mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Még 5 dolog, amit megtudtunk az előválasztással

2021. október 01. - p.a

mester.jpg

Miért jó, hogy Mesterházy kiesett? Tényleg megváltozott a Jobbik? A kormánynak végig igaza volt? 

1. Az előválasztás egyik fő sikere, hogy jórészt kiszórta azokat a régről pozícióban ragadt embereket, akiket az ellenzéki választók már nem akartak versenyben látni. Jó példa erre Mesterházy Attila, aki előválasztás hiányában valószínűleg indult volna a parlamenti választásokon – így pedig jobb, ha másik állás után néz. 

2. Dobrev kiváló eredményének egyik fő oka, hogy a favoritként kezelt Karácsony megítélése igen gyenge a választók között. Általánosan elfogadott bölcsesség, hogy Dobrev nem alkalmas arra, hogy a bizonytalankodókat meghódítsa, de az ellenzéki szavazók még ennek ellenére sem gondolták, hogy Karácsonynak bizalmat kell szavazni. 

3. Jakab kudarcának az egyik jelentős, de érdemben sehol nem említett oka, hogy az Jobbik viszonylag stabil szavazótáborán kívül az emberek nem akarnak jobboldali radikalizmust és a Jobbikról nem hiszik el, hogy megváltozott, még akkor sem, ha Jakab szimpatikus, illetve a szélsőségek letörését ígéri. Sok-sok magyar ember elvből nem szavaz a Jobbikra. 

4. Ezek után nehéz lesz cáfolni azt a kormányzati alapvetést, hogy ellenzék=Gyurcsány. Bárki is lesz végül az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, a DK, Dobrev és Gyurcsány nagyon erős pozíciót fog elfoglalni a kormányváltók között. Ennek a blognak az a véleménye, hogy Gyurcsánnyal az élen nem lehet választást nyerni, de biztosan nem lehet stabil kormányt létrehozni, továbbá Gyurcsánynak már rég ki kellett volna vonulnia a politikai életből, ha a kormányváltást akarja segíteni. Ennek az ellenkezője történik. 

5. A miniszterelnök-jelöltek kedvenc témája az elszámoltatás, amivel kapcsolatban meredek és nyilvánvalóan lehetetlen ígéreteket tettek/tesznek. Úgy tűnik, hogy az elszámoltatás nem jó hívószó, hiszen a leginkább elszámoltatós dumát nyomó két jelölt (Fekete-Győr és Jakab) csúnyán alulteljesített. Lehet, hogy a közvélekedéssel ellentétben az emberek nem szeretik, ha hergelik őket, nem szeretik, ha valaki vért ígér. Az biztos, hogy az ellenzékiek nem akarnak egy újabb Orbán Viktort, márpedig Fekete-Győrben sokan meglátták a fiatal, törtető, agresszív Orbánt.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2016706222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.10.01. 20:32:44

Minden fideszesnek ellenzék =Gyurcsány
Akinek meg tele a töke orbánékkal a végén még dobrevre is leszavaz.

ulpius66 2021.10.01. 21:48:06

Kedves p. a.!

Nézd majd meg a ballibsi listát, hol lesznek a Mesterházik és elvbarátaik!

BIZTOS BEFUTÓ HELYEN!

ulpius66 2021.10.01. 21:56:41

"....a Jobbikról nem hiszik el, hogy megváltozott, még akkor sem, ha Jakab szimpatikus, illetve a szélsőségek letörését ígéri. Sok-sok magyar ember elvből nem szavaz a Jobbikra."

AZ KÜLÖNÖSEN PIKÁNS MEGÁLLAPÍTÁS, hogy a "Jakab szimpatikus"!!!!!

ÉN BÍROM A VICCEKET!

AZT LESZÁMÍTVA, HOGY A JAKAB MÉG OTT IS SOKKAL KEVESEBB SZAVAZATOT KAPOTT, AHOL EGYÉBKÉNT A JOBBIKOS JELÖLT NYERT!

A 29 KÖRZETBEN AHOL A JOBBIKOS JELÖLT NYERT, 27-BEN A GYURCSÁNYINÉ NYERTE A MINISZTERELNÖK-JELÖLT VÁLASZTÁST..........

MAGYARUL: JAKAB CSAK VISSZAHÚZTA A JOBBIKOT!
(egyebekben a JOBBIK-nak simán a Fidesszel kellett volna szövetségre lépnie, és nem a gyurcsányival......)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.02. 07:17:18

Ne viccelj.

Jakab vereségenek okda nem az amit írsz, hanem az, hogy a mai Jobbik csak egy lufi, valójában nem kéteznek a Jobbik már, tagságénak zöme nincs, helyi szervezetei szétestek. Csak a ballib médiák tartják fent az "erős Jobbik" mítoszt.

midnight coder 2021.10.02. 10:00:09

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Épeszû ember akkor sem akarja Gyurcsótányékat hatalmon látni, ha amúgy tele a töke Orbánékkal. Ez az egész elõválasztásosdi arra volt jó, hogy megmutassa az embereknek, hogy ellenzék = Gyurcsány. Jövõre a szokásosnál is nagyobbat fog bukni az ellenzék, épp az elõválasztás miatt.

midnight coder 2021.10.02. 10:09:39

Igazából ez az elõválasztás egy akkora balfasz húzás volt, mintha egyenesen Orbánék rendelték volna. Egyrészt mozgósítani fognak egy rakás embert aki nem akar még egyszer Gyurcsányt hatalmon láni, másrészt a Jobbikos soha nem fog a DK-sra szavani ahogy fordítva sem. Ez az egész kb. olyan, mintha Orbánék rendelték volna. Nekem folyamatosan olyan érzésem van, hogy a háttérben Orbán és Gyurcsány szövetségesek - lehet egy titkos alku, hogy Orbán azt tehessen amit akar, Gyurcsány szándékosan megöli az ellenzéket. Ezért aztán ki tudja hány milliárd csordogálhat hová a háttérben... Mindenesetre ha Gyurcsányék nem lennének, Orbán már 3x megbukott volna.

a nagy hohohorgász 2021.10.02. 21:23:14

Szerintem az elovalasztasnak csak 1 hibája volt... mégpedig az hogy nem jött át hogy miért is kell leváltani Orbánt azon kívül hogy o1g. Ez most vagy azért van mert rosszul kommukaltak vagy azért mert nincs egyéb indok. A furcsa az hogy 2006 óta tudjuk hogy negatív kampánnyal nem lehet nyerni ellenzékbol!!! Ezt Orbán sem tanulta meg mert az unióban nem jön be. Ha nincs az oszodi beszéd akkor qurcsany már 5xos miniszter elnök lenne.

a nagy hohohorgász 2021.10.02. 21:26:59

@a nagy hohohorgász: 2002ben is azért nyert a maszop mert osztogatast ígért. Ha ez lenne most is sok fidesz szavazó is odaszavazna, mert azok nagy része is hülye

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.10.02. 22:18:36

Újabb nyivákoló, szemellenzős bejegyzés született a blogszférában.

"Általánosan elfogadott bölcsesség, hogy Dobrev nem alkalmas arra, hogy a bizonytalankodókat meghódítsa..."

Általánosan elfogadott lózung. Akinek kell a kormány-és rendszerváltás, az felemeli a seggét és elmegy szavazni akkor is, ha az előválasztás második fordulójában is Dobrev Klára fut be első helyen.

a nagy hohohorgász 2021.10.02. 23:05:32

Azért büszke vagyok arra hogy Magyarországon 12 éve szar van és nem fos:))) lehetne rosszabb is... vizitdij... nem csak hogy időpontot is csak időpontra kerhetsz hanem azért még fizetni is kell:))) víz gáz villany külföldi multinacionális cégek kezében... korhazbezarasok... vasút volán jaratcsokkentesek, bezarasok.... szemkilovetes... 3 kulcsos adó (a zs generáció nézzen utána mennyit keresne most azzal az adokulccsal) alagutak az m6oson (többször beomlott) 2006os augusztus 20 káosz (semmi állami támogatás) ....... stb.... elqurtuk na

CSOKKI MÁLNA 2021.10.03. 14:59:31

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Én most októberben fogok Dobrevre leszavazni.;)

CSOKKI MÁLNA 2021.10.03. 15:11:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A Jobbik mai tagságának zöme 5-10 éve még szoci szavazó volt. Az Mszp valamikori nagy pártból előbb középpárt, mára 5% körüli kis párt lett.
Egykori szavazónak egy jelentős része a DK-nál csapódott le, amely ma az ellenzék vezető ereje, egy másik hányadukból pedig a Jobbik kompenzálta balra tolódásának veszteségeit.

alöksz róz 2021.10.03. 15:21:19

@CSOKKI MÁLNA: igen, a vidéki volt mszp-szavazók nagy része alkotja a jobbik szavazótáborának nagy részét, de ezeket a szavazókat még a balra tolódása előtt gyűjtötte be

Fikalnyik Eugén 2021.10.03. 15:43:11

@CSOKKI MÁLNA: @alöksz róz:
Faszság, akkor az összes korábbi szoci önkormányzat zöme nem fideszes hanem jobbikos lenne.
Egy részük kihalt, nagy részüket már korábban a fidesz vitte a szociális népszavazás nevű demagógiával, és 2010 után meg az osztogatással magához láncolta. Ugyanaz az archetipus tarja pajzson Orbánt, mint aki leváltotta 2002-ben.
Novák Emőkének kevés dologban van igaza, de amikor 18-ban kritizálta Vonát a választási eredményért és a néppártosodásért, akkor jól fogalmazta meg, hogy a tipikus jobbik szavazó adhoc szavazó, aki az establishmenten kívüliség miatt szavazott rájuk, egy pillanat alatt szétszéled, és soha nem jön vissza. Igaza lett.
Ezek nagy része szavazott Márki-Zayra, és azonnal beint neki, ha mismásolást lát, de főként Dobrevre soha nem fog szavazni.

CSOKKI MÁLNA 2021.10.03. 15:50:15

@Fikalnyik Eugén:

Hát nem éppen, mert 2010-től a Fidesz már jelentős fölényben volt, de az Mszp még azért nagy pártnak számított.
Még a 2018-as választásokon is csak 4 %-ot ért el a DK listán és csak a kompenzáció miatt jutottak be.
Az Mszp bezuhanása az utóbbi három évben vált tetemessé. Ebben az időszakban vált a DK az ellenzék vezető erejévé, és tolódott el a Jobbik balra.

CSOKKI MÁLNA 2021.10.03. 16:12:49

@alöksz róz:

Különösen észak-keleten látványos ez.

alöksz róz 2021.10.03. 16:44:44

@CSOKKI MÁLNA: mivel ott laknak a jobbikosok, ez nem meglepő :-)
de fikalnyik a romkocsmából ilyet el se tud képzelni.

Bircanyíró 2021.10.03. 18:32:00

@Lesz még Magyar Köztársaság: Maximálisan egyetértek! Ráadásul egy ostoba, makacs lózungról van szó, amit néha értelmesnek látszó ellenzékiek is képesek hangoztatni. Pedig a helyzet az, hogy ha csak egy kicsit is végiggondolná az ember (különösen ha már felnőtt volt a gyurcsány-érában) jól láthatná, hogy Gyurcsány nem más, mint Soros elődje! Mármint olyan értelemben, hogy egy totálisan elvakult, gyűlölettel teli, aljas és méltatlan kampány célpontja lett. Érdekes, hogy Soros esetében a nagy többség (nem csak ellenzékben) ezt látja, ám Gyurcsánynak még mindig a nyakába varrják a kiforgatott ősződi beszédtől kezdve, a tőle teljesen független pénzügyi világválság káros következményein át, a Fidesz elképesztően és szándékosan destruktív politikája miatti rossz közhangulatért való felelősséget!
A kormányváltásra készülő ellenzék egyik elsőszámú alapvetésének kellene lennie, hogy Gyurcsányt rehabilitálják (akkor is és attól függetlenül is, hogy valóban követett el hibákat és a személyisége sokaknak - köztük pl. nekem - nem jön be.)
Azonban mindaddig, amíg az ellenzék egy része úgy tesz, vagy ami rosszabb komolyan gondolja, hogy a 2002-2010 között évek összes hibájáért elsősorban Gyurcsány (na meg a libsik) tehetők felelőssé, amíg a 2006-os őszi zavargások kapcsán az ellenzék soraiban bárki képes bedőlni a "Gyurcsány a szemkilövető" aljas rágalom-kapmpánynak, addig az ellenzék egész egyszerűen nem érett meg a hatalomra kerülésre, mert nem képes objektíven értelmezni a valóságot!

CSOKKI MÁLNA 2021.10.03. 20:36:52

@Bircanyíró:

"a tőle teljesen független pénzügyi világválság káros következményein át,"

A gyurcsányi gazdaság már 2006 közepén-jóval a válság előtt- is derékig állt a barnaságban:

infostart.hu/gazdasag/2006/07/03/financial-times-a-magyar-a-legsebezhetobb-gazdasag-54964

"A Financial Times szerint nincs Európában sebezhetőbb gazdaság a magyarnál, mivel mind a folyó fizetési mérleg, mind az államháztartás hiánya 10 százalékhoz közelít, az adóemelések pedig lassíthatják a gazdasági növekedést."

Ebben az állapotban találta meg az országot a válság, ami igenis az ő felelőssége.

"a kiforgatott ősződi beszédtől kezdve"

Mit lehet ezeken kiforgatni?

"Hazudtunk reggel, éjjel meg este".

"Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz."

"Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy azt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok kormányzása azt valaha is megteszi."

MEDVE1978 2021.10.03. 23:51:30

1. Lehet, hogy Mesterházytól "mint" miniszterelnökjelölttől megszabadultunk, de az biztos, hogy nem tűnik el. Vélhetően elég jó helyen kerül be majd listáról.
2. Nem erről van szó. A DK az ellenzék egyik fő ereje. Éppen ebből kifolyólag nagy a befolyása is. Főként a nyugdíjasok körében erős, ebből kifolyólag jobban is tudott mozgósítani, mint Karácsony vagy Márki-Zay. Emellett a DK szervezettsége is viszonylag erős. A 2002-es választások egyik tanulsága Orbánnak az volt, hogy az akkori MSZP részben a kiépített struktúrái miatt tudott nyerni. Akkor még ott voltak a régi struktúrák (1990 előttről) kiépítve a városokban, falvakban stb. Orbán nem hozott létre ilyen stuktúrákat 1998 után, ezért jöttek a polgári körök és a mindenki hozzon magával még egy ember. Az egykori MSZP-s struktúra 2010 után romokban hevert, de megmaradt. Mára ennek a maradékát döntően a DK lenyúlta, hiszen az MSZP kulcsemberei is a DK-ba mentek át. Dobrev Klára igazából pontosan ennek a hálózatnak az effektív működése miatt tudott nyerni.
3. Jakab kudarcának az oka az, hogy nem mutatott még minimális miniszterelnöki vénát sem. Illetve a "jobboldalnak" csak egy kis része jutott el mára odáig, hogy Orbánnál még az átszavazás a DK-ra, Karácsonyra is jobb. Az még mindig nem elég miniszterelnökhöz, hogy Orbánt kurvaanyázza.
4. Gyurcsány = Dobrev Klára = bármilyen DK-s jelölt (hiszen a DK vezetője GYF) vállalhatatlan a szavazók döntő része számára. Természetesen a DK is ott lehet a jövő évi kormányban, ha kormányváltás lesz, de a miniszterelnököt nem adhatja. A jobboldali és centrista szavazók között is olyan nagy az elutasítottsága, hogy a mostani szinthez képest is visszaesést eredményezne, ha ha nyerne.
5. Ez sem így van szerintem. Jakabról már írtam, Fekete-Győr teljesen jelentéktelen, nem szabadott volna elindulnia, nem volt elég karakteres.

Billy Hill 2021.10.09. 19:39:39

"Gyurcsánnyal az élen nem lehet választást nyerni, de biztosan nem lehet stabil kormányt létrehozni" - hát pedig még így is stabilabbat lehet, mint Márky-Zay Péterrel. Pont ez lesz a következő dilemma (ha nem Dobrev Klára lesz az Egy Jelölt).
süti beállítások módosítása