mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

Nemtudományos felvetés (az alkoholfogyasztás és az életkilátások összefüggéséről)

2017. június 24. - p.a

a_4.JPG

Lehet-e káros a mértékletes ivás?

A táplálkozástudomány ma valahogy úgy működik, hogy…
1. megfigyeléseket teszünk,
2. ellenőrzött kísérlettel igazoljuk,
3. leírjuk az összefüggést,
4. majd megpróbáljuk megmagyarázni a mechanizmust.

Ez a legutóbbi igen nehéz, mert az emberi szervezet és úgy általában a világ igencsak bonyolult, sőt nemegyszer kibogozhatatlan. A 4. pont nélkül pedig féllábon álló igazságokat mondogatunk. Igaz, legalább mondunk valamit. Ez a bejegyzés (Nemtudományos felvetés) még ennél is rosszabb, mert egyből megáll az első pontnál és borzasztó okos akar lenni. Vágjunk azért bele: alább egy egyszerű gondolat az alkoholfogyasztás és az életkilátások összefüggéséről.

a_2.JPG

Arról, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás csökkenti a várható élettartamot és rombolja az egészséget, rengeteg cikket olvasunk. Olyanokat is, hogy egyes kutatások szerint már minimális fogyasztás is negatív hatással van a szervezetre.

Erős kulturális háttérrel rendelkezik az a nézet is, miszerint a mérsékelt alkoholfogyasztás egészséges, lásd a vörösborba vetett szinte vallásos hit és a tapasztalatom szerint minden népnél jelen vélő pálinka-mítosz, hogy a rövid, na az mindenre gyógyír (mindenki a saját nemzeti italára vonatkoztatja, persze).

Ahogy egy korábbi bejegyzésben fejtegettem, ez a blog arra esküszik, hogy a mai ember túl nagy jelentőséget tulajdonít az étkezésnek, indokolatlanul nagyot. Azt sejtem, az alkohol közvetlen hatása nem annyira rossz és nem is annyira jó, mint ahogy gondoljuk (mértékkel fogyasztva, természetesen). De nem ez a sejtés az, amire a rovatcím utal, amiről ez a bejegyzés szól.

a_1.JPGAzt állítom, hogy az előbbiek ellenére az alkoholfogyasztás már kis mértékben is rendkívül rossz hatással van az egészségre, a kor előrehaladtával különösen. A hatás pedig közvetett. Halkan még azt is felvetem, hogy e közvetett hatás erőssége miatt esetleg fals eredményeket kapnak a közvetlen negatív hatást keresők.

Mitől leszünk/maradunk egészségesek? Ezernyi cikket tudnánk beidézni ilyen felsorolással (itt van egy példa). Valószínűleg mindegyik előkelő helyen hozná a következő kettőt:

1. rendszeres mozgás, fizikai aktivitás, sport és
2. megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.

Az a helyzet, hogy az alkoholfogyasztás (akár már egy koraeste betolt sör vagy 2 deci bor is) mindkettőt ellehetetleníti.

Nem igaz (bár sokan állítják), hogy jobban alszunk egy nagy pohár bor után. Könnyebben elálmosodunk, de piszok rosszul alszunk. Rosszul és kevesebbet.

Azt talán nem kell magyarázni, miért hat a sportolás ellen az alkoholfogyasztás. Menjünk el egy sör után futni vagy emelgessünk súlyokat! Kedvünk sem lesz, de mégha rávesszük magunkat, akkor is csak szenvedés az egész.

A fentieken túl azt állítom, hogy egy szerény borozás nem csak közvetlenül utána gátolja meg a hatékony sportolást (és veszi el a sportoláshoz szükséges kedvet), hanem később is, akkor, amikor már rég-rég kiszállt belőlünk minden alkohol, amikor már vezethetünk, amikor a vérvétel már nem mutat ki semmit. A szervezet ugyanis fáradt lesz tőle, lusta.

Azt állítom továbbá, hogy az alkoholfogyasztás hatása a kor előrehaladtával egyre nagyobb. Egyre rosszabbul alszunk tőle és egyre kevesebb kedvünk lesz mozogni. Máshogy működik ez 20 évesen és máshogy 40 évesen. 60 évesen meg különösen.

a_3.JPG

Abba ne is menjünk bele, hogy a rosszul alvó és mozgásszegény életmódot folytató ember hajlamosabb a stresszre, kisebb a teljesítőképessége, kevesebb a sikerélménye, rosszabb társasági ember és így az emberi kapcsolatai is erodálódnak. Mielőtt erről a leírásról valakinek az alkoholista ember jut eszébe: én itt most a mérsékelt alkoholfogyasztás hatásairól beszélek.

Ez a bejegyzés nem arról szól, hogy ne igyunk alkoholt. Éppenhogy megkérdőjelezi, hogy közvetlen összefüggés van a mérsékelt alkoholfogyasztás és az egészség romlása között. Az alkoholfogyasztásnak megvan a helye az emberi életben és társadalomban. Ez a bejegyzés azt kéri, tartsuk szem előtt az egyéb, közvetett hatásokat is és ennek tudatában döntsünk.

Az ilyen értelemben vett mérsékelt alkoholfogyasztás azt jelenti, hogy úgy iszom, hogy általában az alvásom és a sportolási kedvem ne sérüljön. Ha az összefüggést látjuk, fontosnak tartjuk, de nem bírjuk szem előtt tartani - akkor gondolkozzunk el, mi is történik velünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9712617309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása