mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Orbán-Biden: Nem igaz, hogy nem volt erre forgatókönyv

2020. november 08. - p.a

bidenorban1.jpeg

Miért drukkolt Orbán nyilvánosan Trumpnak? Kellett ez neki?

Azt értjük, hogy miért drukkolt, de miért nyilvánosan? És mi lesz most? 

Rengeteg helyen elemezték már, hogy miért lett volna jobb az Orbán-kormánynak, ha Trump marad az elnök. A teljesség kedvéért a következő bekezdést (narancs betű) ugyan mi is ennek szenteljük, de aki már érti ezt az összefüggést, nyugodtan ugorjon a következőre, ahol azt magyarázzuk, hogy miért kellett nyilvánosan is Trump mellé állni. 

Trump jelszava, az „America First” nem csak azt jelenti (jelentette), hogy minden fronton az USA és kizárólag az USA érdekei a fontosak, hanem azt is, hogy kb senki másé nem érdekesek. Szó sem volt arról, ahogy „Second comes Europe” vagy Korea vagy akárki. Amerika az első helyen, a többi nem számít. El lehet felejteni az olyan haszontalanságokat, mint a demokrácia-export. Az elv Magyarországra vetítve Orbán Viktor mozgásterének kitágulását eredményezte. Nem kellett attól félni, hogy az Egyesült Államok vizsgálódik vagy  nyomást gyakorol olyan vádak miatt, mit a központosított korrupció, a fékek-egyensúlyok leépítése, a tekintélyuralmi jeleket mutató államépítés vagy Oroszország befogadása. Orbán még csak nem is magyarázkodott a Trump-érában, nem volt rá szükség. A várokozások szerint ez most változni fog. Vége a kényelmes időknek. 

bidenorban3.jpg

Elsőre nehezen érthető, miért kell a magyar miniszterelnöknek vagy akár a külügyminiszternek nyilvánosan, megkérdőjelezhetetlenül oldalt választania. Nem tűnik bölcs dolognak, mert mint a legtöbb meccs, ez is minimum kétesélyes volt, veszíteni pedig elég nagy diplomáciai pofáraesésnek tűnik. A magyarázat egyszerűbb, mint gondolnánk. Van egy banális és egy politikai logikával összeegyeztethető is. A kettő együtt eredményezi azt, amit látunk. 

Orbán szeret drukkolni. Egyszerű ember, azt gondolja, az ilyen szurkolósdi rendben van minden szinten, az élet így működik. A fociban a kapust meg a csatárt lehet szidni, ha a csapat veszít, de a szurkolót sohasem vonják felelősségre azért, mert a kedvenceinek drukkolt. Ez a lelki/kulturális háttér, ami miatt Trump mellé sorakozott a magyar kormányzat. 

bidenorban2.jpgAz orbáni politikai logika szerint is megérte oldalt választani. Ha Trump nyert volna, a bajtársiság kifizetődik. Hogy mennyire, arról lehet vitatkozni, de baj biztosan nincs belőle. 

Biden győzelme esetén Orbán eleve nehéz helyzetbe kerül. Várható, hogy az USA minimum erőteljes kommunikációval ostorozza majd a magyar viszonyokat, de egyéb, konkrétabb kényszerítő intézkedések is lehetségesek. Egyértelmű, hogy Magyarország nem úgy működik, ahogy azt Biden új kormányzata jónak gondolná. De Orbán nem akar változtatni és mindent meg fog tenni azért, hogy ne is kelljen.  Az egyetlen megoldás, ha a magyar választók megértik, hogy az USA új elnöke eleve a sötét oldalon áll és elfogadhatatlan bármi, amit mond, amit tesz, amit üzen, amit kér. 

Fentiek alapján Orbán-kormánytól (illetve az iránta elfogult médiától) következő kommunikáció várható:
*Még egy olyan nagy demokrácia is tévedhet, mint az USA
*Biden érdemtelenül, egyes érdekcsoportok (tudjuk melyek ezek!) segítségével, csalással került hatalomra
*A Biden mögött állók Magyarország ellen küzdenek
*Az USA ugyan nem válik ettől ellenséggé, de egy rossz ember miatt a következő években (majdcsak kibírjuk valahogy) országunk támadásoknak lesz kitéve
*A magyar kormány készen áll az ország megvédésére 

Orbán Viktor nemrég azt nyilatkozta, hogy nincs forgatókönyve arra az esetre, ha Biden nyer. Nem mondott igazat. Soros a múlt. Új ellenségkép készül, hónapok óta gyártják. Nem látni most, mi kell ahhoz, hogy ez a vonat más vágányra kerüljön.

bidenorban4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9916277588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ursus artos 2020.11.08. 09:41:54

"Nem mondott igazat." Elég érdekes ezt így ex-katedra kijelenteni...

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2020.11.08. 09:58:22

@ursus artos:
Azt hiszem, az ex-katedra mást jelent. Ez itt nem volt sem fölényeskedő, sem érvek nélküli (azaz kizárólag tekintélyre épülő kijelentés). Vagy ha erre gondoltál, akkor rosszul érzékeled, remélem nem haragszol meg, ha ezt mondom.

Helga Beauty Salon2 2020.11.08. 10:13:31

Ez a nyílt drukkolás politikailag hibának számít, viszont Bidden tudtommal már kijelentette a kampány során, hogy kvázi be fog avatkozni Magyarország és Lengyelország belügyeibe is! Így pedig sokat nem számít Orbán hibája, a nem létező jóindulatot nem lehet elveszíteni! Majd vehetünk a szar palagázukból és a rohadt fegyvereikből, akkor rendben lesz minden, úgyis erről szól a nóta, nem az a szempont, hogy az itt élők olyan hatalmas demokráciában éljenek, az csak ürügy mindenre!

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2020.11.08. 10:16:14

@Helga Beauty Salon2:
"sokat nem számít Orbán hibája, a nem létező jóindulatot nem lehet elveszíteni"
Igen, kb erről szól a bejegyzés, csak más hangsúlyokkal, más szempontból. Azzal, hogy talán nem is hibáról van szó, hanem tudatos irányról.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.08. 10:16:46

Majd fog kelleni venni még egy amerikai repülőgépet, hogy lenyugodjon Biden csapata. Ennyi az egész.

Helga Beauty Salon2 2020.11.08. 10:24:19

"Orbán Viktor nemrég azt nyilatkozta, hogy nincs forgatókönyve arra az esetre, ha Biden nyer. Nem mondott igazat. Soros a múlt. Új ellenségkép készül, hónapok óta gyártják."

Bírom ezeket a mágikus libsi szavakat, amik mindent összefoglalva, az érdemi vita kiküszöbölésére egyből behatárolják az ellenfelet, mint paranoiás marhát!
Soros pénzeli azokat a civil szervezeteket, amikkel problémája van a kormánynak (most hagyjuk, hogy jogosan e, vagy sem, maga a tény a lényeg) Soros nyíltan kiáll a migráció mellett, a kormány ellenében, Soros magánszemélyként tárgyal rendszeresen az EU vezetőivel! Ezek közismert és cáfolhatatlan tények,, tehát ezek után arra utalni, hogy Orbán egy ártatlan embert tett meg bűnbaknak hatalmas pofátlanság! Ezzel együtt a libsi taktika nem rossz, mert pár hülye még képes nekik magyarázkodni, ahelyett, hogy elküldené őket a retkes bús....ba!

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2020.11.08. 10:26:39

@Helga Beauty Salon2:
Rossz bejegyzés alá kommentelted ezt, mert ezek egyike sincs az írásban.

Helga Beauty Salon2 2020.11.08. 10:43:11

@p.a: Akkor egyformán látjuk, amúgy bevallom azt a hibámat, hogy a posztoknak az elejét olvasom végig az alapgondolatokkal és azok kibontását már nem és így kommentelek! Most majd végigolvasom, de a tudatos taktikával szintén fenntartásaim vannak, hiszen az alaphelyzet világos, mint a nap, Orbán Trumpot kívánta , mert ha nekünk annyira nem is volt jó, de legalább békén hagyott minket, Bidden (illetve akik mögötte vannak) pedig egyből felfedte a kártyáit, már ha nem lett volna anélkül is egyértelmű, hogy tőlük mi várható! Bonyolultabb taktika viszont szerintem hiba lenne, mert annyi az ismeretlen tényező, annyi minden közbejöhet, hogy egy esetleges "ravasz terv" ostobaság lenne!

Helga Beauty Salon2 2020.11.08. 10:54:40

@p.a: Az általad használt "ellenségkép" műszóval kapcsolatban kalandoztam így el, próbálva értelmezni az ilyen komplexebb témákat rövidrezáró egyszavas visszavágásokat és ami mögöttük van! Soros nem egy ártatlan mártír, akire ráfogtak valótlan bűnöket, viszont ez a szó egy ártatlan áldozatot sugall, akit arra kreáltak, hogy elvonja a figyelmet más problémákról!
Ugyanezért Bidden sem csak egy újabb mártír, aki mint ellenségkép funkcionál majd, hanem nagyon is valós veszély, aki már most kimutatta a foga fehérjét! Ergo itt ellenségképezni súlyos terelés, bagatellizálás!

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2020.11.08. 11:01:27

@Helga Beauty Salon2:
Ellenségképet a média gyárt, jelen példában tökmindegy, hogy jogosan (tények alapján) vagy nem. Az ellenségkép gyártása egy marketingeszköz. Szó sincs arról, hogy bárki mártír lenne vagy ártatlan, még a leghalványabb utalás sem volt szándék.

Megjegyzem, a bejegyzés még a "a központosított korrupció, a fékek-egyensúlyok leépítése, a tekintélyuralmi jeleket mutató államépítés vagy Oroszország befogadása" elemeket is csak "vád"-ként említi, mert ebbe itt nem érdemes belemenni, a bejegyzés nem erről szól. Egyszerűen csak megpróbálja megjósolni, hogy mi jön és értelmezni, hogy mi van, különösebb értékítélet nélkül.

2020.11.08. 11:10:09

Győzött Soros! :-(. Éljen.

Helga Beauty Salon2 2020.11.08. 11:28:42

@p.a: Na sikerült végigolvasni és a vége ismét jó! A közepe a focis cuccal kicsit gelj volt az én ízlésemnek, azt hittem onnantól már csak a csutizó-stadionozók igényeinek a kiszolgálása lesz a műsoron! :D
Szóval úgy gondolod, hogy az az Orbáni taktika ebben, hogy gyakorlatilag a választóknak üzente meg előre a várható és igazságtalan szívatást és kötözködést az USA részéről?
Ez mondjuk elképzelhető.

Helga Beauty Salon2 2020.11.08. 11:54:50

@p.a:
"Megjegyzem, a bejegyzés még a "a központosított korrupció, a fékek-egyensúlyok leépítése, a tekintélyuralmi jeleket mutató államépítés vagy Oroszország befogadása" elemeket is csak "vád"-ként említi, mert ebbe itt nem érdemes belemenni, "

:D Pedig jó és pont belemenni érdemes és nem elemzés nélkül azon vitatkozni, hogy valós e, vagy sem!
Létezik a központosított korrupciónak nevezett valami, de nem Orbáni találmány, hanem általános világszintű jelenség, mindenhol a kormányokhoz közelállók kapnak melót elsősorban, (az alelnök fia pl. egy külföldi igazgató tanácsban) itt meg hazai vállalkozói háttér kiépítése folyik, ugyanazt régen mások végezték és ez fáj,.... ennyi! A fékek és ellensúlyok leépítése is valós, mert akadályozza a kormányzást, viszont a fékek, ellensúlyok minimum libsigyanús testületek, minimum libsigyanús értékrend szerinti szemlélettel, magyarul, ott sem a nagy büdös igazság pártján állnak, csak akadályozni akarnak!
A tekintély is mitől probléma, inkább egy tekintéllyel rendelkező vezető irányítson, az elfogadhatóbb, mint aki nem bizonyított és nem s tudja, hogy mit akar! Ez a tekintélyuralom is csak egy elkoptatott lózung, a mögöttes tartalma alapján pedig a kisebbik rossz! (Bidennek szvsz. már most nincs tekintélye)
Oroszországot nem kell befogadni, mert itt van, baszogatni nem tanácsos, mert ahhoz túl erős és jelenleg nagyságrendileg kevésbé agresszívebb, mint az USA, ha tetszik, ha nem, a fokozódó nemzetközi háborús részvételét is a jenkik provokálták! Másrészt külön méltatlan Orbánt az oroszokkal b.szogatni, hiszen az USA azért üzletelt velük az EU-s embargó alatt nagy röhögve, meg a németek is dolgoznak velük gázvezeték ügyben az amcsik ellenében is, de mi bármilyen veszteség árán is tartsuk be azt, amit senki?

Szóval ezek a vádak még alaposak is lehetnének, ha nem lógna ki a lóláb és a kettős mérce, hiszen ellenoldalon ez még nagyobb volumenben folyik különösebb probléma nélkül!

Helga Beauty Salon2 2020.11.08. 11:59:33

@p.a: Ellenségképet a média gyárt, jelen példában tökmindegy, hogy jogosan (tények alapján) vagy nem........................

Pont ebben nincs igazad, mert nem tökmindegy! Ha valósak s jogosak a vádak, akkor az nem egy "kép" hanem maga az ellenség!

Fánkevő Fáncsi 2020.12.07. 02:54:04

"Soros a múlt." - ez a legnagyobb tévedése a cikknek. Soros a múlt, jelen, jövő. Soha, de soha nem lesz vége. Ha Soros meghal, akkor majd a sorostanítványok lesznek a mumus, vagy valamilyen leszármazott, a folytonosság látszatát nagyon fontos fenntartani, különben évek kitartó munkálya megy a WC-be. Persze a világ lefizetését egy kicsit nehezebb lesz felvetni, hiszen nem mindenkinek van olyan sok pénze mint Sorosnak, hogy a zsebében legyen az egész EU meg Amerika. De ezen még van idő gondolkodni addig amíg meghal.
süti beállítások módosítása