mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Csak duma a gazdaság újranyitása?

2020. április 25. - p.a

isk1.jpg

Egyetlen elem megmutathatja, hogy a kormányzat komolyan gondolja-e.

A gazdaságot csak úgy lehet belökni, ha az iskolák is újraindulnak. Máshogy nem.

Egyes járványügyi intézkedéseket sokan már az elejétől kezdve félreértenek. Az egyik ilyen az iskolák bezárása, amire nem azért volt szükség, hogy „az én gyerekem ne betegedjen meg”, hanem azért, mert az összezárt gyerekek az egész társadalmat elérő vírus-újraelosztó központot képeznek. Valaki beviszi otthonról (akinek az apja pl biztonsági a repülőtéren) és egy-két nap alatt harminc családban jelenik meg a betegség, egy hét alatt pedig többszázban.

Talán emlékszünk, hogy március elején Orbán Viktor ezt elsőre nem értette meg (ösztönös reakciója a tanárok fenyegetése volt – ez hosszú távon még vissza fog ütni), több nap is ráment, mire korrigált.

isk6.jpg

A héten a sajtó a maga összevisszaságában tudósított arról, hogy számos országban lazítanak a szabályokon, ezzel párhuzamosan Orbán Viktor is újranyitásról kezdett beszélni. Látni kell, hogy bármennyire is szigorúnak érezzük a kijárási korlátozást, Magyarországon eleve egy igen laza szabályozás van érvényben, amit a szankcionálás szinte teljes hiánya (a legkirívóbb esetek kivételével) még lazábbá tesz. Lehet, hogy mindenhonnan az ömlik ránk, hogy „ne lépj ki az ajtón”, de ez csak kulturális kérdés, nem törvényi elvárás (kivéve egyes túlbuzgó, jogérzék nélküli polgármesterek időszakos teljhatalma).

Nem csak Spanyolországhoz vagy Olaszországhoz képest, hanem a szomszédos és sokat hivatkozott Ausztriához képest is nagy a magyar kijárási szabadság. Amikor ezek az országok lazítanak, még mindig nem érik el a magyar elvárások könnyedségét.

A legfontosabb, e blog által végig hangsúlyozott elem, hogy soha-sehol nem volt megtiltva, hogy az emberek dolgozni menjenek. Aki nem ment dolgozni, annak ez egyéni döntése volt (vagy főnöke döntése, de biztosan nem a jogszabályokhoz történő alkalmazkodás miatt). A gazdaság újraindítása tehát Magyarországon nem azt jelenti, hogy a kormány (lazítva a kijárási korlátozáson) mostmár lehetőséget teremt arra, hogy mindenki dolgozhasson, hiszen a munkába járásnak jogszabályi korlátja eddig sem volt.

isk4.jpg

A belengetett lazítás és gazdasági újraindítás így főként csak olyan összehangolt kormányzati kommunikációt jelenthet, ami a munkábajárás fontosságát hangsúlyozza és ösztönzi. Fogalmazhatunk úgy is, hogy az újraindításhoz nem kell törvény, elég csak beszélni róla.

Egyetlen érdemi elem van, ami tényleg akadályozta a munkavégzést, akár munkahelyen, akár otthoni munka keretében történik az. Ez pedig a gyerekőrzés/-nevelés/-tanítás.  Március közepétől családokra nyomták ezt a sokszor teljes embert követelő feladatot. Hogy menjek dolgozni, ha otthon van a 9 éves gyerek? Ki fogja ellátni, ki fog vigyázni rá, ki fog tanulni vele?

Amíg az iskolák nem nyitnak, addig nem indul a gazdaság. Az óvodák logikája ugyanez, csak egy kicsit különböznek járványterjesztési veszélyüket tekintve.

isk2.jpg

Természetesen szó sincs arról, hogy az iskoláknak ugyanúgy kell indulniuk, mint a bezárás előtt. Erre kell a kormányzatnak új szabályokat hozni. Pontosakat, szigorúakat, betarthatóakat és hatékonyakat.

Nem nehéz belátni, hogy a járványhelyzet a március közepén fennállónál nem lett kevésbé fenyegető. Akkor nem véletlenül döntöttünk az iskolák bezárása mellett. Az ellentmondást kár lenne tagadni. Kérdés, hogy Orbán a maga meggyőző erejével tényleg le tudja-e nyomni az emberek torkán az iskolák újraindítását. Meg meri-e próbálni? Az is kérdés, hogy jó ötlet-e ez egyáltalán? Ami biztos: Működő iskolák nélkül a gazdaság belökése csak duma marad. Igaz, néha a duma is elég valamire.

isk7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1915639880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2020.04.26. 00:12:40

Eleve nem igaz, hogy nincs jogi korlátja a munkába menésnek, hiszen bezártak a kulturális intézményeket, a vendéglátó helyeket, és még lehetne sorolni. Azok is munkahelyek.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2020.04.26. 06:27:59

@Sir Galahad:
Ez igaz, ki is kellett volna térni ezekre egy fél mondat erejéig.
Viszont a bejegyzés lényege, hogy a művházas és a kávézós sem tud dolgozni (még akkor sem, ha lehetne), ha otthon kell gyerekeznie. Azaz az iskolák zárása a szülők 50%-át kilövi a rendszerből.

lenörd hofstadter 2020.04.26. 09:52:11

Nem semmi, itt a zindexen egyre zseniálisabban írjátok a fideSSes propagandakiáltványokat.

morph on deer 2020.04.26. 09:56:32

Az a soktízezer pedig, aki a járvány következtében vesztette el munkáját, gondolom otthon ül és nyugodtan vár pár évig, mire újra szükség lesz rájuk.

Merthogy vannak olyan gazdasági területek, amelyek számára az újraindulás még akkor sem fog menni, ha kinyitnak az iskolák, mivel a fizetőképes ügyfeleik java részét tartósan elvesztették.
Gondolok itt elsősorban az idegenforgalommal és vendéglátással foglalkozókra, de a kiskereskedelemben sem lesz az élet ugyanolyan egy ideig, ez sajnos biztos.
Ahogy én látom, ez a probléma még jócskán felfutóban van, a teljes hatást legfeljebb csak találgatni lehet.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.26. 10:03:12

A gazdaság részben újraindítható. A járványhoz szükséges fegyelmezettség megtanulása egy folyamat, amit a társadalom nagyobbik része abszolvált. Szerintem most közeledünk ahhoz a ponthoz, ahol a gazdasági válság már közel annyi halottat generálhat, mint maga a kordában tartott járvány. Én utálom az Orbán rendszert, de nagyon nehéz egyensúlyozni a kettő között és nagyjából jól csinálták.

teéjesenmindegy 2020.04.26. 10:22:09

"Azaz az iskolák zárása a szülők 50%-át kilövi a rendszerből."
Azért basszátok már meg. Nehogy már egy 10 éves gyereket ne lehetne otthon hagyni.
Az itt blogolók tényleg úgy nőttek fel, hogy 18 éves korukig szülővel voltak folyamatosan?
Csak úgy szólok, hogy normál körülmények között most jönne a nyári szünet, 2 és fél hónap, amikor nem szokott leállni a világ.

tatárfejű kutya 2020.04.26. 10:26:22

@p.a: és a nyári szünetben ki vigyáz a gyerekekre? Dehogynem lehet a gazdaságot beindítani az iskolák nélkül...

Emmett Brown 2020.04.26. 10:37:20

@teéjesenmindegy: az megvan, hogy mi hangzott el az Innovációs Minisztérium sajtótájékoztatóján?

Az, hogy több teszt kell, és hogy javítani kell a kontaktkutatás hatékonyságán.

teéjesenmindegy 2020.04.26. 10:38:31

@Emmett Brown: Helyes, sose árt, ha javítanak a hatékonyságon.
És?

Emmett Brown 2020.04.26. 10:49:36

@teéjesenmindegy: csak annyi, hogy ezzel a két dologgal kapcsolatban váltig állítottad, hogy a több tesztnek nincs értelme, illetve hogy a felderítés nálunk mennyire faszányos xD de legalább eldőlt ez a kérdés :)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.26. 10:57:24

@teéjesenmindegy: Csak akkor vannak táborok szervezve a kölköknek. Én például CO2 bontó tábort szerveznék, már ha ideadod a leírást.

nemecsekerno_007 2020.04.26. 11:04:29

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ,,nagyjából jól csinálják,,

Mit nem hallok?!?!??!? :)))))))))

nemecsekerno_007 2020.04.26. 11:05:42

Na és mi van a svédekkel?!?!

teéjesenmindegy 2020.04.26. 11:09:06

@Emmett Brown: Már bocs, attól mert valami faszányos miért baj, hogy még faszányosabbá akarják tenni?
És most akkor tényleg az van, amit mondtam, hogy még több kontaktot tesztelnek? Nem el kell indulni és ész nélkül tesztelni? Mi a fene?

teéjesenmindegy 2020.04.26. 11:10:10

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Uncsi és erőltetett.
Egyébként baszki, mesélj, téged is otthon ápolt anyád 18 éves korodig, vagy néha azért egyedül voltál hagyva?

tireless treehugger 2020.04.26. 11:27:03

A gazdaság már újraindult---->negatív növekedés.
Ha még jobban újraindítják ---> .....

csodaország.

teéjesenmindegy 2020.04.26. 11:29:40

@tireless treehugger:
Sorold akkor azokat az országokat, ahol marhára növekedésnek indultak, légyszi. Akik annyira jól csinálnak mindent.

morph on deer 2020.04.26. 11:32:40

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
“ Én például CO2 bontó tábort szerveznék, már ha ideadod a leírást.”

Ugyanitt bontásból visszamaradt CO² jutányos áron eladó...

Barkalot 2020.04.26. 11:46:23

Miért kéne az iskolát újraindítani? Bő 1 hónap van még a tanévből!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.26. 11:47:14

@teéjesenmindegy: Na addig tisztázzuk ezt az okszigén kiválását a széndiokszidbó amíg Mattyika ide nem ér! Tudom hogy a visszamaradt CO2 kvótára fája a fogad, de akkor elő a szabadalmi leírással!

@morph on deer: :-))

Barkalot 2020.04.26. 11:49:22

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ja, kurva jól csinálják. A járvány tetőzésekor akarnak lazítani.
NORMÁLISAK??!!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.26. 11:49:38

@teéjesenmindegy: Gyakran voltam otthon egyedül és kémia könyveket olvastam. De a széndioxidról úgy látszik keveset. Az oxigén kiválását belőle nem ismertem.

morph on deer 2020.04.26. 11:50:01

@nemecsekerno_007:

A svédeknél ugyan tízezrek váltak munkanélkülivé, de egyrészt már működnek átképző programok, másrészt a munkanélküliek másnaptól már segélyre jogosultak, ami attól függően, hogy volt-e biztosításuk, akár a fizetésük 85%-a is lehet, de mindenképpen biztosítja a megélhetést.
Ha pedig minden kötél szakad, a szociális ellátórendszer lép be a képbe.

Ott az utazási/idegenforgalmi szektoron kívül nagyjából minden működik, csak van ami félgőzzel. A felsőbb kategóriás ruházati láncok közül viszont páran már csődöt jelentettek, van aki csak zárva tart, a visszazuhant forgalom matt.

Mindeközben halnak is rendesen, momentán kétezer fölött van a halálos áldozatok száma, több mint fele Stockholmban.

Barkalot 2020.04.26. 11:51:19

@tatárfejű kutya:

Viszont a vendéglátóhelyek még sokáig nem fogadhatnak vendéget. Nekik kampó.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.26. 11:51:22

@Barkalot: Szerintem csak duma a lazítás. Lassan és szigorú szabályok szerint fognak lazítani.

teéjesenmindegy 2020.04.26. 11:57:13

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Uncsi és erőltetett.

Nem tudom, hogy mit fognak lazítani. Marhára laza már most is mindenki...
Ahogy én látom, 2-3 hétig bírták az emberek, most meg már mindenkinek tele a töke..

Barkalot 2020.04.26. 12:00:49

@teéjesenmindegy:

Egyedül a vendéglátóhelyek zárása ami komolyabban érinti a gazdaságot, meg az embereket. Na pont ezt nem fogják még sokáig nyitni.
Én a parkokra tippelek, esetleg a fürdők, múzeumok lesznek még szabadak.

nemecsekerno_007 2020.04.26. 12:08:14

@morph on deer: Kérdés, hogy hol fog leghamarabb visszaállni a rendszer? Amúgy én jobban lazítanám a szabályokat és a veszélyeztetett csoportot védeném amennyire lehet. A többiek meg menjenek dolgozni, elsősorban az exportcégekhez. A turizmusban meg a belföldit kellene támogatni, aztán lassan a külföldiek s jönnek. De ez a segélyezős, karanténban ücsörgős modell nem sokáig finanszírozható.

tatárfejű kutya 2020.04.26. 12:09:39

@Barkalot: az 100%! És úgy általában a túrizmusnak is kell majd 1-2-3 év, de lehet már sosem jön vissza az a nagy túristaáradat, mint ami a vírus előtt volt!

Barkalot 2020.04.26. 12:11:22

@tatárfejű kutya:

Én nem bánnám, ha sokkal kevesebb lenne a túrista mindenhol. Meg azt se, ha a felszolgálók már csak kesztyűben dolgozhatnak!

2020.04.26. 12:20:01

Ausztria Magyarország kísérleti laborja. Így nevezték azt, hogy mivel halvány fogalmuk sincs arról, válsághelyzetben mi a teendő, mindent onnan másolnak. De kell hozzá 1 hónap. Minden a kommunikáción múlik.

teéjesenmindegy 2020.04.26. 12:26:06

@Barkalot:
Miért jobb, ha reggel felveszi a kesztyűt aztán abban van egész nap?

teéjesenmindegy 2020.04.26. 12:30:00

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:
Bizony, ilyenkor sajnálja az ember, hogy nem ezek a géniuszok kormányoznak

index.hu/belfold/2020/04/26/a_dk_pert_indit_amiert_nem_mondjak_el_hany_embert_teszteltek_le_eddig/

"A Demokratikus Koalíció pert indít annak érdekében, hogy az Operatív Törzs árulja el, hány emberen végeztek eddig koronavírus-tesztet Magyarországon!" - írja a párt."
Arról vajon hallottak, hogy a bíróságok zárva vannak, így elég nehéz perelni?

nemecsekerno_007 2020.04.26. 12:33:00

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: Fogalmuk sincs. Hát persze :)))
10 éve kapják a 2/3-ot, fogalmuk sincs, hogy miért. De te biztos ezt is tudod helyettük. A jólinformált Gipsz Jakab.

nemecsekerno_007 2020.04.26. 12:34:14

@Barkalot: Leginkább a határkerítésnél.

törppicur 2020.04.26. 13:02:23

@p.a: nem lövi ki a szülöket a rendszer.
nem kell otthon maradni a 8-14 évesekkel, így hamarabb szereznek olyan készségeket (ebédmelegítés, takarítgatás, önálló tanulás, stb) amit eddig fölöslegesen megspóroltak nek a túlgondoskodó szülők.
Én max az 1-2 osztályoknál tartom elfogadhatónak a szülői felügyeletet

morph on deer 2020.04.26. 13:38:07

@nemecsekerno_007:
“ De ez a segélyezős, karanténban ücsörgős modell nem sokáig finanszírozható.”

Ott csak az van karanténban, aki akar, vagy akinek muszáj. A segélyezési modell pedig nem a járvány miatt van, hanem alaphelyzet. Akinek alacsony a jövedelme, vagy megélhetési nehézségei vannak, azt támogatják, legyen az bárki. A nyolcvanhatgyerekes munkanélküli romát is, ha éppen ő lenne a rászoruló. Bár ott a gyereknevelési támogatás is tisztességes összeg.
Ne felejtsd el, hogy ott csak a rászorulókat támogatják, mert minden piaci áron megy, - nincs ez a balfaßság a rezsicsökkentéssel, pl.
Az adó termetes, de abból forog a szociális szektor, ami ott szabad szemmel is látható.
Ezért is nyertek a szocik pár éve adóemelési ígérettel!

Az igaz, hogy stadionilag sokkal szarabbul állnak, mint mi, sőt, sehol egy fociakadémia, ennek ellenére fociznak a hülye vikingjei... Ki érti?

teéjesenmindegy 2020.04.26. 14:03:53

@morph on deer:
IFK Göteborg Academy
Stockholm Football Academy
United Soccer Academy
Sweden Sport Academy
Malmö FF's Academy
Official Youth Academy Project of AC Milan in Sweden

teéjesenmindegy 2020.04.26. 14:06:29

@morph on deer:
"Ott csak az van karanténban, aki akar, vagy akinek muszáj. "
Ezt magyarázd el légyszi, szívesen olvasnék róla még. Máshol a világban ki van még karanténban azon kívül akiknek muszáj vagy éppen akar?
Van olyan a világban, aki karanténban van, de nem muszáj neki, de nem is akar?

MEDVE1978 2020.04.26. 14:30:29

Részben biztosan igaz, én is nehezen dolgozok a két kölyök miatt, gyakorlatilag full time-os, amikor nem az anyjuk van velük. Ráadásul az egyik nekem elsős, tehát nem tudom azt megcsinálni, hogy kisfiam, akkor olvasd végig, mert pont írás-olvasást is tanul (a másik ovis).
Viszont nem látom logikusnak újranyitni az iskolákat, mivel:

1. A tanárok átlagéletkora egyre magasabb. Egy cikket találtam 2017-ből (www.magyaridok.hu/belfold/egyre-idosebb-magyar-pedagogustarsadalom-1554310/), akkor ez 47 év volt. Mivel ez a pálya nem vonzotta azóta sem tömegekben a fiatalokat, emelkedhetett egy-két évet. Tehát nagyon sok az idősebb tanár: nálunk 60 körül van az egyik tanítónéni, 55 körül egy másik. Azt viszonylag könnyű belátni, hogy rájuk nagyon jelentős terhet / kockázatot róna az újranyitás, amikor még a járvány nincs lecsengőben.
2. Az én fiam egy kb. 30 négyzetméteres tanteremben tanul - 26 társával együtt. Ez kb. azt jelenti, hogy ha bármelyik gyerek megbetegszik, akkor egy nap alatt kapja meg az összes, hiszen a tanterem 6 méternél nincs sehol szélesebb. Ez azt is jelenti, hogy amit a németek vagy osztrákok csinálnak (www.nyugat.hu/cikk/osztrakok_kitalaltak_hogyan_lehet_ujranyitni_az). Náluk ugyanis csak a fele megy majd be a gyerekeknek és váltott napon oktatják őket. Egy 30 nm-es teremnél és 27 fős osztálylétszámnál ez viszont nagyon mindegy, mert nem bírnak két méteres távolságot tartani egymástól.
3. Aki szellemi munkát végez, az valahogy általában meg tudja oldani a home office-t. A jelenlegi probléma szerintem az iskolás korosztályoknál főleg az, hogy továbbra is megy a tanítás. Elsősként a fiam kb. 3 óra alatt tudja megcsinálni a napi leckét, rossz esetben ez négy óra és nem egyfolytában, kellenek szünetek. Elfogadom, hogy van nagyon ügyes gyerek, akinek ez csak két óra és nem kell mellette ülni. Az enyém viszont nem szeret sok mindent megtanulni, inkább játszana, mesét nézne, ugrálna stb. és vissza kell terelni a tanuláshoz. Így tehát könnyebbséget fog okozni az is, hogy vége a tanévnek. Persze akkor meg majd az lesz a gond, hogy mit csinál a gyerek egész nyáron, mert táborok nem hiszem, hogy lesznek...
4. Máig nem tudni azt, hogy a gyerekek mennyire terjesztik a fertőzést / betegednek meg benne. Viszonylag kevés gyerek került kórházba ezzel még. Ugyanakkor bőven lehetséges, hogy simán tünetmentesek és ezért nagymamának azonnal annyi, ha egy iskolai nap után odaviszed a kölyköt hozzá.

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy nyáron annyi lesz számos dolognak, így a házhozszállításra nem beállt vendéglátóhelyeknek, az idegenforgalom - akár hazai, akár nemzetközi - döntő részének, a rendezvény- és fesztiváliparnak. Semmi értelmét nem látom bízni abban, hogy lesz mondjuk egy Sziget fesztivál augusztusban, mert még ha Magyarországon még oké is, mondjuk a hollandoknál, amerikaiaknál, belgáknál, németeknél még lesznek korlátozások és a külföldiek visszahozhatják a járványt. Az egyedüli gyorsítást egy hirtelen felfedezett és tökéletes vakcina / gyógyszer hozhatná meg, de ilyen nem nagyon van a láthatáron. Így viszont úgy látom, hogy boldogok lehetnénk akkor, ha szeptemberre egyáltalán valami érdemi normalitás helyreállna...

efi 2020.04.26. 14:31:04

Nyugodtan ki lehetett volna mondani: az óvodás és az iskolák bezárása volt a legnagyobb hiba. A gyerekre nem veszélyes, a családba más így is haza hordja (sőt a gyerekek állítólag még kevésbé fertőznek, mert a szervezetük sokkal jobban elnyomja a vírust, tehát kevesebb van bennük, nem tüsszögnek stb. Több tanulmány is van róla, hogy az iskolák bezárása alig-alig hozott valamit a konyhára.) A home office-t szinte kizárólag emiatt kellett a gyakorlatban is nagy tömegben alkalmazni.
Nyári szünet: igen, olyan is van, de nem mindegy, hogy 11 hétről beszélünk (ami egyébként szintén túl sok) vagy 2x annyiról.

élveteg 2020.04.26. 14:35:07

"Azaz az iskolák zárása a szülők 50%-át kilövi a rendszerből."

Na ne hülyéskedjél már Nálunk a cégnél sok embrenek van iskolás gyereke de egyet ,egyetlenegyet sem lőt ki a rendszerből az iskolák bezárása Az iskolbezáráskor rögtön összeírták hogy kinek van 18 éven aluli gyereke Szóltak jelezzen aki nem tudja megoldani a felügyeletet találnak megoldást ( más munkarendbe vezénylést stb )

Matyika Ápolója 2020.04.26. 14:45:40

@efi: "Nyugodtan ki lehetett volna mondani: az óvodás és az iskolák bezárása volt a legnagyobb hiba."

Másfél hónappal ezelőtt a fején pörgött az indexszel az élen minden egyes ember, főleg az ellenzék, hogy "ORBÁN AZONNAL ZÁRJA BE AZ ISKOLÁKAT!!!"

Emmett Brown 2020.04.26. 14:49:28

@teéjesenmindegy: pont, hogy nem faszányos xD most próbálják azzá tenni.

Matyika Ápolója 2020.04.26. 14:49:50

Itt üvöltözött az index, hogy mekkora felelőtlenség nem bezárni az iskolákat. Az idexet millióan olvassák, tehát ennyi embert befolyásol.

index.hu/velemeny/2020/03/13/koronavirus_pandemia_orban_viktor_iskola_bezaras_felelosseg/

nemecsekerno_007 2020.04.26. 15:08:19

@morph on deer: Egy részét megválaszolta más, a heherészős poént most nem kommentálom.
Van miből segélyt osztani, kicsit több pénzből gazdálkodnak. Amikor veszel egy szekrényt az Ikeában akkor is a svéd szociális rendszert támogatod.

nemecsekerno_007 2020.04.26. 15:11:33

@Matyika Ápolója: Jaja, gyorsan felejtenek :)))))
Pár hónap múlva meg azon megy majd a rinya, hogy miért nem oldották fel hamarabb a kormány a tilalmakat.

MEDVE1978 2020.04.26. 15:15:03

@efi: A gyerek folyamatosan a szájába és az arcához nyúlkál és nem képes maszkot viselni, tehát nem képes a higiéniai előírások betartására. Ezért gyerek. Ha elküldöd a játszótérre mindent összefogdos. Korábban írtam, hogy gyerekem 30-35 nm-en jár 26 másik gyerekkel együtt iskolába. Ez a legtöbb munkahelynél is sokkal zsúfoltabb. Nem nehéz kitalálni, hogy a gyerekek között futótűzként terjed(ne) ez a vírus. Az életkor előrehaldtával természetesen jobban lehet az intellektusukra hatni, de attól még a zsúfoltság nem hat. Az meg, hogy tünetmentes, egy kurva nagy vicc.

A két gyerekem, de a legtöbb ismerős barátjuk, barátnőjük is folyamatosan "beteg" a közösségi időszakban. Ez a betegség nem az az idő döntő részében, hogy otthon fekszik, hanem az, hogy folyik az orra, néha köhög, egyszer-kétszer hasmenése van. Tehát attól, hogy még nem maga a vírus okozza, ezek a gyerekek nyálaznak, összenyalják a kezüket, dörzsölik a szemüket, tüsszögnek, köhögnek. És így tökéletesen ugyanúgy terjesztenék a vírust, mintha az okozna ilyen tüneteket.

Ha a magyar ovi, iskola rendszer aktív maradt volna, akkor feltehetően ma már a társadalom nagy része fertőzött lenne. Bár a kevésbé mobil helyeken (falvak, kistelepülések) vélhetően nem terjedt volna el.

Ebből a szempontból nagyon jó döntés volt az iskolák, óvodák bezárása.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.26. 15:35:53

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Nem gumi és nem bugyi, hanem alsó naci, de hiába szősz álmokat a csajokat szeretem.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.26. 15:37:29

@nemecsekerno_007: Már megint feltételezésekkel házalsz, mint a múltkor, hogy csak ballibek vesznek fel hitelt.

Andy73 2020.04.26. 15:42:57

"Hogy menjek dolgozni, ha otthon van a 9 éves gyerek? Ki fogja ellátni, ki fog vigyázni rá, ki fog tanulni vele?"
Úgy, hogy rázárod az ajtót. Reggel adtok neki reggelit, az ebédet kikészítitek neki, délután meg hazaértek és tanulhattok, majd együtt vacsorázhattok (és a maradék lehet a gyerek másnapi ebédje is).
Egy 9 éves gyerekre már nem kell vigyázni, nem dedós. Ez a probléma csak az óvodásokat és legfeljebb az elsős-másodikos gyerekeket érinti.
Egy valamirevaló cikk azzal kezdené, hogy megadná az adatokat, hogy hány ilyen korú gyerek van az országban, ők a családok hányad részét adják. Ma sajnos a nőkre jutó átlagos gyerekszám alig 1,5. Rengeteg nőnek és férfinak nincs is gyereke, de akinek van, azok közül is nagyon kevés, akinek pont 3-8 éves korú gyereke(i) van(nak). A kisebbekkel általában egyébként is otthon van az anyja gyeden vagy gyesen, a nagyobbakra meg már nem kell állandóan vigyázni.

teéjesenmindegy 2020.04.26. 15:52:55

@Emmett Brown: Hadd ne mondjam el negyvenedszer is...
Per pillanat 63ezer teszt volt. 2,5e fertőzöttet találtak. (Most azt hagyjuk, hogy adott esetben egy embert többször kell tesztelni)
Most vagy teljesen találomra tesztelgettek aki szembejött, vagy egy fertőzöttnek a 25 kontaktját tesztelték átlagosan. Ez lehet, hogy lehet faszányosabb, de a német sem csinált többet.
A járvány még mindig terjed, nem pedig egyszer csak ott terem valahol, szóval még mindig a kontaktkutatásnak van értelme.

Aztán ugye vannak a furcsaságok, hogy karigeri leteszteli az idősotthon lakóit, 90-ből 60 vírusos, viszont világ csodájára 4 darab az aki bármilyen tünetet is mutat. Ilyen mondjuk a világon sehol sincs, még teljes népességnél sem, nemhogy az öregeknél. Most vagy hazudik a karigeri, vagy valami nagyon el van baszva a tesztelés körül.

teéjesenmindegy 2020.04.26. 16:03:08

@Matyika Ápolója: Az ápoltad pedig azért ordított, mert a zorbán nem zárta le a határokat január elsején. Persze áprilisban ordította...

Andy73 2020.04.26. 16:05:57

Az előző kommenthez még annyit, hogy ahol több gyerek van, a nagyobbak is tudnak vigyázni a kicsikre. Most mi is távunkában dolgozunk, és három gyerekünk van itthon távoktatásban (vagyis éppen dupla annyi gyerekünk van, mint a nagy átlagnak). A távmunkánk lehet, hogy valamivel hatékonyabb lehetne, ha nem lennének itthon, de a három gyerek elég jól el van együtt, nem igényelnek külön bébicsőszt.
Akinek egy szem óvodás vagy elsős gyereke van, arra persze vigyázni kell, és az olvasást-írást sem tudják maguktól megtanulni. De az eléggé gáz, ha egy nagyobb gyerekkel állandóan tanulni kell, és nem megy neki önállóana tanulás. Az meg még nagyobb baj, ha egy felsős vagy középiskolás gyerek fél egyedül.

morph on deer 2020.04.26. 16:26:19

@teéjesenmindegy:
“Van olyan a világban, aki karanténban van, de nem muszáj neki, de nem is akar?”

A kedvedért mindent! :)
Képzeld el, hogy valaki tök egészséges, utál karanténban lenni, de nincs hová mennie, mert a környezetében mindenki otthon ül, még a kedvenc kocsmája is kong az ürességtől.
Így aztán ő is karanténban van otthon, bár nem is kell neki, és nem is akar...

Ennyit a szőrszálhasogatásról, meg a pontatlan fogalmazás(om)ról.

A lényeg az lett volna, hogy ott a betegeknek kell otthon maradnia, merthogy mindenki jobban jár, azoknak meg, akik veszélyeztetettek, tanácsos, ha nem akarnak időnap előtt jobblétre szenderülni.

De nem kötelező! Attól még, hogy anyuka dögrováson a vírustól, a gyerek nyugodtan mehet iskolába, ha nem beteg!
Persze, hogy nem normális, de ez van!

teéjesenmindegy 2020.04.26. 16:36:43

@morph on deer: Attól mert a kedvenc kocsmádba nem mehetsz, még nem vagy karanténban. Értem amit mondasz, de marhaság. Karantén az, ha 2 hétig otthon huppogsz.

És egyébként az mennyire jó opció, hogy a gyereked elmegy az iskolába, hazahozza a kórságot, és te ezzel megnyersz 2 hetet az intenzíven? Utána meg van egy fasza kis maradandó tüdőkárosodásod.
Mert tényleg annyira vidám mindenki ezzel a pár százalék halálozással, meg az öregekre veszélyes szöveggel, csak azt nem veszik figyelembe, hogy se az intenzíven nem mókás lenni, meg utána életed végéig szar tüdővel lenni sem az.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.26. 16:45:47

@teéjesenmindegy: Nem számít a szar tüdő, ha kiválik az oxigén a CO2-ből. :-)) Különben egyetértünk.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.26. 16:47:57

@morph on deer: Attól még hogy a gyerek nem beteg átadhatja a másik gyereknek, aki szintén nem lesz beteg, de hazaviszi anyukának. Arról nem is szólva hogy simán lehet valaki hordozó, minden tünet nélkül.

teéjesenmindegy 2020.04.26. 16:58:42

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Meg baszki, szóval azért az sem igaz, hogy a gyerek nem lesz beteg. Van olyan aki beteg lesz. Ritka, de van. Sőt, volt gyerek aki meg is halt.
Meg azt sem kell elfelejteni, hogy az iskola nem annyi, hogy ott vannak a gyerekek, akiknek nem számít, hogy betegek-e. Vannak ott tanárok, karbantartók, takarítók, büfések, konyhások. A gyerekek valahogy elmennek az iskolába, akkor rendesen tele van a tömegközlekedés, nem lehet tartani a nagyobb távolságot.

HaCS 2020.04.26. 17:07:44

Azt látom, hogy totális a képzavar.

A mi kis nyitott gazdaságunk újra kivirágzik? Erről tetszettek szólni az alapanyag-beszállítóknak is? Gondolom már lelkesen pakolják a hajókat a nagy hírre...
A másik oldalon a megrendelők is csak dörzsölik a tenyerüket a jó magyar fékbetétek hallatán.

Mi a jó eget tudunk mi önállóan beindítani? Jövő héttől kinyit a fodrász?

élhetetlen 2020.04.26. 17:11:35

@Andy73: Ez komoly! “Úgy, hogy rázárod az ajtót.“. Ezt hogy képzeled? Pl. egy elektromos zárlat, ami előfordulhat, és kigyullad a lakás. Vagy tűz az alatta levő lakásban, ami feljön. Egy felnőtt is bepánikolhat, de szerinted egy kilenc éves higgadtan fogja a telefont, felhívja a tűzoltókat, hogy ég a lakás, és hozzáfűzi, hogy hozzanak valakit, aki feltöri a lakást, mert rázárták, de siessenek, mert már fogy a levegő? Vagy felhívja a szüleit, hogy baj van, majd azok intézkednek, és addig ő türelmesen megég? Vagy hogy képzeled?

teéjesenmindegy 2020.04.26. 17:23:13

@élhetetlen: Igen, naponta gyulladnak ki az alsó lakások, és teljesen reális ezért a rettegésed.
Gondolom neked anyád folyamatosan fogta a kezed 18 éves korodig, nem voltál otthon egyedül egy percet sem. Meg is van az eredménye...

nemecsekerno_007 2020.04.26. 17:25:44

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nem mindegy mire vesznek fel hitelt:

- szivárványos zászlóra v.
- munkaeszközre és/vagy költséget csökkentő eszközre (napelem)

De ez talán neked magas vagy nem akarod megérteni.

Andy73 2020.04.26. 17:29:47

@élhetetlen: Adj neki kulcsot. Már nem emklékszem, hány éves volt a fiunk, amikor először itthon hagytuk egyedül. Most már 15 éves, és régóta ő vigyáz a két kisebbre is, de már a két kisebb is jól el van együtt. A legkisebbet még mi sem hagyjuk egyedül.

élhetetlen 2020.04.26. 17:30:42

@törppicur: “nem kell otthon maradni a 8-14 évesekkel”. Igazad van, 8 éves korában olyan készségre is szert tehet, hogy hogyan kell kezelni egy lakástüzet. Aztán vagy sikerül, vagy nem. Én már attól a látványtól is frászt kapok, mikor az anyuka felsegíti a lefele menő mozgólépcsőre négy-öt éves gyereket, és elengedi a kezét, mert állni már tud. Eszébe sem jut, hogy, ha valaki rányom a vészmegállítóra, akkor a gyereke akár tíz métert repül lefele fejjel előre, aztán lesz, ami lesz. A gyereknevelést is jogosítványhoz kötném.

élhetetlen 2020.04.26. 17:36:23

@teéjesenmindegy: Hess, veled nem kívánok foglalkozni!

morph on deer 2020.04.26. 17:36:31

@teéjesenmindegy:
“ Mert tényleg annyira vidám mindenki ezzel a pár százalék halálozással, meg az öregekre veszélyes szöveggel”

Na az nem én vagyok. Szerintem érdemes (lenne) qrva komolyan venni, mert attól még, hogy nem halsz bele, csak elunod pár hét után, hogy ülve alszol pár órát, mert úgy még kapsz némi levegőt, stb.

Egyébként egészen komoly a látencia, mivel valamilyen okból nem mindenkit egyformán szeret a dög, ráadásul különböző törzsek sem egyforma erősek.
A minap már 5-6 némileg eltérő elágaz(ód)ásról olvastam. Jövő ilyenkorra megtudjuk.
Már aki!

Matyika Ápolója 2020.04.26. 17:41:52

@élhetetlen: ja ja vagy valaki mondjuk odarohan, és lelövi. Erre se készült fel anyuka, mert nem adott a gyerekre golyóálló mellényt. Az ilyenektől én azonnal elvenném a gyereket.

élhetetlen 2020.04.26. 17:42:05

@Andy73: ““Úgy, hogy rázárod az ajtót.“. Erre válaszoltam. Ha kulcsot adsz neki, akkor nem kell “rázárnod” az ajtót, bezárhatod te is, bezárhatja a gyerek is, ha kimentél. Nem tudom, érted-e a különbséget.

teéjesenmindegy 2020.04.26. 17:51:23

@morph on deer:
Ja. Meg a tüdőroncsolódás, meg a neurológiai utóhatások, máj meg vesekárosodás...
Kurva jó kilátások.

élhetetlen 2020.04.26. 17:56:12

@Matyika Ápolója: Ápolónak nevezed magad, de inkább ápolásra szorulnál az agyi állapotod miatt. Két dologról írtam, ami előfordul a mindennapokban, te meg jössz a gyermekvadászattal, ami szerencsére nem jellemző. Gyerekeket lopni, rabolni szoktak, itt már nem árt az óvatosság. De feltételezem, azt hiszed, hogy valami okosat írtál.

midnight coder 2020.04.26. 18:00:34

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Attól még hogy a gyerek nem beteg átadhatja a másik gyereknek, aki szintén nem lesz beteg, de hazaviszi anyukának."

Pontosan. Plusz, míg egy felnőtt vagy egy nagyobb gyerek valamennyire meg tudja oldani, hogy ne tüszögjön a másik nyakába, ez egy elsős gyereknél kb. lehetetlen küldetés.

És ahogy azt egy előttem szóló is megemlítette, a pedagógusoknál az átlagéletkor bőven 50 felett van. A fiatalok úgy hagyják el a pályát a körülmények miatt mint a pinty - egyesek még az országot is.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.04.26. 18:09:19

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Hogy leszel így kúrt úrfi? Perzsa bikáidat is haza zavarták, mert emberkedtek a karanténban.:)

Girhes Joe 2020.04.26. 18:26:09

A kétkeresős családmodell erőltetett bevezetésének késői visszanyalását látjuk éppen.

Egyébként én 8 éves koromig voltam állandó felügyelet alatt egy ismerős nyugdíjas néninél, aztán 10 éves koromig már csak ebédelni jártam át hozzá önállóan, utána meg várt az üres lakásban a bekészített ebéd. Amit persze mikró híján gázon melegítettem, de sose sikerült magamra gyújtani a lakást, sőt még a kaját odaégetni sem. (Mellékszál: soha, de tényleg soha nem vittek autóval iskolába - bár volt autónk -, pedig Dél-Budán laktunk, és a Hősök terénél volt az iskola. A BKV tökéletesen megfelelt.)

white999 2020.04.26. 18:34:54

@teéjesenmindegy: Mit szólsz? A főnőkeid tesztelni akarnak orrba szájba? Akkor most már jó a sok teszt vagy fidesznek is curva anyját.? Most úgy jártál, mint a tv2 aki leoltotta soros bérenc iskolabezárást követelőket. Hát panda maci nem este jelentette be hogy meggondolta magát. Viki a soros bérenc micsoda blama.

Exploiter 2020.04.26. 18:35:06

Az iskolák / óvodák kinyitása egy olyan dolog, ami rizikós, a haszna hatalmas, minden szempontból, de a szent fertőzési rátát is erősen befolyásolja.

A mostani egy hónapra érdekes kérdés.
Ha szeptember lenne, akkor gondolkodás nélkül azt mondanám, hogy nyissák ki őket.

Így gondolkodás után mondom, hogy ki kellene, ez egy jó üzenet lenne a normalitás felé vezető úton. Értsd, nem adhatjuk fel a jövő nemzedékét a rettegés miatt.

teéjesenmindegy 2020.04.26. 18:36:18

@élhetetlen:

"Gyerekeket lopni, rabolni szoktak," Szoktak... Ja. Hány ilyen esetről is tudsz mondjuk az elmúlt 30 évben?

"Két dologról írtam, ami előfordul a mindennapokban, te meg jössz a gyermekvadászattal, ami szerencsére nem jellemző."
Mozgólépcső leállítás pont annyira jellemző...

teéjesenmindegy 2020.04.26. 18:41:13

@white999: Nekem nincsen főnököm.
Tesztelni akarnak orrba szájba? Ezt így hol is olvastad?
Én valami olyat olvastam, hogy még komolyabb kontaktkutatást akarnak.
Hajrá. Kutassanak.

teéjesenmindegy 2020.04.26. 18:43:11

@Exploiter: "nem adhatjuk fel a jövő nemzedékét a rettegés miatt."
Gondolom két hónap behozhatatlan hátrány mindenkinek... Oda a jövő

232323 2020.04.26. 18:53:50

Bárcsak orbán megdöglene.

Exploiter 2020.04.26. 18:54:47

@teéjesenmindegy:

Ha jól tudom, már márciusban lezárták.
Június közepéig nem két hónap van.

Továbbá vedd hozzá, hogy szeptemberben rohadtul nem lesz még oltás, a járvány ha tényleg követi a szezonokat, megint dübörög majd. Egy év se a világ. Sőt, másfél se.
Szóval akár most is abbahagyhatjuk a gyerekek és szülők szopatását.

teéjesenmindegy 2020.04.26. 19:06:30

@Exploiter:
Márc közepén zárták le. Volt 8-9 nap tavaszi szünet, lesz 10 nap érettségi szünet.
A júniust meg emlékeim alapján el lehet felejteni a francba, akkor már senki nem csinál semmit.
Szóval nettó 2 hónap.

Oltás lehet, hogy nem lesz, de nyomorult gyógymódot találhatnak rá addig.
Én speciel nagyon várom, hogy ezzel a vérplazmával jutnak-e valamire. Szerintem ebben bíznak a törzsben is.

Exploiter 2020.04.26. 19:10:09

@teéjesenmindegy:

Valami észszerű megoldás az lehet, hogy opcionálissá teszed.
Aki akarja és meri, vigye be a gyereket. Aki inkább retteg még kicsit, vagy mondjuk még tudja oldani, az ne.
Így kevesebb tanár kell és a nyugdíj előtt álló tanárnénit se kell feltétlenül a mókusok közé vetni, ha van fiatalabb pályatárs.

teéjesenmindegy 2020.04.26. 19:17:15

@Exploiter:
Na, szerintem ez a létező legrosszabb, amit kitalálhatnak.
Ez a van is- nincs is állapot a legszarabb. Az iskolába be kell mennie a tanárnak, személyzetnek, a BKVnak üzemelnie kell, plusz az otthoni oktatást is meg kell valahogy oldani.

Kevesebb tanár kell? Hogyan? Összevonod az elsősöket a hetedikesekkel, vagy mégis hogyan? Baszhatod ha van fiatal földrajztanár, ha a fizikaórát kell tartani.

Aztán ugye, amit írtunk.
index.hu/techtud/egeszseg/2020/04/26/koronavirus_jarvany_sztrok_stroke_agyi_erkatasztrofa_verrog_fiatal_tunetmentes_egeszseges_betegek/
Fasza. Engedd a gyereket, mert annak nem lesz baja - csak a konyhás sztrókot kap, a szülő lélegeztetőre kerül..

Exploiter 2020.04.26. 19:48:01

@teéjesenmindegy:

Hagyjuk már ezeket a dolgokat. Holnap már impotenciát is okoz majd. Olyan sosem történhet, hogy egyébként egy egészséges fiatal stroke-ot kap? A szokásos hisztéria.

Az egész világon alig találsz pár olyan embert akinek iskolás korú gyereke van és ebbe halt bele.

Azzal együtt amit mondasz, valódi gond, mégis, pszichológiai és társadalmi szempontból még az is jobb, ha a gyerek bent ül az órán, a nyugdíjas néni meg home office-ban tolja.

A csodagyógyszerrel úgy vagyok, hogy mivel nem tartom túl valószínűnek, majd inkább jól megörülök neki, ha mégis van.
Inkább abból indulok ki, hogy szeptemberben még kb hasonló állapotban leszünk, mint most.

vkindustrial 2020.04.26. 19:52:21

@teéjesenmindegy: Egy 10 éveset talán. És egy hét éveset?

morph on deer 2020.04.26. 19:53:57

@Exploiter:
“ ez egy jó üzenet lenne a normalitás felé vezető úton”

Az biztos, csak jelenleg az út még elfelé vezet, nem is kicsit. Azaz még messze semmi értelme üzengetni, mert az a normalitás, amire gondolsz, még bőven a látóhatáron túl van, ha egyáltalán valahol.

morph on deer 2020.04.26. 20:04:13

@teéjesenmindegy:
“ Kurva jó kilátások.”

Tudom. Erről ugatok már hetek óta.
Ami tuti - lenne, - ha el tudod kerülni.
Ha fogékony vagy rá, vagyis nem tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel úszod meg, akkor az összes többi opció szar ügy. Kicsit, nagyon, vagy nagyon-nagyon...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.26. 20:17:12

@nemecsekerno_007: "Nem mindegy mire vesznek fel hitelt:" - aha, most már kezded magyarázni. :-)) Jól van. Már hátrálsz.

Exploiter 2020.04.26. 20:18:29

@morph on deer:

A normalitást holnap el lehet érni.
Annyi kell hozzá, hogy a bolygó népei a homlokukra csapnak és azt mondják, hogy te, ez hülyeség. Aztán elmennek élni tovább.

Előnyei, hogy nem kell rendőrállamban élnünk, nem kell kidobni a kukába a rendszerváltás óta elért életszínvonal növekményt, nem őrjítjük meg az átlag polgárt.
Hátrányai, hogy a kórházakban a dokiknak lesz egy pár nagyon húzós hete és sok idős ember elveszít idén pár hónapot a várható élettartamából. Ami egyébként tényleg őszintén tragédia, de akit meglep, hogy idős beteg emberek - és néha látszólag egészséges fiatalok - meghalnak, az nem tudom, hogy hogyan élt eddig.

A normalitás illúzió. A pánik illúzió. Ez a válság csak azért válság mert azt csinálunk belőle.
Szóval az én normális világomhoz pl csak annyi hiányzik, hogy normálisan álljunk a normális dolgokhoz.

És pikk-pakk, nincs többé válság.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.26. 20:20:04

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Látom téged egy német keresztnév is felizgat. Ínhüvely gyulladásod van, hogy nem elégít ki az ötcombú asszony? :-))

Exploiter 2020.04.26. 20:27:48

@teéjesenmindegy:

Mondjuk amikor elkezdtem ennek utánanézni, nem igazán győzött meg a dolog, hogy a tizenéves emberek, akik bekerültek a hírekbe, mint covid áldozat, tényleg konkrétan azért haltak meg, mert megfertőződtek.
Biztos van ilyen is, csak nem tálaltam.

white999 2020.04.26. 20:33:17

@teéjesenmindegy: Valamint a lakosság átfertőzöttségét.

Budapest a kutyaszar városa 2020.04.26. 20:36:44

@232323: Akkor ebben is következetesen majmolná Kim Dzsong Un elvtársat !

Ráhel a saját lábunkon áll 2020.04.26. 20:43:53

Teszt, kontaktus kutatás?

Ne vicceljetek...
megyei kórházban találtak egy pozitív beteget,
le akarták tesztelni az ötven kontaktját,
de csak harminc teszt volt-
az egész megyében...

Egyébként május 11-én indul a tanítás
az általános iskolákban.

Világít a torony 2020.04.26. 20:47:20

Nyilván, hogy a gazdaságot újra kell indítani, akár áldozatok árán is. Tudom, hogy ßarul hangzik, ám nincs a magyar kormánynak más választási lehetősége. Más kormánynak sem lenne, a csupán a propaganda változna, ha változna. A mai kor már túl haladta azt, hogy a gazdaságot beáldozná az emberi életekért. Jobb ezt most megérteni, később nehezebb lesz. Ebből a nézőpontból figyelve nem is ekézem a Fidesz kormányt. Olyan kényszerben vannak, melyből nincs más kiút, mint újra indítani a gazdaságot, természetesen a megfelelő ellenség képpel felturbózva.

white999 2020.04.26. 20:51:54

@Exploiter: Amit mondasz azzal első sorban az baj, hogy most is működik a termelés. Rengeteg helyen dolgoznak, legyártják a meglévő rendeléseket. Mint a lent kerekes autó ami megy tovább még egy ideig magától. A bibi ott van, hogy mit akarnak beindítani? A szálloda ipart. Külföldi nincs a hazai meg 30% de az első vélhető fertőzési hullámra az is eltűnik. A gyerekeket iskolába? Aki most dolgozott az eddig is megtudta oldani. Aki kényszer szabin van vagy már munka nélkül annak tök mindegy. Max nem kell utazásra költeni és annyival is beljebb van.
Németeknél kinyitottak a boltok és nem mennek vásárolni az emberek. Miért? Vírus meg ebben a helyzetben nem költök mentalitás. Hova akar termelni bárki is, a raktárra? A Lajtán túl ráadásul sokkal jobban kezelték a rövidített munkát és munkanélküliséget ott ez a pár hónap nem játszik anyagilag csak a pszichológia része. Itt is a csökött agyúaknak azt kellene felfogni, hogy a segély meg a bőkezűbb rövidített meló az pont a még termelők érdeke, hogy ne kerüljenek a nem termelők sorsára. Mert minden következő kör után egyre kilátástalanabb lesz a helyzet és végén sírna a boldogságtól a fityisz ha többszörösét öntötte volna a gazdaságba. a Lehman Brothers megmentése is aprópénz lett volna így utólag 2008 ban.

Exploiter 2020.04.26. 21:11:39

@white999:

A gazdaság is illúzió.
A növekedés attól van, hogy az emberek bíznak a jövőben. Költenek, befektetnek, terveznek.
A tőzsde puszta pszichológia, a valós értékhez már semmi köze.
Önbeteljesítő jóslatok vannak.
Ha az emberek azt hiszik, mély recesszió jön, akkor az lesz.
Most még azt hiszik sokan, hogy lesz visszatérés. Ha ebben a pillanatban engeded az embereket élni, akkor még van esély, hogy nem keze olyan nagy a szar.
Igen, a fidesznek ennek a szellemében tele kellett volna tömnie a cégeket munkabér segélyekkel. Hatalmas hiba volt hogy nem tették.
De ha a mostani állapotot húzod tovább, akkor aki ki akart tartani, az se fog, a valódi cash flow hiány, a termelési

bigmac 2020.04.26. 21:13:46

A sok okosnak üzenem, hogy egy ember 14 éves koráig kiskorú, jogilag cselekvőképtelen. Magyarul ha otthon hagyjátok egyedül, és nem sikerült szegénynek nem magára gyújtani a házat, akkor azért valószínűleg valamelyik közvetlen őse lesz elővéve. Ha rázárod az ajtót, azért, ha nem, azért...
Ja, és nincs gyerekem, és engem is volt hogy otthon hagytak egyedül nem egyszer 12 éves koromig, voltak is helyzetek :), hál'istennek megoldottam, de felételezem, nem minden ifjonc olyan talpraesett mint amilyen anno én voltam...;) :)

Exploiter 2020.04.26. 21:14:15

És keresleti problémák az általános közhangulattal együtt tényleg akkora gondot okozhat, hogy még egy évtized múlva is sírni fogunk rajta.

Az emberek általános pszichés állapota számít. Csak az számít most.
Én pl vennék most kocsit, ha hinnék benne, hogy a németek észhez térnek, meg is tenném.

nemecsekerno_007 2020.04.26. 21:16:29

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Te meg továbbra se akarod érteni baszki. Arról már nem is beszélve, hogy ez csak egy, a sok tényező közül amiben a Fidesz jobb mint az ellenzék.

Barkalot 2020.04.26. 21:41:16

Mi a faszért kéne erre a tanévre újraindítani a tanítást? Másfél hónap van a nyári szünetig, nem oszt, nem szoroz.

Barkalot 2020.04.26. 21:44:40

@Exploiter:

A turizmust és a vendéglátást tessék elfelejteni még hónapokra. Mindenhol az a legutolsó, amit nyitnak (olaszok, belgák, amerikaiak, spanyolok, dánok, stb...)

Exploiter 2020.04.26. 21:50:45

@Barkalot:

Hát ha a hatalom nem tartja zárva őket a szép új diktatúránkban, akkor én bizony az első adandó alkalommal elmegyek enni egy olaszt és inni utána egy sört egy jó kis pubban.

Legalább nem lesz tömeg.

white999 2020.04.26. 21:52:15

@Exploiter: Nézd én gyártóknak adok el terméket. Március áprilist ha súlyozom ott vagyok mint tavaly. Jan februári emelkedés ment el. Ha minden így lenne nem volna semmi probléma. A gond az, hogy maga a folyamatos emelkedés egy illúzió és magára a bolygóra nézve is katasztrofális hatással van és a végtelenségig nem lehet fenntartani. Egy beállt piacon mindenki ugyanazt a tortát szeleteli de mindenki előre szaladna és ha nem növekszik akkor fél hogy megeszik. Ami igaz is de ez a modell fenntarthatatlan már elég régóta, erre csak az ilyen vírusok rásegítenek a következő majd a környezeti katasztrófák lesznek. Igen úgy működik mint a tőzsde. Jókat vigyorgok amikor Matolcsy az éles látásával vészhelyzet előtt 2 nappal mindenkit hitelfelvételre biztatott. Viki soros 2.0-zot hogy dzsordzsi bácsi adós rabszolgaságba akarja taszítani a népet, miközben kínai hitelből épít ki tudja mennyiért egy tök felesleges vasutat de legalább a munkagépek mozognak. Igen sajnos a hitel és az hit mozgatja a gazdaságot előre a tökéletes pusztulás felé, mert azt senki nem meri mondani, hogy fogyassz kevesebbet. Ráadásul az egy lefele menő spirált indítana el amiben most is leszünk majd. Ezért is érthetetlen a gatyázásuk, mert ha már kísérleti laboratóriumot keresnek állandóan, akkor láthatták volna, hogy mások mit csinálnak. Jó darabig csak a belső fogyasztás húzhatná az országot. Turizmusnak kampó, hogy klasszikusokat idézzek. Autógyártás sem azért indult 1 műszakkal mert égető szükség van a termelésre. Azt jobban, hogy akarja beindítani, mindenkinek vesz majd egy autót a kereslet oldal támogatására.? A fagyi visszanyal, ezerszer mondták, hogy baj lesz belőle, hogy kizárólag az autógyártásra építenek. Most jelenleg nincs jó megoldás csak az imádkozás, hogy külföldön magukhoz térjenek a piacok, addig meg belső használatra megy a propaganda újranyitjuk a gazdaságot duma, hátha beveszik az emberek és úgy élnek mint ha semmi nem történt volna.

Barkalot 2020.04.26. 21:57:02

@Exploiter:

Vannak éttermek amik már gerillamódon nyitnak a napokban (meg konditermek), különben csőd lenne, de amúgy ez jelenleg illegális és szembe megy a kormányzati rendelettel. Ugyanis nem nyithatnak ki, pontosabban vendéget nem fogadhatnak.

Emmett Brown 2020.04.26. 22:03:25

@Exploiter: @Barkalot: a HoReCa azért fog későn indulni, mert a haveri cégeket innen úgyis mentik, viszont a bedőlés tisztítja nekik a piacot, illetve lesz lehetőség olcsón átvenni szarban lévő helyeket.

Exploiter 2020.04.26. 22:03:57

@white999:

Amit feszegetsz, az egy nagyon komoly és mély probléma. Igen, a közgazdászok nem mérnökök, a közgazdaságtan meg nem tudomány, mert amúgy ha fenti kettőből egy igaz lenne, senki nem tervezne véges erőforrásra exponenciális növekedést igénylő modellt.
Ezt adom.
De a mostani helyzet talán nem a legmegfelelőbb pillanat ennek az újragondolására.
Nem mondom, hogy nem adja magát, de azért mégis, mindennek van határa, ha a kocsma sincs közben nyitva, úgy nem lehet világrendet váltani.

Exploiter 2020.04.26. 22:06:05

@Barkalot:

Hát igen.
Sokan lenézik a szerencsétlen fodrászt meg szolist, meg a többi szolgáltatót, mint nem létfontosságú munkást, csak ha nem dolgozhat, az több szomorú ember, meg még egy munkanélküli a segélyesek között.
Támogatom a kis helyi vállalkozásokat, nyissanak is ki mielőbb.

teéjesenmindegy 2020.04.26. 22:06:19

@white999:
"Valamint a lakosság átfertőzöttségét."
Ja. Hátha van értelme már. Egy hónapja mit akartál volna tesztelni?

Exploiter 2020.04.26. 22:11:21

@Emmett Brown: ez egy nagyon cinikus álláspont.
Sajnos hihető, de azért bíznék abban, hogy ennyire csak nem hülyék, inkább csak beakadt még a munkaalapú társadalom duma és nem nézte meg senki a fő excelt, amiből kijön, hogy a munkához nem árt a munkahely.
Persze lehet, hogy tévedek, akkor ott rohadjanak meg.
Van osztrák kolléga is, az ha megkurtítják a munkáját, majdnem ott van, mint előtte, csak több láblógatással. Néha kurvára irigylem az életüket. Már többször felmerült, hogy költözzek ki családostól, de azért mégis itt a nagyi meg a túrórudi meg minden.

teéjesenmindegy 2020.04.26. 22:11:30

@bigmac: Igen, valószínűleg te vagy az egyetlen szupermen, a mostani 12 évesek meg csak vannak és néznek. És egész biztosan magukra gyújtják a lakást.
De valami bámulatos a mai fiatalság, 14 éves korig magatehetetlenek, aztán 16 évesen hirtelen jobban tudják a világ dolgait mindenkinél, mint mondjuk klímaváltozás.
Egészen hihetetlen, hogy két év alatt eljutnak az önállótlanságtól a boomerezésig...

Barkalot 2020.04.26. 22:14:03

@Emmett Brown:

Távol álljon tőlem a fidesz védelme, de az étterem meg a kocsmakávézó a legutolsó amik nyithatnak kb. az egész világon.

teéjesenmindegy 2020.04.26. 22:14:44

@Ráhel a saját lábunkon áll:
Ez melyik megye is volt, mesélj. Mert még hazugságnak gondolom.

white999 2020.04.26. 22:16:43

@Exploiter: A hitet a helikopter pénz mellett még lehet a transzparenciával és őszinteséggel növelni. Pénzbe sem kerül.
Fel nem foghatom, hogy az alábbi esetek mire jók. Mindenki tudja milyen állapotok uralkodnak a kórházakban. Már amikor hallod a hírt büdös valami, hogy dolgozhat egy kórházban valaki súlyos bakteriális fertőzéssel. Hát így.

444.hu/2020/04/26/nem-volt-alapbetegsege-allitja-a-41-evesen-elhunyt-tatabanyai-beteghordo-felesege

Mit gondolnak, nem fog kiderülni?

teéjesenmindegy 2020.04.26. 22:21:40

@Exploiter:
"azt mondják, hogy te, ez hülyeség. Aztán elmennek élni tovább."
Ez tényleg remek ötlet. Aztán legfeljebb köhögnek kicsit. 10% meghal, mint az olaszoknál. Aki felépül egész hátralevő életében asztmás lesz, meg fulladni fog.
Az pedig egy dolog, hogy te mit hiszel el. Ez egy új vírus, és konkrétan most kutatják a hatásait. Lehet, hogy sokkal rosszabb, mint amit most gondolunk.

Persze én értem, hogy statisztikailag te nyilván azt hiszed, hogy veled nem történik meg. De az a nagy szar helyzet, hogy senkinek semmi fogalma nincs az immunrendszeréről. Szóval az elkezdünk élni azt feltételezi, hogy itt beszélünk 10en, abból egy belehal, kettő észre sem veszi, a maradék hétnek pedig lesz két kurvaszar hete, és maradandó károsodása.

csodalámpa 2020.04.26. 22:23:22

@élhetetlen: 8 évesen volt, hogy pár órát szülők nélkül vigyáztam a két kisebb, akkor 3 és 2 éves tesómra, és egyszer sem gyújtottam fel a házat, pedig kb. akkor próbálkoztam az első tojásrántottámmal is, csak az olajat kifelejtettem a serpenyőből :) . 80'-as születésű vagyok amúgy. Hülyét kapok a paramamiktól, akik lelkileg megnyomorítják a porontyaikat.

Exploiter 2020.04.26. 22:28:28

@teéjesenmindegy:

Csak ezek a számok nem igazak.
Nekem speciel személy szerint nagyjából egy a soktízezerhez az esélyem, hogy bármi komolyabb bajom legyen annál, hogy egy pár napig szarul leszek. Hasonló eséllyel kapok holnap szívinfarktust. Az is benne van, attól még ihatok egy sört egy krimóban.
Senki se beszél már ilyen számokról.
Komolyan mondom, hogy nézz utána jó alaposan az amcsi adatoknak, fent van minden a neten.

teéjesenmindegy 2020.04.26. 22:28:48

@white999: Na, akkor negyvenhatodjára okoska.
Ki a szart álltál volna neki tesztelni? Nem most, hanem egy hónapja, amikor volt úgy 100 fertőzött.
1. A 100 fertőzött kontaktjait + azokat akik külföldiekkel voltak valami kapcsolatban
2. Az alföldi tanyavilágban aki éppen szembejön.

Nancsibacsi 2020.04.26. 22:30:26

Hát az enyém idén tuti nem fog már suliba menni. Osztályelső, kitűnő tanuló - maximum évet ismétel, de biztos hogy nem engedem suliba.
Dolgozni se fogok menni nyárig - ha nem tetszik a főnöknek, hogy itthonról dolgozom, maximum kirúg. Van annyi megtakarításom, hogy évekig kihúzzuk itthon - szóval én megvárom amíg lesz vakcina.
Az a helyzet, hogy nekem - és kb az emberek felének - van valami "alapbetegsége", ami egyébként annyira komoly, hogy teljes életet lehet mellette élni, de ha megkapnám a vírust tuti belehalnék. Szóval nem fogok kockáztatni - a gyerek évismétlése, vagy munkahely elveszítés nem éri meg számomra.

Exploiter 2020.04.26. 22:31:20

@white999:

Azt adom, hogy a dokiknak minden védelmet és segítséget meg kell adni, amit lehet.
Mert nagyon nem mindegy, hogy a buszon rádköhögnek, vagy egész nap koncentráltan kapod a szart. Nem véletlenül hullanak mindenhol a világon szegények.
Ez tényleg kurva fontos dolog és nem vagyok biztos benne, hogy a kormány komolyan veszi a dolgot. Ezen egy forintot se szabadna spórolni.

teéjesenmindegy 2020.04.26. 22:37:44

@Exploiter: Melyik számok nem igazak? Amerikában per pillanat 5% a halálozási arány.
"ekem speciel személy szerint nagyjából egy a soktízezerhez az esélyem, hogy bármi komolyabb bajom legyen annál, hogy egy pár napig szarul leszek. "
Aham. Ezt honnan is tudod? Megüzente az immunrendszered?
A másik, ha esetleg igazad is van, és téged nem érint, akkor a többi ember le van szarva? Anyád van? Neki mennyi az esélye?

Barkalot 2020.04.26. 22:38:51

Érdekes, japánban nem robbant be a járvány, pedig kurva sok az öreg és Tokyo különben is zsúfolt, mégsem lett New Yorki helyzet. Csak a maszk a titok, vagy esetleg más praktika is van, hogy megúszták?

Exploiter 2020.04.26. 22:42:28

@Exploiter:

www.cnbc.com/2020/04/23/new-york-antibody-study-estimates-13point9percent-of-residents-have-had-the-coronavirus-cuomo-says.html

Kifejtve: nyc-ben azt mondják, hogy a lakosság 20%-a már átesett ezen.
Az kb 1.6 millió ember.
Ebből kórházba került 40000 és meghalt 11 ezer. Ennek a jelentős része idős, beteg ember.

www1.nyc.gov/site/doh/covid/covid-19-data.page

Tehát nem, tíz középkorú emberből kórházba kerül átlag 0, úgyhogy akár ihatunk is, nem?

Exploiter 2020.04.26. 22:44:37

@teéjesenmindegy: belinkeltem, hogy ne kelljen sokat keresned.
Remélem a tények leírása nem akadályozza a nagy védekezést és nem jön értem a tek.
De nem fog, mert gondolom Orbán is tud külföldiül.

Barkalot 2020.04.26. 22:45:48

@Exploiter:

22 ezren haltak már meg a 20 milliós államban.

Sőt, állítólag sokkal több mindenhol a valós áldozatok száma, legyen az Amerika, Brazília, Anglia, vagy bárhol.

Exploiter 2020.04.26. 22:49:35

@Barkalot: a teljes államra nézve igen, csak úgy a fertőzöttek száma 2,7 millió.

Az mennyi is? Egy ezrelék? Mint az influenza esetében?

Huhh, hát lehet, hogy mégse halunk meg mind.

Barkalot 2020.04.26. 22:54:21

@Exploiter:

Az, hogy mennyi a valós fertőzöttek száma csak becslés.

Exploiter 2020.04.26. 22:59:37

@Barkalot:

Hát igen. De ha le merik írni és be merik vállalni az égést, hogy egy durvább influenza járvány miatt csináltak plusz pármillió munkanélkülit, akkor jó becslés lehet.

Amúgy megvan, hogy konkrétan New Yorkban vacilálnak, újranyissák-e a sulikat még ebben a tanévben?
Pedig ott kb egy pár óra alatt többen halnak meg, mint itt az elmúlt két hónapban. Miért lehet ez?

teéjesenmindegy 2020.04.26. 23:09:02

@Exploiter: "“They were infected three weeks ago, four weeks ago, five weeks ago, six weeks ago, but they had the virus, they developed the antibodies and they are now recovered.”"

Hát én azért elkeserítelek, itt ezt vagy elbaszták, vagy hazudnak. Ilyen nem lehet.
6 hete volt a teljes usában 30 db igazoltan pozitív eset. Március 1-én. Mégis milyen járványgörbe az, ami alapján 2,7 millió megfertőződött, és át is esett az egészen? Hat hét alatt? Hány szoros kontakja van egy átlag new yorkinak?

teéjesenmindegy 2020.04.26. 23:12:03

@Exploiter: De azért jó, hogy tőled megtudhattuk, hogy a WHO-tól kezdve a világ összes vezetője mind hülye, nincs is járvány.

Exploiter 2020.04.26. 23:26:10

@teéjesenmindegy:

Asszem ebben le is van írva. Már januártól terjed a szar, csak mivel nem szokás tőle olyan túl sűrűn szerencsére lerokkanni, mint ahogy gondolod, ezért nem tűnt fel senkinek.

Exploiter 2020.04.26. 23:30:08

@teéjesenmindegy:

Örülök, hogy segíthettem, remélem, ma jobban alszol.
Őszintén. A szorongás kinyírja az embert.
Amúgy hogyne lenne járvány. Mivel az emberiség most találkozik ezzel először, ezért most sajnos sokan meghalnak, akik védtelenek. De mire kijön a vakcina, már nem lesz kinek beadni, meg miért.
Kurva nagy vicc lesz, csak kár, hogy annyi embert nyomorba döntöttünk miatta, azok nem fognak túl sokat röhögni egy ideig.
Na megyek aludni.
Egyébként mielőtt bárki beleköt, nem egy, hanem egy pár ezrelék.
Lesz majd újabb teszt, abban nagyobb számokat várnak. Pahh.
A világ összes vezetője azon pörög most éppen, hogy adja be a népnek ezek után, hogy azért mégis meg fog halni sok ember és nagyon sajnálják, de ilyen az élet.

élhetetlen 2020.04.26. 23:54:00

@Andy73: Még mindig nem érted, hogy arra válaszoltam, hogy “rázárod az ajtót.”?

teéjesenmindegy 2020.04.27. 00:04:42

@Exploiter: A szorongás kinyír, az biztos, de hogy ezzel a fals adattal nem nyugtattál meg, az biztos.
Szóval hivatalosan NY-ban csináltak 800ezer tesztet, találtak 150 ezer pozitívat, és meghalt 12ezer ember. Ezzel úgy nagyjából hozzák a világátlagot. Ez ami hivatalos, ami biztos.
Azokat tesztelték leginkább akiknek tüneteik voltak vagy elkapjatták.
Erre kiderül, hogy ha random tesztelgetnek a városban a boltokban, akkor nagyobb százalékkal találnak olyanokat akik már átestek rajta? Aztán ezekből egyiknek sem volt semmi baja? A másikak pedig hozzák a világátlagot mind súlyosságban, mind halálesetben.
Baszod, ilyen nincs. Rossz a teszt. Vagy hazudnak.
Aztán, az hogy van, hogy szoros kapcsolat kell olyannal aki fertőz? Kivéve NY-ban? Ott nincs lappangási idő, ott a tünetmentesek azonnal fertőznek? És mindenki mindenkivel csókolózik, hogy ilyen gyorsan átmenjen 2,7 millió emberen?

Minden állam, minden kormánya ki akart baszni saját magával? Ilyenek mint Kína, aki leállt 2 hónapra, meg ilyen csipcsup faszik mint Trump vagy Putyin.

birkamenet 2020.04.27. 00:08:16

@teéjesenmindegy:

Már hogyne lenne járvány, enélkül nem is tudott volna egyeduralmat csinálni magának a felcsúti MSZMP-s párttiktkár leszármazott.

Járvány van, mert orbán ráengedete a vírust az idősotthonokra, az egészségügyi dolgozókra, jövő héten meg az érettségizők tízezreire. Akiben meg benne volt, azt meg hagyta ott, mert nem volt pénze tesztelni. Mert a milliárdnyi pénz a stadionokban áll. Megint Orbanisztán puci seggét, üres kasszáját irigyli a fél világ!

teéjesenmindegy 2020.04.27. 00:10:51

@élhetetlen: Ha nyitva hagyod az ajtót akkor meg ellopják. Kész.
Az van, hogy a gyerek az vagy felgyújtja magát, vagy ellopják.

teéjesenmindegy 2020.04.27. 00:15:08

@birkamenet: Ühüm. Jól van hülyegyerek. Gondolom a zorbán szívja ki a levegőt az olaszok tüdejéből is, meg spanyolban is miatta áll az élet.
Azért jó neked, a koronavírustól mondjuk félned kell, de egy zombiapokalipszist átvészelnél simán.

birkamenet 2020.04.27. 00:16:41

@teéjesenmindegy:

Egy a lényeg, Orbanisztán a covid halálozásban is Jobban teljesít, az elhunytaknak a 60%-os arányával a gyógyultak ellenében. Ismét világrekord a magyar növekedési szám, a fél világ minket irigyel!

Az nem lehet, hogy orbán az érettségizőket azért akarja kizavarni a járványba, mert azoknál sokkal jobb a gyógyulási százalék és így akarja feljavítani az elrettentő magyar covid halálozási statisztikát?

Exploiter 2020.04.27. 00:18:14

@teéjesenmindegy:

Tudom, hogy mindezek után nehéz elfogadni. De Olaszországban is sok millióról beszélnek, mennek a tesztek.

Szerinted ha csak azokat teszteled, akik olyan szarul vannak, hogy orvoshoz mennek, akkor az mennyire rontja a súlyos, halálos esetek számát?
Gondolj egy sima átlagos influenzára.
Mi lenne, ha csak azokból próbálnál kiindulni, akik kórházba kerülnek miatta, meg szenvednek, mint a kutya?
Csak ott minden évben meghal tőle sok idős ember, elosztva, itt meg egyszerre a sok éves lemaradást is behozza.
Azt hinnéd, itt az új pestis és utána rácsodálkoznál, hogy ja, egy szezonban pár hónap alatt végigsöpör az egész népességen.
Ezt szorozd be azzal, hogy kb mindenki védtelen még ellene, akadály nélkül fertőz akit ér és a jelek szerint azért komolyabb bajokat tud okozni.
Nem a számok rosszak, hanem a percepció. Ha nem próbálsz mindent feladva küzdeni ellene, jövőre a második kör már fel se fog tűnni a többi törzs között.

birkamenet 2020.04.27. 00:22:31

@teéjesenmindegy:

kis köcsög CO2 szétválasztó Nobel-díjas fideSS troll, orbánod bepróbálkozott párszor, hogy Karigerire kenje az ÁLLAMI MULASZTÁSOKAT, de mindegyikkel lebukott. Az államnak meg jelenleg ki az egyeduralkodója cica bogár?

Amúgy a covidtól nektek fidióta birkáknak kell iszonyatosan félnetek, mert ugyebár a vírus a nyuggerekben, meg az ostoba, igénytelen emberekben teszi a legsikersebb károkozást. Ha orbán ráengedi a covidot a birka táborotokra, akkor a a fideSS 100%-ban elveszíti a szavazó táborát. Igaz, ezt le se kell szarnia, mert hát megvan az egyeduralom örök ideig, azzal pedig a büdös életben nem kell több választást csinálnia.

Arcade Macho 2020.04.27. 00:40:04

"Talán emlékszünk, hogy március elején Orbán Viktor ezt elsőre nem értette meg (ösztönös reakciója a tanárok fenyegetése volt – ez hosszú távon még vissza fog ütni), több nap is ráment, mire korrigált."

ez pontosan igy tortent!!!
az elejen meg elvekrol dumalt Orban aztan bezartak a sulikat en pontosan emlexem ra, mi amugy 2 hettel a suli bezarasa elott mar kivontuk a sracot az oktatasbol

amugy hozza kell tenni, hogy a tobbi nyugati orszaggal kozel egy idoben zartuk be az iskolakat

teéjesenmindegy 2020.04.27. 01:21:06

@birkamenet: Mondom, hogy a zombiktól nincs félnivalód.

teéjesenmindegy 2020.04.27. 01:29:29

@Exploiter:
"Szerinted ha csak azokat teszteled, akik olyan szarul vannak, hogy orvoshoz mennek, akkor az mennyire rontja a súlyos, halálos esetek számát?"
Eléggé. Csak ugye az van, hogy nem csak a szarul lévőket tesztelgetik, hanem a kontaktokat is. Na, most valahogy kurva nehéz feltételezni, hogy mondjuk nálunk 20 kontaktból egy fertőződik meg, közben NY-ban minden ötödik ember már átesett rajta.
Ráadásul ugye 3 hónap alatt, milliók. Úgy, hogy 14 nap lappangása is lehet ennek a dögnek. Csak hogy értsd - amit matyi az istennek sem képes felfogni - ha beléd kerül egy vírus, annak idő kell, hogy annyira elszaporodjon, hogy fertőzni tudjon. Még akkor is, ha neked semmilyen tünetet nem okoz.
De ahogy olvasom nem csak én nem hiszem, hanem a WHO sem.

Valami gáz van ezekkel a tesztekkel. Olyan sincs, hogy idősotthonban 60 fertőzöttből 4 nek van tünete. Nem haldoklik, hanem tünete van. A másik otthonban meg 20% meg is hal.

Gondolj egy sima átlagos influenzára.
Mi lenne, ha csak azokból próbálnál kiindulni, akik kórházba kerülnek miatta, meg szenvednek, mint a kutya?

Katalin Kolossy 2020.04.27. 02:16:02

A zsúfolt, sokszor koszos iskolákban valóban gyorsan terjed bármi. Most januárban tán a hírekben is benne volt, hogy egy iskolában egy hányós vírus a gyerekek 80%-át kiütötte néhány nap alatt, be is zárták a sulit 3 napra, elég sokan kórházba is kerültek infúzióra, most képzelhetitek a kórházat ebben a helyzetben, valószínű be sem engednek a gyerekhez látogatni!!! Én inkább az ilynektől tartok, április-májusban még elég gyakoriak a hányós vírusok.
Nekem egy 4-es és egy 5-es gyerekem van, akik a vírus előtt gond nélkül hazajöttek délután egyedül amíg én dolgoztam. De azért az egész napos otthonlét tanulással az más. Főleg ha egy laptopon kell osztozniuk, mert a legtöbb feladathoz kell a Word, a telefon nem elég. 3. napon a szomszéd hívott a munkahelyen, hogy hallja hogy a két gyerek már ölre megy, nehogy baj legyen. 4. naptól kezdve fél óránként hívogattak, hogy ebbe segítsek, abba segítsek, tesó megette a kajáját, bántja a tesó, elvette a laptopot, így ő nem tudja megírni a feladatot. Ja, egyedülálló anya vagyok. Szóltam a főnökömnek, hogy otthonról szeretnék dolgozni, mert ez így nem ment.
És igen , én is félek a tűztől. 5 éve lakunk panelben 8-on, és most Húsvétkor volt a 3. tűzeset a házban. Ezt egy gyerek nem tudja egyedül kezelni. Nálunk kétfelé lehet menni a lépcsőházban, és most én sem tudtam hogy melyik lenne jobb, mert nem tudtam hol lehet a tűz, a füst szag még most is az orromban van. Sajnos a panelek a rossz elektromos hálózat miatt nagyon tűzveszélyesek lettek. A drága szigetelés helyett, ami 60 év alatt térül majd meg, inkább az elektromos hálózatatot újították volna fel itt a mi házunkban -de ez más téma.

Az oxigén kiválik a széndioxidból 2020.04.27. 07:22:12

@teéjesenmindegy: "Olyan sincs, hogy idősotthonban 60 fertőzöttből 4 nek van tünete. Nem haldoklik, hanem tünete van. A másik otthonban meg 20% meg is hal." - már hogyne lenne. A fertőzés szétterjedéséhez képest nem ugyanakkor teszteltek.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.27. 07:23:52

@MAXVAL bircaman közíró: Reggel van, valamit böfögnöd kell, különben lebasznak téged a Kremlből. Mindegy mit, a tartótiszted úgysem tud magyarul.

Exploiter 2020.04.27. 07:26:29

@teéjesenmindegy:

Nálunk kontakt kutatás sincs.
Ha valaki bemegy, hogy szarul van, akkor nem nézik meg se a családját, se a kutyáját, se senkit. Kapnak egy cetlit, hogy karantén van, aztán ennyi. Erről elég sok cikk ment. A sima gyors tesztek fals negatív eredménye brutális.
Meg nehezen tudom elképzelni, hogy egy olyan sűrű városban, mint New York, tényleg képes lenne bárki akár a valós kontaktok töredékét megtalálni. Ahogy te is írod, sokáig tünetmentesen fertőz, egyetlen ember egy hétig rohangálhat keresztbe kasul tízezrek között, mielőtt dokihoz megy.
Az USA nem Kína, hogy egy fertőzött miatt bedeszkázzák a háztömböt.

Amúgy itt egy másik cikk, itt vitatják, hogy nem lehet azért olyan alacsony, mint 0.1-0.2 százalék. Szerintük legalább 0.5-0.8 körül kell, hogy legyen.
Tetszik érteni, hogy nem százalékokról beszélnünk.

news.berkeley.edu/2020/04/24/study-challenges-reports-of-low-fatality-rate-for-covid-19/

És ez az első év, az első hullám. Ha most mindenkit elvisz, aki erre fogékony, komolyan kérdezem, hogy kit akarunk majd megmenteni egy egy év múlva érkező oltással.

Mert influenzára is van ám oltás, csak kevesen használják. Gondolom az idősebb kockázati csoportnak nagyon jól jön, de az, hogy addig nem lehet élni, amíg nem érkezik meg... hülyeség.

Egyre több ilyen cikk fog megjelenni, hidd el.

Itt egy olasz, megint más számokkal.

www.news-medical.net/news/20200426/The-true-infection-fatality-rate-of-the-earliest-Italian-COVID-19-outbreak.aspx

“When calculated by individual age groups, the infection fatality is much higher among those over 70 and 80 years old, but close to zero among those under 50 years, and 0.1% among the 50-60 years group.”

Szóval amikor azt mondom, hogy nem aggódok se a gyerekért, se az asszonyért, se magamért és csak részlegesen a szülőkért, akkor halálosan komolyan gondolom, nem csak lövöldözök a vakvilágba.

cavalry 2020.04.27. 07:51:59

A halálfélelmet lehet gyakorolni és leszarni az egészet, aki elhullik eltemetjük és kész. Ezt szeretnétek? Egy igaz mese. Apám az egyik településen ment a járdán a II.VH idején amikor az oroszok már bent voltak az országban. Az úton egy lőszeres kocsikból álló német oszlop közlekedett, lóvontatású szekereken vitték a harckocsi gránátokat. Jött két orosz csatarepülőgép és elkezdte végig lő gépágyúval az utat. Apám beugrott az árokba és bemászott egy beton csőbe ami a kocsibehajtó miatt volt az árokban. A mellette lévő szekéren ült egy német és pipázott, de nem ugrott le. Amikor elmentek a gépek megkérdezte tőle (jól tudott németül) miért nem ugrott le?. Azért - mondta, mert leugrálni veszélyes, volt aki eltörte a lábát ilyen esetben. Egy éve szállít lőszert, még sosem találták el, de több ezerszer kellett volna leugrálnia. Ugrál a franc. Minden a valószínűség számításon múlik, mondta, - mert matek tanár volt civilben.

Exploiter 2020.04.27. 08:16:33

@cavalry:

www.spiked-online.com/2020/04/22/there-is-no-empirical-evidence-for-these-lockdowns/

Lehet úgy felfogni, hogy csak racionalizálni akarom a félelmet.
De ha a fejlett világ életszínvonala, politikai struktúrája és józan esze függ tőle, akkor szerintem megéri rámutatni, hogy az elmúlt hónapok pánikja irracionális.

Ha ezeket a számokat ismerte volna a világ januárban, szerinted lett volna ország, ami teljes egészében leállítja magát?

Tényleg senki nem tanul a történelemből?
A félelemmel lehet eladni mindent.

Maxim Tsigalko 2020.04.27. 08:20:17

@birkamenet: máshol bőven 100% felett van ez a szám. Ennyit a világrekordodról

Sir Galahad 2020.04.27. 08:24:24

@p.a: Hogyne. Szünidőben is mindig összeomlik a komplett világgazdaság... Ja nem. Amúgy másfél hónap múlva amúgy is nyári szünet lenne.

Gábor Révész 2020.04.27. 08:32:19

Itt sokan arra hivatkoznak, hogy mindjárt itt a nyári szünet, akkor meg amúgy is zárva az iskola. Nade! Egyrészt a nyári szünetben szoktak lenni táborok. Azok most biztosan nem lesznek, mert vagy tönkrementek, vagy nem kapnak engedélyt. Másrészt nagyon sok munkahelyen úgy próbálták áthidalni a leállást, hogy kivetették a dolgozókkal az összes olyan szabadságot, amit a munkáltató kiadhat. (Munka Törvénykönyve szerint) Viszont így anya-apa nem tud otthon maradni a nyári szünetben a gyerekkel, mivel maradt 7 nap szabija.
A másik kérdés az egyedül hagyott gyermek. Egy 8-10 éves gyerek hihetetlenül találékony, amikor gebaszt kell csinálni. És ha egyedül van otthon, akkor szabadon szárnyalhat a fantázia.... Ez ugyan az a problémakör, mint amit pár napja feszegettek, hogy egyre több a súlyos otthoni baleset, mivel önjelölt ezermesterek vágnak bele olyan feladatokba, amikhez sem szakértelmük, sem tehetségük nincs. Viszont a körfűrész nem válogat....

cavalry 2020.04.27. 08:50:02

@Exploiter: A valós adatok nem ismertek - csak becslések vannak. A hatásokkal kapcsolatos információk is kezdenek színesedni. Valószínű hogy újra kell szervezni mindent, és rengeteg eddig megszokott foglalkozás és bevételi lehetőség nem fog működni sokáig, vagy soha többet. Átalakul a gazdaság is, sok ember visszamegy az agrárgazdaságba, és műkörmösség helyett kertész lesz. A fogyasztás is átalakul, nem lesz a boltban három polc vagy 5 köbméter kozmetikum. A szolgáltatások egy része elhal. Nem rohangál mindenki a Kanári szigetekre fapadossal. Újra itt lesznek az 50-es évek. Majd kiülsz a parkba egy könyvvel és olvasgatsz. Na puff. A Sziget fesztivál elmarad.

Andy73 2020.04.27. 08:58:49

@élhetetlen: OK, de azért itt inkább ne nyelvészkedjünk. Egyébként senkinek se könnyű most, annak akinek több gyereke van, szerintem nem könnyebb, mint neked, de nem kell túlaggódni a dolgot. És a több gyereknek megvan az az előnye, hogy tudnak egymással is játszani, a nagyobbak a kisebbekre vigyázni, ahogy már írtam. Mi egyébként kertes házban lakunk, ahol szerintem határozottan könnyebb - egy lakásban már lehet, hogy mi is becsavarodtunk volna.

MEDVE1978 2020.04.27. 09:40:15

@Exploiter: Az ember verheti magát a földhöz az egész ügyben és mondhatja, hogy hulljon a férgese - persze addig, amíg nem ő a férgese. Csak néhány dolog, hogy miért nagyon sokan potenciálisan veszélyeztetettek és húzza ez keresztbe a számításokat / tömeges megbetegedéseket okozhat:
1. Nem találtam hirtelen újabbat, de a csatolt doksi szerint az orvosok kb. kétharmada 50 év feletti, negyede 60 év feletti. Ez egy 2012. évi adat, azóta óriási mennyiségű fiatal orvos ment ki nyugatra, tehát kétlem, hogy az arány javult volna. Ez azt jelenti, hogy a kétharmaduk jelentősen, egyharmaduk nagyon jelentősen veszélyeztetett. Így az orvosi ellátás újra normalizálása gyakorlatilag lehetetlen. www.enkk.hu/hmr/documents/beszamolok/HR_beszamolo_2012.pdf
2. Tanárok esetében 47,6 év az átlagéletkor. eduline.hu/kozoktatas/20190624_OECD_tanarok_felkeszultseg. Ez bizony ismét azt feltételezi, hogy a nagy részük fokozottan veszélyeztetett. I
3. Egy new-yorki tanulmány alapján a halottak 23%-a a 45-64 éves korosztályból került ki. Tehát kurvára nem igaz, hogy csak az öregek és a betegek halnak meg. Ez alapján az orvosok és a tanárok esetében is a dolgozók több mint kétharmada fokozottan veszélyeztetett.
4. Aki újraindítja az iskolákat, éttermeket, egyéb helyeket, mind úgy teszi, hogy megvan a lehetőség a megfelelő távolságtartásra. Itthon ez nincs meg az iskolák esetében (sőt szerintem a jelenlegi kórházaknál sem). Az egyik gyerekem ovis, az oviterem 30-35 m2 és jár bele 25 gyerek. A másik gyerekem iskolás, ugyanekkora tanterembe jár 27 gyerek. Míg nyugaton jár mondjuk 20 gyerek egy osztályba, nálunk több. Egyszerűen nem megoldható az elkülönítés a jelenlegi infrastruktúra mellett. Az éttermeknél, vendéglátásban erősen kérdéses, hogy ki tud úgy újra kinyitni, hogy egyharmadházzal kalibrál.
5. Krónikus betegségek. Minden krónikus betegség, ami súlyosbítja a koronavírus lefolyását rohadt gyakori Magyarországon. COPD (krónikus tüdőbetegség) kb. 500.000 fő, asztma kb. 300.000 fő, magas vérnyomás kb. 3 millió ember, elhízottság (kb. 2,5 millió-3 millió ember). Ebből a szempontból inkább a new-yorki halálozási esély állna közel hozzánk, mint a dél-koreai - természetesen figyelembe véve az ottanihoz képest szánalmasan gyenge hazai egészségügyi rendszert.

A fentiek miatt lenne felelőtlenség eltörölni a korlátozó intézkedéseket. Itt egy személyes dolog: én középkorú vagyok, de asztmás és magas vérnyomásom is van, sőt nem vagyok sovány sem, bár kórosan elhízott sem. Ebből kifolyólag nekem inkább kinéz itt még egy év maszkviselés - kesztyűviselés, állandó kezet mosás. Az viszont biztos, hogy kockázatos lenne, hogy ha elkapnám ezt a szart, ezért bajban lennék, ha a gyerekeimnek úgy nyitnák újra az ovit / iskolát, hogy fokozott fertőzésveszélynek lennének kitéve.

Merlot 2020.04.27. 09:40:44

@birkamenet: Azért hangyányit azt is számításba vehetnéd, hogy Zorbán sem halhatatlan, remélhetőleg megfertőződik, mert hiába vesz fel űrhajós öltözéket, ha kórházat látogat, a szakértői értekezleteken rajta és néhány más barmon soha nincs szájmaszk. :D

midnightcoder2 2020.04.27. 10:53:07

@cavalry: "Átalakul a gazdaság is, sok ember visszamegy az agrárgazdaságba, és műkörmösség helyett kertész lesz."

Ez nagyjából ki van zárva. A nagyüzemi gazdálkodással nemigen lehet árversenybe kezdeni, illetve max. akkor, ha van egy rakás gazdag hülye akit mindenféle ezoterikus marhasággal át lehet verni. A gazdag hülyék létszáma viszont a közeljövőben nemigen fog emelkedni...

Barkalot 2020.04.27. 10:54:37

@Exploiter:

Szerinted az oltás dísznek lesz majd? Azért ölnek bele annyi sok milliárdnyi dollárt a végére?

Barkalot 2020.04.27. 11:00:13

@midnightcoder2:

Márpedig rengeteg embernek át KELL majd képeznie magát, hogy munkához jusson. Aki eddig pincér vagy szakács volt, az teljesen más pályán fog majd dolgozni, és ez csak két példa.
Kb. ez várható.

cavalry 2020.04.27. 11:11:38

@midnightcoder2: Az agrárgazdaság most a nagyüzemi gabona, repce, stb. termelésre állt át, nagy gépek kevés emberrel tömeg árút termelnek. (korábbi 350 ember helyet most 30 ) egy ismerős nagy gazdaságban) Csak sajnos a Kanadai stb termék jobb áron van. Ez kivédhetetlen. Hasonló a szőlő termelés is, nálunk magas a költség. A kertészeti termékek mennyisége visszaesett, nézd meg a KSH STADAT adatait. Nincs munkaerő erre. Állattenyésztés romokban. Az öntözés alig érzékelhető az Eu más országaiban jobb a helyzet. Ha összeomlik a gabonatermelés akkor mi lesz? Bukfencet vetnek a zöld bárók? A csapadék helyzet miatt 30-40%-ot is eshet a gabonák terméshozama, és ez csak romlik a felmelegedés miatt. Az őszibarack ültetvényeken is nagy volt a hozam esés.

cavalry 2020.04.27. 11:19:30

@midnightcoder2: Nézd meg mennyi a nyeresége egy hektár kertészetnek és mennyi a mostani gabona termelésnek. A gépesítés meg nem olcsó, és a hitel megterhelő. A magyar és a holland, dán stb termelést összehasonlítva más érdekességek is vannak. Nálunk pld a málna már alig termelt növény. Eltünt a munkaerő.

Kivlov 2020.04.27. 11:30:42

A gazdaságot leállítani se kellett volna :D

midnightcoder2 2020.04.27. 11:35:34

@cavalry: Kertészetben mit termelsz ? Zöldséget, sárgarépát, salátát, stb. Ezt ma már hidropóniásan sokkal gazdaságosabban lehet, ráadásul a jövő is ennek dolgozik, mert ez kevésbé víz, föld, stb. igényes. És persze munkaerő sem kell hozzá annyi.
Málnát lehet(ne) termelni, az olcsó munkaerő legalábbis megvan hozzá.

Etniez 2020.04.27. 11:42:54

@nemecsekerno_007: mi olyan magy dolog?
Csak ti, fidesztálibok nem ismertek el soha semmit, erre vagytok trenírozva.

Én már többször is leírtam, azért van olyan kevés halott odahaza, mert remek ütemben zártak és a kelet-európai ember kevésbé fogékony erre a vírusra.

Ennyi. Ti nem vagytok képesek semmit elismerni, maszkviselés, tesztelés, stb.

Többször hülyét csináltatok magatoból ezekben a kérdésekben.

És akkor a teljesen felesleges pesti úti balhét meg sem említem, hány idősotthonban lett covid? 20?

teéjesenmindegy 2020.04.27. 11:44:03

@Az oxigén kiválik a széndioxidból:
"A fertőzés szétterjedéséhez képest nem ugyanakkor teszteltek."
1. Ha már kimutatható mennyiségű vírus van benned, akkor tüneteidnek is kell lenni. Illetve van a világszinten 18% körüli tünetmentes is. De 18, nem 94...
2. Ha antitestet mértek, akkor pedig már átestek a fertőzésen - megint csak illene némi tünetet produkálni.
3. Szar a teszt, vagy karigeri hazudik.
4. Csoda a Rózsa utcában..

birkamenet 2020.04.27. 11:48:53

@teéjesenmindegy: "Szar a teszt, vagy karigeri hazudik."

kis köcsög CO2 szétválasztó Nobel-díjas fideSS troll, orbánod bepróbálkozott párszor, hogy Karigerire kenje az ÁLLAMI MULASZTÁSOKAT, de mindegyikkel lebukott. Az államnak meg jelenleg ki az egyeduralkodója cica bogár?

Amúgy a covidtól nektek fidióta birkáknak kell iszonyatosan félnetek, mert ugyebár a vírus a nyuggerekben, meg az ostoba, igénytelen emberekben teszi a legsikersebb károkozást. Ha orbán ráengedi a covidot a birka táborotokra, akkor a a fideSS 100%-ban elveszíti a szavazó táborát. Igaz, ezt le se kell szarnia, mert hát megvan az egyeduralom örök ideig, azzal pedig a büdös életben nem kell több választást csinálnia.

teéjesenmindegy 2020.04.27. 11:52:58

@Exploiter: "Nálunk kontakt kutatás sincs.
Ha valaki bemegy, hogy szarul van, akkor nem nézik meg se a családját, se a kutyáját, se senkit. Kapnak egy cetlit, hogy karantén van, aztán ennyi. Erről elég sok cikk ment. "
Ühüm. Hát persze, nincs.
Csak tudnám, hogy akkor mégis kire nyomták el azt a 50ezer tesztet.

"Meg nehezen tudom elképzelni, hogy egy olyan sűrű városban, mint New York, tényleg képes lenne bárki akár a valós kontaktok töredékét megtalálni."
Hmm . Akikkel együtt lakik? Akikkel egy légtérben dolgozik?

"egyetlen ember egy hétig rohangálhat keresztbe kasul tízezrek között, mielőtt dokihoz megy."
Igen pici valószínűséggel fertőz így. Kezdjük ott, hogy már alapból a tünetmentes is gyengébben fertőz, plusz az, hogy az utcán elmegy melletted nem fog megfertőzni.

"but close to zero among those under 50 years, and 0.1% among the 50-60 years group.”"
Akkor megint, és újra. Fasza, hogy nem halnak meg. A két hét lélegeztetés + maradandó tüdőkárosodás annyira fasza opció?
Baszki, az a baj, hogy a szenzációhajhász média úgy felvitte az ingerküszöböt, mint az állat. Baleset? Hány halott? 3. Akkor az nem is akkora baleset. És a 48 sérült, aki többet nem tud járni?
Ennél is. Jajj, de kurva jó, hogy az ismerős 24 éves nem halt meg. Csak úgy néz ki, mint egy csontváz, és soha többet nem fog sportolni, mert szarrá ment a tüdeje. És ez az amit most tudunk.

Etniez 2020.04.27. 11:54:41

@teéjesenmindegy: látod, ezért vagy fotelszakértő.

Nincs összefüggés a látható tünetek és a pozitív teszt között.

Sok tünetmentes ember van, aki nem hogy pozitív, de még terjeszti is.

Sőt, újra el lehet kapni, volt egy betegem, aki produkálta a tüneteket, 2 hétre izoláltuk, negatív tesztekeket hozott két hétig, vettünk tőle vért és újra pozitív lett. És semmilyen tünete nincs, de a vérteszt kétszer is pozitívnak hozta.

Olyan jó lenne, ha nem hoznád ilyen magabiztosan a hülyeségeket.

Etniez 2020.04.27. 11:58:07

@Etniez: i meant 2 hétig pozitív volt, karanténba raktuk, utána két hétig negatív, aztán újra pozitív volt egy hétig.

Váladék teszt és vérteszt is volt.
Első alkalommal lázas volt, 95%-os O2, köhögött, másodjára semmi.

Ilyen ez.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.27. 12:12:05

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ne reménykedjenek gazdéid, a hiteles kisemberek erősebbek az olajnál, s ha nem fogad szót az olaj, ökölllel tanítják tisztességre.

Andy73 2020.04.27. 12:13:49

@MEDVE1978: Egyetértve azzal, amit írtál, a személyes szempontjaidra reagálok. Szerintem a járvány egyik nagy tapasztalata, hogy fontos, hogy mi is tegyünk az egészségünk megérzéséért, hogy minél kevésbé legyünk veszélyeztettek a hasonló betegségeknél. A középkorúak jelentős része túlsúlyos, ami okozhat magas vérnyomást, és az asztmás tüneteket is súlyosbíthatja. Ezért fontos ez ellen tenni, nem koplalással vagy drasztikus fogyókúrával, hanem több mozgással. Ez most a karantén miatt is fontos, a stressz lekűzdésére is. Nem feltétlen otthon mozogni, hanem lehetőség szerint a szabadban is többet, legalább sétálni, de lehetőleg kocogni és futni is. Ezt sem kell drasztikusan csinálni, fokozatosan lehet a mennyiséget és a tempót is fokozni. Ha kipróbálod, megtapasztalhatod, hogy idővel meg lesz az eredménye. Jobb közérzet, jobb egészség, sőt még akár előnyösebb külső is.

nemecsekerno_007 2020.04.27. 12:25:38

@Etniez: Te az ellenzékről beszélsz. :)))))))))))))

Egyébként majd fél év múlva fog kiderülni, hogy melyik módszer a jó. Fogjuk rá, hogy jól csinálták a korai szigorítást, de most lassan azért lazítani kell mert a gazdasági hatások sokkal rosszabbak lesznek. Az ellenzék meg egy tragédia.

white999 2020.04.27. 13:05:18

@teéjesenmindegy: Ez megvan?

index.hu/belfold/2020/04/27/az_orvosi_egyetemek_mar_az_elejetol_tudtak_rengeteget_kell_tesztelni/

Az elejétől véded a kormány hülyeségét, amiből már Ő is próbál szabadulni. Még most se veszed észre, hogy rád égett?

white999 2020.04.27. 13:10:02

@teéjesenmindegy:Ühüm. Hát persze, nincs.
Csak tudnám, hogy akkor mégis kire nyomták el azt a 50 ezer tesztet.

Ami ugye 32000 ember a hírek szerint.

ŐŐŐ..... Petike, Laci bácsi Viki bácsi?

white999 2020.04.27. 13:14:21

@Kivlov: Mielőtt kijött az intézkedés már üresek voltak a plázák. Ha nincs hatalmi szó akkor is lett volna visszaesés. Ezért lesz korlátozott a nyitás haszna is. Ha teljesen kinyit, akkor hullanak az emberek ha részleg akkor pedig nem változik szinte semmi.

2020.04.27. 13:31:16

@Exploiter: A stroke sajnos nem hiszti. New Yorkban írta le az egyik orvos, hogy amikor kihúzza az érelzáródást, a szeme előtt jelenik meg az újabb, real time. Ezzel együtt nincs más tünet, csak az embólia, stroke, etc, és mindegyik 30-50 közötti.
Nyilván keveseket érint, de megint New Yorki adat, hogy 4x annyi ilyen hullát szednek össze hetente, mint normális körülmények között a tűzoltók.
Az olaszok egész jól leírták a betegség patológiáját és abból következhet a véralvadási zavar, amely közvetlen előzménye az elzáródásos kórképeknek.
Én ebbe a korosztályba tartozom és remélem nem így jön ki majd a fertőzés.

Kivlov 2020.04.27. 13:35:57

@white999:
Pontosan. A vállalkozó megoldotta volna magától, hogy kinyit vagy nem.
De mi értelme 3kor bezárni pl.? A vírus csak 3 után fertőz, addig nem?
Ahogy a teszkó zöldségrészlegen se fertős 10 centiről. De az étteremben fertőzne 2 méter asztaltávból is.
Az ilyen jellegű "mesterséges gazdaságleállítás" volt felesleges.

cavalry 2020.04.27. 13:40:27

@midnightcoder2: Ismerem a technikákat, de sajnos az még gyerek cipőben jár, mert az íze nulla. Ettél mér ilyen paradicsomot biztos. Javul ez is, van anyagom egy 1000x1000 méteres zárt rendszerről, amiben 6 méter magasan termelnek paradicsomot folyamatos szedéssel, 1 m2-en 56 kg jön le. Csomagolás és szállítás, számítógéppel irányítanak mindent. De szedni azt is kell. A poén a mikroelemek adagolása hogy ne legyen vízízű , egész jól megy nekik. De gyümölcsfákat nem lehet ilyen módszerrel termelésre fogni :) sok képzett ember kell, de van benne profit. A nagy informatikai és elektronikai cégek is csinálnak ilyet de ott a fény is mesterségesen dolgozik ütemezve, és teljesen steril az egész, mosni sem kell fogyasztás előtt. A műkörmösök előtt nagy perspektíva van.

white999 2020.04.27. 13:51:53

@Kivlov: Pont ez volt a lényeg. Aki dolgozik 3 után már ne bóklásszon vásárolni. Ennek hatása, hogy viszont szombaton vasárnap tömegnyomor pl egy barkács áruházban, mert mindenki akkor megy. Így igazából a többször emlegetett legendás magyar fegyelmezettséget sem értem. Pusztán annyi történt, hogy idejében zártak és főleg az iskolák zárása volt a jelentős dolog. Tiszta sor, hogy így a végtelenségig nem megy de hogy mi lesz a nyitás után két héttel, azt nincs ember aki megmondja.

midnightcoder2 2020.04.27. 13:53:10

@cavalry: Szerintem a forgalomba került zöldség nagy része ilyen. Amit az éttermekben eszel egészen biztosan, különben nem tennének mindenbe 120 tonna sárgarépát. A zöldségnek pedig így is, úgy is szar íze van. A gyümölcs ma még érdekesebb kérdés, de őszintén szólva nem nagyon látom magam előtt, ahogy a pesti műkörömipari szakmunkás vesz pár hektár földet Szabolcsban és ezen túl almatenyésztésből él majd meg. Egyrészt azért, mert ehhez elég sok föld és elég sok szaktudás kell - már a hajlandóságot túl. Ráadásul mire az almatenyészet jövedelmezni kezd, az sem egy nap. És a földön viszonylag csekély azoknak a milliomosoknak a száma, akik ebből gazdagodtak meg.

midnightcoder2 2020.04.27. 13:54:18

@white999: Másrészt idénre már tiszta hülyeség kinyitni az iskolákat.

cavalry 2020.04.27. 13:55:24

@midnightcoder2: Rabszolgák lesznek nem vállalkozók. Munka, munka, munka és nem hal éhen. Ez a titok.

midnightcoder2 2020.04.27. 14:01:39

@Exploiter: Szerintem ezzel a bezárással kapcsolatban kiindulhatsz abból, hogy ezt már kiszámolták az ujjacskáikon elég okos emberek. Első körben a kicsi kínaiaknál, és hidd el hogy azok inkább dobtak volna le Vuhan-ra atombombát, mint hogy egy százalékkal csökkenjen a GDP-jük. Ehhez képest még ők is lezártak. Az pedig, hogy mi itt mit csinálunk kb. mindegy onnantól kezdve, hogy a gengszterváltás után Antallék és a ragadós kezű jóelvtársak együttes és szorgalmas munkával felszámolták a hazai gazdaságot. Mi egy pici nyitott gazdaság vagyunk ahol a GDP-t a külföldi multik, illetve azok beszállítóik produkálják, illetve azok a kereskedők akik a főleg kínaiak által gyártott termékeket adják el a lakosságnak. Ergo a mi GDP-nket nem az határozza meg, hogy Viktor bácsi nyit-e vagy zár.

midnightcoder2 2020.04.27. 14:03:36

@cavalry: Rabszolgák eddig is voltak. Nem azért nem termelünk málnát, mert nincs hozzá munkaerő. Van mindjárt egy olyan egy milliós kisebbségünk akinek a nagy része nem annyira küzd túlképzettségi problémákkal.

cavalry 2020.04.27. 14:07:05

@midnightcoder2: Itt a lehetőség bevezetni őket a munka világába, úgyis az akar lenni ez az izé, nem?

midnightcoder2 2020.04.27. 14:11:19

@cavalry: Hajrá. De nekem az az érzésem, hogy a málnás joghurthoz szükséges 5%-nyi málnát továbbra is ugyanazok fogják szállítani akik eddig. És a joghurt málna ízét továbbra is a mesterséges aromák, a színét pedig a mesterséges színezék adja majd, ahogy eddig is. Mert hogy ez a legolcsóbb, és fizetőképes kereslet még kevésbé lesz majd mint eddig.

Kivlov 2020.04.27. 14:39:47

@white999:
Persze, hogy nem mehet. Ezek a korlátozások ideiglenesen jók max, és ennyi.
Mivel nem tudjuk, hogy ennek a sztorinak mikor lesz vége (2 hónap, 1 év, soha?), így pláne csak ideiglenesek lehetnek.vagy ha még jövő ilyenkorra se lesz vakcina, akkor még mindig nem lesz suli? nem lesz étterem, rendezvény, szórakozóhely és egyebek nyitva? ugyanmár...

teéjesenmindegy 2020.04.27. 14:54:03

@white999: Ez már három, bravó.
Egyébként mesélj, mert látom a vip betegség neked valami rögeszméd.
Szóval ott a nagy gonosz Pintér mondjuk. Aztán nem ad tesztet senkinek, hanem faszán leteszteli önmagát. Eddig értem a kis világodat. És ez miért jó neki?
Negatív? Másnap csinálhatja újra, ugye? Hiszen megy jobbra-balra. Sőt, ugye, ha pozitívval volt kapcsolata, akkor karantén.
Pozitív? Mehet a francba karanténba. Hát ez megint egy remek opció.
Ha pedig pozitív és szarul lesz, akkor meg mehet a vip kórházba vip körülmények közé fuldokolni, mert gyógymód az nincsen.
Szóval, azt hiszem, hogy logikád az egy szál sincs. A teszt nem véd meg a vírustól. Nem gyógyít ki belőle. Nem ad védettséget. Mutat egy pillanatnyi állapotot.
Mi értelme van használnia magára a nagy csúnya gonosz ner lovagnak?

teéjesenmindegy 2020.04.27. 14:57:31

@Etniez:
"Nincs összefüggés a látható tünetek és a pozitív teszt között.
Sok tünetmentes ember van, aki nem hogy pozitív, de még terjeszti is."

És én ennek hol mondtam az ellenkezőjét kedves sofőrből lett szakmai atyaúristen?

Csak hogy te is értsd, mert látom már annyira külföldi vagy, hogy nem nagyon megy a magyar - az, akinek nincs tünete, kevésbé fertőz mint az aki éppen a tüdejét köpi ki.

Exploiter 2020.04.27. 15:01:35

@midnightcoder2:

Okés.
Azért szerintem figyeld a híreket.
Amilyen gyorsan eljutottunk a “Kínában vírus van, kit érdekel” szintről az “elpusztul az ismert világ” szintjéig, ugyanolyan hirtelen lesz a váltás most is.
A kicsi kis ujjaikon most is számolnak az emberek, ki is jött az operatív törzs kommunikációja, ugye. Feltűnt, hogy már ott is sokkal, de sokkal kisebb számokkal dobálóznak...?

teéjesenmindegy 2020.04.27. 15:02:33

@Kivlov: "De mi értelme 3kor bezárni pl.? "
Csökkenti az érintkezések számát. Ha minden nyitva van, akkor sétálgatsz, vásárolgatsz.
Ha van fél órád, akkor elmész és megveszed a legfontosabbakat.

"Ahogy a teszkó zöldségrészlegen se fertős 10 centiről. De az étteremben fertőzne 2 méter asztaltávból is."
A teszkó zöldségrészlegén jellemzően töltesz fél percet. Az étteremben pedig mondjuk másfél órát. Sokkal kisebb a fertőzés veszélye, ha valakivel (esetleg maszkban esetleg kesztyűben) fél percet töltesz el a pultnál, mintha mellette ennél innál egy órán keresztül.

Kivlov 2020.04.27. 15:10:00

@teéjesenmindegy:
Jogos. Ezért mondom, hogy ideiglenesen ki lehet bírni a korlátozást. Hosszú távra viszont ezeket a korlátokat nem lehet tartani.

teéjesenmindegy 2020.04.27. 15:11:16

@white999: " Így igazából a többször emlegetett legendás magyar fegyelmezettséget sem értem. "
1. Azért ha megnézed elég sokan hordanak maszkot. A sorban posta előtt 2 métereket tartják. A buszok üresek, aki meg rajta ül azok is szétszórva. Ez a fegyelmezettség azért meglepő.
2. Nem gondolom, hogy legendás lenne, attól függ, hogy mihez viszonyítasz. Ázsiaiakhoz képest biztos kisebb, az olaszoknál meg biztos nagyobb. Én speciel elég kevés hőbörgőt láttam, hogy miért nem mehet be, vagy miért kell kint várnia.
3. Azért nincs olyan miniszterelnök a világban, aki azzal állna ki, hogy "gecik, nem tartotok be semmit, amúgy is kövérek vagytok meg tunyák, meg fogtok dögleni"

Exploiter 2020.04.27. 15:21:30

@Geza vagyok:

Lehetséges, sok minden kiderülhet.
De egyelőre naponta jön újabb hír, hogy mi mindent okoz a cucc. Csoda, hogy életben maradt bárki, aki valaha ránézett egy fertőzöttre.
Majd ha ezt szépen megvizsgálják, aztán szépen tudományos alapokon bebizonyítják, hogy a kettő közt valóban van ok-okozati összefüggés és majd mellé is tesznek egy valódi számot, hogy a fertőzöttek hány százalékát érinti, akkor majd komolyan veszem.
Addig beteszem a többi hasonló hír közé.

teéjesenmindegy 2020.04.27. 15:47:30

@Exploiter:
A NY kormányzó kiad egy közleményt, ami pont ellene megy a világ összes kormányának és eü intézményének a meglátásaival, azt komolyan veszed.
Ha kutatók/orvosok elmondják, hogy milyen hatásai vannak az akkor kacsa.

Ja, meg ugye abból indulsz ki, hogy hússzor annyi fertőzött van, mint hivatalosan, tehát gyakorlatilag akármilyen számot mondanak, hogy mi érinti a hány százalékot az röhejesen alacsony lesz szerinted.

Így azért könnyű.

teéjesenmindegy 2020.04.27. 16:51:59

@Geza vagyok: Kivéve, ha esik. Mert akkor inkább otthon maradnak. A Bastille-t sem esőben borították le.
Vagy ha fúj. Úgy nem lehet.
Vagy ha hideg van. Kinek kell egy megfázás a forradalomban?
Vagy ha hőség van. Komoly koncolásokat nem lehet rövidujjúban...

teéjesenmindegy 2020.04.27. 16:56:31

@Geza vagyok:
Ha esetleg olyat idéznél amit regisztráció meg előfizetés nélkül is megnézhető...

"eurologists across the country are reporting a drop in the number of acute stroke patients seeking emergency care during the COVID-19 pandemic ― suggesting that some patients may be intentionally staying home rather than risking coronavirus exposure at hospital emergency departments (EDs)."
Mert én ennek semmi közét nem látom semmihez. Nem mernek kórházba menni.

Exploiter 2020.04.27. 16:58:27

@Geza vagyok:

Thx!
Mondjuk a cikk fő mondanivalója az, hogy az emberek nem mernek kórházba menni, ha rosszul vannak, ami kb. azt erősíti, hogy a pánik és annak következményei így vagy úgy, de egyre több embert ölnek meg, tehát... ez melyik oldalra érv?

white999 2020.04.27. 19:32:07

@midnightcoder2: Akkor kinyitják. Jó lesz gumicsontnak és megint össze lehet rántani a híveket.

élhetetlen 2020.04.27. 19:33:17

@csodalámpa: Nem azt írtam, hogy a gyerek gyújtja fel a lakást, ha nem tűnt volna fel. Úgy is lehet zárlatos egy csatlakózó, hogy semmi nincs bedugva. Volt szerencsém már a sercegéshez a kanapé mögött, elhúztam pattogtak ki a szikrák a falból. Ha nem vagyok ott a kanapé huzata felgyulladhatott volna, attól meg a többi bútor. Tudtam kezelni, felnőtt vagyok, de te biztosan boldogultál volna 8 évesen. És a többi, ha kigyullad egy lakás alattad, melletted, és átterjed a tűz? De van Google-d, nézegesd kicsit a lakástüzeket, csak márc.16-án volt három, nem szökő évente egy. Hogyne, aki ilyennek nem teszi ki a gyerekét, az lelkileg megnyomorítja. Okos meglátás.

white999 2020.04.27. 19:35:54

@teéjesenmindegy: Vitya Peti Lacika vicc volt. inkább csak arra céloztam, hogy akár egészségest is tesztelnek de olyat aki szarul van már nem biztos.

white999 2020.04.27. 19:41:21

@teéjesenmindegy: Ok. Neked jelző nélkül írom, csak a kormány propaganda sajnálkozik, hogy ha mindenki fegyelmezetten betartja a korlátozást, akkor büdös életben nem lesz nyájimmunitás. Ezért kell most nyitni hogy végre fertőződjenek már meg az emberek. Ne velem veszekedj majd, ezt Ők mondják.

csodalámpa 2020.04.27. 19:48:15

@élhetetlen: Nem tudom, nekem egy normális műszaki állapotú lakásba nem férnek bele a szikrázó konnektorok :D De igen, a felső szomszéd is eláztathatja, földrengés is lehet, végül is az is előfordul Magyarországon, igaz nem hetente, sőt szerintem egy nyolcéves azt sem reagálná jól le ha a Chinoinban lenne valami baleset pl. és felbőgnének a szirénák a környéken. Biztos velem van a baj, de nemé rzek késztetést rágooglizni a lakástüzekre, bocsi.

teéjesenmindegy 2020.04.27. 20:03:14

@élhetetlen: Úristen, volt három 16-án? Aztakurva.
Oszt csókolom a háromból hány keletkezett azért, mert égő cigivel elaludt a lakó? Amit a nyolcéves nem csinál. Vagy a másik a konyhában kigyulladó olaj, amit szintén nem csinálnak a nyolcévesek.

De persze nyilván életveszélyes otthon lenni, neked anyád 20 éves korodig fogta a kezed, ezért lettél ennyire életrevaló. Éjszakánként járőrözni kell a konnektorok környékén, tessék mondani?
Ja, egyébként ha már a szikrák csak úgy pattognak, akkor el lehet menni otthonról néha, vagy folyamatosan kell felügyelni a konnektort?

teéjesenmindegy 2020.04.27. 20:12:00

@white999:
"kár egészségest is tesztelnek de olyat aki szarul van már nem biztos."
Miért nem? Ez lenne a nagy gonosz terv? Vagy mert ezt írta a 444.

Nem tudom mit mond a kormánypropaganda, de elég merész dolog a nyájimmunitásra várni, amikor azt sem tudjuk biztosan, hogy egyáltalán immunitás kialakul-e, illetve ha kialakul akkor meddig. Plusz ugye naponta jönnek hírek, hogy még milyen hatásai vannak ennek a dögnek.
Azt pedig nem tudom, hogy ki vette számításba, hogy marhára lehet úgy ujraindítani, hogy arra kell számolni, hogy a munkavállalók kapásból betegállományba mennek egy-két hétre.

Ami engem érdekelne,- de nyilván az újságírókat nem, azért nem kérdezik meg, mert nekik nem lényeges- hogy hány új beteg jön a kirendelt karanténból. Mert ha minden új eset a már megfigyelt és elkülönítettekből jön akkor nincs járvány.

teéjesenmindegy 2020.04.27. 20:23:31

@csodalámpa:
Mondjam a megoldást? Lenyomod a biztosítékot. A nyolcéves meg legózzon otthon vagy rajzolgasson. Csak így lehet megóvni a lakástűztől.

Nylul 2020.04.27. 21:09:56

@nemecsekerno_007:

Ezt a hozzászólást a nemecsekféle belinkelt comment után kezdtem el írni úgy 12:30 körül, de miután nekem azért van jobb dolgom is, mint itt osztani az észt, elfelejtettem befejezni.
Szóval itt maradt nyitva ez az oldal.

Ez volt az comment:
"Na, ez egy egész értelmes társalgás, mindkét oldalt érdemes volt olvasni. Sajnos megjön nemsokára Brendel, és telefossa az egészet."

Na most elküldöm ezt a posztot, amikor majd az oldal újratölt, és le merem fogadni, hogy 200+ új hozzászólás lesz, ahol Matyika meg az etetői a béka segge alá süllyesztik a színvonalat.

white999 2020.04.27. 21:10:25

@teéjesenmindegy: Hosszú közös pályafutásunk alatt, majdnem teljesen egyetértek az elmondottakkal. Az a baj, hogy nem csak a karanténos betegeket nem lehet érteni de most már semmit se.

www.portfolio.hu/gazdasag/20200427/van-egy-megmagyarazatlan-furcsasag-a-magyar-koronavirus-szamokban-428556?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Nylul 2020.04.27. 21:16:50

@Nylul: Oups, tévedtem. Nem tudom, mi van Matyikával, de üdítő változatosság, hogy most a Birca meg a teéjesenmindegy öblögetik a szájukat fasszal. :D

cavalry 2020.04.27. 21:23:08

@midnightcoder2: ez a fizetőképes kereslet szöveg mindig élvezetes. Elárulom hogy az a kereslet ami NEM fizetőképes az nem kereslet hanem álmodozás. A kereslet fogalom tulajdonságai közé tartozik hogy a kereső képes és szándékozik realizálni a vágyait. Ha nem képes akkor nincs racionális kereslete. Én pld keresek egy Jaguár sportkocsit, mint álom és vágy. Pénzem az nincs rá. Igaz mégis van rá pénzem 10 darabra, de azt nem szándékozom ilyen marhaságokra költeni. Na most akkor mi van? Tehát pontosítva: a kereslet olyan vágy ami a célra költendő forrásokkal rendelkezik,és a vásárlásra fordítandó összeget erre a keresletre akarja költeni..

Etniez 2020.04.27. 21:37:40

@teéjesenmindegy: pedig ebben a, kérdésben nekem van tudásom és tapasztalatom is, te meg internetről okoskodsz.

A tünetmentesek is fertőzhetnek, sőt ők az igazi szuperterjesztők.
Nem azért, mert ők bocsátják ki a, legtöbb vírust, hanem azért mert őket mindenki közel engedi magához, mivel jól néznek ki.

white999 2020.04.27. 21:38:57

@teéjesenmindegy: Lásd megint igazat adok. A tesztelésnek így tényleg nincs értelme.

hvg.hu/itthon/20200427_A_gyorsteszteles_beszunteteset_kovetelik_a_haziorvosok

Lehet az a baj, hogy a türk tanács meg a kipcskok nem gyártanak tesztet. A kínaira meg nem lehet azt mondani hogy szar mert akkor ugrik a belgrád-budapest vasút hitele.

white999 2020.04.27. 21:40:53

@Etniez: Én már láttam nagyon ronda szuper terjesztőt is. Ott se lehet mindenki szépségkirálynő.

Etniez 2020.04.27. 21:54:29

@white999: nem úgy értettem, hanem úgy, hogy nem néznek ki betegnek, ezért sokat társalognak.

Mi is kiengedtük karanténból, egy hétig volt a közösségi területeken, érintkezett a többi beteggel. Vissza is fertőzött néhányunkat és 3 beteget. A gyógyszerei miatt havi vérteszten van, így derült ki, hogy covidos újra...

A kedves "úriember" folyamatosan degradál teherautó sofőrnek, sajnos az ő szakmáját nem ismerhetjük..

Én mérlegképes könyvelő vagyok, de építettem házat, kőműves melót megtudom csinálni, vezettem teherautót, diákként dolgoztam gyárban, pincérként, vezettem boltot két évig még odahaza, sorolhatnám.

Sokmindent kipróbáltam és mindenütt helyt álltam. Ezen kívül fociztam 8 évig és kosárlabdáztam 13 évig nb3-ban.

Csak azért írom le, mert kicsit elvan tévedve az "úriember", kíváncsi vagyok árva gyerekként hányszor jutott volna el a Maldív-szigetekre....

5 hete talpig műanyagban dolgozom ffp3 maszkban, szemüvegben és pajzzsal a fejemen. 2.5 éve dolgozom az egészségügyben. De neki már csak beakadt a teherautó... Ennyi erővel kőműves is lehetnék :D

élhetetlen 2020.04.27. 22:06:39

@csodalámpa: “nekem egy normális műszaki állapotú lakásba nem férnek bele a szikrázó konnektorok”. (Veszel egy újat, kicsit gyári hibás, és zárlatos lesz. Ha mázlid van, csak levágja a biztit, ha nem akkor csak szikrázik egy kicsit, de te ezt előre meg tudod mondani, hogy ilyen nem történhet). De az belefér, ha már megtörténik, hogy a kiskorú gyereked birkózzon meg az esettel, mert így nem lesz lelkileg megnyomorítva. Ne nézz lakástüzeket, ne is képzeld el, hogy az alattad levő lakás ég, otthon van a 8 éves, meg két kicsi egyedül, becsap a láng, meggyullad a függöny, utána a többi bútor, nem gond szerinted, csak felkészülnek az életre, de nem nyomorodnak meg lelkileg szerinted. Igen, veled van baj. Minden gondatlanságot lehet magyarázni, ahogy te is teszed, de az, hogy ennyi gondatlanság mellett is felnő (véletlenül) a gyerek, az még nem igazol téged.

Nylul 2020.04.27. 22:44:20

@élhetetlen: Olyan, minimális valószínűséggel bekövetkező eseményekkel dobálózol, amik alapján a gyereket egy odúba kéne zárni, és ki sem engedni 18 éves koráig.

teéjesenmindegy 2020.04.27. 23:02:47

@white999: Ezt olvastam félig, de ez csak valami számítási vagy statisztikai hiba. Mittomén az egerszegi kórházból hazaküldik veszprémbe... Ebből szerintem semmi nem következik.

Azt nem értem, hogy mi a faszért kell elbasznod egy viszonylag normális beszélgetést.
"Lehet az a baj, hogy a türk tanács meg a kipcskok nem gyártanak tesztet. A kínaira meg nem lehet azt mondani hogy szar mert akkor ugrik a belgrád-budapest vasút hitele."
Imádom ezeket az összemosásokat. A Cecília megmondta, hogy ezek nem jók. Hogy ki és miért használja amikor az OT kimondja, hogy nem megbízható, nem értem. Pont ugyanannyira senki nem számol utána, hogy honnan és mennyiért veszik, szóval akár jószándékkal is vehették. Miért baj, hogy jóban próbáunk lenni kelettel, nyugattal? Komolyan azt gondolod, hogy a kínai gyorstesztgyártó lobbi olyan erős, hogy megakadályoz egy milliárd eurós vasúti fejlesztést? Szerintem nem egy liga.

teéjesenmindegy 2020.04.27. 23:06:10

@Etniez: Hát, jó is ez az egészségügy, 2,5 fél év után már árványügyi szakértő és egészségpolitikai plusz gazdasági szakértő is lettél. Itt tényleg jobb a perspektíva, sokkal gyorsabb a karrier, a friss jogsival egy évig csak felügyelettel vezethetsz.

teéjesenmindegy 2020.04.27. 23:11:43

@élhetetlen:
"de az, hogy ennyi gondatlanság mellett is felnő (véletlenül) a gyerek, az még nem igazol téged."
Merő véletlen, hogy 7,7 milliárd ember él a földön. Képzeljük el egy pillanatra, hogy mi lenne, ha minden másodikat nem vinné el a lakástűz.
És akkor hol vannak még a mozgólépcsők áldozatai. Naponta százak halnak meg ott is.

Baszod, ahogy elnézem a galapagosi teknősök nagyobb arányban élik meg a felnőttkort mint a gyerekek a te világodban.

teéjesenmindegy 2020.04.27. 23:12:45

@Nylul: Erre volt példa a bezzegausztriában. Ott volt egy ilyen haladó szellemiség, a lányát tárolta ott. Csak a világ még nem értette meg...

élhetetlen 2020.04.27. 23:16:10

@Nylul: Minimális valószínűség, Te se nézd meg pl. a lakástűzeket. Ha ilyen esetben meghal egy gyerek, mert egyedül volt otthon, az tényleg nem tömeges, de, ha a tiéd hal meg egy szomszéd lakásban keletkezett tűz miatt, akkor csak legyintesz, hogy nem gond, nem volt valószínű, majd lesz másik? Mondjuk a szülő elmegy dolgozni, oda, vissza két óra, és “csak” 8 óra meló, a kiskorúak addig otthon egyedül, és, ha bármi történik, oldják meg? Tudom, egy gyereket meg lehet tanítani arra, hogy, ha át akar menni egy zebrán, akkor várja meg a zöldet, de akkor is elcsaphatják., de a szándékos veszélyeztetés az más eset. Ha érted, ha nem.

élhetetlen 2020.04.27. 23:27:31

@teéjesenmindegy: Hess! Nem érdekel a zagyva agymenésed. Mikor látod be? Vagy ki előtt villogsz a nekem írt brilliáns kommentjeiddel? Vagy kényszeres szükséged volt egy válaszomra? Beteges.

teéjesenmindegy 2020.04.27. 23:40:22

@Nylul:
Értsd már meg, hogy a szülők minimum 2 óra távolságban dolgoznak, és a lakástüzek mindennaposak. Főleg, ha a szomszéd gyullad ki, mert a lakások általában üresen szoktak kigyulladni, amikor senki nincs otthon.
Egész konkrétan halálra ítéled a gyereket, ha otthon kell maradnia egyedül.

Nylul 2020.04.28. 00:07:07

@élhetetlen: Bocsi, de ez nem objektív álláspont.
Nyilván tragédia. Ha az enyém hal meg egy ilyen helyzetben, én valszeg meg is őrülnék, és egy csomó kamunickel szidnám a kormányt és az ellenzéket, a gázosfiút, a tűzoltókat, a szomszédokat pedig hirtelen felindulásból aprítanám fel a tűzből megmentett svájci bicskával.

De ettől ez még az én személyes tragédiám marad, és bármennyire is sikerült behúznom a legszarabb lottó ötöst, én hiába fogok tombolni az utcán, senkit nem fog érdekelni.

És objektíven: Ez így természetes.

teéjesenmindegy 2020.04.28. 00:33:41

@Nylul:
Előzd meg a tragédiát. A gyerek kezét soha, semmilyen körülmények között ne engedd el 18 éves koráig. Csúnya, veszélyes világ ez.
Ráér az a gyerek 18 évesen megtanulni, hogy a mozgólépcső hogyan működik. Azért 16 évesen kérjél tőle tanácsokat klímavédelem ügyében.

élhetetlen 2020.04.28. 00:39:58

@Nylul: Felőlem hápoghatnál is, kárálhatnál is, makoghatnál is, kamunickel szidnád a kormányt és az ellenzéket, de ez nem változtatna a személyes felelősségeden. A kiskorú egyedül hagyása egy lakásban veszélyeztetés, akkor is, ha teéjesenmindegy egyetért veled. és ez obektív tény. “És objektíven: Ez így természetes.”. Nem nem természetes a veszélyeztetés. Büntetendő. akkor is ha általában utólag derül csak ki.

Nylul 2020.04.28. 09:18:30

@élhetetlen: Nem, ez nem feltétlenül veszélyeztetés. Rengeteg dologtól függ, amit az adott esetben kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt indított nyomozás során dől el, hogy egyáltalán továbbkerül-e vádemelési javaslattal az ügyészségre, az ügyészség eldönti, hogy vádat emel-e, majd végül a bíróság mondja ki, hogy mi azt, ami a tény.

Ez nem bináris helyzet, abszolút nem mindegy, hogy egy 16 évest hagysz otthon, amíg leszaladsz a boltba, vagy egy csecsemőt, amíg elmész bulizni éjszaka. Mindkét esetben hivatalból nyomozás indul, de míg az első esetben, hacsak fel nem merül valami súlyos értelmi fogyatékosság, a nyomozást bűncselekmény hiánya miatt lezárják. A második esetben az az ügyvéd dolga, hogy lehetőleg a 2-8 év között kiszabható büntetés inkább a kettőhöz legyen közel.

teéjesenmindegy 2020.04.28. 09:45:10

@élhetetlen: "A kiskorú egyedül hagyása egy lakásban veszélyeztetés, akkor is, ha teéjesenmindegy egyetért veled. és ez obektív tény."
A lófaszt, te idióta. Fingod fogalmad nincs erről sem.

white999 2020.04.28. 10:48:14

@Etniez: Nem olvastam végig az előzményeket csak fel akartam dobni a napodat a viccel. Értettem, hogy gondoltad.

white999 2020.04.28. 10:53:58

@teéjesenmindegy: A Cecília megmondta, hogy ezek nem jók.
Azt hittem a kormány felelőssége már csak a különleges felhatalmazás miatt, hogy az OMSZ mit használ. Olyat aminek van értelme vagy olyat aminek semmi.
A vita kb arról szokott szólni, hogy a kormány ura e helyzetnek vagy sem. Legtöbbször úgy látszik, hogy én ezekre hozom fel sorban a példát. Mások úgy gondolják, hogy igen és arra nem nagyon szoktak felhozni példát.

teéjesenmindegy 2020.04.28. 12:48:18

@white999: Nyilván mindenkit lehengereltél a példáiddal.
Mondjuk az biztos csak valami véletlen, hogy ha a kormány hallgat valakire, akkor az nerlovag orbánseggnyaló lesz, ha nem hallgat valakire, akkor az attól a pillanattól szakértőnek számít.
A 444 en nyilatkozott a hős orvos, persze helyszín és név nélkül, hogy az alibabáról rendeltek maszkot. Ő hős, aki teszi a dolgát. Ha esetleg kiderül, hogy szar amit vettek, és kárt okoz, akkor a kormány a hibás. Ha az OMSZ kivisz egy olyan tesztet ami nem jó, akkor ő nem hős, hanem áldozat, a kormány a hibás.

Te tényleg úgy gondolod, hogy mind a százezer eü dolgozó mellett ott áll a patás, és irányítja? Megmondták, hogy mit kell csinálni, minek van értelme és minek nincs.
Azért azt is megnézném, hogy a bezzegmáshol országokban vajon honnan szerezték a teszteket. Mintha a spanyoloknál lett volna valami gáz velük szintén.

white999 2020.04.28. 14:03:23

@teéjesenmindegy: Kezdesz közel járni a megfejtéshez. Mindenhol van gond a tesztekkel és maszkokkal ami Kínából jött. Csak máshol a curva anyjába küldik a kínaikat, mert ez nem segély volt hanem fizettek érte. Nálunk meg csak a kipcsakok meg a türk tanács ment meg kínával egyetemben a mocskos eu meg a soros 2.0 hálózatot építi szegény Magyarország elveszejtésére. Nem csak az alibabás orvos mondja, hogy nincs maszk meg ruha.
Nem tom érzed e a különbséget a kommunikációban. Amúgy az sote-t vezető professzor csináltatott 13.000 tesztet aki az operatív törzsben szakértő. Ilyenkor tényleg nem érted, hogy szakértőként mást mondana, mint amit a munkahelyén meggyőződésből csinál? És a sort órákig lehetne folytatni.

teéjesenmindegy 2020.04.28. 17:20:15

@white999: Na, ez valami új. Tehát mi nem fizettünk Kínának a tesztekért meg a maszkokért? Azt csak úgy adták?
Kezdem elveszteni a fonalat egyébként. Szóval az tény, hogy az eu se nekünk se másnak nem adott lófaszt sem. Az egy remek dolog, hogy valami pénzt nem kell befizetni júniusban (amit amúgy se tudna senki, mert nincs állami bevétel) de ugye pénzzel nagyon nem lehet tesztelni. Szóval a filantróp Soros is hiába adott Karigerinek pénzt, ugyanúgy kínai tesztet tud venni.
Egyébként az eu-t kurvára jogosan kritizálja mindenki aki él és mozog. Tudtad, hogy van járványügyi központ, 230 dolgozóval? Hallottál róluk bármit is?

Hány lett pozitív abból a 13 ezer tesztből egyébként? Mert olyan sok nyilván nem, hogy semennyire nem ugrott meg a hivatalos szám. Milyen alapon találták ki, hogy kit tesztelnek?

Egyébként azon túl, hogy rohadjon meg az Orbán, mit akarsz mondani? Komolyan.
Vannak hullahegyek? Szétesett az egészségügy? Pánik van az utcán?
Tényleg értem, hogy szarul hangzik a türk tanács meg a csipcsák akármi, de mi rosszat is csináltak azzal, hogy adtak pár maszkot?
De, csak az alibabás mondja, hogy nincs védőeszköz. Természetesen az ilyenek valahogy mindig megtalálják a 444. hu-t. Meg ugye a "nem tesztelnek senkit" dumával is megtalálják.
Belekötöttél te konkrétan már abba, hogy mi ez a duma a nagy "fegyelmezettségről". Ok.
Belekötötté abba, hogy keveset tesztelnek. Ok
Nyilván mondtad már, hogy szar az egészségügy. Ok.
Na, ha a magyarok nem fegyelmezettel, szarul szervezett minden, szar az eü is, nem is tesztelnek, és amúgy is mindenki alkalmatlan, akkor nem kéne itt térdig gázolni a haldoklókban?
Esetleg azt a következtetést még el tudom fogadni, hogy a kipcsák vért azt nem bírja a vírus, és ezért vagyunk ilyen szuperek.

Szóval azért a kis felépített alternatív valóságodat nem zavarják a tények? Ha igaz lenne a 444 meg a többi független (höhö) média minden marhasága, akkor nem kéne valami sokkal szarabb eredményeknek lenniük?

white999 2020.04.28. 20:41:35

@teéjesenmindegy: Most vagy direkt értesz félre dolgokat vagy szövegértési problémáid és a napi történésekből alapvető alul informáltságod van. Tételesen végigveszem a kedvedért és legyen ez a zárszó.

Tehát mi nem fizettünk Kínának a tesztekért meg a maszkokért? Azt csak úgy adták?

Volt ajándék a nagy többség természetesen vásárolva. Feltételezem jó szokás szerint azért közbeiktatva egy cég a haszon kedvéért. Viszont Vitya szerint csak és kizárólag a türk tanács és kipcsakok meg kína segít rajtunk. Bármennyire is cinikusnak tartod ezek nem az én szavaim, hanem fidesz hivatalos álláspontja a kérdésben.

Szóval az tény, hogy az eu se nekünk se másnak nem adott lófaszt sem. Az egy remek dolog, hogy valami pénzt nem kell befizetni júniusban (amit amúgy se tudna senki, mert nincs állami bevétel) de ugye pénzzel nagyon nem lehet tesztelni.

Amikor nem fizeted be a pénzt valahova az pont olyan segítség mint a hitel moratórium amivel az Orbán kormány menti az embereket. A különbség, hogy azt egyszer majd be kell fizetni. Csak nem azt mered állítani, hogy az Orbán kormány haszontalan dologgal menti az embereket.. Mert szerintem ez esetben nem, még ha meg se közelíti azt a segítéséget amit az eu ad nekünk.

Hány lett pozitív abból a 13 ezer tesztből egyébként? Mert olyan sok nyilván nem, hogy semennyire nem ugrott meg a hivatalos szám. Milyen alapon találták ki, hogy kit tesztelnek?

Erre talán az operatív törzs vezetője tudna válaszolni ha akarna. Sokszor és sok egyéb kérdésre nem akar. Sajnos ez irányú információ éhségedet nem tudom kielégíteni.

Egyébként azon túl, hogy rohadjon meg az Orbán, mit akarsz mondani? Komolyan.
Vannak hullahegyek? Szétesett az egészségügy? Pánik van az utcán?

Még nincs és reméljük, hogy nem is lesz. Még nem esett szét de esélyes.

Tényleg értem, hogy szarul hangzik a türk tanács meg a csipcsák akármi, de mi rosszat is csináltak azzal, hogy adtak pár maszkot?

Kipcsak. Csak vicces a türk tanácstól várni a megmentést. Szerintem te is elismered hogy az eu gazdasági ereje nem mérhető a kipcsak tanácséhoz. Valamint a magyar gazdaság is eu és elsősorban német függő. Mondjuk a türk vonaltól simán éhen lehetne halni egy hét alatt annyira nem számottevő.

De, csak az alibabás mondja, hogy nincs védőeszköz. Természetesen az ilyenek valahogy mindig megtalálják a 444. hu-t. Meg ugye a "nem tesztelnek senkit" dumával is megtalálják.

Nem csak ajánlom a google keresőt.

Belekötöttél te konkrétan már abba, hogy mi ez a duma a nagy "fegyelmezettségről". Ok.
Belekötötté abba, hogy keveset tesztelnek. Ok
Nyilván mondtad már, hogy szar az egészségügy. Ok.
Na, ha a magyarok nem fegyelmezettel, szarul szervezett minden, szar az eü is, nem is tesztelnek, és amúgy is mindenki alkalmatlan, akkor nem kéne itt térdig gázolni a haldoklókban?

Nem. Mert időben zártak be mindent amit most fognak kinyitni. Németek pár napja nyitottak és már emelkedik a dolog. A suli bezárás nem Orbán műve volt sokkal inkább az a bravúr, hogy az Ő akarta ellenére végrehajtották. Ezért is lett a rendelti kormányzás, hogy még a sok hülye beszari fidesz képviselő ne tudjon belepofázni. Hiszen zseniális vezetőink vannak Orbán mindenhez ért de ma Palkovics oktatta sok hülye közgazdászt, mert Ő is mindenhez ért. Hál isten zsenikkel vagyunk tele. Majd meglátjuk mire mennek.

Esetleg azt a következtetést még el tudom fogadni, hogy a kipcsák vért azt nem bírja a vírus, és ezért vagyunk ilyen szuperek.

Ebben van fantázia. Én nyugodt vagyok, mert 0 vércsoportúakat kevésbé bántja. Biztos van valami genetikai stb ok is. Főleg az egészségesek halála ami érdekes még ha nagyon kevés is van.

teéjesenmindegy 2020.04.28. 22:38:45

@white999: "Viszont Vitya szerint csak és kizárólag a türk tanács és kipcsakok meg kína segít rajtunk"
Tudsz másról? Nem pénzről, hanem eszközről?

"Amikor nem fizeted be a pénzt valahova az pont olyan segítség mint a hitel moratórium amivel az Orbán kormány menti az embereket. A különbség, hogy azt egyszer majd be kell fizetni. Csak nem azt mered állítani, hogy az Orbán kormány haszontalan dologgal menti az embereket.."
Most akkor megint. Ha ég a házad, akkor víz kell vagy az, hogy ne fizesd be majd a jövő havi részletet?
Már bocs, teljesen jó döntés, hogy eltolják a hiteleket. Viszont közben az országnak lélegeztetőgép kell, nem pedig pénz. Érted? Baszhatod, ha elengeded mondjuk a kórház adósságát, ha az nem tudja ellátni a beteget.
Azokért a kurva gépekért meg megy a harc.

"Még nincs és reméljük, hogy nem is lesz. Még nem esett szét de esélyes."
Nem is fog. Most tényleg nem azért, de attól mert 1000 ember kórházban van nem fog összedőlni a rendszer. Sőt, van egy olyan sejtésem, hogy itt tapsoljuk az eü dolgozókat, meg kapnak fél millát sokkal kevesebb dolguk van mint egy átlagos napon.

"Csak vicces a türk tanácstól várni a megmentést. "
Szerintem nem várja tőlük senki a megmentést. Legalább is egyszer nem hallottam olyat, hogy majd ők megmentenek.

"Szerintem te is elismered hogy az eu gazdasági ereje nem mérhető a kipcsak tanácséhoz."
Az biztos. Ezért is érthetetlen, hogy a kipcsak küldött eszközt, az unió meg képtelen rá.
És baszki, továbbra sem lehet pénzzel lélegeztetni. Ha nincs eszköz, akkor baszhatod a pénzt, mert nem tudsz venni.
Az meg külön kurvajó, hogy a németek leállítottak és nem engedtek kimenni eü konténereket.

"Mert időben zártak be mindent amit most fognak kinyitni."
Nofene, akkor csak jó döntéseket hoztak?
"Németek pár napja nyitottak és már emelkedik a dolog."
Itt is fog. Csak elvileg nem letolt gatyával várjuk a lófaszt, hanem felkészült rendszerrel.

"A suli bezárás nem Orbán műve volt sokkal inkább az a bravúr, hogy az Ő akarta ellenére végrehajtották."
Ez meg mi? Ott voltál? Most akkor hogy is van? Diktátor, vagy meg lehet győzni? Vagy változtatja a véleményét ha érvekkel találkozik? Akkor nem is annyira diktátor?

"Ezért is lett a rendelti kormányzás, hogy még a sok hülye beszari fidesz képviselő ne tudjon belepofázni. "
Meg úgy mondjuk Kunhalmi ne kezdje el magyarázni a mindent...

"Hiszen zseniális vezetőink vannak Orbán mindenhez ért de ma"
Figyelj, a fóbiádat kezeltetni kéne. Orbán mellett ott állnak a szakértők. Persze tudom, hogy azok nem igaziak, mert az igazi szakértők mindig a 444-en vannak.
Az iskolabezárásról: Nem zárták be. Megy a tanítás. Hétfőn érettségi. Kitalálták, hogy hogyan lehetne többé kevésbé megoldani, hogy ne legyen bezárás, de ne is menjenek be a suliba.

élhetetlen 2020.04.28. 22:55:12

@Nylul: Fárasztó vagy. Valakivel arról beszéltünk, hogy ő 8 éves korában a 2 és 3 éves tesójára vigyázott, és tojásrántottát is sütött, és nem gyújtotta fel a házat. Most szájbarágósan. Erre írtam, hogy nem kell, hogy a gyerek gyújtsa fel, egy lakásnál elég, ha a szomszéd gyújtja fel a sajátját, vagy az gyullad ki akármitől, vagy van egy elektromos zárlat. Ebbe folytál bele. Ha a 8, 2, 3 éves pl. benn ég, akkor nem az számít, hogy mekkora volt a valószínűsége, hogy ez megtörténik. Ennyit kéne felfognod. Most jössz a 16 évessel. Ne nézz hülyébbnek magadnál, nem vagyok az, akkor sem, ha a szellemi társad idiótázik. 14 évesen már 100 km-re laktam a családomtól egy ipari technikum miatt, ráadásul albérletben, mert nem volt kolesz. Ez nem veszélyeztetés. De én tudom azt is, hogy mi a különbség a 8 éves, a 14 éves, és a 16 éves átlagos gyerekek fejlettségi szintje között. Itt befejeztem.

Nylul 2020.04.29. 00:39:25

@élhetetlen: 'Ha a 8, 2, 3 éves pl. benn ég, akkor nem az számít, hogy mekkora volt a valószínűsége, hogy ez megtörténik.'

De, igenis számít. pont ezért van a nyomozás, ügyészség, bíróság, szakértés.

Ha egy 8, 2, 3 éves ég benn, egészen pontosan az esemény bekövetkezésének a valószínűségét vizsgálják, és azt, hogy milyen lehetőségei voltak a felelős személynek.

Nem 'jöttem' azzal, hogy 16 éves valaki. Azt próbáltam elmagyarázni, hogy ez egy tól-ig skála, egy spektrum, aminek a 16 éves véglete már csak nagyon extrém körülmények miatt húzható rá at 'kiskorú veszélyeztetése' tényállásra.

white999 2020.04.29. 08:17:36

@teéjesenmindegy: Tudsz másról? Nem pénzről, hanem eszközről?

Arról a pár ezer maszkról beszélünk aminek a többszörösét elosztogattuk már mi a határon túlra? Gesztus értékű. Egy kórház akár pár napig is el van belőle.
Ezt állítjuk szembe a magyar gdp éves 4-5 % kitevő eu pénzzel a csatlakozás óta? Ezeket akkor most tényleg teljesen komolyan kérdezed?

"A suli bezárás nem Orbán műve volt sokkal inkább az a bravúr, hogy az Ő akarta ellenére végrehajtották."
Ez meg mi? Ott voltál? Most akkor hogy is van? Diktátor, vagy meg lehet győzni? Vagy változtatja a véleményét ha érvekkel találkozik? Akkor nem is annyira diktátor?

Annyira képben volt hogy egy nappal előtte még a repülőforgalom fejlesztéséről egyeztetett a két ország között. Azért a reggeli beszéd még megvan, hogy nem lesz bezárás? Összes keresztény demokrata maszkban rettegett mögötte.

Már bocs, teljesen jó döntés, hogy eltolják a hiteleket. Viszont közben az országnak lélegeztetőgép kell, nem pedig pénz. Érted?

A dolgozó attól még nem kajál, hogy nem fizet hitelt. Kellene élelmiszerre is. Érted?

És baszki, továbbra sem lehet pénzzel lélegeztetni. Ha nincs eszköz, akkor baszhatod a pénzt, mert nem tudsz venni.

Pénzzel lehetne munkaerőt megtartani a lélegeztető géphez. Meg azt is pénzért adják Meg a maszkot is. Nem a türk maszk oldotta meg a helyzetet főleg, hogy azóta 90 millió jött és Rétvári úr szerint nem azért van, hogy ki legyen osztva mert ki tudja meddig tart a válság. Akkor mikor osztják ki? Ha vége lesz? Most már be lehet szerezni.

"Ezért is lett a rendelti kormányzás, hogy még a sok hülye beszari fidesz képviselő ne tudjon belepofázni. "
Meg úgy mondjuk Kunhalmi ne kezdje el magyarázni a mindent...

Mondjuk én demokratikus elveket vallok veled ellentétben. Az ellenzéknek az a dolga, hogy elmondja a véleményét. Egy demokratikus berendezkedésű államnak meg azt, hogy erre lehetőséget biztosítson. Onnantól kezdve az állampolgár meg eldönti, hogy mi a véleménye róla. Tudom Kim Dzsongunéknál nem így van de akkor lehet odamenni ha az tetszik.

Az iskolabezárásról: Nem zárták be.

Lovaglás a szavakon, tudod mit jelent. Érdekes más országban az érettségit is megoldották, hogy ne kelljen menni. Portugáloknál minden gyereknek laptopot vettek és internet előfizetést biztosítanak. Ha már digitális oktatás. Azt hittem, hogy Czunyiné azért lett 4 éve a digitális oktatásért felelő, hogy ezt kidolgozza. Vagy csak a pénzért egy bújtatott állás.
süti beállítások módosítása