mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Tisztelt Polgármesterek! Hatalmat kaptatok, ne éljetek vissza vele!

2020. április 10. - p.a

pi4.jpg

Ma a városiaknak van szüksége az erdőkre, holnap a kistelepülésnek lesz szüksége lélegeztetőgépekre. 

Orbán Viktor egészen jól ráérzett arra, hogy a városban ragadt emberek tömeges kirándulásai hiába ütnek rést a pajzson, hiába jelentenek problémát, politikailag egyszerűen felvállalhatatlan, hogy egyetlen nappal a négynapos húsvéti hétvége előtt központilag szigorítsanak a kijárási korlátozás szabályain. A kormányzat láthatóan (és meglepő módon) érti, hogy szép szóval többre lehet menni, mint erőszakkal, illetve nem tartunk ott, hogy erőszakra legyen szükség. Nem érdemes olyan intézkedést hozni, amivel az emberek annyira nem értenek egyet, hogy aztán tömegesen nem tartják be - merthogy ez lenne a legrosszabb.

Persze a normafa-probléma attól még itt van velünk és Orbán a tőle megszokott kiváló politikai érzékkel áttette a terhet a polgármesterekre. Ha olyan feladatod van, amiből nem jöhetsz ki jól, csinálja más. 

Bár a csoportosulás, a fertőzés átadásának megakadályozása továbbra is kiemelt cél, ennek elérését értelmesen és nem pánikolva kell biztosítani. A polgármesterek egy rövid időre extra hatalmat és ezzel extra felelősséget kaptak. Az első hírekből úgy tűnik, sokan azonnal visszaélnek a hirtelen jött erővel. Hatalommal való visszaélés polgármesteri szinten? Nem hangzik jól.

pi1.jpg

Álljon itt néhány megfontolandó gondolat, kifejezetten az ámokfutás előtt álló polgármestereknek, talán még nem késő: 

1. Az embereket nem lehet kitiltani saját ingatlanjukból. Ha nyaralójuk van valahol, nem lehet azt mondani, hogy ne menjenek oda, mert nem ott van a bejelentett lakhelyük. Nagykovácsiban például lezárják a települést a nem ott lakók elől. Hogy ez mennyire átgondolatlan és milyen nonszensz helyzetekhez vezet, az ebben a cikkben jól látható. Mit szólnának ezek a döntéshozó polgármesterek, ha holnap a kormány zárolná a bankszámláikat, mert egy miniszter szerint arra van szükség. Nincs nagy különbség az ingatlanhasználat megtiltásához képest. Amerikában a fegyvertartás melletti legfontosabb érv, hogy az ember a saját vagyonát, főleg ingatlanát képes legyen megvédeni. Hogy odalőjenek, ha valaki be akar menni vagy ha valaki nem engedi őket be a saját ajtójukon. Itthon (nagyon helyesen) nincs általános fegyvertartási jog, de az emberek érzülete pont ugyanez. 

2. A vírus elleni védekezés egyik legfontosabb eleme az egészség fenntartása, a kiegyensúlyozott immunrendszer biztosítása. Ez a blog nem tud annál jobb módot elképzelni erre, mint egy erdei kirándulás vagy általában a tiszta levegő.

3. A kisebb települések, különösen balatoni, velencei, börzsöny- és pilisbeli nyaralóközpontok csak azért élnek jól, mert a városi emberek (főleg budapestiek) hátsó udvarai. Ezek a települések ne tegyenek úgy, mintha önállóak lennének. A városok nélkül semmik. A városok termelik a pénzt nekik. A kert nélküli panelokban, belvárosi házakban élők a hétköznapokban azért vállalják a kőrengeteget, mert amikor tudnak, vidéken láthatnak zöldet. Nem lehet kitiltani Budapestet Zebegényből. Nincs olyan, hogy Zebegény az ott lakóké, mert Zebegény Budapest rekreációs övezete is. Aki 7/24-ben Zebegényben lakik, az örüljön, hogy ott élhet. Nyilván azért teszi, mert semmi pénzért nem cserélne a VII. kerülettel. Tessék tudomásul venni, hogy más is ki akar mozdulni a VII. kerületből. A hétvégi telkek a városi emberek feszültség-levezetésére vannak. Baj lesz, ha nem engedjük ezt nekik.

pi8.jpg4. Az utca mindenkié. Nem az utcában lakóké. Nem lehet valakit azért kitiltani az utcáról, mert nem oda valósi.

5. Nem igaz az, hogy az autós turizmus tiltott vagy hogy csak a bejelentett lakóhely közvetlen környékén lehet rekreációs tevékenységet végezni. Nagyon sok városi helyen nem lehet ilyet illetve szinte sehol sem ugyanúgy. Nem lehet azt mondani, hogyha te egy pincében laksz, akkor sportolj a pincében, én meg a hegy aljában lakok, ezért enyém az egész Bükki Nemzeti Park.

6. Az emberek a városokban össze vannak zárva és be vannak zárva. Amit vidéken tapasztalnak, az a legtöbb esetben nem tömeg. Meg kell osztani a terheket ebben is. Az embereket nem lehet és nem is szabad kitiltani az erdőkből. A túrautak a településekről indulnak. Ha kocsival érkeznek, akkor jobb, ha a kialakított parkolóba állnak meg, mintha az út szélén vagy az erdőben. Alapesetben nem bölcs lépés a parkolókat lezárni. Az nem érv, hogy egymáshoz közel állnak az autók. Minden városban és minden bevásárlóhelyen egymáshoz közel állnak. Abból sem lesz semmi baj, ha valaki a hétvégi telkén tesz-vesz, mint ahogy abból sem, ha egyedül vagy a családjával kirándul a sziklák között.

7. A legfőbb, e blog által is a kezdetektől hangsúlyozott elv, hogy aki dolgozni megy, az menjen, csak legyen óvatos. Értékeljük, hogy valaki ilyenkor is hajlandó dolgozni! Nem lehet lezárni a települést olyan emberek elől, akik dolgozni mennek oda. Igen, sokan a hosszú hétvégén is melóznak. Például a kertészek. Kérdés, hogy az ezt el nem ismerő polgármesterek (pl megint Nagykovácsi) csak ebben a témakörben szakadtak el a valóságtól vagy egyébként is? 

pi11.jpg

Polgármesterek! Értjük, hogy sokan közületek nagyon meg vannak ijedve. Látjuk, hogy néhányan túlreagáltok és visszaéltek a hatalommal. Valószínűleg ti voltatok, akik 200 kg lisztet és több véka élesztőt vásároltatok az elmúlt hetekben. De ne felejtsétek el, hogy most felelősségetek van, hogy néhány napra a nagyobb közösség érdekében kell lépnetek. Nem csak az utcátokért feletek. 

A felelősség nem jelentheti azt, hogy külön államot hoztok létre, ahol se-ki se-be. Most szükség van a településetekre, segíteni tudtok. Olyanoknak is tudtok segíteni, akik nem ott laknak. Lehet, hogy két hét múlva nektek lesz segítségre szükségetek, mert az önellátónak gondolt falutokban nem lesz elég lélegeztetőgép (és mondjuk nem a kirándulók vitték be a vírust, hanem pl a postás, de mindegyis). 

pi2.jpgA problémák megoldására koncentráljatok, ne a kivonulásra és a lezárásra. Meg kell szüntetni a csoportosulásokat. Ki kell kényszeríteni a távolságtartást. Új szabályokat kell hozni a boltok nyitvatartására. Le lehet zárni egyes helyeket, mint pl kilátók vagy játszóterek, akár egész blokkok (pl a Római vagy Normafa). Legyen több rendőr és polgárőr az utcákon. Oldjátok meg a problémát, de ne gondoljátok, hogy kivonulhattok belőle. 

Hozzatok kemény intézkedéseket, de ne éljetek vissza a hatalmatokkal. Ti vagytok azok, akik a konkrét helyzetet legjobban ismeritek. Lehet egy parkoló lezárása indokolt és lehet pániszerű túlkapás. Vannak esetek, mint pl az ingatlantulajdonosok kizárása vagy az emberek erdőtől való megfosztása, ami minden esetben elfogadhatatlan. Polgármesterek! Mindig jusson eszetekbe, hogy lesz holnap is. Ne csak a mát próbáljátok letarolni.

És ahol már megszülettek a rossz intézkedések: Sohasem késő beismerni a tévedést - és változtatni. 

pi3.jpg

Ez a bejegyzés nem arról szól, hogy a mostani hosszú hétvégén nem kellene települési szinten is a legszigorúbban betartani a távolságtartás szabályait, hanem azt hangsúlyozza, hogy a mai összekapcsolt világban nem lehet kizárólag lokálisan gondolkodni, nem lehet ész nélkül barikádokat emelni. És legfőképpen nem lehet az embereket a saját ingatlanjaiktól elzárni. Nem mindig az egyszerű megoldás a jó megoldás. Ezt a gordiuszi csomót most kicsomózni kell és nem átvágni. Nem tartunk még ott (és remélhetőleg nem is fogunk), hogy mindenkinek be kelljen zárkóznia a padlására.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3315602256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grimbusz Makszimusz 2020.04.10. 12:10:40

" Orbán a tőle megszokott kiváló politikai érzékkel áttette a terhet a polgármesterekre. "

Ő országos intézkedéseket hozhat, ami helyileg lehet hogy kevés, lehet hogy sok, de ezt el is mondta, mit nem lehet rajta felfogni!
Ez az átterhelés is egy ócska demagóg duma, elhiszem, hogy a kellemetlen, de szükséges intézkedéseket könnyebb a kormányra hagyni és hátradőlve baszogatni, meg kritizálni, meg felvenni a polgármesteri fizetést, de hogy a felelősség legkisebb jelére ilyen undorító ócska módon megfutamodnak és egyből a kormányra panaszkodnak, az elképesztő!

Grimbusz Makszimusz 2020.04.10. 12:18:24

Az embereket nem lehet és nem is szabad kitiltani az erdőkből. ........................

Miért ne lehetne? Emelkedik a fertőzöttek és a halottak száma, nálunk még mindig nem sok, de más példák alapján jól látható, hogy mivé fajulhat, ennek ellenére még mindig ez a szegény emberek nem kirándulhatnak duma vetődik fel? Az emberek többsége egyszerűen nem nagykorú, most meg nem azok a pillanatok vannak, amikor rá lehet hagyni a hülyékre mindent! Maradj otthon! Nem érthető???????

a nagy hohohorgász 2020.04.11. 11:20:45

@Grimbusz Makszimusz: a nagyokos pestiek ráadásul felgyujtottak Budaörs határát

HaCS 2020.04.11. 11:45:09

Most mit mondjak?
Ez egy ilyen ország. Mindenki másnak akarja megmondani, hogy mit csináljon, hogy az ő helyzete könnyebb legyen. Mindig, minden alkalommal.

Nem a vírussal kezdődött ez, csak most látványos.

Mondjuk, vannak, akik ezt példátlan arcátlansággal művelik.

Agglomerációs települések? Nagykovácsi? Hát zárjuk le akkor azt az utat rendesen fiúk! Ne csak egy irányba! Se ki, se be semmi mostantól a járvány elmúltáig! Sok sikert a túléléshez! Végiggondoltátok, mit is jelent nektek a bezárkózás?

Balaton? Siófok? Tényleg komolyan gondoltátok, hogy idén ne menjen oda senki, csak a pénzt utalják el? (Meg persze az ingatlanok költségeit.) Ez a terv? Ne tápláljatok illúziókat a realitással kapcsolatban!

Drizari 2020.04.11. 17:17:12

Kecskemét polgármestere karanténba akarja helyezni a az időseket, akik a 9-12 órás idősávban vásárolni se mehetnének ki.
Csak mert az egyik idős-otthonukból "kiszökött vásárolgatni" az egyik lakó. Tette ezt annak ellénere, hogy az otthon látogatási és kijárási tilalom alatt áll. A portás miért engedte ki?
És a polgimester fészbúkján sorakoznak a helyeslő kommentek!

a nagy hohohorgász 2020.04.11. 18:12:00

@HaCS: vidéken még van mit enni ha lezarod a faluhatart csak Pesten probléma az.
süti beállítások módosítása