mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

A külföldi nyaralóhelyek várják a magyarokat, de Magyarország nem várja vissza őket

2021. április 28. - p.a

border_open.jpg

Két fő oka van a határszigor fenntartásának és egyiknek sincs köze a vírushoz.

A magyar határokon való átkelés szabályai szeptember óta érdemben változatlanok. A rendelkezések nem csak a külföldiek beutazását, hanem a hazatérő magyarok belépését is rendkívüli mértékben megnehezítik. Vannak ugyan kivételek (diplomáciai út, üzleti út, ingázók, stb), de alapszabályként a hazatérő magyar állampolgár 10 nap karanténba kerül, amit két, 48 óra eltéréssel elvégzett PCR-teszttel kiválthat. Arról most ne beszéljünk, hogy a két vizsgálat mennyibe kerül. Ha elvégzi az ember, az eljárás időigénye 5-6 nap, azaz a 10 napos karantén ennyire rövidíthető le.

A hazatérés ilyen korlátozását (5-10 nap karantén) kevesen engedhetik meg maguknak, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy normál ember számára szigorú határzár van érvényben. Nincs kivétel akkor sem, ha valakinek gyereke/szülője él külföldön vagy nagy értékű vagyontárgya (pl  ingatlana) van másik országban. A határátlépés ilyen akadályoztatása 8 hónapja szétszakítja a családokat és meggátolja a magyar állampolgárokat, hogy vagyonukat gondozzák, illetve alapvető, tulajdonhoz kapcsolódó jogaikat gyakorolják. Ráadásul teljesen értelmetlenül.

Pár hónapja még vicceltünk ezzel, ma már inkább elkeserítő: „Ez a jó ország definíciója: Elmenni szabad, a hazatérést ellehetetlenítik.”

border2.png

Először két közkeletű tévedést kell tisztázni:

1. Oltással sincs felmentés. A mindkét adaggal beoltott, védett személynek ugyanúgy 10 nap karanténba kell vonulnia, mint mindenki másnak.

2. Más országokban nem ez a helyzet. A magyar szabály Európában messze a legszigorúbbak között van és a legszigorúbb, ha a fennállás időtartamát is figyelembe vesszük. Normál üzletmenet, hogy az országok belépéskor egy negatív PCR-teszt felmutatását kérik, mert ezzel már eléggé lecsökken a vírus behurcolásának kockázata (a vírusé, ami már eleve ott van, ráadásul sokan járnak át a határokon mindenféle ellenőrzés nélkül a kivételek miatt). Nálunk ilyen lehetőség nincs, még akkor sem, ha teljesen oltottak vagyunk (oltottság + PCR = karantén, tényleg???). Az oltottságban messze Magyarország mögött járók között is előfordul már, hogy egyáltalán nem korlátozzák az oltottak belépését (pl Finnország, Horvátország). A Magyar Állam nem ismeri el a saját oltását, ha határátlépésről van szó.

Hosszan lehetne arról írni, hogy a határátlépés korlátozása eleve értelmetlen és rengeteg kárt okoz (gazdaságit és emberit egyaránt). Magyarország a fent leírtak szerinti legszigorúbb határzárával Európa legsúlyosabb (de biztosan top5-ös) járványát tudja magáévá.

border3.png

Most, a lazítások idején a határhelyzet továbbra is változatlan. Miért nem mehet külföldre az, aki teljes védettséget élvez (pontosabban: miért nem jöhet haza)? Tényleg azt hiszi bárki, hogy az „oltottak is fertőzhetnek” és a „mutánsokra nem biztos, hogy jó a vakcina” felkiáltások olyan erejűek, hogy indokolható a teljes lezárás? Miért nem lehet legalább feltételesen lehetővé tenni (pl más országokban használt PCR-szabály) a határátkelést?

A határzár szigorúsága nem véletlen, de a kormány nem azért tartja fenn, mert a vírusterjedést a jelen formában lehet a legjobban meggátolni. Két másik oka van a nyitás elmaradásának:

1. A kormányhoz közeli üzleti köröknek az az érdeke, hogy a magyar ember bizonytalanságba legyen tartva és amennyire lehet, elkedvetlenedjen a külföldi nyaralástól (ideértve a tavaszolást is). Mindenki menjen a Balatonhoz, Velencei-tóhoz, stb. Menjenek inkább azokba a szállodákba és éttermekbe, ami a megfelelő üzleti köröket gazdagítja. Félrebeszél, aki azt mondja, hogy ezzel a magyar gazdaság újraindítását segítjük, ezért az erőszakkal megtámogatott honi turizmus Magyarország érdeke. Nem lehet érdekünk a bezártság. Nem lehet az érdekünk, hogy a Tisza-tóhoz menjen, aki Ciprusra akar. Még egyszer: Ez csak egyes üzleti körök érdeke. 

2. A határzár segít a vírustól való félelem fenntartásában. A külföldről támadó vírusok, a behurcolt mutánsok a korábbi migráns-fóbia helyébe (vagy mellé) léphetnek. A kormány harcol ellenük és a magyar ember retteg. Retteg, de számíthat kormányára, legalábbis az elgondolt tematika szerint. Láttuk korábban, hogy a magyar kormány nem fél félelmet kelteni, ha azzal erőt, támogatást tud szerezni. A migránsok ellen is akkor harcoltunk leginkább, amikor már nem voltak itt, a vírus elleni védekezés legheroikusabb küzdelme is akkor várható, amikor az már nem jelent akkora veszélyt.

border1.jpg

Talán a szocializmus 40 évének köszönhető, de még így is elképesztő, hogy ezt a pici országot ilyen hosszú ideig és ilyen szigorúan, ráadásul ilyen értelmetlenül le lehet zárni anélkül, hogy az emberek tiltakoznának ellene. Persze nem véletlen, hogy a kormányzat két legjellemzőbb uralkodási logikájával találkozunk itt is: 1. a kormányközeli gazdagok bármiáron történő helyzetbe hozása és 2. az emberek félelmére való támaszkodás.

Az elmúlt 8 hónap határzára és annak további fenntartása az Orbán-kormány egyik megbocsáthatatlan bűne, amivel saját szavazóit is megnyomorítja (az EU bűne ennél még nagyobb és még megbocsáthatatlanabb, de ez egy másik bejegyzés témája lehet). A családok szétszakítása egy mini-Trianon, a tulajdonjogok ellehetetlenítése, illetve figyelembe-nem-vétele pedig a kommunista időket idézi. A belföldi turizmus mesterséges gerjesztése és „az idén örüljünk a Balatonnak, mert az a miénk” szintúgy. A magyarokkal elhitették, hogy a "behurcolás a legnagyobb veszély" és még akkor sem mertek (volna) külföldre menni, amikor annyi vírus volt az országban, hogy innen maximum kihurcolni lehetett.

Nem lenne nehéz változtatni, egy fél mondatot kellene az erről szóló rendelkezésbe illeszteni. Értjük, hogy ez miért nem történik meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1516516126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kunzoo 2021.04.29. 06:51:22

Lemaradtál, az új indiai mutáns miatt hamarosan ez lesz a sláger szerte a világon. Már az angol mutáns is megmutatta, mekkora bajt tud okozni.

midnight coder 2021.04.29. 08:06:38

Magyarországon pedig nemigen érdemes sehová sem menni, ennél unalmasabb ország a világon nincs. Se tenger, se hegyek, csak a koszlott Balaton, meg a kietlen Alföld. Az is mutatja, hogy mekkora seggfejek a tolvajaink, hogy egy ilyen országban pont a turizmusba tették a lopott pénzt.

kiskisutca 2021.04.29. 08:32:37

"csak a koszlott Balaton, meg a kietlen Alföld."

Hát elég sarkosan fogalmaztál! :-)

Magas hegyek, meg mély tengerek tényleg nincsenek, de ezen kívül legalább mutatóban akad minden más.
Számos tavon lehet strandolni, de sokan még a medencés, csúzdás standokat is szeretik (én pont nem).
A Balaton szerintem leginkább vitorlázásra való.
Lovas és kerékpáros turizmusra is kitűnő lehetőségek vannak. Kempingezni is jó móka.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.04.29. 09:41:03

@midnight coder: Ez inkább úgy igaz, hogy az országban rengeteg klassz hely van (én pl sok időt töltök a Bükkben), de sokak számára a tenger és a magashegyek nem helyettesíthetőek (ide tartozom én is). Aki azt gondolja, hogy ezt mégis el tudja magyarázni mindenkinek, az elég nagy hülye.

Ez is Trianon egyik problémája. Egy ilyen pici országban nagyon sokminden hiányzik. A határok nélküli EU ilyen szempontból orvosság volt, kormányunk visszahozta a problémát az értelmetlenül szigorú szabályozással.

midnight coder 2021.04.29. 09:57:12

@p.a: Erdõ mindenhol van. Én igazából azt az agyatlanságot nem értem, hogy valaki egy ilyen országban pont a turizmusba teszi a pénzét. Itt, ahol kb. semmi olyan nincs ami ne lenne máshol, viszont máshol egy csomó olyan dolog van, ami itt nincs. Ergo, itt igazán olyan veszettül erõs turizmus soha nem lesz.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.04.29. 10:08:28

@midnight coder: Ezért kell zárni a határokat és mesterségesen odaterelni az embereket. Megtehetik, úgy tűnik.

kiskisutca 2021.04.29. 11:04:35

@midnight coder:

"nem értem, hogy valaki egy ilyen országban pont a turizmusba teszi a pénzét."

Hidd el érdemes. Lehet, hogy kisebb kasza, mint amennyit a sípályákkal, vagy búvárkodtatással a korallzátonyoknál lehet keresni, de szerintem a pl. mezőgazdaságnál jobban fizet.

Emmett Brown 2021.04.29. 13:07:35

4 millió után az oltottak karantén nélkül jöhetnek haza.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.04.29. 13:12:22

@Emmett Brown:
Korábban kellett volna reklamálnom.
Mondjuk ahhoz képest, hogy Szijjártó tegnap még azt mondta, fel sem merült az ilyesmi...
Rájöttek, hogy ez így tarthatatlan.

Emmett Brown 2021.04.29. 13:15:10

@p.a: tök random az egész. Ez speciel egy értelmes lépés, és emellett van az érthetetlen konditermes szabály.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.04.29. 14:27:30

@Emmett Brown: Ja, elképesztő összevisszaság van. Ugyanez lehet minden területen, csak nem mindenhol ilyen nyilvánvaló.

Rodney_2 2021.04.30. 04:49:33

Bejelentették hogy 4 millió beoltott után már lehet "védettségi igazolvánnyal visszajönni, akkor is ha ez ugye még elég friss, vagyis még csak az első adagot kapta meg a delikvens. Ez meg hirtelen elég laza lett.
Érdemes összevetni a UK utazás ellenes szabályozásával, az pl sokkal szigorúbb. Igaz ott ha valaki szafarira vágyik, akkor elég ha végigsétál az Oxford streeten és van minden "makákó, gorilla..." :))) Pedíg több millió brit állampolgárnak van ingatlanja külföldön és mégis kemény utazási stop van.

Blogger kicsit túlgondolta a dolgot, csak nem ballib propagandista tetszik lenni? Mondom ezt úgy, hogy több országban élnék párhuzamosan ha hagynának és ezt az elmúlt évet nagyon megszívtam ilyen szempontból, de ugyanakkor látom belülről hogy más európai országokban mi folyik és mindenhol elég katasztrofális a járványkezelés. A kontraszelektált politikusok és a petricsészéjükből ki nem látó tudósok "kooperációjából" mindenhol egy nagy összevisszaság jön ki :(( a németek is már a negyedik hullámnál tartanak. Legfeljebb ahol nincs annyi dagadt és nem olyan szar a kórház, ott nem halnak meg annyian, de a járványkezelés alapvetően el van kúrva midenhol.

Rodney_2 2021.04.30. 04:55:29

@midnight coder: Elég jó biznisz a túrizmus, nézd meg a makroszámokat. És ez még fejleszthető. Budapest az egyik leglátogatottabb város Európában (covid előtt). Gyógyfürdőbizniszt ne felejtsd el. Attól hogy te nem vagy érdekelt benne, még rengeteg külföldi jön ide és költ el egy csomó pénzt (ilyen szempontból mindegy hogy nyugati öreg vagy gazdag arab vagy orosz). Nem olyan rossz dolog leuralni ezt az üzletágat.

Emmett Brown 2021.04.30. 15:04:26

@midnight coder: vissza nem térítendő támogatásból, meg viphitelből nagyon nehéz rossz bizniszt építeni
süti beállítások módosítása