mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Iskolabezárás? Legalább a saját tapasztalatainkból tanuljunk

2021. február 28. - p.a

co7.jpg

Végjáték van. Most nem szabadna elszúrni. Máshogy kell gondolkodni, mint eddig.

Három hónapja, december elején top téma volt a közelgő karácsonyi ünnepek rokonlátogatása és a szilveszteri bulik szükségessége/szükségtelensége. Az ország egyik fele győzködte a másik felét, hogy „idén máshogy lesz”, illetve „most az a helyes, ha elmaradnak az ünnepek”. A szakemberek és a nem-szakemberek egyaránt attól tartottak, hogy a december végi hagyományos népvándorlás és családi/baráti együttlét kedvez a vírusterjedésnek, amitől január elején és közepén azonnal újabb megbetegedési csúcs alakul ki.

A januári járványcsúcs végül nem csak elmaradt, hanem hónapok óta nem látott relatív nyugalomban és biztonságban éltük át az év elejét. Mi történt? Amilyen nagy hévvel küzdöttünk az ünnepek tompításán, olyan nagy a csönd a tények kiértékelése körül. Pedig most lehetne és kellene alkalmazni, amit az év végéből megtanultunk.

co3_1.jpg

A probléma, a lehetséges veszély december eleji kibeszélése nem volt haszontalan (mégha a stílus kulturáltsága sokszor nem is érte el az elvárható minimumot). Valamivel kevesebben indultak útnak és szinte mindenhol beérték az eredetileg tervezettnél kisebb összejövetellel, legyen szó akár a karácsonyi családi vacsoráról vagy a szilveszteri buliról.

Tény, hogy általánosan nem maradt el egyik ünnep sem, csak a méretük, a jelenlévők száma és az összejövetel időtartama lett kisebb. Az eddig nagy családi vacsorákat tartók több kisebb alkalmat szerveztek, míg sok találkozó tényleg le lett fújva. Az újév 20-30-mégtöbb fős bulijai max 10 főre zsugorodtak, míg nemegyszer a szűk család tartott csak szerény szilvesztert, otthon.

co2_1.jpg

Látni kell azonban, hogy voltak szilveszteri bulik és jelentős számban voltak távolabbi rokonok látogatásával egybekötött karácsonyi ebédek/vacsorák. Mondhatjuk, hogy legalább a nagymamát szinte mindenki lelátogatta. Egészen biztosan nagyobb volt a lazaság, mint a korábbi hetek/hónapok fegyelmezettsége. Tudta/érezte ezt a legtöbb ember, január első két hete így elég izgalmasan telt. Sokan nem is engedték ekkor gyereküket iskolába, szinte biztosra véve a járvány újabb robbanását. 

A robbanás elmaradt, pedig a családi/baráti találkozók száma december végén nagyon megnőtt. Három okot találhatunk az ellentmondás feloldására. 

1. Eleve szerencsés helyzetbe talált minket az év vége, mert a járványgörbe lefelé menő ágában volt az ország (tessék megnézni a napi új esetek grafikonját). Ez is számított, de nem valódi ok, hiszen pont ennek a kedvező trendek a megfordulásától tartottuk.

2. A kormányzat tesztellenes kommunikációjával szembemenve az emberek egy része felelősségteljesen viselkedett és a nagyszülők meglátogatása előtt kifizette a család pcr-tesztjét, amivel a betegség továbbadásának valószínűségét alaposan lecsökkentették (tessék megnézni a magánlaborok ünnepek előtti munkacsúcsát).

3. Ez a harmadik pont a legfontosabb jelen bejegyzés szempontjából. A téli szünet idejére, kb két hétre tényleg leállt az ország. Az iskolák bezártak, a munkahelyeken mindenki szabadságon volt. 

December végén egy nagy kísérlet keretében bizonyítottuk, hogy a vírusterjedés fő oka és terepe nem a magánprogramok sokasága, hanem az iskola és a munkahely (láttuk ezt tavasszal is, egyébként). Emellett bizonyítottuk, hogy az emberek továbbra sem felelőtlenek és általában véve rájuk lehet bízni, hogy vírusterjedést minimalizálva alakítsák a magánprogramjaikat. 

co4.jpg

Csakhogy a fenti tanulság kielemzése és társadalmi átbeszélése elmaradt. A közbeszéd és főleg a kormányzati kommunikáció ma is arról szól, hogy a harmadik hullámba éppen belemerülve hogyan lehet az emberek szabadságát még jobban bekorlátozni (pl nagy visszhangot kapott a héten a határátkelés további szigorításának lehetősége). Ahelyett, hogy most tényleg nagy levegőt vennénk és 2 hétre bezárnánk az iskolákat és szinte minden munkahelyet - ahogy tavasszal. A gazdaság kibír ennyit. Sőt, jobban is jár így.

Ez a blog a vírus megjelenésétől kezdve ellenezte a teljes leállást, a #maradjotthon jelszót eleve rossznak gondolta és a szeptember-február időszakban szükségtelennek tartotta az iskolák bezárását (továbbá felelőtlenségnek tartja, hogy a legtöbb helyen szinte változatlan formában ma is megtartják az egyházi alkalmakat). Látni kell, hogy az eddigiekkel ellentétben most tényleg itt lenne az ideje a bezárkózásnak. Valamennyire már érezzük a hullámok dinamikáját és az oltás közelsége miatt a zárás nem végeláthatatlan, reménytelen küzdelmet és áldozatot jelent. 

Megint olyan a helyzet, hogy nincs mire várni. Megint azt kell kérdeznünk, hogy „miért csak holnap?”. Mindenki belefáradt a vírus elleni küzdelembe. A kormány is. De most még össze kellene szedniük magukat. Ha késlekednek, a következő 2-3 hét döntő befolyással lehet a jövő évi választások eredményére is – ha erre gondolnak, talán kicsit föl tudják pörgetni magukat. 

Végezetül egy tipp: Tessék előre, legelőre venni a bolti kiszolgáló személyzet oltását.

co5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5516443020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2021.02.28. 17:11:53

Már egy másik blogba írtam, de ide is igaz:

Próbálom objektíven, bár én hatalmasat szívnék vele:
1. Az elmúlt napi adatokból úgy tűnik, hogy a január elejétől február közepéig tartó mondjuk 1200-1300 fő/nap átlagos esetszámból felugrottunk 4500-5000 napra. Ezek csak a tesztelés által elkapott fertőzések, tehát valószínűleg ennek a sokszorosa a tényleges adat. A lényeg az, hogy brutálisan beindult a járvány, emiatt a halálesetek száma és a kórházi terhelés is nőni fog.
2. Az iskolák és óvodák immár elsődleges terjesztőhelyekké válhatnak. Elsősorban azért, mert a gyerekek nem képesek olyan szinten védekezni, ahogy a szülők. A mi háztartásunkban is a két gyerek a "tárt" kapu, bármikor megfertőződhetnek és megfertőzhetnek minket is. Ebből kifolyólag a következő lépés az iskolák, ovik és bölcsik bezárása két-három hétig és újra a kijárási korlátozás.
3. Mivel Viktor azt mondta, hogy április elejéig (húsvétig) 2,5 millió regisztráltat tudnak beoltani, ezért tényleg csak 2-3 hét kellene. A legtöbb oltásból az első immunizál már 50-70%-ra. Már ennek a hatása is effektíven fékezné a terjedést.
4. Ha megvan a regisztráltak beoltása és nagy mennyiségben áll rendelkezésre oltóanyag, két út van.
a) Mivel a népesség fele valamiért nem oltatja be magát, ezért kötelező oltást kell elrendelni. Még azzal együtt is ezt mondom, hogy később kiderülhet, hogy a kínai vagy orosz vakcináknak nem várt hatásai vannak.
b) vakcinaigazolványt kell csinálni és ahhoz vagy teszthez kötni az élet egyre fontosabb szegmenseit. Koncertre akarsz menni? Csak igazolvánnyal vagy teszttel. Uszodába, fürdőbe, szállodába, strandra akarsz menni? Csak igazolvánnyal vagy nemrég csináltatott teszttel. Már önmagában ez rengeteg embert venne rá az oltásra.

Ami szerintem a posztban rossz, az az érzet, hogy az emberek megtanultak felelősségteljesen élni. Pontosan, hogy nem ez a helyzet, egyre felelőtlenebbek. Pénteken az oviból hoztam haza a kisebbik fiamat, rövid ideig egy ovistárs anyukával benéztünk egy játszótérre. Mindkettőnkön maszk volt. Mondanom sem kell, a jó idő miatt a játszótér csordulásig tele volt, a felnőttek kb. 10-15%-án lehetett maszk, a többi kellemesen beszélgetett anélkül. Sohasem szerettem az operatív törzses marhaságon azt a részt, amikor a rendőrtábornok közli, hogy X karanténmegsértő ellen intézkedtek, Z esetben kocsma tiltott nyitvatartása stb. Ma, ha valaki kimegy bármelyik budapesti kerületbe - ahol a közterületi maszkhordás kötelező, kb. az emberek 30-50%-án nem lesz maszk. Mégsem jönnek a rendőrök és szólnak, hogy vegyék fel. A magyar társadalom ugyanúgy fárad, ahogy az összes többi Európában, egyre kevésbé tartják be a szabályokat. Éppen ezért "civilkurázsira" most nem szabad apellálni, itt központi intézkedések kellenek.

kunzoo 2021.03.01. 09:00:42

Én a tavalyi lezárásból.azt hiányoltam hogy nyáron nem pótolták be a kieső időt. Nálunk egy nappal sem volt hosszabb az iskolai napközi (összesen két hét) az óvoda is bezárt augusztusban. Ezt csinálhatnák jobban is.

efi 2021.03.01. 15:33:22

Ne zavarjon, hogy:
1. ősszel volt egy 10 napos szünet, meg sem rezzent a görbe, egyenletesen ment fölfelé;
2. november 10-től nincs középiskola és egyetem, még 4 hét, múlva is emelkedett az esetszám.
3. Nyilván mindig ott terjed, ami maradt.
4. A járvány már rég önjáró és hasonló mintázatú mindenhol, nem a legváltozatosabb korlátozások irányítják.
5. Decemberben nem az iskola volt a kulcs, hanem a felnőttek.
6. A digitális oktatás egy vicc.
7. Semmit sem pótolnak be, nyáron nem tartott tovább (most sem fog, nyakamat rá, ősszel nem kezdték hamarabb, hogy nyerjenek 2 hetet).
8. A középiskolások kint bandáznak (maszk nélkül naná) és ez még inkább így lesz, ha még jobb lesz az idő.
9. Ki fog vigyázni otthon a gyerekekre???

inebhedj - szerintem 2021.03.01. 15:52:41

@MEDVE1978:

Kicsit átvertnek érezném magam a vakcina igazolvány birtokában, amint próbálok élni a jogommal, hogy koncertre, uszodába, fürdőbe, szállodába, strandra menjek úgy, hogy nincsenek koncertek, uszodák, fürdők, szállodák, strandok. Egyedül az vigasztalna, hogy egyedül úgyse olyan nagy élmény, annak esélye viszont, hogy a párom vagy a hüjjje haverjaim épp abban az ütemben rendelkeznek érvényes eboltásival, mint én, nagyon csekély, magamat ismerve tuti, hogy amikor én épp be vagyok vakcinázva, akkor épp senki más a szociális környezetemből, mire meg ők vannak beoltva, az enyém már lejárt.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.03.01. 17:01:04

@efi: Ez van odaírva, nagyon kiemelve: "2 hétre bezárnánk az iskolákat és szinte minden munkahelyet - ahogy tavasszal".

Indriq 2021.03.01. 18:11:39

ha bezártak volna mindent, hogy tudott volna ovi kriza temetésére elmenni????

Billy Hill 2021.03.01. 19:13:37

Van arra valami adat, hogy a köztéri maszkviselés mennyire vetette vissza a fertőzésszámot? Tud valaki linkelni tanulmányt, amelyben a szabad levegőn modellezték a légmozgást és a kórokozók eljutását egyik tüdőből a másikba? Szélcsendben, kis légmozgásnál, szellő mellett? 2 méter, 5 méter távolságból, majd utca túloldaláról, park túlfeléről stb?

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2021.03.01. 19:18:21

@Billy Hill:
A polgármestereket kellene megkérdezni, ők rendelték el. Engem külön érdekelne, hogy milyen felmérés (vagy csak logika) támasztja alá családi házas környezetben, töküres utcán a maszk védelmi erejét.

efi 2021.03.01. 22:23:28

@p.a:
Tavasszal nem 2 hétre volt, hanem végig. Ahogy most is az lenne. NE zárják be az iskolákat, szinte semmit nem tesz hozzá a védekezéshez, cserébe rengeteg problémát és kárt okoz.
Az Indexnél is nagyon drukkol neki valaki, a Galgóci, meg a Müller 2 feltételes félmondatára építve félnaponta felhúznak egy felhabosított cikket nagy betűs clickbait címmel, csak hogy napirenden tartsák, holott semmi új info nincs.
süti beállítások módosítása