mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Orbán Viktor családvédelmi 7 pontja mögött előtűnik egy nyolcadik is

2019. február 10. - p.a

71.jpg

Amit viszont nem véletlenül tartott titokban. Reméljük, hogy nincs igazam

Orbán Viktor idei évértékelőjében 7 pontos családvédelmi akciótervet hirdetett meg. Csupa olyan pont, amit nehéz helyteleníteni, nehéz támadni. 

Már egészen kiskorától kezdve beleverik mindenkibe, hogy az ország leg-leg-legnagyobb problémája a következő: „fogy a magyar”. Józan logikánk nagyobbik fele, természetes életösztönünk és a bevándorlásellenes propaganda felerősíti ezt a tanítást, azaz ennél összekovácsolóbb üzenetet nehéz elképzelni idehaza

Lehet vitatkozni az arányokon/mértékeken és pláne a módszereken, de az előbbiek miatt a 7 pontot szinte mindenki pozitívnak ítéli meg, különösen, hogy az elmúlt 30 év hasonló szándékú, de igencsak vérszegény akcióterveihez szokott magyar ember tényleg értelmezhető erőfeszítésnek láthatja a bejelentetteket. 

A 7 pont mögött azonban körvonalazódik egy nyolcadik, aminek már nem lenne ilyen pozitív a fogadtatása. 

73.jpg

A bejelentés alapján sejthető, hogy napirendre kerülhet a 2+1 éves gyes/gyed eltörlése, pontosabban drasztikus lerövidítése. 

A jelenlegi magyar rendszert mi természetesnek vesszük, de Németországtól Mexikóig csodájára járnak. Sok országban 2-3 év helyett csupán 2-6 hónap az anya/apa számára szülés után (támogatott módon) otthon tölthető idő. Ha Magyarország versenyképes akar maradni, sőt a munkaerőhiányt ellensúlyozandó minél több embert akar a munkaerőpiacra terelni, akkor elkerülhetetlennek látszik, hogy a nagyvonalúnak tűnő 2+1 év megszüntetésre kerüljön – legalábbis a kormány közgazdászai gondolkozhatnak így. 

Miből látszik ez a szándék? A 6. és 7. pontból elég szépen (talán a 4.-ből is, de ezt most hagyjuk).

6.  A kormány megvalósítja a teljes bölcsődei ellátást. 2022-ben minden szülő bölcsődébe viheti a gyermekét.
A bölcsőde 6 hónapos kortól 3 éves korig fogadja a gyerekeket.  Ez a pont arról szól, hogy minden gyereknek lesz hely, senki nem mondhatja, hogy az állam nem biztosítja a feltételeket az újbóli (szinte azonnali) munkába álláshoz. Sőt, innen már csak egy lépés, hogy nem egyszerűen minden gyereknek lesz helye, hanem minden gyereknek ott lesz a helye a bölcsődében.

7.  Bevezetik a nagyszülői gyed-et.
Miért menne a nagyszülő gyedre? Azért, mert a szülő visszamegy dolgozni és így nem maga lesz gyeden.

72.JPG

Ez a bejegyzés nem vészmadárkodás. Aki kicsit ismeri a miigyélünk blogot, azt is tudja, hogy nem is „ellenzéki” szemlélet által vezérelt rosszmájúság, ahol a legjobb szándékban is a rosszat keressük/találjuk. Lehet, hogy tényleg szükség lenne a  gyes/gyed megkurtítására, mert a globalizált világban, pláne az EU-ban ücsörögve alkalmazkodni kell a többiekhez. Az is lehet, hogy a modern élet már nem tűri meg ezt a formulát (hányan mennek gyorsan vissza szülés után dolgozni ma is, önként!) és a 2+1 év csak egy szocializmusból itt maradt csökevény.

Ez a bejegyzés nem arról szól, hogy a kormány sötét, népnyúzó intézkedésekre készül. Inkább csak azt kérdezi, hogy a világtrendekkel szemben meddig tudja Magyarország biztosítani az anyáknak azt a kedvezményt, amit olyan régóta természetesnek veszünk? Lehet, hogy Orbánék nem törvénnyel, csak puha módszerekkel akarják visszaterelni a nőket a munkaerőpiacra, de a végeredmény szempontjából mindegy is.

Ha így lesz, én személyesen sajnálni fogom. A népességben nem csak a mennyiség, hanem a minőség is számít. Ez utóbbi megalapozására pedig nehéz jobb módot találni, mint egy jól felépített anya-gyerek kapcsolat, amiben az első 2-3 év döntő lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2314619306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2019.02.11. 09:10:21

@MAXVAL bircaman közíró:
A bejegyzés tombolásnak érzékelhető? Meg ballibnek? Akkor nem jól sikerült megírni.
süti beállítások módosítása