbölcsödébe vinné a gyerekét. Támogatják, ha valaki nem akarja vagy nem tudja fizetni a hitelét. Évek óta támogatják az összes rezsiszámlát.

Támogatják az egyházat, hogy azok újra és újra felújíthassák az ingatlanjaikat és kertjeiket. Ész nélkül támogatják a cégeket, hogy mindenféle gépeket vegyenek vagy kutatási tevékenységet végezzenek. Támogatják a mezőgazdaságot, hogy versenyképes legyen. Támogatják a vállalatok trianoni határokon belüli terjeszkedését. Támogatják a turisztikai szálláshely létesítését.

Adókedvezménnyel támogatják a fiatalok munkábaállását. Támogatást kapnak a katások. Az szja-t is visszafizetik. Az iparűzési adót lefelezik. Bértámogatást adnak.

Támogatják a vadászatot, mert a vadászok szép, férfias hagyományt őriznek. Támogatják a színházakat (persze ezeket mindigis támogatták). Támogatják a popzenét, mert így nem fogalmaz meg kritikát. Természetesen a focit is támogatják, mert… az a miniszterelnök kedvenc sportja. Támogatásokból emeltek és emelnek új magyar elitet, új tőkésosztályt.

Az országban mindenki megszokta, hogy támogatják. Mintha ez lenne az alap. Itt már az a furcsa, ha valakit/valamit nem támogatnak. Szinte gyanús. Közben senkiben nem merül fel, hogy a túltolt támogatósdinak, a támogatás-alapú gazdaságnak meglesz a böjtje.

Mert a támogatott nem küzd meg azért, amit kap és így nem is értékeli eléggé és ellustul. Mert az a néhány nem-támogatott berág és elmegy a fenébe, de legalábbis jogosnak érzi, hogy minden magyar adófizetést kikerüljön vagy simán csak megutálja, ami körülötte történik. Mert a támogatások felhasználásának ellenőrzése elképesztő kapacitásokat köt le és rendkívül hatékonytalan. Mert a támogatások szörnyű adminisztrációs terhet jelentenek mindenkinek. Mert a támogatások alaposan bekavarnak a piaci árakba és átláthatatlan, de biztosan tervezhetetlen, hogy kik lesznek a valódi kedvezményezettjei. Mert a támogatások erősítik az inflációt és hiánygazdaságot alakítanak ki, miközben felesleges fogyasztást generálnak. Mert a támogatások kiszolgáltatottságot eredményeznek. És persze ez a pénz hiányzik valahonnan.

A legtöbb támogatás külön-külön érthető, talán kívánatos is vagy legalábbis indokolható. De így együtt sok, amiből nagy baj lesz. Amikor a mennyiség a minőség, a cél (egy jobb ország???) rovására megy.

A támogatás-alapú gazdaság lélegeztetőgépen tartott gazdaság és ha valamit megtanultunk az elmúlt másfél évben, akkor az az, hogy a lélegeztetőgépről kevés esély van a visszatérésre.

Hol vannak a közgazdászok, akik felemelik a szavukat a támogatásdömping ellen? Hol van az, aki ki meri mondani, hogy ez a vadkapitalizmusnak hívott valami igazából a szocializmusba hajlik? Ki meri legalább önmagának bevallani, hogy a magyar foci támogatása és az ezáltal létrehozott eredmény nem a kivétel, hanem a szabály? Ki meri felvállalni a véleményét, hogy nem jó lélegeztetőgépen élni?

Vagy ez már a kapszulába zárt, Mátrix által kihasznált, mesterségesen életben tartott, messiásra váró emberiség? Ki hiszi azt, hogy ez máshol is így van, mindigis így volt, most is így a legjobb?

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3016726818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2021.10.18. 21:44:19

ez is jelzi hogy valós teljesítmény nincs az agyonplasztikázott adatok mögött.
mert akkor a magyar meg tudná venni saját pénzből is.
mára odáig jutottunk, hogy az állam fizet azért hogy itt fektessenek be (!!!)

evilwolf 2021.10.19. 08:14:10

Komcsi módszer volt komcsiktól, csak most az adókból és EU-s pénzekből.

midnight coder 2021.10.19. 09:18:19

Mondjuk az elektromos jármûvek vásárlását nem csak nálunk támogatják.
villanyautosok.hu/2020/06/05/mar-szinte-ingyen-kapjak-a-villanyautot-a-nemetek/

Azzal, hogy a színházakat, élsportot, filmgyártást, zenét, néptáncot, stb. nem kellene állami pénzbõl finanszírozni én is egyetértek: a szórakoztatóipar finanszírozása nem igazán állami feladat.

2021.10.19. 11:24:06

a kapitalizmus alapja a szabad pénzpiac. szabadon lehet pénzt teremteni a bankoknak és az államnak is. ezt csinálják az európai unióban is leütik az entert. és mindjárt ott van százcsillió ejró. és osztogatják. ezt a rendszert vette át orbán.

2021.10.19. 11:32:27

@evilwolf:
az európai adófizetők egyetlen adócentjükről sem mondanak le. hanem a semmiből teremtett pénzt osztogatják. a tagállamok befizetései a hiányból erednek. és ezt a fedezet nélküli pénzt osztják szét. és ebből lesz 54 ezer forint kamatfizetés másodpercenként.
worlddebtclocks.com/hungary
ez nem a tőketörlesztés. mert azt lehetetlenség visszafizetni. hanem újabb hiteleket vesznek fel. újabb kamatokat szednek magánbankok. szétoszthatják a semmit. ezt hívják úgy, hogy kapitalizmus. a létező kapitalizmus államkapitalizmus. a neoliberálisok azt mondják, hogy fel kell számolni az államot, mert 300 nagy magánbank jobban menedzselné a világot, mint az ensz 200 tagállama.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.19. 12:17:35

@cvsvrs: " is. ezt csinálják az európai unióban is leütik az entert"

Hát, nem.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.19. 12:19:39

@cvsvrs: döntsd már el: az államok nyomtatják a pénzt dögivel, vagy hitelt vesznek fel magánbankoktól?
Te a You tube-on képzed magad?

MEDVE1978 2021.10.19. 13:15:01

A vegyes gazdaság önmagában jó ötlet, ahogy a támogatások is. Látni kell, hogy egyes dolgok piaci alapon nem működőképesek, egyszerűen a piac kicsi mivolta vagy speciális jellege miatt. Így egy Bayern München vagy egy Barcelona el tud érni egy európai piacot, a magyar focinál az egyedüli igazából piacképes csapat a Ferencváros. És még a foci a leginkább piacképes sport, a többi médiaértéke mind kisebb. Ez azt jelenti, hogy vagy gyakorlatilag támogatásmentesen egy amatőr szintre viszik le ezeket vagy támogatják. De ez igaz például az egészségügyre is, ahol a jelentős nem fizetőképes kereslet miatt kell állami rendszer, hiszen ezt a privátszféra kapitalista logika szerint nem vállalná. (Jól látni ezt a párhuzamos piaci egészségügyi rendszeren is).

A lakástámogatások zömében gyermekvállaláshoz vannak kötve, ami szerintem jó megoldás a hazai népességváltozási adatokat látva. Egy államban mindig politikai preferencia kérdése, hogy mit támogat.

midnight coder 2021.10.19. 13:27:41

@MEDVE1978: Igazából mi a fenéért kell nekünk amatõr szintnél erõsebb foci? Pláne állami pénzbõl? Mert ok, csináljanak egy szép alapítványt, és aki úgy gondolja hogy szerinte nekünk profi foci kell, az tegye be a kis zsozsókáját. De ne Viktor bácsi döntsön úgy, hogy te az adódból szeretnél finanszírozni pár stadiont meg fociakadémiát meg aranyáron foglalkoztatott focistákat. Illetve dönthet, de akkor vegyen nekem is egy VR szemüveget és egy profi gamer laptopot az adómból - gyanítom még így is olcsóbb lennék mint egy stadiont látogaltó állampolgár, ráadásul abban is biztos vagyok hogy az átlag focidrukkernél többet teszek be a kasszába.

midnight coder 2021.10.19. 13:30:04

@MEDVE1978: Igen, amúgy vannak dolgok amik szerintem is támogathatók, mert közérdek. llyen Pl. egy jó egészségügyi rendszer (de alapvetõen az intézményeknek ott is piaci alapon kellene mûködniük, egy jó oktatási rendszer, a múzeumok és közgyûjtemények fenntartása, stb. Még azt mondom, egy-két stadion felújítása is belefér, de az amit Orbánék mûvelnek már elég messze túlmegy ezen.

2021.10.19. 14:11:29

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a létező kapitalizmus államkapitalizmus. ezért a kettő együtt. nettó módon minden szektor el van adósodva. az állam is, a háztartások is, a vállalatok is, a vicc az, hogy a bankok is. a modern pénz a nagy semmiből hozzák létre a politikusok (közte orbán) és a bankárcsaládok (közte matolcsy) és barátaik. (de ezt a rendszert nem ők találták ki. nem az ők az elsők, akik ezzel élnek vagy visszaélnek)

hogy lesz az európai uniós mentőcsomag? a tagállamok el kezdenek adót kivetni? lófaszkarikát. van valamilyen megtakarítása a tagállamoknak? dehogy van. leütik az entert. és ott a pénz. ami lehet készpénz vagy hitelpénz. választhatnak. és a bankok nyilván azt mondják, hogy legyen hitel, légyszi, légyszi. mert ezek után kamatot szedhetnek. és "megmentik" a gazdaságot. elodázzák a válságot, újabb és újabb válsághullámokat teremtenek. ezt hívják úgy, hogy kapitalizmus.

2021.10.19. 14:13:36

@Igazamvanvagyigazamvan?:
hogy lesz a százcsilló ejrós mentőcsomag. nem úgy, hogy leütik az entert és ott a számlán az ejró. hanem?

2021.10.19. 14:34:38

@Igazamvanvagyigazamvan?:
orbánék is ugyanazt csinálják, amit az eu a bizottságban. csak az eu komiszárok azt szeretnék, hogy az ő elvtársaik kerüljenek többségbe a magyar kormányban. orbán azt, hogy az ő elvtársaik a bizottságban.

orbiék is tudnak pénzt teremteni a semmiből. ha gdp arányosan többet teremtenek, mint orsolya néni a bizottságban úgy gyengül a forint. növekszik az infláció. orbi elmondja, hogy ez soros györgy ármánya. támadja a szegény kis magyarokat ő pedig támogatja. mzp és dk azt, hogy ők nagyon európaiak. és csak az orbán geci korrupt, orsolya néni körei a keményen dolgozó kisembereket képviselik, hiszen ők szolidárisak, szocialisták. erre orbi nyom(tat) egy 80-ast feri bácsinak. ő is szolidáris. ahogyan orsolya néni és a többi nagyon európai.

gigabursch 2021.10.19. 15:25:35

Az biztos, hogy meg kell vizsgálni kíméletlen alapossággal, hogy mi éri el a célját és mi nem.

Abszolút semmi eredmény:
- foci támogatás
- cigány felzárkóztatási támogatás.

Ezt ki kell hajítani a rendszerből.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.19. 16:58:18

@cvsvrs: végtelenül primitív a Világképed. Kár is cáfolni. A gyíkemberekről még nem írtál. Tudod, akik halpénzt nyomtatnak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.10.19. 17:01:43

Hehehehe... ez ám a szopás nektek narancstálibok, nem az orális szex!
Ez az előválasztás eredménye. :-))

index.hu/belfold/2021/10/19/egy-nap-alatt-tobb-mint-ketezren-jelentkeztek-szavazatszamlalonak-2022-re/

"Célunk, hogy 2022-ben minden szavazókörben legalább kettő, az ellenzéki összefogást támogató szavazatszámláló őrködjön a szavazás tisztasága felett"

"Honlapjukon kifejtik, hogy

a 2018-as országgyűlési választásokat követően rendellenességek sorát tárták fel, ezek egyik oka az volt, hogy a szavazatszámláló bizottságok negyven százalékában egyáltalán nem volt vagy nem volt elegendő ellenzéki szavazatszámláló. Ezért nem valósult meg országszerte a választások lebonyolításának kiegyensúlyozott törvényességi felügyelete, hiszen nem minden szavazókörben képviselt minden oldalt két-két szavazatszámláló."

2021.10.19. 18:09:19

@Igazamvanvagyigazamvan?:
miből lesz az eu mentőcsomag? a tagállami adókból? nem. adományokból? a filantrópok adakoznak? nem. azok nem adnak semmit. miből lesz mentőcsomag? tagállamok megtakarításaiból? nem. hiszen az nincs. akkor mégis honnan lesz százcsillió euró, dollár vagy akármi. ami után egyesek kamatok szednek. a nem valós megtakarítások után is. lényegében csak azok után. a tényleges megtakaírítások után alig valamit fizetnek valamit ugyenezek. nem a gyíkemberek, hanem gazemberek. végtelen primtív világképük. valóban. ezt végtelen primitív módon lehet leírni. honnan lesz az a pénz? a semmiből! leütik az entert és szétosztják. és a kérdés, hogy a semmiből teremtett pénzt orsolya néni varázsolja, orbán, dobrev klára, aki nagyon "európai", vagy a "piacok".

2021.10.19. 18:27:21

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
aha. tehát a fidesz csalt, mert a többi párt baszott számlálóbiztosokat küldeni a szavazókörökbe. küldjenek. és váltsák le a fideszt felőlem. majd ezek után kiderül, hogy dk és mzp hogyan tudnak kormányozni. és ha ők nyernek, akkor lesz ellenzékük. akik utcai tüntetéseket is szervezhetnek. a közigazgatásban ellenállhatnak, keresztbe tehetnek a kormánynak, ahol csak tudnak. hiszen ez az értelmiségi lét lényege állítólag. a totális ellenzékiség.

felőlem váltsák le a fideszt, de egy szó nincs arról, hogy az új kormány mit is akar. túl azon, hogy lölőt elszámoltatja dr hadházy, aki állatorvos (!). a fideszes ügyleteket a telekom-mal, az e-on-nal, az audi-val, a mercedes-szel, a bmw-vel. és azért a német kormány erősíti a nyomást. megbuktathatják orbánt. és hogyan tovább. majd egy nemzetközi könyvvizsgáló olcsón megszakérti, hogy el kell adni mindent. mert az állam rossz gazda.

az államot eladósítani (ehhez kellenek a szocik), eladni (ehhez a libek) és asszisztálnak az olyan európai értelemben vett konzervatívok, mint mzp. és aki ezen a körön kívül esik az náci.

white999 2021.10.19. 21:27:22

@MEDVE1978: Ezelőtt 60 évvel is annyi volt a támogatás, hogy a focisták nem dolgoztak, mégis versenyképes volt a nyugattal. Önmagában a pénz nem old meg semmit. több tucat országnak van jobb focija támogatás nélkül.
Ha nem a foci de más sportot nézünk, akkor rengeteg fejlett országban szinte 0 támogatás azt biztosítja, hogy aki a munka mellett megdöglik az edzésben az tényleg komolyan gondolja. Max a legkiválóbbaknak löknek valamit ha bizonyított. Kevesebb élsportoló és érem viszont sokkal fejlettebb a tömegsport amitől meg jobb az egészség. Nem véletlen, hogy sportnemzetünket a covid így megcsapta.

white999 2021.10.19. 21:31:48

@cvsvrs: felőlem váltsák le a fideszt, de egy szó nincs arról, hogy az új kormány mit is akar

A Fideszt sem lehet azzal vádolni, hogy ezt sokszor részletezte volna. Folytatjuk. Illetve hopp az elsőnél. Kb. semmi olyat nem csinált amit megígért hanem az ellenkezőjét. Vagy volt ilyen hogy manyup államosítása és oktatásból eü-ből forráskivonás? Én nem emlékszem.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.19. 23:50:44

@cvsvrs: buta vagy. Nem kicsit. Pénzt lehet nyomtatni, de az azonnal inflációt gerjeszt, ráadásul az ország devizája támadhatóvá válik, és Soros lecsap, mint Angliára anno.
Egy ország akkor tud pénzt nyomtatni és a piacra önteni, ha megvan hozzá a fedezete, vagy kevés a deviza eleve a piacon.
Az USA bátran eladósodhat, tehát hitelt vehet fel, mert a dollár fizetőeszköz mindenhol. A UK , avagy Magyarország már nem.
A FED most úgy öntött pénzt a piacra, hogy a kamatok 0 közelében voltak, tehát a piac elbírta.
Tudod, ha az autód gumijába 2 atm. nyomás kell, nem pumpálod fel 6-ra, de ha 1,5 van benne, bátran nyomhatsz bele.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.19. 23:52:39

@cvsvrs: "államot eladósítani (ehhez kellenek a szocik), eladni (ehhez a libek) és asszisztálnak az olyan európai értelemben vett konzervatívok, mint mzp. és aki ezen a körön kívül esik az náci"

de mi van a lipsinácikkal?
Te borzasztóan gyerek vagy.

MEDVE1978 2021.10.20. 00:03:54

@midnight coder: Hát igen, ez tény. De önmagában nem a támogatások volumenével van a baj, hanem a rossz célokkal egyes esetekben. Ez meg hát politikai preferencia, ahogy írtam...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 00:11:44

@cvsvrs: ha ez ilyen egyszerű lenne, Gyurcsány is nyomhatott volna egy entert és nem kellett volna az IMF.
De olyan hülye volt, hogy inkább az IMF-hez fordult, mintsem lenyúlta volna a manyup pénzt.

MEDVE1978 2021.10.20. 00:27:48

@white999: Részben. A profi sport a kicsi, elszigetelt piac és a kellően fejletlen magyar gazdaság miatt nem életképes hazánkban. Persze, hogy egy jómódú 90 millió fős piacon (Németország) a piacról, tehát közvetítési díjakból, reklámból, merchandiseból, jegyárusításból fenn lehet tartani csapatokat, amik jó esetben pénzgyárakká is válnak.
A magyar csapatokra nem nagyon kíváncsi senki az országon kívül, a nyelvi sajátosságok és a játék minősége miatt. Az egyetlen csapatsport amiben kivételeset nyújtunk az a vizilabda, de az meg nem túl képernyőképes, így nem is tudjuk exportálni. Ezért tartják el ezeket a sportágakat állami pénzből. Persze kérdés, hogy a támogatás megöli-e a profi futballt mondjuk, mert a környező országokban vannak hasonló nagyságú klubok, amelyek működnek, főként a saját játékos nevelésből felhozva a játékosokat. De ezek is csak működgetnek, mert esélyük sincs az élvonalba jutni Európában. A jó játékosokat ma ugyanis már szinte gyártják. Egy jó focijátékost kb. 8 évesen fel kell fedezni és be kell vinni egy akadémiára, ahol tanítják tizenhat-tizennyolc éves koráig kemény edzésprogrammal, megfelelő táplálkozással stb.. Csak így lehet top játékost gyártani, ez viszont rengeteg pénzbe kerül, ami elvileg akkor térül meg, amikor a játékos felnő és el lehet adni jó pénzért. No meg az első pár évben, amikor még az akadémia csapatában játszik olcsón.
Ezt próbálta meg Viktor reprodukálni azzal, hogy teletömte pénzzel az akadémiákat. Ezt nyugaton befektetők vagy tulajdonosok teszik, nálunk az állam vette át ezt a szerepet. A baj az, hogy ez nem működött vagy legalábbis tömegesen nem. Vélhetően az egész oka (Amiért nem működött) egyszerűen a korrupció, a nem eléggé jó szakmai vezetés az akadémiákon és természetesen a kicsi merítési lehetőség. A Barcelonának ott van az egész világ ahonnan tud nézni játékosokat az akadémiájára. Nálunk az akadémiák itthonról vagy legfeljebb néhány szomszéd országból toboroznak, ahol egyszerűen nincs akkora merítés a tehetségekből. Viszont az már nem működik, ami az 50-es évek régi idők focijában. Puskásék technikailag, sebességileg is alacsonyabb szinten vannak, mint a mai profik. Ahogy az úszásban is javítják a világcsúcsokat úgy a foci is technikásabb, gyorsabb lesz.

A tömegsport más kérdés, mert a példakép jelenségen kívül nincs kapcsolata az élsporttal. Tehát attól, hogy valaki foci szurkoló, még kevés esély van arra, hogy emiatt ő is focizik.
A tömegsport (szabadidősport stb.) állapota egyébként nem javult jelentősen az elmúlt 10 évben, holott ennek (illetve a diák és egyetemi sportnak) van érdemi hatása pl: az egészségügyre.

2021.10.20. 08:43:52

@Igazamvanvagyigazamvan?:
itt van egy oecd ábra arról, hogy (leegyszerűsítve) elsődlegesen ki mennyi pénzt teremt (nyomtat).
data.oecd.org/money/narrow-money-m1.htm
láthatod, hogy az usa mindent visz. és utána a második helyzett: hungary. és a harmadik: poland. és ha a csúszkát az amerikai pénznyomtatás elé viszed (2020 februárra), akkor láthatod, hogy az oecd átlag fölött volt még törökország, izrael és kína. és olyankor azt mondják, hogy ez mind "sötét diktatúra". mert ezek a kormányzatok a többihez mérten indokolatlan versenyelőnyhöz juttatják a haverjaikat. és erre azt mondják, hogy nincs "jogállam".

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 08:51:08

@cvsvrs: "them

M0

Notes and coin plus central bank reserves

MZM

Notes and coin plus all sight deposits held by the non-bank private sector

M2

Notes and coin plus all retail deposits (including retail time deposits) held by the non-bank private sector

M4

Notes and coin, deposits, certificates of deposit, securities with a maturity of less than five years held by the non-bank private sector"

2021.10.20. 09:10:41

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a pénznyomtatás inflációt teremt. és ha a pénz ingatlanban inflálódik, akkor az alapkezelők hülyére keresik magukat. ha a pénz a fociban inflálódik, akkor a focisták. stb.

a németek hagyományosan az exportképes gyáriparba tolják a pénzt. mert az úgy minimális inflációt teremt. és a német gazdaság ettől erős. az amerikaiak a magánegyetemekbe. és ettől a kutatás-fejlesztés elég erőteljes. orbán részben ezeket a mintákat vette át. és ettől nem omlott össze a forintgazdaság eddig legalább is. a választási ígéretei fogyasztásösztönzésből állnak. direktben vásárol szavazatokat. a ha a folyó fizetési mérleg megborul, könnyen egy inflációs spirált eredményez. gyengül a forint, a jegybank kamatot emel, újabb infláció, stb.

a forintgazdaság egyelőre még képes finanszírozni magát. 22 tavaszától akárki kormányoz egy kiigazító intézkedéscsomaggal indítania. amire mzp és dk azt mondja, hogy elindítják az elszámoltatást. ami azt jelenti, hogy a haveri körök befékeznek. a reálgazdaság nagyrészt a fideszben van. persze ha az európai bizottság nagyon nagyon sok pénzt folyósít, akkor a forint még erősödni is fog. csak az nem jó a betelepült gyáriparnak. mert a munkabérek euróban növekednek. az a pálya nem jó nekik. nem véletlen mondta merkel, hogy tárgyalni kell orbánnal. aztán persze lehet, hogy a német szocdemek, vagy különösen a zöldek szétverik ezt az egész wirtschaftot, de ez esetben bokros lajos felkészülhet.

nem látom azt, hogy egy mzp-dk kormányból (mszp-szdsz reloaded) bármi jó kisülne az országnak. megállítják orbánt. oké. és?

2021.10.20. 09:32:01

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ha gyurcsány haverjai között lettek volna gyáriparosok, akkor megtehette volna. mert azok árut termelnek. úgy leüthetik az entert. ahogyan orbán megtehette. orbán megteheti,hogy leüti az entert és visszavásárolja az angoloktól a repteret.

a dk, az mszp, a p, a momentum, a jobbik, az lmp vagy mzp körei nem tehetik meg. mert nincsenek gyáriparos multik és azok beszállítói. mind a fideszben vannak. és az ellenzékben azt mondják, hogy ne akarjál már összeszerelő üzemet, mert az alacsony hozzáadott értékű stb. azért, mert egyes pénzalapok ezt tanácsolják nekik. ők a forintgazdaság összeomlására játszanak. és leszarják, hogy ez majd maga alá temeti ezeket a szocialistának és liberálisnak mondott hülyéket. és ezt a multi-level marketinges csókát, akit most az szdsz-es szerkesztőségek kényszerűségből felemeltek. mert karigeri durcizott és azt mondta, hogy inkább mégse lenne minielnök.

persze lehet, hogy multik mzp lába elé térdelnének, vagy meggyőzné a vezetőit, hogy szolgálják ki őt. és az üzlet menne tovább. ezzel egy probléma van. hogy nem mzp kormányozna, hanem mzp és a dk. és a dk-t a reálgazdaság szereplői nagyon utálják magyarországon legalább is. és a másik probléma, hogy a gyáriparral rendelkező városok mind fideszesek. dk csökkentené a világrekorder áfá-t, mzp azt mondta, hogy semmi probléma. helyi adók. a reálgazdaság nyilván tapsiskol majd ennek.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 09:47:33

@cvsvrs: logikátlan. A pénznyomtatás inflálja a forintot, de ez nem igazán számít a multinak, mert a bérek nőnek.
A kutatás-fejlesztés eleddig nem volt prioritás, tehát igaz az, hogy összeszerelő üzem az ország. A multi pedig importból termel exportot, ebből a szempontból mindegy neki a forint árfolyama. Viszont van itt egy bukfenc az érvelésedben: a forint romlásával az import megdrágul, ami rontja a magyar szereplők versenyképességét. Tehát Orbán pont a magyar szereplők érdeke ellen tesz, amikor támogatja a multikat. Ez most van, nem kéne ezt a DK -ra kenni, mint jövőbeni veszélyt.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 09:49:16

@cvsvrs: a reálgazdaság szereplôinek semleges, ki kormányoz. Ōk gazdasági érdekek szempontjai alapján hoznak döntéseket, nem szerelemből.

2021.10.20. 10:04:23

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a gyáriparos multinak a jó az, hogy ha a forint gyengül, vagy ha úgy tetszik, akkor az euró erősödik. mert úgy forintban növekedik a reálbér, euróban azonban nem. ez a jó minden exportképes vállalkozásnak. a forintgazdaság áru és munkaerő exportra van alapozva. és mellette tőkeimportra. termelő piacra.

értem persze, hogy lehetne fordítva is. csak nincs tőkeexport. ha lecsökkentik az áfát és kivetik az összeszerelő üzemekre és beszállítóikra kivetne a helyi adót mondván, hogy azok nem kellenek, mert alacsony hozzáadott értékűek, akkor a forintgazdaság összecsuklik, mint egy zollstock. és ezek után még annyi pénz se lesz kutatás-fejlesztésre, mint eddig.

2021.10.20. 10:07:38

@Igazamvanvagyigazamvan?:
és lehet, hogy a német zöldek ezt ki tudják bulizni mondván, hogy ezzel megdöntik a fasiszta vagy félfasiszta orbánt és megmentik a bolygót. de abból működő forintgazdaság nem lesz. ez esetben megint az lenne, hogy a szocik eladósítják az országot, a libek eladják és a konzik asszisztálnak. és azt harsogja a média, hogy jönnek a nácik. mert ez a banda erre az összeomlásra játszik.

2021.10.20. 10:11:10

@Igazamvanvagyigazamvan?:
hogy a francba lenne már közömbös. akkor nem lenne lobbi tevékenység, stb. a reálgazdaságnak kurvára nem mindegy, hogy mit mondanak a szocik a szakszervezetiekkel, a zöldek, minek a szabadságát helyezik előtérbe a liberálisok és mihez asszisztálnak a konzervatívok. és mit ordítanak a mikrofonba a népi nacionalisták és mellette hogyan szolgálják ki őket. kurvára nem mindegy.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 10:11:29

@cvsvrs: bocs, de épp a fidesz szlogenje volt, hogy magyar tőkét fejleszt, visszaszorítja a mocsok nyugati harácsolókat, akik kitalicskázzák a pénzt.
Hogyan lesz magyar tőke, ha a nyugatit hozzuk előnybe? Ezzel tényleg összeszerelő üzem leszünk.
Az oktatás romokban. A pedagógusok által nyújtott szinvonal katasztrófa. Ez nem segíti a k+f-et.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 10:13:38

@cvsvrs: teljesen közönbös. Minden skrupulus nélkül vonult be a német tőke Kínába. Egy beruházásnál nem azért döntenek Szlovákia mellett, mert Orbánt nem szereti a ceo.

midnight coder 2021.10.20. 10:14:41

@Igazamvanvagyigazamvan?: "De olyan hülye volt, hogy inkább az IMF-hez fordult, mintsem lenyúlta volna a manyup pénzt. "

Valóban hülye volt, a manyup abban a formájában ahogy Bokrosék kitalálták egetverõ baromság volt, és ezt mára még a liberósbolsi oldal is elismeri.

Fletónak igazából akkor volt történelmi lehetõsége, amikor megpuccsolta Megyót. Akkor dönhetett volna úgy, hogy leállítja a költekezést, és meglépi kb. azt amit a Bajnai. Akkor õ valószínûleg bukik 2006-ban, de az ország talpon marad és az MSZP is túléli. Õ nem ezt döntötte, helyette 19-re lapot húzott, hazudott éjjel és nappal a többi komcsival együtt, aztán kampányolt hogy nekik kész programjuk van, és hogy nem lesz megszorítás mert az rossz az embereknek és rossz az országnak. Nyertek, jött az Öszödi beszéd. Ami után minden civilizált országban felállt volna a miniszterelnök és új választást is kiírnak miután a kormány elveszítette a legitimitását. Ehelyett jött a szemkilövetés és a haveri kutya. Ezzel írt ki minket Fletó az európai országok közül, az amit Orbánék mûvelnek és mûvelhetnek, az már csak a következmény. Egyrészt ennek a következménye, másrészt annak, hogy Fletó még 2009 után sem tûnt el a fenébe, hanem megalakította a DK-t és azóta is tovább szennyezi a közéletet.

midnight coder 2021.10.20. 10:15:39

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Ez nem segíti a k+f-et. "

Ahogy az ellenzék hajtóvadászata sem a kínai egyetem ellen.

alöksz róz 2021.10.20. 10:27:43

@Igazamvanvagyigazamvan?: a közgazdászprofesszor megszakérti
:D :D :D

2021.10.20. 10:31:55

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ez egy kép, ahol szijjártó péter tárgyal a continental-vitesco helyi vezetőivel debrecenben.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2021/szijjarto.jpg
szemben vele a fickó egy morva marketinges. kb. semennyire se ért az elektromos autók hajtásrendszeréhez. continental-vitesco helyi vezetője se. fingja nincs róla. ahogy szijjártó péternek se, aki egy nemzetközi sportmenedzser iskolát végzett.
a képen annak szakállas morvának fel kell építenie egy gyárat és a magyar szemüvegesnek meg kell nyernie a választást. és el kezdenek pénzt osztogatni mondván, hogy ezzel munkahelyet teremtenek. a haverok építik az üzemcsarnokot. a fideszes pék viszi a pogácsát a tárgyalásra. a fideszes virágos szállítja az irodába a szobanövényt. a fideszes takarító fogja a kisikálni a budit. és a szakállas morvának azt mondják, hogy fasza gyerek vagy, fel tudtál építeni egy vállalatot debre- akárhol. és mondhatod, hogy ez összefonódás. így működik szinte minden. és mennél nagyobb vállalat, annál inkább. van olyan üzemméret, amitől már az állam felé nőnek. privatizálva van szinte minden, akkor a globalizált nagybankok és az óriásvállalatok diktálnak. ilyen amerika. az a neoliberalizmus.

európában klasszikus liberalizmust lehet teremteni, amiben a helyi gazdaság össze van fonódva az államhatalommal. magas adók, kiterjedt közszolgálatások. a német befektetők azt mondják, hogy debrecenben épüljön egy deutsche schule, német szövetségi tanrenddel és a svájci típusú nemzetközi iskola. de ezeket az állam konkrétan a fidesz építi nekik. hogy jürgen gyereke odajárjon. és dk-s építési vállalkozó nincsen, vagy momentumos, vagy akármi. ha jürgen gyerekének az iskolában a fidesz festi ki a falat. és persze lehet, hogy ez a választói kör átállna az mzp pártba. csak ott áll dk, és közben fent kell tartani a forintgazdaságot. különben megint jön egy újabb rendszerváltás.

2021.10.20. 10:34:41

@Igazamvanvagyigazamvan?:
azért döntenek adott esetben szlovákia mellett, mert a pozsonyi kormány jobb feltételeket kínált, mint a budapesti. egyáltalán nem közömbös számukra, hogy kik kormányoznak.

ha a kormány lecsökkenti a fogyasztást sújtó áfát, akkor annak örülnek a kereskedők. ha cserébe megemeli a helyi iparűzési adót, akkor annak nem örülnek a gyáriparosok. nekik világrekorder áfa a jó. a forint gyengülés. mert a reálbérek euróban nem növekednek, stb. amit orbánék csinálnak.

2021.10.20. 11:03:46

@Igazamvanvagyigazamvan?:
és ez érinti a legkisebb vállakozást is. a lángossütőt is, hogy előírják neki, hogy kell-e ehhez szakmunkásbizonyítvány és érettségi, vagy nem kell.

és ha van egy rendezvény, hétvégente vásárok, akkor nagyon nem mindegy, hogy van-e nyugtaadási kötelezettség vagy nincsen. és azt a helyhatóság dönti el. értem, hogy az a törvény, hogy kötelező. de azt a gyakorlatban a helyhatóság dönti el. vagy akár állandó vásártereken. nyíregyházán a kínai árus nem is ismerik a pénztárgépet és a nyugtatömböt. és így lesz olcsó a lángos és a mackónadrág a pórnépnek. és ugye lehet mondani, hogy megteremtik a szabadságot az árusoknak. és ezzel bedönthetik a hipermarketeket. és lehet mondani, hogy szektorsemlegesen kellene adóztatni, mert úgy igazságos, hogy marika néni versenyezzen a tesco-val. lehet, de marika néni nem feltétlen ezt képzeli. és úgy a népi nacionalistákra szavaz. és ennek tapsikol az aldi és a lidl, akik szponzorálják a köztévét, mert nekik érdekükben áll bedönteni a tesco-t. amelyik egyébként plázastop idején épített újabb üzletet. a szabad piac a gyakorlatban összevissza manipulált.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 11:05:36

@cvsvrs: ez azt jelenti, hogy rosszabbul élünk, mint nyóc éve!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 11:06:51

@alöksz róz: hozzád képest mindenképp. Aki azt sem érti, mi az a külker. mérleg, ne pofázzon bele.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 11:08:21

@cvsvrs: na, most pont azt írtad le, amit mondtam. A multit nem érdekli, mi a párt színe, amíg biztonságosan tud profitot termelni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 11:19:35

@cvsvrs: ", a 444.hu peres eljárásban volt kénytelen azokat kikérni. Ez alapján csak a jelenlegi kormányhoz közelálló, magyar kézben lévő CBA élelmiszerlánc kapott felmentést a törvény hatálya alól, míg a nemzetközi láncok egyszer sem. Számszerűen a magyar tulajdonú CBA 24 esetben kapott felmentést, míg a nemzetközi láncok 35 kérelemből egyszer sem"

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 11:20:49

@cvsvrs: a plázastop a 400 négyzetméter feletti üzletekre vonatkozik, a kormány külön engedélye kell hozzá.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 11:29:31

@cvsvrs: "Ez forintban igen szép eredmény mind az egy évvel korábbihoz viszonyítva, mind 10 éves szinten nézve.

Akkor ugyanis a nettó átlagbér még mindössze 131 ezer forint volt, ami tíz év alatt bő duplázást jelent nominálisan, miközben az infláció összesen nagyjából 36 százalék volt az időszakban, tehát

a reálbér növekedés is igen szép, 55-60 százalék volt.

Felzárkózás: két lassító tényező

Ha a fejlett nyugat-európai országokhoz képesti nominális felzárkózást nézzük, a helyzet kissé eltérő, két okból is.

Egyrészt a gazdasági fellendülés éveiben a fejlett országokban is volt érdemi béremelkedés, másrészt 10 év alatt a forint árfolyama harmadával gyengült.

Kétségtelen, hogy 2010-ben jelentős makrogazdasági egyensúlytalanság állt fenn, nagy költségvetési és fizetésimérleg hiánnyal, ami törvényszerűen a hazai valuta gyengüléséhez vezetett, miközben az évtized közepére létrejött a makrogazdasági egyensúly. Addigra a korábbi 270 forintos euróárfolyam 310-315-re módosult, és ott úgy tűnt, ki is alakult az egyensúlyi árfolyam.

Ez a szint stabilnak tűnt évekig, ennek ellenére újabb gyengülő trend indult három éve, amely a tavalyi válság elején felgyorsult, így lett egyelőre 355-360 körül az árfolyam.

A német átlagos nettó bér, mint legkézenfekvőbb összehasonlítási alap 10 évvel ezelőtt 1800 euró volt, most 2500, az emelkedés tehát közel 40 százalék, szemben a hazai több mint 100 százalékkal.Ez egy igen szép bérfelzárkózási arány lenne, azonos devizaárfolyam mellett.

Tíz év alatt azonban az árfolyamváltozás miatt a magyar nettó átlagbér 480-ról 770 euróra módosult, ami 60 százalékos emelkedés.

A magyar átlagbérbér így 10 év alatt a német bérszint 26,5 százalékáról 32 százalékára nőtt.

Visegrádi országok és a tágabb térség

Ezek után vessünk egy pillantást a régiós társakra, hogy lássuk, a térség szintjén hogyan zajlik a felzárkózás.

Noha 2020-ban a legtöbb országban lelassult a béremelkedés szintje, mégis kissé előrébb kerültek hozzánk képest a forint árfolyamának tavalyi változása miatt.

Míg nálunk 770 euró az adat (volt már 800 fölött is), addig a szlovák szint 850, a lengyel 890, és említésre méltó Lettország 845 euróval.Csehország 1000 eurót közelítő szinttel már jobban előre szaladt, ez azonban történelmi hagyományainál és földrajzi helyzeténél fogva nem meglepő, ahogy Szlovénia 1180 eurója sem."

Tehát: a reálbér nőtt, azaz a multi rosszabbul járt.
A bérköltség csak egy tényező, különben senki nem fektetne be Csehországban, vagy Lengyelországban Magyarország helyett.

alöksz róz 2021.10.20. 11:46:26

@Igazamvanvagyigazamvan?: én pontosan tudom, mi a külker mérleg.
még a gdp-ről is tudom h mi, meg az apportról is.
neked megugorhatatlan szint ezek megértése. és még az összeadás-kivonás is meghaladja a képességeidet.
de azért megszakérted

2021.10.20. 12:06:31

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a multit az érdekli, hogy az államtól valamilyen egyedileg rászabott kedvezményt kapjon. ezt hívják úgy, hogy KORRUPCIÓ.

a mercedes megállapodik a fideszben egy haverral, hogy ők majd szállítanak alvázakat az összeszerelő üzembe. és ezek után az állam rendel tőlük. ez jó a mercedes-nek és a fidesz-ben a havernak. úgy, hogy nem feltétlen ők gyártják a legolcsóbb buszt. de mégis őket hozzák ki győztesként.

jön egy kormányváltás. két eset van. az egyik, amit az ellenzék mond, hogy ne mutyizás legyen, hanem valódi verseny. legyen. de úgy a fideszes haver becsődöl. kirakja az utcára a gyári munkásokat. a haveri buszgyárnak hitelező haveri bank becsődöl. és esetlegesen a mercedes hoppon marad. viszont olcsóbb lesz a volánbusz beszerzés. ez is egy opció. és a haveri buszgyártás a másik.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 12:22:47

@alöksz róz: nem, ezeket én írtam le, te soha. Neked idegen dolog még az áfa is. A gdp-ről annyit tudsz, mint az elemi iskolások. Kivonni talán tudsz, de a logika az bizony ismeretlen fogalom számodra.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 12:24:36

@cvsvrs: te mindig terelsz? Az inflációról beszéltünk.

2021.10.20. 12:48:47

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ez egy konkrét példa. láthatod a mercedes alvázat és a buszt. orbán stadionjának parkolójában.
dehir.hu/upload/images/galeria/4818/210928reformbusz_ksz_(15).jpg
és felvonul a polgármester, a parlamenti szakállamtitkár, a haver (háttal a kopasz)
dehir.hu/upload/images/galeria/4818/210928reformbusz_ksz_(25).jpg
és 100 millió forint értékben adományoznak pénzt a szakképzési centrumnak és a debreceni egyetemennek a járműipari mérnökképzéshez. és az úszószövetség elnöke is ott van a sajtótájékoztatón. nemzeti úszó programban majd ilyen buszokkal szállítják a városi uszodába gyerekeket a beosztott községekből és falvakból. és ott a lakájmédia, a rezsimszolgák.

ez ugye nyílt korrupció. a mercedes vezetői nincsenek jelen. ők nem büszkék arra, hogy milyen faszán összefonódtak a magyar állammal, mert náluk ez nem divat. de ha ezt a bíróság, vagy az európai ügyészség elé viszik, akkor nyilván a mercedes igazgatótanácsát is vezetőszáron kell elvezetni, mert ezt harsogja a média. ők pontosan tudják, hogy ez így működik. nyilván be vannak építve közvetítő cégek, luxemburgi ügyvédek, lobbisták, lófaszkarika. amire az orbánizmus, a köztévé, a lakájmédia, a rezsimszolgák azt mondják, hogy ez így működik. ez a létező kapitalizmus.

és erre a válasz az, hogy ha majd lesz elég járműipari mérnök, képzett szakmunkás, akkor ők még jobb gyártósort szerelnek össze, mint a fideszben a haver. de ez a réteg tutira nem a dk-ban lesz. mert egy gyurcsányista sincs ebben a szavaói bázisban és gyurcsánnyal összefogó korrupció ellenes hadházy ákost kezdve márki zay péter baráti körében nincs egyetlen járműipari mérnök sem, vagy ha mégis, akkor éppen ugyanolyan korrupt, mint a fideszben a haver.

2021.10.20. 12:52:50

@Igazamvanvagyigazamvan?:
az inflációt csökkenti az, hogy van gumibiszbasz gyártás, fröccsöntik a műanyagot, meghajlítják a csövet. és a semmiből történő pénzteremtés árufedezetét a fideszben a haverok vezetésével teremtik meg.

a dk-s kisnyugdíjas szavazó ugyanis csak fogyaszt. és a momentumos bölcsész, a zöldek, márki zay péter multilevel marketing csapata. ők fogyasztói társadalmat akarnak. abban reálgazdasági szereplő nincsen. kezdve az őstermelőktől, a bányászokon át a gyáriparosokig. akik a semmiből pénzteremtés árufedezetét előállítják és akik az inflációt képesek csökkenteni. az mind a fideszben, vagy a fidesz környékén van, vagy valódi független.

2021.10.20. 13:53:57

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a debreceni repülőtér melletti tesco extra plázastop idején épült. abból indulok ki, amit magam körül tapasztalok, a környezetemben közvetlen érzékelek. a valóságból. tudom, látom, hogy akkor és ott van. és nem különösebben érdekel, hogy mit ír a 444, vagy a telex firkászai és a többi. tudom, hogy őszerintük csak a cba korrupt. az összes globalizált kereskedelmi lánc korrupt. egytől egyig az összes. eleve az, hogy egyesek százcsillió dollárból, vagy euróból töltik fel az árukészletüket és azt mondják, hogy ez versenyezzen marika néni kisboltjával. ez konkjunkturális időszakban működik, olcsó tömegtermékeket teremt. és amikor jön a recesszió, akkor a kisvárosi amerika is fellázad. jön trump és bandája. értem, hogy geci korruptak. akárcsak a demokraták. akik szerint nincs demokrácia feltéve, hogy nem őket választják. és senki nem szállhat be ebbe a versenybe, mert mindkét banda geci korrupt.

és ez a modell lett importálva a rendszerváltással. és ennél a modellnél egy fokkal jobb az is, hogy kvázi egypártrendszer lesz úgy, hogy szabad választások megmaradnak. mert úgy esély van arra, hogy valódi függetlenek belépjenek. olyanok, mint mzp, úgy, hogy nem lépnek be a 99 mozgalomba, nem veszik át a stafétabotot a tejbetök karigeritől, stb. mzp-vel is elhitetik, hogy ő lesz a miniszterelnök, bajnai gordon is rájött, hogy milyen fontos neki a demokrácia a magyar faluban is legyenek ellenzékiek. függetlenek kellenek, nem ellenzékiek, akik az összeomlásra játszanak.

kormánypártiak és függetlenek. ez a mainstream. az ellenzék a politikai underground. ez teremt normalitást. európai értelemben legalább is. amerikában nyomassák, hogy a fehér férfiak járjanak rózsaszín tüllszoknyába, térdeljenek le a feketék elébe. és az államok ne gördítsenek akadályt az iszlám állam elébe. ezt követelik európától a "demokraták". egyetlen párt van, amelyik ellen fellépett, egyetlen pártelnök. mzp se fogja azt mondani, hogy ez egy faszság, mert úgy nem lehet tagja a 99 mozgalomnak. egy ellenzéki politikus nem meri ezt mondani.

és ez a banda a háborúival egymillió ártatlan civilt ölt meg, és tízmilliót tett földönfutóvá. és ez a háború magyarország határai mellett folyik jelenleg is. és nem mellékesen a demokraták a magyar kisebbség elnyomatásában érdekeltek, mert úgy tudják a ruszkikat kiszorítani. többségi és kisebbségi nyílt magyarellenességet, népirtást, mert azt csinálják miért kellene támogatni. értem, hogy így tökfej jóllakik a fideszben, meg rodsztyúárt énekel lölő lakodalmán nem tudom mennyi millió dollárért. miért csak lölő lagzijában danolászik ennyiért. mintha észak-amerikában vagy nyugat-európában csak és kizárólag feltalálókból állna az elit. akiket a médiában annak állítanak be azoknak egy része se talált fel semmit. értem, hogy lölő még harvard biznisz szkúlt se végzett. késsel villával enni is alig tud. mert egy falusi gázszerelő. felcsút nem beverly hills. récsöl a barátnőivel is úgy "divatdiktátor", mint az összes többi. tiborcz is ugyanúgy építi a yacht klubot. ugyanabban a rendszerben.
karigeri kiveti a tiborcz adót. és még hányan legalább annyira gazdagok budán. és akkor nem vezetik be. így megy ez.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 15:11:01

@alöksz róz: látod, tanulatlan barátom, arra sem voltál képes, hogy a hivatkozásomnak utána nézz.
A KSH honlapjára mutat...tudom, te okosabb vagy, mint a KSH, hisz ki tudsz vonni két számot egymásból.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 15:13:12

@cvsvrs: engem nem érdekel a nyomorod, kár itt ömlengened. Amit írtam, az az infláciòról szólt.
Eleve prejudikálsz, engem ez nem érdekel.

alöksz róz 2021.10.20. 15:27:28

@Igazamvanvagyigazamvan?: vissza lehet olvasni, nekiálltál totál fogalmatlanul megszakérteni.
igen, a ksh honlapjára mutat, csak sajnos nem tudtad értelmezni.
amikor kezdett neked egy kicsit derengeni, megpróbáltad előadni, hogy te értetted, mi meg nem. szánalmas. főleg h kiderült a következő példáknál (amikor a külker mérlegről, apportról gagyogtál, meg hogy nulla lenne az ára), hogy mégse érted :-)

2021.10.20. 15:49:35

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ha téged az infláció érdekel, akkor az mikor is csökkent magyarországon és mikor volt viszonylag alacsony? a fidesz kormányok idején.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-inflation-cpi.png?s=hucpiyy&v=202110080724V20200908&d1=19211114
ettől még az inflációt most fel fogják pörgetni orbánék is osztogatnak a ciklus végén. és ezek után a következő ciklus elején szükség lesz egy kiigazításra. de ugye dk és mzp sem ezt ígéri, hanem azt, hogy lecsökkentik a világrekorder áfát, helyi adókat vetnek ki, felszámolják a korrupciót, amiből őszerintük lesz 2000 milliárd forint megtakarítás, és bevezetik a finn oktatást. kb. ezek a konkrétumok, amiket mondanak. kiigazításról egy szó se esik. hazudnak ők is. ha majd az orbánon kívül levő brancs képes lesz működő gazdaságot teremteni, akkor pofázzanak. addig ne. mert ők eddig csak csődbe vitték az országot. az volt a programjuk, hogy az állam rossz gazda. el kell adni mindent.

2021.10.20. 20:55:55

@Igazamvanvagyigazamvan?:
az imf számai.

Az IMF szerdán publikált európai regionális növekedési prognózisában megerősítette, hogy Magyarország hazai összterméke (GDP) 7,6 százalékkal nő a tavalyi 5%-os csökkenés után. Az IMF szerdán közben megerősítette Magyarországra vonatkozó inflációs előrejelzését is. Az éves átlagos infláció e szerint a tavalyi 3,3 százalék után idén 4,5 százalék, jövőre pedig 3,6 százalék lehet.

ezek az imf számai, persze ennél az infláció masabbnak tűnik. de ezt hozzák ki. a "jól bevált recept" alapján európában is pénzt fognak nyomtatni. ahogyan amerikában megtették. és orbán azt mondja, hogy ha nem az európai központi bank, akkor a magyar jegybank teszi meg. nyomtat forintot. és abból majd minden eddiginél nagyobb családi kedvezmények osztogat, lakásokat építenek, a helyi gazdaságot próbálják felpörgetni. ennek sikere kétséges persze. de úgy tűnik, hogy az imf is asszisztál.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.20. 22:22:47

Hagyjunk meg minden pénzt a kizsákmányolóknak? Ezt miért lenne jó a kisemberek számára?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 22:35:09

@alöksz róz: nem egészen, a beszélgetés abból indult ki, hogy az állítás szerint az import nem növeli a gdp-t, mert nem számoljuk bele. Ezt cáfoltam. Valamint azt is bizonyítottam, hogy amennyiben egy külföldi tulajdonos apportál a magyar leányvállalatába, az is növeli a gdp-t.
Tehát, az a megfogalmazás, hogy a gdp a belföldi vállalatok által előállított termék és szolgáltatás, kissé pongyola.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 22:36:31

@cvsvrs: "téged az infláció érdekel, akkor az mikor is csökkent magyarországon és mikor volt viszonylag alacsony"

Te szalmabáb érvelést folytatsz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 22:41:30

@alöksz róz: "Felhasználási oldalról:

+ háztartások végső fogyasztási kiadásai

+ államháztartás végső fogyasztási kiadásai

+ nonprofit intézmények végső fogyasztási kiadásai

+ bruttó állóeszköz-felhalmozás

+ készletváltozás

+ export

– import"

"bruttó állóeszköz-felhalmozás tartalmazza az elszámolási időszakban vásárolt vagy saját termelésben előállított tárgyi eszközök és immateriális javak értékét, a használt tárgyi eszközök értéknövekedését, a külföldről származó tárgyieszköz-apportot, valamint a pénzügyi lízing konstrukcióban beszerzett tárgyi eszközök értékét"

www.ksh.hu/docs/hun/modszgyors/gdpmodsz15.html

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 22:46:58

@alöksz róz: "készletváltozás az elszámolási időszak során a gazdasági szektorok saját termelésű és vásárolt készletállományában bekövetkezett változás értéke"

Ha vásárolsz import terméket, az is növeli a készletállományt.
Ha eladod, amit végfelhasználás címén megvesznek, az is növeli a gdp-t. Ha mást nem teszel, csak exportálod, az is emeli a gdp-t.

Tényleg ennyire sötét vagy?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 22:51:54

@cvsvrs: nrgreport.com/cikk/2020/04/02/az-inflacio-alakulasa-magyarorszagon

nem pont úgy alakult:

2003-ban, 2005-ben és 2006-ban is alacsonyabb volt, mint a fidesz elsô időszaka alatt bármikor...

Etniez 2021.10.20. 23:01:29

@MEDVE1978: Mi szükség van focira? De tényleg. Sok ország létezik foci nélkül, nem egyben nagyobb a jólét vagy boldogabbak az emberek.
Miért támogatja az állam?

A lakásvásárlási támogatás már az MNB elemzése is hibás volt, több gyerek nem született, de a lakásárak kilőttek, Európa legnagyobb drágulása zajlott le. Egy mai fiatalnak már hitellel sincs esélye lakást venni, ennyit értünk el vele.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:02:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: sajna nincs kommunizmus. Még Putyin is jobban él, mint a kisemberek .

Etniez 2021.10.20. 23:04:58

@midnight coder: "Valóban hülye volt, a manyup abban a formájában ahogy Bokrosék kitalálták egetverõ baromság volt, és ezt mára még a liberósbolsi oldal is elismeri."

Dehogy ismeri el. Az egyetlen kiút volt a 13. havi nyugdíjas szavazatvásárlási körből.
Most vesz idén Viktor szavazatokat, fejenként 100.000-ért ahelyett, hogy neked venne egy rendes VGA-t.

Etniez 2021.10.20. 23:06:14

@midnight coder: A kínai egyetem Magyarországnak és a lakosságnak nem érdeke, semmit nem adott volna hozzá.
Éves 2-5 milliós tandíjat ki fizetné ki? Akinek erre futná Magyarországon, az inkább elküldené a gyereket Oxfordba.

Ébredj már fel.

Etniez 2021.10.20. 23:08:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Szerintem is Putyin körmére kellene nézni, az a palota már sok volt. Sokk.

alöksz róz 2021.10.20. 23:16:07

@Igazamvanvagyigazamvan?: hát nem egészen, úgy emlékszem olyasmit írt a kitiltott gyökér nevű felhasználó, hogy fellendíteni... de ez már lényegtelen a sok ostobaság mellett, amit azóta leírtál :-)

az import értékét levonod a gdp-ből, ezt nem tudtad megérteni, hogy mit jelent. és ráadásul mellébeszélsz.
apportról szó se volt, míg bele nem keverted, mert nem tudtad, mit jelent.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:17:44

@Etniez: azért támogatja az állam, mert stadionokat építeni sokkal gyorsabb és látványosabb, mint szociális bérlakásokat.
Mert egy focistát felnevelni és eladni jobb üzlet, mint egy alkalmazott matematikust. Ráadásul ellenőrizhetetlen benne a pénzmozgás. Nem véletlen, hogy a maffia is imádta.
Mert a foci remek reklámezköz, elfogadottá , és ismertté teszi a támogatóját. Nem véletlen, hogy muszlim országok angol klubokat vesznek.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:18:33

@alöksz róz: idióta, az import levonása sosem volt kérdés.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:19:40

@alöksz róz: de magyarázd el te. Biztos hülyék ülnek a ksh-ban, fejtsd már ki, hogyan nem növeli a gdp-t az import.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:20:30

@alöksz róz: "import értékét levonod a gdp-ből, ezt nem tudtad megérteni, hogy mit jelent"

Én értem. Te nem érted.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:21:26

@alöksz róz: ráadásul az se fért a fejedbe, hogy az importot az exporttal állítjuk párba.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:23:03

@alöksz róz: az apport pedig úgy jött képbe, hogy képtelen voltál felfogni, mi a vállalat vagyona, hogy az hogyan nőhet, és ez hogy emeli a gdp-t.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:26:54

@alöksz róz: és még mindig: az import összegét az exportból vonjuk le, számviteli szempontból, nem a gdp-ből. A gdp az egyenlet eredménye.
Az importot az
+ háztartások végső fogyasztási kiadásai

+ államháztartás végső fogyasztási kiadásai

+ nonprofit intézmények végső fogyasztási kiadásai

+ bruttó állóeszköz-felhalmozás

+ készletváltozás

+ export

pozitív tételek összegéből vonod le matematikailag.

alöksz róz 2021.10.20. 23:27:49

@Igazamvanvagyigazamvan?: higy jön most ide a készlet, mit akarsz vele? már azon kívül, hogy megmutatod, hogy azt se érted.

egyrészt ha import, akkor mivel növeli, te szerencsétlen? akkor az értékét le is vonod a gdp-ből :D :D

ha meg eladsz valamit, azt már nem számolhatod bele a készletedbe, te fogalmatlan, akkor azt is levonod :D

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:28:50

@alöksz róz: lehet, azt írta, hogy fellendíteni a gdp-t, de ez gondolom, a gdp növelésével lehetséges. Vagy van más ötleted?

Etniez 2021.10.20. 23:29:46

@Etniez: *MNB elemzése szerint is hibás volt

alöksz róz 2021.10.20. 23:29:52

@alöksz róz: pontosítás: eladsz valamit a készletedből

muszáj hozzátenni, mert ez a fogalmatlan láthatóan nemcsak az összeadás-kivonást nem ismeri, hanem a kontextust se...

alöksz róz 2021.10.20. 23:32:57

@Igazamvanvagyigazamvan?: szó se volt ilyesmiről. arról volt szó, hogy a magyar cég vesz gépet németországban. te meg azt hitted, ez apport.
hát nem az.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:34:19

@alöksz róz: idióta vagy.A készlet úgy jön ide, hogy amit importáltál, de még nem adtál el, az KÉSZLET!
A fogyasztás pedig azért nem fog megegyezni az importtal, mert nem annyiért adod el, mint amennyiért importáltad! Az exportra ugyanez igaz:
Importálsz 100 Ft,-ért, exportálod 120-ért( költségek, nyereséged, adók),
akkor ott biza lesz 20 Ft , ami növelni fogja a gdp-t.
Ugyanez a végfelhasználásnál.
Ha semmit nem teszel vele, csak a nyereséged teszed rá, nomeg az adót, akkor már ott a differencia, ami a gdp-t növeli.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:38:17

@alöksz róz: nem, arról volt szó, hogy Az Audi német, tehát a német gdp-t növeli. Arról volt szó, hogy amennyiben egy külföldi résztulajdonban lévő magyar vállalat (10%-ot meg kell haladni a tulajdonlásnak) vesz egy Audit külföldön, amit behoz, az is növeli az állóeszköz értékét, azaz vagyonát, tehát gdp-ben meg fog jelenni.

alöksz róz 2021.10.20. 23:38:22

@Igazamvanvagyigazamvan?: még mindig nem sikerült felfogni? tökmindegy mivel állítod párba, ha a gdp értéke a kérdés :-)

tökmindegy h itt vonod le vagy amott, a végeredmény ugyanaz :D
matematika ált. isk. második osztályos tananyag...

alöksz róz 2021.10.20. 23:44:45

@Igazamvanvagyigazamvan?: sehogy nem jön ide.

"A készlet úgy jön ide, hogy amit importáltál, de még nem adtál el, az KÉSZLET!" - az importot akkor is levonod, ha készlet. ez eddig megvan?

alöksz róz 2021.10.20. 23:46:36

@Igazamvanvagyigazamvan?:
"A fogyasztás pedig azért nem fog megegyezni az importtal, mert nem annyiért adod el, mint amennyiért importáltad" - és?
szalmabábozni akarsz?

alöksz róz 2021.10.20. 23:49:17

@Igazamvanvagyigazamvan?: 'Arról volt szó, hogy amennyiben egy külföldi résztulajdonban lévő magyar vállalat" - egyáltalán nem erről volt szó.

először beégetted magad az apporttal, valaki elmagyarázta mit jelent, aztán kezdted el ezt a mellébeszélést :-)

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:50:08

@alöksz róz: na, akkor játszuk el:
Az Audi kereskedője behoz egy autót, amit itt értékesít Kovács Jánosnak.
import: 5 milliò,
fogy. Ár 8 millió.
Kovács céget alapít, amibe apportálja az autóját. Az értékbecslésen 5 milliós árat állapítottak meg.
Hányszor vonod le az importot?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:50:43

@alöksz róz: ki magyarázta el? Te biztos nem voltál...

tiltsál ki te gyökér 2021.10.20. 23:52:32

@midnight coder:
"Azzal, hogy a színházakat, élsportot, filmgyártást, zenét, néptáncot, stb. nem kellene állami pénzbõl finanszírozni én is egyetértek: a szórakoztatóipar finanszírozása nem igazán állami feladat."
Hagyd már abba ezt a baromságot! Akkor mi az állami feladat, ha nem az, hogy olyan dolgokhoz is hozzáférjen a nép egyszerű gyermeke, amihez piaci alapon soha. Persze értem én a szép új világot, amit támogatnál, nem kell színház, néptánc, kultúra- tartsa el magát, uszoda sem, ha úszkálni akar valaki, akkor építsen magának. Nem kell film meg zene, nézzünk, hallgassunk amerikait.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:53:25

@alöksz róz: eddig mást nem produkáltál, mint azt, hogy nem érted, amit mondok. Ezért engem hülyézel le.
Na, bizonyítsd, értelmes vagy.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.20. 23:56:03

@Igazamvanvagyigazamvan?: Nem unod még, hogy távolról sem ugatod a GDP-t.

Te idióta, nem olvastam végig, de hogy jön az apport ahhoz, hogy nő-e a GDP?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:56:09

@alöksz róz: tehát? Legyen arról szó, hogy egy magyar vállalat külföldön vásárol gépet, amit bevisz a vállalkozásába? Mondjuk én leányvállalatot írtam.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:57:38

@tiltsál ki te gyökér: úgy, te gyengeelméjű, hogy a gdp növelô tényező az eszközfelhalmozás, aminek egyik eleme a tárgyi apport.
Facé vagy ennyire primitív?

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:00:06

@Etniez: "A kínai egyetem Magyarországnak és a lakosságnak nem érdeke, semmit nem adott volna hozzá.
Éves 2-5 milliós tandíjat ki fizetné ki? Akinek erre futná Magyarországon, az inkább elküldené a gyereket Oxfordba."

Tudjuk sofőr, egy OKJ képzés pont elég mindenre is. Tessék, itt vagy te példának, kisáruszállítóból világ bölcse.
Ki fizetné ki? Baszod, nem fognak téged megkérdezni. Biztos mindenki hülye, aki egyetemet akar itt nyitni, te onnan a kacsa mellől jobban tudod.
Az fizetné ki, aki a világ 34. legjobb egyetemen akar tanulni. És az éves 2-5 millából a lakhatást nem tudod kifizetni Oxfordban. Persze, neked nem is kell, a te tudásod elég ahhoz, hogy ágytálakat cserélj.

Etniez 2021.10.21. 00:02:13

@tiltsál ki te gyökér: :D

Az a baj, hogy amikor előadod ezt keményfiús gyalázkodást akkor csak annyit bizonyítasz, hogy hülye vagy érvek nélkül.

:(

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:02:18

@Igazamvanvagyigazamvan?: Mert alapvető fogalmakkal nem vagy tisztában, te szerencsétlen.
Vegyük a példádat. A rába gyárt egy traktort. Mondjuk a vas kibányászásától az utolsó festékig minden hazai. Eddig ok? Ér 10 milliót. Ez a megtermelt érték. Ez megy a GDP-be. Eddig stimmel?

Etniez 2021.10.21. 00:04:19

@Etniez: És mielőtt tovább lendülnél a színvonaltalanság mocsarában szeretnélek megkérni, hogy ugyan már prezentáld már nekünk a felmérést vagy a számításokat, miszerint magyarok akarnak odajárni, tehát megéri 500.000.000.000 Forinttal megdobnunk egy kínai projektet?

Ja, nincs?

Cumi!

:(

alöksz róz 2021.10.21. 00:05:48

@Igazamvanvagyigazamvan?:
fogyasztás: 100
import: 100
gdp mennyi?

alöksz róz 2021.10.21. 00:06:23

@Etniez: "megéri 500.000.000.000 Forinttal megdobnunk egy kínai projektet?" - az nem pénz érte

Etniez 2021.10.21. 00:08:32

@alöksz róz: Persze, főleg ha Viktor nem a saját pénzét herdálja, hanem a magyar adófizetőkét.

Nulla számítás, nulla felmérés, semmi nem történt. Az Ostoba Fideszcsicskának meg üzenem: 5m Oxfordra is elég. Elég sok magyar jár nyugati egyetemre, olyanról nem hallottam, hogy valaki a híres Fundanra iratkozott volna be Magyarországról.

Pech.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:10:39

@Etniez: "ugyan már prezentáld már nekünk a felmérést vagy a számításokat, miszerint magyarok akarnak odajárni,"
Rögtön az után, hogy prezentálod a felmérést, hogy nem fognak odajárni, te ostoba fasz.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:14:59

@Etniez:
"Nulla számítás, nulla felmérés, semmi nem történt. "
Ja. Neked nem szóltak, mi?
Az Ostoba Fideszcsicskának meg üzenem: 5m Oxfordra is elég."
A te szinteden, amennyi közöd van Oxfordhoz, arra elég, ez tény.
Annual course fees payable by student
Overseas Between £27,840 and £39,010*
Ennyire megy az angol, hogy a két sort megértsd?

"Elég sok magyar jár nyugati egyetemre, olyanról nem hallottam, hogy valaki a híres Fundanra iratkozott volna be Magyarországról."
Szintén nem szóltak neked, ugye? Ostoba fasz

Etniez 2021.10.21. 00:15:03

@tiltsál ki te gyökér: Te kis butus, nem építkezünk tervek nélkül. Ez nem csak egyetemeknél, hanem úgy bárminél így működik.

Tudod, üzleti tervet gyártunk. TERVEZÜNK.

Szóval nem nekem kell prezentálnom, hanem a kormánynak kellene, hogy megfelelően elő van készítve az építkezés, lesz kinek építeni.

De ilyen nem történt, hiszen nem is ez a cél. Ezért nem is fogsz bemutatni semmi ilyesmit.
Ami téged nem zavar, hiszen neked - rendkívül képzett embernek - nincsenek gondolataid, minden, amit tudnod kell ott vannak a Rogán által kezedbe rakott érvelőkártyákon.
Ennyire vitted.

Cumi :(

Ilyen az, amikor lobogó zászlóval a kezedben, habzó pofával, csattogó állkapoccsal beszaladsz a faszerdőbe.

Etniez 2021.10.21. 00:17:03

@tiltsál ki te gyökér: Akkor 15m. De még így is ide jönnek a magyarok és nem az égen-földön híres Fundanra mennek. Így még nagyobb a cumi.

:(

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:17:30

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Ejha. Tehát ha import 100, fogyasztás 100, akkor a gdp nulla?
Eddig vagy tízszer leírtad, hogy ha fogyasztasz 100at, akkor az megy a gdp-be, mert az fogyasztás. Most meg hirtelen felfogtad, hogy az importot le kell vonni?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:17:54

@tiltsál ki te gyökér: nem, nem stimmel. Csak a felszínt kapargatod. A rába gyárt egy traktort. Mondjuk minden hazai, csak az abroncsokat veszi külföldről.
Gondolod, a Rába árképzése olyan lesz, hogy nem számol árrést a gumikra? Az állam nem fog adót behajtani a Rábától a gumikra?

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:20:25

@Etniez:
"De még így is ide jönnek a magyarok és nem az égen-földön híres Fundanra mennek. Így még nagyobb a cumi."
Aham. Tehát ha vannak ott magyarok 15 milláért, akkor kizárt, hogy valaki itthon akar maradni, és fizet egy rangsorban 30-cal hátrébb lévő, de az összes többi magyar egyetemnél nagyságrendekkel híresebb és elismertebb egyetemért.
Na, sofőr, nem vagy okos.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:20:53

@tiltsál ki te gyökér: idióta, eddig azt kérdezted, miért vonon le kétszer. Most az a hozzáállás, hogy eddig egyszer se vontam le? Lehetnél következetesebb!

De azért tedd meg nekem azt a szivességet, hogy a felvetett példáimra is válaszolsz.
Tehát: Kovács beviszi apportként az Audiját...
Avagy: a cég exportálja az importált terméket....

Etniez 2021.10.21. 00:20:55

@Etniez: Most néztem, 2020 decemberi adat szerint 37 magyar jár Oxfordra jelenleg.
Egyébként a Brexit óta ilyen drága csak előtte valid volt a 4m/év.

Ez a részét benéztem.

Fundanra mennyi magyar is jár vagy járt?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:21:52

@tiltsál ki te gyökér: igen, gyõkér, az importot az exportból vonjuk le!

Etniez 2021.10.21. 00:21:53

@tiltsál ki te gyökér: Mutasd meg a számítást barátom, mert csak kevered a lecsót.

Tudod, "az én azt hiszem"-re nem költünk egy 500 milliárd Forintot.

:(

Nem a te napod a mai.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:22:41

@Igazamvanvagyigazamvan?:
"Gondolod, a Rába árképzése olyan lesz, hogy nem számol árrést a gumikra?"
Dehogynem. Mínusz az import. Tudod, előbb már majdnem felfogtad. Az árrése az itthon megtermelt dolog, megy a gdp-ra.

" Az állam nem fog adót behajtani a Rábától a gumikra?"
De a gumin elért nyereségre igen. Nem a teljes eladási árra.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:26:05

@Etniez:
Neked minek mutogassak bármit? Ki a fasz vagy te? Fáradj be az innovációs és technológiai minisztériumba, aztán válaszolnak neked.
Az okj tanfolyamodról sem tudsz mutatni megvalósítási tanulmányt.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:29:00

@Igazamvanvagyigazamvan?:
" gyõkér, az importot az exportból vonjuk le!"
A fogyasztásból nem? Baszod, ha csak import cuccot fogyasztasz, akkor az miért növelné a GDP-t?
Gondolkodjál már te szerencsétlen hülye. Az előbb már majdnem megértetted, hogy 100 fogyasztás 100 import az nulla GDP.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:29:49

@tiltsál ki te gyökér: "M (iMport) pedig a hazai kereslet egy részét lekötő behozatal; ezt az export értékéből le kell vonnunk, hiszen a GDP többi összetevője már tartalmazza a külföldről vásárolt javakat és szolgáltatásokat"

Hja, tudom, fáj az igazság...

Etniez 2021.10.21. 00:33:01

Cambridge 165 magyar jelenleg.

Van egy nagyon szép adat, miszerint az UK-ban 139.000 kínai diák tanul most is, biztos nem hallottak még a híres Fundanról.

www.universitiesuk.ac.uk/universities-uk-international/explore-uuki/international-student-recruitment/international-student-recruitment-data

Összesen 2500 magyar jár UK-ban egyetemre:

www.hesa.ac.uk/data-and-analysis/students/where-from

Na, részemről ezt a vitát befejezettnek nyilvánítottam, nem fogok az agymenéseidre válaszolni, mert láthatóan nincs igazad, de az sértené a hiúságod, hogy beismerd. (meg nem is azért fizetnek, ugye)

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:33:52

@tiltsál ki te gyökér: azért, te gyári hülye, mert csak import cuccot fogyasztani nem tudsz. Ha 100 Ft az a kurva banán importáron, abban nincs benne a költség ( szállítás, raktározás, bér, stb), a nyereség, az adó!!!
Tehát, az import termék fogyasztói ára magasabb lesz, mint az importára!
És bukott a példád...
természetesen olyan lehet, hogy az import magasabb, mint az export. Olyan, hogy a fogyasztástól magasabb, kizárt...

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:35:00

@Etniez: 3400 külföldi diák jár a Fudanra.
Egyébként ez mekkora fasz duma? Teljesen egyértelmű, hogy nem a világ túlfelére mennek tanulni a magyar diákok. A Tokyo egyetemre sem sok magyar jár.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:36:27

@tiltsál ki te gyökér: "Gondolkodjál már te szerencsétlen hülye. Az előbb már majdnem megértetted, hogy 100 fogyasztás 100 import az nulla GDP."

Látod, ebbôl a példádból látszik, hogy mennyire nem érted.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:37:58

@Igazamvanvagyigazamvan?:
"mert csak import cuccot fogyasztani nem tudsz."
He? :D:D
"Ha 100 Ft az a kurva banán importáron, abban nincs benne a költség ( szállítás, raktározás, bér, stb), a nyereség, az adó!!!"
De ha a szállítás holland hajó, aztán lengyel kamionos cég hozza ide, akkor azok nem a magyar gdp-be számítanak bele.

"Tehát, az import termék fogyasztói ára magasabb lesz, mint az importára!"
Igen bazmeg. Ha a fogyasztói ára 150 forint, és az import ára 100, akkor mennyivel növelte a GDP-t?

alöksz róz 2021.10.21. 00:38:09

@Igazamvanvagyigazamvan?: halleluja!!!

és nézd miket írtál korábban:

"Ha 100 az import és száz az eladási ár, akkor az nem kétszáz lesz, csak száz, tehát az egyiket ( praktice az importot) ne vegyük figyelembe, mert akkor hamis képet kapunk."

"Ha 100 az import és 100 az eladási ár, akkor az import levonáaa nélkül 200 lenne. Ezért az import 100-t le kell vonni. De attól a fogyasztói ár 100 marad. Ami bekerül a gdp-be, tehát az import termék ára meg fog jelenni, noha átneveztük."

Etniez 2021.10.21. 00:42:20

@tiltsál ki te gyökér: Már megint az óvoda :(

1. A minisztériumokba senki nem sétálgat be és kér ki adatokat önmaga szórakzotatására, ráadásul már a közérdekű adatok kikérése sem ingyenes, fizetni kell értük.
2. Népszavazás lesz a kérdésben, ha lennének ilyen számítások, melyek a beruházás indokoltságát bizonyítanák, már régen be lettek mutatva vagy meg lettek volna mutatva a képviselőknek.

De nincsenek ilyen számítások sajnos, ezért engedte el a Fidesz az egész ügyet. Sajnos néhánya még folytatjátok ezt a nevetséges utóvéd harcot, holott egészen biztosan nem lesz már Fundan, mert az ügy elbukott.

Na megyek, dolgom van.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:42:30

@tiltsál ki te gyökér: látod, már megint megmutatod végtelen butaságod.
A banán fogy. ára 150.
Ebbôl az import 100.
Most találd ki, hogy a hűtôház is lengyel, nomeg a cba is osztrák, sőt, a nyeresége sem itt adózik. De tõk mindegy, a fogyasztói ár növelni fogja a gdp-t, akkor is, ha belebolondulsz. Linkeltem a tananyagot!

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:45:08

@alöksz róz:
""Ha 100 az import és 100 az eladási ár, akkor az import levonáaa nélkül 200 lenne. Ezért az import 100-t le kell vonni. De attól a fogyasztói ár 100 marad. Ami bekerül a gdp-be, tehát az import termék ára meg fog jelenni, noha átneveztük.""

Ezt aranyba kéne önteni

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:46:04

@Igazamvanvagyigazamvan?: És mennyivel fogja, te hülye? 150 a fogyasztói ár, 100 az import ár - annyiért jön át a határon. Akkor mennyivel növeli a gdp-t?

Etniez 2021.10.21. 00:47:39

@tiltsál ki te gyökér: Persze, mert például nem járnak magyarok egyetemre az USA-ba, ugye?

Csak én ismerek személyesen hatot.

Megkerestem neked, 2019/2020-os évben 724 magyar járt egyetemre az USA-ba.

Jáj, Istenem. Tetszik, ahogy magad beefeled, nekem nem kell hozzá tennem semmit.

O-S-T-O-B-A vagy, észre sem veszed, amikor elvesztettél egy vitát.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:48:20

@alöksz róz: hùha! Hülyékkel vitázok!
gdp= végsô felhasználás, + export-import

ha az importot nem vonom le, akkor ugye nem lehet előtte negatív előjel?
azaz= 250= 150 +0+ 100

az exportot most nullának vettük.

rehát, le kell vonni az importot:
50= 150-100

na, ott a 200. különbség!

Azaz, a 100 import kétszerese!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:49:05

@tiltsál ki te gyökér: ötvennel, te idióta.Ezt is le kell írnom?

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:49:39

@Etniez: Jaja, Elengedte.
cdn.kormany.hu/uploads/document/9/9a/9a8/9a8446d38631928bd8c0ca0911721025245fb355.pdf

"Van egy nagyon szép adat, miszerint az UK-ban 139.000 kínai diák tanul most is, biztos nem hallottak még a híres Fundanról."
Tehát akkor szerinted nem is létezik a Fudan egyetem? Vagy nem hiszed, hogy a 34. helyen van?
Van másfél milliárd kínai, miért ne járhatnának egy jobb egyetemre, ha van rá pénzük? Miért ne járhatnának egy rosszabb egyetemre, ha mondjuk a Fudanra nem vették őket fel?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:50:31

@tiltsál ki te gyökér: hùha! Hülyékkel vitázok!
gdp= végsô felhasználás, + export-import

ha az importot nem vonom le, akkor ugye nem lehet előtte negatív előjel?
azaz= 250= 150 +0+ 100

az exportot most nullának vettük.

rehát, le kell vonni az importot:
50= 150-100

na, ott a 200. különbség!

Azaz, a 100 import kétszerese

Neked is, te gyökér, bár a reakciókból úgy tûnik, ugyanaz az idióta két nick alatt.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:51:34

@Igazamvanvagyigazamvan?: Akkor csak levontad az importot, nem?
Kb. három hete ezt magyarázom neked.
Te voltál az a barom, aki közölte, hogy teljesen mindegy, hogy magyar almát vagy banánt veszel, ha az ára ugyanaz, akkor uganannyival növeli a gdp-t.
Te voltál az a barom, aki közölte, hogy ha német gépet vesz a cég, akkor az onnantól magyar, és az árával növeltük a gdp-t.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:55:17

@tiltsál ki te gyökér: te vagy az a barom, aki nem érti, az importot az exportból vonjuk le. Ott a link. Tananyag...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:57:13

@tiltsál ki te gyökér: az Audiról volt szó, de igaz a magyar cégekre is. Amennyiben vegyes tulajdon, akkor nem import, hanem apport , és a magyar cég tulajdonába kerül, akár apport, akár import.

alöksz róz 2021.10.21. 00:58:24

@Igazamvanvagyigazamvan?: "ha az importot nem vonom le, akkor ugye nem lehet előtte negatív előjel?" - tessék? :D

"250= 150 +0+ 100" - de mi az a +100 ?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:59:34

@alöksz róz: amit nem vontam le. Rózsi, te tényleg hülye vagy!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 01:01:45

@tiltsál ki te gyökér: nem, nem én voltam az a barom, én voltam az, aki tudott ksh módszertant, közgáz tananyagot idézni. Te nem. Az, hogy valamit nem értesz, nem jelenti, hogy mindenki hülye.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 01:02:48

@alöksz róz: "@tiltsál ki te gyökér: érik az újabb magyar nobel-díj"

Rózsi, ezzel csak azt sikerült bizonyítanod, hogy ugyanaz a személy vagy.

alöksz róz 2021.10.21. 01:07:59

na jó, itt befejeztem

de könyvjelzőbe elrakom szomorú esős őszi délutánokra :-)

2021.10.21. 08:03:05

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a fidesz az mszp-szdszt-től vette át a kormányzást, bokros lajos "világhírű" közgazdásztól. és az első fidesz kormány csökkentette az inflációt a legnagyobb mértékben, és a második-harmadik-negyedik tartotta viszonylag alacsony szinten. ezek a tények az inflációt illetően.

aztán lehet felőlem mondani, hogy a fidesz lop, csal, hazudik. az összes párt lop, csal, hazudik. az is lehet, hogy az osztogatással felpörög az infláció. az összes párt osztogatni készül.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 08:31:56

@cvsvrs: hát, nem. Az 1995-ös 28%-ról 1999-re folyamatosan csökkent 10%-ig.
Majd a 2001-es 9,2%-ról 2003-ra tovább csökkent 4,7%-ig.
Ami azt is jelenti, hogy 1999 és 2001 között alig változott...

El kéne olvasni, amit belinkeltem. Hazudnak neked, te meg boldogan terjeszted.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 08:34:05

@cvsvrs: azt azért remélem átlátod, miért volt nulla közeli az infláció 2014-16 között?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 08:39:32

@alöksz róz: Rózsi, te egy példát kritizálsz. Eleve hiba.
Ráadásul kiragadod a környezetéből.
Pont az volt a lényeg, hogy elmagyarázzam, miért kell levonni, és átlássa a másik éned, miért állítjuk szembe az exporttal.
De én nem fogom eltenni a te levelezésedet elrettentō példaként.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.21. 08:45:54

@Etniez:

A kitalált palpta? Az kb. olyan,mint a halálos novicsoök, melytől senki se hal meg.

2021.10.21. 08:49:49

@Igazamvanvagyigazamvan?:
fidesz és nem-fidesz összevetésben kurvára nehéz kihozni győztesnek az mszp-szdsz-mdf kormányokat. a fidesz idején voltak jobb makrogazdasági mutatók. és ettől még felőlem valaki mondhatja, hogy ő akkor se szereti az orbánt, lop, csal, hazudik, ez esetben szavazza meg dobrev klárát vagy márki zay pétert, vagy akárkit. felőlem.

midnight coder 2021.10.21. 09:02:09

@Etniez: A manyup anno arról szólt, hogy állam bácsi 8%-ot átutalt az FK-s befizetésbõl a magánszámládra, majd ugyanazzal a lendülettel a hiányzó 8%-ot pótolta a költségvetésbõl - azaz arra vettünk fel folyamatosan hitelt, hogy abból magáncégek tõzsdézzenek az érintett polgárok hasznára. És persze kockázat nélkül, mert ha megbukott volna a manyup pénztár, akkor állam bácsi fizet mint a katonatiszt. Aztán állam bácsi is rájött, hogy ez így annyira nem fasza, onnantól kezdve a manyup alapok a pénz egy részébõl államkötvényt vettek - azaz azokat a kötvényeket vásárolták fel, amit állam bácsi a manyup finanszírozására adott ki. Ezzel persze papíron nõtt az államadósság, miközben igazából állam bácsi saját magának hitelezett. Tényleg a hülyének is megéri, csoda hogy a többi ország nem állt át erre a modellre...

Kis hazánkkal és az oktatással a KLIK-en kívül az a fõ baj, hogy ha itt végez mondjuk egy mérnök vagy egy matematikus vagy bárki aki értelmes dolgot (= nem humán terület) tanul, az utána kb. addig marad itt amíg gyakorlatot nem szerez, aztán azonnal húz el a nyugati országokban az itteni fizujának a többszöröséért. De a jobbak gyakran már az egyetemi évek alatt / elõtt. Ezért aztán hiába képezel te itt bármennyi okos embert, ezzel csak azt éred el, hogy még több fiatal hagyja el az országot.

Ahhoz, hogy ezek az emberek ne menjenek el - illetve inkább mások is jöjjenek ide - az kellene, hogy ide fejlesztési központok települjenek, ne csak összeszerelõ üzemek, és ne csak a legkisebb hozzáadott értékû dolgokat gyártsuk a fejlesztési láncban. Ehhez pedig egy nagy, regionális szintû oktatási központ kellene. Ez lehetne a kínai egyetem. És nem, az nem megoldás ha ugyanezt a pénzt ráöntjük a hazai egyetemekre, mert abból nem regionális oktatási központ lesz, csak pár gazdag ember. A közpénznek ugyanis kis hazánkban megvan az a rossz tulajdonsága, hogy ellopják. És nem, nem csak Orbánék.

Persze, ha a szocik vagy a DK el tudná intézni hogy mondjuk a M.I.T. vagy a Stanford építsen nekünk ide egyetemet az is megoldás lenne, csak eleddig nemigen hallottam ilyenrõl - és nem, a CEU nem megoldás erre, mert nem hiszem hogy a következõ 30 évben európában a genderipar lesz a húzóágazat.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 09:20:37

@Igazamvanvagyigazamvan?:
" aki nem érti, az importot az exportból vonjuk le. Ott a link."
Miért abból kéne, te szerencsétlen? Előbb már felfogtad, hogy ha 100 a fogyasztás és 100 az import akkor nulla a gdp.
Ebben a képletben mégis hol van az export? Sőt, a másik képletedben, hogy 100 az import ár és 150 a fogyasztói ár, szintén felfogtad, hogy 50 az, ami beleszámít a gdp-be.
Próbáld meg felfogni, hogy az export az azt jelenti, hogy az itt megtermelt javat kiviszik. Attól azt még itt termelték meg.
Amit ide importálnak, azt máshonnan exportálják, akkor az ott számít a termelésbe, nem itt.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 09:28:06

@cvsvrs: látod, ebben egyetértek. Bár nekem a Dobrev nem szimpatikus, de nem is erről beszéltünk.

2021.10.21. 11:36:07

@Igazamvanvagyigazamvan?:
mzp lépett be a "we are the 99" mozgalomba és mindjárt ő lett szimpatikus. amerikai demokrata párt faszságai. hogy ők képviselik a szegényeket. mert ők a liberálisok és a demokraták. csak gyurcsány ferenc még republikánus is mellette. gyerünk barátaink, a köztársaságért. és az egész mozgalom egy üresség. válasszatok meg légyszi, légyszi. ez kb. karigeri programja. aztán azt mondja, hogy inkább mégse.

Mankel 2021.10.21. 11:38:47

Nemteljesen világos minek vitáztok 3 napja a GDP-n elég tré mérőszám. Az is növeli ha minden évben lebombázunk egy közepes várost majd ujraépítjük hitelből... a gdp pörög de mi egy centivel nem vagyunk előrébb.

alöksz róz 2021.10.21. 12:18:00

@midnight coder: "az utána kb. addig marad itt amíg gyakorlatot nem szerez" - vagy inkább addig se.
kb fel se veszik sehova se őket a magyar (és magyar vezetésű) munkáltatók.
más országokban meg örömmel látják őket.
nem csoda, hogy menekülnek...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 16:52:24

@tiltsál ki te gyökér: onnan indultunk, hogy azt állítottad, az import nem növeli gdp-t.

alöksz róz 2021.10.21. 18:46:01

@Mankel: nem azon, hanem h mennyire hülye az igazamvan fórumtárs, rettenetesen vagy csak nagyon :-)

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2021.10.21. 21:33:19

Sajnos alig támogatnak valakit. Az állampolgárok minimális része tudja igénybe venni ezeket. Az elektromos autó támogatás pár óra alatt elfogott. Sok e rtelme nincs ennek a sok fideszfaszságnak. Illetve arra jó, hogy a birkáikat megvezesse.

Szulamith 2021.10.21. 22:13:49

Egyszerű, mert az állam úgy gondolja, hogy jobb gazda, mint az állampolgár, ezért elvon és visszaad támogatás formájában. Több mint egynegyede megy az államkasszába, villany, viz, gáz, élelmiszer. A boltok pénztárgépe bekötve az adóhivatalhoz. Egyébként a támogatás kötödik valamiféle teljesitményhez. Ha magas a követelmény akkor ki lehet irni végtelen sok támogatást. JóJól hangzik.:)

konrada 2021.10.22. 07:27:07

@Szulamith: Egyébként valószínűleg jól gondolja, mert már a majomként is jobban működött a horda, majd ősemberként a törzsközösség, mint az egyéni individualizmuson alapuló visszaosztás a közösség azon tagjainak, akiknek vagy nem volt hozzá képességük, vagy egyéb olyan közösségi feladatuk volt, mely miatt nem tudták önmaguk megszerezni a létezésükhöz szükséges javakat. (Na jó, a közösség - állam vezetői néha túlgondolják szerepüket a visszaosztás levezénylésében, és sokszor gondolják úgy, hogy ők ezért többet is érdemelnek, de - és ez bármennyire is furcsa - egy bizonyos szintig jobb működést is biztosított: nem véletlen, hogy a centralizált közösségek hatékonyabbak voltak (és hatékonyabbak most is), mint az atomizált, illetve kis csoportokon alapulók.

citrix 2021.10.22. 07:28:26

A támogatósdi pártállam valódi neve: szocializmus. Mivel itt minden nemzeti, így a szocializmus is nemzeti. Mint annak idején a három T: tűrt, tiltott, támogatott. A nemzetvezető dönt egy személyben minenről, tudta és akarata nélkül a fű se nő. A többi csak bábszínház, a sameszok a koncért cserébe lesik minden gondolatát, tekintetét. Ez van, aki azt hiszi leváltható "demokratikus" vagyis a fidesz által napi szinten módosított választási szabályokat betartva, az nagyon naív.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.10.22. 11:41:40

Ezen már én is gondolkodtam.Főként azon, honnan a fazból van ez a sok pénz, amit kiszórnak a nép közé.Illetve eddig hogyhogy nem volt, meg a szándék sem?
Ráadásul egy csomó támogatás elvész a támogatottaknak, mert valami közbülső piaci szereplő, vagy az árdrágulás megeszi.Pl a Csók éa hasonló ingatlantámogatásoknak köszönhetően 15-20 millióval megnőtt az összes magyar ingatlan ára.A támogatottak (sokgyerekesek) épphogy a pénzüknél maradtak, mert az állam állja ezt a 20 milliót, de gyakorlatilag mindenki más meg jól beszopta.Köszönjük.Az autótámogatásoknál meg olvastam, hogy aki vett ilyet, leírta, hogy neki még mázlija volt, de pár hónappal később mit ad isten, a kocsi (Dália Lodzsa) ára pont a támogatásnyival ment feljebb, vagyis a nyereség a neppernél (forgalmazónál) landolt.Fasza.Ppan.
Ezt valahogy kicsit jobban át kellett volna gondolni.És valszeg nem csak ez a két dolog az, ahol félre mentek a dolgok.

Billy Hill 2021.10.31. 16:43:09

@geegee: "Pl a Csók éa hasonló ingatlantámogatásoknak köszönhetően 15-20 millióval megnőtt az összes magyar ingatlan ára." - Kivéve falun, ahol még mindig 5-6-7 mHUF egy Kádár-kocka... Amit írsz, az némileg BP-centrikus.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.11.25. 22:09:36

Nagyjából egyetértek, de szerintem ez csak a választásokig fog tartani. Utána majd szépen kifuttatják. EGy újabb érv az ez ellen, hogy jó a verseny. Mikor nem volt ilyen kiélezett, a kormány azt tudta csinálni, amit akart. Most meg kényszerpályán van. A támogatások nagy része egyébként eleve ideiglenesnek van meghirdetve, úgyhogy tényleg magától kifut. Szóval inkább én itt választási osztogatást érzek, mint gazdaságpolitikai irányelvet. (szerencsére).
süti beállítások módosítása