mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Az oltottakra vonatkozóan minél előbb fel kell oldani a korlátozásokat

2021. március 22. - p.a

gb1.jpg

A problémákat messze meghaladó előny származik abból, ha az oltottak találkoznak a vírussal.

Kapjanak-e felmentést a korlátozások alól a védettségi igazolvánnyal rendelkezők? Hónapok óta folyik a vita nem csak Magyarországon, hanem a világon mindenfelé. Legalább az oltottak újra tudnák indítani a gazdaságot azzal, hogy étterembe/fodrászhoz/moziba/stb járnak. Logikusnak hangzó érv, de nem elég meggyőző, hiszen nem biztos, hogy jelen körülmények között elég ember jutna az kávézókba/konditermekbe/szoláriumokba ahhoz, hogy kinyissanak, ráadásul a védettség ellenőrzése terén is vannak kétségek. A korlátozások változatlansága mellett azok érvelnek, akik szerint nem lehet pozitív/negatív különbséget tenni az emberek között. Az erről szóló vita gyorsan fordul retorikai csatába, majd filozófiai magasságokba emelkedik, a megoldás (egyetértés, meggyőzés) reménye nélkül. 

Ez a bejegyzés arról szól, hogy az előbbi érvek érdekesek, de eltörpülnek egy harmadik szempont mellett, amiről viszont nem beszél szinte senki. 

gb4.jpg

A megszerzett védettség idővel elmúlik. Ma még nem tudjuk, hogy fél év vagy 2 (esetleg 5) év után lesz szükség újabb oltásra. Valószínűleg ez emberenként változó, most úgy tűnik, idősebb korban eleve alacsonyabb szintű védettség alakul ki, illetve a betegségen átesettek védettsége általában nem olyan magas, mint az oltottaké. 

Általános egyetértés van abban, hogy az oltottak megbetegedhetnek (ritkán), de a betegség lefolyása sokkal enyhébb: semmiképpen sem halálos, sőt szinte sohasem szorulnak kórházi kezelésre (folyamatos vita tárgya, hogy terjeszthetik-e a vírust – ha igen, akkor valószínűleg nagyon kis eséllyel). 

Az oltottak érdeke és általában véve mindenkinek az érdeke, hogy a megfelelő védettséget élvezők találkozzanak, sőt rendszeresen találkozzanak a vírussal. Így védettségük megújul, hosszabb ideig fennáll, illetve esély van arra, hogy a különböző variánsok ellen is védelmet alakítanak ki, miközben minimális kockázatnak teszik ki magukat.

gb2.jpgA szabadság persze óvatossággal kell párosuljon. Ha az oltottak tényleg terjeszthetik a betegséget (álljon itt újra: jelen tudásunk szerint igen, csak kicsi eséllyel), akkor elvárható, hogy vigyázzanak a többiekre, akik még oltásra várnak vagy ilyen-olyan ok miatt soha nem fognak oltást kapni. 

Csak a legnaivabbak gondolják, hogy a koronavírus belátható időn belül végleg eltűnik. Nem az a cél, hogy soha többet ne találkozzunk vele, hanem az, hogy védettségünk legyen. A testünk képes védekezni, az oltások hatásossága nem ennek a megcáfolása, hanem éppen a bizonyítéka. Az oltások szükségesek és segítenek abban, hogy az immunrendszerünk felvegye a küzdelmet a koronavírussal, de nem helyes, ha csak az oltásokra hagyatkozunk és  megfelelő védettség birtokában sem merünk beszállni a küzdelembe. Az oltottaknak nem kell félni a vírussal való találkozástól, sőt stratégiailag fontos, hogy találkozzanak vele újra és újra. 

Ez a bejegyzés egyáltalán nem arról szól, hogy a védettséget élvezők mindenképpen igyekezzenek (újra) megfertőzni magukat. Alapvető elvárás, hogy óvatosak legyenek továbbra is. Ennek a bejegyzésnek a lényege, hogy társadalmi szempontból nem baj, sőt előny, ha az oltottak találkoznak a vírussal (esetleg annak új variánsaival), ezért szükséges, de legalábbis megengedhető lenne a rájuk vonatkozó korlátozások feloldása.

A hétköznapi embereknek, az országnak az az érdeke, hogy az oltások által elősegített védettség minél tovább megmaradjon. Az oltást fejlesztő gyógyszergyáraknak ennek az ellenkezője. A döntéshozó politikusokról mindenki döntse el maga.

gb3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9616473598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaD 2021.03.22. 20:02:17

nézd meg majd öreg összel a számokat meg a magyarázkodást a mutáncsokról...ne felejtsd ezt el;)

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.03.22. 20:07:54

@HaD:
Akkor majd jól le lehet zárni légmentesen a határokat, előírják a zuhanyzás közbeni kötelező maszkviselést és fizetni fognak, ha a belvárosban parkolsz. Ez biztosan megoldja majd a problémákat.

Ja és el lehet halasztani a választásokat, mert az is járványellenes korlátozás.

Az emberek pedig hülyézik majd ezt a blogot, hogy nem érti, hogy vírus van.

HaD 2021.03.23. 13:37:47

@p.a: csak megjegyzem egy mai hír hogy az olaszok teszetlik az orosz vakcinát a mutánsokra...khmmmm....miért??? Nincs kimutatva a hatékonysága arra is;))??? Akkor minek is oltanak vele itthon nyakra före???...mondjuk azt támasztja alá az olaszok eljárása mit én is vélek...vírus pedig szinte biztosan van(ha más nem mutálódott influenza)...

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.03.23. 15:30:22

@HaD: Az orosz vakcina ugyanaz, mint az Astra. Ezért merült fel, hogy alkalmazzák keresztbe a kettőt.

Közlekedő tömegközlekedő 2021.03.23. 17:37:43

Aha. De az oltás a betegsétől véd meg (állítólag), nem a vírus terjesztésétől, nem?

Közlekedő tömegközlekedő 2021.03.23. 17:39:46

És úgy általában: Majd akkor legyen bárki oltott nyuggernek bármi előnye, ha az, aki akarja oltatni magát, azonnal hozzájut.
És amúgy is: miért nem azokat oltják, akik "társadalmilag hasznosak"?
A nyugger nem dolgozik, nem termel GDP-t nyugodtan ülhet otthon, rettegve a vírustól, de a többiek esetleg dolgoznának, meg pénzt költenének

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.03.23. 17:41:59

@Közlekedő tömegközlekedő: Mert el akarták kerülni a kórházi ellátórendszer összeomlását. Könnyen lehet, hogy sikertelenül.
Volt olyan keleti ország, ahol a dolgozókkal kezdtek. Ezt azért nem merték meglépni itthon.

LebensraumamOsten 2021.03.23. 19:08:10

A diszkriminációmentes jogegyenlőség természetesen fontosabb, mint holmi bizonyítatlan, megalapozatlan az egészségügyi maffia mohóságától vezérelt, spekulációkra alapított haszonszerzési vágy.
Nem szabad elfelejteni a feltételezés - ergo, hogy az oltás minden mutáns verzió ellen véd és megakadályozza a továbbfertőződést - a kudarc keserű szülőanyja. Ezt még nemzetközi tudósok is elismerik. Tehát nincs nyitás, az oltási igazolvány pedig annyit ér majd, amit a klozetton célirányosan lehet felhasználni.

Közlekedő tömegközlekedő 2021.03.23. 19:21:00

@p.a: Ja, mert főleg a nyuggerek a legaktívabb szavazó polgárok

kvadrillio 2021.03.23. 19:22:42

Miért kockázatos, ha oltott személy fertőződik meg?

Izraelben a lakosság 27 százalékát beoltották, azonban az oltottak 5,7 százaléka meghalt a Covid következtében, hiába kapták meg Pfizer-vakcina mindkét adagját. Ez hogy történhetett? A virológus szerint nem ment át eléggé a köztudatba, hogy az oltások populációs szinten hatnak, és a klinikai kísérleti adatok nem azt mutatják, hogy egyénileg mi fog történni, hanem általános képet adnak, és a védettség valóban nem 100 százalékos. Vagyis: attól, hogy valakit beoltanak, az nem garantálja azt, hogy nem lehet súlyos vagy halálos kimenetele a koronavírus fertőzésnek.

Az sem tisztázott még, hogy a különböző variánsokkal szemben hogyan hatnak a vakcinák. A dél-afrikai variánsra például az AstraZeneca vakcinája a Dél-afrikai Köztársaságban nem hatott, de ez nem univerzális érvényű, mert egyáltalán nem mindegy, hogy hol, milyen populációban alkalmaznak egy oltóanyagot.

A virológus szerint amíg nagyon terjed a koronavírus, fontos, hogy a vakcináltak is minél kevésbé találkozzanak vele – ez a különféle variánsoktól független szabály. Ez azért fontos, mert minél többször találkozik a koronavírus egy oltottal, annál inkább képes lehet változni, és kikerülni az oltóanyagot.
A vakcina után sem lesz szupererőnk!

NÁLUNK HÁNYAN HALTAK MEG MINDKÉT OLTÁS UTÁN ?????

kvadrillio 2021.03.23. 19:24:21

@kvadrillio: tuggyuk, hoy azóta már 90 % -ot oltottak be Izraelben...

kvadrillio 2021.03.23. 19:27:47

hmmm......AZ OLTOTTAK IS FERTŐZHETNEK !

Megkapta mind a két oltást, utána pozitív lett a koronavírustesztje
- áz -
- áz -
követés
2021.03.20. 21:14

Pozitív lett a PCR tesztje valakinek, aki mind a két koronavírus elleni védőoltást megkapta már Magyarországon – derül ki az RTL Klub Híradó riportjából.

A kereskedelmi csatorna az egyik nézőjétől küldte el azokat a dokumentumokat, amelyek tanúsága szerint február 11-én az első, egy hónappal később, március 11-én a második AstraZeneca-vakcinát is beadták neki, március 19-én mégis pozitív lett a PCR tesztje.

Egy háziorvos, Késmárky András szerint ez nem is meglepő, az oltás ugyanis nem a fertőződéstől, hanem a súlyos szövődményektől véd. Eszerint az oltás arra tanítja meg az immunrendszert, hogy úgy viselkedjen, mintha már legyőzte volna a koronavírust. Az pedig 1-4 hétig tart, amíg ez a mechanizmus kialakul.

Ez ráadásul nem jelenti, hogy a koronavírus elkerülné a szervezetet. Rusvai Miklós szerint hetekkel az oltás után az antigén és a PCR tesztek is kimutathatják a koronavírust a szervezetben.

Igen, fertőződhetünk, és mivel termelődik az orrüregben és a garatban, nagyon kis mennyiségben, nagyon kis valószínűséggel át is adhatjuk a koronavírust. Ne felejtsük el, hogy az oltottak szervezeteben töredéknyi vírus keletkezik

kvadrillio 2021.03.23. 19:34:36

OLTÁS UTÁN SEM LEHET DAJDAJOZNI !!!

A vakcina után sem lesz szupererőnk!

A virológus azt is elmondta, hogy attól függetlenül, hogy azt hallani, hogy a koronavírus egyetlen adagja is jelentős védelmet ad, ne számoljunk a védettséggel addig, amíg nem kaptuk meg a 2. adagot.

De egyelőre akkor sem szabad azt gondolni, hogy sérthetetlenek vagyunk, ha már megkaptunk mindkét adag vakcinát. Az sem mindegy, hogy mennyi idő alatt alakul ki a védettség. A Pfizer-vakcinánál például a második adagot követő 7-14 nap után alakul ki, a Modernánál 14 nap, ahogy a Sinopharmnál és az AstraZenecánál is 1-2 hétről beszélnek. A Szputnyik V vakcinánál a fázis III. vizsgálatokban az első dózis után 21 nappal állapítottak meg 91,6 százalékos hatásosságot.

A magyar virológus - szemben a CDC ajánlásával - azt tanácsolja, kicsit még bírjuk ki, amíg lesz elegendő adat arra vonatkozóan, hogyan hat a vakcina a terjedésre. Maszk továbbra is kell, de a virológus hozzáteszi: ha az átoltottság mértéke megnő, a kórházakon pedig enyhül a nyomás, a maszkviselési kényszer szépen lassan átformálódik ajánlássá, és egyéni döntéssé válik majd.
Hogyan találkozhat biztonságosan egy oltott és egy, a betegségen korábban átesett személy?

A virológus szerint a természetes fertőzésnél többféle antitest működik, és nagyobb eséllyel kialakul a nyálkahártya-immunitás is. ami a publikált adatok szerint 8 hónapig nagyon jó immunitással számolhat a fertőzöttek 90 százaléka, sőt ez a védettség tovább is tarthat. De ez is eltérhet egyénenként. Az izomba adott vakcina inkább szervezetszintű immunitást alakít ki, és „nem biztos, hogy a vakcina a nyálkahártya-immunitást is a megfelelő mértékben hergeli föl”.

Olvasson tovább!

Vérhigítóval kivédhető a Covid súlyos szövődménye?
Ezek a brit mutáció tünetei
Így végezheti el otthon a PCR-tesztet

A virológus itt is azt az aranyszabályt ajánlja - amit az amerikaik is ebben az esetben -, hogy amíg a lakosság kellő hányada nincs átoltva, a szokásos óvintézkedéseket figyelembe véve járjunk el, azaz maszkban és szabad téren vagy jól szellőztetett helyen találkozzunk másokkal.
Oltott és nem oltott személy találkozása, aki nem is esett át a koronavírus fertőzésen

„Gondolkozzunk virológusként, és ameddig tudjuk, ne adjuk meg az esélyt a koronavírusnak. Ha meg is látogatjuk a nagymamát, tartsuk be továbbra is a jól megtanult óvintézkedéseket.”

Még akkor is tartsuk ezt be, ha őt már beoltották, mi pedig óvatosak vagyunk. A bevált óvintézkedések mellett (szabad téren) találkozzunk a nem beoltott ismerősökkel, akkor is, ha ők vigyáznak magukra – ne úgy, ahogy a CDC ajánlja az amerikai beoltottaknak.
Forrás: Quibit

Exploiter 2021.03.23. 19:35:50

@kvadrillio:

Nagyot fogok röhögni, amikor ez mindenkinek valóban leesik.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.03.23. 19:36:30

@kvadrillio: Te, ezt komolyan gondolod, hogy az oltottak közel 6%-a meghalt covid következtében? És a teljes népességnek hány %-a halt meg? Több, mint 6?

kvadrillio 2021.03.23. 19:40:25

A KORONAVÍRUS ELŐSZÖR AZ ORR NYÁLKAHÁRTYÁJÁN SZAPORODIK, MAJD A TOROK-SZÁJ NYÁLKAHÁRTYÁJÁN ÉS ONNAN JUT LE A TÜDŐBE.

AKI TERMÉSZETES MÓDON ESI ÁT A FERTŐZÉSEN ANNAK A SZÁJ NYÁLKAHÁRTYÁJÁNAK AZ IMMUNÍTÁSA IS KIALAKUL. AZ OLTOTTAKNÁL EZ NEM ALAKUL KI ! EZÉRT NEKIK A SZÁJUKBAN IS SZAPORODHAT A VÍRUS KIS MÉRTÉKBEN, HA MÉGIS VALAHOL MEGFERTŐZŐDNEK ! ROTHADT EGY VÍRUS EZ AKÁRHONNAN NÉZZÜK ! :)

TEHÁT AZ OLTOTTAK IS MEGFERTŐZŐDHETNEK, CSAK ENYHÉBB LEHET A BETEGSÉG LEFOLYÁSA NÁLUK !!!!!

Halibuli 2021.03.23. 19:42:22

Minden "alkalmas" beoltott mehet önkéntes ápolónak, ott találkozhat a vírussal.

kvadrillio 2021.03.23. 19:46:00

@Halibuli: NEM CSAK OTT ! hA EGY SZÁLLODÁBAN NEM FERTŐTLENÍTETTÉK MEGFELELŐEN A POHARAKAT, TÁNYÉROKAT, EVŐESZKÖZÖKET... ÉS ESZEL BELŐLE, ELKAPHATOD A KORONÁT ! :o) PERSZE, HA 100 %-OSAN MEGBÍZOL A KONYHÁSOKBAN, NA..., AKKOR NINCS GONDOD ! :)

kvadrillio 2021.03.23. 19:48:45

NESZENEKED !% :)

Az oltás nem véd meg a fertőzéstől

Galgóczi Ágnes szerint június elejéig 3 millió ember kaphatja meg a vakcinát....INDEX CIKK...

kvadrillio 2021.03.23. 20:10:25

AZÉÉÉÉÉ...EZAAA....KINCSES EMBERKE EGY NAGY KINCS ÁÁM !!! :)

Kincses Gyula, a MOK elnöke az Inforádiónak azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy

inkább legyen egy rövid, de nagyon szigorú zárás, mint elhúzódóan egy félig zárt és félig eredményes világ.

Hozzátette:

élelmiszerbolton, patikán kívül gyakorlatilag mindent be kellene most zárni. Drogéria minek? Az alapvető tisztálkodási, higiéniás felszerelések mind kaphatók az élelmiszerboltokban is. És az emberek szervezzék ésszerűen a vásárlásukat, ne legyen az, hogy ma berohanok egy vajért, holnap egy kiló kenyérért, hanem heti bevásárlásokat szervezzenek, minimalizálják a boltban való tartózkodást!

Azt is kiemelte, hogy muszáj a csoportosulást kerülni, és lehetőleg a tömegközlekedést is. Az elnök figyelmeztetett:

a számok sajnos minket igazolnak – két nap alatt meghalnak annyian, mint a tavaly tavaszi hullámban összesen –, a helyzet súlyossága változtat a közgondolkodáson és az intézkedéseken is. Mi Facebook-lájkokat nem gyűjtünk.

Ahogy fogalmazott,

az oltás lesz az, ami miatt május-júniusban ki lehet nyitni. De aki a jövő héten megkapja az oltást, annak semmi sem garantálja, hogy ezen a héten nem kerül kórházba vagy intenzív osztályra.
az oltás lesz az, ami miatt május-júniusban ki lehet nyitni. De aki a jövő héten megkapja az oltást, annak semmi sem garantálja, hogy ezen a héten nem kerül kórházba vagy intenzív osztályra.
az oltás lesz az, ami miatt május-júniusban ki lehet nyitni. De aki a jövő héten megkapja az oltást, annak semmi sem garantálja, hogy ezen a héten nem kerül kórházba vagy intenzív osztályra.

Közlekedő tömegközlekedő 2021.03.23. 20:10:44

Szerencsére nem orvosok / vírus szakértők (meg katonák) hozzák a döntéseket. Lehet, hogy nem terjedne a Covid, ha rajtuk múlna, csak éhen halna a lakosság és összeomlana a gazdaság. A politikai döntések arról szólnak, hogy rendszer szinten a lehető legkisebb rosszat kell választani. Szerintem az elhízottak kipörgése a rendszerből lényegesen kisebb rossz, mint a gazdaság leülése 15 évre a lezárások miatt.

HaD 2021.03.23. 20:13:16

na úgy látom mintha kezdene "leesni" a tudós uraknak-orvosi kamara- legalább,hogy a min. két hetes rendes zár elkerülhetetlen...ha ezt mondjuk múlt tavasszal elöadják és persze a politikusok meg is foagadják és végrehajtják akkor töredék ennyi ember halt volna meg...de ehhez rendes szervezésre és elökészületre is szükség lenne...na az meg a politikusoknak nem fog menni...most pont azon agyalnak,hogy hogyan nyissanak...normáàáális????

HaD 2021.03.23. 20:18:03

...és újra és újra csak ismételni tudom,hogy a mutálódott vírusra NINCS oltás....a technológia jellegénél fogva...pont mint az évente újrakonfigurált influenza esetében....a WHO nagyon is jól tudja miröl van szó hisz ö maga generálja az infókat az influenza esetében a vakcina módosítások tekintetében...most meg kussol meg hadovál arról hogy a rossz oltás is jobb mint a nem oltás...meg a fertözöttség...az álbiztonság érzés meg mégrosszabb:(:(...öszre kiderül!!!!

HaD 2021.03.23. 20:22:38

MINNÈL KEVESEBB KONTAKT ANNÀL JOBB...és a csomagküldökre meg a kibszott sok szórólapra sincs semmi szükség...TESZT...TESZT ...TESZT azoknál akik a közellátásban elengedhetetlenül szükségesek....rendfenntartás orvosok gyógyszerellátás(lehetöleg tesztelt és fertötelenített logisztikával)....az élelmiszerek legalább 4

HaD 2021.03.23. 20:27:19

leglább 40 C fokon történö hökezelésével(ide értve a csomagoltakat is)lehesen forgalomba hozni.....lófszt ennyi lélegeztetö gép kellett volna ...sokkal inkább fertötelenítö rendszerek(UV /ózon/hökezelök...stb...minden amire érzékeny a covid!!!)....könyörgöm a 16. sz.-i Velkence vagy Milánó(stb) a maguk technikai szintjén 1000x rátermettebben kezelte a pestist....és nem volt 5G-jük:(:(

HaD 2021.03.23. 20:38:33

@Közlekedő tömegközlekedő: a gazdaság ha jól felkészülnek NEM omlik össze egy karantén alatt sem!!! Ezzel riogtanak azok akik már egy éve égetik az emeberek pénzét:(:(....melyik fogyasztás esne vissza jobban mint az egy éve tartó szarakodásban??? Két hétig ha nem vesznek autót vagy nem építenek semmit attól még nem döl össze a világ...a termékeket lehet raktárra termelni elöre (tekintve hogy minimum hónapok óta tudni lehetett hogy világjárvány tör ki( a kincsik 2019 novemberében bevallották hogy baj van...mi meg még 2020 februárjában is lamentáltunk...pontosabban azok akiknek dolga lenne egy járvány helyzet kezelése!!!!....egy elöre gyóygszer élelmiszer stb készletezés háztartási szinten pedig levezette volna a logisztikai nyomást....csakhogy ezt meg kellett volna szervezni rendesen....a kocsmák meg a szállodák meg ezerszer rosszabbul jártak mint egy két hetes kussolásnál jártak volna....dettó szolgálatatások...a mezögazdaságban is az álattaartás ami kényes...ezért ott is tesztelni kellett volna azt a dolgozó réteget akik feltétlenül kellettek volna...most arról ne beszéljünk hogy mondjuk a politika meg a megmondó emberek mit mondtak múlt évben a tesztelésröl(nem a kamu kínai tesztröl besz´lek)

Exploiter 2021.03.23. 20:46:25

@Közlekedő tömegközlekedő:

Ezen már rég túl vagyunk.
A gazdasági szakértők pont annyit érnek, mint az egészségügyiek.
Mindegy, mit mondanak, ennek az évtizednek lőttek. A GDP lehet h pár éven belül magára talál, de az biztos, hogy a legjobb esetben is magas munkanélküliség, a magas államadósság miatt csökkenő ingyenpénz, stagnáló fizuk és várhatóan brutális infláció jön.
Azzal számolok kb két három éven belül az átlag emberke elveszti a jövedelmének reál értékének jó harmadát.
A legrosszabb esetben meg úgy ahogy van összedől az egész, a modern ember nem tudja, mivel jár az, érdemes Venezuelát megnézni.
Szóval már nincs vagy vagy. Meghalt egy rakás ember és mellé még süllyed is a hajó. Már legalább egy fél éve.
Taps.

kvadrillio 2021.03.23. 20:50:01

HÜP...HÜP...HÜPPPPP ! BARBA-TRÜKKKK !!! :)

Átveszi az állam az önkormányzati szakrendelők irányítását
D YT20210225006
- nf -
- nf -
követés
2021.03.23. 20:07

A hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése, valamint a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére – tájékoztatta a Koronavírus Sajtóközpont az MTI-t.

Mint írják, az intézkedés lehetővé teszi, hogy a legkiélezettebb védekezési helyzetben egységes irányítás alá tartozzon az egészségügyi ellátórendszer, fokozva a vírus elleni védekezés hatékonyságát. Kiemelték: a koronavírus-járvány most zajló harmadik hullámában minden eddiginél több a kórházi beteg és nagyobb terhelés alatt vannak a kórházak. Fontos, hogy az önkormányzati fenntartású szakrendelők és dolgozóik is szükség szerint részt vegyenek a járvány elleni védekezésben, koordináltan végezzék a betegellátást, és az oltás tömeges szakaszában majd megfelelően hajtsák végre az oltási feladatokat.

A jogszabály ezért a veszélyhelyzet idejére a városi kórházakhoz telepíti a területükön működő önkormányzati fenntartású járóbeteg-szakellátóknál a szakmai irányítási jogkörök gyakorlását, a járóbeteg-szakellátó szolgáltató működésének felügyeletét, és a javaslattételt a járóbeteg-szakellátó egészségügyi szolgáltató egészségügyi dolgozói és szakdolgozói jogszabályban meghatározott berendelésére. A jogszabály rögzíti, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi intézmények folyamatos munkarendben működnek.

Emellett a kormányrendelet az irányító megyei intézmények (azaz a megyei kórházak, a vidéki egyetemi klinikai központok, a fővárosi centrumkórházak) hatáskörét kiterjeszti az illetékességi területen valamennyi egészségügyi tevékenység irányítására. Az irányító megyei intézménynél 24 órás vezetői ügyeletnek kell működnie.

A veszélyhelyzet ideje alatt az önkormányzati szakrendelők vezetői fokozott felelősséggel kötelesek vezetési, irányítási feladataik ellátására, különösen felelnek az általuk vezetett szakrendelő folyamatos, teljes körű, határidőben történő és valós adatszolgáltatásáért.

A szakrendelők vezetői kötelesek a hatékony és összehangolt védekezés érdekében az országos kórház-főigazgató védekezés megszervezésére vonatkozó utasításait végrehajtani, folyamatos kapcsolatot tartani az irányító szerv vezetőjével, az Országos Mentőszolgálattal, valamint a megyei, fővárosi védelmi bizottsággal. Az önkormányzati szakrendelőt működtető egészségügyi szolgáltató felelős az általa végzett védőoltási tevékenység jogszerűségéért, szabályszerűségéért, szakszerűségért – olvasható a Koronavírus Sajtóközpont közleményében.

Exploiter 2021.03.23. 20:50:49

@HaD:

Felejtsd már ezt el.
Nincs két hét.
A németek fél éve két heteznek, most zárnak le megint mindent a picsába.
Mert amint egy külföldi bejön az országba, vége. Vagy egy kóbor kutya átsétál bakker.
Tessenek már elfogadni, ez a szar van, marad, lesz, örökre.
Oltás nélkül belehal egy jópár ember, azzal meg kevesebb. De nem megy ez sehova, tavaly tavasz óta teljesen nyilvánvaló mindenki számára, aki képes gondolkozni egy kicsit.

eßemfaßom meg áll 2021.03.23. 20:58:55

@HaD:"könyörgöm a 16. sz.-i Velkence vagy Milánó(stb) a maguk technikai szintjén 1000x rátermettebben kezelte a pestist" Mármint az a velence amelyiknek egyharmada meghalt 2 év alatt a pestisben?

pireza 2021.03.23. 21:33:49

@kvadrillio: hülyeségeket írsz. Izrael lakossága 9,2 millió ember. Azt mondod, hogy 27 %-os oltottságnál az oltottak 5,7 %-a meghalt. 9,2 millió 27 %-a durván 2,5 millió. Ennek 5,7 %-a 142.500. Izraelben a mai napig 6.114 ember halt meg koronavírusban.

HaCS 2021.03.23. 21:57:42

@Közlekedő tömegközlekedő:

"...csak éhen halna a lakosság és összeomlana a gazdaság..."

A Gazdaságvédelmi Alap elnevezésű közpénzszatyorból olyan védelmi intézkedésekre futja, hogy csak ámulnál. A Budapest Belgrád vasútvonalra 82 milliárdot költöttünk egyetlen kapavágás nélkül. Azaz fejenként 8000 Ft-ot mindenki, egy tetszőleges 4 fős család 32000-et. A Nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez ment 125 milliárd pluszban. 50000/család. Ha azt hinnéd, hogy ez a Nemzeti Vagyonkezelő, akkor szólok, nem arra külön kellett 40 milliárd. 16000/család. Vagyonkezelő alapítványokra még 80 milliárd, újabb 32000/család. Ez azelőtt volt, hogy karácsonyra kaptak volna még 150 milliárdot (94,5 M Tihanyi Alapítvány, 59 M Bethlen Gábor Alap), újabb 60000/család. Ha azt mondod, a Bethlen Alap a határon túliak ügyében intézkedik, szólok, hogy arra költöttünk külön 90 milliárdot. 36000/család. Ehhez képest szinte eltörpülnek az olyanok, mint Hunguest Hotels 17 milliárd. 7000/család.

Folytathatnám napestig, a lényeg hogy van pénz lóvéra.

Közlekedő tömegközlekedő 2021.03.23. 22:00:10

@Exploiter: Én is, közgazdászként, inkább nyugdíj reformként tekintek erre. Meg hát a súlyos esetek amúgy is maguknak okozták a problémát (ld. kóros elhízás a nagy részüknél), így a TB rendszer is tehermentesül. Csak ezt nem annyira polkorrekt álláspont, legalábbis hivatalosan...

Benoke 2021.03.23. 22:04:43

@LebensraumamOsten:
"A diszkriminációmentes jogegyenlőség természetesen fontosabb, mint holmi bizonyítatlan, megalapozatlan az egészségügyi maffia mohóságától vezérelt, spekulációkra alapított haszonszerzési vágy.
Nem szabad elfelejteni a feltételezés - ergo, hogy az oltás minden mutáns verzió ellen véd és megakadályozza a továbbfertőződést - a kudarc keserű szülőanyja. Ezt még nemzetközi tudósok is elismerik. Tehát nincs nyitás, az oltási igazolvány pedig annyit ér majd, amit a klozetton célirányosan lehet felhasználni. "

Ez az okfejtés kérem tisztelettel honnan jött?

Nincs benne önellentmondás nélküli mondat. Ritkán olvasható akkora szamárság, mely minden mondatában az.
Biológiai tárgyú érettségi/felvételi tesztkérdéseknél, az ilyen mondatokra helyesként, az 'E' választ kellett bejelölni... :-)

ad 1.: Nem diszkrimináció, ha valós különbség alapján különböztetünk meg embereket egymástól. (Zárójeles megjegyzés: így tesz a jelen pandémiát okozó vírus is. Ha van benned specifikus IgG, akkor nem betegszel meg tőle. Ha nincs, akkor a sorrend: betegség, esetleg kórház, esetleg intenzív osztály, esetleg kifelé már hoznak.)

ad2.: Ha van benned elegendő specifikus IgG, akkor, a néha kollégáktól is hallható elbizonytalanító kijelentések ellenére, nekem az a véleményem, hogy kémiai és biológiai okokból kizárt, hogy tovább fertőzzön az elegendő specifikus IgG-vel bíró egyed. (Zárójeles megjegyzés: illő lenne felismerni természeti törvényeket, és illő volna tiszteletben tartani azokat. Az IgG "intézményét" nem én találtam ki, nem a fenti komment szerzője találta ki, nem a jelen kor magáról kissé sokat gondoló homo sapiense találta ki és nem a felsoroltak fogják eltörölni ezt az "intézményt"...)

ad 3.: "Teljes nyitás" akkor lehetséges, ha az adott emberi populációban az a bizonyos "R" érték méltóztatik tartósan 1 egész alá süllyedni. Ehhez az kell, hogy a populációnk -masszívan- több, mint fele rendelkezzen azzal a bizonyos elegendő specifikus IgG-vel. Ez 3 módon kerülhet a véredbe: (1) úgy mint pl. egy bizonyos (volt) politikusnak - kívülről beviszik. Néhány kórházban ápolt átlagos halandó is kapott ilyen, vagy hasonló kezelést. Kérdés: mire elég az a mennyiség, ami ilyen módon, ott és akkor a páciens véráramába kerül... Ez kb. 7,8 milliárd homo sapiens vonatkozásában aligha járható út... :-) (2) Átesik a fertőzésen az egyed a maga természetes módján, és túlél. Ritkaságként így is előfordulhat, hogy a celluláris immunválasz előbb kinyírja a vírust, minthogy a humorális észbe kapna, hogy 'fiúk meló van' - de ehhez több szerencsés véletlen együttállása kell. Extrém ritka. Általánosabb, hogy az egyedben ott lesz az a bizonyos elegendő mennyiségű specifikus IgG. (3) Orvosi közreműködés - nevezzük vakcina beadásnak; és ezért alakul ki benned az IgG.
Ez utóbbit ajánlom, mint kézenfekvő és viszonylag könnyen járható út...
(A fentiekkel azt természetesen nem kívánom állítani, hogy minden mutáns kórokozó ellen egyformán véd a vakcina (bármelyikről is legyen szó), mert kémiai okokból ez kizárt. Ugyanakkor ennek ellenkezője sem igaz, azaz, hogy egyáltalán nem véd - szintén kémiai okokból. Ezek az állítások csak elsőre tűnnek nehezen hihetőnek és ellentmondásosnak - az ilyen magatartás leginkább a részletes ismeretek hiányának tudható be.)

ad 4.: Nem hiszem, hogy Európa kormányai azért tanakodnak a védettségi igazolványról, ill. azért kívánják bevezetni, hogy a 'klozeton' lehessen lehúzni. Ennél azért többet feltételezek még a politikusokról is... :-)

Benbe · http://www.benbe.hu 2021.03.23. 22:08:06

Ha az oltottak elkezdenek ide-oda járni, azzal evolúciós nyomás alá helyezik a vírust, és kialakulnak rezisztens változatok. Nagyon nem jó ötlet!

Exploiter 2021.03.23. 22:20:33

@Benbe:

Ez így is, úgy is megtörténik, hacsak nem tartod bezárva őket életük végéig.
A mostani virulensebb verziók is nyilván azért terjedtek mindenhova, mert a gyári verzió nem tudott szép lassan elszaporodni és időben kiszorítani a többit, ezért csak a legfertőzőbb típusok tudtak elterjedni. Ezek fogják letarolni az összes "hatékonyan védekező" országot.
1+1=2.

Exploiter 2021.03.23. 22:25:10

@Közlekedő tömegközlekedő:

Nem csak nem polkorrekt, hanem igazából nem is túl emberséges, de tény, hogy ha valaki azt mondja nekem, egy ország lakosságának a 20%-a nyugdíjas és ez rendben van, akkor azzal nincs rendben valami.
Nem kell csodálkozni, hogy ez az egész csak az első és max a második világban okoz problémát, ahol az átlag életkor pár évtizeddel kevesebb, a halálozási arány is pár nagyságrenddel kisebb.
Nálunk az átlagéletkor 42,8 év. Indiában 26.8. Nigériában 18.1.
Pont leszarják az egészet, van nekik nagyobb bajuk is.

ember100 2021.03.23. 22:30:02

@Közlekedő tömegközlekedő:
Helló !

Végül is bevezethetjük a Taügetosz-t.
AGYHALOTT VAGY !

HaCS 2021.03.23. 23:27:04

@Benoke:

A vírus, ill. a kezelése egyértelműen orvosi kérdés.
A társadalmi, ill. gazdasági helyzet kezelése meg nem.

A diszkrimináció sem a virológiai értelmezésből eredeztethető, hanem a társadalmi összefüggésekből. A vírus nem tud diszkriminálni, éppen ezért teszi a társadalom a sikeres(ebb) védekezés érdekében. Pont a természettudományok előírásai szerint diszkrimináljuk pozitívan az időseket, krónikus betegeket jelenleg. A kulcsszó pedig a pozitívan. Ami értelmezésnek ugye egyik feltétele, hogy a megkülönböztetett előnyök birtokosai nem érhetik el (valójában meg sem közelíthetik), a csoport felét. Ezt kéretik összevetni a nyájimmunitás kitűzött céljával, és máris látszik a társadalmi szempontú probléma nagysága. Továbbá fel kell hívjam a figyelmet, hogy a pozitív megkülönböztetés valójában nyilvánvalóan látszólagos, hiszen nem jár (és nem is fog járni) többletjogokkal, pontos megfogalmazásban a többiek jogait korlátozzuk társadalmilag. Ilyen módon a társadalom addig fogadja "pozitívan" a bármiféle megkülönböztetést, amíg annak szigorúan hatáskörön kívül eső okai, és hatásai vannak (pl. természettudományos). Ha ilyenek nincsenek, illetve súlyukat vesztik, az a társadalmi elégedetlenség veszélyes elegyét alkotja.

Egy egyszerű példával, ha egy 43 éves cukorbeteg műkörmös kinyithat, a 32 éves a föld alól is oltáshoz akar jutni. Rosszabb esetben csak oltási papírhoz. Ha vakmerőbb és/vagy tájékozatlanabb, szándékosan is megfertőzheti magát., hiszen az igazolvány leveszi a válláról a negatívumokat.

Az IgG-t (feltételezem) műszerrel viszonylag gyorsan, és pontosan lehet mérni. A társadalmi mutatókat, határvonalakat nem lehet ennyire pontosan meghatározni. Illetve meg lehet... Utólag.

Benoke 2021.03.23. 23:39:10

@kvadrillio:
Ezekre a tévedésekre már képtelen vagyok reagálni - felesleges, ráadásul mindjárt éjfél...

Benoke 2021.03.23. 23:49:48

@Benbe:
"Ha az oltottak elkezdenek ide-oda járni, azzal evolúciós nyomás alá helyezik a vírust, és kialakulnak rezisztens változatok. Nagyon nem jó ötlet! "

Miféle esetleges jövőbeni rezisztens változatra gondolsz?

Logikai képtelenség.
Ha a vírus nem tud kötődni az "S" fehérjéjével a mi ACE2 receptorunkhoz, akkor elveszíti a fertőző képességét. Nem tud tehát korlátlanul, és akárhogyan mutálódni - molekuláris kémiai okból.
Márpedig a két 3. generációs, az orosz és az angol vakcina egyaránt az "S" protein ellen alakít ki bennünk ellenanyagot. A kínai pedig a teljes antigén struktúra ellen...

Benoke 2021.03.24. 00:35:14

@HaCS:
"A vírus, ill. a kezelése egyértelműen orvosi kérdés.
A társadalmi, ill. gazdasági helyzet kezelése meg nem.

A diszkrimináció sem a virológiai értelmezésből eredeztethető, hanem a társadalmi összefüggésekből. A vírus nem tud diszkriminálni, éppen ezért teszi a társadalom a sikeres(ebb) védekezés érdekében. Pont a természettudományok előírásai szerint diszkrimináljuk pozitívan az időseket, krónikus betegeket jelenleg. A kulcsszó pedig a pozitívan. Ami értelmezésnek ugye egyik feltétele, hogy a megkülönböztetett előnyök birtokosai nem érhetik el (valójában meg sem közelíthetik), a csoport felét. Ezt kéretik összevetni a nyájimmunitás kitűzött céljával, és máris látszik a társadalmi szempontú probléma nagysága. Továbbá fel kell hívjam a figyelmet, hogy a pozitív megkülönböztetés valójában nyilvánvalóan látszólagos, hiszen nem jár (és nem is fog járni) többletjogokkal, pontos megfogalmazásban a többiek jogait korlátozzuk társadalmilag. Ilyen módon a társadalom addig fogadja "pozitívan" a bármiféle megkülönböztetést, amíg annak szigorúan hatáskörön kívül eső okai, és hatásai vannak (pl. természettudományos). Ha ilyenek nincsenek, illetve súlyukat vesztik, az a társadalmi elégedetlenség veszélyes elegyét alkotja."

Számomra kicsit konfúz ez a gondolatmenet - mintha összekevernénk Gizikét a gőzekével:
Az idősekre vonatkozó pozitív diszkriminációnak - élettani okból - teljes létjogosultsága van.
Egyetértek azzal a gondolattal, hogy őket pozitívan kell diszkriminálni.
Azonban az ez után következő mondatok: "A kulcsszó pedig a pozitívan. Ami értelmezésnek ugye egyik feltétele, hogy a megkülönböztetett előnyök birtokosai nem érhetik el (valójában meg sem közelíthetik), a csoport felét. Ezt kéretik összevetni a nyájimmunitás kitűzött céljával, és máris látszik a társadalmi szempontú probléma nagysága.", mint következtetések, és megállapítások távolról elkerülik a Descartes-féle deduktív logikát.
Társadalom-elméleti kijelentést nem próbálnék meg a biológiából ismert populáció-élettani törvényekkel magyarázni, mert akár sületlenség is kisülhet belőle... :-)
ad 1.: "a megkülönböztetett előnyök birtokosai nem érhetik el (valójában meg sem közelíthetik), a csoport felét" -- társadalom-elméleti kérdés;
ad 2.: "Ezt kéretik összevetni a nyájimmunitás kitűzött céljával..." -- a populáció szintű immunitás biológiai kérdés
Persze, hogy nem lehet a társadalom több, mint felével kivételezni; de mi köze van ennek ahhoz, hogy a populációnkban igenis el kell érni nem csak 50%-ot, hanem ennek kb. másfél szeresét abban a tekintetben, hogy legyen az egyedekben védettséget jelentő IgG?
Ébresztő! Minden kormány, egészségügyi kormányzat ezért csinál oltóprogramokat...
Továbbra is állítom, hogy valós különbség nem diszkrimináció.
Az oltott emberek nem baj ha nagyobb szabadságot kapnak, hadd működtessék a gazdaságot (ha akarják), amíg a többiek is csatlakozni tudnak; remélem mielőbb, minél többen...

A további fejtegetés sem egyértelmű számomra:
Nem világos pl. hogy ez a megállapítás "a társadalom addig fogadja "pozitívan" a bármiféle megkülönböztetést, amíg annak szigorúan hatáskörön kívül eső okai, és hatásai vannak (pl. természettudományos). " miképpen kerül ide érvként.
Milyen "hatáskörről", kinek, minek a hatásköréről beszélünk?
Másrészről: jelenleg pont, hogy -természettudományi alapon- óriási különbség van az immunológiailag védettek és a még nem védettek között.

Az IgG-t valóban lehet mérni. Objektíven. Laborban. Vérből vett mintából. Mellébeszélés nélkül - mert a megfelelő immunglobulin mennyisége védi meg a kis seggünket (és mást is) a fertőzéstől és annak továbbadásától...
Ennek is kellene legyen jelentősége a védettségi igazolvány kiállításánál - mint ahogy jelenleg jogszabályilag nincs. Nem csak itthon, külföldön sem tudok róla, hogy ezen pl. EU szinten elgondolkodtak volna... :-)
Hogyan is tanítják a jogi egyetemen? "A jogszabályoknak a valóságot kell leképezniük, különben okafogyottak?" :-)

Benoke 2021.03.24. 00:52:15

@jozsef_12:
Köszönöm a helyreigazítást: hülye vagyok.

"@Benoke: @Benoke: hülye vagy. Az AstraZenecának, és minden más védőoltásnak eleve csa 9X%-os hatékonysága van. Azaz a beoltottak 100-95 százalékában a vírus KÉPES FERTŐZNI. Sőt, képes tovább fertőzni. Akkor pedig mutálódni is képes lehet. "

Hülye vagyok, Te viszont leülhetsz, egyes. Megbuktál matekból.
Miért is? Lássuk:

"Az AstraZenecának, és minden más védőoltásnak eleve csa 9X%-os hatékonysága van. Azaz a beoltottak 100-95 százalékában a vírus KÉPES FERTŐZNI."

A 90% feletti hatékonyság éppen azt jelenti, hogy 100 oltottból több, mint 90-nél alakít ki védettséget. Néhány %-nál nem. Ez jogos észrevétel. Akinél viszont kialakította a védettséget, azt pont, hogy nem fertőzheti meg a vírus. Újra leírom: ezért csinálják itt a Naprendszer harmadik bolygóján, a homo sapiensek eü. kormányzatai az oltási kampányaikat. Csak nekem tűnt volna fel, hogy ezzel több kormányzat is próbálkozik, sőt olyan is van, amelyik már eredményesen megcsinálta...?!

Azonban hogy a fenti két mondatból hogyan következik a következő kettő:
"Sőt, képes tovább fertőzni. Akkor pedig mutálódni is képes lehet.", azt logikailag / matematikailag nem tudom felfogni - mivel, pont az ellenkezője igaz. :-)
Az megvan még, hogy az oltási kampányok célja a társadalmi átoltottság (= populáció szintű immunitás kialakítása), azért, mert_ekkor_megy_az_a_bizonyos_"R"_érték_tartósan_1_alá ???!!! Ekkor már nincs érdemi lehetősége a vírusnak tovább fertőzésre és így mutációra sem... Bár csak ott tartanánk már, hogy azon vitatkozunk, hogy az emberek 90%, vagy 95%-a védett.

Benoke 2021.03.24. 01:49:01

@jozsef_12:

Hiába no! A civilizáltság, a tényszerűség és a hozzáértés néha kiütközik egy-egy hozzászólásnál.
Még szerencse hogy felvilágosítottál arról, hogy a "5) a koronavírus influenza vírus."

Enélkül tuti 'hüjjjén' halok meg. Így kell hellesen ívni?? :-)

Ne zavarjon, hogy az, hogy a két vírus a Baltimore-rendszer szerint teljesen más csoportba tartozik:
influenza: V. Csoport, (−)egyszálú RNS-vírusok / Orthomyxoviridae
koronavírus: IV. Csoport, (+)egyszálú RNS-vírusok / Coronaviridae

Azt hiszem a lényeget meg is beszéltük.

Semper Fidelis 2021.03.24. 06:17:30

Talán, majd ha mindenki kapott oltást, aki akart!!! Az nem megy, hogy várjál türelmesen, de mivel csak egy dolgozó 40-es vagy, ezért nem kapsz oltást, de még jól be is zárunk. Majd ha a regisztráltakat beoltották, akkor. MAXIMUM

HaD 2021.03.24. 07:22:25

@Exploiter: A hülye emberiség a karantént (a valódit) csak úgy viccböl használta pár ezer éven át....az oltásodat meg használhatod a mutáns virusok ellen...csak szólj nekik hogy tudjanak róla!!!...üdv a kísérletben...

HaD 2021.03.24. 07:31:56

@eßemfaßom meg áll: melyik pestis járványról beszélsz??? Amugy ha "csak" az egyharmad halt meg anno akkor az már egy jó szám volt az akkori technikai felkészültség mellett....csak tudod a "hülye" vlenceiek egy szigetre tették a bejövö hajókat(szárazföld felöl semmi) majd a személyeztet pár hétig ott is tartották(eteték itatták amig éltek)...a ahajókat darabokra szedték és kifüstölték,,majd összerakták(aki túlélte ha nem felgyújtották...) a maguk szintjén MINDENT elkövettek!!! Más kédés hogy fogalmuk sem volt hogy a pestis hogyan terjed...de MINDENT elkövettek....a mai elit/politikusok mindent elkövetnek????....nota bene....szintén tény ott ahol tessék lássék volt a karantén ugyanannyian haltak meg mint ahol semmilyen nem volt(mert nem tduták hogy van pestis)....pl. Milánó egyszer majdnem teljesen kipusztult de volt olyan hullám amikor 10%-ra szorították az áldozatok számát....errl ennyit.

Exploiter 2021.03.24. 07:53:54

@HaD:

A karantén olyan betegség ellen jó, ami elméletben megállítható.
Most gyakorlatilag a náthával állsz szemben.
Nem vagyok oltás párti, szerintem nem kellett volna az egésszel egyáltalán foglalkozni, nem lennénk rosszabb helyzetben, mint most.
A híres neves brazil szupermutáns pl hiába terjed és az elnöküket hiába fikázzák, mert nem tesz semmit, népességarányosan ott még mindig 30%-al kevesebb ember halt meg, mint itt.

HaD 2021.03.24. 08:07:26

@Exploiter: Èn oltáspárti vagyok de nem kamu párti...egy mutációra NEM megfelelö oltás álbiztonságot nyújt...már elkezdödött az agitprop(minden szereplöt felvonultatva) hogy ..."ja" nem mindenki lesz védett és nem teljesen ...ami igaz is...csak ép az arányok nem lesznek ellenörizhetöek...ez a pfizeres magyar nö is védi a mundér becsületét(természtesen nagyra becsülöm mint tudóst) de nem veszi észre hogy felhasználják ezek a tetvek:(

HaD 2021.03.24. 08:10:32

@Exploiter: a karantén sem csoda...de sok ember élete múlt azon hogy nem idöben(pedig a technika már adott lenne) és nem kellöen használták....a gazdas´g újraindítása mint szlogen meg politikai színjáték...egy MAGYAR gazdas´g sehova sem fog újra indulni amíg a környezete zárva marad...amúgy meg kíváncsi lennék a valódi fogyasztási adatokra megfelelö lebontásban...megleptés lenne:):)

inebhedj - szerintem 2021.03.24. 08:27:03

Semmi esetre sem szabad oltottsági alapon előnyhöz juttatni bárkit is a korlátozások kapcsán.

]{udarauszkasz 2021.03.24. 08:30:41

Nem ertem, minek azt eroltetni, ami nem mukodik. Minel tobbet kell oltani, es hagyni az esemenyeket menni a maguk utjan. Vedeni a rizikos pacienseket.
De nem ugy, hogy oltas Apartheidet, karantent meg maradj otthon kampanyt vezetunk be... Ez mar tavaly se mukodott, iden sem fog.

]{udarauszkasz 2021.03.24. 08:32:06

@inebhedj - szerintem: persze hogy nem. De akkor fel kell oldank, es kinyitni mindent. A jelenlegi helyzet tarthatatlan, es koztudott, hogy Kina keze all a karanten politika mogott.

Az apokalipszis lovasa 2021.03.24. 08:42:29

@]{udarauszkasz: nem azon verted magad egy másik blogban, hogy a zorbán miatt haltak meg az emberek? most meg nyitnál, azonnal, teljeskörűen, amitől hétszentség hogy jobban halnak? :o

]{udarauszkasz 2021.03.24. 08:47:32

@Benoke: naja. Termeszertudomanyos alapu diszkriminacio.
De azert az durva, hogy a mamoka, aki orul, ha a jarokeretevel a WCig eljut, mehetne akarhova, a fiatal, aki elmeletileg sokkal jobban terjeszti az utazas reven a fertozest, na, o kuksoljon otthon, meg nezze a Gyorffy Palt a tvben, csak azert, mert nem oltottak be...
Amugy az is finoman szolva pimaszsag, hogy a Belgiumban gyartott vakcinak milloit exportaljak Ausztraliaba (ahol alig van fertozott, mivel egy sziget az egesz) Angliaba (szinten sziget) Europaban meg meg 2030 ban is szajkosarban fogunk rohangaszni, az izraeli, angol, ausztral, kinai, USA stb turistak meg rajtunk fognak rohogni.
Abszurd ez az egesz, ha nem lenne kedvem sirni ezen, rohognek inkabb. De letojom, mert annak ellenere, hogy 2 orszagban voltam oltasra regisztralva, covidos lettem. A Nemzeti Unnep ota hivatalosan is immunis vagyok ra.
Erdekes modon, ra par hetre, hogy bevezettek az FFP2 maszkot Ausztriaban, sikerult benyelni a koronat.
Talan egy ket ilyen Kinabol importalt maszkot nem artana szinten megvizsgalni... Elotte 8 evig nem voltam beteg.

]{udarauszkasz 2021.03.24. 08:48:35

@Az apokalipszis lovasa: az Orban miatt, igen. A lezarosdi miatt, amit muvel.

nemecsekerno_007 2021.03.24. 09:39:01

@Közlekedő tömegközlekedő: Igen, ezt soha nem ismernék el, de a Gazd. Min. tuti, hogy kiszámolta mennyivel fog csökkenni a TB és a nyugdíjrendszer terhelése, adott idős elhalálozás esetén és valszeg ehhez lőtték be a gazdaság újraindítási tervet.

Medgar 2021.03.24. 11:15:13

@kvadrillio: Ekkora baromságot hogy tudsz leírni? Izraelben 119 934 halott az oltás miatt....

dare 2021.03.24. 12:07:15

Ha az oltottak olyan helyekre járnak, ahol csak oltottakkal vagy a vírusos átesett emberekkel tudnak érintkezni, akkor igen, kapjanak igazolást.
Ha továbbra is hordják a maszkot, és nem kezdenek el felelőtlenül utazgatni meg családlátogatásokat tervezni, akkor igen, kapjanak igazolást.
Ha családon belül átesett már mindenki a betegségen, akkor igen, kapjanak igazolást.
Ha a munkáját tudja úgy végezni, hogy nem érintkezik vírustagadókkal, akik jó eséllyel szintén maszk nélkül fognak vele egy légtérben lenni, akkor igen, kapjanak igazolást.
Ha minden beoltott ember tud felelősségteljesen gondolkozni (kivétel nélkül), és nem fogja veszélyeztetni más emberek egészségét, akkor igen, kapjanak igazolást.
Minden más esetben NEM!!!
Miért?
Úgy mentünk bele két védekezési fázisba is ( ez máshol is megtörtént, igen tudom, sajnos), hogy későn reagáltunk a védekezésre.
Mind a két alkalommal későn zártunk.
Jártam az országot az elmúlt egy évben ( még mielőtt bárki gyilkosnak kiáltana ki, nem kaptam el a vírust még, talán azért mert használok maszkot és fertőtlenítőt, nem tudom), és láttam miként viselkednek vagy vélekednek az emberek a járvánnyal kapcsolatosan.
Az elején még a járvány kitörése előtt volt pánik, és sokan szorgalmazták ugyan, de még így is sikerült későn zárni.
Viszont kevés a halott, mert nem is volt sok mutáns még, és figyeltek is a másikra sokan.
A második hullámnál megint későn zártunk, ráadásul nyáron egy pár ezer honfitársunk az egész világot bejárta, mert mikor máskor, ha nem most.
Ők tesztelés nélkül jöttek haza, de a határokon ingázók nem tesztelése az már régóta bosszant, de mit lehet csinálni, védekezzünk, majd máskor megvitatjuk ezt ( mondjuk jövőre a választáskor, pedig esküszöm nem akartam menni).
Ilyen tessék-lássék módon csinálta végig nagyon sok honfitársunk (igen, a kettősök is, mert jöttek rendületlenül árulni a portékát) a védekezést, amit megint lehetett volna egy erősebb zárással, és a határokon való odafigyeléssel az ingázókra már rég lazítani, de nem.
Úgy mentünk bele a harmadik hullámba, hogy nem történt lazítás, és mivel már sokaknak tele van a puttony az egésszel, látjuk a számokat, ez sajnos ez elég rosszul sikerült.
De most lehet ezen csodálkozni?
Nem volt lazítás két hullám között, és a határokon a nullával volt egyenlő a védekezés.
Innentől kezdve csak úgy beszéljünk védettségi igazolásról, ha a fenti félelmeim ( mivel elég rossz mentális állapotban is vannak már rengetegen) nem fognak beigazolódni.

dare 2021.03.24. 12:32:49

@Komposzt Ella: Remélem ezt nekem írtad, mert akkor itt a plusz egy szó: világjegy.
Jöhet az oltás

dare 2021.03.24. 13:20:29

@Komposzt Ella: Fülig érő mosollyal :D

Exploiter 2021.03.24. 13:38:21

nationalfile.com/israeli-jews-petition-international-criminal-court-say-israels-mandatory-covid-vaccines-violate-nuremberg-code/

Israeli Jews Petition International Criminal Court, Say Israel’s Mandatory COVID Vaccines Violate Nuremberg Code

The group believes that Jews are being experimented on en masse, in a program similar to the Nazi regime in Germany.

"What happened that we have strayed so far into a delirious state of total insanity? Where people are actually cheering on this demonic, wicked agenda? My grandfather was the only survivor out of his whole family of the Holocaust, and this is exactly how it started: With discrimination, with essential and nonessential businesses, with people saying that Jews were second class citizens"

Exploiter 2021.03.24. 13:40:10

Lásd fent, Izraelben elérték az 55%-os oltottságot.
A többi gyerek, vagy nem hajlandó oltani, azokat most kizárják lényegében a normális életből.

Ez a közeljövő itthon is, a vicces kis globális bohózat újabb állomása.

odamondó 2021.03.24. 14:42:33

UKben a legmagasabb az átoltottság mégis a legújabb BoJo agymenés, hogy június végéig illegális elhagyni észak-koreát akarom mondani az Egyesült Királyságot.

Aki még mindig azt hiszi, hogy a folyamatosan távolodó és változó célok egyszer valóban újra a szabadságunkat fogja jelenteni annak itt az ideje felébrednie.

A vakcina ugyanúgy nem fog minket kiszabadítani.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.03.24. 14:44:29

@odamondó:
A határárkelések tiltása/nehezítése nem a vírus miatt van, hanem a politikusok miatt.

sbiro 2021.03.24. 14:55:39

@Közlekedő tömegközlekedő: TE is leszel "nyugger" ha megéled s nem csap valaki agyon a hülye dumáid miatt :D

Kivlov 2021.03.24. 15:14:09

Egyértelmű hogy számukra a korlátozásokat finomítani kell.
Ha ez nincs így, mi értelme az oltásnak?

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.03.24. 15:18:14

@Kivlov:
Egészen elképesztő, hogy mégis micsoda ellenállás van, lásd csak ezeket a kommenteket.

Emmett Brown 2021.03.24. 16:22:37

ki a fasz nyitna ki kétmillió beoltott nyugdíjasért? meg pár százezer eü dolgozóért meg random beoltott emberért?
a döglődő szektorokat pont azok pörgetnék, akik a lista végén vannak.
Nyilván felmentést lehet adni a 8as kijárási tilalom alól nekik, de az igazából egyáltalán nem számít, hiszen úgyse lehet mit csinálni. Illetve itthon a kivételek mindig előhozzák a rafkót, lásd "teniszezőkkel" dugig lévő konditermek.

HaD 2021.03.24. 19:24:55

@Emmett Brown: egy haverom beszólt a házidokinak hogy kissé lázas meg nem érzi jól magát....a doki mondta hogy kovidos kussoljon otthon...teszt nyema...a fickó amúgy sem megy pár napig sehova...és tararararaaaa...megkaphatja elvileg(és gyakorlatilag is) az igazolványt úgy hogy se oltás és valszeg kovid sem volt:):)...na erröl ennyit....

HaCS 2021.03.24. 21:57:56

@Benoke:

Basszus!

Nem hittem volna egy percig sem, hogy (alap)fogalmakat kell definiálnom.

Diszkrimináció:
Olyan megkülönböztetés, mely valaki(k) esélyegyenlőségére hat(nak).
Pozitív:
A csoportátlaghoz képest előnyösen.
Negatív:
A csoportátlaghoz képest hátrányosan.

Mivel a megkülönböztetés a csoportátlaghoz képest történik, ezért a fogalmat természetes használatban az egyénre, vagy a csoport kisebbségi részére értve használjuk. Ezért amennyiben az eredetileg kisebbségben lévő megkülönböztetettek aránya eléri az 50%-ot, abban az esetben ők válnak a többséggé, és az addigi többség válik megkülönböztetett kisebbséggé természetesen ellenkező előjellel.

Míg a jelen helyzetben teljesen helytálló az az értelmezés, hogy az emberek kb. 10%-át pozitívan diszkrimináljuk, a védettség kívánt arányánál már nem beszélhetünk arról, hogy az emberek 70%-át pozitívan diszkrimináljuk. A másik 30%-ot különböztetjük meg negatívan. Nem hiszem, hogy ezt ennél érthetőbben le tudom írni.

Hatáskör:
Döntési, intézkedési lehetőségek, jogosultságok összessége.

A társadalmi hatáskör olyan kérdésekre terjed ki, melyben a társadalomnak, ill. az általa felépített strukturális rendszer résztvevőinek döntési, intézkedési lehetőségei, jogosultságai vannak. Ilyenek pl. a gazdasági törvény(szerűség)ek, de nem ilyenek a természettudományi törvények.

A társadalom tagjai a társadalom hatáskörén kívül eső törvényeket (kényszerűen) elfogadják. Azon kérdésekben, ami a hatáskörébe tartozik (jobb esetben csak) vitát kezdeményeznek, mivel képesek rá befolyással lenni.

Elfogadják a társadalom tagjai, hogy az idősekre, veszélyeztetettekre vonatkozó pozitív diszkriminációnak teljes létjogosultsága van. Élettani, orvosi oldalról. Meg is kapják a védőoltást. De itt nem erről van szó, hanem hogy van-e létjogosultsága a(z esetleges) pozitív gazdasági, társadalmi megkülönböztetésüknek ezzel párhuzamosan. Arra bizony nem az IgG a válasz, ugyanis az orvosi kérdés, és ezzel a pozitív megkülönböztetés társadalmi hatáskörön kívül eső, természettudományos létjogosultsága a vakcinálásnál véget ér. Hogy egy klasszikust idézzek: "mintha összekevernénk Gizikét a gőzekével"

Hány emberrel kapcsolatban került elő csak a mai napon a "soron kívüli" oltás? És vajon mennyi közülük, akiknél ez orvosi szempontok alapján merült fel, és mennyi, akiknél bizony igenis társadalmi szempontokból megy a mérlegelés? Kritikus infrastruktúrák, pedagógusok, közlekedés stb. Ahogy telik-múlik az idő (és hálistennek haladunk előre), úgy merülnek ki (a megkülönböztetésben) az orvosi szempontok, és veszik át a helyüket a társadalmiak. És eljön az idő, amikor sem orvosilag, sem társadalmilag nem lesz már létjogosultsága semmilyen megkülönböztetésnek, és akkor még mindig nem fogjuk elérni a nyájimmunitáshoz szükséges arány felét sem. Azokra az időkre kell gondolni, nem a mai napra. Mindenfajta jogosulatlan, el nem fogadott megkülönböztetés feszültségeket fog generálni folyamatosan. Növeljük a megkülönböztetés (társadalmi, gazdasági) mértékét? Ez lenne a jó ötlet?
A gazdaságot nem a szabadjára engedett emberek működtetik, hanem a társadalom úgy összességében. És befolyása, döntési, intézkedési lehetőségei is vannak ezzel kapcsolatban, hogy ez hogyan történjen. Működtethetik úgy is, hogy szabadjára engedik az embereket, és másképpen is, másféle transzferekkel. A kérdés, hogy melyik útnak van a legnagyobb társadalmi haszna, ill. a legkisebb kára. Nem könnyű ezt meghatározni, nem egy műszerrel mérhető, számítható adat.

kvadrillio 2021.03.24. 22:22:28

SZÉP KIS JÖVŐ ELŐTT ÁLL A FÖLDI TÁRSADALOM...LOM....LOM......

Végképp eltörölni?

A tekintélyes Nature magazin pár napja öt érvet is hozott arra, hogy miért nem radírozható le a Covid–19 végleg a föld színéről.

A védőoltások ugyan megóvnak a súlyos megbetegedéstől és a haláltól, ám egyáltalán nem biztos, hogy a beoltottak mindeközben nem fertőznek tovább másokat.
Az egész világot biztosan nem lehet átoltani, tehát mindig lesznek olyanok, akik nem védettek.
A vírus folyamatosan mutálódik, és ma még nem világos, hogy akik ma védettek, azok minden jövőbeli variánst is le tudnak-e majd küzdeni.
Az sem tudható ma még, hogy a gyógyulás vagy oltakozás utáni védettség meddig tart egyáltalán.
Hamis biztonságérzet alakulhat ki azoknál, akik átvészelték a fertőzést vagy megkapták a vakcinájukat, így tiszta erővel keresni fogják az emberi kapcsolatokat, ami megint csak a vírus terjedését segíti.

És hogy mikor lesz a világjárványból legalább endémia? A pandémiás szakasz végét, amiként a kezdetét is

kvadrillio 2021.03.24. 22:23:21

@kvadrillio: ,,,PLÁNE, HA JÖNNEK A TÖBBI VÍRUS-JÁRVÁNYOK IS.....

odamondó 2021.03.24. 22:30:35

@HaD: ezt én már mondtam az itthoni nagyon komoly vakcina útlevéllel kapcsolatban. Majd az antitest tesztet végző doki véletlenül 2 csíkot lát.

Guest1654543 2021.03.25. 00:13:48

@kvadrillio: Hülyeség elleni védettségi igazolvány mindenképp kellene. Számold már ki gyorsan hogy ha beoltottak 5.7 %-a halt volna meg a fertőzéstől, akkor ez az arány mekkora lenne a nem beoltottak csoportjában. Már másznánk vissza a fára. Honnan vetted ezt a kapitális baromságot? Az állítólagos "virológus" marhaságait már nem is említve.

inebhedj - szerintem 2021.03.25. 06:38:18

Isten ments, hogy az oltottságra hivatkozva bárki bármilyen könnyítést élvezzen a korlátozások alól!

eßemfaßom meg áll 2021.03.25. 07:38:14

"Az oltottakra vonatkozóan minél előbb fel kell oldani a korlátozásokat"

hiszen aki oltott az nem lehet hordozó/fertőző

ja de

Kivlov 2021.03.25. 07:39:59

@inebhedj - szerintem:
Miért is? Akkor mi értelme az oltásnak?
Ha pl be lesz oltva 3-4 millió ember, ők miért ne menetnének pl koncertre az Arénába?
Másik oldal: az adott koncertszervező öngyilkossága lenne, ha beoltatlanokat engedne be!

odamondó 2021.03.25. 09:36:19

@Kivlov: Az oltás értelme jelenleg az, hogy az öreg / gyenge immunrendszerű embernek valamennyi védettséget adjon. A paranoiás embernek meg lelki megnyugvást, hogy nem fog meghalni egy lélegeztető gépre kötve.

Aki oltott ugyanúgy hordozni fogja a vírust bár már vannak 'tanulmányok', hogy az oltás csökkenti a fertőzés esélyét. Viszont a vírus folyamatosan mutálódni fog, így biztos lesz újabb hullám. Olyan lesz mint az influenza olthatod magad csak nem biztos, hogy ér valamit.

Amúgy @inebhedj - szerintem: -nek igaza van. Már csak azért is, mert ez diszkrimináció. Továbbá ha a beoltott védett akkor a logika alapján nincs semmi félnivalója egy beoltatlan mellett mégis ezt akarják az emberekre erőszakolni.

Etniez 2021.03.25. 11:46:02

Szerintem is nyitni kelll ott, ahol oltottak már eleget.

Eddig az oltásra vártunk, ez volt a szent Grál. Ha nem működik, akkor ennyi. Ez így nem élet, ahogy egy éve élünk.
A covid folyamatosan mutálódni fog, oda-vissza fog járni ember és állat között.
Valószínűleg évente új oltás kell majd, de együtt kell ezzel élni. Fel kell készíteni az egészségügyi rendszert és évente kötelező oltásokkal updatelni a lakosságot.

Viszont nyitni kell, idén ősszel Európában már nem lehetnek lezárások.

Etniez 2021.03.25. 12:07:46

@inebhedj - szerintem: Pedig ez lesz, hiába vergődsz. Nem oltatsz, nem oltatsz.
Majd ülsz a lakásodban.

]{udarauszkasz 2021.03.25. 12:15:10

Covidos voltam. Akkor ezek utan tenyleg tojok minden eloirasra.

Etniez 2021.03.25. 12:23:11

@]{udarauszkasz: És előtte minden előírást és javaslatot betartottál.

Kivlov 2021.03.25. 13:08:03

@odamondó:
Negatív.
Akkor az is diszkrimináció ha Brazíliába akarsz menni és csak úgy engednek be ha XY speckó oltásokat megkapsz?
Nem diszkrimináció, hiába lovagol ezen bárki is.

Ha az oltott sem mehet sehova, nincs értelme az oltásnak. Az, hogy ő továbbra is fertőz, azt erősíti, hogy oltottat oltatlannal nem lehet pl. egy rendezvényre engedni. Mert az oltatlan belehalhat. De oltottat oltottal lehet.
(Gulyás mondta is ma, hogy pl a foci EB-re csak oltottak /védettek/ mehetnek majd be...)
Arról nem beszélve, hogyha mindenki arra várna, hogy majd a másik oltassa be magát, sosem lenne 20%-os átoltottság sem, nemhogy 50-60%.
Ha nem oltottat is engedünk ezután bárhova, akkor mi értelme volt az elmúlt 1 év korlátozásainak? Akkor eddig is mehetett volna mindenki amerre akart. Mégsem engedték.

A vírus mutálódni fog. Ez ilyen. Együtt kell vele élni. Az oltás kicsit segíthet az együtt élésen.

dare 2021.03.25. 13:40:17

@Etniez: Jó, de ezt a nyitást hogyan kell elképzelni?
Aki átesett a víruson, plusz már be is van oltva, meg már azóta még egyszer átesett a víruson, meg azóta már újra be lett oltva, azok élvezhessenek többletjogokat azokkal szemben, akik eddig még nem kapták el a vírust, és nincsenek még be se oltva?
Például itt ez a foci Eb.
Én szeretnék menni meccsre (ha lehet).
Persze szigorúan maszkban lennék, és nem ugrálnák én senkinek se a nyakába, mondjuk ki is alakíthatnának egy olyan részt, hogy csak maszkban azoknak, akik még nem védettek, vagy valami, és most tényleg azért nem mehetek majd ki, mert eddig odafigyeltem magamra, és ezért még nem kaptam el a vírust.
Én értem azt, hogy az oltottak majd bedübörgetik a gazdaságot, csak azt nem tudom elképzelni, hogy hogyan.
A nyugdíjasok meg a krónikus betegek, meg az egészségügyi dolgozók.
Olyat nem lehetne, ha a nyugdíjasok és a krónikus betegek ha már be vannak oltva, akkor hagyjuk a fenébe ezt a megkülönböztetést?

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.03.25. 13:43:22

@dare: A te problémádra a megoldás a tesztelés, de itthon ennek rossz a kormányzati sajtója.

dare 2021.03.25. 13:45:34

@p.a: Ne is mondd, tényleg bosszant.

Exploiter 2021.03.25. 14:09:55

@dare:

Hát az első percben, amikor ez előnyt biztosít, megyek majd megfertőztetni magam valakivel.
Gondolom ezzel sokan vannak így, úgyhogy felpörgeti majd a dolgot.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2021.03.25. 14:29:50

@Etniez: "A covid folyamatosan mutálódni fog, oda-vissza fog járni ember és állat között."

Akkor vége az emberiségnek.

Nem kéne az embernek, tyúkoknak, disznóknak egymás szarát enniük. Ezért jön minden vírus Kínából.

Na mindegy, a dolog magától megoldódik, ha minden kínainak lesz SUV-ja, és nem él többé együtt az állatokkal.

Ja nem, akkor lesz csak vége a világnak.

]{udarauszkasz 2021.03.25. 14:33:16

@Etniez: igen, betartottam mindent. Itt Ausztriaban meg jobban nyavajognak, mint otthon, ha beletojsz. Buntetnek, belepesi tilalom, miegymas. Viszont mikor kotelezove tettek ezeket a kinai FFP2 maszkokat, ra par hetre covidos lettem, micsoda veletlen...

]{udarauszkasz 2021.03.25. 14:35:04

@_atpijkamo_: ez a virus nem az allatoktol jott, hanem egy laborbol.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2021.03.25. 14:42:33

@]{udarauszkasz: "kinai FFP2 maszkokat"

Oximoron.

Ha kínai, akkor egyben lehetsz biztos: hogy nem azt kapod, ami rá van írva.

]{udarauszkasz 2021.03.25. 14:42:58

@Exploiter: a baj ezzel az, hogy igy pont a 0 covidosok malmara hajtod a vizet, mert akkor azt mondjak, hogy jovanakkor, ezt megelozendo mostantol aki kigyogyult, nem elvez semmifele elonyt, csak az aki oltva van. Hiaba immunisabb az, aki fertozott volt, csak szigoruan az oltottak elhetnek szabadon, a tobbi nezheti a Gyorffy Palit, meg a Nyunyokat a tvben. Akkor is, ha immunis. 2 elu kard.. .

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2021.03.25. 14:43:36

Az FFP2 maszk csomagolásában bármit találhatsz, akár lépegető exkavátort, de FFP2 maszkot nem. :))

]{udarauszkasz 2021.03.25. 14:44:07

@_atpijkamo_: Ausztriaban botrany volt ebbol, atcimkezte a Hygiene Austria a kinai maszkokat, mintha itt gyartotta volna. Olvass utana.

Exploiter 2021.03.25. 14:47:59

@]{udarauszkasz:

Jaja, hát na, az se érdekes, majd lefizetek egy dokit és veszek igazolást arról is.

odamondó 2021.03.26. 09:10:53

@Kivlov: De diszkrimináció. Hiába jössz, hogy xyz országba kell valamilyen oltás. Több probléma is van ezzel:
1. dönthetek úgy, hogy nem utazok oda.
2. azokat a vakcinákat évtizedek óta adják probléma nélkül
3. sokkal komolyabb betegségekről van szó

Ha nem oltottat is engedünk ezután bárhova, akkor mi értelme volt az elmúlt 1 év korlátozásainak?
Az, hogy aki paranoid vagy veszélyeztetett korban / egészségügyi állapotban van azok megkapják az oltást. A többiek meg folytatják az életet. Ez a véleményem szerint a korrekt eljárás.

@Etniez: ez az egyetlen örömöd az életben, hogy mások 'vergődésén' kárörvendezel? Oltasd be magad. Örülj, hogy kaptál és védett vagy. Miért kell másokra kényszerítened az elképzelésed és legfőképp miért kell azt kívánnod, hogy az ő életük szenvedjen kárt a te általad elképzelt helyes út nem követése miatt. Ha nem követték a vakcinád és belehalnak akkor bőven megfizettek a 'hülyeségükért'.

taga20 2021.03.26. 19:19:52

@_atpijkamo_: mi van mir-mur, te még élsz baszod?:)))

taga20 2021.03.26. 19:22:39

@p.a: minek rossz, a mije?

a bőr hűlne má rá az összes fityeszes bűnözőre!

ennek a nyomorult kisgeci országunknak má soha nem lesz eséje?!

Kivlov 2021.03.27. 14:41:58

@odamondó:
Nem diszkrimináció.
Ugyanúgy nem kötelező focimeccsre, moziba, koncertre menned, mint Brazíliába. Ha akarsz menni, oltatsz.
Az Állam meg nem fogja engedni, hogy az egyén döntsön az eü rendszer potenciális leterheléséről.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2021.03.27. 16:42:12

@taga20: Hogyne élnék tezsvír. :))

Ha a nicktolvaj Cicment kérded, hát nemtom hol kóricál, mióta kihúzták alólunk a B1 blogot.

taga20 2021.03.27. 18:32:41

@_atpijkamo_: ennek örülök niggertezsvérem!:)))

zenét szoktál cigány, nesze!:)))

www.youtube.com/watch?v=B82KYoD7Hgs&list=RDX8zMmgLrgTo&index=2

taga20 2021.03.27. 19:08:45

@_atpijkamo_: baszod most esett le, hogy te vagy az igazi:)))

cicmen az aptikjampot használta. ezek szerint egy fityeszestolvajgeci?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.03.27. 19:54:09

@HaD:
@eßemfaßom meg áll:
Milánóban a karantén eredményeként 15%-os volt a halálozási arány a többi város 40-50%- ágak szemben.

taga20 2021.03.27. 19:56:36

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

cigány, iszol te rendesen?!:)))

zenét szoktál pupák, nesze?! hogy a csutgeci legyen a zutolsó királyod!:)))

www.youtube.com/watch?v=Q_2JDXfGFcE&list=RDQ_2JDXfGFcE&start_radio=1

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2021.03.27. 20:21:24

@taga20: A nicktolvaj Cicmen arra se figyelt, hogy ne bassza el a nicket. :))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.03.27. 20:56:48

Hol vannak a fidesznyikek hogy megmondják itt a ballib gárda?
A pottyondit meg köszönöm még mindig nem hiszem hogy a Puzsér nője de már pár adást megnéztem tőle!

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.03.28. 09:57:22

@MAXVAL birсaman közíró:
1. Ami írsz, az olyan általános igazság, ami örökre így marad, ezért nem lehet érv.
2. Igazából nem ez a bejegyzés lényege, azt te is látod, ugye.

odamondó 2021.03.28. 20:10:58

@Kivlov: "Ugyanúgy nem kötelező focimeccsre, moziba, koncertre menned, mint Brazíliába."
Ezek rendben is vannak. Én addig nem is fogok menni amíg vakcina útlevelet kell felmutatni. Annak ellenére se fogom a pénzemet ilyen helyen költeni hogy van vakcina útlevelem. Elvből.

"Az Állam meg nem fogja engedni, hogy az egyén döntsön az eü rendszer potenciális leterheléséről."

Akkor gondolom pandémia után a dohányzás, túlzott alkohol fogyasztás, cukros igénytelen nasik fogyasztása is tilos lesz. Gondolom a műanyaggal tüzelést is nagyságrendekkel jobban fogják büntetni stbstb. Ezer meg 1 dolog van amit lehet és ugyanúgy veszélyes.

Kivlov 2021.03.29. 13:09:08

@odamondó:
Lehet a kifogásokat keresni, csak nincs értelme.
Ha a nem oltottak is ugyanúgy mehetnének mindenfelé azonnal, akkor az elmúlt 1 évben miért nem mehetett a nép???

Billy Hill 2021.03.31. 20:13:54

@dare: "Én értem azt, hogy az oltottak majd bedübörgetik a gazdaságot, csak azt nem tudom elképzelni, hogy hogyan."

Jelentem: magas a vérnyomásom, de qurva szívesen költenék már pénzt étteremben, bulihelyen, wellness szállodában és rockfesztiválon egyaránt! (Nem "képzelt popfesztiválon", hanem most már igazin!)

Nem mindenki csóró, aki beteg! ;-)
süti beállítások módosítása