mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Nagy baj lesz ebből a sok-sok állami támogatásból

2021. október 18. - p.a

matrix2.jpg

A gazdaságtörténeti könyvekben külön fejezet lesz majd a mostani támogatás-alapú gazdaság.

Támogatják a lakásvásárlást, szinte átláthatatlanul sokféle módon. Támogatják a nyílászáró-cserét, a festési munkákat, a konyhabútor cseréjét, a fürdőszoba teljes felújítását. Támogatják a napelemek telepítését. A sokszemélyes autók vásárlását. Az elektromos autók vásárlását. Az elektromos biciklik vásárlását. Minapi hír, hogy hamarosan támogatják a mobiltelefonok lecserélését, ha esetleg valakinek régi telefonja lenne. Támogatják, ha valaki magánbölcsödébe vinné a gyerekét. Támogatják, ha valaki nem akarja vagy nem tudja fizetni a hitelét. Évek óta támogatják az összes rezsiszámlát.

Támogatják az egyházat, hogy azok újra és újra felújíthassák az ingatlanjaikat és kertjeiket. Ész nélkül támogatják a cégeket, hogy mindenféle gépeket vegyenek vagy kutatási tevékenységet végezzenek. Támogatják a mezőgazdaságot, hogy versenyképes legyen. Támogatják a vállalatok trianoni határokon belüli terjeszkedését. Támogatják a turisztikai szálláshely létesítését.

Adókedvezménnyel támogatják a fiatalok munkábaállását. Támogatást kapnak a katások. Az szja-t is visszafizetik. Az iparűzési adót lefelezik. Bértámogatást adnak.

Támogatják a vadászatot, mert a vadászok szép, férfias hagyományt őriznek. Támogatják a színházakat (persze ezeket mindigis támogatták). Támogatják a popzenét, mert így nem fogalmaz meg kritikát. Természetesen a focit is támogatják, mert… az a miniszterelnök kedvenc sportja. Támogatásokból emeltek és emelnek új magyar elitet, új tőkésosztályt.

Az országban mindenki megszokta, hogy támogatják. Mintha ez lenne az alap. Itt már az a furcsa, ha valakit/valamit nem támogatnak. Szinte gyanús. Közben senkiben nem merül fel, hogy a túltolt támogatósdinak, a támogatás-alapú gazdaságnak meglesz a böjtje.

Mert a támogatott nem küzd meg azért, amit kap és így nem is értékeli eléggé és ellustul. Mert az a néhány nem-támogatott berág és elmegy a fenébe, de legalábbis jogosnak érzi, hogy minden magyar adófizetést kikerüljön vagy simán csak megutálja, ami körülötte történik. Mert a támogatások felhasználásának ellenőrzése elképesztő kapacitásokat köt le és rendkívül hatékonytalan. Mert a támogatások szörnyű adminisztrációs terhet jelentenek mindenkinek. Mert a támogatások alaposan bekavarnak a piaci árakba és átláthatatlan, de biztosan tervezhetetlen, hogy kik lesznek a valódi kedvezményezettjei. Mert a támogatások erősítik az inflációt és hiánygazdaságot alakítanak ki, miközben felesleges fogyasztást generálnak. Mert a támogatások kiszolgáltatottságot eredményeznek. És persze ez a pénz hiányzik valahonnan.

A legtöbb támogatás külön-külön érthető, talán kívánatos is vagy legalábbis indokolható. De így együtt sok, amiből nagy baj lesz. Amikor a mennyiség a minőség, a cél (egy jobb ország???) rovására megy.

A támogatás-alapú gazdaság lélegeztetőgépen tartott gazdaság és ha valamit megtanultunk az elmúlt másfél évben, akkor az az, hogy a lélegeztetőgépről kevés esély van a visszatérésre.

Hol vannak a közgazdászok, akik felemelik a szavukat a támogatásdömping ellen? Hol van az, aki ki meri mondani, hogy ez a vadkapitalizmusnak hívott valami igazából a szocializmusba hajlik? Ki meri legalább önmagának bevallani, hogy a magyar foci támogatása és az ezáltal létrehozott eredmény nem a kivétel, hanem a szabály? Ki meri felvállalni a véleményét, hogy nem jó lélegeztetőgépen élni?

Vagy ez már a kapszulába zárt, Mátrix által kihasznált, mesterségesen életben tartott, messiásra váró emberiség? Ki hiszi azt, hogy ez máshol is így van, mindigis így volt, most is így a legjobb?

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6816726818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:23:03

@alöksz róz: az apport pedig úgy jött képbe, hogy képtelen voltál felfogni, mi a vállalat vagyona, hogy az hogyan nőhet, és ez hogy emeli a gdp-t.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:26:54

@alöksz róz: és még mindig: az import összegét az exportból vonjuk le, számviteli szempontból, nem a gdp-ből. A gdp az egyenlet eredménye.
Az importot az
+ háztartások végső fogyasztási kiadásai

+ államháztartás végső fogyasztási kiadásai

+ nonprofit intézmények végső fogyasztási kiadásai

+ bruttó állóeszköz-felhalmozás

+ készletváltozás

+ export

pozitív tételek összegéből vonod le matematikailag.

alöksz róz 2021.10.20. 23:27:49

@Igazamvanvagyigazamvan?: higy jön most ide a készlet, mit akarsz vele? már azon kívül, hogy megmutatod, hogy azt se érted.

egyrészt ha import, akkor mivel növeli, te szerencsétlen? akkor az értékét le is vonod a gdp-ből :D :D

ha meg eladsz valamit, azt már nem számolhatod bele a készletedbe, te fogalmatlan, akkor azt is levonod :D

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:28:50

@alöksz róz: lehet, azt írta, hogy fellendíteni a gdp-t, de ez gondolom, a gdp növelésével lehetséges. Vagy van más ötleted?

Etniez 2021.10.20. 23:29:46

@Etniez: *MNB elemzése szerint is hibás volt

alöksz róz 2021.10.20. 23:29:52

@alöksz róz: pontosítás: eladsz valamit a készletedből

muszáj hozzátenni, mert ez a fogalmatlan láthatóan nemcsak az összeadás-kivonást nem ismeri, hanem a kontextust se...

alöksz róz 2021.10.20. 23:32:57

@Igazamvanvagyigazamvan?: szó se volt ilyesmiről. arról volt szó, hogy a magyar cég vesz gépet németországban. te meg azt hitted, ez apport.
hát nem az.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:34:19

@alöksz róz: idióta vagy.A készlet úgy jön ide, hogy amit importáltál, de még nem adtál el, az KÉSZLET!
A fogyasztás pedig azért nem fog megegyezni az importtal, mert nem annyiért adod el, mint amennyiért importáltad! Az exportra ugyanez igaz:
Importálsz 100 Ft,-ért, exportálod 120-ért( költségek, nyereséged, adók),
akkor ott biza lesz 20 Ft , ami növelni fogja a gdp-t.
Ugyanez a végfelhasználásnál.
Ha semmit nem teszel vele, csak a nyereséged teszed rá, nomeg az adót, akkor már ott a differencia, ami a gdp-t növeli.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:38:17

@alöksz róz: nem, arról volt szó, hogy Az Audi német, tehát a német gdp-t növeli. Arról volt szó, hogy amennyiben egy külföldi résztulajdonban lévő magyar vállalat (10%-ot meg kell haladni a tulajdonlásnak) vesz egy Audit külföldön, amit behoz, az is növeli az állóeszköz értékét, azaz vagyonát, tehát gdp-ben meg fog jelenni.

alöksz róz 2021.10.20. 23:38:22

@Igazamvanvagyigazamvan?: még mindig nem sikerült felfogni? tökmindegy mivel állítod párba, ha a gdp értéke a kérdés :-)

tökmindegy h itt vonod le vagy amott, a végeredmény ugyanaz :D
matematika ált. isk. második osztályos tananyag...

alöksz róz 2021.10.20. 23:44:45

@Igazamvanvagyigazamvan?: sehogy nem jön ide.

"A készlet úgy jön ide, hogy amit importáltál, de még nem adtál el, az KÉSZLET!" - az importot akkor is levonod, ha készlet. ez eddig megvan?

alöksz róz 2021.10.20. 23:46:36

@Igazamvanvagyigazamvan?:
"A fogyasztás pedig azért nem fog megegyezni az importtal, mert nem annyiért adod el, mint amennyiért importáltad" - és?
szalmabábozni akarsz?

alöksz róz 2021.10.20. 23:49:17

@Igazamvanvagyigazamvan?: 'Arról volt szó, hogy amennyiben egy külföldi résztulajdonban lévő magyar vállalat" - egyáltalán nem erről volt szó.

először beégetted magad az apporttal, valaki elmagyarázta mit jelent, aztán kezdted el ezt a mellébeszélést :-)

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:50:08

@alöksz róz: na, akkor játszuk el:
Az Audi kereskedője behoz egy autót, amit itt értékesít Kovács Jánosnak.
import: 5 milliò,
fogy. Ár 8 millió.
Kovács céget alapít, amibe apportálja az autóját. Az értékbecslésen 5 milliós árat állapítottak meg.
Hányszor vonod le az importot?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:50:43

@alöksz róz: ki magyarázta el? Te biztos nem voltál...

tiltsál ki te gyökér 2021.10.20. 23:52:32

@midnight coder:
"Azzal, hogy a színházakat, élsportot, filmgyártást, zenét, néptáncot, stb. nem kellene állami pénzbõl finanszírozni én is egyetértek: a szórakoztatóipar finanszírozása nem igazán állami feladat."
Hagyd már abba ezt a baromságot! Akkor mi az állami feladat, ha nem az, hogy olyan dolgokhoz is hozzáférjen a nép egyszerű gyermeke, amihez piaci alapon soha. Persze értem én a szép új világot, amit támogatnál, nem kell színház, néptánc, kultúra- tartsa el magát, uszoda sem, ha úszkálni akar valaki, akkor építsen magának. Nem kell film meg zene, nézzünk, hallgassunk amerikait.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:53:25

@alöksz róz: eddig mást nem produkáltál, mint azt, hogy nem érted, amit mondok. Ezért engem hülyézel le.
Na, bizonyítsd, értelmes vagy.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.20. 23:56:03

@Igazamvanvagyigazamvan?: Nem unod még, hogy távolról sem ugatod a GDP-t.

Te idióta, nem olvastam végig, de hogy jön az apport ahhoz, hogy nő-e a GDP?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:56:09

@alöksz róz: tehát? Legyen arról szó, hogy egy magyar vállalat külföldön vásárol gépet, amit bevisz a vállalkozásába? Mondjuk én leányvállalatot írtam.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.20. 23:57:38

@tiltsál ki te gyökér: úgy, te gyengeelméjű, hogy a gdp növelô tényező az eszközfelhalmozás, aminek egyik eleme a tárgyi apport.
Facé vagy ennyire primitív?

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:00:06

@Etniez: "A kínai egyetem Magyarországnak és a lakosságnak nem érdeke, semmit nem adott volna hozzá.
Éves 2-5 milliós tandíjat ki fizetné ki? Akinek erre futná Magyarországon, az inkább elküldené a gyereket Oxfordba."

Tudjuk sofőr, egy OKJ képzés pont elég mindenre is. Tessék, itt vagy te példának, kisáruszállítóból világ bölcse.
Ki fizetné ki? Baszod, nem fognak téged megkérdezni. Biztos mindenki hülye, aki egyetemet akar itt nyitni, te onnan a kacsa mellől jobban tudod.
Az fizetné ki, aki a világ 34. legjobb egyetemen akar tanulni. És az éves 2-5 millából a lakhatást nem tudod kifizetni Oxfordban. Persze, neked nem is kell, a te tudásod elég ahhoz, hogy ágytálakat cserélj.

Etniez 2021.10.21. 00:02:13

@tiltsál ki te gyökér: :D

Az a baj, hogy amikor előadod ezt keményfiús gyalázkodást akkor csak annyit bizonyítasz, hogy hülye vagy érvek nélkül.

:(

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:02:18

@Igazamvanvagyigazamvan?: Mert alapvető fogalmakkal nem vagy tisztában, te szerencsétlen.
Vegyük a példádat. A rába gyárt egy traktort. Mondjuk a vas kibányászásától az utolsó festékig minden hazai. Eddig ok? Ér 10 milliót. Ez a megtermelt érték. Ez megy a GDP-be. Eddig stimmel?

Etniez 2021.10.21. 00:04:19

@Etniez: És mielőtt tovább lendülnél a színvonaltalanság mocsarában szeretnélek megkérni, hogy ugyan már prezentáld már nekünk a felmérést vagy a számításokat, miszerint magyarok akarnak odajárni, tehát megéri 500.000.000.000 Forinttal megdobnunk egy kínai projektet?

Ja, nincs?

Cumi!

:(

alöksz róz 2021.10.21. 00:05:48

@Igazamvanvagyigazamvan?:
fogyasztás: 100
import: 100
gdp mennyi?

alöksz róz 2021.10.21. 00:06:23

@Etniez: "megéri 500.000.000.000 Forinttal megdobnunk egy kínai projektet?" - az nem pénz érte

Etniez 2021.10.21. 00:08:32

@alöksz róz: Persze, főleg ha Viktor nem a saját pénzét herdálja, hanem a magyar adófizetőkét.

Nulla számítás, nulla felmérés, semmi nem történt. Az Ostoba Fideszcsicskának meg üzenem: 5m Oxfordra is elég. Elég sok magyar jár nyugati egyetemre, olyanról nem hallottam, hogy valaki a híres Fundanra iratkozott volna be Magyarországról.

Pech.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:10:39

@Etniez: "ugyan már prezentáld már nekünk a felmérést vagy a számításokat, miszerint magyarok akarnak odajárni,"
Rögtön az után, hogy prezentálod a felmérést, hogy nem fognak odajárni, te ostoba fasz.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:14:59

@Etniez:
"Nulla számítás, nulla felmérés, semmi nem történt. "
Ja. Neked nem szóltak, mi?
Az Ostoba Fideszcsicskának meg üzenem: 5m Oxfordra is elég."
A te szinteden, amennyi közöd van Oxfordhoz, arra elég, ez tény.
Annual course fees payable by student
Overseas Between £27,840 and £39,010*
Ennyire megy az angol, hogy a két sort megértsd?

"Elég sok magyar jár nyugati egyetemre, olyanról nem hallottam, hogy valaki a híres Fundanra iratkozott volna be Magyarországról."
Szintén nem szóltak neked, ugye? Ostoba fasz

Etniez 2021.10.21. 00:15:03

@tiltsál ki te gyökér: Te kis butus, nem építkezünk tervek nélkül. Ez nem csak egyetemeknél, hanem úgy bárminél így működik.

Tudod, üzleti tervet gyártunk. TERVEZÜNK.

Szóval nem nekem kell prezentálnom, hanem a kormánynak kellene, hogy megfelelően elő van készítve az építkezés, lesz kinek építeni.

De ilyen nem történt, hiszen nem is ez a cél. Ezért nem is fogsz bemutatni semmi ilyesmit.
Ami téged nem zavar, hiszen neked - rendkívül képzett embernek - nincsenek gondolataid, minden, amit tudnod kell ott vannak a Rogán által kezedbe rakott érvelőkártyákon.
Ennyire vitted.

Cumi :(

Ilyen az, amikor lobogó zászlóval a kezedben, habzó pofával, csattogó állkapoccsal beszaladsz a faszerdőbe.

Etniez 2021.10.21. 00:17:03

@tiltsál ki te gyökér: Akkor 15m. De még így is ide jönnek a magyarok és nem az égen-földön híres Fundanra mennek. Így még nagyobb a cumi.

:(

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:17:30

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Ejha. Tehát ha import 100, fogyasztás 100, akkor a gdp nulla?
Eddig vagy tízszer leírtad, hogy ha fogyasztasz 100at, akkor az megy a gdp-be, mert az fogyasztás. Most meg hirtelen felfogtad, hogy az importot le kell vonni?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:17:54

@tiltsál ki te gyökér: nem, nem stimmel. Csak a felszínt kapargatod. A rába gyárt egy traktort. Mondjuk minden hazai, csak az abroncsokat veszi külföldről.
Gondolod, a Rába árképzése olyan lesz, hogy nem számol árrést a gumikra? Az állam nem fog adót behajtani a Rábától a gumikra?

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:20:25

@Etniez:
"De még így is ide jönnek a magyarok és nem az égen-földön híres Fundanra mennek. Így még nagyobb a cumi."
Aham. Tehát ha vannak ott magyarok 15 milláért, akkor kizárt, hogy valaki itthon akar maradni, és fizet egy rangsorban 30-cal hátrébb lévő, de az összes többi magyar egyetemnél nagyságrendekkel híresebb és elismertebb egyetemért.
Na, sofőr, nem vagy okos.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:20:53

@tiltsál ki te gyökér: idióta, eddig azt kérdezted, miért vonon le kétszer. Most az a hozzáállás, hogy eddig egyszer se vontam le? Lehetnél következetesebb!

De azért tedd meg nekem azt a szivességet, hogy a felvetett példáimra is válaszolsz.
Tehát: Kovács beviszi apportként az Audiját...
Avagy: a cég exportálja az importált terméket....

Etniez 2021.10.21. 00:20:55

@Etniez: Most néztem, 2020 decemberi adat szerint 37 magyar jár Oxfordra jelenleg.
Egyébként a Brexit óta ilyen drága csak előtte valid volt a 4m/év.

Ez a részét benéztem.

Fundanra mennyi magyar is jár vagy járt?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:21:52

@tiltsál ki te gyökér: igen, gyõkér, az importot az exportból vonjuk le!

Etniez 2021.10.21. 00:21:53

@tiltsál ki te gyökér: Mutasd meg a számítást barátom, mert csak kevered a lecsót.

Tudod, "az én azt hiszem"-re nem költünk egy 500 milliárd Forintot.

:(

Nem a te napod a mai.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:22:41

@Igazamvanvagyigazamvan?:
"Gondolod, a Rába árképzése olyan lesz, hogy nem számol árrést a gumikra?"
Dehogynem. Mínusz az import. Tudod, előbb már majdnem felfogtad. Az árrése az itthon megtermelt dolog, megy a gdp-ra.

" Az állam nem fog adót behajtani a Rábától a gumikra?"
De a gumin elért nyereségre igen. Nem a teljes eladási árra.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:26:05

@Etniez:
Neked minek mutogassak bármit? Ki a fasz vagy te? Fáradj be az innovációs és technológiai minisztériumba, aztán válaszolnak neked.
Az okj tanfolyamodról sem tudsz mutatni megvalósítási tanulmányt.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:29:00

@Igazamvanvagyigazamvan?:
" gyõkér, az importot az exportból vonjuk le!"
A fogyasztásból nem? Baszod, ha csak import cuccot fogyasztasz, akkor az miért növelné a GDP-t?
Gondolkodjál már te szerencsétlen hülye. Az előbb már majdnem megértetted, hogy 100 fogyasztás 100 import az nulla GDP.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:29:49

@tiltsál ki te gyökér: "M (iMport) pedig a hazai kereslet egy részét lekötő behozatal; ezt az export értékéből le kell vonnunk, hiszen a GDP többi összetevője már tartalmazza a külföldről vásárolt javakat és szolgáltatásokat"

Hja, tudom, fáj az igazság...

Etniez 2021.10.21. 00:33:01

Cambridge 165 magyar jelenleg.

Van egy nagyon szép adat, miszerint az UK-ban 139.000 kínai diák tanul most is, biztos nem hallottak még a híres Fundanról.

www.universitiesuk.ac.uk/universities-uk-international/explore-uuki/international-student-recruitment/international-student-recruitment-data

Összesen 2500 magyar jár UK-ban egyetemre:

www.hesa.ac.uk/data-and-analysis/students/where-from

Na, részemről ezt a vitát befejezettnek nyilvánítottam, nem fogok az agymenéseidre válaszolni, mert láthatóan nincs igazad, de az sértené a hiúságod, hogy beismerd. (meg nem is azért fizetnek, ugye)

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:33:52

@tiltsál ki te gyökér: azért, te gyári hülye, mert csak import cuccot fogyasztani nem tudsz. Ha 100 Ft az a kurva banán importáron, abban nincs benne a költség ( szállítás, raktározás, bér, stb), a nyereség, az adó!!!
Tehát, az import termék fogyasztói ára magasabb lesz, mint az importára!
És bukott a példád...
természetesen olyan lehet, hogy az import magasabb, mint az export. Olyan, hogy a fogyasztástól magasabb, kizárt...

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:35:00

@Etniez: 3400 külföldi diák jár a Fudanra.
Egyébként ez mekkora fasz duma? Teljesen egyértelmű, hogy nem a világ túlfelére mennek tanulni a magyar diákok. A Tokyo egyetemre sem sok magyar jár.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:36:27

@tiltsál ki te gyökér: "Gondolkodjál már te szerencsétlen hülye. Az előbb már majdnem megértetted, hogy 100 fogyasztás 100 import az nulla GDP."

Látod, ebbôl a példádból látszik, hogy mennyire nem érted.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:37:58

@Igazamvanvagyigazamvan?:
"mert csak import cuccot fogyasztani nem tudsz."
He? :D:D
"Ha 100 Ft az a kurva banán importáron, abban nincs benne a költség ( szállítás, raktározás, bér, stb), a nyereség, az adó!!!"
De ha a szállítás holland hajó, aztán lengyel kamionos cég hozza ide, akkor azok nem a magyar gdp-be számítanak bele.

"Tehát, az import termék fogyasztói ára magasabb lesz, mint az importára!"
Igen bazmeg. Ha a fogyasztói ára 150 forint, és az import ára 100, akkor mennyivel növelte a GDP-t?

alöksz róz 2021.10.21. 00:38:09

@Igazamvanvagyigazamvan?: halleluja!!!

és nézd miket írtál korábban:

"Ha 100 az import és száz az eladási ár, akkor az nem kétszáz lesz, csak száz, tehát az egyiket ( praktice az importot) ne vegyük figyelembe, mert akkor hamis képet kapunk."

"Ha 100 az import és 100 az eladási ár, akkor az import levonáaa nélkül 200 lenne. Ezért az import 100-t le kell vonni. De attól a fogyasztói ár 100 marad. Ami bekerül a gdp-be, tehát az import termék ára meg fog jelenni, noha átneveztük."

Etniez 2021.10.21. 00:42:20

@tiltsál ki te gyökér: Már megint az óvoda :(

1. A minisztériumokba senki nem sétálgat be és kér ki adatokat önmaga szórakzotatására, ráadásul már a közérdekű adatok kikérése sem ingyenes, fizetni kell értük.
2. Népszavazás lesz a kérdésben, ha lennének ilyen számítások, melyek a beruházás indokoltságát bizonyítanák, már régen be lettek mutatva vagy meg lettek volna mutatva a képviselőknek.

De nincsenek ilyen számítások sajnos, ezért engedte el a Fidesz az egész ügyet. Sajnos néhánya még folytatjátok ezt a nevetséges utóvéd harcot, holott egészen biztosan nem lesz már Fundan, mert az ügy elbukott.

Na megyek, dolgom van.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:42:30

@tiltsál ki te gyökér: látod, már megint megmutatod végtelen butaságod.
A banán fogy. ára 150.
Ebbôl az import 100.
Most találd ki, hogy a hűtôház is lengyel, nomeg a cba is osztrák, sőt, a nyeresége sem itt adózik. De tõk mindegy, a fogyasztói ár növelni fogja a gdp-t, akkor is, ha belebolondulsz. Linkeltem a tananyagot!

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:45:08

@alöksz róz:
""Ha 100 az import és 100 az eladási ár, akkor az import levonáaa nélkül 200 lenne. Ezért az import 100-t le kell vonni. De attól a fogyasztói ár 100 marad. Ami bekerül a gdp-be, tehát az import termék ára meg fog jelenni, noha átneveztük.""

Ezt aranyba kéne önteni

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:46:04

@Igazamvanvagyigazamvan?: És mennyivel fogja, te hülye? 150 a fogyasztói ár, 100 az import ár - annyiért jön át a határon. Akkor mennyivel növeli a gdp-t?

Etniez 2021.10.21. 00:47:39

@tiltsál ki te gyökér: Persze, mert például nem járnak magyarok egyetemre az USA-ba, ugye?

Csak én ismerek személyesen hatot.

Megkerestem neked, 2019/2020-os évben 724 magyar járt egyetemre az USA-ba.

Jáj, Istenem. Tetszik, ahogy magad beefeled, nekem nem kell hozzá tennem semmit.

O-S-T-O-B-A vagy, észre sem veszed, amikor elvesztettél egy vitát.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:48:20

@alöksz róz: hùha! Hülyékkel vitázok!
gdp= végsô felhasználás, + export-import

ha az importot nem vonom le, akkor ugye nem lehet előtte negatív előjel?
azaz= 250= 150 +0+ 100

az exportot most nullának vettük.

rehát, le kell vonni az importot:
50= 150-100

na, ott a 200. különbség!

Azaz, a 100 import kétszerese!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:49:05

@tiltsál ki te gyökér: ötvennel, te idióta.Ezt is le kell írnom?

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:49:39

@Etniez: Jaja, Elengedte.
cdn.kormany.hu/uploads/document/9/9a/9a8/9a8446d38631928bd8c0ca0911721025245fb355.pdf

"Van egy nagyon szép adat, miszerint az UK-ban 139.000 kínai diák tanul most is, biztos nem hallottak még a híres Fundanról."
Tehát akkor szerinted nem is létezik a Fudan egyetem? Vagy nem hiszed, hogy a 34. helyen van?
Van másfél milliárd kínai, miért ne járhatnának egy jobb egyetemre, ha van rá pénzük? Miért ne járhatnának egy rosszabb egyetemre, ha mondjuk a Fudanra nem vették őket fel?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:50:31

@tiltsál ki te gyökér: hùha! Hülyékkel vitázok!
gdp= végsô felhasználás, + export-import

ha az importot nem vonom le, akkor ugye nem lehet előtte negatív előjel?
azaz= 250= 150 +0+ 100

az exportot most nullának vettük.

rehát, le kell vonni az importot:
50= 150-100

na, ott a 200. különbség!

Azaz, a 100 import kétszerese

Neked is, te gyökér, bár a reakciókból úgy tûnik, ugyanaz az idióta két nick alatt.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 00:51:34

@Igazamvanvagyigazamvan?: Akkor csak levontad az importot, nem?
Kb. három hete ezt magyarázom neked.
Te voltál az a barom, aki közölte, hogy teljesen mindegy, hogy magyar almát vagy banánt veszel, ha az ára ugyanaz, akkor uganannyival növeli a gdp-t.
Te voltál az a barom, aki közölte, hogy ha német gépet vesz a cég, akkor az onnantól magyar, és az árával növeltük a gdp-t.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:55:17

@tiltsál ki te gyökér: te vagy az a barom, aki nem érti, az importot az exportból vonjuk le. Ott a link. Tananyag...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:57:13

@tiltsál ki te gyökér: az Audiról volt szó, de igaz a magyar cégekre is. Amennyiben vegyes tulajdon, akkor nem import, hanem apport , és a magyar cég tulajdonába kerül, akár apport, akár import.

alöksz róz 2021.10.21. 00:58:24

@Igazamvanvagyigazamvan?: "ha az importot nem vonom le, akkor ugye nem lehet előtte negatív előjel?" - tessék? :D

"250= 150 +0+ 100" - de mi az a +100 ?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 00:59:34

@alöksz róz: amit nem vontam le. Rózsi, te tényleg hülye vagy!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 01:01:45

@tiltsál ki te gyökér: nem, nem én voltam az a barom, én voltam az, aki tudott ksh módszertant, közgáz tananyagot idézni. Te nem. Az, hogy valamit nem értesz, nem jelenti, hogy mindenki hülye.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 01:02:48

@alöksz róz: "@tiltsál ki te gyökér: érik az újabb magyar nobel-díj"

Rózsi, ezzel csak azt sikerült bizonyítanod, hogy ugyanaz a személy vagy.

alöksz róz 2021.10.21. 01:07:59

na jó, itt befejeztem

de könyvjelzőbe elrakom szomorú esős őszi délutánokra :-)

2021.10.21. 08:03:05

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a fidesz az mszp-szdszt-től vette át a kormányzást, bokros lajos "világhírű" közgazdásztól. és az első fidesz kormány csökkentette az inflációt a legnagyobb mértékben, és a második-harmadik-negyedik tartotta viszonylag alacsony szinten. ezek a tények az inflációt illetően.

aztán lehet felőlem mondani, hogy a fidesz lop, csal, hazudik. az összes párt lop, csal, hazudik. az is lehet, hogy az osztogatással felpörög az infláció. az összes párt osztogatni készül.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 08:31:56

@cvsvrs: hát, nem. Az 1995-ös 28%-ról 1999-re folyamatosan csökkent 10%-ig.
Majd a 2001-es 9,2%-ról 2003-ra tovább csökkent 4,7%-ig.
Ami azt is jelenti, hogy 1999 és 2001 között alig változott...

El kéne olvasni, amit belinkeltem. Hazudnak neked, te meg boldogan terjeszted.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 08:34:05

@cvsvrs: azt azért remélem átlátod, miért volt nulla közeli az infláció 2014-16 között?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 08:39:32

@alöksz róz: Rózsi, te egy példát kritizálsz. Eleve hiba.
Ráadásul kiragadod a környezetéből.
Pont az volt a lényeg, hogy elmagyarázzam, miért kell levonni, és átlássa a másik éned, miért állítjuk szembe az exporttal.
De én nem fogom eltenni a te levelezésedet elrettentō példaként.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.21. 08:45:54

@Etniez:

A kitalált palpta? Az kb. olyan,mint a halálos novicsoök, melytől senki se hal meg.

2021.10.21. 08:49:49

@Igazamvanvagyigazamvan?:
fidesz és nem-fidesz összevetésben kurvára nehéz kihozni győztesnek az mszp-szdsz-mdf kormányokat. a fidesz idején voltak jobb makrogazdasági mutatók. és ettől még felőlem valaki mondhatja, hogy ő akkor se szereti az orbánt, lop, csal, hazudik, ez esetben szavazza meg dobrev klárát vagy márki zay pétert, vagy akárkit. felőlem.

midnight coder 2021.10.21. 09:02:09

@Etniez: A manyup anno arról szólt, hogy állam bácsi 8%-ot átutalt az FK-s befizetésbõl a magánszámládra, majd ugyanazzal a lendülettel a hiányzó 8%-ot pótolta a költségvetésbõl - azaz arra vettünk fel folyamatosan hitelt, hogy abból magáncégek tõzsdézzenek az érintett polgárok hasznára. És persze kockázat nélkül, mert ha megbukott volna a manyup pénztár, akkor állam bácsi fizet mint a katonatiszt. Aztán állam bácsi is rájött, hogy ez így annyira nem fasza, onnantól kezdve a manyup alapok a pénz egy részébõl államkötvényt vettek - azaz azokat a kötvényeket vásárolták fel, amit állam bácsi a manyup finanszírozására adott ki. Ezzel persze papíron nõtt az államadósság, miközben igazából állam bácsi saját magának hitelezett. Tényleg a hülyének is megéri, csoda hogy a többi ország nem állt át erre a modellre...

Kis hazánkkal és az oktatással a KLIK-en kívül az a fõ baj, hogy ha itt végez mondjuk egy mérnök vagy egy matematikus vagy bárki aki értelmes dolgot (= nem humán terület) tanul, az utána kb. addig marad itt amíg gyakorlatot nem szerez, aztán azonnal húz el a nyugati országokban az itteni fizujának a többszöröséért. De a jobbak gyakran már az egyetemi évek alatt / elõtt. Ezért aztán hiába képezel te itt bármennyi okos embert, ezzel csak azt éred el, hogy még több fiatal hagyja el az országot.

Ahhoz, hogy ezek az emberek ne menjenek el - illetve inkább mások is jöjjenek ide - az kellene, hogy ide fejlesztési központok települjenek, ne csak összeszerelõ üzemek, és ne csak a legkisebb hozzáadott értékû dolgokat gyártsuk a fejlesztési láncban. Ehhez pedig egy nagy, regionális szintû oktatási központ kellene. Ez lehetne a kínai egyetem. És nem, az nem megoldás ha ugyanezt a pénzt ráöntjük a hazai egyetemekre, mert abból nem regionális oktatási központ lesz, csak pár gazdag ember. A közpénznek ugyanis kis hazánkban megvan az a rossz tulajdonsága, hogy ellopják. És nem, nem csak Orbánék.

Persze, ha a szocik vagy a DK el tudná intézni hogy mondjuk a M.I.T. vagy a Stanford építsen nekünk ide egyetemet az is megoldás lenne, csak eleddig nemigen hallottam ilyenrõl - és nem, a CEU nem megoldás erre, mert nem hiszem hogy a következõ 30 évben európában a genderipar lesz a húzóágazat.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.21. 09:20:37

@Igazamvanvagyigazamvan?:
" aki nem érti, az importot az exportból vonjuk le. Ott a link."
Miért abból kéne, te szerencsétlen? Előbb már felfogtad, hogy ha 100 a fogyasztás és 100 az import akkor nulla a gdp.
Ebben a képletben mégis hol van az export? Sőt, a másik képletedben, hogy 100 az import ár és 150 a fogyasztói ár, szintén felfogtad, hogy 50 az, ami beleszámít a gdp-be.
Próbáld meg felfogni, hogy az export az azt jelenti, hogy az itt megtermelt javat kiviszik. Attól azt még itt termelték meg.
Amit ide importálnak, azt máshonnan exportálják, akkor az ott számít a termelésbe, nem itt.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 09:28:06

@cvsvrs: látod, ebben egyetértek. Bár nekem a Dobrev nem szimpatikus, de nem is erről beszéltünk.

2021.10.21. 11:36:07

@Igazamvanvagyigazamvan?:
mzp lépett be a "we are the 99" mozgalomba és mindjárt ő lett szimpatikus. amerikai demokrata párt faszságai. hogy ők képviselik a szegényeket. mert ők a liberálisok és a demokraták. csak gyurcsány ferenc még republikánus is mellette. gyerünk barátaink, a köztársaságért. és az egész mozgalom egy üresség. válasszatok meg légyszi, légyszi. ez kb. karigeri programja. aztán azt mondja, hogy inkább mégse.

Mankel 2021.10.21. 11:38:47

Nemteljesen világos minek vitáztok 3 napja a GDP-n elég tré mérőszám. Az is növeli ha minden évben lebombázunk egy közepes várost majd ujraépítjük hitelből... a gdp pörög de mi egy centivel nem vagyunk előrébb.

alöksz róz 2021.10.21. 12:18:00

@midnight coder: "az utána kb. addig marad itt amíg gyakorlatot nem szerez" - vagy inkább addig se.
kb fel se veszik sehova se őket a magyar (és magyar vezetésű) munkáltatók.
más országokban meg örömmel látják őket.
nem csoda, hogy menekülnek...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.10.21. 16:52:24

@tiltsál ki te gyökér: onnan indultunk, hogy azt állítottad, az import nem növeli gdp-t.

alöksz róz 2021.10.21. 18:46:01

@Mankel: nem azon, hanem h mennyire hülye az igazamvan fórumtárs, rettenetesen vagy csak nagyon :-)

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2021.10.21. 21:33:19

Sajnos alig támogatnak valakit. Az állampolgárok minimális része tudja igénybe venni ezeket. Az elektromos autó támogatás pár óra alatt elfogott. Sok e rtelme nincs ennek a sok fideszfaszságnak. Illetve arra jó, hogy a birkáikat megvezesse.

Szulamith 2021.10.21. 22:13:49

Egyszerű, mert az állam úgy gondolja, hogy jobb gazda, mint az állampolgár, ezért elvon és visszaad támogatás formájában. Több mint egynegyede megy az államkasszába, villany, viz, gáz, élelmiszer. A boltok pénztárgépe bekötve az adóhivatalhoz. Egyébként a támogatás kötödik valamiféle teljesitményhez. Ha magas a követelmény akkor ki lehet irni végtelen sok támogatást. JóJól hangzik.:)

konrada 2021.10.22. 07:27:07

@Szulamith: Egyébként valószínűleg jól gondolja, mert már a majomként is jobban működött a horda, majd ősemberként a törzsközösség, mint az egyéni individualizmuson alapuló visszaosztás a közösség azon tagjainak, akiknek vagy nem volt hozzá képességük, vagy egyéb olyan közösségi feladatuk volt, mely miatt nem tudták önmaguk megszerezni a létezésükhöz szükséges javakat. (Na jó, a közösség - állam vezetői néha túlgondolják szerepüket a visszaosztás levezénylésében, és sokszor gondolják úgy, hogy ők ezért többet is érdemelnek, de - és ez bármennyire is furcsa - egy bizonyos szintig jobb működést is biztosított: nem véletlen, hogy a centralizált közösségek hatékonyabbak voltak (és hatékonyabbak most is), mint az atomizált, illetve kis csoportokon alapulók.

citrix 2021.10.22. 07:28:26

A támogatósdi pártállam valódi neve: szocializmus. Mivel itt minden nemzeti, így a szocializmus is nemzeti. Mint annak idején a három T: tűrt, tiltott, támogatott. A nemzetvezető dönt egy személyben minenről, tudta és akarata nélkül a fű se nő. A többi csak bábszínház, a sameszok a koncért cserébe lesik minden gondolatát, tekintetét. Ez van, aki azt hiszi leváltható "demokratikus" vagyis a fidesz által napi szinten módosított választási szabályokat betartva, az nagyon naív.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.10.22. 11:41:40

Ezen már én is gondolkodtam.Főként azon, honnan a fazból van ez a sok pénz, amit kiszórnak a nép közé.Illetve eddig hogyhogy nem volt, meg a szándék sem?
Ráadásul egy csomó támogatás elvész a támogatottaknak, mert valami közbülső piaci szereplő, vagy az árdrágulás megeszi.Pl a Csók éa hasonló ingatlantámogatásoknak köszönhetően 15-20 millióval megnőtt az összes magyar ingatlan ára.A támogatottak (sokgyerekesek) épphogy a pénzüknél maradtak, mert az állam állja ezt a 20 milliót, de gyakorlatilag mindenki más meg jól beszopta.Köszönjük.Az autótámogatásoknál meg olvastam, hogy aki vett ilyet, leírta, hogy neki még mázlija volt, de pár hónappal később mit ad isten, a kocsi (Dália Lodzsa) ára pont a támogatásnyival ment feljebb, vagyis a nyereség a neppernél (forgalmazónál) landolt.Fasza.Ppan.
Ezt valahogy kicsit jobban át kellett volna gondolni.És valszeg nem csak ez a két dolog az, ahol félre mentek a dolgok.

Billy Hill 2021.10.31. 16:43:09

@geegee: "Pl a Csók éa hasonló ingatlantámogatásoknak köszönhetően 15-20 millióval megnőtt az összes magyar ingatlan ára." - Kivéve falun, ahol még mindig 5-6-7 mHUF egy Kádár-kocka... Amit írsz, az némileg BP-centrikus.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.11.25. 22:09:36

Nagyjából egyetértek, de szerintem ez csak a választásokig fog tartani. Utána majd szépen kifuttatják. EGy újabb érv az ez ellen, hogy jó a verseny. Mikor nem volt ilyen kiélezett, a kormány azt tudta csinálni, amit akart. Most meg kényszerpályán van. A támogatások nagy része egyébként eleve ideiglenesnek van meghirdetve, úgyhogy tényleg magától kifut. Szóval inkább én itt választási osztogatást érzek, mint gazdaságpolitikai irányelvet. (szerencsére).
süti beállítások módosítása