mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

A CEU-talány

2017. április 04. - p.a

whyohwhy_1.jpg

Nem látunk tovább az orrunknál. Nem a kormány. Mi.

Bezárunk egy egyetemet.

Mert nem törvényesen működik – ismételgeti monoton hangon a kormányzati propagandagépezet. Akárhol olvasgatom a híreket, az ellenérvek valahogy kimerülnek az előbbi tagadásában, illetve abban, hogy „ismét egy újabb támadás a liberális demokrácia modellje ellen”. De nekem hiányérzetem van.

Ha egy intézmény nem törvényesen működik, akkor ott valamit tenni kell, ez nyilvánvaló. Az is nyilvánvaló, hogy egy egyetem esetében (ahol évfolyamok tanulnak egymás után, ahol a jelentkezés és a tanulmányok megkezdése között több, mint fél év is eltelik) ez a valami nem lehet a statáriális alapokon álló kivégzés. Még a rendszerváltás hevében sem rúgtuk ki egyik napról a másikra az összes orosztanárt. Lehetne ezt még magyarázni, de itt/most nem érdemes, aki nem érti ennyiből, az kattintson át máshova.

whyohwhy_5.jpg

Én magam egészen biztosan nem tudom elhinni, hogy erről lenne szó. Sőt azt sem tudom elhinni, hogy ez tényleg csak simán a liberális demokrácia elleni támadás. Hogy Orbán Viktor személyes bosszúhadjárata. Vagy szavazatszerzési kísérlet. Mert lehet, hogy néhány nagyhangú sorosozó néninek nagy örömöt szerez, de plusz szavazatot aligha. Ellenségeket viszont annál inkább. A magyar szavazók között is és a külvilágban főleg. Ez nem egy sima politikai húzás. Valami más történik és  lényeg: gőzünk sincs, hogy mi.

A legfurcsább, hogy szinte csak felháborodást hallok,  ami messze elnyomja az értetlenkedést. Pedig ez lenne a lényeg. Miért? Mi történik itt? Valami a háttérben, aminek ez az első lépése? Nem az első lépése, hanem a sokadik, csak ez az, ami látványos? Miért jó fizikailag is üldözni Sorost Györgyöt? Szóban gyepálni, ezt értem, jól hangzik, szavazatot hoz. De tettlegesen? Nyilván Soros maga ettől még egész jól eléldegél. A liberális demokrácia rendszere sem szenved sebet.

whyohwhy_3.jpg

Itt zajlik a történelem a szemünk előtt, mi több, benne élünk és mégsem látjuk tisztán. Mit tisztán, sehogy sem. Az a  legfájdalmasabb, hogy - úgy látom - fel sem tesszük a kérdést. Vagy ez így normális? Mindigis így volt?

whyohwhy_4.jpgMiért kell ellehetetleníteni egy nemzetközileg elismert egyetemet dunábalövés-stílusban? Miért kell magunkra húzni ennek a rengeteg negatív következményét? Mert ha valaki azt gondolja, hogy a negatív következmények minimálisak, az téved.

Nyilván oka van. De nem tudjuk, én nem tudom. Nem ismerek olyat, aki tudná. Miért nem magyarázza el senki? Hova lett ebből az országból az értelmiség?

Ez a bejegyzés nem arról szól, hogy ne zárjuk be a CEU-t. Nem is kiállás az egyetem mellett. Ennél sokkal kevesebb. Ez a bejegyzés csak azt kérdezi, hogy „miért?” és azt is, hogy „miért nem az a fő kérdés mindenhol, hogy –miért”?

Minimumprogramként nyugtasson meg valaki: Ugye nem csak egy sima ingatlan-biznisz vagy valami hasonló?

whyohwhy_2.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8912401625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása