mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Te sem érted, mi a baj azzal, hogy „All Lives Matter”?

2020. augusztus 08. - p.a

blm1.jpg

Budapestről nézve nem is könnyű megérteni, de nem lehetetlen. 

A fekete életek számítanak. A korábban is létező, de csekély támogatottságú Black Lives Matter mozgalom a május végi George Floyd-eset óta világhírnévre tett szert, erős kritikát, általános döbbenetet és nem kevés félelmet gerjesztve. A BLM hirtelen tényezővé vált, a társadalmi rend átalakításának igényével lép fel, tucatszervezetből viszonyítási alappá alakult. A rendszerellenességét erőszak és kontrollálatlanság jellemzi, sőt mondhatjuk: az erőszak és a kontrollálatlanság lényegi eleme. 

A Black Lives Matter szlogenre gyorsan megszületett a civilizáltnak szánt válasz: All Lives Matter. Azaz nem csak a fekete életek, hanem minden élet számít. Elsőre megbékélést, a rend visszaállítását elősegítő, korrekt, emberi és bölcs, mindenki számára szimpatikus ellenjelszónak tűnik, mégis teljes BLM-oldali elutasítást és további erőszakot vont maga után. Miért? 

blm5.jpg

Tényleg nem nehéz bűnözőket látni a kocsikat gyújtogató, üzleteket kifosztó, egész városrészeket uralmuk alá hajtó, talán az államrend megdöntésére játszó mozgalmárokban. A mániákusan béke- és rendvágyó magyar embernek nem kell külön elmagyarázni, hogy a BLM csak a nyugati világ hanyatlásának a jele. Nem mellékesen a hazai politika ebből is bevándorlásellenes tőkét kovácsol: A feketék végtelen gonoszságának nincs is jobb bizonyítéka, mint az All Lives Matter elvetése. Látható, hogy egy fekete világot akarnak, ahol csak a fekete élet számít. Bezzeg mi azt mondjuk, hogy minden élet. Ki a különb? Kell-e ennél több ahhoz, hogy kiderítsük, kinek az oldalán áll az erkölcs, az igazság? Csakhogy ez a felfogás téves. 

blm6.jpgEnnek a bejegyzésnek a legfőbb üzenete, hogy innen, Magyarországról nem tudjuk felfogni, nem tudjuk megítélni, hogy mi zajlik az USA-ban, éppen ezért csak nagyon óvatosan illik véleményt formálni. A rendes magyar ember el sem tudja képzelni azt a társadalmi egyenlőtlenséget és azt az egyes rétegekre rátelepedett kilátástalanságot, ami az Egyesült Államokat jellemzi. Egyenlőtlenség és kilátástalanság, ami igenis nagyban összefügg a bőrszínnel. Innentől már nem csodálkozhatunk, ha a bőrszín előítéletekhez, rendszerszintű rasszizmushoz vezet. 

Nem csak arról van szó, hogy egy tipikus fekete sokkal nehezebb helyzetből indul az életben, hanem nagyrészüknek tényleg lehetetlen az előrejutás, sőt azt láthatják, hogy gyereküknek és unokájuknak is ugyanúgy az lesz. Cikkek, könyvek, tanulmányok tömege szól arról, hogy az „amerikai álom” már csak a múlt. Az USA olyan rendszerben működik, ahol az egyenlőtlenségek évtizedről évtizedre nőnek és a növekedés üteme is nő, úgy tűnik, megállíthatatlanul. Nem csoda, ha sokan azt gondolják, hogy az ország rossz irányba halad. 

Adódik, hogy a feketék helyzetét a cigányokéhoz hasonlítsuk, magyar viszonyokra vetítve. De ez nagyon rossz hasonlat (sok szempontból is) és teljesen rossz következtetésekhez vezet. Az USA-ban már nincsenek többségben a fehérek (a feketék sem, persze), a társadalom sokkal kevertebb, mint nálunk, a kulturális különbségek pedig még nagyobbak. Igen, nem csak a vagyoni, hanem a kulturális különbségek is nagyobbak. 

A vagyon és élet elleni erőszak természetesen büntetőjogi szankciókat kell eredményezzen. A BLM nem tudja lemosni magáról az bűncselekményeket. De létezik egy másik nézőpont is. Rákóczi és Petőfi is köztörvényes bűnöző lehetett az adott kor normái alapján. Koppány és István külön tanulmányt érdemelne ilyen szempontból. Nem tudjuk, hogyan ítéli majd meg a történelem a fekete mozgalmakat és nem tudjuk, hogyan alakul az Egyesült Államok története. Ahogy mondtam, még azt sem tudjuk igazán felfogni, most mi történik ott. 

Az All Lives Matter félrebeszélés.  Ennek megértéséhez már segítségül hívhatjuk a magyar cigányságot. Ha a cigány szervezetek transzparenses nagyfelvonulást szerveznének a belvárosba azzal a jelszóval, hogy kérik a cigány gyerekek iskolába járásának támogatását, akkor igencsak furcsa lenne azzal kiállni eléjük, hogy „mi minden gyerek iskolázását szeretnénk támogatni”. Képmutatás, nagyképűség, semmibevétel. A probléma kikerülése, az egyik legnegatívabb a lehetséges válaszok közül. Ha ég a házam és hívom a tűzoltókat, akkor nem nyugszom meg, ha a telefonba arról kezd beszélni a diszpécser, hogy a tűzoltóság általában igyekszik minden tűzesetet megfékezni. 

blm8.jpg

Bár a Budapest Pride sokak szemét szúrja, túlzásnak és szükségtelennek tartják, a legfurcsább mégis az, amikor Bayer Zsolt arról beszél, hogy szükség lenne arra, hogy a heteroszexuális férfiak is hasonló kaliberű felvonulást rendezzenek. Szükség lenne erre? Tényleg? Minek? Az lehet egy vélemény, hogy a Pride fölösleges, mert a mögötte álló csoportoknak így is minden joguk megvan, amire csak vágyhatnak. De tüntetést szervezni a komplementer csapatnak bizony komikus (vagy inkább cinikus). 

blm2.jpg

Ha már valami hazaihoz akarjuk hasonlítani a BLM mozgalmat, akkor a Kelet-Európa vs Nyugat-Európa lehet a jó példa. 30 éve tartja magát a meggyőződés (és annyira beleivódott az emberekbe, hogy szinte beszélni sem szabad róla, illetve nem tanácsos), hogy a magyar ember azért szegényebb, mert kevésbé hatékony/kevésbé képzett/kevésbé szorgalmas/kevésbé okos. Csakhogy ez az összefüggés egyáltalán nem igaz, sőt legtöbb helyen éppen az ellenkezője érvényes. A Nyugat azért gazdagabb, mert korábban is gazdagabb volt. Olyan világban élünk, ahol a gazdag ember gazdag marad, a szegény pedig szegény vagy legalábbis a gazdag jobban gazdagodik. 30 évvel a rendszerváltás után azt gondolnám, nehéz elmagyarázni egy mai fiatalnak, hogy a szocialista évek miatt van rosszabb helyzetben, mint német társai. 

Franciaországnak, Németországnak és a többieknek nem céljuk, hogy a szükséges mértéknél jobban megosszák a vagyonukat másokkal, pl a magyarokkal. Még egy win-win gazdaságot feltételezve is világos, hogy egy általuk diktált rendszerben soha nem fogjuk beérni őket, mert jobban gazdagodnak, mint amennyire Magyarország képes lehet. Igazságos ez? Nem. Csak itt nem lehet forradalom, mert mások a viszonyok. Az USA-ban lehet. 

blm7.jpg

Ez a bejegyzés nem arról szól, hogy a BLM bűncselekmények elfogadhatóak, csak felhívja a figyelmet arra, hogy nehéz innen megítélni a mozgalmat és az erkölcsi hátterét. Az All Lives Matter jelszó jól hangzik, de nem segít, sőt inkább olaj a tűzre, mert valójában nagyképűséget és elutasítást takar.

Az USA történelme azt bizonyítja, hogy a hasonló felfordulások végül nem gyengítik az országot, hanem éppen megerősítik. Persze most, vágtázó koronavírussal és egy bölcsesség híján lévő elnökkel terhelten már nem biztos, hogy ez így lesz. Bónusz tanulság: Nem mindegy, ki van az ország élén.

blm3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7016118828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaCS 2020.08.08. 18:34:43

Csak egy pár gondolat.

"Black lives matters", "All lives matters", teljes elutasítás.

Azt árulja már el valaki nekem értetlennek, hogy milyen logikai csavar folytán találják hasznosnak az egyenlőségért küzdők (BLM, de mondjuk a Pride is), hogy ők maguk a különbözőségüket hangsúlyozzák? Mi több jelen esetben konkrétan kikérik maguknak, hogy ők a közös halmaz részei lennének, ők igenis egy külön halmazként a mindenkitől elkülönülve szeretnének érvényesülni! Ráadásul a halmazt nem tettek, vagy helyzetek mentén képzik, hanem pont azon a vonalon, aminek a megszüntetéséért elvileg küzdenek (bőrszín, etnikum). Tüntethetnének az összes rászorulóért, vagy a rendőri brutalitás ellen. Elvek mentén, amik mögé érveket lehet tenni, támogatókat szerezni, de nem. Így viszont ez innentől nem marad más csak kőkemény opportunizmus. Egyoldalú, önző (és harmadsorban(!) erőszakos) haszonszerzési kísérlet, amit akkor sem támogat a békés többség nagy része, ha az alapjai valósak, és legitimek.
"We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal."
(Martin Luther King)

...all men...
Érteni a különbséget?

Sir Galahad 2020.08.08. 22:02:07

A BLM mint jelszó kirekesztő, az ALM viszont nem, mert abban benne van az is, hogy a fekete életek is számítanak. Ami a másik oldalról kirekesztő szlogen lenne, az a WLM lenne - de ezt nem mondja senki.

midnight coder 2020.08.09. 10:46:22

"Elsőre megbékélést, a rend visszaállítását elősegítő, korrekt, emberi és bölcs, mindenki számára szimpatikus ellenjelszónak tűnik, mégis teljes BLM-oldali elutasítást és további erőszakot vont maga után. Miért? "

Mert nem csak a fehér ember rasszista.

"Nem csak arról van szó, hogy egy tipikus fekete sokkal nehezebb helyzetből indul az életben, hanem nagyrészüknek tényleg lehetetlen az előrejutás, sőt azt láthatják, hogy gyereküknek és unokájuknak is ugyanúgy az lesz."

A guglinál már kimondottan hátrány a felvételnél ha fehér vagy ázsiai férfi vagy.
Az már más kérdés, hogy a remek, főleg demokrata kézben lévő amcsi médiának köszönhetően az ifjú Kunta-Kinte úgy gondolja, hogy mérnöknek lenni nem menő, ganxta hip-hop sztárnak lenni meg az. És igen, ez valóban a nyugati civilizáció hanyatlása.

"30 éve tartja magát a meggyőződés (és annyira beleivódott az emberekbe, hogy szinte beszélni sem szabad róla, illetve nem tanácsos), hogy a magyar ember azért szegényebb, mert kevésbé hatékony/kevésbé képzett/kevésbé szorgalmas/kevésbé okos."

Ezt csak a nagyon hülyék gondolják így. A magyar ember azért szegényebb, mert volt itt 40 év szocializmus, majd utána egy gengszterváltás, ahol a volt állampárt emberei szétloptak mindent ami mozdítható volt. Ergo, az ország ugyanúgy a nulláról kezdte a gazdaságát építeni, mint anno a II világháború után. Csak most Európa többi országa nem a nulláról indult...

"Az USA-ban már nincsenek többségben a fehérek"
Az USA lakosságának a 80%-a fehér, és 13%-a fekete. Ehhez képest a gyilkosságok aránya úgy 50-50% a két rassz között. Ja, és az áldozatok aránya is. És érdekes módon, az esetek döntő többségében fehér embert fehér ember öl meg, míg fekete embert fekete. Ergo, nem csak bűnöző, de áldozat is sokkal nagyobb eséllyel leszel ha feketének születtél, és szinte biztos, hogy egy másik fekete öl majd meg.

Drizari 2020.08.09. 12:13:40

Ajánlom megnézni a "13th" című filmet. A BLM talán így érthetővé válik. És ne felejtsük azt se el, hogy nem a négerek akartak Amerikába menni. Itt a film:
youtu.be/krfcq5pF8u8

midnight coder 2020.08.09. 12:54:46

@Drizari: Nem is ezek a négerek mentek amerikába, hanem az őseik. Akiket anno úgy adtak-vettek az arabok mint a csirkét. A fehérek pedig vettek belőlük. Persze ha nincs rabszolgapiac, akkor azokat az ősöket simán megölték volna, így viszont mehettek Amerikába gyapotot szedni. Ami persze szar dolog volt. Viszont ha ez nem történik meg, és valamilyen csoda folytán az ősük nem a fazékban végzi miután nem bizonyult eladható terméknek, akkor ma Kunta-Kinte valamelyik kies afrikai ország polgára, és épp most gyűjt gumimatracra hogy útra keljen vele a Földközi-tengeren Európa felé. Ezzel szemben ő amcsi állampolgárnak született, perfekt angol nyelvtudással nőtt fel, amiről az otthon marad kollégái még csak nem is álmodhatnak, de amiért szerintem a többség a fél karját odaadná. És ezt mind a csúnya gonosz rabszolgatartóknak köszönheti.

Drizari 2020.08.09. 14:17:17

@midnight coder:

Nézzed meg előbb a filmet, utána kibeszélhetjük.

midnight coder 2020.08.09. 14:55:01

@Drizari: Nem hiszem, hogy végig akarnék nézni egy másfél órás propagandafilmet.
Inkább maradnék a tényeknél és a statisztikáknál.

Drizari 2020.08.09. 16:55:35

@midnight coder:

A tények a filmben vannak. De jogod van így gondolkodni.

midnight coder 2020.08.09. 17:02:41

@Drizari: A tények az FBI más statisztikákban vannak. A filmekben manipuláció van. Mindig. Azokat a dolgokat és úgy mutatják meg, hogy minél több ember fogadja el a készítők álláspontját.

midnight coder 2020.08.09. 17:10:51

@Drizari: Amúgy ez az egész BLM és általában a demokraták kb. arra jók, hogy az USA mint vezető világhatalom 10 év múlva már biztosan ne legyen velünk. Sõt, jó eséllyel maga az USA sem. Úgy hogy, hajrá BLM!

DFK 2020.08.10. 12:24:29

A BLM egy rasszista, sőt kifejezetten náci jellegű mozgalom. Bőrszín alapján különböztet meg, az alapján találja elfogadhatónak az erőszakot.
süti beállítások módosítása