mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

A vagyonnyilatkozatok szemfényvesztése

2021. február 02. - p.a

vny1.jpg

Értelmetlen? Egyáltalán nem. 

A távoli múltban, a rendszerváltás környékén, amikor még sokan hittek abban, hogy a politikus vagyongyarapodása ellenőrizhető kell legyen és sokan hittek úgy általában a politikusok elszámoltathatóságában, akkor megalkották a vagyonnyilatkozat intézményét. Eleve nem sok értelme volt. Mondhatnánk, hogy ma még kevesebb, de ez nem így van. Mára értelmet nyert. Eltereli a figyelmet és szórakoztat. 

A sajtó asszisztál. Mindegy, hogy az Index vagy a Telex, az Origo vagy a 444, mindegyik nagy buzgalommal veti bele magát a valóságot nyilvánvalóan nem tükröző (miért tükrözné, kinek az érdeke, hogy tükrözze?) vagyonnyilatkozatok elemzésébe. A napokban kiderült, hogy Varga Judit talán jogtalanul vette fel a CSOK-ot, Rogán Antal újranősült, Karácsony Gergely megvette egy 37 négyzetméteres nyaraló felét. És megint láthatjuk (mint minden alkalommal, ezt igazából már unjuk is), hogy Orbán Viktor a történelem legszerényebb anyagi helyzetben lévő országvezetője. 

Bulvár.

Varga, ha a PR csapata azt mondja, gond nélkül visszafizeti a CSOK-ot, ha nem azt mondja, akkor minden papírt beszerez, amivel a törvényességet igazolhatja (vagy simán törvényt módosít, ha az kényelmesebb). Karácsonyon jót röhögünk, Rogán esküvője meg – hát, tényleg ez a vagyonnyilatkozat lényege? 

vyny2.jpg

Nem kell sorolni, nem kell bizonyítani, hogy miért nem éri el (sőt, még csak meg sem közelíti, leginkább nem is érinti) eredeti célját a vagyonnyilatkozatosdi

De legalább elszórakozunk. Van miről írni. Van mit olvasni. Olyan, mintha politikával foglalkoznánk, pedig csak legalja bulvárt gyártunk/fogyasztunk. 

Egy Blikknél komolyabb újság akkor járna el helyesen, ha csak ennyit írna: „Ismét közzétették a politikusok vagyonnyilatkozatait (minden nyilatkozatok legértelmetlenebbikét), amelyek rendszerint semmi használható vagy fontos információval nem szolgálnak.” 

Esetleg el lehet gondolkozni, hogyan élt túl három évtizedet ez a szép szokás. Azt hiszem, mindannyian tudjuk a választ: kell a show. Hogy ebben miért partner a teljes sajtó, azt már nehezebb megérteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6316413362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cicmen 2021.02.02. 16:19:59

Szerintem is nagyrészt kamu, a pontos adatokat mindkét oldalon tudják, de nem adják közre, csak amikor meg kell zsarolni valakit!

ulpius66 2021.02.02. 17:27:44

Akkor most nem a gyurcsányi a Parlament leggazdagabb embere?

ulpius66 2021.02.02. 17:32:03

Most mindenki szörnyülködik, hogy a Varga Judit több száz millás hitelt vett fel budai lakásokra......

Bezzeg a 21 éves Szabó Zsófi ugyanennyit vett fel a kecójára........ez bezzeg senkit sem érdekel.....
(mondjuk ő nem politikus, csak egy ballibsi celeb.....)

ulpius66 2021.02.02. 17:45:32

"Karácsonyék felmondtak a keresztelés betiltása mellett érvelő szakértőnek

Próbaidejét töltötte a Főpolgármesteri Hivatal klíma- és környezetügyi főosztályán dolgozó szakértő, Békés Gáspár, akiről a Vasárnap.hu írta meg: a Magyar Ateista Társaság blogján 2018-ban amellett érvelt, hogy ne lehessen megkeresztelni a gyermekeket, mert az „jogi szempontól illegitim”.

EZ NETTÓ FASIZMUS!!!!!

MILYEN LIBERÁLIS SZÓLÁS- ÉS VÉLEMÉNY-NYILVÁNÍTÁSI SZABADSÁG VAN A FŐPOLGI HIVATALBAN!

EZ MÁN TÉNYLEG NETTÓ FASIZMUS, AMI OTTAN MEGY!!!!!!!!

ulpius66 2021.02.02. 20:03:03

@MAXVAL birсaman közíró:

Ja!

Ha én lennék ez a Békés Gáspár nevezetű szakértő, úgy elmennék a munkaügyi bíróságra, mint a sicc!

... és úgy megnyerném a pert, mint a kisangyal!

midnight coder 2021.02.03. 07:47:42

Nem hiszem, hogy a gengszterváltás óta lett volna olyan vezetõ politikus, akinek a vagyonbevallása köszönõ viszonyban lett volna a valósággal.

cicmen 2021.02.03. 10:30:06

@midnight coder: Nem hiszem, hogy a gengszterváltás óta lett volna olyan vezetõ politikus, akinek a vagyonbevallása köszönõ viszonyban lett volna a valósággal............................

A fentebbi kommentemből leszűrheted, hogy mennyi jelentőséget tulajdonítok neki, így nagyon nem is böngészem, de volt egy politikus, akinél rohadtul pofára estek a libsik!
Anno az általam nagyra becsült Csurka Istvánt kezdték el kóstolgatni nagyon erkölcsösék és kiderült, hogy az évtizedek óta a nevén levő lakásán kívül egy háztetőn elhelyezett Blaha Lujza téri vasszerkezet van a nevén, amin a MIÉP logója van! Mást nem találtak, pedig a személyből ki lehet következtetni, hogy mindent megtettek az ügy érdekében!

Billy Hill 2021.02.03. 11:55:50

Egy havernak a szülei a kinőtt rugdalózóit, gyerekruháit továbbadták anno egy másik kisgyereknek, aki - most már felcserepedve - OGY képviselő. Olvastam pár éve a vagyonnyilatkozatának az összefoglalóját a sajtóban, és rögtön felhívtam a havert: "Ha még mindig ugyanaz a méret vagytok, kezdj el megint használt ruhát gyűjteni az XY számára, mert szegénynek semmije sincs...!" :-)

chrisred 2021.02.03. 16:11:40

A vagyonnyilatkozat úgy működik, mint az adóbevallás. Ha egy szimpla mezei közszolga mulasztja el időben beadni, azon nyomban elveszti az állását, de akiknél igazán tétje lenne, bármit írhatnak bele, semmi következménye nincsen.
süti beállítások módosítása